Dodaj do ulubionych

Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-przepisy

08.04.11, 11:15
zamknięty
Jak Wielkanoc to oczywiście najważniejsze są jajka, ale obok nich pojawiają się też takie potrawy jak pascha, żurki, wędliny oraz oczywiście nieodzowne w tym czasie mazurki. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na różne potrawy Wielkanocne.
--
Madohora

--
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 08.04.11, 11:16
      zamknięty
      JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU

      5 łyżek octu, sól, olej, 4 jajka, 4 plastry gotowanej szynki, 13,5 dag masła, 4 grube kromki chleba pszennego, 1 opakowanie sosu holenderskiego, 1 pęczek szczypiorku, natka pietruszki

      W garnku zagotować 1 l wody. Wlać ocet. Jajka kolejno wbijać do posmarowanej olejem łyżki wazowej. Potem delikatnie przelewać je do wrzącej wody uważając by białko zbyt się nie rozlało. Gotować około 5 minut. Sos holenderski przygotować wg przepisu na opakowaniu. Plasterki szynki złożyć w chusteczki. Na patelni rozgrzać masło, lekko zrumienić na nim pieczywo i szynkę. Na kromkach ułożyć wędlinę. Polać sosem holenderskim. Jajka ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i układać na grzankach. Posypać posiekanym szczypiorkiem udekorować natką pietruszki.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 13:48
      zamknięty
      PRZYSMAK KRABOWY Z PUMPERNIKLEM

      4 paluszki krabowe rozmrozić, pociąć na kawałki, 6 rzodkiewek, łodygę selera naciowego i jajko na twardo pokroić w plasterki. Wymieszać; łyżkę śmietany 12%, łyżeczkę majonezu i posiekany ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Paluszki krabowe, rzodkiewki, seler i jajko włożyć na 4 małe kromki pumpernikla, polać sosem. Ozdobić koperkiem.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 17:53
      zamknięty
      ŚWIĄTECZNE JAJKA Z NIESPODZIANKĄ

      10 jajek, 4 filety anchois, sól, pieprz, szczypiorek, łyżka kaparów, curry, 15 dag masła, 3-4 łyżki śmietany, łyżka musztardy, 5 dag bryndzy, 2 łyżki sosu musztardowego, 4 grzybki marynowane, pół wędzonej makreli, mielona ostra papryka

      Jajka ugotować na twardo i obrać. Przekroić na pół. Wyjąć żółtka. Utrzeć je na gładką masę z masłem, śmietaną , musztardą, ze szczyptą curry, soli oraz pieprzu. Masę nałożyć do połówek białek i wyrównać. Na połówkach białek ułożyć po zwiniętym filecie anchois i kaparze, kolejne 4 posypać bryndzą wymieszaną z posiekanym szczypiorkiem, na następne nałożyć po grzybku i kaparze, na kolejne 4 nałożyć makrelę zmieszaną ze szczyptą papryki, na pozostałe 4 sos musztardowy ze szczypiorkiem.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 17:59
      zamknięty
      KOLOROWE JAJKA

      Ugotuj na twardo 10 jajek, opłucz zimną wodą, obierz ze skorupek. Przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka, podziel na 3 części. Do jednej z nich dodaj przecier pomidorowy, dobrze rozetrzyj z żółtkami, dodaj przyprawy zgodnie z uznaniem. Do szprycki z gwiazdką dodaj masę i wyciśnij na połówki jajek

      Do drugiej części dodaj ugotowany szpinak- postępuj tak samo jak wyżej - farsz uzyska zielony kolor

      Do trzeciej części dodaj curry - postępuj tak samo jak wyżej
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 18:02
      zamknięty
      JAJKA FASZEROWANE PASZTETEM DROBIOWYM

      5 jajek na twardo, 5 łyżek delikatnego pasztetu drobiowego, 2 łyżki gęstego majonezu ( Kielecki ),
      pieprz mielony

      Jajka ugotowane na twardo ostudzić . Obrać ze skorupek tak by nie uszkodzić powierzchni jajek. Jajko naciąć tak by wyciąć z niego ,,klin ,, ( ok . 1/10 jajka ) - wyjąć tą część jajka i użyć do czegoś innego .Potem po drugiej stronie jajka ściąć spód tak by jajka nie przewracały się . Pasztet utrzeć z majonezem. Doprawić pieprzem . Nałożyć pastę z pasztetu do rękawa cukierniczego ( lub ,,strzykawki,, do dekorowania tortów ) z odpowiednia końcówką i nałożyć farsz na jajka . Udekorować wg uznania ziołami , sałatą , pomidorkami cherry .
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 18:06
      zamknięty
      JAJKO PSZCZOŁA

      połówka jajka, wafelek kukurydziany extra cienki Good Food na skrzydełka, czarna oliwka na paseczki i oczy, ewentualnie wykałaczki dla podtrzymania skrzydełek

      Jajko gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na pół wzdłuż. W jajku robimy nacięcia nożem i umieszczamy przełamany wafelek kukurydziany jako skrzydła - możemy je podeprzeć wykałaczką jeśli nie chcą się trzymać. Oliwkę kroimy w paseczki - ozdabiamy pszczółkę.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 18:14
      zamknięty
      FASZEROWANE JAJKA

      4 jajka ugotowane na twardo, 5 dag grzybów, sól, pieprz, 3 łyżki majonezu.

      Jajka oskubać, przekroić na pół, łyżeczką ostrożnie wyjąć żółtka i drobno je pokroić. Grzyby pokroić, podsmażyć, przestudzić. Grzyby dodać do żółtek, doprawić zmieszać z majonezem. Masą faszerować jajka.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 18:18
      zamknięty
      JAJKA FASZEROWANE SEREM

      6 jajek ugotowanych na twardo, 10 dag żółtego sera w kostce, łyżka masła, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki pikantnego ketchupu, łyżeczka soku z cytryny,
      pieprz.

      Jajka oskubać, przeciąć na połówki wzdłuż, wyjąć żółtka. W miseczce utrzeć masło, starty na drobnych oczkach ser, jogurt, majonez, żółtka, sok z cytryny i pieprz. Nadziewać jajka, wierzch posypać serem.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 18:23
      zamknięty
      JAJKA FASZEROWANE ZIELENINĄ

      * 10 jaj ugotowanych na twardo, * 1 mały pęczek koperku, * 1 pęczek szczypiorku
      * kilka listków ulubionych świeżych ziół, * 3 cebulki dymki, * 2 łyżki musztardy
      * 2 łyżki śmietany lub jogurtu, * 1 mały serek topiony, * sól, pieprz

      Jajkom obciąć węższą końcówkę, wyjąć żółtka do miski, rozgnieść widelcem z serem, musztardą i śmietaną lub jogurtem, posolić, popieprzyć. Posiekać szczypiorek, dymki, koperek, ulubione zioła, wymieszać z pastą jajeczną – nadziać jajka. Podawać na liściach sałaty.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 18:27
      zamknięty
      JAJKA W KOSZULKACH W SOSIE

      Jajka w koszulkach:5-6 jajek, só, 1 łyżka octu, 1l wody
      Sos szczypiorkowy: 1/2 szkl. śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki, 2 łyżki mleka, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz

      Jaja umyć, osuszyć. W niskim szerokim rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i octu. Kolejno wylewać zawartość jaj do filiżanki, a następnie do wrzątku przechylając filiżankę tuż nad powierzchnią wody. Gotować jednocześnie nie więcej niż 4 jaja w przykrytym rondlu przez ok. 3-4 min. Ugotowane jaja wyjmować z wody łyżką cedzakową. Podawać bezpośrednio po ugotowaniu w sosach: szczypiorkowym, koperkowym, musztardowym, pieczarkowym, grzybowym, pomidorowym lub śmietanowym. Sos: Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, podgrzewać, dodając powoli śmietanę. Gdy zawrze, odstawić, dodać szczypiorek, doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Podawać do jaj gotowanych w koszulkach i sztuki mięsa.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 12.04.11, 18:30
      zamknięty
      JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM

      7 jajek ugotowanych na twardo, 1 puszka tuńczyka w oleju, 2 łyżeczki majonezu, sól, pieprz, szczypiorek

      Jajka obrać za skorupki i delikatnie przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie łyżeczką wydobyć żółtka i przełożyć je do salaterki. Łyżeczką dokładnie je rozdrobnić. Tuńczyka lekko odsączyć (nie do końca) i dodać do żółtek. Wszystko wymieszać jeszcze rozdrabniając łyżeczką. Dodać sól, pieprz i posiekany szczypiorek oraz majonez. Wszystko razem wymieszać. Tak powstałą mieszanką wypełniać wgłębienie pozostałe po żółtku w jajkach. Kładąc więcej masy nić owo wgłębienie pomieści. Ugnieść pozostawiając niewielką górkę z masy. Ułożyć jajka na udekorowanym półmisku i posypać suszonym koperkiem i pieprzem. Po schłodzeniu podawać z kleksem majonezu i/lub ketchupu.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:00
      zamknięty
      CYTRYNKI Z PASTĄ JAJECZNĄ

      4 cytryny, 3 jajka, 6 łyżek majonezy, 2 marynowane grzybki, ogórek konserwowy, 1/2 pęczka koperku, keczup

      Cytryny wyszoruj, przekrój na pół. Dokładnie wydrąż miąższ. Jajka ugotuj na twardo, obierz. Dwa jajka przekrój na pół. Napełnij 4 skórki cytrynowe. Pozostałe jajko posiekaj, wymieszaj z połową majonezu. Marynowane grzybki i ogórek konserwowy posiekaj. Wymieszaj z resztą majonezu. Pozostałe skórki napełnij masą jajeczną i sosem majonezowym. Udekoruj keczupem i gałązkami koperku. Możesz też ozdobić czerwonym kawiorem.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:06
      zamknięty
      GĄSIENICA WARZYWNA

      4 jajka, 1/2 świeżego ogórka, 1/2 pęczka rzodkiewki, pomidor, szczypiorek, sałata i pomidory do dekoracji talerza

      Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, przekrój wzdłuż na pół. Zrób 4 nacięcia. Rzodkiewki oczyść, pokrój na plasterki. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na pół, pokrój w półplasterki. Szczypiorek umyj, osusz, pokrój na kawałki 3-4 cm. W każde nacięcie włóż plasterek ogórka, rzodkiewki oraz szczypiorek. Jajka ułóż na liściach sałaty tak aby powstała gąsienica. Udekoruj pomidorami.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:11
      zamknięty
      KOLOROWE JAJKA Z TRZEMA FARSZAMI

      8 jajek, po łyżce posiekanej natki lub koperku, 4 łyżki majonezu, słodka mielona papryka, 5-6 liści sałaty, ogórek, pomidor, pęczek rzodkiewki, cebula, cytryna, 2 łyżki oleju, sól, pieprz

      Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz przekrój na pół. Wyjmij żółtka, utrzyj z majonezem, przypraw. Podziel na trzy części. Do jednej dodaj natkę, do drugiej paprykę. Trzecią pozostaw. Masami napełnij połowę jajek. Warzywa pokrój, ułóż na talerzy, skrop sokiem z cytryny, przypraw. Obok ułóż jajka.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:18
      zamknięty
      KULECZKI W ZIELONEJ KRATECZCE

      5 jajek, 1/2 małej cebuli, 5-7 dag chudej szynki, 1/4 szklanki majonezu, małe opakowanie orzeszków ziemnych, sól, pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku, kawałek czerwonej papryki, zielone oliwki do dekoracji

      Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz. Drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Jajka, szynkę, cebulę i majonez wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Orzeszki ziemne drobno posiekaj. Z masy jajecznej uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz w orzeszkach. Ułóż na dużym talerzu. Kulki udekoruj kawałkiem papryki lub pokrojoną oliwką. Z gałązki szczypiorku zrób "kratkę" i ułóż między jajkami.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:33
      zamknięty
      W MIELONYM

      4 jajka, 4 plastry żółtego sera, 40 dag mielonego mięsa, 1/2 bułki. 1/2 cebuli, sól, pieprz, ząbek czosnku, bułka tarta, tłuszcz do smażenia

      Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz. Bułkę namocz, odciśnij. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso wyrób z czosnkiem, cebulą i bułką. Przyprawa do smaku solą i pieprzem. Każde jajko owiń plasterkiem sera, oblep mięsem, obtocz w bułce tartej. Dużą ilość tłuszczu rozgrzej na patelni. Włóż kule, usmaż na złoty kolor.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:41
      zamknięty
      TWAROŻKOWE KURCZAKI NA TRAWCE

      6 jajek, 4 plasterki szynki, łyżeczka chrzanu, 6 łyżek majonezu, łyżka posiekanego szczypiorku, 12 łyżek twarogu, sól, pieprz, ziarenka pieprzu, rzodkiewki, marchewka i sałata do dekoracji

      Jajka ugotuj na twardo, ostudź. Wyjmij żółtka. Żółtka utrzyj z chrzanem, łyżeczką majonezu, posiekaną szynką i szczypiorkiem. Przypraw. Napełnij białka. Z twarogu zrób kulki, przymocuj do jajek wykałaczką. Z pieprzu zrób oczka, z marchewki dzióbki, z rzodkiewki - grzebienie. Natomiast z majonezu skrzydełka. Kurczaki podawaj na sałacie.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:46
      zamknięty
      SMAŻONE W SKORUPCE

      15 jajek, 2 pęczki natki, 2 łyżki masła, vegeta, pieprz ziołowy, bułka tarta, olej

      Jedno jajko odłóż, resztę ugotuj na twardo, ostudź. Nie obieraj, tylko każde jajko przekrój na pół, ostrożnie wyjmij białka i żółtka (staraj się nie pokruszyć skorupek). Natkę opłucz, osusz, posiekaj, połącz z natką, miękkim masłem i odłożonym jajkiem. Przypraw vegetą i pieprzem. Farszem napełnij skorupki jajek. Wierzchy wyrównaj, posyp tartą bułką. Ułóż farszem na rozgrzanym oleju. Usmaż.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:50
      zamknięty
      OWINIĘTE SAŁATĄ

      6 jajek, 15 dag żółtego sera, śląskie kiełbasy, słoiczek majonezu, 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego, musztarda, sól, pieprz, główka sałaty

      Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Ser zetrzyj na tarce. Kiełbasę drobno pokrój. Żółtka wymieszaj z serem, kiełbasą, 2 łyżkami majonezu i musztardą, przypraw solą i pieprzem. Masą napełnij jajka. Każdy owiń liściem sałaty. Resztę majonezu połącz ze śmietaną. Polej jajka.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 21:54
      zamknięty
      Z ORZECHAMI

      3 jajka, 6 orzechów włoskich, 3 łyżki majonezu, sól, pieprz

      Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz, przekrój na pół. Wyjmij żółtka. Połowę orzechów odłóż do dekoracji. Żółtka rozgnieć, dodaj ok. 2 łyżek majonezu i posiekane orzechy, wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Masą napełnij białka. Udekoruj majonezem i orzechami.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 15.04.11, 22:03
      zamknięty
      ŻUREK W CHLEBIE

      1/2 szklanki zakwasu na żur, 60 dag żeberek, 2 cebule, 3/4 szklanki śmietany, 3 marchewki, kawałek selera, 2 pietruszki, łyżka chrzanu, 2 łyżki mąki, 5 ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, 4 jajka, natka

      Marchewki, pietruszki i seler, obierz, pokrój w słupki. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Warzywa i żeberka zalej w garnku wodą, dodaj przyprawy, szczyptę soli i pieprzu. Gotuj pod przykryciem około godziny. Dodaj zakwas i chrzan, zagotuj. Śmietanę wymieszaj mąką, wlej do zupy, zagotuj. Przypraw do smaku solą i majerankiem. Jaja ugotuj na twardo. Pokrój w ćwiartki. Żurek posyp natką, podawaj z jajkiem w wydrążonych, małych chlebkach.
      --
      Madohora

      --
    • madohora Re: Wielanoc - Nie tylko jajka w roli głównej-prz 17.04.11, 21:38
      zamknięty
      MAZUREK Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ

      30 dag mąki pszennej, 10 dag cukru pudru, 20 dag masła, 1 żółtko

      Z wymienionych składników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm. Nadać plackowi kształt prostokątny i ułożyć na blasze. Brzeg mazurka posmarować białkiem i obłożyć paskiem ciasta. Upiec na złoty kolor i ostudzić.


      --
      Madohora

      --
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka