Dodaj do ulubionych

To nie jest bajka czyli coś o jajkach

    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 20:52
      zamknięty
      Jaja jako bogate źródło substancji odżywczych są podstawą wielu potraw. W Polsce najczęściej spożywa się jaja kurze, a także kacze, gęsie i przepiórcze (ostatnimi czasy wzrasta popularność jaj strusich). Jaja towarzyszą człowiekowi od początku jego istnienia. Jaja rybie zwane są ikrą i uważane w postaci kawioru za wyrafinowany przysmak.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 20:54
      zamknięty
      jajo na miękko

      Jajko wraz ze skorupką gotowane w wodzie przez ok. 3 min, charakteryzuje się ściętym białkiem i płynnym żółtkiem, spożywane po usunięciu skorupki tylko z jednego z wierzchołków, często potrawa ta jest urozmaicana – do płynnego żółtka dodaje się odrobinę masła.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 20:55
      zamknięty
      jajo na twardo

      Jajko wraz ze skorupką gotowane w wodzie przez przynajmniej 5 min., spożywane po obraniu ze skorupki, można je potem kroić w plasterki np. na kanapki lub w ćwiartki i spożywa się najczęściej z majonezem, czasem z chrzanem lub musztardą. Jaja na twardo są też nieodłącznym składnikiem wielu gatunków sałatek.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:02
      zamknięty
      jajo na niebiesko, jajo po chińsku, stuletnie jajo, chiń. pídàn

      Jaja (zwykle kacze) poddawane przez kilka tygodni fermentacji w mieszaninie wapna, słomy ryżowej i naparu herbaty – chiński przysmak towarzyszący chińskiej kulturze od wieków.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:04
      zamknięty
      jaja kiszone

      Jaja na twardo po dokładnym pokruszeniu skorupki (bez jej odrywania), gotowane następnie w osolonej wodzie z dużą ilością kminku, następnie przełożone do naczynia szklanego lub kamionkowego i odstawione do ukiszenia na kilka tygodni, popularna w kuchni berlińskiej zakąska do piwa.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:04
      zamknięty
      jaja herbaciane, jaja marmurkowe

      Jaja gotowane na twardo, w trakcie gotowania kruszona jest (bez odrywania) skorupka i dodawane do wody przyprawy – głównie herbata, anyż gwiaździsty, kminek, sól. Proces gotowania trwa około godzinę, jaja pozostawia się w wywarze do wystygnięcia, po czym obiera ze skorupek.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:05
      zamknięty
      jaja faszerowane

      Ugotowane jaja, przecięte wzdłuż wraz ze skorupką, posiekane drobno wraz z dodatkami, natką pietruszki, smażoną cebulą, bułką tartą i przyprawami wkładane są ponownie do połówek skorupek i odsmażane. Popularna w polskiej kuchni gorąca przekąska z gotowanych na twardo jajek.
    • madohora Jajko w kulturze 25.04.11, 21:07
      zamknięty
      Jaja są używane w obrzędowości i symbolice różnych kultur oraz jako elementy dekoracyjne. Jajo stanowi zalążek nowego życia, stało się więc symbolem odradzającego się życia znanym w wielu kulturach. Jest elementem mitów kosmogonicznych w większości kultur świata. W chrześcijaństwie wiązane jest z motywem zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nadzieję na życie wieczne.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:09
      zamknięty
      W czasie świąt Wielkiej Nocy jajka są malowane i ozdabiane (pisanki). Zwyczaj ich dekorowania znany był już w starożytności. Najstarsze przykłady liczą ponad 5.000 lat. Są to pisanki z Asyrii, nieco późniejsze pochodzą z Egiptu, Persji, Rzymu i Chin. Kolorowo pomalowanymi jajkami Chińczycy obdarowywali się wraz z nadejściem wiosny. W starożytnym Egipcie motywem zdobniczym jajek były skarabeusze z dwoma postaciami ludzkimi. W Kairze na jajkach uwieczniano wizerunki sławnych mężów. W Sudanie zamieszczane były cytaty z Koranu. Skorupki chińskich pisanek pokryte były misternymi miniaturami przedstawiającymi kwiaty wiśni, chryzantem, ptaków. Australijscy Aborygeni rzeźbili jaja strusie, traktując je jako świętość. Jajka zdobiono w celach magicznych. W ludowych wierzeniach zwyczaj ten uważany był za jeden z warunków zapewnienia ciągłości świata. W motywach zdobniczych ukryta była bogata symbolika: elementy solarne odwoływały się do takich wartości jak odrodzenie i wieczność, figury geometryczne były znakiem nieskończoności. Sama praktyka dekorowania skorupki miała spotęgować cudowne własności jajka. Nie tylko w ornamentyce, ale i w barwach znajduje się wiele symboli: czerwień i biel oddają cześć domowym duchom opiekuńczym, a czerń i biel – duchom ziemi. Zieleń nawiązuje do odrodzenia przyrody i miłości, która wraz z rodzinnym szczęściem ukryta jest w brązie. Dominującą barwą pisanek w kulturze chrześcijańskiej była czerwień. Na czerwono barwili jaja chrześcijanie pierwszych wieków w Armenii, w Austrii do I wojny światowej wyłącznie czerwone były wielkanocne jajka, a w kościele prawosławnym to do dziś tradycyjny kolor pisanki. Zwyczaj ten wiąże się z legendą dotyczącą zmartwychwstania Chrystusa: Maria Magdalena, która pierwsza ujrzała Chrystusa zmartwychwstałego, pobiegła do domu. Zauważyła, że jajka w jej gospodarstwie zabarwiły się na czerwono. Podzieliła się nimi z apostołami, do których udała się z wiadomością. Na pamiątkę zmartwychwstania kolor czerwony stał się symbolem zwycięstwa, radości i dobrych wiadomości. Dlatego ludowa tradycja chrześcijańska przypisywała szczególne znaczenie rumuńskiemu przysłowiu: kiedy zabraknie czerwonego jajka, to nastąpi koniec świata.
      Jajami norymberskimi ze względu na kształt i miejsce produkcji nazywano pierwsze kieszonkowe zegarki. Najdroższymi jajkami są jaja carskie ze złota, zdobione kamieniami szlachetnymi, projektowane i wykonywane dla rodziny cara Aleksandra III Romanowa w pracowni nadwornego złotnika Petera Carla Fabergé Do Europy zwyczaj zdobienia jaj przynieśli prawdopodobnie Persowie.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:11
      zamknięty
      Z chaosu wyłoniło się olbrzymie jajo, z którego wykluł się świat. To jeden z najstarszych i najbardziej popularnych symboli. W wyobrażeniach wielu ludów pierwotnych wszechświat był monstrualnym jajem, które uformował wszechmocny i niewidzialny Bóg. Jajo pojawia się również w mitach śródziemnomorskich, oznaczając nieboskłon, na który składa się siedem sfer. Zmienione przez Noc jajo wydało Erosa. Z jaja powstała Ziemia, ze skorupy Niebo. Także z jaja, jakie zniosła uwiedziona przez Zeusa Leda, wykluli się Dioskurowie, Helena Trojańska i Klitajmestra. W fińskim eposie Kalevala kaczka złożyła sześć złotych jaj i siódme żelazne. Wpadły one do wody, a z okruchów powstały ziemia, niebo, z żółtek wyszło słońce, z białka księżyc, z pstrych plam gwiazdy, a z ciemnych cząstek jajek odpłynęły chmury. Podróż Krzysztofa Kolumba, jego dowód na kulistość Ziemi miały swe źródło w jajku – zob. jajko Kolumba. Tradycje wielu kultur podkreślały wspólny rytm jaja ze światem, Słońcem, płodnością, zmartwychwstaniem. Było ono znakiem powrotu wiosny, domem. Używane w magii leczniczej i oczyszczającej uwalniało swą mocą siły witalne. W owalnym kształcie zamknięta była nadzieja na odradzanie się życia. Z kultury ludowej, w której jajko pełniło rolę talizmanu zabezpieczającego przed złem lub zaklinacza dobrego, symbolu zdrowia i życia, miłości i płodności wyrósł zwyczaj święcenia wielkanocnych pisanek. Jajko wielkanocne jest znakiem nowego życia, przezwyciężeniem śmierci porównanym do przebijania skorupki. Wykluwający się kurczak dla chrześcijan symbolizuje zwycięstwo życia, jest znakiem Chrystusowego i ludzkiego zmartwychwstania. Jajko jest nadzieją, próbą cierpliwości, której należy się poddać, aby zobaczyć ukryte wewnątrz pisklę. Dzielenie się jajkiem podczas śniadania wielkanocnego ma odniesienie do wigilijnego opłatka. Jajko pełni rolę podarunku, którego intencją jest życzenie pomnażania sił witalnych. Pisanka jest rodzajem bileciku miłosnego, który subtelnie oddaje uczucia dziewczyny do obdarowanego chłopca.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:12
      zamknięty
      Jajko jest również ważnym symbolem w wielu wierzeniach i religiach. Umieszczane w grobowcach egipskich i rzymskich było znakiem i nadzieją na powrót do życia. Również w kulturze chrześcijańskiej, zwłaszcza w prawosławiu, w Niedzielę Wielkanocną składano przy grobach pisanki, dzieląc się w ten sposób z przodkami radością ze zmartwychwstania Chrystusa. W prawosławiu na Białorusi dzień ten nazywa się Radaunica i przypada na wtorek po drugiej niedzieli wielkanocnej. Zwyczaj ten miał swe korzenie w pogańskich Zaduszkach obchodzonych w okresie przesilenia wiosennego, na które później chrześcijaństwo nałożyło święta Wielkiej Nocy, wykorzystując jednak symbolikę dawnych wierzeń. Do obrzędowości tej należy również krakowska Rękawka.
      W symbolice judaizmu, obok specjalnego rodzaju precli, ważną rolę odgrywa jajko. Jajka są przypomnieniem nieustannego trwania i cykliczności życia. Jako znak przerwanego istnienia, są podawane na żydowskich stypach. Ale są równocześnie wyrazem nadziei, której nie wolno tracić.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:13
      zamknięty
      Jajko jest również ważnym symbolem w wielu wierzeniach i religiach. Umieszczane w grobowcach egipskich i rzymskich było znakiem i nadzieją na powrót do życia. Również w kulturze chrześcijańskiej, zwłaszcza w prawosławiu, w Niedzielę Wielkanocną składano przy grobach pisanki, dzieląc się w ten sposób z przodkami radością ze zmartwychwstania Chrystusa. W prawosławiu na Białorusi dzień ten nazywa się Radaunica i przypada na wtorek po drugiej niedzieli wielkanocnej. Zwyczaj ten miał swe korzenie w pogańskich Zaduszkach obchodzonych w okresie przesilenia wiosennego, na które później chrześcijaństwo nałożyło święta Wielkiej Nocy, wykorzystując jednak symbolikę dawnych wierzeń. Do obrzędowości tej należy również krakowska Rękawka.
      W symbolice judaizmu, obok specjalnego rodzaju precli, ważną rolę odgrywa jajko. Jajka są przypomnieniem nieustannego trwania i cykliczności życia. Jako znak przerwanego istnienia, są podawane na żydowskich stypach. Ale są równocześnie wyrazem nadziei, której nie wolno tracić
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:14
      zamknięty
      Walatka (zwana też na wybitki) to osadzona w polskiej tradycji zabawa wielkanocna. Dwie osoby stukają się jajkami trzymanymi w dłoni – wygrywa ten, którego jajko nie pękło. Zamiast uderzania jajkami o siebie można je toczyć po stole.

      Wielkanocnym zwyczajem, który wiąże się z pradawnym wierzeniem w słońce tańczące na niebie u progu wiosny, jest wrzucanie tzw. tańczącego jaja do źródła.

      W wielu regionach Europy zachodniej zachował się zwyczaj, że podczas śniadania wielkanocnego rozbija się skorupki jaj monetami, uderzając jajkiem o jajko czy jajkiem o czoło.
      W Meksyku popularne jest rozbijanie o głowę carcarones, wydmuszek wypełnionych konfetti. Zwyczaj ten wywodzi się ze starej meksykańskiej zabawy, znanej do dziś, zwanej Piniatą.
      Świecki rodowód ma argentyńska ludowa zabawa ze śpiewem Zepsute jajko (hiszp. Huevo podrido), polegająca na usiłowaniu podrzucenia papierowej kulki (zepsutego jajka) jednemu z uczestników zabawy.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:16
      zamknięty
      Motyw jajka w malarstwie spotyka się u Dalego, Magritte'a, Witkiewicza, Mikulskiego. Uważane za kolebkę życia, najdoskonalszą formę na świecie przewija się w twórczości rumuńskiego rzeźbiarza Konstantego Brancusi. Fasadę muzeum Salvadore Dali w Figueres na północy Katalonii wieńczy zaprojektowana przez artystę attyka w kształcie olbrzymich jaj. Jajko jako symbol wykorzystywali w swej twórczości Bosch, Breughl i wielu innych. Dziełami sztuki są wspomniane wcześniej jaja Fabergé. W żargonie malarskim jajko używane jest w powiedzeniu jajecznica ze szczypiorkiem dla określenia pstrokatego łączenia barw.
    • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.04.11, 21:17
      zamknięty
      Jajka (czasem wyłącznie żółtka, ewentualnie wraz z pakułami, nawozem itp.) używano w średniowieczu jako dodatku do zaprawy wapiennej przy wznoszeniu szczególnie ważnych budowli (np. katedr gotyckich). Jajko było dawniej cennym i popularnym spoiwem farb temperowych. Sama nazwa tempery, znanej już w starożytności, oznaczała technikę opartą na jajku. Emulsję naturalną, jaką było jajko, stosowano w malarstwie sztalugowym i ściennym. Bardziej cenione były tempery oparte na samym żółtku.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 16:53
        zamknięty
        Można także żółtko i białko spożywać zosobna, w połączeniu z innymi potrawam i. W wypadkach, w których białka się unikać w inno, należy poprzestać na żółtku. Żółtko stosuje się do polewek jarzynowych, soków owocowych i sosów. Białko jest dobrym uzupełnieniem ryżu, kakao, polewek i owoców. W zupach jednakże nie godzą się białko z żółtkiem. Jaja stosują się jako dodatki do chleba
        i wszelkich w ytworów zbożowych, jarzyn i owoców, natomiast nie n a l e ż y ich spożywać razem z m l e k i e m lub s e r e m . W chorobach wątroby i nerek trzeba być bardzo ostrożnym i spożywać jaja tylko w połączeniu z grzybami,szpinakiem, grochem i szparagami.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 17:06
        zamknięty
        Żółtko jest znakomitym środkiem ożywczym i zarazem leczniczym , działającym w stanach znużenia i osłabienia zadziwiająco dobrze. Ubija się dobrze jedno lub dwa żółtka z szczyptą soli, dolewa wśród ustawicznego mieszania zwolna szklankę ciepłej wody i mieszaninę tę wypija powoli. Napoju tego
        powinno się używać zawsze tylko osobno, nigdy w połączeniu z innym i pokarmami. Przyczynę orzeźwiającego działania tego napoju przypisać należy obfitej zawartości fosforu i siarki w żółtku , i to w stanie łatwo rozpuszczalnym. Przy zaflegmieniu i zapaleniu gardła i żołądka do brze jest wypijać z rana jedno ubite żółtko. Jest to znakomity środek leczniczy i działa chłodząco przy wszystkich zapaleniach, tak w żołądku i kiszkach, jako też użyty zewnętrznie.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 17:20
        zamknięty
        JAJECZNICA GALARETOWA

        Weź 6 jaj, oddziel białka od żółtek, odrzuć zarodek i ubij je z osobna, potym zmieszaj, dodaj 2 filiżanki gorącego mleka i silnie przemieszaj. Dodaj małą łyżeczkę kotosówki (palminu) i trochę soli i gotuj z wolna przez 20 minut w garnku o podwójnym dnie. Jaja nabierają w ten sposób wyglądu galarety i są łatwo strawne.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 17:30
        zamknięty
        JAJECZNIKI

        Wziąć filiżankę przesianej białej mąki, do tego 1/2 łyżeczki soli i łyżkę stołową cukru i dobrze wymieszać, dodać jedno lub dwa dobrze ubite jaja i rozcieńczyć zaczyn letnim mlekiem albo wodą. Następnie ciasto ubić należycie i pozostawić na pół godziny. Rozegrzać w rynce oliwę lub masło kokosowe (palmin) tak , żeby dno zalane było tym tłuszczem na wysokość 1 lub 2 centymetrów i wkładać ciasto po łyżce w różne miejsca naczynia. Im mniejsze te jajeczniki, tym lepsze będą. Odwrócić je , skoro tylko dolna strona zarumieni się na złotobrunatno. Podczas pieczenia chronić je od przewiewu.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 17:39
        zamknięty
        JAJA GOTOWANE NA PÓŁTWARDO

        Aby jaja ugotować na w p ó ł t w a r d o (jak dojrzałe śliwki) ? należy je włożyć do wrzącej wody (najlepiej w siatce), gotować 3,5 do 4 m in u t, naczynie prędko odstaw ić z ognia a jaja jeszcze pozostawić w wodzie przez 8 minut. Aby skorupka lepiej się dała odjąć, trzeba je potym włożyć na chwilkę w zimną wodę.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 17:48
        zamknięty
        JAJA SADZONE

        Rozpuścić trochę masła lub oliwy na patelni, otworzyć jajka na szerokim końcu i ostrożnie spuszczać jedno jajo obok drugiego, aby żółtka się nie rozlały, następnie smażyć, aż się białka obciągną; żółtka już wtedy są dobre. Podawać z chlebem.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 17:57
        zamknięty
        OMLET Z WIŚNIAMI

        Omlet z jaj usmażyć, a gdy powierzchu jest jeszcze rzadkim, nałożyć go śliwkami (rozkrajanymi i oblanym i z pestek), następnie pokryć świeżą warstwą wolnego ciasta, odwrócić, przesmażyć. Zamiast śliwek włożyć warstwę wisien i przyrządzić jak poprzednio.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 19:12
        zamknięty
        OMLET NADZIEWANY

        3 żółtka, 2 łyżki mąki i trochę mleka rozbić dobrze, dodać piankę z białek, wylać masę na roztopione masło na patelni, zarumienić po obydwu stronach i nadziać borówkami lub czarnymi jagodam i wiśniami bez pestek, jabłkami, zwinąć i podać.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 21:08
        zamknięty
        OMLET Z JAJ

        Ugnieć ciasto z 3 łyżek mąki i filiżanki mleka, wmieszaj potym do niego 4 ubite jaja i 1/4 funta utartego
        sera, i gotuj to wszystko przez pół godziny w garnku o podwójnym dnie lub w kilku filiżankach, powstawianych do garnka z warem. Podawać z podlewą pomidorową.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 22:18
        zamknięty
        JAJKA PO SZWAJCARSKU

        Nalej na spód pieczelnicy nieco oliwy i nasyp na nią tartego sera. Na to wbij jaja tak, ażeby żółtka pozostały całe i posól nieco. Nalej na to trochę śmietany i dosyp jeszcze sera. Upiekłszy je w miernie ogrzanym piecu (około 15 minut!) podawaj z podlewą pomidorową.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 23.03.16, 22:28
        zamknięty
        NALEŚNIKI

        Ile naleśników, tyle jaj i tyle łyżek mąki ubić z małą ilością cukru w letnim mleku; masło rozpuścić na patelni, łyżkę ciasta wolnego rozlać prędko po całej patelni i ładnie zarumienić na słabym ogniu po obydwu stronach; następnie wyłożyć na półmisek, posypać cukrem i podać z chlebem.
        U w a g a : Każdy kęs należy d o b r z e p o ż u ć razem z chlebem!
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.03.16, 21:19
        zamknięty
        JAJA W KOSZULKACH

        U ż y w a n e ja k o d o d a te k d o w ie lu
        k w a ś n y c h z u p i d o o b k ła d a n ia ja r z y n , ja d a ją się c z ę s to , ja k o s a m o d z ie ln e
        d a n ie . D u ż e , ś w ie ż e ja ja , s ta r a n n ie u m y te , w k ła d a s ię w e w rz ą c ą w o d ę ,
        g o tu je w y r a ź n ie tr z y m in u ty , p o c z e m w s z y s tk ie je d n o c z e ś n ie w y jm u je
        d u r s z la k o w ą ły ż k ą i n a ty c h m ia s t p o g rą ż a w b a rd z o z im n e j w o d z ie .
        P o p a ru m in u ta c h , g d y o s ty g n ą , tłu c z e s ię o s tr o ż n ie s k o r u p k ę , o c z y s z c z a
        z n ie j ja ja . B ia łk o w n ic h p o w in n o b y ć m o c n o ś c ię te , ż ó łt k o zaś m u s i p o z
        o s ta ć p ły n n e m . J e ś li c h c e m y te ja ja p o d a ć n a g o rą c o , m u s im y je n a -
        p o w r ó t w ło ż y ć w e w r z ą te k n a je d n ą m i n u t ę ; ? ś c ię te m o c n o b ia łk o n ie
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.03.16, 21:24
        zamknięty
        JAJECZNICA

        N a ja je c z n ic ę m o ż n a u ż y w a ć n ie t y lk o ja j ś w ie ż o
        z n ie s io n y c h : d o b r e są i w a p n o w a n e i k o n s e r w o w a n e w s z e lk ie m i in n e m i
        s p o s o b a m i, b y le n ie b y ł y z e p s u te lu b s tę c h łe . J a k o z a s a d ę o g ó ln ą
        p r z y ją ć n a le ż y , a b y ja ja p rz e d s m a ż e n ie m d o b r z e u b ić , z m ie s z a ć d o k
        ła d n ie z w s z e lk ie m i d o d a tk a m i i d o p ie r o w y le w a ć n a p a te ln ię , n a o b fic ie
        ro z p u s z c z o n y , le c z n ie z r u m ie n io n y tłu s z c z : m a s ło , s ło n in ę lu b s z m a le c .
        S m a ż y s ię ja je c z n ic ę n a z a k r y t e j b la s z e , lu b , je ż e li n a o d k r y t e j fa je rc e ,
        to n a n ie d u ż y m o g n iu . J a je c z n ic y n ie n a le ż y ru s z a ć aż d o c h w ili, k ie d y
        s ię z a c z n ie s m a ż y ć o d d o łu , c o w id a ć z a ra z n a p o w ie r z c h n i. W t e d y
        d o p ie r o d u ż ą , s re b rn ą , lu b in n ą m e ta lo w ą ły ż k ą n a le ż y o d d z ie lić ja je
        c z n ic ę o d d n a n a c z y n ia d u ż e m i p ła ta m i. G d y ja je c z n ic a c a ła się
        z e tn ie , n a ty c h m ia s t ją p o d a w a ć , s z c z e g ó ln ie j, je ż e li to je s t ja je c z n ic a
        z m le k ie m lu b ś m ie ta n k ą , g d y ż m o g ła b y , s to ją c , o d w o d n ie ć , ? o d s k o c z y ć "
        ja k m ó w ią k u c h a r k i. J a je c z n ic a n ie p o w in n a n ig d y b y ć d r o b n o w y m
        ie s z a n a : je s t m n ie j s m a c z n a i m n ie j e s te ty c z n ie w y g lą d a
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.03.16, 21:28
        zamknięty
        [b][color-green]JAJECZNICA Z MLEKIEM[/color][/b]

        M o ż n a ją r o b ić z m le k ie m , lu b ze s ło d k ą ś m ie ta n k ą ; o s ta tn ia je s t, o c z y w iś c ie , s m a c z n ie js z a . Z a le c a s ię d la dzieci, o só b sta rsz y c h i o sla b e m traw ieniu, zre sz tą b a r d z o c h ę tn ie
        je s t j a d a n a i p rz ez oso b y zdrow e. N a k a ż d e ja jk o b ie rz e się ły ż k ę lu b
        pó łto rej łyżki m le k a lub śm ietan k i, za le żn ie o d tego, czy ja ja są m a łe ,
        czy duże. N a p rz ó d u b ija się w g a rn k u jaja, p o te m d o le w a m leko, ro z b
        ija d o sk o n a le ły żk ą, lub m ą te w k ą , i w y le w a n a ro z to p io n e m asło, lu b
        sło n in ę. Sm aży, ja k z w y k łą jajec zn icę, o d k tó re j je st n ieco d e lik a tn ie jsza,
        trz e b a ją w ięc b a r d z o o stro żn ie m ieszać, a b y p o z o sta ła w ła d n y c h
        k a w a łk a c h . P o d a w a ć w tern s a m e m n ac zy n iu i n a ty c h m ia s t p o u sm a ż e n iu ,
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.03.16, 21:32
        zamknięty
        JAJECZNICA Z SZYNKĄ

        N a d ziesięć jaj, p o k ra ja ć p ię tn a ś c ie
        d e k a p rz e ra sta le j g o to w an e j lub surow ej szy n k i w cien k ie p ask i. Porozbiciu
        jaj w g arn k u , p rz y c z e m ? należy je m a ło solić, gdyż s z y n k a m a
        w so b ie sp o ro soli ? s u ro w ą szy n k ę d o d a je się do jaj i sm aży ra z e m ,
        j a k z w y k łą jajec zn icę n a m aśle. G o to w a n ą s z y n k ę d o d a je się d o śc in a jącej
        się ju ż jajecznicy, m ie sz a ostrożnie, a b y n a d to n ie rozbić; z a n im
        się ja ja z u p e łn ie ze tn ą , sz y n k a się d o s ta te c z n ie rozgrzeje. M o ż n a ta k
        p rz y rz ą d z a ć ja jec zn icę z jaj sam y ch , z jaj z m le k ie m i n a w e t z jaj z m ą ką;
        zaw sze są b a r d z o s m a c z n e z tym d o d a tk ie m .
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.03.16, 21:36
        zamknięty
        JAJECZNICA Z KIEŁBASĄ

        D w a są sp o so b y p rz y rz ą d z a n ia tej
        p o tra w y , ? w z a le żn o ści od tego, czy w olim y k ie łb a s ę tylko g o to w an ą ,
        czy też jeszc ze i p rz y sm a żo n ą. W p ierw szy m w y p a d k u b ie rz e m y n a j a jecz
        n icę z d ziesięciu jaj p ię tn a ś c ie d e k a k ie łb a sy zw ykłej, k ra k o w sk iej
        lub serd elo w ej. Jeśli jest cien k a , k ra je m y ją w talarki, jeśli g ru b a ?
        w d u ż ą kostkę; m ie sz a m y ją z u b ite m i w g a rn c z k u jajam i (b a rd z o m a ło
        o so lo n em i) i sm a ż y m y jajeczn icę, ja k zw ykle. Jeśli c h c e m y m ieć k ie łb a sę
        p rz y sm a ż o n ą , ru m ien im y w p ie rw k a w a łk i k ie łb a sy z o b u stro n n a m aśle,
        lub n a szm alc u , z d e jm u je m y je z p atelni, sm a ż y m y jajeczn icę, ja k zw ykle,
        i z g o to w ą d o p iero m iesza m y p rz y s m a ż o n ą k iełb asę . O b a sp o so b y są
        w y b o rn e w za sto so w an iu do niem ieck iej jajec zn icy z m ąk ą, k tó ra w p o łą
        c z e n iu z k ie łb a są stan o w i p o ż y w n e i p osilne d a n ie d la ludzi o d u ży m
        ap e ty c ie.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.03.16, 21:44
        zamknięty
        JAJECZNICA ZE SZPARAGAMI

        Ć w ie r ć k ilo m ło d y c h , d o b
        rz e o c z y s z c z o n y c h s z p a ra g ó w p o k r a ja ć w d r o b n ą k o s tk ę , u g o to w a ć
        w n ie d u ż e j ilo ś c i o s o lo n e j w o d y z d o d a n ie m ły ż e c z k i c u k r u . G d y ju ż
        p r a w ie m ię k k ie , d o d a ć o d c ię te o d n ic h łe b k i, k t ó r e b y s ię in a c z e j z u p e łn
        ie r o z g o t o w a ły . T r z y m a ć to w c ie p le . U s m a ż y ć ja je c z n ic ę z d z ie s ię c
        iu ja j s a m y c h , lu b te ż z 6 ? 7, z d o d a tk ie m m le k a lu b ś m ie ta n k i;
        g d y ju ż s ię ś c in a , d o d a ć s z p a ra g i w r a z z p ły n e m , k tó r e g o n ie p o w in n o
        b y ć w ię c e j p o n a d p a rę ły ż e k , w y m ie s z a ć o s tr o ż n ie i n a ty c h m ia s t p o d
        a w a ć . M o ż n a te ż ta k ą ja je c z n ic ę o b ło ż y ć p r z y s m a ż a n e m i g r z a n k a m i
        z b u lk i, lu b k r u t o n ik a m i z fr a n c u s k ie g o c ia s ta
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 25.03.16, 21:53
        zamknięty
        JAJECZNICA Z POMIDORAMI

        T r z y s p o re , b a rd z o d o jr z a łe ,
        le c z tw a r d e i ję d r n e p o m id o r y p o k r a ja ć w g ru b ą k o s tk ę , o d r z u c a ją c
        z n ic h z ia r n k a i s o k ( n a jle p ie j w ty m c e lu tr z y m a ć je d o c h w ili
        u ż y c ia n a c z y s te m p łó t n ie ) . U s m a ż y ć ja je c z n ic ę , j a k z w y k le ; g d y ju ż
        g o to w a , w y m ie s z a ć z n ią p o m id o r y , d a ć się im z a g rz a ć p rz e z c h w ilę
        i n a ty c h m ia s t p o d a w a ć . I n n y s p o s ó b p o d a w a n ia te j ja je c z n ic y je s t n a s
        tę p u ją c y . P o k r a ja n e p o m id o r y u d u s ić z m a s łe m , p r z e tr z e ć p rz e z s ito ,
        z a p r a w ić d o b r ą ły ż k ą m ą k i, z a s m a ż y ć ; r o z p r o w a d z ić d o b r ą s z k la n k ą
        r o s o łu , lu b w o d y z o d r o b in ą s u c h e g o b u ljo n u , z a g o to w a ć ra z e m , d o d a ć
        o d r o b in ę p ie p r z u , o s o lić d o s m a k u , z a k o ń c z y ć ły ż e c z k ą m a s ła ś m ie ta n k
        o w e g o . J a je c z n ic ę u s m a ż j'ć o d d z ie ln ie , a d o n ie j sos p o m id o r o w y p o d
        a ć w s o s je rc e i p o le w a ć n im ją n a ta le r z u .
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 31.03.16, 21:31
        zamknięty
        JAJA NA GRZANKACH

        He mamy mieć ja j sadzonych, tyle wykrajać zgrabnych grzanek okrągłych, lub czw orokątnych z b u łk i, lub chleba czarnego, starannie usuwając z nich skórki. Grzanki zrumienić z jednej strony na maśle, lub szmalcu, dołożyć tego masła, lub szmalcu na półm isek, lu b patelnię, grzanki przew rócić usmażoną stroną do góry, odstawić od ognia, na każdą w bić ostrożnie całe ja jko , uważając, aby żółtko wypadło na środku grzanki. Przystaw ić na ogień i smażyć bardzo w olno, aby jaja się rów no ścięły, a grzanki lekko od spodu zrum ieniły, nie przypalając. G dy b ia łka się zetną, posolić lekko całość i natychm iast podawać. M ożna też na każde żó łtko położyć malutką kulkę sardelowego masła, lub paseczek dobrego śledzia.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 02.04.16, 20:28
        zamknięty
        JAJKA W MUSZELKACH

        M ożna do tego używać muszelek naturalnych, m etalow ych, lub ta k m odnych teraz tyg ie lkó w glin ia nych z rączką. M uszelki wysm arow ać grubo masłem, posypać bułeczką; do każdej w bić jedno ja jk o , ustawiając m uszelki na brytfance w taki sposób, aby ja jk a nie m ogły w ypłynąć; posolić, posypać znów bułeczką, na to ostrym tartym serem, nakoniec położyć po kaw ałeczku, ja k orzech laskow y, masła i wsunąć w piec na dziesięć m inut, do kwadransa. G dy bułeczka się zrum ieni, w yjąć z pieca i podawać do zupy zamiast pasztecików, lu b też ja ko sam odzielne danie na śniadanie lub kolację
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 02.04.16, 20:34
        zamknięty
        JAJA NA GRZANKACH Z SARDELAMI

        b u łk i n ie z b y t
        św ieżej, gdyż ta k a łatw iej k ra ja ć się d a je , ok ro ić d o k ła d n ie s k ó rk ę
        i n a k r a ja ć tyle z g ra b n y c h , d u żych, o w a ln y c h g rz a n e k , ile m a m y za m ia r
        p o d ać . Z ru m ie n ić je z o b u stro n n a m aśle i trz y m a ć w cieple. T y m c
        z a s e m p o sa d z ić n a m aśle, lu b u g o to w a ć tyle p o s z e to w y c h jaj ile m a m y
        grz an ek , o b ró w n a ć w k o ło , u ło ż y ć n a g rz a n k a c h . N a ukos, n a k a ż d e m
        ja jk u p o ło ży ć p a s e k w y m o cz o n eg o sard ela, lub p o łó w k ę oczyszczonej
        kilki. U łożyć n a se rw e tc e i p o d a w a ć b a rd z o gorące.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 02.04.16, 20:45
        zamknięty
        KOTLETY Z JAJ

        rzy rząd z ić m asę, ja k n a k ro k ietk i, z a m ia st
        b u łe c z k i d o d a ją c 10 d e k a ryżu, u g o to w a n e g o z k a w a łk ie m m asła, i ce
        b u lk ę d r o b n o p o k r a ja n ą i p rz e s m a ż o n ą n a m asie. W y r o b ie ra zem d o k
        ła d n ie , u fo rm o w a ć z g ra b n e k o tle ty u ta rz a c w m ą c e ja jk u i b u łe c z c e
        i u s m a ż y ć n a ru m ia n e m m aśle lu b szm alcu. O k ła d a ć niem i szp in a ,
        gro sz ek , p u r e e karto fla n e, lub p o d a w a ć ja k o s a m o d z ie ln ą p o tra w ę
        z ja k im sosem . N a jo d p o w ie d n ie jsz e d o n ic h są sosy: c h r z a n o w y ze
        ś m ietan ą, p o m id o ro w y , lub biały k o p e rk o w y .
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 02.04.16, 20:52
        zamknięty
        TYMBALIKI ZE SMARDZAMI

        N a d z w y c z a j sm a c z n a , w io se n n
        a , s e z o n o w a p o tra w a , g d y ż k ró tk i cz as trw a n ia s m a rd z ó w z b ie g a się
        z o k re s e m n a jw ię k sz e j o bfitości jaj n a ry n k u . P o s tę p u je się przy ich
        p rz y rz ą d z e n iu i p o d a w a n iu , ja k ze św ieżem i grzybam i; sm a rd z y je d n a k
        nie w y starczy p r z e d u ży c ie m oczyścić n a su ch o , ja k grzybów : n a le ż y je
        u m y ć w kilku w o d a c h k o lejn o , o d c e d z ić n a sicie, osuszyć n a z ło ż o n e m
        w k ilkoro płó tn ie , dalej dusić i sm ażyć, ja k grz y b y p ra w d ziw e.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 02.04.16, 20:58
        zamknięty
        JAJA NADZIEWANE

        O p ró c z jaj k u rz y ch , d o n a d z ie w a n ia
        m o ż n a u ż y w a ć jaj k a c z y c h i indyczych, k tóre, ja k o w iększe, n a w e t lepiej
        się d o te g o u ż y tk u n a d a ją . S z e ść jaj ta k ic h u g o to w a ć , o stry m b a rd z o
        n o ż e m p rz e k ra ja ć w z d łu ż w ra z ze s k o ru p k a m i, w y jąć o stro ż n ie ż ó łtk o
        i b iałk o , u w a ż a ją c , a b y s k o r u p e k nie u szk o d zić. P o s ie k a ć ja ja n ie z b y t
        ?drobno, d o d a ć k o p e r k u , p ie tru sz e c z k i lub szc zy p io rk u , tartej b u łecz k i, soli, p iep rz u , ły ż k ę u tarte g o , lub ro z to p io n e g o m asła, w bić d w a ja ja
        ku rz e, lu b je d n o kacze, czy indycze; w y m ie sz a ć d o sk o n a le , n a d z ia ć tern
        ła d n ie skorupki, p o ło ży ć n a d z ia n ą s tro n ą n a z ru m ie n io n e m a s ło lub
        szm ale c, p rz y sm a ż y ć ła d n ie , p rz y k ry ć m isecz k ą, a b y d o b rz e w e w n ą trz
        farsz d o sz e d ł. U łożyć w p ira m id ę n a p ó łm isk u , u b r a ć g a łą z k a m i z ie lonej
        p ie tru sz k i i p o d a w a ć do z u p y szc zaw io w e j, lub też do p rz e k ą sk i
        z k u lk a m i m a s ła śm ie ta n k o w e g o lu b sard elo w eg o .
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 02.04.16, 21:11
        zamknięty
        JAJA NADZIEWANE RYBĄ

        o b i się z u p e łn ie ta k sam o, jak
        jaja, n a d z ie w a n e m ięsem , b io rąc tylko za m ia st n iego d w a d z ie ś c ia d e k a
        g o to w a n e j, p iecz o n ej, lub sm a ż o n e j ryby. P o d a je się je d o ry b n e j lub
        jarz y n o w e j zupy, lub, jeśli m a ją s ta n o w ić o d d z ie ln ą p o traw ę, p o d a ją c do
        nich w so sje rc e so s p ie c z a rk o w y , lub śm ie ta n o w y b ia ły z k o p e rk ie m
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 02.04.16, 21:33
        zamknięty
        JAJA PO ROSYJSKU

        P ię ć d e k a m a s ł a u tr z e ć
        n a m is e c z c e n a ś m i e t a n ę , d o d a ć p ię ć ż ó łte k , ł y ż e c z k ę o d k a w y soli,
        p ó ł s z k la n k i m ą k i, p ó ł t o r e j s z k la n k i m l e k a , u t r z e ć r a z e m d o s k o n a l e ;
        d o d a ć n a k o n i e c u b i t e n a s z t y w n ą p i a n ę b i a ł k a i w y m i e s z a ć o s tr o ż n ie .
        N a d u ż y m p ó ł m i s k u m e t a l o w y m lu b p a t e l n i r o z p u ś c ić d u ż ą ł y ż k ę m a s ł a ,
        n a g o r ą c e w y la ć ja ja , w s t a w i ć w p ie c n a d w a d z i e ś c i a m in u t. G a y się
        u p i e c z e ( p o w i n n o b a r d z o u r o s n ą ć ) , p r z e k r a j a ć n a c z ę ś c i i p o d a ć d o
        s z p i n a k u , lu b z u p y s z c z a w io w e j. M o ż n a te ż p o d a ć , ja k o o m le t, z j a k i m k
        o l w i e k s o s e m .
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 06.04.16, 15:26
        zamknięty
        OMLET LITEWSKI

        a p ię ć jaj, ? p i ę ć ł y ż e c z e k o d h e r b a t y
        m ą k i p s z e n n e j , s z k l a n k a m l e k a lu b ś m ie ta n k i. Ż ó ł t k a u t r z e ć z m ą k ą ,
        s o lą i m l e k i e m , d o d a ć u b i t e n a s z t y w n ą p i a n ę b i a ł k a , d a le j s m a z y c ,
        j a k i n n e o m le ty . O m l e t z m ą k ą je s t w y d a jn ie js z y o d in n y c h , p o t r z e b u je
        ty lk o d u ż o m a s ła , lu b in n e g o tłu s z c z u , g d y z m u s i d łu ż e j się
        s m a ż y ć i ła tw ie j się p r z y p a l a o d s p o d u .
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 06.04.16, 15:38
        zamknięty
        OMLET Z GRZYBAMI

        N a o m le t z sześciu jaj u d u sić ć w ie rć
        kilo g rz y b ó w p ra w d z iw y c h w m a śle z c e b u lk ą , z a p ra w ić ły ż e c z k ą m ą ki,
        p a r u ły ż k a m i śm ie ta n y , u w a żając , a b y sos b y ł g ęsty i nie b y ł o go
        za dużo. G d y o m le t ju ż u p iecz o n y , p o ło ż y ć n a je d n ą p o ło w ę grzyby,
        p rz y k ry ć d r u g ą p o ło w ą i n a ty c h m ia s t p o d a w a ć
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 06.04.16, 15:44
        zamknięty
        OMLET ZE SZPINAKIEM

        Ć w ierć kilo sz p in a k u p rz e b ra ć s ta rannie,
        sp arzy ć w rz ą tk ie m , p rz e p u ś c ić p rz ez m a sz y n k ę , lub u sie k a ć d r o b no
        n o że m ; p o d d u s ić w ły żce m asła, p rz y p ró szy ć ły ż e c z k ą m ąk i, ro z p
        ro w a d z ić p ó ł s z k la n k ą ro so łu , m le k a lub śm ietany, z a g o to w a ć ra z e m ,
        p o so lić d o s m a k u , ? k to lubi, m o ż e d o d a ć o d ro b in ę cu k ru . S z p in a k
        iem tym n a d z ia ć u sm ażo n y , ja k zw ykle, om let
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 06.04.16, 15:54
        zamknięty
        JAJA PO BRETOŃSKU

        D z ie się ć d e k a p ie c z a re k oczyścić,
        p o k ra ja ć w paski, p o d s m a ż y ć z d r o b n o u s ie k a n ą c e b u lk ą w p ięciu
        d e k a m asła; z a p ra w ić ły ż k ą m ąki, ro z p ro w a d z ić ro so łe m lub w o d ą do
        g ęsto ści z a w iesiste g o sosu, w c isn ą ć so k z p ó ł cytryny, w lać ły ż e c z k ę
        k a r m e lu dla koloru. S z e ść p o s z e to w y c h jaj ułożyć n a p rz y s m a ż o n y c h
        g rz a n k a c h , lub lep iej n a z g ra b n y c h k r u to n a c h z o b rz y n k ó w fra n c u s k ie go
        ciasta, po lać k a ż d e tym so se m i p o d a w a ć gorące. Jeśli m a m y d u żo
        p ie c z a re k do ro z p o rz ą d z e n ia , w ziąć ich ćw ie rć kiło i u d u sić , ja k
        zw ykle, w m a ś le z c e b u lk ą i śm ietan ą; u ło ż y ć je w śro d k u p ó łm isk a
        i o b ło ż y ć w k o ło k r u to n ik a m i z jajami.
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 06.04.16, 15:58
        zamknięty
        TARTELETKI Z SZYNKĄ

        C zte rd z ie śc i d e k a m ąki,
        d w a d z ie ś c ia d e k a tłu s te g o m a s ła lub szm alc u , d w ie łyżki śm ietan y ,
        tr o c h ę soli ? za g n ie ść n a k ru c h e ciasto, p rz y k ry ć m isk ą n a godzinę;
        ro z w a łk o w a ć cien iu tk o , w y ło ży ć niem d ziesięć fo r e m e k b lasza n y ch w c isk a ją c ciasto d o b rz e m ięd zy ząbki, n a p e łn ić g ro c h e m i u p ie c tak,
        a b y się d o b rz e zrum ieniły. G ro c h w y sy p a ć i p o z o sta w ić d o in n e g o r a zu
        (gdyż ta k w y suszony, nie n a d a je się d o g o to w a n ia ). T a r tle tk i
        u staw ić n a blasze, do każ d ej w ło ż y ć ły ż k ę p o k ra ja n e j w paski, p rz era
        sta łe j szynki, w lać n a to po jajku, posolić, o b s y p a ć ta rty m serem ;
        k to lubi ? n ieco p o p ie p rz y ć i w staw ić d o p ieca n a kilka m inut,
        aż się ja ja ła d n ie ze tn ą . P rz e ło ż y ć n a p ó łm ise k , p o k ry ty se rw e tą , i p o d
        a w a ć z a m ia st p asz te cik ó w , lub p o zupie, jako p rz y s ta w k ę sam o d zie ln ą .
      • madohora Re: To nie jest bajka czyli coś o jajkach 06.04.16, 16:02
        zamknięty
        JAJA NADZIEWANE SARDYNKAMI

        a ja u g o t o w a ć n a t w a r d o ,
        o b r a ć z ł u p i n , p r z e k r a j a ć n a p o ł ó w k i , ż ó ł t k a o s t r o ż n ie w y b r a ć . N a
        d z i e s ię ć j a j u t ł u c w m o ź d z i e r z u p i ę ć d u ż y c h s a r d y n e k , z m ie s z a ć d o k
        ł a d n i e z ż ó ł t k a m i z j a j i z k a w a ł k i e m u t a r t e g o n a ta r c e j a b ł k a , ( K t o
        l i b i , m o ż e d o d a ć te ż u t a r t e j n a t a r c e h i s z p a ń s k i e j c e b u l i ) . W y r o b i ć
        d o s k o n a l e m a s ę , d o l e w a j ą c je s z c z e ł y ż k ę o l i w y o d s a r d y n e k i d o d a j ą c
        ł y ż k ę ś m i e t a n k o w e g o m a s ła . J e ś li n ie d o ś ć s ł o n e ? d o s o l i ć , p o p i e p r z y ć l e k k o i n a d z i a ć te r n b i a ł k a t a k , a b y m i a ł y k s z t a ł t c a ł y c h j a j; z a s t u d z i ć
        d o b r z e , u ł o ż y ć n a s e r w e c ie i p o d a w a ć n a p r z e k ą s k e

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka