Dodaj do ulubionych

Pączki, faworki i inne pierdołki

08.02.12, 11:54
Może komuś przydadzą się przepisy na pączki i faworki bo Tłusty Czwartek może nas zaskoczyćsmile
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 11:56
      PĄCZKI

      1 kg mąki pszennej, 20 dag cukru kryształu, 15 dag margaryny lub 10 dag oleju, 5 żółtek, 1/2 l mleka, 5 dag drożdży, 20 dag cukru pudru do posypania, 1 paczka cukru waniliowego, dowolne dodatki aromatyczne, 30 dag konfitury, 70 dag smalcu do smażenia

      Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać. Konfiturę osączyć na sicie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Połączyć mąkę z letnim mlekiem, żółtkami i drożdżami. Dodać aromatyczne dodatki. Wyrabiać ciasto do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i wybijać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od naczynia. Ciasto powinno być dość gęste aby dobrze je było rozwałkować. Następnie postawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Uważać, by ciasto nie przerosło.
      Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać krążki szklanką lub kieliszkiem. Nakładać na każdy krążek konfiturę, przykrywać drugim krążkiem mocno dociskając brzegi. Zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego smalcu i smażyć z obu stron. Początkowo pod przykryciem, później podnieść pokrywkę. Pączki po wyjęciu odsączyć na bibule. Następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 03.10.21, 23:51
        TARTELETKI Z JABŁKAMI

        Ciasto:
        2 szkl mąki pszennej
        10 dag cukru pudru
        15 dag masła
        1 żóltko
        3 łyżki puree z dyni
        1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
        2-3 łyżki śmietany
        2 łyżki zimnej wody
        szczypta soli
        Dodatki:
        1/2 szkl śmietanki 30%
        1/2 szkl mleka
        1 jajko
        1 łyżka cukru pudru
        2 łyżeczki budyniu waniliowego
        2 łyżeczki cukru waniliowego
        4-5 jabłek

        Zimne masło posiekać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
        Następnie dodać pure z dyni, szczyptę soli i żółtko.
        Wlać zimną wodę i śmietanę, szybko zagnieść ciasto.
        Wylepić posmarowane tłuszczem foremki do babeczek, nakłuć widelcem i ułożyć na blaszce do pieczenia.
        Jajko wymieszać ze śmietaną, mlekiem, budyniem, cukrem waniliowym i cukrem. Do każdej babeczki wlać porcję budyniu.
        Jabłka ze skórką cienko pokroić, delikatnie zwinąć w różyczkę i włożyć do babeczki. Piekarnik zagrzać do 180 stopni i włożyć blaszkę z tarteletkami na 15-20 minut.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 06.10.21, 20:15
        BABECZKI Z WIŚNIAMI

        proszek do pieczenia 2 łyżeczki
        sól szczypta
        Cukier wanilinowy
        cukier 0,5 szkl
        mąka pszenna 2 szkl
        cieple mleko 1 szkl
        jajka 2
        Olej roślinny 1,3 szkl
        kakao 1 łyżka
        wiśnie bez pestek 1 kg
        Cukier puder do pospania

        Sypkie składniki daję do miski mąka ,cukier ,cukier wanilinowy ,proszek do pieczenia ,sól i dodaję resztę składników dokładnie mieszam .Ciasto dzielę na 2 części do jednej daję kakao dokładnie mieszam.
        Wiśnie myję wyciągam pestki i odsączam z nadmiaru soku na sitku ,Ciasto wlewam do foremek na małe babeczki po połowie jasnego i ciemnego i na wierzch układam po kilka wiśni. U mnie podwójna porcja ciasta ,czas pieczenia ok 20 minut w 200 na środkowej pulce bez termo obiegu ,upieczone posypuj cukrem pudrem
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 14.10.21, 23:02
        PĄCZKI WIEDEŃSKIE

        szklanka wody
        100 g masła
        szklanka mąki
        szczypta soli
        4 jajka
        olej
        Składniki na lukier
        szklanka cukru pudru
        3 łyżki gorącej wody

        1. W garnku zagotuj szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejsz ogień i na wrzątek jednym ruchem wsyp mąkę. Ucieraj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudzić.
        2. Ciasto przełóż do misy miksera i zmiksuj z jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej.
        3. Z papieru pergaminowego wytnij kwadraty o boku około 10 cm, posmaruj je olejem. Na każdy wyciśnij kółka ciasta o średnicy 7 cm.
        4. Rozgrzej olej do temp. 180ºC. Partiami wkładaj pączki (papierem do góry, po minucie go usuń) i smaż po 5 minut z każdej strony. Następnie wyjmij i odsącz na bibule.
        5. Cukier puder rozetrzyj z 3 łyżkami gorącej wody, do momentu uzyskania gładkiego, gęstego lukru. Polej nim przestudzone pączki
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 15.10.21, 17:32
        FAWORKI NA KEFIRZE

        mąka pszenne 3,5 szkl.+-
        1,5 szkl.kefiru (maślanki)
        1 jajko L
        3 łyżki cukru kryształu
        opakowanie cukru waniliowego
        2 łyżki roztopionego letniego masła
        pół łyżeczki soli
        pół łyżeczki sody
        Dodatkowo:
        olej do smażenia
        cukier puder

        Do miski wrzucić wszystkie składniki, zagnieść dość miękkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką (pierwszy raz robiłam na kefirze-3,5 szkl.mąki, a za drugim razem na maślance i użyłam ok.4 szkl.mąki).
        Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
        Ciasto podzielić na dwie części. Blat delikatnie podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pierwszy kawałek ciasta, na prostokąt. Następnie na paski szer.ok 4 cm i na mniejsze prostokąty długości ok.10 cm.
        W każdym prostokącie zrobić nacięcie radełkiem i wywijać jak faworki.
        Smażyć na oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano, gotowe odkładamy na ręcznik papierowy, następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 28.10.21, 22:33
        BUŁKI DROŻDŻOWE

        3/4 szklanki ciepłego mleka
        3 łyżki cukru
        25 g. drożdży
        350 g. mąki pszennej tortowej
        szczypta soli
        1/4 szklanki oleju
        1 jajko
        Nadzienie:
        600 g. jabłek
        2 łyżki miodu
        na czubku łyżeczki cynamonu
        1 łyżka soku z cytryny
        1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
        1 łyżka zimnej wody
        Kruszonka:
        25 g. masła
        2 łyżki mąki pszennej
        2 łyżki cukru
        Dodatkowo:
        1 żółtko do posmarowania bułek

        Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
        Wrzucić do garnka i dodać miód. Podgrzewać na małym gazie, początkowo
        cały czas mieszając, aż puszczą sok, żeby się nie przypaliły. Dodać sok z cytryny i gotować, aż sok odparuje.
        Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz.
        Tak przygotowane jabłka odstawić do przestudzenia.
        Teraz można przygotować ciasto.
        Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
        Wymieszać i zostawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajko.
        Wyrobić gładkie ciasto.
        Wierzch posypać mąką. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić
        do wyrośnięcia na około godzinę.
        Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć je na stolnicę i podzielić na 9 części.
        Każdą cześć ciasta rozpłaszczyć na placek. Na środek wyłożyć nadzienie i skleić.
        Uformować okrągłą, lub owalną bułeczkę.
        Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
        Zostawić na 15-20 minut do napuszenia.
        W czasie kiedy bułki rosną możemy przygotować kruszonkę.
        Wszystkie składniki włożyć do miseczki i rozcierać palcami, aż zrobią się grudki.
        Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
        Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 25 minut.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 10.11.21, 18:13
        DROŻDŻÓWKI Z SEREM I LUKREM

        Na ciasto:
        600 g mąki pszennej typ 450
        10g drożdży suszonych
        2 duże jajka
        70 g masła
        250 ml mleka
        duża szczypta soli
        60 g cukru
        Na serowe nadzienie:
        500 g sera ( u mnie z wiaderka - nie może być rzadki )
        2 żółtka
        2 łyżki cukru z wanilią
        2 łyżki drobnego cukru kryształu
        Na lukier:
        szklanka cukru pudru
        3 łyżki soku z cytryny

        W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę z cukrem, drożdżami i solą
        W garnku rozpuszczamy masło, a gdy się rozpuści dolewamy mleko, aby całość byłą lekko ciepła
        Do miski dodajemy jajka i mieszamy z suchymi składnikami, a następnie dolewamy ciepłe mleko z masłem i wyrabiamy gładkie ciasto
        Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( powinno podwoić swoją objętość )
        Przygotowujemy nadzienie serowe: ser łączymy z cukrem i żółtkami i dokładnie mieszamy
        Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 50x 35 cm
        Na cieście rozsmarowujemy równomiernie masę serową zostawiając tylko wolne brzegi, a następnie ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku z obydwu stron do środka, Sklejamy miejsce łączenia i dwa końce i odwracamy delikatnie na drugą stronę, tak aby złączenie było od spodu
        Powstałe ciasto dzielimy na 12 równych części. Ja najpierw zaznaczam sobie delikatnie nożem połowę ciasta, a potem każdą z tych połówek dzielę na 6 części
        Pokrojone kawałki ciasta skręcamy dwukrotnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, bo drożdżówki sporo urosną. Na blaszce umieszczam jednorazowo 6 drożdżówek, więc piekę je na dwa razy. Drożdżówki można posmarować po wierzchu lekko roztrzepanym za pomocą widelca pozostałym białkiem
        Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy na ustawieniu góra - dół ok 25-30 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Po tym czasie drożdżówki wyjmujemy z piekarnika i studzimy, a w tym czasie do piekarnika wkładamy drugą porcję drożdżówek, jeśli mamy drugą blaszkę, jeśli nie musimy odczekać do lekkiego przestudzenia drożdżówek, bo gorące są zbyt miękkie i można je łatwo uszkodzić
        W czasie, gdy pieką się drożdżówki przygotowujemy lukier: cukier puder ucieramy za pomocą łyżki z sokiem cytrynowym, aż lukier będzie całkiem gładki
        Po wystudzeniu drożdżówki polewamy lukrem
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 10.11.21, 18:16
        LENIWA DROŻDŻÓWKA

        100 gram ( kostka) świeżych drożdży
        szklanka ciepłego mleka
        szklanka cukru
        4 jaja
        szklanka oleju
        4 szklanki mąki
        1/4 szklanki kakao
        truskawki - ok.500 gram
        kruszonka
        mąka 0,5 szklanki
        cukier 0,5 szklanki
        100 gram zimnego masła
        kakao - 3 łyżki

        Składniki umieszczamy w dużym garnku; po kolei:
        1.rozkruszone drożdże
        2.cukier
        3.ciepłe mleko
        4.rozmącone jaja
        5. olej
        6.mąka
        7.kakao
        Nie mieszamy! Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Drożdże powinny zacząć pracować
        Składniki na kruszonkę łączymy, robimy kulę, wsadzamy do zamrażarki aby potem dało się ją zetrzeć na tarce.
        Po 1,5 godziny ciasto mieszamy łopatką lub mikserem, przekładamy do blachy ( duża prostokątna). Na wierzchu układamy truskawki w plasterkach. Ścieramy na tarce kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Wstawiamy na nagrzanego ( ale wyłączonego piekarnika) na około 15 minut, aby ładnie wyrosło. Po tym czasie włączamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut.
        Posypujemy cukrem pudrem.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 01.02.22, 15:49
        FAWORKI Z PIEKARNIKA

        300 g mąki
        łyżeczka cukru
        4 żółtka
        50 g masła
        łyżka spirytusu
        5 łyżek śmietany 18 proc.
        cukier puder do posypania chrustu
        trochę soli

        Mieszamy mąkę, cukier, sól. Siekamy masło, dodajemy do suchych składników. Wlewamy śmietanę, spirytus i żółtka. Mieszamy, zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto cienko wałkujemy na płaskiej powierzchni posypanej mąką. Kroimy w paski, a następnie wycinamy prostokąty. W środku robimy nacięcie, łapiemy kawałeczek ciasta za jeden z końców i przewlekamy przez otwór.
        Blachę wykładamy papierem i układamy na nim faworki. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C i pieczemy faworki przez około 8-10 minut. Pilnujcie, by nie przypalić ciasta. Po wyjęciu i ostygnięciu posypujemy chrusty cukrem pudrem.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 12.02.22, 14:44
        PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO
        2 serki waniliowe (okoł0 300 g),
        2 jajka,
        1,5 szklanki mąki,
        płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
        1 czubata łyżka cukru pudru,
        pół kieliszka wódki, spirytusu lub octu,
        szczypta soli,
        olej do smażenia.

        1. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Następnie wbij jajka i dodaj serek homogenizowany oraz spirytus. Wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą,

        2. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Powinien mieć temperaturę ok. 175-180 st. C.,

        3. Ręce delikatnie smarujemy olejem, a następnie wyławiamy niewielką porcję ciasta, formujemy kuleczki i wrzucamy na rozgrzany olej,

        4. Pączki wyławiamy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym,

        5. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 12.02.22, 22:13
        TORCIK W SERDUSZKA

        BISZKOPT:
        4 jajka
        1 szkl. cukru
        1 szkl. mąki
        1 łyżeczka proszku do pieczenia
        MASA ŚMIETANKOWA:
        300 ml śmietany 30%
        0,5 opakowania galaretki czerwonej
        200 ml wody
        2 opakowania śmietan - fix
        2 łyżki cukru pudru
        DODATKOWO:
        0,5 opakowania galaretki czerwonej
        100 ml wody

        ISZKOPT:
        Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy powoli cukier cały czas ubijając. Do szklistej masy dodajemy po jednym żółtku i na najniższych obrotach miksujemy masę jajeczną. Później przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm. Wcześniej tortownicę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką.
        Pieczemy ok. 40 min w tem. 180'C. Po tym czasie, ostudzony biszkopt i przekrawamy na pół, tak żeby powstały dwa placki.

        MASA ŚMIETANKOWA:
        0,5 opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie połowę (tj. 150 ml) zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywną masę dodając 1 op. śmietan-fixu i łyżkę cukru pudru. Do masy śmietankowej dodajemy wystudzoną galaretkę i powoli mieszamy.

        Jeden blat biszkoptu wkładamy z powrotem do tortownicy, którą wcześniej obłożyliśmy papierem do pieczenia. Na biszkopt wylewamy masę śmietankową i wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
        Drugi blat, kładziemy na twardym podłożu i stanowczym ruchem wykrawamy w nim serduszka (bądź jakieś inne wzory) używając foremki do ciastek. Ażurowy blat przekładamy na masę śmietankową i ponownie wkładamy do lodówki, na tak długo aż masa całkowicie stężeje.

        0,5 opakowania czerwonej galaretki rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, studzimy i wkładamy do lodówki pilnując żeby całkowicie nie stężała. Jak już delikatnie się zetnie wypełniamy nią wycięte serduszka w biszkopcie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin aby wszystko dobrze stężało.

        Z pozostałej śmietany 30 % ubijamy krem dodając śmietan-fix i cukier puder. Tak sztywną masą dekorujemy wierzch i boki biszkoptu, uważając na wycięte serduszka.
        Gotowy tort wstawiamy na noc do lodówki.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 25.02.22, 22:55
        KRUCHE BABECZKI Z OWOCAMI

        CIASTO:
        masło (miękkie), 300g
        cukier, 150g
        cukier wanilinowy, 1 op.
        żółtka, 4 szt.
        Mąka pszenna, 300g
        Krem budyniowy:
        mleko, 0,5l
        masło, 200g
        mąka ziemniaczana, 2 łyżki
        mąka pszenna (2), 2 łyżki
        cukier (2), 100g
        cukier wanilinowy (2), 1 op.
        owoce (np. banan, brzoskwinia)
        galaretka owocowa, 1

        Ciasto kruche: wszystkie składniki wsypać do miski. Zagnieść z nich ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto było zbyt mokre, dodać odrobinę mąki. Wylepić ciastem foremki do babeczek, nakłuć widelcem. Wstawić na chwilę (ok. 30 min. do lodówki). Następnie upiec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.

        Masa: do mleka należy wsypać wszystkie sypkie składniki, tzn.: mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy. Następnie trzeba wszystko zagotować intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Po zagotowaniu, masę ostudzić. Do zimnej masy, dodać kostkę masła i zmiksować, by powstał krem.

        Wystudzone kruche babeczki należy napełnić masą budyniową. Poukładać na masie ulubione owoce i pokryć tężejącą galaretką. Użyłam galaretki truskawkowej.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 26.02.22, 15:25
        BABKA KOKOSOWA

        250g masła w temperaturze pokojowej
        3/4 szklanki cukru
        1 opakowanie cukru waniliowego
        4 jajka
        1 szklanka mleka
        2 szklanki mąki pszennej
        2 łyżeczki proszku do pieczenia
        1 szklanka wiórków kokosowych
        cukier puder do dekoracji

        Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno: jajka, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko i wiórki kokosowe. Miksujemy do połączenia składników.
        Masę przelewamy do natłuszczonej formy, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę.
        Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 26.02.22, 16:26
        Faworki, chrust, chruścik[3], chruściki[4], dawniej także kreple (choć wyraz ten oznacza przede wszystkim pączki) – polskie i litewskie oraz niemieckie (niem. Raderkuchen Liebesschleifen) tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.
      • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 02.10.21, 22:10
        POMARAŃCZOWE MUFFINY Z DYNIĄ

        purre z dyni hokkaido 15 dag
        masło 15 dag
        cukier kryształ 15 dag
        cukier wanilinowy 2 łyżeczki
        jajka 2 szt
        mąka tortowa 20-25 dag
        proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
        pomarańcza 1 szt
        sok z pomarańczy 50 ml
        cukier puder 1 łyżka
        sól szczypta

        Dynię oczyścić z nasion, pokroić na kawałki, włożyć do garnka, wlać 2 łyżki wody, rozgotować, ostudzić.
        Masło rozpuścić, przestudzić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do białości. Dodać pure z dyni, sok z pomarańczy, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać
        Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek z dodatkiem szczypty soli.
        Ciasto wyłożyć do przygotowanych foremek. Na wierzch ułożyć po kawałeczku oczyszczonej pomarańczy.
        Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 minut w temp 180 stopni. Upieczone babeczki oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić według swojego uznania.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 11:59
      PĄCZKI DOMOWE ***

      60 dag mąki, 15 dag cukru, 15 dag masła, 6 jaj, 1/4 l mleka, 5 dag drożdży, 1 olejek rumowy, 20 dag powideł śliwkowych, 10 dag cukru pudru, 10 dag smalcu do smażenia

      Z 1/3 ilości mąki, drożdży oraz letniego mleka sporządzić rozczyn. Gdy podrośnie dodać jajka i cukier, olejek, dobrze roztopione masło i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto, gdy podrośnie rozwałkować je na grubość 3 cm i wycinać szklanką lub foremką krążki. Nakładać powidła (1/2 łyżeczki) zawijać brzegi, formować kulki i układać na serwetce wysypanej mąką.
      Gdy podrosną smażyć w gorącym tłuszczu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:01
      PĄCZKI POPULARNE

      10 kopiastych łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 4 dag drożdży, otarta skórka z cytryny, 1 łyżka rumu lub wódka z zapachem rumowym, konfitura lub dżem z wiśni, smalec do smażenia

      Drożdże rozpuścić w letnim mleku i rozczynić z połową mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Dodać wyrośnięty rozczyn, wódkę, resztę mąki i roztopione, sklarowane masło. Ciasto dobrze wybić łyżką, nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy objętość jego zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i formować pączki. Nadziewać je konfiturą lub dżemem (marmoladą). Następnie ułożyć je na stolnicy i zostawić do wyrośnięcia.
      Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na bibule lub specjalnym sicie. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą cytrynową - przepis na polewą w następnym wątku.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:04
      POLEWA CYTRYNOWA

      1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny

      Cukier zalać wodą i gotować szumując aż do uzyskania gęstości "na nitkę". Po czym zdjąć z ognia, przestudzić i mieszać drewnianą łopatką aż zbieleje. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać po czym rozcieńczyć ciepłą wodą do gęstości śmietany i maczać w niej gorące pączki.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:08
      PĄCZKI PARZONE

      1 kg mąki pszennej, 20 dag cukru, 20 dag masła, 12 żółtek, 1/2 l mleka, 6 dag drożdży, 1 paczka cukru waniliowego lub wanilia, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, konfitura z wiśni lub malin. Smalec do smażenia.

      1/2 szklanki mąki zaparzyć 1/4 l wrzącego mleka i rozbić mocno tak aby nie porobiły się grudki. Drożdże rozpuścić w 1/4 l ciepłego mleka i wlać do ostudzonego, zaparzonego ciasta. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu na około 30 minut. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, pokrajać drobno skórkę pomarańczową i dodać do rozczynu. Dosypać też resztę mąki i dodać roztopione masło. Wyrabiać ciasto tak aby odchodziło od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować i formować pączki. Nadziewać je konfiturą. Zostawić je aby trochę jeszcze podrosły. Smażyć na smalcu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i polać polewą cytrynowo - rumową.
      Przepis na polewę w następnym wątku.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:09
      POLEWA CYTRYNOWO - RUMOWA

      1 szklanka cukru. 1/2 szklanki wody, 1/2 cytryny, 1 łyżka octu, olejek rumowy

      Cukier zalać wodą i gotować "na nitkę" Zdjąć z ognia, przestudzić, mieszać drewnianą łopatką, dodać pozostałe składniki, wymieszać do gęstości śmietany i maczać w niej gorące pączki.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:13
      PĄCZKI PARZONE II

      1,20 kg mąki pszennej, 20 dag cukru, 10 dag masła, 1 białko, 15 żółtek, 1/2 l mleka, 1 paczka proszku do pieczenia, kieliszek araku, 1 paczka cukru waniliowego, konfitura, smalec do smażenia, cukier puder do posypania pączków

      15 dag mąki zaparzyć 1/4 l wrzącego mleka a gdy ostygnie dodać żółtka z cukrem oraz sklarowanym masłem i resztą mleka. Oddzielnie zmieszać proszek do pieczenia z pozostałą mąką, przesiać do poprzedniej masy. Dodać ubitą na sztywno pianę z białka i wszystko dobrze wyrobić. Na koniec dodać arak i dobrze wymieszać. Wyrobionego ciasta nie wałkować lecz rozciągnąć na stolnicy na niezbyt gruby plaster. W pewnych odstępach kłaść na nim kupki konfitury i przykryć warstwą ciasta. Następnie za pomocą szklanki wyciąć krążki tak aby powidła znajdowały się w środku. Tak uformowane pączki smażyć w głębokim rondlu z obu stron. Gotowe odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:15
      PĄCZKI PARZONE III

      1 kg mąki, 35 dag cukru, 25 dag margaryny, 7 jaj, 1/2 l mleka, 6 - 8 dag drożdży, 25 dag margaryny, 75 dag smalcu do smażenia, 2 olejki

      Z podanych składników przyrządzić ciasto jak w dwóch powyższych przepisach. Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać pianę z białek, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie formować pączki i smażyć.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:19
      WYBORNE PĄCZKI

      Składniki ciasta: 40 dag mąki ryżowej, 6 łyżek cukru kryształu, 5 łyżek masła, 12 żółtek, 1/4 l słodkiej śmietanki, 4 dag drożdży, sól, 1 kieliszek araku, konfitura z róży do nadzienia, 50 dag smalcu do smażenia, polewa rumowa

      Śmietanę lekko podgrzać (nie gotować), dodać żółtka, stopione masło, cukier, rozkruszone drożdże, szczyptę soli, mąkę i kieliszek araku. Wszystko wyrobić łyżką w misce do takiego stanu jak na kluski kładzione. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę, formować pączki nadziewaną osączoną z syropu konfiturą i smażyć z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na bibule i maczać w polewie

      Przepis na konfiturę z róży w przepisie poniżej
      --
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:23
      KONFITURA Z RÓŻY

      Składniki konfitury: 1/2 kg płatków róży cukrowej, 1 cytryna, 75 dag cukru kryształu, 1 szklanka wody

      Obrać każdy płatek róży, zalać gorącą wodą. Odcedzić na sicie. Gdy woda dobrze ocieknie skropić sokiem z cytryny. Z cukru i wody ugotować syrop "na nitkę" wrzucić do niego płatki róży, pooddzielać je widelcem. Po zagotowaniu odłożyć garnek z konfiturą do drugiego dnia. Na drugi dzień postawić garnek na ogniu i smażyć aż konfitura nabierze klarowności. W czasie gotowania szumować konfiturę i mieszać. Ostudzoną konfiturę przełożyć do szklanych słoiczków, przykryć krążkami pergaminu maczanymi w spirytusie. Słoiki zamknąć szklanymi wieczkami.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:26
      PĄCZKI LUKSUSOWE

      1 kg mąki, 20 dag cukru, 20 dag masła, 15 żółtek, 1/2 l mleka, 6 dag drożdży, 1 kieliszek spirytusu, 2 olejki rumowe, 2 pomarańcze, 5 dag gorzkich migdałów, 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy, 20 dag konfitury morelowej, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, smalec do smażenia, polewa rumowa (podana jest w którymś wątku wyżejsmile)

      Zaparzyć pół szklanki mąki 1 szklanką mleka, ostudzić. Wlać drożdże rozrobione z 1 szklanką mleka, wsypać połowę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać utłuczoną wanilię, otartą skórkę z pomarańczy, posiekane migdały, rozczyn, resztkę mąki, spirytus, rozpuszczone masło i wszystko dobrze wyrobić. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 1 cm i wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać konfiturę, nakrywać drugim i zlepiać brzegi. Gdy pączki podrosną smażyć je w gorącym smalcu. Po ocieknięciu smarować polewą rumową i posypać posiekaną skórką pomarańczową.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:33
      PĄCZKI WIEDEŃSKIE

      Pączki przygotować z takich składników i w taki sposób jak pączki luksusowe (przepis wyżej)
      Formować pączki o połowę mniejsze niż normalne, nadziewać marmoladą morelową i smażyć. Po usmażeniu ułożyć w rondelku (najlepiej platerowanym) zalać sosem morelowym i podawać na gorąco.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka