Dodaj do ulubionych

Pączki, faworki i inne pierdołki

08.02.12, 11:54
Może komuś przydadzą się przepisy na pączki i faworki bo Tłusty Czwartek może nas zaskoczyćsmile
--
https://img9.glitery.pl/dev9/0/107/373/0107373263.gifhttps://img9.glitery.pl/dev9/0/107/373/0107373263.gifhttps://img9.glitery.pl/dev9/0/107/373/0107373263.gif
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 11:56
      PĄCZKI

      1 kg mąki pszennej, 20 dag cukru kryształu, 15 dag margaryny lub 10 dag oleju, 5 żółtek, 1/2 l mleka, 5 dag drożdży, 20 dag cukru pudru do posypania, 1 paczka cukru waniliowego, dowolne dodatki aromatyczne, 30 dag konfitury, 70 dag smalcu do smażenia

      Drożdże rozmieszać z małą ilością letniego mleka z dodatkiem cukru. Mąkę przesiać. Konfiturę osączyć na sicie. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Połączyć mąkę z letnim mlekiem, żółtkami i drożdżami. Dodać aromatyczne dodatki. Wyrabiać ciasto do ukazania się pęcherzyków. Pod koniec dodać rozpuszczony tłuszcz i wybijać ciasto tak długo aż będzie odchodziło od naczynia. Ciasto powinno być dość gęste aby dobrze je było rozwałkować. Następnie postawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Uważać, by ciasto nie przerosło.
      Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać krążki szklanką lub kieliszkiem. Nakładać na każdy krążek konfiturę, przykrywać drugim krążkiem mocno dociskając brzegi. Zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego smalcu i smażyć z obu stron. Początkowo pod przykryciem, później podnieść pokrywkę. Pączki po wyjęciu odsączyć na bibule. Następnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.
      --
      https://republika.pl/blog_hu_5028396/7797434/tr/snieg.gif
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 11:59
      PĄCZKI DOMOWE ***

      60 dag mąki, 15 dag cukru, 15 dag masła, 6 jaj, 1/4 l mleka, 5 dag drożdży, 1 olejek rumowy, 20 dag powideł śliwkowych, 10 dag cukru pudru, 10 dag smalcu do smażenia

      Z 1/3 ilości mąki, drożdży oraz letniego mleka sporządzić rozczyn. Gdy podrośnie dodać jajka i cukier, olejek, dobrze roztopione masło i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto, gdy podrośnie rozwałkować je na grubość 3 cm i wycinać szklanką lub foremką krążki. Nakładać powidła (1/2 łyżeczki) zawijać brzegi, formować kulki i układać na serwetce wysypanej mąką.
      Gdy podrosną smażyć w gorącym tłuszczu. Po usmażeniu osączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:01
      PĄCZKI POPULARNE

      10 kopiastych łyżek mąki, 3 łyżki cukru, 10 dag masła, 6 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 4 dag drożdży, otarta skórka z cytryny, 1 łyżka rumu lub wódka z zapachem rumowym, konfitura lub dżem z wiśni, smalec do smażenia

      Drożdże rozpuścić w letnim mleku i rozczynić z połową mąki. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką cytrynową. Dodać wyrośnięty rozczyn, wódkę, resztę mąki i roztopione, sklarowane masło. Ciasto dobrze wybić łyżką, nakryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy objętość jego zwiększy się dwukrotnie, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i formować pączki. Nadziewać je konfiturą lub dżemem (marmoladą). Następnie ułożyć je na stolnicy i zostawić do wyrośnięcia.
      Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na bibule lub specjalnym sicie. Posypać cukrem pudrem lub polać polewą cytrynową - przepis na polewą w następnym wątku.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:04
      POLEWA CYTRYNOWA

      1 szklanka cukru, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny

      Cukier zalać wodą i gotować szumując aż do uzyskania gęstości "na nitkę". Po czym zdjąć z ognia, przestudzić i mieszać drewnianą łopatką aż zbieleje. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać po czym rozcieńczyć ciepłą wodą do gęstości śmietany i maczać w niej gorące pączki.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:08
      PĄCZKI PARZONE

      1 kg mąki pszennej, 20 dag cukru, 20 dag masła, 12 żółtek, 1/2 l mleka, 6 dag drożdży, 1 paczka cukru waniliowego lub wanilia, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, konfitura z wiśni lub malin. Smalec do smażenia.

      1/2 szklanki mąki zaparzyć 1/4 l wrzącego mleka i rozbić mocno tak aby nie porobiły się grudki. Drożdże rozpuścić w 1/4 l ciepłego mleka i wlać do ostudzonego, zaparzonego ciasta. Pozostawić rozczyn w ciepłym miejscu na około 30 minut. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać cukier waniliowy, pokrajać drobno skórkę pomarańczową i dodać do rozczynu. Dosypać też resztę mąki i dodać roztopione masło. Wyrabiać ciasto tak aby odchodziło od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować i formować pączki. Nadziewać je konfiturą. Zostawić je aby trochę jeszcze podrosły. Smażyć na smalcu z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć z tłuszczu i polać polewą cytrynowo - rumową.
      Przepis na polewę w następnym wątku.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:09
      POLEWA CYTRYNOWO - RUMOWA

      1 szklanka cukru. 1/2 szklanki wody, 1/2 cytryny, 1 łyżka octu, olejek rumowy

      Cukier zalać wodą i gotować "na nitkę" Zdjąć z ognia, przestudzić, mieszać drewnianą łopatką, dodać pozostałe składniki, wymieszać do gęstości śmietany i maczać w niej gorące pączki.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:13
      PĄCZKI PARZONE II

      1,20 kg mąki pszennej, 20 dag cukru, 10 dag masła, 1 białko, 15 żółtek, 1/2 l mleka, 1 paczka proszku do pieczenia, kieliszek araku, 1 paczka cukru waniliowego, konfitura, smalec do smażenia, cukier puder do posypania pączków

      15 dag mąki zaparzyć 1/4 l wrzącego mleka a gdy ostygnie dodać żółtka z cukrem oraz sklarowanym masłem i resztą mleka. Oddzielnie zmieszać proszek do pieczenia z pozostałą mąką, przesiać do poprzedniej masy. Dodać ubitą na sztywno pianę z białka i wszystko dobrze wyrobić. Na koniec dodać arak i dobrze wymieszać. Wyrobionego ciasta nie wałkować lecz rozciągnąć na stolnicy na niezbyt gruby plaster. W pewnych odstępach kłaść na nim kupki konfitury i przykryć warstwą ciasta. Następnie za pomocą szklanki wyciąć krążki tak aby powidła znajdowały się w środku. Tak uformowane pączki smażyć w głębokim rondlu z obu stron. Gotowe odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:15
      PĄCZKI PARZONE III

      1 kg mąki, 35 dag cukru, 25 dag margaryny, 7 jaj, 1/2 l mleka, 6 - 8 dag drożdży, 25 dag margaryny, 75 dag smalcu do smażenia, 2 olejki

      Z podanych składników przyrządzić ciasto jak w dwóch powyższych przepisach. Ciasto dobrze wyrobić. Pod koniec dodać pianę z białek, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Następnie formować pączki i smażyć.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:19
      WYBORNE PĄCZKI

      Składniki ciasta: 40 dag mąki ryżowej, 6 łyżek cukru kryształu, 5 łyżek masła, 12 żółtek, 1/4 l słodkiej śmietanki, 4 dag drożdży, sól, 1 kieliszek araku, konfitura z róży do nadzienia, 50 dag smalcu do smażenia, polewa rumowa

      Śmietanę lekko podgrzać (nie gotować), dodać żółtka, stopione masło, cukier, rozkruszone drożdże, szczyptę soli, mąkę i kieliszek araku. Wszystko wyrobić łyżką w misce do takiego stanu jak na kluski kładzione. Gdy w cieście pojawią się pęcherzyki odstawić je na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę, formować pączki nadziewaną osączoną z syropu konfiturą i smażyć z obu stron. Po usmażeniu odsączyć na bibule i maczać w polewie

      Przepis na konfiturę z róży w przepisie poniżej
      --
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:23
      KONFITURA Z RÓŻY

      Składniki konfitury: 1/2 kg płatków róży cukrowej, 1 cytryna, 75 dag cukru kryształu, 1 szklanka wody

      Obrać każdy płatek róży, zalać gorącą wodą. Odcedzić na sicie. Gdy woda dobrze ocieknie skropić sokiem z cytryny. Z cukru i wody ugotować syrop "na nitkę" wrzucić do niego płatki róży, pooddzielać je widelcem. Po zagotowaniu odłożyć garnek z konfiturą do drugiego dnia. Na drugi dzień postawić garnek na ogniu i smażyć aż konfitura nabierze klarowności. W czasie gotowania szumować konfiturę i mieszać. Ostudzoną konfiturę przełożyć do szklanych słoiczków, przykryć krążkami pergaminu maczanymi w spirytusie. Słoiki zamknąć szklanymi wieczkami.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:26
      PĄCZKI LUKSUSOWE

      1 kg mąki, 20 dag cukru, 20 dag masła, 15 żółtek, 1/2 l mleka, 6 dag drożdży, 1 kieliszek spirytusu, 2 olejki rumowe, 2 pomarańcze, 5 dag gorzkich migdałów, 1/2 laski wanilii lub cukier waniliowy, 20 dag konfitury morelowej, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, smalec do smażenia, polewa rumowa (podana jest w którymś wątku wyżejsmile)

      Zaparzyć pół szklanki mąki 1 szklanką mleka, ostudzić. Wlać drożdże rozrobione z 1 szklanką mleka, wsypać połowę mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać utłuczoną wanilię, otartą skórkę z pomarańczy, posiekane migdały, rozczyn, resztkę mąki, spirytus, rozpuszczone masło i wszystko dobrze wyrobić. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na stolnicy na grubość 1 cm i wykrawać krążki. Na każdy krążek nakładać konfiturę, nakrywać drugim i zlepiać brzegi. Gdy pączki podrosną smażyć je w gorącym smalcu. Po ocieknięciu smarować polewą rumową i posypać posiekaną skórką pomarańczową.
    • madohora Re: Pączki, faworki i inne pierdołki 08.02.12, 12:33
      PĄCZKI WIEDEŃSKIE

      Pączki przygotować z takich składników i w taki sposób jak pączki luksusowe (przepis wyżej)
      Formować pączki o połowę mniejsze niż normalne, nadziewać marmoladą morelową i smażyć. Po usmażeniu ułożyć w rondelku (najlepiej platerowanym) zalać sosem morelowym i podawać na gorąco.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka