Dodaj do ulubionych

Mój drogi panie pora na grzybobranie

25.09.11, 00:09
zamknięty
Ach mój drogi panie
Przyszła pora na grzybobranie
Zbierałam z nim rydze
A teraz się wstydzę
    • madohora1 Re: Mój drogi panie pora na grzybobranie 25.09.11, 00:10
      zamknięty
      Grzyby (Fungi T. L. Jahn & F. F. Jahn ex R. T. Moore) – królestwo należące do domeny jądrowców (Eucaryota). Dawniej, w zależności od ujęcia systematycznego takson ten miał rangę podkrólestwa (Fungi R.T. Moore, 1971), podtypu, (Fungi Engl. 1889) i klasy (Fungi Bartling, 1830).
      Istnienie grzybów zaobserwowano we wszystkich strefach klimatycznych, przede wszystkim na lądach, rzadziej w wodach.Do tej pory opisano ok. 120 tysięcy gatunków grzybów. Szacuje się, że co roku charakteryzuje się średnio 1700 nowych gatunków grzybów. Korzystając z danych uzyskanych z obszarów, na których rozpoznano większość organizmów żywych, przypuszcza się, że istnieje ok. 1,5 miliona gatunków grzybów (5 razy więcej niż roślin nasiennych).
    • madohora1 Grzyby jadalne 25.09.11, 09:54
      zamknięty
      Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki).
      Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników.
      Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych:
      zupa grzybowa (np. krem z borowików)
      sos grzybowy
      sałatka grzybowa
      grzyby marynowane
      grzyby kiszone
      uszka
      krokiety grzybowe
      pierogi
      Grzyby jadalne niejednokrotnie łatwo jest pomylić z bardzo podobnymi grzybami niejadalnymi lub wręcz trującymi (często śmiertelnie!), toteż należy się nauczyć dobrze je rozpoznawać, w czym pomocne są liczne opracowania wydawane w formie atlasów.
      Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą: borowiki, podgrzybki i koźlarze, rydze, pieprzniki, czubajki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle. Nie wolno zbierać grzybów chronionych prawnie (zobacz: grzyby chronione).
      Między różnymi kręgami kulturowymi występują różnice w uznawaniu grzybów za jadalne. Pewne społeczeństwa (np. z Europy Południowej i Wschodniej, Chin) są określane jako mykofiliczne, podczas gdy inne (np. z Europy Zachodniej) jako mykofobiczne[1]. W kulturach mykofobicznych jedzone są jedynie nieliczne gatunki grzybów, często przede wszystkim pochodzące z uprawy. W pewnych kuchniach regionalnych stosowane są sposoby na neutralizowanie trujących właściwości niektórych gatunków. W związku z tym gatunki uznane za trujące w jednym kraju, są wykorzystywane w innych (np. piestrzenica kasztanowata we współczesnej kuchni polskiej jest uważana za trującą, podczas gdy po odpowiedniej obróbce stosowana jest w niektórych krajach Europy Wschodniej i Ameryki[1]).
      Wśród rosnących w Polsce ok. 5 tysięcy gatunków grzybów owocnikowych jest bardzo wiele gatunków grzybów nadających się do spożycia. W praktyce jednak zbierane są tylko nieliczne gatunki, te o największych wartościach smakowych i znane rzeszom grzybiarzy. Wiele grzybów jest jadalnych, ale nie mają praktycznej wartości, gdyż albo są niesmaczne, albo bardzo małe, czy też występują bardzo rzadko. U niektórych gatunków jadalne są tylko młode owocniki. Niektóre grzyby jadalne są dopiero po ugotowaniu lub usmażeniu, w stanie surowym są trujące.
        • madohora1 Re: Grzyby jadalne 25.09.11, 09:56
          zamknięty
          Publikowane przez różnych autorów listy gatunków jadalnych mogą się różnić w zależności od celów (popularne listy o charakterze poradnikowym mogą nie zawierać gatunków chronionych, rzadkich, łatwych do pomylenia lub jadalnych tylko po specjalnej obróbce, podczas gdy listy specjalistyczne mogą zawierać również gatunki jadalne tylko warunkowo, trujące w typowym użyciu), kompletności danych czy wręcz preferencji autorów. Wiele gatunków jadalnych w pewnych społeczeństwach jest uznane za niejadalne w innych. Niektóre listy mogą zawierać również gatunki, które są spożywane w celach medycznych lub odurzających – nierzadko trujące. Oprócz list poradnikowych lub specjalistycznych mogą również istnieć listy publikowane przez władze, np. Ministerstwo Zdrowia.
            • madohora1 Re: Grzyby jadalne 25.09.11, 10:11
              zamknięty
              Załącznik do Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 listopada 2008 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz.U. 2008 nr 218 poz. 1399) zawiera grzyby zarówno rosnące dziko na terenie Polski, jak i uprawiane lub importowane:
              borowik szlachetny (prawdziwek wszystkie odmiany) (Boletus edulis Bull ex Fr.)
              koźlarz babka (wszystkie odmiany) (Leccinum scabrum (Bull) S. F. Gray.)
              koźlarz grabowy (Leccinum griseum (Quel.) Sing.)
              koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) (Leccinum aurantiacum (Bull.) S. F. Gray)
              maślak pstry (Suillus variegatus (Swartz) O. Kuntze)
              maślak sitarz (Suillus bovinus (L. ex Fr.) O. Kuntze)
              maślak ziarnisty (Suillus granulatus (L.) O. Kuntze)
              maślak zwyczajny (Suillus luteus (L.) S. F. Gray)
              maślak żółty (Suillus grevillei (Klotzsch) Sing. Klotzsch)
              piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus (Bull.) Quel)
              piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens (Bull.) Quel)
              podgrzybek brunatny (Xerocomus badius (Fr.) Kuhn ex Gilb)
              podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus (L.) Quel)
              podgrzybek złotawy (Xerocomus chrysenteron (Bull.) Quel)
              czubajka kania (Macrolepiota procera (Soop.) Sing)
              gąska zielonka (Tricholoma flavovirens (Pers.) Lund ex Nannf)
              kolczak obłączasty (Hydnum repandum L.)
              lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides (L.) Pers)
              lejkówka wonna (Clitocybe odora (Bull.) Kummer)
              mleczaj rydz (Lactarius deliciosus Fr)
              mleczaj smaczny (Lactarius volemus Fr)
              opieńki (Armillaria mellea sensu lato (Vahl. in. Fl. Dan.) P. Karst., syn. Armillaria (Fr.: Fr) Staude, syn. Armillaria mellea comple, tylko młode owocniki)
              pieczarka dwuzarodnikowa (Agaricus bisporus (Lange) Sing. Imbach, z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
              pieczarka lśniąca (Agaricus silvaticus Schaeff., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
              pieczarka ogrodowa (Agaricus hortensis (Cooke) Pil., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
              pieczarka polna (Agaricus campestris (L.) Fr., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
              pieczarka szlachetna (Agaricus bitorquis (Quel) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
              pieczarka zaroślowa (Agaricus silvicola (Vitt.) Sacc., z wyjątkiem zbyt młodych egzemplarzy ze stanu naturalnego, których blaszki jeszcze nie poróżowiały)
              pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius Fr)
              płachetka kołpakowa (Rozites caperata (Pers. ex Fr.) P. Karst)
              twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades (Bolt.) Fr)
              boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus (Jacq.) Kummer)
              twardziak (Shii-take) (Lentinus edodes (Berck.) Singer, syn. Lentinula edodes (Berk.), Pegler)
              łuskwiak nameko (Pholiota nameko (T. Ito) S. Ito et Imai syn. Collybia nameko T. Ito Pholiota gultinosa Kawam. Kuehneromyces nameko (t. Ito) S. Ito)
              łuszczak zmienny (Kuehneromyces mutabilis (Schaff.) Sing. Et Smith syn. Pholiota mutabilis (Fr.) Kummer, pochodzący wyłącznie z uprawy)
              pochwiak pochwiasty (Volvariella volvacea (Bull. Ex Fr.) Sing. Syn. Volvaria volvacea (Bull.) Sacc)
              trufla letnia (Tuber aestivum Vitt)
              trufla zimowa (Tuber brumale Pico & Vitt)
              trufla czarnozarodnikowa (Tuber melanosporum Vitt)
              trzęsak morszczynowaty (Tremella fuciformis Berk.)
              ucho bzowe (Hirneola auricula-judae (Bull. ex St. Amans) Berk. Syn. Auricularia auricula-judae (Bull.) West. Auricularia auricula (L. ex Hooker) Underwood)
              uszak gęstowłosy, „grzyby mun” (Auricularia polytricha (Mont.) Sacc. Syn. Hirneola polytricha Mont.
                • madohora1 Re: Grzyby jadalne 25.09.11, 10:13
                  zamknięty
                  W polskim środowisku zbieraczy grzybów funkcjonuje dłuższa lista gatunków grzybów jadalnych, zgodna z publikacją Barbary Gumińskiej i Władysława Wojewody
                  naziemek owczy, jako bielaczek owczy (Albatrellus ovinus)
                  naziemek pozrastany, jako bielaczek pozrastany (Albatrellus confluens)
                  boczniak ostrygowaty (Pleurotus ostreatus)
                  borowik brzozowy (Boletus betulicosa)
                  borowik ceglastopory (Boletus erythropus)
                  borowik czerwonawy, jako podgrzybek czerwonawy (Xerocomus rubellus)
                  borowik kasztanowy, jako podgrzybek brunatny (Xerocomus badius)
                  borowik omglony (Boletus pulverulentus)
                  borowik płowy (Boletus impolitus)
                  borowik przyczepkowy (Boletus appendiculatus)
                  borowik sosnowy (Boletus pinicola)
                  borowik szlachetny (Boletus edulis)
                  borowik usiatkowany (Boletus reticulatus)
                  borowik zajęczy, jako podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus)
                  borowik złotawy, jako podgrzybek złotawy (Xerocomus chrysenteron)
                  buławka obcięta (Clavariadelphus truncatus)
                  Coprinellus micaceus, jako czernidłak błyszczący (Coprinus micaceus)
                  czasznica olbrzymia, jako purchawica olbrzymia (Langermannia gigantea)
                  czubajka kania (Macrolepiota procera)
                  długotrzonka popielata (Macroscyphus macropus)
                  dwupierścieniak cesarski (Catathelasma imperiale)
                  dzieżka pomarańczowa (Aleuria aurantia)
                  galaretek kolczasty (Pseudohydnum gelatinosum)
                  gałęziak groniasty (Ramaria botrytis)
                  gąska niekształtna (Tricholoma portentosum)
                  gąska zielonka (Tricholoma flavovirens)
                  gąsówka dwubarwna (Lepista saeva)
                  gąsówka naga (Lepista nuda)
                  gołąbek błotny (Russula paludosa)
                  gołąbek cukrówka (Russula alutacea)
                  gołąbek grynszpanowy (Russula aeruginea)
                  gołąbek wyborny, gołąbek jadalny (Russula vesca)
                  gołąbek jasnożółty (Russula flava)
                  gołąbek kunowy (Russula mustelina)
                  gołąbek lazurowy (Russula azurea)
                  gołąbek modrożółty (Russula cyanoxantha)
                  gołąbek oliwkowy (Russula olivacea)
                  gołąbek płowiejący (Russula decolorans)
                  gołąbek podpalany (Russula adusta)
                  gołąbek różowotrzonowy (Russula roseipes)
                  gołąbek słodkawy (Russula integra)
                  gołąbek smaczny (Russula delica)
                  gołąbek śliczny (Russula rosacea)
                  gołąbek widlasty (Russula heterophyla)
                  gołąbek winnoczerwony (Russula vinosa)
                  gołąbek winny (Russula xerampelina)
                  gołąbek zielonawy (Russula virescens)
                  gołąbek złotawy (Russula aurata)
                  goździeniec gliniasty (Clavaria argillacea)
                  goździeńczyk grzebieniasty (Clavaria cristata)
                  goździeńczyk pomarszczony (Clavulina rugosa)
                  goździeńczyk popielaty (Clavaria cinerea)
                  grzybiec purpurowozarodnikowy (Porphyrellus porphyrosporus)
                  klejek lepki (Gomphidius rutilus)
                  klejówka świerkowa, jako klejówka kleista (Gomphidius glutinosus)
                  kolczak obłączasty (Hydnum repandum)
                  kopułek łąkowy (Camarophyllus pratensis)
                  kopułek śnieżny (Camarophyllus niveus)
                  koźlarz babka (Leccinum scabrum)
                  koźlarz białawy (Leccinum holopus)
                  koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum)
                  koźlarz dębowy (Leccinum quercinum)
                  koźlarz grabowy (Leccinum griseum)
                  koźlarz pomarańczowy (Leccinum versipelle)
                  koźlarz sosnowy (Leccinum vulpinum)
                  koźlarz świerkowy (Leccinum piceinum)
                  koźlarz topolowy (Leccinum duriusculum)
                  kumulatka obszarpana, jako czubajka czerwieniejąca (Macrolepiota rhacodes)
                  kurzawka czerniejąca (Bovista nigrescens)
                  kurzawka ołowiana (Bovista plumbea)
                  lakówka ametystowa (Laccaria amethystina)
                  lakówka pospolita (Laccaria laccaria)
                  lejkowiec dęty (Craterellus cornucopioides)
                  lejkówka buławotrzonowa (Clitocybe claviceps)
                  lejkówka lejkowata (Clitocybe gibba)
                  lejkówka śnieżysta, jako białokrowiak śnieżysty (Leucopaxillus candidus)
                  lejkówka wonna (Clitocybe odora)
                  łopatnica żółtawa (Spathularia flavida)
                  łuskowiec jeleni (Pluteus atricapillus)
                  łuszczak zmienny (Kuehneromyces mutabilis)
                  majówka wiosenna (Calocybe gambosa)
                  maślak dęty, jako borowiec dęty (Boletinus cavipes)
                  maślak lepki (Suillus viscidus)
                  maślak pstry (Suillus variegatus)
                  maślak sitarz (Suillus bovinus)
                    • madohora1 Re: Grzyby jadalne 25.09.11, 10:14
                      zamknięty
                      maślak ziarnisty (Suillus granulatus)
                      maślak zwyczajny (Suillus luteus)
                      maślak żółtawy (Suillus flavidus)
                      maślak żółty (Suillus flavus)
                      maślanka łagodna (Hypholoma capnoides)
                      mitrówka półwolna (Mitrophora semilibera)
                      mleczaj czerwieniejący (Lactarius sanguifluus)
                      mleczaj późnojesienny (Lactarius salmonicolor)
                      mleczaj kamforowy (Lactarius camphoratus)
                      mleczaj rydz (Lactarius deliciosus)
                      mleczaj smaczny (Lactarius volemus)
                      mleczaj świerkowy (Lactarius deterrimus)
                      mleczaj zmienny (Lactarius semisanguifluus)
                      muchomor cesarski (Amanita caesarea)
                      muchomor czerwieniejący, jako muchomor czerwonawy (Amanita rubescens)
                      muchomor mglejarka (Amanita vaginata)
                      muchomor oliwkowy (Amanita battarae)
                      muchomor rdzawobrązowy (Amanita fulva)
                      muchomor szyszkowaty (Amanita strobiliformis)
                      muchomor twardawy (Amanita spissa)
                      naparstniczka stożkowata (Verpa conica)
                      opieńka miodowa (Armillaria mellea)
                      opieńka nietrwała (Armillaria tabascens)
                      ozorek dębowy (Fistulina hepatica)
                      piaskowiec kasztanowaty (Gyroporus castaneus)
                      piaskowiec modrzak (Gyroporus cyanescens)
                      pieczarka kosmkowata (Agaricus placomyces)
                      pieczarka leśna (Agaricus silvaticus)
                      pieczarka ogrodowa (Agaricus hortensis)
                      pieczarka okazała (Agaricus augustus)
                      pieczarka polowa (Agaricus arvensis)
                      pieczarka polna, jako pieczarka szlachetna (Agaricus campestris)
                      pieczarka zaroślowa (Agaricus silvicola)
                      pieniążek dębowy (Collybia dryophila)
                      pieniążek maślany (Collybia butyracea)
                      pieniążek pozrastany (Collybia confluens)
                      pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius)
                      pieprznik szary (Cantharellus cinereus)
                      pieprznik trąbkowy (Cantharellus tubaeformis)
                      piestrak jadalny (Choiromyces meandriformis)
                      piestrzenica infułowata (Gyromitra infula)
                      piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa)
                      piestrzyca zatokowa (Helvella lacunosa)
                      płachetka kołpakowata (Pholiota caperata)
                      płomiennica zimowa, jako zimówka aksamitnotrzonowa (Flamullina velutipes)
                      płomykówka galaretowata (Tremiscus helvelloides)
                      podblaszek gromadny (Lyophyllum decastes)
                      podblaszek przydymiony (Lyophyllum fumosum)
                      podblaszek zrosły (Lyophyllum connatum)
                      przyczepka falista (Rhizina undulata)
                      Pseudoboletus parasiticus, jako podgrzybek pasożytniczy (Xerocomus parasiticus)
                      purchaweczka spłaszczona (Vascellum pratense)
                      purchawka chropowata (Lycoperdon perlatum)
                      purchawka oczkowata, jako czasznica oczkowata (Calvatia utriformis)
                      purchawka workowata, jako czasznica workowata (Calvatia excipuliformis)
                      sadówka podsadka (Clitopilus prunulus)
                      sarniak dachówkowaty (Sarcodon imbricatus)
                      siatkolist maczugowaty (Gomphus clavatus)
                      smardz jadalny (Morchella esculenta)
                      smardzówka czeska (Ptychoverpa bohemica)
                      soplówka gałęzista (Hericium clathroides)
                      szmaciak gałęzisty (Sparassis crispa)
                      szmaciak krótkotrzonowy (Sparassis brevipes)
                      szyszkowiec łuskowaty (Strobilomyces floccopus)
                      trufla letnia (Tuber aestivum)
                      truflica kasztanowata (Hydnotrya tulasnei)
                      twardówka muszlowata (Lentinellus cochleatus)
                      twardzioszek przydrożny (Marasmius oreades)
                      uszak bzowy, jako ucho bzowe (Hirneola auricula-judae)
                      uchówka ośla (Otidea onotica)
                      wilgotnica karminowa (Hygrocybe punicea)
                      wilgotnica łąkowa (Hygrocybe pratensis)
                      wilgotnica śnieżna (Hygrocybe virginea)
                      wodnicha biała (Hygropgorus eburneus)
                      wodnicha brunatnobiała (Hygrophorus latitabundus)
                      wodnicha gołąbkowa (Hygrophorus russula)
                      wodnicha grubopierścieniowa (Hygrophorus gliocyclus)
                      wodnicha jasnożółta (Hygrophorus hypothejus)
                      wodnicha modrzewiowa (Hygrophorus pudorinus)
                      zasłonak kleisty (Cortinarius mucosus)
                      zasłonak lisi (Cortinarius fulgens)
                      zasłonak nijaki (Cortinarius varius)
                      zębiak sinawy (Gyrodon lividus)
                      żagiew łuskowata (Polyporus squamosus)
                        • madohora1 Re: Grzyby nie jadalne 25.09.11, 10:16
                          zamknięty
                          Grzyby niejadalne – grzyby, których owocniki dla człowieka nie są trujące, jednak nie nadają się do spożycia ze względu na nieprzyjemny smak, zapach, twardy miąższ, wielkość owocnika, ciężkostrawność lub inne czynniki powodujące nieprzydatność spożywczą danego gatunku grzyba.
                            • madohora1 Re: Grzyby nie jadalne 25.09.11, 10:18
                              zamknięty
                              Grzyby trujące – funkcjonalna (nie będąca taksonem) grupa grzybów, zwłaszcza kapeluszowych, zawierających substancje trujące w ilościach toksycznych dla ludzi.
                              U młodych osobników niektórych gatunków grzybów, czy po obróbce termicznej owocników zawartość czynnika toksycznego jest na tyle niewielka, że nadają się do spożycia. Z tego względu zwykle wyróżnia się gatunki bezwzględnie i fakultatywnie trujące.
                              Dalszy podział grzybów trujących dzieli je na 7 grup biorąc pod uwagę działanie na człowieka
                                • madohora1 Grzyby śmiertelnie trujące 25.09.11, 10:22
                                  zamknięty
                                  Grzyby śmiertelnie lub silnie trujące
                                  gąska tygrysowata (Tricholoma pardinum)
                                  muchomor czerwony (Amanita muscaria)
                                  muchomor jadowity (Amanita virosa)
                                  muchomor królewski (Amanita regalis)
                                  muchomor plamisty (Amanita panterina)
                                  muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides)
                                  pieczarka żółtawa (Agaricus xanthodermus)
                                  piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta)
                                  piestrzenica olbrzymia (Gyromitra gigas)
                                  strzępiak ceglasty (Inocybe patouillardii)
                                  strzępiak gwiaździstozarodnikowy (Inocybe asterospora)
                                  strzępiak strzępiasty (Inocybe fastigiata)
                                  tęgoskór brodawkowany (Scleroderma verrucosum)
                                  wieruszka zatokowata (Entoloma sinuatum)
                                  zasłonak rudy (Cortinarius orellanus)
                                    • madohora1 Re: Grzyby śmiertelnie trujące 25.09.11, 10:24
                                      zamknięty
                                      Grzyby średnio lub słabo trujące
                                      borowik szatański (Boletus satanas) – bardzo rzadki w Polsce (tylko 2 stanowiska)
                                      borowik purpurowy (Boletus rhodoxantus)
                                      krowiak podwinięty (Paxillus involutus) – szkodliwy, dawniej uważany za jadalny
                                      łysiczka lancetowata (Psilocybe semilanceata) – trujący, o silnych właściwościach psychoaktywnych
                                      tęgoskór pospolity (Scleroderma citrinum)
                                      • madohora1 Re: Grzyby śmiertelnie trujące 25.09.11, 10:25
                                        zamknięty
                                        Grzyby słabiej trujące, trujące w pewnych tylko okolicznościach lub podejrzane o trujące własności

                                        borowik ceglastopory (Boletus erythroporus) – jadalny, ale niedogotowany lub niedosmażony jest trujący !
                                        borowik grubotrzonowy (Boletus calopus)
                                        buławinka czerwona (Claviceps purpurea) – zarodniki trujące
                                        czernidłak pospolity (Coprinus atramentarius) – trujący w połączeniu z alkoholem
                                        gałęziak strojny (Ramaria formosa) – trujący
                                        gąska oddzielona (Tricholoma sejunctum) – u niektórych ludzi może wywołać zatrucia
                                        gąska rózgowata (Tricholoma virgatum) – lekko trująca
                                        gąska siarkowa (Tricholoma sulphureum) – lekko trująca
                                        gąsówka mglista (Lepista nebularis) – nietrująca, ale u niektórych ludzi może wywołać dolegliwości żołądkowe
                                        gołąbek cukrówka (Russula alutacea) – jadalny, ale surowy jest szkodliwy
                                        gołąbek przydrożny (Russula sardonia) – lekko trujący
                                        gołąbek Queleta (Russula queleti) – lekko trujący
                                        goryczak żółciowy (Tylopilus felleus) – niejadalny, przez niektórych uważany za trujący
                                        koronica ozdobna (Sarcosphaera crassa) – trująca w stanie surowym
                                        kruchaweczka omszona (Psathyrella velutina) – prawdopodobnie trująca
                                        maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare) – trująca
                                        muchomor cytrynowy (Amanita citrina) – lekko trujący
                                        muchomor narcyzowy (Amanita gemmata) – lekko trujący
                                        muchomor porfirowy (Amanita porphyria) – słabo trujący
                                        opieńka miodowa (Armillariella mellea) – doskonały grzyb jadalny, ale dla niektórych ludzi surowe owocniki są szkodliwe (wodę po gotowaniu należy odlać !)
                                        pieczarka płaska (Agaricus placomyces) – trująca
                                        skórzak cynamonowy (Dermocybe cinnamomea) – prawdopodobnie trujący
                                        skórzak krwisty (Dermocybe sanguinea) – prawdopodobnie trujący
                                        wieruszka pogięta (Entoloma rhodopolium) – trująca
                                        wilgotnica stożkowata (Hygrocybe conica) – prawdopodobnie trująca
                                        zasłonak brodaty (Cortinarius varius) – lekko trujący
                                        zasłonak odwinięty (Cortinarius armillatus) – prawdopodobnie trujący
                                        • madohora1 Re: Grzyby śmiertelnie trujące 25.09.11, 10:25
                                          zamknięty
                                          Nie jest to jeszcze pełna lista gatunków grzybów szkodliwych dla człowieka. W specjalistycznej literaturze opisane są przypadki zatruć jeszcze innymi gatunkami grzybów, zdarzające się w określonych okolicznościach. Zbierać należy tylko dobrze nam znane grzyby jadalne. Niektóre grzyby trujące są podobne do niektórych grzybów jadalnych (np. śmiertelnie trujący muchomor jadowity mylony bywa z pieczarkami). W przypadku najmniejszych wątpliwości należy zrezygnować ze zbierania takich grzybów.
                                            • madohora1 Objawy zatrucia grzybami 25.09.11, 10:33
                                              zamknięty
                                              cytotoksyczne
                                              opóźnione działanie – skrajnie do kilku dni;
                                              cytotoksyczne
                                              uszkodzenie nerek, wątroby, O.U.N, ból brzucha, torsje, b. silna biegunka
                                              amanityna, fallotoksyna, orellanina
                                              muchomor sromotnikowy i podgatunki, hełmówka obrzeżona, niektóre czubajki, zasłonak rudy
                                              • madohora1 Re: Objawy zatrucia grzybami 25.09.11, 10:34
                                                zamknięty
                                                ośrodkowe
                                                opóźnione działanie – kilka godzin;
                                                uszkodzenie nerek i wątroby (rzadko ze śpiączką wątrobową), zaburzenia koordynacji i świadomości, konwulsje, ból brzucha, torsje, silna biegunka (czasem z krwią)
                                                gyromitryna
                                                piestrzenica kasztanowata
                                                  • madohora1 Re: Objawy zatrucia grzybami 25.09.11, 10:36
                                                    zamknięty
                                                    obwodowe
                                                    zwężenie źrenic, ślinotok, biegunka, torsje, bradykardia, spadek ciśnienia tętniczego
                                                    muskaryna
                                                    strzępiak ceglasty, czerwony i in.; lejkówka odbielona; borowik grubotrzonawy, ponury i szatański
                                                  • madohora1 Re: Objawy zatrucia grzybami 25.09.11, 10:37
                                                    zamknięty
                                                    quasi-atropinowe
                                                    naprzemienne pobudzenie i senność, biegunka, wymioty, ból głowy, zawroty głowy, brak koordynacji ruchu, zaburzenia widzenia i omamy
                                                    muscymol, kwas ibotenowy, muskaryna
                                                    muchomor czerwony
                                                  • madohora1 Inne grzyby 25.09.11, 10:40
                                                    zamknięty
                                                    Pleśnie – potoczna nazwa saprofitycznych grzybów z różnych grup systematycznych (np. pleśniak, pędzlak, kropidlak, sierpik).
                                                    Ich grzybnia rozwija się na różnych związkach organicznych (np. pokarmach roślinnych, nawozie, kompoście, skórze), pokrywając je gęstym, białym lub barwnym kożuszkiem (szkodliwe zjawisko pleśnienia); niektóre gatunki i odmiany tzw. pleśni szlachetnych (np. pędzlaków, kropidlaków) stosuje się w technologii żywności (np. przez zaszczepianie w serowarstwie, winiarstwie). Pleśnie stosuje się też do produkcji antybiotyków, np. penicyliny. Wyrabia się z nich też środki czyszczące.
                                                  • madohora1 Re: Inne grzyby 25.09.11, 10:42
                                                    zamknięty
                                                    Grzyby pasożytnicze – pasożyty należące do królestwa grzybów (Fungi). Są to organizmy cudzożywne, pobierające substancje odżywcze z roślin zielonych, zwierząt lub innych grzybów, pełniących wówczas funkcję żywicieli.
                                                    Grzybami pasożytującymi na roślinach są m.in.:
                                                    opieńka miodowa (Armillaria mellea), pasożyt drzew iglastych;
                                                    ziaroskórnik purpurowy (Chondrostereum purpureum), pasożyt jabłoni (Malus sp.).
                                                    buławinka czerwona (Claviceps purpurea), pasożyt zbóż;
                                                    korzeniowiec wieloletni (Heterobasidion annosum), pasożyt drzew iglastych;
                                                    czyreń dębowy (Phellinus robustus), pasożyt dębów (Quercus sp.);
                                                    Wśród pasożytów innych grzybów można wymienić m.in.:
                                                    maczużnik główkowaty (Cordyceps capitata), pasożyt jeleniaków (Elaphomyces sp.);
                                                    Pseudoboletus parasiticus (dawniej podgrzybek pasożytniczy), pasożyt tęgoskórów (Scleroderma sp.);
                                                    trzęsak mózgowaty (Tremella encephala), pasożyt skórnika krwawiącego (Stereum sanguinolentum);
                                                    trzęsak grzybojadek (Tremella mycophaga), pasożyt tarczówki bezkształtnej (Aleurodiscus amorphus);
                                                    trzęsak łzawnikowy (Tremella obscura), pasożyt łzawnika rozciekliwego (Dacrymyces stillatus).
                                                    Pasożytem zwierząt jest m.in:
                                                    maczużnik bojowy (Cordyceps militaris), pasożyt owadów.
                                                  • madohora1 Grzyby wodne 25.09.11, 10:44
                                                    zamknięty
                                                    Grzyby wodne – w ujęciu taksonomicznym są to grzyby rozprzestrzeniające się za pomocą zoospor lub innych zarodników, które są przystosowane do przenoszenia się w środowisku wodnym. W ujęciu ekologicznym są to grzyby, które występują przeważnie lub wyłącznie w środowisku wodnym.
                                                    Nieliczne gatunki grzybów wodnych (np. Leptomitus lacteus) rozwijają się dzięki substancjom organicznym, które pobierają z wody. Dla większości grzybów wodnych woda jest środowiskiem bytowania. Obecność grzybów wodnych w naturalnych siedliskach, ich aktywność życiowa i rola w zbiornikach wodnych, zależą od działania dużej liczby czynników środowiskowych oraz od reagowania na nie różnych gatunków grzybów. Czynniki środowiskowe regulujące aktywność mikobioty wód mogą być związane z wodą, z podłożem lub żywicielem, na którym lub w którym rozwija się grzyb lub z oddziaływaniem innych organizmów występujących w tym samym biotopie.
                                                  • madohora1 Re: Grzyby wodne 25.09.11, 10:44
                                                    zamknięty
                                                    Grzyby wodne pełnią ważną rolę w akwenach, biorą udział w biologicznym rozkładzie (zarówno na drodze tlenowej jak i beztlenowej) materii organicznej pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Część pierwiastków (pobranych z rozkładu martwej materii organicznej) wprowadzają do obiegu w przyrodzie. Są regulatorami liczebności niektórych organizmów planktonowych. Na biologię grzybów wodnych mają wpływ takie właściwości wody jak: jej ruchliwość, ilość, ciągłość przestrzenna i czasowa, chemizm, natlenienie, temperatura, ciśnienie, naświetlenie
                                                  • madohora1 Re: Grzyby wodne 25.09.11, 10:45
                                                    zamknięty
                                                    Podział grzybów wodnych w zależności od rodzaju zasiedlanych podłoży, na których występują:
                                                    grzyby saprotroficzne. Rozwijają się na martwych szczątkach roślin i zwierząt oraz na podłożu organicznym pochodzenia przemysłowego (np. papier). Zaliczane są do nich grzyby należące do różnych grup taksonomicznych: Rhizidiaceae, Cladochytriaceae, Chytridiales, Saprolegniaceae, Leptomitaceae, Lęgniowce oraz do workowców właściwych i grzybów niedoskonałych Deueromycetes
                                                    grzyby wodne pasożytujące na glonach. Spotykane są wśród: Olpidiales, Chytridiales, Blastocladiales, Hyphochytriales, Lagenidiales należą do nich liczne gatunki Saprolegniaceae (np. Aphanomyces phycophilus), Pythiaceae. Nie ma w tej grupie workowców i grzybów niedoskonałych
                                                    grzyby pasożytujące na grzybach. Grzyby zoosporowe: Woronina, Rozella, Skirgiellia, Rozellopsis
                                                    grzyby związane ze zwierzętami wodnymi. Większość wodnych bezkręgowców wodnych (pierwotniaków, obleńców, płazińców) ma specyficzną mikobiotę. Jamochłony nie są atakowane przez grzyby
                                                    grzyby drapieżne. Wyłapują ze swojego otoczenia zwierzęta (bezkręgowce), które są ich ofiarami. W tym celu wykształciły specjalne wypustki chwytne (Sommerstorffia spinosa), strzępki ze ssawkami (Zoopage phanera), lepkie sieci. Grzyby drapieżne należą do Zoopagales i Deuteromycetes
                                                    grzyby pasożytnicze:
                                                    Endopasożyty – rozwijają się wewnątrz komórek, w jamie ciała żywiciela lub w jego przewodzie pokarmowym
                                                    Ektopasożyty – rozwijają się np. na jajach płazińców
                                                    grzyby komensaliczne. Nie wykazują wpływu na stan fizjologiczny, rozmnażanie i rozwój swoich żywicieli. Do grupy tej należą gatunki Trichomycetes sp. i Loboulbeniales sp.
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 22.06.16, 12:07
                                                    zamknięty
                                                    Prawo do zbierania grzybów nie obejmuje gatunków chronionych, obszarów chronionych (w tym upraw leśnych powszechnie lecz mylnie zwanych szkółkami) ani prawa do eksportu.
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 23.03.16, 15:57
                                                    zamknięty
                                                    BIGOS

                                                    100 g kapusty kiszonej, 100 g różnego rodzaju mięsa, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 cebula, 2-3 suszone śliwki, kilka suszonych grzybków, świeżo zmielony pieprz, sól

                                                    Kapustę dokładnie przepłukać 2-3 razy, odcedzić. Zalać niewielką ilością wody, gotować na małym ogniu bez przykrycia. Mięsa i wędliny pokroić na kawałki, dodać do kapusty. Włożyć namoczone lub obgotowane grzybki. Gotować do całkowitej miękkości często mieszając. Stopniowo dodać sól i pieprz. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, dodać do bigosu. Posypać mąką, zrobić zasmażkę. Zaciągnąć bigos. Podlać winem. Gotować kilka minut.

                                                    --
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 23.03.16, 22:06
                                                    zamknięty
                                                    JAJKA Z GRZYBAMI

                                                    Na funt grzybów weź pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i kilka kropel soku cytrynowego; gotuj grzybki przez 10 minut, wyjmij potym i zapraw sos mąką. Ułożone w środku półmiska grzyby otocz sadzonymi jajami i podawaj z grzankami chleba.

                                                    --
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 02.04.16, 20:49
                                                    zamknięty
                                                    TYMBALIKI ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI

                                                    P ó ł kilo g rz y b ó w
                                                    p ra w d z iw y c h oczyścić stara n n ie , o b e trz e ć w ilg o tn ą sciereczką, p o k
                                                    rajać w p ask i i udusić, ja k zw ykle, z m a s łe m i cebulą; z a p ra w ie m ąk ą,
                                                    d o d a ć k w a śn e j śm ie ta n y , z a g o to w a ć raz ra zem , trz y m a ć w cieple.
                                                    S ześć n a jm ło d s z y c h g rz y b k ó w p o k ra ja ć w p ask i, zrum ienić m o c n o
                                                    z ły ż k ą m asła, z m iesz ać z ja ja m i i śm ie ta n k ą , ja k p o d a n o w u p rz e d n ic h
                                                    p rz e p isa c h , zro b ić ja k zw y k le t i m b a l k i . N a o k rą g ły m p ó łm is k u u ło żyć
                                                    d u s z o n e grzyby, w k o ło ustaw ić tim b a lk i i g o rą c e p o d ać

                                                    --
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 06.04.16, 15:38
                                                    zamknięty
                                                    OMLET Z GRZYBAMI

                                                    N a o m le t z sześciu jaj u d u sić ć w ie rć
                                                    kilo g rz y b ó w p ra w d z iw y c h w m a śle z c e b u lk ą , z a p ra w ić ły ż e c z k ą m ą ki,
                                                    p a r u ły ż k a m i śm ie ta n y , u w a żając , a b y sos b y ł g ęsty i nie b y ł o go
                                                    za dużo. G d y o m le t ju ż u p iecz o n y , p o ło ż y ć n a je d n ą p o ło w ę grzyby,
                                                    p rz y k ry ć d r u g ą p o ło w ą i n a ty c h m ia s t p o d a w a ć

                                                    --
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 06.04.16, 19:39
                                                    zamknięty
                                                    ŚWIEŻE SMARDZE

                                                    Przysposobiwszy smardze podług Nr. 1., ugutuy je w rądelku z kawałkiem masła, solą i rosolem, a potem doday dobrą garść siekaney pietruszki, tartey bulki i muszkateluwego kwiatu.

                                                    --
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/ApM5CHrHwKGLnu0KUX.jpg
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 06.04.16, 19:59
                                                    zamknięty
                                                    Na lekcji pani pyta Jasia:
                                                    - Jasiu czy twoim zdaniem wszystkie grzyby są jadalne czy moze są też niejadalne.
                                                    - Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko raz.

                                                    --
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 06.04.16, 20:05
                                                    zamknięty
                                                    Kobieta mówi znajomej, że wychodzi po raz czwarty za mąż.
                                                    - Jak wspaniale! Mam nadzieję, że nie będziesz miała mi za złe, jeśli spytam, co się stało z twoim pierwszym mężem?
                                                    - Zjadł trujące grzyby i zmarł.
                                                    - Ależ tragedia! A drugi mąż?
                                                    - On też zjadł trujące grzyby i umarł.
                                                    - Ale nieszczęście! Boję się spytać, co się stało trzeciemu mężowi.
                                                    - Zmarł z powodu skręcenia karku.
                                                    - Skręcenia karku?
                                                    - Nie chciał jeść grzybów.

                                                    --
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/wb/qa/5ixj/OX7XW1iV5Xk7aLLHBX.jpg
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 19.06.16, 16:27
                                                    zamknięty
                                                    NALEŚNIKI Z KREWETKAMI

                                                    1 szklanka mąki ryżowej, 1.5 szklanki wody, 2 jajka, sól, 1 łyżeczka cukru pudru, /4 szklanki ugotowanej fasolki mung, 1/2 szklanki namoczonych i pokrojonych chińskich grzybków, 10-15 dag krewetek, 3 plasterki szynki, /2 szklanki kiełków fasolki, garść posiekanej zieleniny, garść pokrojonych w paski liści sałaty lodowej, 2 łyżki oleju

                                                    Zmiksuj mąkę z wodą i jajkami, przypraw, odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, wlej ciasto, wymieszaj. Posyp fasolką i grzybami. Przykryj i smaż minutę. Zdejmij pokrywkę, wsyp krewetki, szynkę, kiełki i zieleninę. Smaż bez pokrywki, aż naleśnik będzie złocisty i chrupiący. Posyp sałatą lodową, podawaj z sosem sojowym lub rybnym.
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 20.06.16, 01:42
                                                    zamknięty
                                                    Jako pierwszy grzybami zainteresował się Teofrast, który zaliczył je do roślin pozbawionych korzeni, w związku z tym nie potrafił określić sposobu, w jaki się żywią. W epoce rzymskiej badania nad grzybami nie posunęły się do przodu. Rzymianie szczególne znaczenie przypisywali truflom i wierzyli, że powstają one od uderzeń błyskawic, które przekazują im moc niezbędną przy kreacji życia ? stąd były stosowane jako środek wspomagający zajście w ciążę. Wśród Majów, Azteków i Zapoteków powszechny był kult grzybów, którym stawiano pomniki. W Indiach grzyby czczono jako symbol płodności. Z powodu silnego zainteresowania grzybami w kultach politeistycznych, chrześcijaństwo spychało grzyby poza margines zainteresowania nauki, wiążąc je z czarną magią
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 20.06.16, 01:48
                                                    zamknięty
                                                    Obecnie taki status jest uważany za niewłaściwy. Grzyby są uznawane za jedną z linii rozwojowych w obrębie supergrupy Opisthokonta (jednej z sześciu, na które podzielono jądrowce), do której zalicza się także m.in. zwierzęta. Poświadczeniem wspólnego pochodzenia grzybów, zwierząt i wiciowców kołnierzykowych są pewne cechy anatomiczne i biochemiczne (obecność wici umieszczonej na tylnym biegunie komórki, obecność chityny, glikogenu i in.) Z kolei pewne cechy niegdyś uważane za łączące grzyby z roślinami (np. obecność celulozy) obecne są jedynie u lęgniowców, które współcześnie odłączone zostały od grzybów i ulokowane w obrębie supergrupy siostrzanej dla roślin ? Chromalveolata. Większość cech wspólnych dla całej supergrupy występuje u skoczkowców. Prawdopodobnie jest to takson parafiletyczny ? jednokomórkowi i posiadający wici kuzyni grzybów wielokomórkowych. Zaliczani czasem do (pod-)królestwa Protista
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 20.06.16, 01:53
                                                    zamknięty
                                                    Ze względu na sposób odżywiania wśród grzybów wyróżnia się:

                                                    saprotrofy (rozkładają martwe szczątki)
                                                    pasożyty (pasożytują na roślinach i zwierzętach)
                                                    symbionty (żyją w symbiozie z organizmami autotroficznymi, np. helotyzm i mikoryza)
                                                    drapieżniki (za pomocą specjalnie przekształconych strzępek chwytają niewielkie zwierzęta glebowe)
                                                    Grzyby mogą oddychać tlenowo lub beztlenowo (drożdże). Pozyskują wtedy energię niezbędną do życia. Oddychanie beztlenowe to fermentacja. W jej wyniku powstają: alkohol etylowy i CO2
                                                  • madohora Re: Grzyby wodne 20.06.16, 01:58
                                                    zamknięty
                                                    Sposoby rozmnażania bezpłciowego:

                                                    fragmentacja plechy,
                                                    pączkowanie,
                                                    wytwarzanie różnego rodzaju zarodników: pływkowych, sporangialnych i konidialnych,
                                                    cykl paraseksualny