Dodaj do ulubionych

Wariacje na temat kurczaka

24.03.11, 14:10
Epitafium

Tu kurczak leży
Obiadu nie przeżył
--
Madohora

--
Obserwuj wątek
      • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 29.09.13, 15:59
        AZJATYCKI KURCZAK

        podwójny filet z kurczaka, 3 ząbki czosnku, 2 średnie cebule, łyżka ostrej i łyżka słodkiej papryki, łyżka curry, 30 ml sosu sojowego, 3 łyżki cukru, trochę oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu

        Kurczaka kroimy w grubszą kostkę, mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, rozpuszczamy w niej cukier tak aby powstał karmel. Do tego wrzucamy kurczaka i dusimy tak długo aby cały kurczak pokrył się karmelem. Możemy odrobinę podlewać wodą. Podlewamy sosem sojowym. Zmniejszamy ogień i dusimy po przykryciem tak aby kurczak zmienił kolor na ciemniejszy. Dodajemy posiekane piórka cebuli. Podajemy z ryżem, frytkami lub surówkami.
        --
        MADOHORA
        FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 09.10.13, 23:56
        KURCZAK Z MANGO

        50 – 60 dag filetu z kurczaka, 3 papryki (różne kolory), 1 – 2 owoce mango, pęczek dymki
        starta skórka i sok z 1 limonki, oliwa, sól, peperoncino (lub dżem z peperoncino)

        Filet kroimy w kawałki wielkości śliwki węgierki, przyprawiamy solą, pieprzem, skórką z limonki, nacieramy oliwą. Paprykę czyścimy i kroimy w kawałki (2 – 3 cm), dymkę
        kroimy w poprzek skośnie w kawałki (2 cm). Owoc mango stawiamy piętką w dół
        i odkrawamy wzdłuż zaraz przy pestce z dwóch stron; powstaną 2 piętki, które nacinamy,
        nie przecinając skórki, w kratkę (1 cm), odwracamy połówki na zewnątrz. Teraz powstanie coś, co przypomina jeża. Odkrawamy powstałe cząstki, z pozostałych części wycinamy półplasterki (3 – 4 mm), które użyjemy do dekoracji. Paprykę, dymkę, kawałki mango przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki i oliwą. Smażymy na oliwie kurczaka
        4 – 7 minut, jak lubimy, lekko rumieniąc. Zdejmujemy kurczaka z patelni, zwiększamy
        ogień i smażymy warzywa 2 – 8 minut, według uznania. Dodajemy kurczaka i smażymy,
        mieszając 2 – 3 minuty.
        --
        MADOHORA
        FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 20.10.13, 19:23
        SMAŻONY KURCZAK Z WARZYWAMI

        2 łyżki oleju
        1 ząbek czosnku - zmiażdżony
        tyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
        6 dymek pokrojonych wzdłuż na 1 cm plastry
        500 g kurczaka">piersi z kurczaka - pokrojonych w paski
        2 łyżki sosu z ostryg
        1/2 łyżeczki bulionu z kurczaka w proszku
        50 ml wody
        200 g groszku cukrowego
        1 czerwona papryka
        pokrojona w paski
        500 g mieszanych warzyw z puszki

        Olej rozgrzać w woku, dodać czosnek, imbir i dymkę. Smażyć minutę na dużym ogniu, energicznie mieszając. Dodać mięso i smażyć razem, wciąż mieszając. Kurczaka z dymką przełożyć na talerz. W woku połączyć sos z ostryg, bulion w proszku i wodę. Dodać groszek cukrowy i paprykę i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając i zeskobując to, co przywarło do dna. Warzywa z puszki odcedzić i dodać do woka. Zmieszać i smażyć razem kolejną minutę. Dołożyć mięso i dymkę. Wymieszać z warzywami, podgrzewając razem Przełożyć na półmisek; podawać zaraz po przyrządzeniu.
        --
        MADOHORA
        FORUM NIKISZOWIEC
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.02.16, 19:42
          WYTRAWNY TORT Z ŁAZANKAMI

          70 dag piersi z indyka, 25 dag łazanek, papryka, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 12 pomidorków, 30 dag jogurtu greckiego, 1 jajka, 20 dag startego żółtego sera, łyżka masła, olej, przyprawy do indyka, sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka i ostra, przyprawa do jajek, sól, gałka muszkatołowa, majeranek, chili

          Łazanki ugotuj osobno w osolonej wodzie, odcedź, wystudź. Tortownicę wysmaruj masłem. Na dnie ułóż 2/3 łazanek, formując brzeg. Mięso pokrój w kostkę, posyp przyprawami, obsmaż na oleju, posyp mięso. Przestudź, ułóż na łazankach. Cebulę i czosnek posiekaj, zrumień na oleju i posyp mięso. Paprykę pokrój w paseczki, pomidorki na połówki i także włóż do tortownicy. Posyp 1/3 sera i resztą łazanek Jajka roztrzep z przyprawami, wymieszaj z jogurtem i resztą sera. Polej tort i zapiekaj 30 - 35 minut 2 180 C.

          --
          serce
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.02.16, 17:13
          KURCZĘTA Z SOSEM FRYKASOWYM

          Kurczęta przysposobione obtąż, skoro zszumujesz, doday kawałek masła i soli; potem w miernym garnku gotuy z jedną całą cebulą i wiązką cząbrzu, lecz nie zbyt miękko. Następnie zrób sos
          frykasowy , do którego użyć możesz rosołu z kurcząt; wyłóż kurczęta na półmisek, wyimiy szpile, a kurczęta aż do chwili wydania włóz do sosu; ale zostaw je na łagodnym tylko ogniu, inaczey sos się zwarzy.

          --
          prezent
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.02.16, 17:30
          KURCZĘTA Z AGRESTEM

          Kurczęta przysposób podług przepisu na pieczyste, wybiel pięknie i naszpiluy, przyrumień potem w rądelku cokolwiek masła, włóż kurczęta i duś na wolnym ogniu, tak, aby się z obudwóch stron cokolwiek przyrumieniły, Zagotuy wody w rądelku, obierz agrest z łodyg i listków, włóż go do ukropu i zawarz raz, przepuść potem przez sito lub przetak, obsącz, włóż faryny do rądełka, naley cókolwiek wody, gotuy i szumuy dobrze, aby było klarowne, włóż potem agrest, a wstrząsając i obracając zawarz go kilka razy, wyłóż na półmisek i połóż na wierzch kurczęta, które wprzód po inny bydź polane w rądelku, aby się nie zdawały zbyt suche.

          --
          serce
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.02.16, 17:46
          KACZKA NADZIEWANA

          Kaczkę przysposobiwszy sposobem na pieczyste, rozerzniy jey grzbiet, powyimuy wszystkie kości,
          wyimiy także kość piersiową i oskrób wszystko mięso, weź cokolwiek mięsa z piersi, żołądek, z którego wprzód skray wszystkie twarde bluny, tudzież wątrobki, i wszystko to posiekay drobno. Utrzyi masło na śmietanę, weź 4 jayka, posiekane mięso, tartey bulki, utartey skórki cytrynowej a dla pomnożenia ilości cokolwiek siekaney wątrobki delęcej lub mielonego mięsa i cokolwiek mleka, a w miarę tego doday
          także jayka i tartey bułki. Mieszaniną tą nadziey kaczkę, zaszyi, uduś ją sposobem wyżey podanym, zrób sos pieczarkowy, do którego możesz dodać kasztanów, wyciągniy nić i wyday kaczkę z sosem.

          --
          prezent
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 17.06.16, 22:33
          SAŁATKA Z RUKOLI Z WĘDZONYM KURCZAKIEM

          garść rukoli, 2-3 dojrzałe figi, garść koktajlowych pomidorków, 150 g wędzonego kurczaka, 3-4 łyżki octu balsamicznego, 2-3 łyżki oliwy

          Rukolę myjemy i dokładnie osuszamy. Figi i pomidorki kroimy na ćwiartki. Na półmisku układamy najpierw rukolę, potem figi oraz pomidorki, a na koniec pokrojonego na kawałki kurczaka. Przed podaniem polewamy octem i oliwą.,
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 17.06.16, 22:35
          SOS MUSZTARDOWY

          odrobina cukru
          2 łyżeczki musztardy
          4 łyżeczki białego octu winnego
          sól
          świeżo mielony pieprz
          2 łyżki oliwy

          Ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. ,
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 17.06.16, 22:39
          SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I SOCZEWICĄ

          20 dag piersi wędzonego kurczaka bez kości
          2 młode marchewki
          150 g zielonej soczewicy (może być sucha lub z puszki)
          1 pęczek bazylii
          skórka i sok z 1 cytryny
          100 g sera pleśniowego typu roquefort (ale może być też mozarella lub brie)
          4-5 łyżek oliwy
          sól i pieprz

          Marchew kroimy w kosteczkę o boku 1 cm i gotujemy al dente. Soczewicę przekładamy do miski (jeśli używamy suchej soczewicy, to gotujemy ją wcześniej zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy), dodajemy rozdarte kawałeczki uwędzonego kurczaka. Wrzucamy posiekaną bazylię i marchewkę, na końcu dodajemy skórkę i sok z cytryny, pokruszony ser, oliwę oraz sól i pieprz do smaku..
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 17.06.16, 22:49
          SAŁATKA Z KURCZAKA I DZIKIEGO RYŻU

          garść młodego groszku cukrowego (całe strączki), 2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka, 5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie, 1,5 szklanki dzikiego ryżu, - 1/2 szklanki sosu winegret (oliwa; ocet winny; musztarda; sól; pieprz)

          Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 17.06.16, 23:17
          KURCZAK W FRANCUSKIM CIEŚCIE

          4-6 porcji kury (np. nóżki, pierś podzielona na części)
          sól, pieprz
          2 łyżki oliwy
          2 łyżki masła
          1 pęczek dymki
          1 paczka (400 g) mrożonego groszku
          1 paczka ciasta francuskiego
          1 jajko

          Mięso nacieramy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Obsmażamy kawałki mięsa ze wszystkich stron. Przekładamy na talerz. Na tłuszczu, który pozostał na patelni, przesmażamy grubo posiekaną dymkę. Wrzucamy zamrożony groszek i dusimy kilka minut, solimy do smaku. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Dużą formę smarujemy masłem. Na dnie układamy groszek, a na nim - kawałki kury. Wierzch zalepiamy ciastem francuskim. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy w kilku miejscach. Pieczemy 15 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 160-180°C i pieczemy jeszcze pół godziny.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 17.06.16, 23:23
          PASTA Z KURZYCH WĄTRÓBEK

          500 g kurzych wątróbek
          kurzych wątróbek
          2-3 łyżki wódki żołądkowej gorzkiej
          olej do smażenia
          1 cebula
          200 g smalcu
          sól, pieprz

          Wątróbki oczyszczamy z żyłek, zalewamy alkoholem i odstawiamy co najmniej na godzinę (najlepiej na noc). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy wątróbki i szybko obsmażamy przez kilka minut. Mięso powinno być z wierzchu rumiane, a w środku lekko różowe. Przekładamy wątróbki do miski, żeby przestygły. Na oleju rumienimy posiekaną cebulę. Wątróbki drobno siekamy, mieszamy z przesmażoną cebulką i przekładamy do miseczki. Na patelni rozpuszczamy smalec, porządnie solimy i pieprzymy. Gorącym smalcem zalewamy wątróbki. Studzimy i wstawiamy do lodówki, aby pasta stężała
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 18.06.16, 11:46
          KURCZAK W CZERWONYM WINIE

          4 ząbki czosnku
          1 cebula
          2 łyżki igiełek rozmarynu
          oliwa
          200 g chorizo
          4 kawałki kurczaka
          4 pałki z kurczaka
          2 puszki fasolki cannellini (po ok. 400 g; w zalewie)
          2 puszki pomidorów (po 425 ml; pokrojonych, w zalewie)
          1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
          1 łyżka octu z czerwonego wina
          1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej wędzonej)
          1/2 łyżeczki ostrej papryki
          1 łyżka cukru (lub mniej)
          sos Worcestershire do smaku
          sól, pieprz
          skórka otarta z 1 cytryny
          natka do posypania

          Czosnek, cebulę oraz rozmaryn siekamy i podsmażamy kilka minut w brytfannie na 1-2 łyżkach oliwy. Wrzucamy pokrojone w kosteczkę chorizo i smażymy 3 minuty, mieszając. Odsuwamy podsmażone składniki na boki brytfanny, wkładamy kurczaka (skórką do dołu) i smażymy na rumiano. Po 2-3 minutach odwracamy mięso, smażymy kolejne 2-3 minuty. Dodajemy osączoną fasolę, pomidory razem z zalewą, wino, ocet i oba rodzaje papryki. Przyprawiamy do smaku cukrem, sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy powolutku przez 2 godziny pod przykryciem. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Przed podaniem posypujemy potrawę skórką z cytryny i posiekaną natką. Można podać z białym pieczywem.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 18.06.16, 11:56
          SZASZŁYCZKI Z KURCZAKA

          500 g filetów z kurczaka
          5 łyżek oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
          4 łyżki sosu sojowego
          Przyprawa uniwersalna do potraw Kucharek
          1 op. świeżych kiełków
          Marynowany imbir

          Umyte, oczyszczone i osuszone filety z kurczaka zalać marynatą przygotowaną poprzez zmiksowanie oleju sezamowego (lub oliwy) z przyprawą do potraw Kucharek i odstawić na godzinę do lodówki. Zamarynowane piersi z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na szpadki, usmażyć na patelni grillowej. Szaszłyki z kurczaka podawać ze świeżymi kiełkami, marynowanym imbirem i sosem miodowo-sojowym z ziarnami sezamu.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 21:56
          PIERŚ Z GĘSI Z SOSEM DYNIOWYM

          2 piersi gęsie, 250 ml soku jabłkowego z miąższem, 2 ząbki czosnku, 500 g dyni piżmowej, 2 szalotki, 1 łyżka smalcu gęsiego, 250 ml cydru, 1 łyżka masła, świeży tymianek (ilość zależna od preferencji smakowych), sól, pieprz

          Piersi z gęsi oczyszczamy, skórę nacinamy w 5 mm kostkę. Sok mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami mielonego pieprzu, wkładamy filety z gęsi i marynujemy je min 12 godzin. Dynię kroimy (razem ze skórą, bez gniazd nasiennych) na ćwiartkę i pieczemy na blaszce przez ok. 60 min (do miękkości) w temperaturze 190°C. Szalotkę siekamy i szklimy na gęsim smalcu. Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z marynaty, cydr i zagotowujemy. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i tymianek, lekko podgrzewamy. Mięso smażymy na suchej patelni, na krwisto. Najpierw od strony skóry, następnie obracamy. Podajemy z sosem

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 21:58
          GĘŚ PIECZONA Z MIGDAŁAMI PO CESARSKU

          1 młoda gęś, 10 dag migdałów, tłuszcz, 4-5 łyżek przecieru ze śliwek, 1 szklanka śliwowej nalewki, sól, pieprz, sok z cytryny

          Sprawioną gęś umyć, odciąć szyjkę i skrzydła, natrzeć przyprawami, naszpikować sparzonymi, obranymi ze skórki migdałami, polać tłuszczem. Zrumienić. Następnie dodać przecier i nalewkę. Upiec skrapiając wytworzonym sosem. Miękką gęś przełożyć na półmisek i polać odtłuszczonym, doprawionym sosem. Podawać z ziemniakami z wody i zieloną sałatą, surówkami.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 22:02
          GĘŚ PO WILANOWSKU

          1 młoda gęś, 40 dag włoszczyzny (bez kapusty), 10 dag koncentratu pomidorowego, białko, 4 dag żelatyny, 8 jajek przepiórczych ugotowanych na twardo, sól, pieprz, cukier, czosnek, tymianek, sok z cytryny

          Sprawioną gęś umyć, odciąć szyję i skrzydła. Uformować tuszkę w kieszeń. Włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa oczyścić, opłukać. Dodać do gęsi w połowie gotowania. Następnie dodać przecier pomidorowy. Miękką gęś wyjąć, usunąć skórkę i kości. Wywar około 1 litra wymieszać z białkiem, zakwasić, zagotować, ciągle mieszając. Połączyć z namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatyną. Chwilę pogotować. Doprawić. Przecedzić przez lnianą ściereczkę. Nalać część do ozdobnej formy i pozostawić do stężenia. Następnie obłożyć pokrojonym w paseczki mięsem, połówkami jajek oraz ozdobnie pokrajanymi warzywami. Zalać pozostałą galaretą. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem formę zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie. Zawartość wyłożyć na półmisek. Udekorować zieloną sałatą, świeżym jarmużem i pietruszką

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 22:21
          MŁODA GĘŚ LUB KACZKA PIECZONA

          Gęś lub kaczka pieczona. Najsmaczniejsze są do pieczenia młode półroczne. Jeśli się je w domu bije, trzeba krew,
          spuścić i rozkłucić z octem i solą na zupę czarninę. Gęś lub kaczkę starannie oskubać i wyciągnąć spiczastym nożem
          wszystkie kłęcze, opalić nad płomieniem z papieru lub spirytusu wytrzeć skórę grubemi otrębami czyli grysem, a następnie
          odjąć podróbka, tj. głowę z szyją, skrzydełka i łapy po kolana, a otworzywszy brzuch, wyrzucić wnętrzności, a żołądek
          i wątróbkę oddzielić ostrożnie, aby żółci nie rozgnieść. Poczem wypłukać w kilku wodach i wytarłszy czystą ścierką wynieść
          na 1 lub 2 dni do piwnicy. W zimie, gdy można dłużej je przechować, lepiej po oskubaniu zawiesić na haku, a sprawiać dopiero w wilię użycia. Przed pieczeniem na dwie godziny natrzeć zewnątrz i wewnątrz solą i utartym majerankiem, a do środka kto lubi można nałożyć jabłek obranych z łupy i pokrajanych w cząstki i piec w gorącym piecu, polewając często własnym tłuszczem, aby się ładnie z wierzchu skórka przyrumieniła i była chrupiąca. Jeśli kaczka lub gęś są tłuste, trzeba wśród pieczeni zbytni tłuszcz zlewać i podlać łyżkę wody na brytwannę aby się nie przypalał. Z początku piec przy silnym, potem przy słabszym dopiekać ogniu. Średnia gęś potrzebuje dobre IV2 godziny, kaczka godzinę lub pięć kwadransy czasu.
          Wydając potranżerować tak jak pulardę lub kapłona. Jabłka ze środka pocukrować i obłożyć niemi półmisek, a jeśli się
          Piekły bez jabłek, to osobno podać kapustę parzonkę na kwaśno hib duszoną na jabłkach z pomidorami. Kto
          lubi, można na dopiekaniu wkroić jedną cebulę, zrumienić ją na złoty .kolor, a podając gęś lub kaczkę, tłuszcz z pod niej
          przecdzić i albo polać po wierzchu albo podać osobno w sosyerce.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 22:23
          Nadzianie z kasztanów Ugotować pół funta kasztanów, obrać z podwójnej łupy przefasować przez sito i wymieszać z farszem z pół funta wieprzowiny od karku, zmielonej na maszynce; dodać kilka usmażonych w maśle i przefasowannych szalotek, trochę soli, pieprzu, muszkatułowej gałki i utartego majeranku

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 23:23
          GĘŚ PO FRANCUSKU Z POMIDORAMI

          Oczyszczoną i natartą solą, majerankiem i czosnkiem gęś, piec jak zwykle na silnym ogniu w piecu. Ody się zaczyna rumienić i tłuszcz się stopił, zlać go osobno, pozostawiając tylko tyle, wiele potrzeba na polewanie gęsi. Wkroić potem sześć dużych pomidorów, z których wyrzucić pestki, a gdy się uduszą w tłuszczu, polewać niemi często gęś, aż się zupełnie upiecze. Wydając, potranżerować, ułożyć na półmisku a przefasowajwszy pomidory z tłuszczem, oblać niemi gęś. Osobno podać kapustę parzonkę na jabłkach lub sałatę.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 23:26
          POTRAWKA Z PODRÓBEK GĘSICH LUB KACZYCH Z GRZYBAMI

          Ugotować oczyszczone podróbka z gęsi lub kaczek z jarzynami; cebulą i korzeniami. Równocześnie ugotować pół funta kaszy perłowej, podlewając ją tłuszczem zbieranym z rosołu, a gdy na wpół ugotowana, wstawić ją pod przykryciem do
          pieca, aby się wypiekła. Osobno ugotować garść suszonych grzybów, które gdy miękkie, poszatkować w paseczki. Potem
          zrobić białą zasmażkę z pół łyżki masła i łyżki mąki, rozprowadzić rosołem, wlać smak z grzybków, którego powinno być
          tylko kilka łyżek, dodać ćwierć litra kwaśnej śmietany, włożyć grzybki i pokrajane podróbka i poddusić razem z 10 minut.
          Wydając, zrobić rant z kaszy naokoło półmiska, w środek włożyć potrawkę, oblać sosem i ugarnirować nadzianą szyjką pokrajaną w ukośne plasterki, którą się przyrządza w następujący sposób: Z surowej szyi obciągnąć ostrożnie skórę i nadziać następującym farszem: Usiekać drobno i przefasować jedną większą lub dwie mniejsze wątróbki z gęsi lub kaczek, łyżkę masła utrzeć z żółtkiem, dodać pół bułki namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej, trochę soli, pieprzu, zielonej, usiekanej pietruszki, pianę z białka, wszystko razem wymieszać, a po nadzianiu zaszyć z obu końców szyję i gotować ją razem z podróbkami.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 23:28
          WĄTRÓBKA GĘSIA DUSZONA Z CEBULKĄ

          Wątróbki gęsie są uważane za specyał, szczególniej duże, białe z tuczonych gęsi. Taką wątróbkę oczyszczoną uważnie z żółci, aby się nie rozgniotła, namoczyć w mleku, posolić, osypać pieprzem i mąką i wrzuciwszy na rozpalone masło wraz z drobno uszatkowaną cebulą dusić przez 8—10 minut. Przed podaniem podlać dwoma łyżkami rosołu lub bulionu, pokrajać jeśli duża w plasterki, polać po wierzchu cebulką z sosem i ugarnirować kartoflami

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 06.11.17, 23:28
          WĄTRÓBKA GĘSIA SMAŻONA

          Oczyszczoną wątróbkę gęsią namoczyć na parę godzin w mleku, obciągnąć z błony, a wysuszywszy posolić, obsypać mąką i smażyć na rozpalonem maśle 8—10 minut aby się cała z wierzchu ładnie zrumieniła, a wewnątrz była lekko różowawa. Cała dobroć wątróbki polega na tem, aby ją za długo nie smażyć i nie wysuszyć. Do masła, w którem się smażyła, włożyć kawałeczek świeżego i polać niem wątróbkę na talerzu. Do wątróbki gęsiej podać można kartofle w różnych formach lub jakąś delikatną jarzynkę, grzybki, albo rydze smażone. Kto lubi, można dodać do smażenia trochę cebuli.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/5yrKv8ZlF3OhTJdbNX.png
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 31.12.17, 01:05
          GĘŚ PIECZONA

          Gęś oporządzamy a następnie pieczemy przez 3 godziny w 175°C polewając1/2 soku z pomarańczy. Kapustę włoską i cebulę smażymy na oleju. Wlewamy po 100 ml rosołu i soku. Dusimy około 20 minut.. Pod koniec dodajemy plasterki pomarańczy

          --
          choinka
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 31.12.17, 01:15
          GĘŚ FASZEROWANA JABŁKAMI

          1 sprawiona gęś, 1 kg jabłek, sól, pieprz, cukier, łyżka tymianku, 1/2 l bulionu drobiowego, 8 łyżek likieru ziołowego, 4 cebule, 2 marchewki, 1 główka czerwonej kapusty, 5 dag smalcu, 200 ml czerwonego wina, 2 listki laurowe, 1 szklanka soku jabłkowego, 4 goździki, 2 małe gwiazdki anyżu, 4 ziarenka ziela angielskiego, 15 dag galaretki z czerwonych porzeczek, 4-5 łyżek octu z czerwonego wina, 5 łyżek kremówki

          Usunąć nadmiar tłuszczu z tuszki. Gęś wypłukać od wewnątrz i na zewnątrz. Natrzeć solą i pieprzem. Opłukać podroby, Jabłka podzielić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić na kawałki. Wymieszać z tymiankiem. Farsz włożyć do gęsiej tuszki. Otwór w tuszce spiąć wykałaczkami. Skrzydełka i udka związać. Gęś ułożyć w brytfannie piersią do dołu. Wlać 100 ml wody, piec 3,5 godziny w temperaturze 200 °C. Podlewać bulionem i likierem. W połowie pieczenia odwrócić gęś piersią do góry. Dwie cebule pokroić w cząstki, marchewkę na kawałki. Po 2 godzinach pieczenia włożyć do brytfanny podroby oraz po kolejnej godzinie wątróbkę. Kapustę poszatkować, cebule posiekać. Podsmażyć na smalcu, podlać winem i sokiem. Dodać listki laurowe, goździki, ziele angielskie i anyż. Przyprawić pieprzem i solą. Dusić 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia wlać wino i galaretkę porzeczkową. Gęś jeszcze raz przyprawić. Gęś wyjąć z piekarnika, zabezpieczyć przed wystygnięciem, przecedzić sos, schłodzić, zebrać tłuszcz z wierzchu. Ponownie zagotować. Zrobić zasmażkę. Połączyć ze śmietaną, przyprawić. Półmisek wyłożyć kapustą. Położyć na niej gęś. Ozdobić zielenin,a Sos podawać osobno.

          --
          choinka
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 03.06.18, 18:51
          KURCZAK Z RUMIANKIEM

          * filet kurczaka 2 szt.
          * świeże kwiaty rumianku 4 - 5 szt.
          * sól
          * biały pieprz
          * 2 paski drobno pokrojonej papryki
          * kieliszek białego wina
          * łyżka masła

          Kurczak z rumiankiem - sposób przygotowania
          Kurczaka posmarować olejem i położyć na rozgrzanej, suchej patelni grillowej. Po
          mniej więcej 2 min przewrócić na drugą stronę i posypać płatkami rumianku i
          pokruszonymi koszyczkami kwiatowymi. Przyprawić solą, pieprzem i posypać
          papryką. Na patelnię wlać wino, dodać masło i dusić pod przykryciem ok. 5 -7 min.
          Kurczak świetnie smakuje z groszkiem cukrowym, zblanszowanym z odrobiną masła

          --
          serce
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 03.06.18, 18:57
          Medaliao - grillowane piersi kurczaka w boczku - składniki

          * 3 całe piersi kurczaka
          * 30 plasterków boczku
          * 3 ząbki czosnku
          * po 50 ml jasnego piwa i oleju
          * sól
          * mielony pieprz
          * słodka papryka
          * 1 łyżka ziaren pieprzu
          * 3 listki laurowe

          Medaliao - grillowane piersi kurczaka w boczku - sposób przygotowania
          Mięso pokrój na kawałki, natrzyj solą, pieprzem i papryką, polej piwem i olejem
          zmiksowanym z czosnkiem, dodaj ziarna pieprzu i listki laurowe. Wstaw na 2
          godziny do lodówki. Kawałki mięsa zawiń w boczek i upiecz na grillu

          --
          serce
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 22.08.18, 19:06
          SOS DO SAŁATKI Z KURCZAKA Z WINOGRONAMI

          1 szklanka śmietany, 1/2 szklanki majonezu, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/4 cebuli, 2 ząbki czosnku, po 1 łyżeczce natki pietruszki i koperku, sól, pieprz

          Cebulę i czosnek posiekaj. Połącz z resztą składników. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Schładzaj przez godzinę. Przed podaniem sałatki z kurczaka z winogronami polej ją sosem.

          --
          serce
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 28.11.18, 17:22
          KACZKI Z WŁOSKĄ KAPUSTĄ

          Młode oczyszczone kaczki ugotować nawpół z włoszczyzną i korzeniami, wyjąć i pokroić na części. N astępnie usiekać na masę kaw ałek pozostałej pieczeni baraniej lub cielęcej z poprzednio ugotowanemi suszonemi grzybkami, dodając do
          tego jedną w A m ada-Tryumfie przesmażoną cebulę, soli i korzeni do smaku, bułeczkę wymoczoną w mleku, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 jajko i wszystko dobrze wymieszać i farszem tym nadziewać ćw iartki włoskiej kapusty, które się poprzednio sparzyło. W rondel włożyć łyżkę Amada-Tryumfu i na to przekładać w arstw ę kapusty i w arstw ę rozebranych
          kaczek, dodając gdzie niegdzie kawałek

          --
          prezent
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 01.12.18, 21:30
          POTRAWKA Z GĘSI

          Biorą się do niej same drobne części, jak płuca, serce, wątrobę i td. i gotują w wodzie solonej, przypraw ionej kilku cebulami, 3 bobkow em i liśćmi, połow ą w płatki pokrajanej cytryny i szczyptą tłuczonego pieprzu, jeżeli chcemy
          otrzymać potraw kę zarum ienioną, należy doaać nieco tłuczonych goździków, w maśle przysmażanej mąki, octu,
          1 /2 łyżki kom potu z gruszek lub kaw ałek cukru, a w końcu krwi z gęsi.—jeżeli potraw ka ma być białą, wtenczas nie
          dodaje się octu, gęsiej krwi i słodyczy, ale zato przez pół zarumienionej mąki, kilka talarków cytryny i tłuczonego
          kwiatu m uszkatołow ego. W końcu mięsza się sos z żó łtkiem.

          --
          prezent
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 31.12.18, 13:51
          Co do sałatki z kurczaka z ananasem to ja od lat praktykuję taki sposób jej podawania. Z uwagi na to, że u mnie nie wszyscy mogą jeść orzechy (orzechy są silnie alergenne), podaję je na osobnym talerzyku a sos w dzbanuszku. Każdy sobie bierze według uznania. Dodatkowa zaleta, że sałatka bez dodatku majonezu tak szybko się nie zepsuje.

          --
          https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/KfQeMPQYPdPzbWTxdX.jpg
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 26.06.19, 19:14
          POTRAWKA Z INDYKA LUB KAPŁONA

          Pozostałe kawałki indyka lub kapłona włożyć w rądel, wlać buljonu, wsypać trochę tartej bułki, masła, pieprzu, zacisnąć cytryną, wrzucić kawałek cukru i zagotować razem.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 26.06.19, 21:34
          PIECZONE KURCZĘTA

          Małe kurczęta po zabiciu można włożyć w zimną wodę, potem maczać w gorącej i oskubać. Większe skubać zaraz po zabiciu, a będą smaczniejsze, dopiero potem zamaczać w ciepłej wodzie, oczyścić, posolić i nadziać następującym sposobem: utrzeć bułkę, przesiać, umieszać dobrze z masłem i siekaną zieloną pietruszką, nadziać tą masą kurczęta,
          piec je na rożnie lub na głębokiej patelni z początku na nagłym później na wolnym ogniu, polewając je ciągle masłem. Gdy
          już zrumienione, przykryć pokrywą, piec jeszcze kwadrans, aby dobrze się przepiekły, obsypać tartą bułką, oblać masłem i podać.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 26.06.19, 21:46
          POTRAWA Z KUR WE FRANCUSKIM CIEŚCIE

          Dwie młode, tłuste pulardki oczyścić, natrzeć cytryną, aby były białe, nalać zimną wodą tak, aby je tylko nakryła,^dodać dużo włoszczyzny i trochę korzeni i gotować na wolnym ogniu pod pokrywą około 2 godzin, szumując starannie, Po ugotowaniu kury, wyjąć mięso, odkroić od kości, a obciągnąwszy skórkę, pokrajać w grube kostki. Rozetrzeć na
          biało 2 spore łyżki masła z 2-ma łyżkami mąki, rozprowadzić rosołem wygotowanym z kur i 2-ma łyżkami śmietanki, wcisnąć soku z pół cytryny i wkroić kilka świeżych lub konserwowanych pieczarek, zagotować, uważając, aby sos był zawiesisty i zaprawić go 2-ma żółtkami, rozbitemi w maśle. Osobno ugotować w słonej wodzie mleczka wołowe lub cielęce, które pokrajać w podłużne paseczki, i kilka raków, z których obrać szyjki i łapki, wymieszać z sosem, nie gotując więcej. Mieć przygotowany i upieczony duży rant z francuskiego ciasta lub dla każdego z osobna jeden mały pasztecik, u ł o ż y ć go na półmisku, w ciasto upieczone włożyć mięso pokrajane, króre polać gorącym sosem. „Vol au vent” nie może długo stać n a blasze, gdyż francuskie ciasto, nasiąknięte sosem, mięknie i traci na smaku.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 01.07.19, 22:33
          KOTLETY Z KURY

          Z jednej kury lub z jednej piersi surowej zrobić można dwa kotlety. Odjąć każdą połowę piersi od kości wraz z skrzydełkiem, kostkę oskrobać jak przy kotlecie cielęcym, a mięso wyżyłować i cieniutko zbić. Włożyć w środek łyżeczkę masła surowego, aby kotlety były pulchne, szczelnie zawinąć, aby masło nie wypłynęło, i uformować zręcznie kotleciki, które utarzać w bułeczce tartej, potem w jajku rozbitem i znów w bułeczce; włożyć na gorące sklarowane masło i smażyć prędko na mocnym ogniu, aby się zrumieniły, następnie wstawić je na kilka minut do pieca. Do tych kotletów podaje się groszek zielony lub marchewka z groszkiem
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 01.07.19, 22:45
          POTRAWKA Z KURY ZE SZPARAGAMI

          Oczyszczoną kurą, kapłona lub pulardę wstawić w małe, ilość, wody z włoszczyzną, korzeniami, dodawszy kawałek masła
          Skoro się ugotuje, pokrajać na części, ułożyć na połmisku, naokół obłożyć ugotowanym i w osobne] wodzie pokrojonymi szparagami i wszystko polać sosem następującym: łyżkę masła rozetrzeć z łyżką mąki, rozebrać rosołem z gotującego się drobiu, zagotować, wrzucić trochę zielonej posiekanej pietruszki, wymieszać i oblać tym sosem ułożoną na półmisku potrawkę.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 01.07.19, 23:03
          PULARDA Z CYTRYNĄ

          Kapłona lub pulardę upiec do połowy, nakrajać z obydwóch stron piersi, zasmażyć masła z tartą cebulą, wsypać trochę korzeni, tartej bułki, umieszać dobrze, nałożyć tern piersi i zacisnąć mocno, sos z patelni przecedzić przez sitko do rądla, włożyć pulardę, wlać parę łyżek rosołu, przykryć i na wolnym ogniu dusić. Na wydaniu wcisnąć pół cytryny. Można też w ten sposób przyrządzić: ponakrawać piersi, zasypać imbirem i zacisnąć cvtryną a do sosu dolać śmietany i zagotować kilka razy z pulardą.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 15.10.19, 21:28
          GULASZ Z KACZKI

          1 kaczka, 150 g boczku wędzonego, 30 g grzybów suszonych, 150 ml czerwonego wytrawnego wina, 20 g tłuszczu, 20 g mąki, sól, pieprz, majeranek

          Oczyszczoną kaczkę umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu przez godzinę. Grzyby umyć, namoczyć. Ugotować i pokroić w paseczki. Kaczkę pokroić na kawałki. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać kaczkę. Zrumienić. Zalać wywarem z grzybów i winem. Dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką. Zasmażyć nie rumieniąc. Połączyć z kaczką pod koniec duszenia.
        • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 29.01.20, 00:15
          KURCZĘTA Z GRZANKAMI - przepis z 1812 roku

          Wez dwoie dużych kurcząt, zrób nadzienie z wątróbki, upiecz na rożnie obwinięte flonin^. i papierem, u p ie c z o -ne day z sosem naftępui^cym, usmaż grzanki w maśle, albo oliwie przedniey, os^cz i w tey tłuftości usmaż cebulę kraian^, przysmażywszy przyday pietru szk i szarlotki iednę W |tro b k ę usiekay wszyftko, wley szklankę w ina białego, idobr^. łyżkę gąszczu, zbierz tłu ftości z sosem, osol, opieprz, zagotuy przy małym ogniu przez kwadrans, wyday kurczęta, obłożywszy grzankami

          --
          🎄
      • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 21.10.13, 08:55
        KURCZAK PIECZONY W SOKU Z WINOGRON

        4 udka lub 8-9 pałek z kurczaka
        600 gram zielonych winogron
        2 łyżeczki soli
        1 łyżeczka białego pieprzu
        1 łyżeczka papryki

        Winogrona pognieść dobrze i odstawić na 60 minut do puszczenia soku, następnie przetrzeć je przez sitko, odcisnąć.Kurczaka obficie natrzeć solą, posypać pieprzem i papryką, odstawić do lodówki na minimum godzinkę. Następnie mięso poukładać w rękawie w naczyniu żaroodpornym, zalać sokiem, związać rękaw i piec około 60 minut w temperaturze 190 - 200 stopni.
        --
        MADOHORA
        FORUM NIKISZOWIEC
      • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 17.06.16, 22:36
        SAŁATKA Z KURCZAKA Z SEZAMEM

        75 dag piersi kurczaka
        1 łyżka masła
        1 szklanka białego wytrawnego wina
        2 czubate łyżki sezamu
        1 seler naciowy
        1 pęczek rzodkiewek
        1 pęczek szczypiorku
        sól, pieprz

        Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.
      • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 23.10.19, 21:49
        KURCZAK W WARZYWACH

        15 dag mięsa z kurczaka, pęczek włoszczyzny, brukselka, sól, pieprz, trochę masła

        Włoszczyznę oczyścić, umyć, osączyć i rozdrobnić. Warzywa ugotować w małej ilości wody a kiery będą miękkie wyjąć i osączyć. Do wywaru włożyć umyte i osuszone mięso. Ugotować. Wyjąć na talerz i obłożyć warzywami.

        --
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/k0f7xxT8tNJ5X1wD0X.jpg
      • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 28.01.20, 23:59
        FRYKAS Z KURCZĄT - przepis z 1812 roku

        Dwoie k u rczą t pięknych oskub, opal, i w ypraw , podziel na części, wymocz trochę w letniey wodzie, załóż
        w ętrobkę i pępki u fkrzydeł, włóż po ty m w rondel z maflem, wiązkę pietru s z k i, cebulę, bobkowym liściem, tym iankiem , bazylikę, goździkami, grz.ybam i, i zrazem k tó ry m szynki, iezeli m asz, przyftaw do ognia, wysadź sos dobrze, w syp szczubeć m ęki, zaley t r o chę wodę ciepłę, osól, opieprz, zagot u y , znowu, na wydaniu, zapraw ż ó ł tkam i z iaiów ze śm ietanę albo mlekiem , p rzy g rzey nie gotuięc, wpuść sok
        u z c y try n y , albo trochę octu, ułóż fry k a s na pułmifliu, drubka na spodzie, fkrzydełka i nóżki na w ierzchu, poley wszy ft ko sosem, ieżeli chcesz mieć frykas bielszy, ocięgniy Ikorkę przed gotowaniem z kurcząt, nim podzielisz na części. Możesz dać także kurczęta rumiano z kaparami współ gotowanemi, pokray
        kurczęta na części, włoż w rondel z maiłem, więzkę pietruszki, tymianku, bazyliki i karczochami kraianemi,
        Wsyp szczubeć męki, zaley bullionem, trochę soku, i pół szklanki wina białego, zagotuy przy małym ogniu, zbierz tłuflość, ugotowawszy, wyday z scsem zawiesiłbym.

        --
        🎄
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 14:12
      Kurczaki

      Kurczaki to była pierwsza gra komputerowa, którą miałam
      Co ja się wówczas do nich w ciągu dnia nastrzelałam
      Wiecie, to było lat temu nawet więcej niż naście
      Czy dzisiaj jeszcze funkcjonuje ta gra mi zdradźcie
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 14:15
      ZUPA WIELOWARZYWNA POMIDOROWA

      Ćwiartka kurczaka lub udko z indyka, 20 dag drobnego makaronu, 2 marchewki, pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 pora, kawałek selera, łyżka posiekanej natki, 2 łyżki śmietany, łyżka mąki, 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wegeta, pieprz

      Kurczaka umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Mięso oddziel od kości, pokrój. Marchewki, pietruszkę, cebulę, por i seler oczyść, pokrój na kawałki. Włóż do rondla, zalej półtora litra wody. Ugotuj do miękkości. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, przypraw. Mąkę rozróz ze śmietaną i 2 łyżkami zupy. Wlej do rondla z zupą, zagęść. Przypraw. Ugotuj makaron. Wsyp do zupy, posyp natką.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:17
      KURCZAK Z RYŻEM

      4 ćwiartki kurczaka, 2 szklanki ryżu, 5-6 łyżek pikantnego keczupu, 1 l bulionu rosołowego, olej, 2 cebule, sól, pieprz

      Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem, 3-4 łyżki oleju rozgrzej na patelni, obsmaż kawałki kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Pięć łyżek oleju rozgrzej na patelni po smażeniu kurczaka. Włóż cebulę, zeszklij na złoto, wsyp ryż, wymieszaj, podpraż. Dodaj keczup, wymieszaj. Przypraw do smaku szczyptą soli. W dużym naczyniu żaroodpornym układaj warstwy ryżu i kawałki kurczaka. Zakończ warstwą ryżu. Całość zalej bulionem. Włóż do nagrzanego piekarnika, piecz pod przykryciem 70-90 minut w temperaturze 180 C do momentu aż ryż będzie miękki. Podawaj z pomidorami.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:22
      ZUPA Z KURY I KIEŁKÓW

      Patroszona kura, 3 cebukle, ½ szklanki kiełków sojowych, 2 jajka, cytryna, 3
      łyżki oleju, sól, świeżo zmielony biały pieprz, imbir

      Przyrządzanie:

      Kurę umyć i włożyć do zimnej, osolonej wody. Cebulę obrać, opalać nad ogniem aż
      jej powierzchnia zbrązowieje i włożyć do garnka z kurą. Gotować kurę na
      niewielkim ogniu około 2 godzin. Przyprawić wywar solą, pieprzem i odrobiną
      imbiru. Ugotować kurę wyjąć ją z zupy, oddzielić mięso od kości i pokroić w
      paseczki. 2 cebule obrać, pokroić w plasterki i zrumienić na oleju. Jajka
      ugotować na twardo, wstawić na chwilę do zimnej wody, żeby ostygły i pokroić w
      plastry. W miseczkach do zupy ułożyć plasterki jajka, pokrojone mięso, posiekane
      kiełki i cebulę, zalać gorącym rosołem. Włożyć plasterek cytryny. W oddzielnej
      miseczce podać na dokładkę pozostałe kawałki mięsa.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:24
      INDYK DUSZONY

      Składniki: 60 dag piersi z indyka, 3 ząbki czosnku, 2 cebule, łyżka kaparów, 100
      ml białego wina, 5 dag dyni, pomarańcza, 5 łyżek oleju, pieprz, oregano, liść
      laurowy, oliwki, sól

      Czosnek obrać, rozetrzeć na pastę. Mięso umyć, natrzeć czosnkiem, oregano, solą
      i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron,
      przełożyć do garnka. Polać wodą i dusić na małym ogniu około godziny. Cebulę
      obrać, pokroić w cząstki, podsmażyć na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa.
      Przełożyć podsmażoną cebulę do garnka, w którym dusi się mięso. Wrzucić do
      garnka liść laurowy, kapary i oliwki. Pod koniec duszenia dodać pokrojoną dynię
      i pomarańczę oraz bia4e wino. Uduszone mięso pokroić w plastry. Układać na
      przemian kawałki indyka, pomarańczy i dyni. Ozdobić oliwkami i kaparami.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:29
      KURCZAK Z SZAFRANEM

      1 kurczak, 8 łyżek oleju, szklanka ryżu, ½ szklanki rodzynek, ½ szklanki
      migdałów, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczypta szafranu, sól, imbir, pieprz, sok z ½
      cytryny

      Ryż umyć, wsypać do ½ ł wrzącej osolonej wody z dodatkiem szafranu. Zamieszać,
      gotować 15-20 minut, aż wchłonie wodę.
      Rodzynki opłukać w gorącej wodzie, migdały zrumienić na suchej patelni. Na farsz
      wymieszać gorący ryż z migdałami i rodzynkami, przyprawić solą, pieprzem,
      cynamonem i sokiem z cytryny. Kurczaka umyć, natrzeć solą, pieprzem, imbirem i
      cynamonem, napełnić przygotowanym nadzieniem. Zszyć lub spiąć wykałaczką, aby
      nadzienie nie wypływało podczas pieczenia. Polać kurczaka rozgrzanym na patelni
      olejem, przełożonym do brytfanny, podkładając skrzydełka pod tuszkę. Piec około
      godziny w temperaturze 180-200 stopni, polewająć kurczaka najpierw wodą a potem
      sosem z pieczenia.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:34
      KURCZAK W CARRY

      Kurczak, 3 łyżki masła, 4 cebule, cynamon, 2 ząbki czosnku, 4 dag migdałów, 4 łyżki oleju, gałka muszkatowa, goździki, cynamon, kardamon, świeżo zmielony czarny pieprz, sól, imbir

      Kurczaka umyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć kurczaka na złoto. Usmażonego kurczaka przełożyć do garnka, podlać szklanką wody, dusić pod przykryciem. Od czasu do czasu odwracać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju wraz ze zmielonymi przyprawami. Przełożyć cebulę, czosnek i przyprawy do garnka z kurczakiem, starannie wymieszać i nadal dusić. Mięso powinno być zanurzone w sosie. Jeżeli sos nadmiernie paruje, dodać trochę wody. Migdały pokroić w płatki, zrumienić na suchej patelni. Pod koniec
      duszenia włożyć do garnka
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:37
      KURCZAK Z ANANASEM

      Kurczak, 3 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, 1/3 szklanki octu 3%, szklanka ananasa pokrojonego w kostkę, liść laurowy, sól, świeżo zmielony pieprz, natka pietruszki

      Kurczaka umyć, osuszyć i podzielić na cztery części. Mięso natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć kawałki kurczaka n a złocisty kolor. Przełożyć obsmażone mięso do rondla, zalać szklanką wody i octem, dodać liść laurowy. Gotować na małym ogniu 20 minut. Wyjąć mięso z rondla i odparować połowę płynu. Włożyć kurczaka z powrotem do rondla, dodać ananas pokrojony w kostkę. Dusić jeszcze 10 minut. Potrawę podawać z ryżem,
      udekorowaną natką zielonej pietruszki i ewentualnie plastrami ananasa. Do przyrządzania tej potrawy równie dobrze nadaje się ananas świeży jak i z puszki lub z syropu. Do kurczaka można dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory – odbiorą potrawie nieco słodyczy
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:39
      KURCZAK W SZPINAKU

      Kurczak, cebula, marchewka, 30 dag szpinaku, 3 łyżki oleju, cebula, sól, pieprz, mielona kolendra, 2 ząbki czosnku

      Kurczaka umyć i podzielić na porcje. Natrzeć każdą porcję solą, pieprzem, mieloną kolendrą i roztartym czosnkiem. Rozgrzać w garnku olej i podsmażać na nim kawałki kurczaka. Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić w piórka a marchew w słupki. Smażyć wraz z kurczakiem ok. 5 minut. Wlać do garnka szklankę wody. Dusić mięso i warzywa na małym ogniu aż będą miękkie. Szpinak przebrać, umyć, oderwać ogonki a potem liście podrzeć na kawałki. Mniej więcej po godzinie duszenia, kiedy mięso jest już prawie miękkie, dodać szpinak. Wymieszać wszystkie składniki. Dusić razem około 5-10 minut – jak najkrócej by szpinak nie stracił jędrności ani koloru. Spróbować i ewentualnie jeszcze raz przyprawić solą i pieprzem, kolendrą oraz czosnkiem. Potrawa powinna być zdecydowanie pikantna. Kawałki kurczaka obłożyć na talerzu marchewką i cebulą
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:41
      KURCZAK W CIEŚCIE

      4 udka kurczaka, ½ szklanki mąki kukurydzianej, ½ szklanki mąki pszennej, 2 jaja, 5 łyżek płatków kukurydzianych, 2/3 szklanki wody, szklanka oleju, sól, pieprz, chili

      Udka umyć podzielić na mniejsze kawałki, natrzeć solą, pieprzem i chili. W misce wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól, szczyptę chili, Jaja umyć, wytrzeć, wbić do miski z mąką, dodać wodę i starannie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, Do małej miseczki włożyć lekko pokruszone płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka najpierw zanurzać w cieście, a potem obtaczać w płatkach kukurydzianych. W płaskim rondlu rozgrzać olej. Do mocno
      rozgrzanego oleju wkładać kawałki kurczaka i zależnie od ich wielkości smażyć na
      złoto, odwracając, około 7-10 minut. Od razu podawać.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:43
      [b][clor=green] KURCZAK Z MORELAMI [/color][/b]

      4 średniej wielkości udka z kurczaka, 1 cebula, 6 łyżek oleju, 2 łyżki mąki, 20 świeżych moreli, sól, pieprz, natka pietruszki do przybrania

      Udka kurczaka dokładnie umyć, natrzeć solą i pieprzem, Na patelni dobrze rozgrzać olej i usmażyć na nim udka kurczaka na złoty kolor. Przełożyć do garnka podlać ½ szklanki wody i dusić pod przykryciem około 30 minut. Cebulę obrać, umyć i pokroić w sporą kostkę. Zrumienić na tłuszczu pozostałym po smażeniu kurczaka i włożyć do garnka z mięsem. Morele umyć usunąć pestki i pokroić w cząstki. Dodać morele do kurczaka pod koniec duszenia, gdy mięso jest już miękkie. Dusić razem jeszcze około 5-10 minut. Jeśli sos z duszenia mięsa jest za rzadki, zagęścić go mąka. Dokładnie wymieszać mąką pszenną z niewielką ilością zimnej wody, rozetrzeć grudki, tak aby powstała jednolita masa. Wlać do sosu i ciągle mieszając podgrzewać. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić potrawę solą i pieprzem, Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:45
      DUSZONY KURCZAK

      1 cały kurczak, 1 ½ limonki, 10 ml oleju, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka sosou sojowego, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, sproszkowany imbir, chili, miód

      Czosnek oczyścić i przecisnąć przez praskę. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem, imbirem i chili, skropić sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z połowy limonki. Pastą starannie natrzeć kurczaka. Odstawić na godzinę. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć kawałki kurczaka. Po zrumienieniu podlać wodą i dusić do miękkości (około 20 minut). Pod koniec duszenia dodać pokrojoną w cienkie plasterki lionkę (dzięki niej kurczak zyska niezapomniany smak i aromat). Jeśli
      potrawa jest zbyt kwaśna, można dodać łyżeczkę płynnego miodu. Gdy mięso będzie
      już miękkie, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości zimnej
      wody. Dokładnie wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:47
      PIKANTNA KURA

      Kura, 6 pomidorów, 3 cebule, czerwona papryka, 2 łyżki tartej bułki, zielone oliwki, 2 ząbki czosnku, szklanka bulionu, po łyżeczce ostrej mielonej papryki, kminku suszonego oregano, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz jajko na twardo

      Kurę umyć, osuszyć ściereczką, podzielić na 8 części. Cebulę pokroić w talarki, czosnek, rozgnieść z solą. W rondlu zeszklić na oliwie 2/3 cebuli. Włożyć kawałki kury, podrumienić, doprawić pieprzem, mieloną papryką i solą. Wlać do rondla połowę bulionu i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Przygotować sos: sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać,
      pokroić. Paprykę oczyścić z pestek, umyć i pokroić w cienkie paseczki, wrzucić do garnka. Pomidory i paprykę zalać resztą bulionu, dodać pozostałą cebulę, czosnek, kminek i oregano, gotować ok. 15 minut. A potem wymieszać z tartą bułką. Kurę polać sosem, udekorować oliwkami i plasterkami jajka.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:49
      KURCZAK ZE ŚLIWKAMI

      Kurczak, cebula, 40 dag masła, ¼ kg śliwek, 4 łyżki miodu, szafran, só, cynamon, pieprz, kieliszek octu winnego

      Kurczaka umyć i podzielić na ćwiartki. Natrzeć kawałki kurczaka solą, pieprzem i przyprawami. W rondelku rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka na złocisty kolor. Cebulę obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do kurczaka i szybko podsmażyć. Podlać mięso szklanką wody i przykryte dusić do miękkości. Śliwki umyć, wypestkować i połowę dodać do duszącego się mięsa – owoce całk9owicie się rozpadną i powstanie z nich dość gęsty sos. Przyprawić mięso cynamonem, miodem i szafranem. Włożyć resztę śliwek i podgrzewać potrawę jeszcze około 5-10 minut.
      Potrawę można zaostrzyć, dodając do niej pod sam koniec kieliszek octu winnego. Kurczaka przed podaniem udekorować owocami.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:51
      FILETY Z KURCZAKA ZAWIJANE W SZYNCE

      4 filety z piersi kurczaka, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, sól, ostra papryka mielona, 8 cienko pokrojonych plastrów wędzonej szynki, 1 ząbek czosnku, 1 cebula, 3 selery naciowe, 3 marchewki, 2 małe cukinie, 1 łyżka koncentratu z pomidorów, ½ szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 1 łyżka siekanej
      natki pietruszki.

      Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć. Filety podsmażyć na rozgrzanej oliwie na złotobrązowo. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą i papryką, każdy filet zawinąć w 2 plastry szynki. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew oraz seler oczyścić, cukinię umyć, wszystko pokroić w słupki. Koncentrat pomidorowy wymieszać z białym winem. Zeszklić cebulę na oliwie, dodać warzywa i czosnek i podsmażyć. Wlać koncentrat rozprowadzony w winie i dodać sól oraz
      paprykę do smaku. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 min. pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć filety, a do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę. Ułożyć wszystko na talerzach i podawać.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 24.03.11, 23:54
      SZASZŁYK

      3 filety piersi z kurczaka, czerwona papryka, zielona papryka, 10 dag orzeszków ziemnych, 4 łyżki oleju, 2 cebule, sól, pieprz, papryka, szpadki do szaszłyków

      Orzeszki oczyścić z brązowej łuski, drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i papryką, pokroić w kostkę o boku 2 cm, W czasie przygotowywania warzyw wstawić mięso do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w plastry. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości jak mięso. Mięso wymieszać z orzechami. Na szpadki nadziewać na przemian cebulę, obtoczone w orzechach kawałki kurczaka i paprykę. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć szaszłyki, obracając je aby zrumieniły się równomiernie ze wszystkich stron. Szaszłyk można
      też przyrządzić na grillu lub nad dogasającym ogniskiem jak to się robi w Nigerii.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 25.03.11, 00:05
      KURCZAK PROWANSALSKI

      Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 1 kg warzyw (pomidorów, cukini, papryki, cebuli), olej, sól, 100 ml bulionu

      Filety natrzeć solą, podsmażyć na oleju z obu stron. Warzywa oczyścić, pokroić na kawałki. Dodać do mięsa, podlać bulionem, dusić 15 minut. Przyprawić ziołami
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 25.03.11, 00:09
      FRANCUSKIE RAGOUT Z INDYKA

      Składniki: 2 torebki ryżu błyskawicznego, 50 dag filetu z indyka, 20 dag konserwowego zielonego groszku, 30 dag śmietany, łyżeczka kurkumy, sól, pieprz

      Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy (10 minut) Odcedzić. Indyka pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć mięso. Wlać śmietanę, mieszając, zagotować. Dodać osączony z zalewy, groszek, wymieszać, przyprawić do smaku. Podawać z ryżem i ewentualnie pomidorami.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 25.03.11, 00:12
      RYŻ Z INDYKIEM PO WŁOSKU

      Składniki: 20 dag ryżu błyskawicznego, 60 dag filetu z piersi indyka, ząbek czosnku, pęczek dymki, pęczek bazylii, 2 łyżki oleju, cytryna, sól, pieprz

      Ryż ugotować na sypko ze szczyptą soli. Odcedzić. Filety z piersi indyka pokroić w cienkie paski, oprószyć solą i pieprzem. Dymki obrać, pokroić w krążki, szczypiorek umyć, grubo pokroić. Ząbek czosnku obrać, posiekać. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso z czosnkiem mieszając podsmażyć na dużym ogniu. Dodać dymki i szczypiorek, chwilę podsmażyć. Wsypać ugotowany ryż, wymieszać, chwilę podgrzać. Całość skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać


      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wariacje na temat kurczaka 25.03.11, 00:14
      KURCZAK Z WŁOSKIM PESTO

      Składniki: 30 dag filetów kurczaka, olej, 4 bułki pełnoziarniste, 2 łyżki Pesto, po 2 ogórki i pomidory, rukola, sól, pieprz, papryka

      Kurczaka natrzeć papryką, solą i pieprzem, usmażyć na oleju. Pomidory i ogórki pokroić na plasterki. Bułki przekroić, posmarować Pesto. Ułożyć warzywa, kurczaka i rukolę.
      --
      Madohora

      --
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka