Dodaj do ulubionych

Zagrajmy w pomidora:)

08.08.12, 23:12
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/JdxGtIzwfWnegi1jWB.jpg
Obserwuj wątek
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 18.06.16, 20:46
        Ze względu na bogactwo witaminy E i beta-karotenu świeży sok lub przecier można śmiało nazwać eliksirem młodości. Dzięki witaminom z grupy B (działają korzystnie na układ nerwowy) mówi się o czerwonych kulkach, że to pigułki szczęścia stworzone przez naturę. Ostatnio naukowcy donoszą, że także kwas foliowy i brom, zawarte w pomidorach, poprawiają nam humor i łagodzą stany depresyj
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 13.06.18, 21:56
        ZUPA Z CUKINII I POMIDORÓW

        1,5 k szklanki rosołu drobiowego, oliwa z oliwek, 1 cukinia, 3 ziemniaki, 1 cebula, 5 pomidorów, 2 ząbki czosnku, pęczek bazylii, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, parmezan, sól, pieprz

        Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek. Podsmażamy na niej cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory. Dusimy 5 minut. Cukinię kroimy w kostkę. Wrzucamy rosół i gotujemy 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką, bazylią i świeżo startym parmezanem.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 28.11.18, 16:40
        K ilka pom idorów po w y p łó k an iu i pokrojeniu
        udusić z A m ada-T ryum fem w ro nd elk u, w sypać
        garść m ąki i w ym ieszać do brze, ro zprow adzić
        rosołem i d odać k ilk a ły ż ek śm ietan y i tro ch ę
        cukru. Po osoleniu należy p rzego tow ać, ciągle
        m ieszając. P rzed podaniem n a stó ł w bić k ilka
        żó łte k i przecedzić. (Zim ową p o rą b ierze się
        zam iast św ieżych pom idorów , k tó ry ch w tej po rze
        niem a, „D agom a" p u ree pom idorow y.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 30.10.19, 23:16
        b]POMIDORY W GALERCIE[/b]

        5 kg pomidorów, 1 cebula, 20 dag żelatyny, 6 ząbków czosnku, pieprz mielony, po 1 ziarnku ziela angielskiego na słoik, na zalewę: 5 szklanek wody, 1 i 1/4 szklanki octu 10%, 5 płaskich łyżeczek soli, 10 płaskich łyżek cukru

        Pomidory i cebulę pokroić w kawałki. Układać w słoikach warstwami pomidory, cebulę wymieszaną z czosnkiem i przyprawy. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Zagotować składniki zalewy, połączyć z żelatyną i zalać pomidory z cebulką. Pasteryzować 10 minut. Ilość czosnku dozować według smaku.
        • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 14.12.20, 00:04
          KECZUP

          2 kg bardzo dojrzałych pomidorów, 2 cebule, 2 liście laurowe, 1 gałązka rozmarynu, 1 łyżeczki soli morskiej

          Pomidory umyć, przekroić w poprzek na połowy i wyciąć gniazda szypułek. Z połówek pomidorów wycisnąć pestki. Pomidory, pokrojoną w plastry cebulę, liście laurowe, rozmaryn i sól włożyć do garnka. Zagotować na małym ogniu około 20 minut. Kiedy pomidory będą dostatecznie miękkie przetrzeć je przez sito. W garnku zagotować przetarte pomidory oraz 150 g ciemnego cukru, 1-2 laski cynamonu, około 5 goździków, po łyżeczce czarnego pieprzu i ziela angielskiego (najpierw je rozdrobnić w mikserze lub moździerzu), trochę drobno posiekanego imbiru. Gotować bez przykrycia 40 minut na małym ogniu. Dodać 1/8 l winnego octu i grubo posiekaną ostrą paprykę. Gotować jeszcze 10 minut. Przecedzić tak aby nie zostawić przypraw. Gorący keczup wlać do słoików i dobrze zamknąć.
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 08.08.12, 23:16
      JAJECZNICA Z POMIDORAMI

      4 jajka, 1 duży lub 2 małe pomidory, masło (najlepiej klarowane), dymka, biała i zielona część, sól, pieprz

      Pomidory sparz i obierz ze skórki (jeśli masz specjalną obieraczkę do pomidorów, to obierz bez zalewania wrzątkiem) i pokrój na dość grubą kostkę, w miarę możliwości usuwając większość pestek. Białą część dymki drobniutko posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wsyp posiekaną białą część dymki, posól (zapobiegnie to przypaleniu). Kiedy dymka będzie zeszklona, dodaj posiekane pomidory i razem przesmażaj, aż pomidory lekko zmiękną. Na patelnię z pomidorami i cebulką wbij jajka i smaż mieszając, aż jajka się zetną i będą miały stopień wysmażenia, jaki lubisz najbardziej. Jajecznicę oprósz solą, pieprzem i posyp posiekaną zieloną częścią dymki.
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 08.08.12, 23:19
      Włoskie grzanki Bruschette ]

      1/2 pszennej bagietki pokrojonej na kromki
      3 dojrzałe świeże pomidory (albo całe pomidory z puszki)
      200 g mozzarelli
      2 ząbki czosnku
      1 mała cebula
      po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i oregano
      sól
      pieprz
      oliwki lub kapary do dekoracji

      Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę (osączone pomidory z puszki pokrój w kostkę). Cebulę drobno posiekaj. Mozzarellę pokrój w plasterki. Pomidory wymieszaj z cebulą, posyp bazylią i oregano, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i wstaw na około 15 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 190 st. C, wstaw na suchej blasze kromki bagietki i podpiecz z dwóch stron przez około 7 minut (powinny być złote). Wyjmij, każdą kromkę natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku. Na kromki nałóż wyjęte z lodówki pomidory i plasterki mozzarelli. Ponownie wstaw do piekarnika i zapiekaj około 2 minuty (ser powinien się roztopić). Podawaj gorące, udekorowane plasterkami oliwek lub kaparami.
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 08.08.12, 23:22
      NADZIEWANE POMIDORY

      6-8 dojrzałych średnich pomidorów
      200 g twarożku koziego
      2 łyżki małych kaparów
      2 łyżki uprażonych orzechów piniowych
      2 łyżki świeżej kolendry
      sól
      pieprz

      Z umytych pomidorów odetnij wierzchy i ze środka usuń gniazda nasienne. Serek wymieszaj z kaparami, orzechami (odłóż część do dekoracji) i posiekaną kolendrą. Dopraw solą i pieprzem. Farszem napełnij pomidorki, udekoruj orzechami i listkami kolendry.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 27.05.20, 17:49
        SOS POMIDOROWY

        40 dag pomidorów
        2 średnie cebule
        2 ząbki czosnku
        1 czerwona papryczka chili
        8 dag suszonej żurawiny
        1 łyżka dżemu z żurawiny
        2 łyżki masła
        sól, pieprz

        Chili przekroić, usunąć nasiona, posiekać razem z cebulą i czosnkiem. Na maśle podsmażyć chili, czosnek i połowę cebuli, dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, dżem i żurawinę, dusić 5 minut, dodać sól i pieprz.
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 09.08.12, 13:28
      Zupa pomidorowa z kalafiorem

      Na podstawie przepisu E.E. Browna:
      2 puszki pomidorów pelati
      1 posiekana cebula
      3 posiekane łodygi selera
      3 posiekane ząbki
      czosnku
      oliwa
      zioła prowansalskie
      sól
      pieprz
      mała główka kalafiora
      posiekana natka pietruszki
      suszone oregano

      Połowę oliwy rozgrzać w garnku o grubym dnie. Dodać cebulę, seler i czosnek oraz przyprawy, podsmażyć, zeszklić. Zalać pomidorami, wlać trochę wody. Gotować powoli. Kalafiora podzielić na małe różyczki. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć powoli, aż zmięknie i zacznie się rumienić. Posypać solą, pieprzem i oregano. Zupę zmiksować. Kalafiora posypać natką, zamieszać, dodać do zupy.
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 09.08.12, 13:32
      TORT POMIOROWY

      200 g niedużych
      mięsistych pomidorów
      90 g sucharków
      70 g masła
      250 g sera ricotta lub innego sera twarogowego
      mały pęczek bazylii
      3 jajka
      50 g startego parmezanu
      1 łyżka posiekanych migdałów
      1 łyżka bułki tartej
      szczypta suszonego oregano
      oliwa
      sól
      pieprz

      Sucharki zmiksuj z masłem i jednym jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Masę rozłóż w wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Lekko ubij ręką i wstaw do lodówki. W pozostałych jajkach oddziel żółtka od białek w pozostałych dwóch jajkach. Posiekaj listki bazylii. Do sera dodaj żółtka, 3/4 parmezanu i bazylię, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z białek ubij pianę i dodaj do masy serowej. Całość delikatnie wymieszaj łyżką (nie używaj miksera, masa będzie wtedy bardziej puszysta). Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki, następnie przekrój na połówki. W misce wymieszaj bułkę tartą z posiekanymi migdałami, oregano i pozostałym parmezanem. Wyjmij tortownicę z lodówki, przelej do niej masę serową, a następnie do masy powtykaj połówki pomidorów przekrojoną częścią do góry. Wierzch posyp mieszanką bułki tartej i skrop niewielką ilością oliwy. Wierzch tortu ostrożnie przykryj pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 45-50 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij pergamin i piecz kolejne 20 minut. Wyjmij z pieca, ostudź, wyjmij z formy i podawaj
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 09.08.12, 13:35
      POMIDORY W ZALEWIE

      500 g małych
      dojrzałych pomidorków
      zalewa:
      1 l wody
      1 łyżka soli
      1 łyżeczka cukru

      Składniki na 2-3 średniej wielkości słoiki czas przygotowania: ok. 60 minut Pomidory starannie umyj i sparz wrzątkiem. Obierz ze skórek i rozłóż do wyparzonych, suchych słoików. Nie upychaj, żeby się nie pogniotły. Zagotuj zalewę i zalej nią pomidory w słoikach (powinny być nią przykryte). Słoiki zakręć i zapasteryzuj: wstaw do garnka z wodą i wyjmij 3 minuty po jej zagotowaniu. Następnie odstaw do góry dnem na ręcznik, przykryj drugim ręcznikiem i zostaw, by wystygły. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu maksymalnie do 2 miesięcy.
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 09.08.12, 13:52
      Tarta paprykowo-pomidorowa (Delii Smith)

      Na nadzienie: 35 dag dojrzałych pomidorów
      4 czerwone papryki
      2 łyżki oliwy
      1 duży ząbek czosnku
      5 dag filecików anchois w oleju
      1 łyżka dobrej pasty pomidorowej
      1 łyżeczka siekanego świeżego tymianku
      2 duże jajka
      2 żółtka
      1 łyżka oliwy
      1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki (lub wędzonej hiszpańskiej)
      sól i pieprz
      Na ciasto:
      40 dag mąki
      sól
      15 dag miękkiego masła
      4 dag smalcu
      4 dag świeżego parmezanu
      drobno startego
      2 łyżeczki siekanego świeżego tymianku
      odrobina zimnej wody
      1 jajko do smarowania

      Robimy nadzienie. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na pół. Papryki pozbawiamy ogonków oraz pestek i kroimy każdą na 6 pasków. Pomidory i papryki wrzucamy do miski, polewamy łyżką oliwy, posypujemy posiekanym ząbkiem czosnku i lekko solimy. Dobrze mieszamy, wykładamy na blachę do pieczenia i wsadzamy do piekarnika na górną półkę. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie przygotowujemy kruche ciasto: przesiewamy do miski mąkę, dodajemy szczyptę soli, masło i smalec w małych kawałeczkach. Siekamy nożem lub rozcieramy palcami, aż zaczną tworzyć się grudki, po czym dodajemy parmezan i tymianek. Skrapiamy łyżką zimnej wody i zagniatamy gładkie ciasto (nie powinno się lepić ani do rąk, ani do miski). Można też ciasto zagnieść w malakserze. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię plastikową i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy je dość cienko i wykładamy nim 28-cm formę do tart, najlepiej z wyjmowanym spodem. Nakłuwamy ciasto widelcem i lekko smarujemy rozkłóconym jajkiem (nie trzeba koniecznie rozbijać nowego jajka, wystarczy wziąć odrobinę z jajka przeznaczonego do nadzienia). Pieczemy ok. 20 minut, w tej samej temperaturze co warzywa - ciasto powinno nabrać złotej barwy. Upieczone papryki i pomidory studzimy, po czym wrzucamy je do malaksera lub blendera razem z anchois wraz z zalewą, łyżką pasty pomidorowej i łyżeczką siekanego tymianku. Miksujemy na gładką masę. W dużej misce ubijamy jajka i żółtka, dodajemy do nich masę pomidorowo-paprykową, łyżkę oliwy i paprykę w proszku. Nadzienie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą, dokładnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 190°C, aż tarta zetnie się w środku. Odstawiamy na 10 minut, po czym podajemy jako przystawkę lub danie kolacyjne (z sałatą) albo zostawiamy do wystygnięcia i jemy letnią.
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 09.08.12, 13:57
      SAŁATKA Z POMIDORÓW

      kilka pomidorów (san marzano) do pieczenia
      kilka różnych innych odmian pomidorów
      np. malinowe albo żółte lub koktajlowe czy też wszelkie gruntowe
      4 suszone pomidory w oliwie
      puszka śródziemnomorskich anchois w oliwie
      czosnek
      sól
      pieprz
      cukier
      oliwa extra vergine
      ocet winny

      Owalne, wąskie, długie pomidory z mięsistym środkiem przeciąć na pół wzdłuż. Ułożyć na pergaminie rozcięciem do góry, przyprawić, położyć na nich cienkie plastry czosnku i polać oliwą. Piec kilka godzin w 100 st. C, aż będą na wpół ususzone. Pomidory suszone pokroić w cienkie paseczki. Kilka różnych świeżych pomidorów pokroić w plastry. Z pomidorów świeżych, suszonych i upieczonych ułożyć sałatkę, skropić oliwą i octem winnym. Na wierzchu ułożyć anchois z puszki
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 09.08.12, 14:02
      TOSKAŃSKI KURCZAK

      750 g podudzi z kurczaka
      2 puszki pomidorów
      150 g czarnych oliwek bez pestek
      50 g kaparów
      1 łyżka posiekanego oregano
      oliwa
      cukier
      sól
      pieprz

      Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż na złoto natarte solą kawałki kurczaka. Obsmażone udka przełóż do dużego płaskiego rondla, dodaj pomidory, oliwki i kapary, oregano, sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku (można dodać około 1/2 szklanki wody, jeśli sos wydaję się za gęsty). Duś pod przykryciem na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki - około 30 minut
    • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 09.08.12, 14:11
      PRZECIER POMIDOROWY

      5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych i mięsistych - dobrych na przecier: gruntowe lub pelati albo san marzano), oliwa, sól, pieprz, cukier

      Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń twardą pozostałość łodyżki, pokrój i odcedź na sicie. W bardzo dużym rondlu rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj odcedzone pomidory. Dopraw delikatnie solą, pieprzem, cukrem i duś, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji (im dłużej pomidory się duszą, tym gęstszy i bardziej skoncentrowany będzie przecier). Przed końcem duszenia spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem. Bardzo gorące przekładaj do wyparzonych i suchych słoików
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 28.04.16, 19:18
        KONFITURA Z ZIELONYCH POMIDORÓW

        Podobnie jak przy czerwonych - na kilo pomidorów kilo cukru. Pomidory wytrzeć do sucha i rozkroić
        każdy pomidor na cztery części, o ile zaś sztuki bardzo drobne, tylko na dwie. Włożyć wszystkie do głębokiego naczynia, skropić spirytusem i tak pokrajane pozostawić przez noc. Nazajutrz przygotować syrop, w którym, jak poprzednio, smażyć pomidory, dopóki nie staną się szkliste. Przy samym końcu smażenia dodać dwie cytryny, obrane ze skórki, i jak najstaranniej wyłuskane z pestek (które psują smak konfitury, zaprawiając je goryczą) i pokrajane w plasterki.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 18.06.16, 20:41
        Włoskie ?pomodoro" oznacza ?złote jabłko". Dziwne, prawda? No bo, owszem, są odmiany żółte, a i nawet zielone, ale przecież przeważnie pomidory są czerwone i ze złotem się nie kojarzą. Już bardziej z ?jabłkami miłości", jak mówili o pomidorach nasi przodkowie wzorujący się na Francuzach. Ale ojczyzną pomidorów nie jest Francja, lecz Peru, skąd zostały sprowadzone do Europy w XVI wieku.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 18.06.16, 20:55
        Graj w czerwone

        Pomidor nie zrobiłby tak wielkiej kariery, gdyby nie jego kolor. Dzięki krwistej czerwieni, która kojarzy się z podnieceniem seksualnym, Francuzi okrzyknęli go kiedyś afrodyzjakiem. Współcześni badacze tego nie potwierdzili, ale odkryli coś innego. Okazało się, że likopen, który nadaje warzywu kolor, jest wyjątkowo silnym antyutleniaczem. A ponieważ nasz organizm go nie wytwarza, trzeba dostarczać go w diecie.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 18.06.16, 21:09
        Jeśli pomidor, to nie ogórek!

        Nie ma ani grama przesądu w tym, że pomidorów nie powinno się łączyć z ogórkami. Naprawdę pewien enzym zawarty w ogórkach niszczy pomidorową witaminę C, więc dla pełni korzyści należy te warzywa jadać osobno.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 18.06.16, 23:15
        Tonik na zmiany trądzikowe

        Rozgnieć pomidor i wyciśnij z niego trochę soku. Nasącz w nim wacik i przetrzyj skórę w tych miejscach, gdzie pryszcze są najbardziej widoczne. Kurację powtarzaj kilka razy dziennie. Możesz też położyć nasączony płatek na krostkę na 15-20 minut.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 11.08.18, 13:30
        WIEŻYCZKI Z POMIDORÓW

        6 pomidorów, 1/2 cukinii, 1/2 bakłażana, 2 cebule, 4 gałązki tymianku, 6 łyżek oliwy, 300 g fety, sól. pieprz

        Pomidory umyj , wytrzyj papierowym ręcznikiem. Każdy pokrój na 3 duże plastry. Cukinię bakłażana umyj, wytrzyj. po odcięciu końców pokrój w plasterki. Cebulę obierz, potnij w plastry. Tymianek posiekaj, wymieszaj z oliwą. Ser feta grubo pokrój. Z plasterków warzyw ułóż 5 wieżyczek. Każdą warstwę lekko oprósz solą oraz pieprzem. Wieżyczki zepnij wykałaczkami i postaw na aluminiowych tackach do grillowania. Obsyp pokruszoną fetą. Skrop tymiankową oliwą. Całość szczelnie przykryj folią aluminiową. Postaw na rozgrzanym grillu na 15 - 20 minut.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 17.10.18, 21:18
        Wielbicieli pomidorów można czasem poznać po pięknej cerze, bez jednej krostki czy plamki. Poważnie! Ich składnikiem (niespotykanym w innych warzywach i owocach) jest miedź, która rewelacyjnie wpływa na skórę.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 17.10.18, 21:29
        W koszyku, a nie w lodówce

        Nie trzymaj pomidorów na półce czy w szufladzie lodówki. W chłodzie wcale się lepiej nie przechowują, a na dodatek tracą swój smak. Na szczęście można go przywrócić już po godzinie ogrzewania w temperaturze pokojowej.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 17.10.18, 22:20
        Kiszonka z pomidorów na odporność

        Weź: 3-4 garście małych czerwonych pomidorów, główkę czosnku, kawałek chrzanu, świeże łodygi kopru razem z kwiatostanem. Do wyparzonego słoja na dno połóż kilka ząbków czosnku, trochę kopru i chrzan. Następnie włóż pomidory, ciasno, ale żeby ich nie zgnieść. Warstwy przekładaj pozostałym czosnkiem i koprem. Zagotuj wodę, wsyp sól (nie więcej niż płaską łyżkę na litr) i gorącą zalej całość. Zakręć i odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce.
        Po czasie, kiedy ustanie fermentacja, wynieś słoiki do piwnicy. Pomidorów używaj do sałatek, jedz z mięsem, wędliną. Działają wzmacniająco, zapobiegają infekcjom, pomagają na zaparcia. Są idealne dla cukrzyków.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 08.09.19, 20:27
        SOS POMIDOROWY

        Jedną cebulę pokrajać w cienkie talarki, zrumienić ją na złoty kolor z łyżką masła, rozprowadzić mocnym rosołem, wlać pół szklanki białego wina, pół łyżeczki przyprawy Maggiego, wkroić jeden surowy pomidor w cienkie plasterki, kilka pieczarek, posolić i gotować to razem 15 minut.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 08.09.19, 20:41
        SZCZUPAK PO PORTUGALSKU

        Ugotować szczupaka w smaku z jarzyn, obrać ostrożnie z ości przekroiwszy na pół, ułożyć na półmisku, polać gęstym czystym sosem pomidorowym (patrz sosy), obsypać tartą bułką, położyć na wierzch kilka kawałeczków świeżego masła i wstawić dla zrumienienia na 10 minut do gorącego pieca
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 29.03.20, 14:56
        SOK POMIDOROWY

        Sok pomidorowy – sok przecierowy otrzymywany z owoców pomidora przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Prawdopodobnie najpopularniejszy sok warzywny. Stosowany jest jako sok jednowarzywny, ale także wykorzystywany jest w połączeniach z innymi do produkcji soków wielowarzywnych i soku pomidorowo-selerowego. Uzyskuje się go przez rozdrobnienie miąższu świeżych owoców pomidora i oddzielenie od niego skórek i nasion. Utrwalany jest poprzez pasteryzację lub przepływowo z rozlewem aseptycznym. Można do niego dodać niewielką ilość soli. Sok o barwie od pomarańczowej do pomarańczowoczerwonej, bez odcienia brunatnego. Zawiesina przetartych owoców tworzy jednorodną ciecz, ale dopuszcza się także tworzenie się w górze soku warstwy klarownej. Zapach właściwy dla świeżych pomidorów, bez skutków fermentacji i obcych zapachów. Sok pomidorowy zawiera dużo likopenów, przez co chroni organizm przed działaniem substancji pojawiających się we krwi pod wpływem wysiłku[6]. Wśród pasażerów samolotów, sok pomidorowy ma zwiększoną popularność, np. Lufthansa sprzedała ponad 1,7 miliona litrów soku pomidorowego w 2008. Badania wykazały, że spowodowane jest to prawdopodobnie przez różny smak i zapach soku na różnej wysokości. Prawdopodobnie dzięki obecności potasu działa pozytywnie na kaca. Sok chroni przed działaniem promieni UV. Jest bogaty w żelazo, witaminy i potas, dzięki czemu chroni przed przedwczesnym starzeniem się , dotlenia, wzmacnia naczynia krwionośne i wzmacnia nerwy wzrokowe. Sok może chronić przed zawałem mięśnia sercowego[.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 29.05.20, 14:18
        TULIPAN Z POMIDORA I JAJKA

        2 pomidory rzymskie
        2 jajka na twardo
        natka pietruszki, koperek, szczypiorek, liść kalarepy itp.
        Dodatki: sól, pieprz ew. majonez

        Jajka gotujemy na twardo.
        Pomidory kroimy na pół, na górze robimy nacięcia, wydrążamy środki.
        Na talerzu układamy dowolne listki ( u mnie to była natka marchewki , pietruszki i liść kalarepy ).
        Jajka kroimy na pół i wkładamy do połówek pomidorków.
        Pomiędzy pomidor i jajko możemy dać majonez.
        Tulipany układamy na listkach.
        Podajemy z dodatkami.
      • madohora Re: Zagrajmy w pomidora:) 13.12.20, 23:55
        NAPÓJ POMIDOROWY

        Przecier pomidorowy schłodzić. Do szklanki wlać 1/4 przecieru, 1 łyżkę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soku Worcester, trochę tabasco i 1 likierowy kieliszek pernodu (ziołowego likieru). Wymieszać. Doprawić do smaku posiekaną zieloną natką pietruszki. Podać z kostkami lodu. Udekorować cytryną i szczypiorkiem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka