Dodaj do ulubionych

Jej wysokość truskawka -również przepisy kulinarne

03.06.11, 10:44
zamknięty
Poziomka truskawka (Fragaria ×ananassa Duchesne) – mieszaniec dwóch gatunków
poziomki z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.). Ma wiele nazw zwyczajowych:
poziomka ananasowa, poziomka wielkoowocowa, najczęściej jednak nazywana jest
po prostu truskawką. Mieszaniec ten został uzyskany w Europie przez
skrzyżowanie pochodzącej ze wschodniej Ameryki Północnej poziomki
wirginijskiej (F. virginiana Duch.) z chilijską (F. chiloensis Ehrh.), którego
dokonał Duchesne w 1712 roku. Uprawiana ze względu na smaczne owoce, wyjątkowo
i przejściowo dziczeje (efemerofit).
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 10:50
      zamknięty
      TORCIK NA ZIMNO ALA TIRAMISU

      20 dag masła, 44 podłużne biszkopty, 50 dag truskawek, 1,5 - 2 łyżeczek żelatyny, 10 dag cukru, 50 g serka mascarpone, 50 dag mielonego twarogu, 2 torebki cukru waniliowego, 20 dag śmietany kremówki, kakao do oprószenia

      Połowę biszkoptów drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym masłem. Masą wylepić spód natłuszczonej formy, mocno docisnąć. Wstawić do lodówki. Pokroić na kawałki 6 biszkoptów. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Twaróg utrzeć z marscarpone, cukrem i cukrem waniliowym. Ostrożnie połączyć z żelatyną, odstawić w chłodne miejsce. Śmietanę ubić z drugim cukrem waniliowym. Ostrożnie połączyć z tężejącą masą serową. Wymieszać z kawałkami biszkoptów. Na przygotowanym spodzie ustawić truskawki - czubkami do góry. Pokryć masą serową. Torcik wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Resztę biszkoptów przekroić na pół. Torcik wyjąć z tortownicy. Dookoła brzegów ustawić połówki biszkoptów, lekko docisnąć. Wierzch oprószyć kakao, ozdobić kilkoma truskawkami.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:02
      zamknięty
      ZAWIJANY TORCIK SERNIKOWY

      4 jajka, 20 dag cukru, 2 torebki cukru waniliowego, 10 dag mąki pszennej, 7,5 dag mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżeczki żelatyny, 30 dag konfitury truskawkowej, 30 dag śmietany kremówki, 80 dag mielonego twarogu, 30 dag truskawek , 1 cytryna, listki melisy do przybrania

      Białka wymieszać z 4 łyżkami wody. Ubijać powoli dosypując 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę połączyć z żółtkami. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 10 minut w temperaturze 200 C. Jeszcze ciepły biszkopt posmarować konfiturą truskawkową. Odstawić do wystudzenia. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, Gdy spęcznieje rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę z połowy owocu wycisnąć sok. Ubić na sztywno 20 dag śmietany. Sok i skórkę z cytryny wymieszać z 60 dag twarogu oraz 7,5 dag cukru. Ostrożnie połączyć z żelatyną i ubitą śmietaną. Krem rozsmarować na biszkopcie, schładzać 20-30 minut. Ciasto pokroić na 6 szerokich pasków. Jeden zwinąć. Ustawić pionowo na paterze, owijać pozostałymi paskami ciasta z kremem. Tort ścisnąć obręczą tortownicy. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Resztę śmietany ubić. Pozostały twaróg utrzeć z 2.5 dag cukru i drugim cukrem waniliowy. Wymieszać z bitą śmietaną. Tort wyjąć z lodówki, posmarować przygotowaną masą. Po schłodzeniu ok. 30 minut na wierzchu tortu ułożyć rozetę z plasterków truskawek. Udekorować listkami melisy.
      • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:21
        zamknięty
        ROLADA TRUSKAWKOWA

        5 jajek, 8 dag cukru, skórka otarta z połowy cytryny, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka proszku do pieczenia, 40 dag truskawek, 25 dag konfitury truskawkowej, 8 łyżek ajerkoniaku, 1 opakowanie budyniu waniliowego

        Przygotować ciasto biszkoptowe. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Nadal ubijać dodając cukier, żółtka i skórkę otartą z cytryny. Pod koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć pergaminem, przelać ciasto. Piec 10 minut w temperaturze 200 C. Biszkopt lekko ostudzić i zdjąć pergamin. Przełożyć na ściereczkę i razem z nią zrolować. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w kostkę. Rozwinąć ciasto, posmarować je konfiturą. Śmietanę i likier wlać do miski, dodać proszek budyniowy, ubić na sztywny krem. Rozsmarować krem na cieście, posypać pokrojonymi truskawkami. Ciasto zwinąć w roladę, schłodzić w lodówce.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:31
      zamknięty
      ZNAKOMITY MUS

      60 dag truskawek, 10 dag cukru, 3 białka, w łyżeczki żelatyny, bita śmietana w
      sprayu

      Truskawki opłukać, osączyć, oderwać szypułki. Cztery owoce odłożyć do dekoracji,
      resztę zmiksować na jednolitą masę z połową cukru. Żelatynę rozpuścić w
      niewielkiej ilości wrzątku, wymieszać z truskawkami. Białka ubić z pozostałym
      cukrem ba bardzo sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo do
      piany po łyżeczce zmiksowanych owoców, Sztywniejący mus rozłożyć do szklanych
      pucharków. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Desery udekorować bitą
      śmietaną i odłożonymi truskawkami.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:33
      zamknięty
      KREMOWE LODY

      1/2 litra mleka, 8 żółtek, 20 dag cukru, szklanka śmietany kremówki, 30 dag
      truskawek

      Żółtaka utrzeć z cukrem. Miksując wlać gorące mleko. Masę ucierać aż ostygnie.
      Truskawki oczyścić, zmiksować, śmietanę ubić i połączyć z owocami. Mrozić dwie
      godziny. W tym czasie lody kilka razy zmiksować by były pulchne. Nałożyć do
      pucharków, udekorować połówką truskawki lub wafelkiem.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:36
      zamknięty
      MARCEPANOWE KOSZYCZKI (dla 4 osób)

      20 dag masy marcepanowej, łyżeczka cukru pudru, 25 dag truskawek

      Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Oddzielić 1/3 rozwałkować, wyciąć
      wąską szklanką cztery kółka. Z pozostałej masy utoczyć cienkie wałeczki. Na
      każdym kółku układać po 3 wałeczki, zlepiając ich końce tak by powstały
      koszyczki. Do każdego koszyczka dokleić wałeczek z marcepanu tworząc kabłąk
      koszyczka. Koszyczki ułożyć na blasze i zapiekać 5 minut w temperaturze 180 C.
      Truskawki umyć, dokładnie osączyć, osuszyć szypułki, następnie pokroić na
      ćwiartki. Marcepanowe koszyczki wypełnić po czubki owocami. Można ozdobić
      kleksem ze śmietany lub posypać cukrem kryształem.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:39
      zamknięty
      BŁYSKAWICZNY PRZYSMAK

      1 kg truskawek, szklanka śmietany kremówki, łyżka cukru pudru, łyżka cukru kryształu

      Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, Truskawki umyć, osączyć,
      oczyścić z szypułek, 20 dag truskawek zmiksować na jednolitą masę z cukrem
      kryształem. Pozostałe truskawki pokroić na połówki, ułożyć w szklanych
      pucharkach. Udekorować bitą śmietaną i polać truskawkowym sosem.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:41
      zamknięty
      DOMOWY BUDYŃ

      1 l mleka, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier
      waniliowy, 50 dag truskawek, cukier puder

      Z mleka odlać szklankę, wymieszać z mąka. Resztę mleka zagotować z cukrem
      kryształem i waniliowym. Wlać mleko z mąką. Gotować chwilę aż zgęstnieje. Budyń
      rozlać do 4 miseczek. Truskawki oczyścić, pokroić na połówki. Udekorować porcje
      budyniu, oprószyć cukrem pudrem.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:43
      zamknięty
      GALARETKOWATE CIASTO

      60 dag truskawek, 10 dag cukru, 8 łyżeczek żelatyny, sok z cytryny
      Może być gotowa galaretka w proszku ale "zagęszczona żelatyną" najlepiej w
      kontrastowym kolorze

      Truskawki umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Litr wody zagotować z sokiem z
      cytryny i cukrem. Dodać żelatynę, wymieszać, ostudzić. W formie ułożyć owoce,
      zalać galaretką, zastudzić
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:52
      zamknięty
      PTASIE MLECZKO

      3 duże prostokątne wafle tortowe, 3/4 l śmietany kremówki, 2 galaretki
      truskawkowe, 30 dag truskawek, gotowa polewa czekoladowa

      Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej w przepisie na opakowaniu i ostudzić.
      Truskawki oczyścić, rozdrobnić i zmiksować, Ubić śmietankę. Wszystkie składniki
      połączyć. jeden wafel ułożyć w formie. Wyłożyć 1/3 masy, przykryć drugim waflem.
      Wyłożyć 1/3 masy przykryć ostatnim waflem. Na wierzch wyłożyć resztę masy. Formę
      wstawić do lodówki na dwie godziny. Ciasto oblać polewą. Odstawić w chłodne
      miejsce na 30 minut.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:55
      zamknięty
      AROMATYCZNY OCET

      1/2 białego octu winnego, 25 dag truskawek, 1/2 pęczka bazylii

      Truskawki umyć, osączyć z szypułek, pokroić na kawałki. Bazylię opłukać,
      posiekać. Owoce i zioła włożyć do dużego słoja, zalać octem i odstawić na 2 dni
      w chłodne miejsce. Odcedzić, przecedzić przez gęste sito, przelać do butelki,
      szczelnie zakręcić. Trzymać w chłodnym miejscu.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 11:59
      zamknięty
      SZYBKI DŻEM

      2 kg truskawek, 2 kg cukru żelującego, sok z 1 pomarańczy

      Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, pokroić na kawałki. Włożyć do
      rondla, zasypać cukrem. Mieszając gotować ok. 15 minut. Dodać sok, wymieszać.
      Gorący dżem przelać do słoików, dobrze zakręcić. Ustawić do góry dnem, zostawić
      do wystygnięcia.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 12:02
      zamknięty
      LEKKI MUS

      2 kg truskawek, 1 kg cukru żelującego

      Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek, pokroić na kawałki. Przetrzeć
      przez sito, dodać cukier. Mieszać aż cukier się rozpuści. Wlać mus do słoików,
      zakręcić. Słoiki wstawić do garnka z wodą. Gotować około 20 minut w temperaturze
      80 C. Wyjąc, schłodzić.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 12:05
      zamknięty
      PURPUROWY LIKIER

      75 dag truskawek, 25 dag czerwonych porzeczek, 50 dag cukru, szklanka winiaku,
      szklanka spirytusu 95%

      Owoce umyć, osączyć, oderwać szypułki. Ułożyć warstwami w dużym szklanym słoju.
      Każdą warstwę posypać cukrem. Pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
      Następnego dnia owoce zalać spirytusem, odstawić w chłodne miejsce na tydzień.
      Po tym czasie powstały płyn zlać do butelek, zamknąć, odstawić.
      Owoce w słoju zalać winiakiem, zostawić na dwa tygodnie. Powstały płyn zlać do
      innego słoja dodać płyn ze spirytusem i wymieszać. Likier przefiltrować przez
      sito wyłożone gazą, rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić w chłodne miejsce na
      6 miesięcy.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 12:08
      zamknięty
      KONFITURA W PORZECZKOWEJ GALARETCE

      1,5 kg truskawek, 2 kg cukru, 50 dag czerwonych porzeczek

      Truskawki starannie umyć. Z 1/3 owoców wycisnąć sok. Dodać do niego połowę cukru
      i zagotować, zalać pozostałe owoce odstawić na noc. Porzeczki opłukać, oderwać
      od gałązek. Włożyć do rondla, dodać pozostały cukier, wymieszać. Podgrzewać aż
      cukier się rozpuści. Przetrzeć przez sito. Truskawki wraz z syropem doprowadzić
      do wrzenia.Gotować na małym ogniu jeszcze 20 minut. Dodać przetarte porzeczki,
      delikatnie wymieszać, przełożyć do słoików.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 12:11
      zamknięty
      BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

      20 dag truskawek, 5 jajek, szklanka cukru pudru, szklanka mąki, łyżeczka proszku
      do pieczenia, łyżka soku z cytryny, cukier waniliowy, szczypta soli, tłuszcz i
      tarta bułka do formy

      Truskawki opłukać, oderwać szypułki. Owoce pokroić na połówki. Jajka rozbić,
      oddzielić żółtka do białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i cukrem
      waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą żółtkową i
      sokiem z cytryny, dodać białka ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę, wszystko
      delikatnie wymieszać. Formę natłuścić i obsypać tartą bułką. Wlać ciasto, na
      wierzchu ułożyć truskawki. Piec 30 minut w temperaturze 180 C. Ciasto oprószyć
      cukrem pudrem.
    • madohora Re: Jej wysokość truskawka -również przepisy kuli 03.06.11, 12:16
      zamknięty
      KRUCHA TARTA

      30 dag mąki krupczatki, 25 dag margaryny, 10 dag cukru pudru, 3 żółtka, 50 dag
      truskawek, bita śmietana w sprayu, tłuszcz do formy

      Mąkę przesiać z margaryną, dodać cukier i żółtka, szybko zagnieść ciasto.
      Uformować kulę, włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim
      natłuszczoną formę. Piec około 20 minut w temperaturze 200 C. Lekko ostudzone
      ciasto wyłożyć delikatnie na talerz, Truskawki opłukać, osączyć, usunąć
      szypułki, Owoce przekroić na połówki, ułożyć na kruchym cieście. Tartę
      udekorować bitą śmietaną w sprayu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka