Dodaj do ulubionych

Zaproszenie na herbatę

12.04.12, 12:05
Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi. Polska nazwa herbata (/herba-ta/) to zbitka pochodząca od łac. herba thea (gdzie herba oznacza po prostu "ziele" podobnie jak yerba; wariant hierba; w hiszpańskim yerba mate). Rośliny uprawiane są w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar.
Nazwą "herbata" określa się również napary z innych ziół, dlatego w użyciu są określenia: herbata rumiankowa, paragwajska, Rooibos, z suszu owocowego.
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 12.04.12, 12:05
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Tea_flower.JPG/250px-Tea_flower.JPG
      • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 10.02.20, 17:18
        *
      • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 11.02.23, 19:06
        Żona mówi do męża:
        - Po co ty mieszasz tę herbatę? Przecież nawet jej nie posłodziłeś
        - Cicho kochanie, niech sąsiedzi myślą że stać nas na luksusy.
      • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 10.05.23, 22:32
        MROŻONA HERBATA

        1 łyżeczka Matcha
        1 . Woda
        Kostki lodu (lub kruszony lód)

        W przypadku mrożonej herbaty matcha dodaj matchę do zimnej wody i dobrze wymieszaj, aż proszek się rozpuści. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
        Dobrze wymieszaj ponownie przed podaniem i podawaj mrożoną herbatę matcha z kostkami lodu.
        Jeśli chcesz, możesz ozdobić mrożoną herbatę plasterkiem limonki lub pomarańczy. Lub uformuj kawałki truskawek w mrożonej herbacie.
      • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 19.09.23, 15:39
        Herbata z płatków róży jest niezwykle aromatyczna i z powodzeniem może być alternatywą dla herbaty czarnej lub zielonej. Ponadto jest szybka w przygotowaniu i bogata w witaminy i minerały.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 12.04.12, 12:06
      Istnieje wiele rodzajów herbaty. Najpopularniejsze z nich to herbata czarna, zielona, biała, pu-erh (czerwona), ulung (niebieska), aromatyzowana i prasowana.
      • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 10.01.21, 20:08
        CENTURJA. * Z centurji przyrządza się herbatę z całej rośliny. Usuwa ona wia try ze żołądka, niezdrowe kwasy, po prawia soki żołądkowe, działa korzy stnie na nerki i wątrobę. Znakomitym środkiem jest przeciw pieczeniu, a po leca się ją tylko w zaburzeniach krwi na niedokrewność lub nawały krwi do głowy.

        *Dzisiaj pod ochroną
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 12.04.12, 12:07
      HERBATA CZARNA

      Otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Legenda głosi, iż czarna herbata powstała przypadkowo, w wyniku zmoknięcia (powodującego fermentację) ładunku zielonej herbaty, przewożonej kliprem do Anglii.

      Czarną herbatę zwyczajowo dzieli się na następujące kategorie:
      Pekoe, Orange Pekoe, Flowery Orange Pekoe – różne rodzaje małych liści z górnej części krzewu; według miłośników herbaty to one umożliwiają zaparzenie najlepszego napoju.
      Broken Pekoe, Broken Orange Pekoe – jak wyżej; liście mechanicznie łamane podczas produkcji.
      Souchong – duże liście herbaciane, zbierane z reguły z dolnej części krzewu.
      Pył herbaciany – najgorszy rodzaj „surowca”. Używany do produkcji herbaty ekspresowej.

      Najbardziej popularne gatunki czarnej herbaty: assam, yunnan, darjeeling, ceylon
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:28
      https://img10.glitery.pl/dev10/0/109/719/0109719891.jpg
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:28
      HERBATA ZIELONA

      Herbata zielona (绿茶wink powstaje z liści nie poddanych fermentacji – natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu przechowuje ona więcej cennych składników od czarnej herbaty lub ulunga. Jest też delikatniejsza w smaku od czarnych herbat.

      Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty: gunpowder, longjing (lung ching), sencha.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:30
      https://img10.glitery.pl/dev10/0/109/719/0109719907.jpg
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:30
      HERBATA BIAŁA

      Powstaje z młodych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. Zebranie takich pączków możliwe jest jedynie na wiosnę. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem – ma to zapobiec wykształceniu się chlorofilu. Pączki następnie więdną i są suszone. Herbata ta produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma odcień lekko srebrnawy, a po zaparzeniu ma kolor jasnosłomkowy. Jest to jeden z najdroższych rodzajów herbaty – ceny zależą od gatunku, niemniej w Polsce przeciętnie kosztuje ona od 30 zł do ponad 100 zł za 100 g.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:31
      https://swiat-herbaty.net/images/herbata.jpg
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:32
      HERBATA ŻÓŁTA

      Proces produkcji tej herbaty zbliżony jest w fazie początkowej do procesu wytwarzania herbaty białej, ale pozwala jej się na dłuższe schnięcie, co powoduje, że w smaku różni się w sposób istotny zarówno od białej jak i zielonej herbaty. Kolor naparu jest zielonkawo-żółty. Określeniem tym nazywano także herbaty serwowane na Dworze Cesarskim. Obecnie uznawane za najszlachetniejszy rodzaj herbat.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:32
      Herbata pu-erh (普洱茶wink

      Herbata pu-erh jest herbatą czerwoną, która przechodzi dodatkowy proces fermentacji i leżakowania. Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. O ile herbatę pozostałych rodzajów przechowuje się nie dłużej niż rok, o tyle herbata pu-erh może leżeć nawet 50 lat. Jej charakterystyczną cechą jest bardzo silny zapach i smak. Uważana jest za herbatę mającą bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Z tego względu np. w czasach dynastii Tang picie herbaty pu-erh było przywilejem cesarza.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:33
      HERBATA ULUNG

      Herbata ulung (lub oolong, wersje fonetyczne od chińskiej nazwy Wulong, czyli "Czarny smok" 烏龍茶, nazywana też niebieską) często jest nazywana „niedofermentowaną” lub „półfermentowaną”. Produkowana jest w Chinach kontynentalnych i na Tajwanie. Zbiór liści odbywa się w ściśle określonym czasie. Zaraz po zebraniu, liście pozostawiane są na słońcu. Kiedy zwiędną, zbiera się je i wytrząsa w bambusowych koszach w celu obtarcia brzegów liści. Czynności te (więdnięcie i wytrząsanie) powtarza się kilkakrotnie na przemian, do momentu, kiedy liście zyskają kolor żółtawy. Wtedy poddaje się je lekkiej fermentacji, która stanowi 12-15% fermentacji zwykłej (lub też średniej fermentacji 40% w przypadku Tieguanyin) i procesowi palenia. Na Tajwanie proces fermentacji trwa dłużej: 50 do 60%
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:33
      HERBATY AROMATYZOWANE

      Herbaty aromatyzowane, zwane inaczej herbatami perfumowanymi, powstają przez mieszanie dodatkowych aromatów z liśćmi herbat – zielonej, czarnej, pu-erh, lub ulung. Czynność tę wykonuje się tuż przed pakowaniem, czyli po dokonaniu się wszystkich procesów związanych z produkcją herbaty. Najczęściej do herbat dodaje się płatki kwiatów (róży, jaśminu) lub owocowych esencji zapachowych (pomarańczowych i cytrynowych). Nie należy mylić herbat aromatyzowanych z naparami ziołowymi, zwanymi „herbatkami ziołowymi”, które nie powstają na bazie herbaty i nazwę herbata noszą niesłusznie.

      Najbardziej popularne gatunki herbat aromatyzowanych: Earl Grey, lapsang souchong.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:34
      HERBATY PRASOWANE

      Herbaty prasowane znane są od czasów panowania w Chinach dynastii Tang. Wytwarzano wtedy herbatę w formie twardych kulek, wystawiając liście pod działanie pary, następnie prasując je i dopiero wtedy poddając suszeniu. W takiej właśnie formie herbata dotarła do Japonii. Produkowane są z herbat należących do różnych gatunków. Do ich produkcji mogą być stosowane całe liście, liście łamane oraz pył herbaciany. Obecnie herbata jest prasowana hydraulicznie na kształt płytek, niewielkich kostek, kulek, gniazd lub miseczek.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:34
      https://najlepsza-herbata.net/images/herbata-mietowa.jpg
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:35
      Według jednej z legend początki herbaty sięgają 2737 roku p.n.e., w którym chiński cesarz Shennong przypadkowo zaparzył pierwszy napar z liści herbaty. Prawda jest trudna do ustalenia; wiadomo, że herbatę od dawna znali Chińczycy, jednak pierwsze zapiski na jej temat pochodzą dopiero z X wieku p.n.e.
      W VIII wieku chiński poeta Lu Yu napisał Świętą księgę herbaty, zawierającą opis krzewu herbacianego, narzędzi do zbioru i selekcji liści, przyborów do ceremonii przyrządzania i picia herbaty. Zawierała również spis plantacji i wielbicieli tego napoju
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:35
      Dopiero ok. 803 roku n.e. mnich Dengyō Daishi przywiózł z Chin pierwsze nasiona krzewu herbacianego do Japonii, gdzie rozpoczęto jej uprawę. Kultura związana z piciem herbaty przyjęła w obu krajach zupełnie odmienne postaci. Różnice wynikają głównie z odmiennego podejścia filozoficznego. W Japonii narodziła się ceremonia parzenia herbaty związana z ascetyczną filozofią i estetyką buddyzmu zen, zwana Cha-no-yu, Droga Herbaty, która do dzisiaj kultywowana jest w tym kraju. Jest to sztuka, która odznacza się umiłowaniem piękna. Okakura Kakuzō, autor monografii Księga herbaty, określa tę ceremonię jako kult oparty na adoracji piękna istniejącego pośród przyziemnych realiów codziennej egzystencji. Obrzędy chińskie natomiast, dużo starsze od japońskich, związane z taoizmem i konfucjanizmem oraz wierzeniami i praktykami różnych ludów zamieszkujących kontynentalne Chiny ulegały na przestrzeni wieków silnej regionalizacji. Dziś w całych Chinach można napotkać rozliczne ceremonie picia herbaty charakterystyczne np. dla różnych mniejszości narodowych. Herbata w Chinach darzona jest tak dużą estymą że stanowi nawet kluczowy element tradycyjnych chińskich zaślubin.
      Herbata pojawiła się w Mongolii pod koniec V wieku n.e., a w Tybecie w 620 n.e., w Tybecie bardzo szybko stała się podstawowym (obok kumysu) napojem, a w Mongolii upowszechniła się w XII wieku. Jednakże, w odróżnieniu od Chin i Japonii nie wykształcono tam tak rozbudowanych ceremonii picia herbaty, zaś sam proces przyrządzania i smak herbaty znacząco się różnił od chińskiego wzoru
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:36
      Po raz pierwszy z herbatą zetknęli się, w pierwszej połowie XVI wieku, Rosjanie, w czasie podboju Syberii i kontaktów dyplomatycznych z Chinami. W Rosji herbatę tradycyjnie nazywa się czajem (ros. чай ) i przygotowuje się w samowarze, bez mleka, za to w postaci bardzo mocnego, intensywnego naparu. Nazwę wywodzi się z języka (hindi: चाय dokąd trafiła z Chin jako masala czaj. W Indiach czaj jest dostępny również u ulicznych sprzedawców zwanych ćajwala. Noszą oni czajniki z gorącą herbatą i podają ją w świeżo palonych glinianych kubkach, wyrzucanych zaraz po spożyciu.
      Z kupcami hinduskimi herbata trafiła do krajów arabskich. W języku arabskim herbatę określa się jako شاي (šāī, szaj). Pierwsze w Zachodniej Europie informacje o herbacie pochodzą z końca XVI wieku (Marco Polo o niej nie wspomina). Podał je jezuita J.P. Maffei (1589) w dziele Historia Indii. Po nim o herbacie pisali Mikołaj Trigault (1615) i Alvaro Samedo (1643).
      Po nich, znacznie większy zakres informacji podał polski misjonarz, podróżnik i przyrodnik Michał Boym, zauważając dwa rodzaje herbaty: zieloną i żółtą (tzw. kwiatową), oraz że liście suszy się również na ogniu, nie tylko na słońcu. W rękopisie Rerum Sinensium Compendiosa Descriptio, napisanym przed rokiem 1656, opisał herbatę w sposób następujący:
      Krzew, z którego liści przygotowany jest słynny w całych Chinach napój, nazywany jest Cia. Zbierają liście na wzgórzach, suszą je na małym ogniu na żelaznych siatkach i zalewają wrzącą wodą, przez co jest zielony lub żółty. Zwykle rozkoszują się pijąc go w stanie gorzkim. Dodając do niego słodyczy, często częstują nim gości. Japończycy mieszają proszek z liści z wodą i piją. Jednostka wagi najlepszej herbaty kosztuje często bardzo drogo. Orzeźwia przy upałach, zapobiega tworzeniu się kamieni i senności[7].

      Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya. W 1618 herbata pojawiła się w Rosji jako dar cesarza Chin dla cara Michała I Romanowa.
      W połowie XIX w. Brytyjska Kompania Wschodnioindyjska zapoczątkowała na szeroką skalę uprawy w Indiach z sadzonek i nasion sprowadzonych z Chin przez Roberta Fortune'a.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:39
      Sposób przyrządzania herbaty znany jest już od około 4 tysięcy lat. W tym czasie w związku z piciem herbaty zrodziło się wiele zwyczajów, m.in. japońska ceremonia picia herbaty czy angielski five o'clock. W wielu krajach znane są napoje na bazie herbaty zwane czajem.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:40
      Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100 °C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać trzy do pięciu minut, po tym czasie zaczyna się uwalniać tanina, która neutralizuje pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:41
      Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60 °C do 80 °C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do trzech minut, aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet do 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:41
      Biała herbata Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85 °C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min., wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:42
      Żółtą herbatę podobnie jak białą można zaparzać wielokrotnie, wszystko zależy od preferencji smakowych przygotowującego. Kolejne parzenia powinny trwać dłużej niż pierwsze. Pierwsze parzenie może trwać od 1 do 3 minut. Temperatura powinna wynosić ok. 80 °C[9].
      • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 15.10.23, 13:21
        Słodka, cierpka i kwiatowa lemoniada lawendowa to cudowny napój na ciepłe dni. Jest idealny na wiosnę i lato, niezależnie od tego, czy zapewniasz rozrywkę, czy po prostu chcesz trzymać go w lodówce, aby uzyskać zimny, orzeźwiający napój. Wykonanie go w domu jest również dość proste, ponieważ wymaga jednej prostej zmiany ze świeżo wyciśniętej lemoniady .
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:42
      Herbatę półfermentowaną typu ulung (czarny smok) parzy się w temperaturze 90 °C przez 3-4 minuty. Jako że można ją parzyć nawet do czterech razy, to trzeci i czwarty napar można zostawić nawet na około 5-6 minut aby "wycisnąć" z nich cały aromat. Uwaga, herbata typu ulung nie jest w żaden sposób rozdrabniana, są to po prostu całe ususzone i zrolowane liście. Dlatego właśnie, aby oddała cały swój aromat, powinna być parzona w dużych dzbankach, aby liście mogły się rozwinąć.
    • madohora Re: Zaproszenie na herbatę 13.04.12, 10:43
      Pu-Erh czyli herbata czerwona. Parzenie trwa 3 minuty i odbywa się w temperaturze 90–100 °C. Parzenie Pu-Erh odbywać się może wielokrotnie, bo herbata ta w każdym kolejnym parzeniu oddaje do naparu inne dobroczynne substancje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka