Dodaj do ulubionych

A może wątek kulinarny IV

05.09.13, 20:52
zamknięty
https://klaudiaxp2.blox.pl/resource/ak9.gif
--
MADOHORA
FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 05.09.13, 20:59
      zamknięty
      KOTLETY Z JAJEK

      10 jajek, bułka tarta, koperek, natka pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz

      Jajka ugotować na twardo, umyty szczypiorek, natkę i koperek drobno posiekać. Jajka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski i dobrze wymieszać. Połączyć z tartą bułką, surowym jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować kotlety. Masa nie może kleić się do rąk. Kotleciki smażymy na patelni z odrobiną oleju. Koltelciki podjemy z ziemniaczkami.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 14:37
      zamknięty
      WIEPRZOWINA W SOSIE Z MIRABELEK

      50 – 60 dag wieprzowiny (karkówka,łopatka lub szynka), 2 – 3 szklanki wydrylowanych mirabelek (jasnych lub ciemnych), 1 – 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego, cukier do smaku (polecam melasę), 100 – 150 ml bulionu warzywnego, oliwa, sól, pieprz, 2 – 3 szklanki pomidorów koktajlowych

      Mięso kroimy w paski grubości palca, doprawiamy solą i pieprzem, rumienimy na ostrym ogniu przez 3 – 4 minuty, zmniejszamy ogień, dodajemy mirabelki, ocet balsamiczny,
      bulion i dusimy pod przykryciem do miękkości; pod koniec doprawiamy cukrem lub melasą, solą i pieprzem Pomidory smażymy, potrząsając, na bardzo gorącej oliwie 1 – 2 minuty
      – powinny stracić skórkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 14:39
      zamknięty
      MAKARON

      40 dag mąki, sól, 3-4 jajka

      Zagniatamy z mąki, jajek i szczypty soli dość twarde, elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodajemy trochę ciepłej wody). Dobrze mu robi zawinięcie w folię i odstawienie na
      godzinę. Ciasto wałkujemy cienko i kroimy w szerokie paski (lubię bardzo szerokie, np. 2 cm). Gotujemy aldente w osolonej wodzie.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 14:54
      zamknięty
      KOTLETY JAGNIĘCE Z SOSEM AWOKADO

      16 małych kotlecików jagnięcych z kością, 4 łyżki oliwy, świeżo zmielony pieprz, świeży rozmaryn do smaku, gruba sól morska

      Kotelciki smarujemy oliwą, posypujemy pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy w chłodne miejsce na parę godzin. Kotleciki smażymy krótko z obu stron. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z sosem z awokado (przepis poniżej)
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 14:56
      zamknięty
      SOS Z AWOKADO

      1 dojrzałe awokado, sok z 1/2 cytryny, sól, 1/2 szklanki oliwy, biały pieprz

      Miąższ awokado zalewamy sokiem z cytryny wymieszanym z solą. Miksujemy z oliwą, dodając trochę białego pieprzu.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:00
      zamknięty
      TARTA Z POMIDORAMI I KOZIM SEREM

      1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, 3 gałązki bazylii do dekoracji, Nadzienie50 dag pomidorów, 20 dag koziego sera, 1 cebula, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz

      Ciasto rozmróź, gdy będzie miękkie i elastyczne wyłóż nim formę. Przygotuj nadzienie: cebulę posiekaj, usmaż na złoty kolor na 2 łyżkach oliwy, przypraw solą i pieprzem. Na cieście rozłóż cebulę, połowę pokruszonego sera oraz obrane i pokrojone w plasterki pomidory. Posyp resztą sera, oprósz solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą. Piecz około 20 minut w 190 C (aż ser zacznie się rumienić)
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:03
      zamknięty
      NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM

      2 jajka, łyżka masła, 300 ml mleka, szklanka mąki, szczypta soli; Nadzienie:2 piersi z kurczaka, mała czerwona papryka, 2 średnie kiszone ogórki, pół pęczka zielonej pietruszki
      3 ząbki czosnku, pół czerwonej cebuli, łyżka majonezu, 75 ml jogurtu naturalnego, maggi pieprz

      Masło topimy, dodajemy mleko - mieszamy, dodajemy jajka mieszamy, dodajemy mąkę i szczyptę soli. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy jeszcze mąki, jeśli za gęste to mleka. Smażymy cztery duże naleśniki (moje mają 30cm średnicy), najlepiej na teflonowej patelni bez tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy około łyżki magi i smażymy bez tłuszczu. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy na cieniutkie paski długości 2 cm, kiszone ogórki w drobna kostkę, czosnek zgniatamy a zieloną pietruszkę drobno siekamy. Kurczaka mielimy, dodajemy pozostałe składniki nadzienia (majonez, jogurt, pieprz także) i dokładnie mieszamy. Nadzienie dzielimy na cztery części i nakładamy na naleśniki, zwijamy naleśniki w ruloniki i odsmażamy na patelni.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:06
      zamknięty
      PLACKI ZIEMNIACZANE Z WARZYWAMI

      8 sztuk średnich ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 1 jajko, pieprz i sól do smaku
      olej do smażenia, Na farsz:resztki mięsa i kiełbasy oraz boczku, 1 cebula
      3 ząbki czosnku, warzywa mrożone - krojone w paski, 2 łyżki koncentratu pomidorowego
      zioła prowansalskie

      Najpierw podsmażyć na oleju resztki mięsa i kiełbasy oraz boczku, dodać pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku i jeszcze podsmażyć a na końcu dodać opakowanie warzyw mrożonych i poddusić. Jak zmiękną dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, by potrawa nie ostygła. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajko, pieprz i sól do smaku. Usmażyć na oleju duże placki wielkości patelni. Potem placek rozłożyć na talerzu, nałożyć farsz mięsno-warzywny, złożyć na pół i na wierzch nałożyć jeszcze jedna łyżkę warzyw.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:09
      zamknięty
      AWANTURKA

      1 mała cebula, 1 puszka (125 g) sardynek w oliwie, 7 łyżek majonezu, 5 łyżek oliwy + oliwa z sardynek, 4 gałązki natki pietruszki, słodka papryka w proszku, sól, pieprz

      Cebulę obieramy ze skórki i drobno siekamy lub miksujemy. Sardynki wraz z olejem przekładamy do miski i rozgniatamy dokładnie widelcem. Łączymy z cebulą. Wlewamy oliwę, dodajemy majonez i mieszamy, aby powstała gładka masa. Dodajemy drobno posiekaną natkę oraz paprykę, sól i pieprz do smaku. Wierzch pasty posypujemy słodka papryką. Podajemy z tostami lub sucharkami.


      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:35
      zamknięty
      CIASTO GRUSZKOWO - IMBIROWE

      Szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 20 dag zimnego masła, 15 dag drobnego cukru, łyżka świeżo startego kłącza imbiru
      3 jajka, Nadzienie:3-4 dość twarde gruszki, Do posypania:. łyżka brązowego cukru
      po malutkiej szczypcie zmielonych goździków i cynamonu

      Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, posiekać nożem. Wlać ubite z cukrem jajka, dodać imbir, po czym utrzeć (najlepiej mikserem) gładkie ciasto. Przełożyć je równą warstwą do natłuszczonej i wyścielonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Na nim ułożyć (na zakładkę) obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w plastry owoce. Oprószyć je brązowym cukrem wymieszanym z goździkami i cynamonem, wstawić do gorącego (180°C) piekarnika i piec ok. 50 min.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:37
      zamknięty
      SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO

      3 gruszki, 1 duża bulwa kopru włoskiego, 60 g orzechów laskowych, sok z 1 cytryny
      sos: 125 g gorgonzoli, 60 ml octu winnego, 80 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz

      Ser obierz ze skórki i pokrój w niewielkie kawałki. W miseczce wymieszaj 2/3 sera z octem winnym, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Następnie stopniowo wlewaj oliwę, aż sos będzie miał konsystencję emulsji. Dodaj resztę i niezbyt dokładnie wymieszaj, by pozostały grudki sera. Wstaw do lodówki do schłodzenia. Orzechy wysyp na blachę do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i praż ok. 5-10 min, aż się lekko zrumienią, a skórka zacznie odchodzić. Przestudź i posiekaj. Od bulwy kopru odetnij korzeń i twarde listki, zielone zachowaj do przybrania. Bulwę przetnij wzdłuż i pokrój na plastry. Obierz gruszki, przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazdo nasienne. Następnie gruszki pokrój na plastry i delikatnie skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na talerzu układaj na zmianę plastry gruszek i kopru. Sałatkę posyp prażonymi orzechami i podawaj z sosem.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:39
      zamknięty
      CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI

      1 szklanka mleka, 40 g drożdży, 150 g roztopionego masła, 150 g cukru, 4 żółtka, 500 g mąki pszennej, 1 i 1/2 kg śliwek, kruszonka: 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych, 80 g zimnego masła, szczypta soli

      Ciasto. Podgrzej mleko i podziel na pół. Do połowy podgrzanego mleka dodaj pokruszone drożdże i jedną łyżkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Resztę mleka wymieszaj z roztopionym masłem. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, pozostały cukier, wyrośnięte drożdże i mleko z masłem. Wyrób gładkie, miękkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na co najmniej godzinę w ciepłe i nieprzewiewne miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj lub rozciągnij palcami w przygotowanej blasze do pieczenia. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut. Kruszonka. Wszystkie składniki przesyp na stolnicę i utrzyj z pokrojonym w kostkę zimnym masłem tak, aby przypominała piasek. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. Następnie na wyrośniętym cieście ułóż połówki owoców przecięciem do góry. Posyp kruszonką, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz 15-20 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 180 st. C i piecz jeszcze około 40 minut

      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:40
      zamknięty
      ŚLIWKI W BOCZKU

      10 plasterków wędzonego boczku, 5 twardych śliwek, listki oregano

      Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki. W zagłębienia po pestkach włóż po listku oregano i każdą połówkę owiń plasterkiem boczku. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. i piecz około 15 minut, aż boczek będzie złocisty.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:42
      zamknięty
      TARTELETKI Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

      1 puszka (400 g) słodzonego mleka skondensowanego, 400 g orzechów włoskich, ciasto:
      220 g mąki pszennej, 110 g zimnego masła, 50 g cukru, 1 żółtko, szczypta soli

      Tartaletki z orzechami włoskimi - sposób przygotowania: przepis na 8 tartaletek Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone kawałki masła, cukier, żółtko i sól. Szybko zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkuj ciasto, podziel i wyłóż nim foremki. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C i piecz około 15 minut, aż będą złociste. Wyjmij i ostudź. Przygotuj masę: orzechy upraż na suchej patelni i niezbyt dokładnie posiekaj. Puszkę mleka wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, i gotuj przez 3 godziny, pamiętając, by podczas gotowania uzupełniać poziom wody. Po tym czasie puszkę przestudź i otwórz (w żadnym razie nie otwieraj jej od razu - to niebezpieczne!). Ciepły kajmak wymieszaj z orzechami. Masę przełóż na wcześniej upieczone kruche spody
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:44
      zamknięty
      PIERSI Z KURCZAKA Z ORZECHAMI

      4 filety z piersi kurczaka, 2 szkl. orzechów włoskich, 4 łyżki mąki, 2 jaja, 1 kieliszek wódki
      1 szkl. rosołu, 4 małe pory, sól, pieprz, olej arachidowy lub słonecznikowy do smażenia

      Piersi z kurczaka z orzechami - sposób przygotowania: Orzechy sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Piersi kurczaka lekko rozbić, posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w jajach i na końcu w orzechach. Panierkę dobrze docisnąć dłonią. Na dużej patelni rozgrzać olej. Sznycle usmażyć na złoty kolor (2 - 3 min z każdej strony). Sznycle przełożyć na blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 - 10 min, aby mięso dopiekło się w środku. Z patelni zlać olej i wsypać na nią pozostałe orzechy. Lekko je uprażyć. Wlać rosół. Gotować na małym ogniu 5 min. Na koniec wlać wódkę i zapalić. Poczekać, aż ogień zgaśnie - wtedy sos jest gotowy. Pory oczyścić i umyć. Pokroić na 10-cm kawałki (biało-jasnozielone). W garnku zagotować wodę z solą i w niej obgotować pory (5 min). Odcedzić. Na dużym talerzu kłaść pory, potem sznycle. Całość polać sosem orzechowym.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:46
      zamknięty
      BABECZKA JEŻYNOWO - ORZECHOWA

      5 jajek, 150 g cukru pudru, 200 g mąki pszennej tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      szczypta soli, mus orzechowy: 300 g śmietany 36 proc, 2 łyżki cukru, 100 g słodkiej pasty z orzechów laskowych, 1 łyżeczka żelatyny, 100 g jeżyn (świeżych lub mrożonych)

      Przygotuj biszkopt: żółtka ubij z cukrem na gładką masę i wymieszaj z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łyżką połącz z masą z żółtek. Masę rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 25 minut. Gdy biszkopt przestygnie, wytnij 4 krążki o średnicy 8 cm. Przygotuj mus: orzechy rozgnieć np. w moździerzu i wymieszaj z cukrem. Przygotuj mus: żelatynę namocz w zimnej wodzie, aż napęcznieje. Następnie odlej wodę, a żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej (lub rozpuść w kąpieli wodnej). Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem, dodaj pastę orzechową i delikatnie połącz składniki. Na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę i delikatnie wymieszaj. Foremki o średnicy 8 cm, w których będzie się chłodził deser, natłuść olejem i wysyp cukrem pudrem. Na spód włóż krążek biszkoptu, dołóż kilka jeżyn, następnie napełnij musem i wstaw do zamrażarki na minimum 4 godziny. Po tym czasie wyjmij zmrożony deser z foremek i polej polewą karmelową.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:48
      zamknięty
      ZUPA KREM Z DYNI I GRUSZKI

      600 g dyni, 150 g łodygi selera naciowego, 100 g natki pietruszki, 150 g marchwi, 150 g białej cebuli, 150 g pora, 100 g masła, 1 i 1/2 l wody, 1 gruszka, świeży tymianek, sól, pieprz

      Wszystkie składniki umyj, obierz, pokrój w nieregularne części i wrzuć do garnka z rozgrzanym wcześniej masłem. Smaż około 5 min, a następnie całość zalej wodą i gotuj przez 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj, a następnie starannie przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:50
      zamknięty
      TARTA DYNIOWA

      ciasto: 200 g mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki), 125 g (pół kostki) zimnego masła, lodowata woda
      szczypta soli, 60 g (1/2 szklanki) łuskanych orzechów , nadzienie: 250 g (szklanka i trochę) puree z dyni, 100 g (1/2 szklanki) brązowego cukru (dostępny w sklepach ze zdrową żywnością), 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 szklanki śmietanki, 2 żółtka i 2 białka z jajek
      łyżeczka esencji waniliowej

      Wsypać mąkę do miski (można wstawić ją na pół godziny do lodówki, bo ciasto jest tym bardziej kruche, im zimniejsze jego składniki), dodać zimne posiekane masło, sól i szybko zagnieść pozostawiając w cieście drobne grudki masła, jak jest za suche, dodać trochę wody. Nie wyrabiać, ciasto nie może się rozgrzać i rozpuścić masła, zbić w kulę i zawinięte w folię wstawić do lodówki, najlepiej na dzień wcześniej. Orzechy utłuc na grubą kaszę.
      Ciastem równomiernie wyłożyć formę do tarty (o średnicy 25 cm) i nakłuć w wielu miejscach widelcem. Wstawić do lodówki. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Ciasto wraz z brzegami przykryć folią aluminiową, wsypać na nią suchą fasolę (żeby ciasto nie wstawało w czasie podpiekania) i wstawić do piekarnika na 15 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć fasolę, zdjąć folię z dna i wsypać orzechy, wgnieść je w ciasto. Piec jeszcze 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Do garnka włożyć dynię, cukier i sypkie przyprawy, podsmażać na wolnym ogniu ok. 15 min, aż masa stanie się spójna i błyszcząca. Śmietankę rozmieszać z żółtkami i esencją waniliową. Ubić pianę z białek. Połączyć dynię ze śmietanką, pianę delikatnie wmieszać w masę. Wlać do podpieczonego kruchego spodu. Piec w gorącym piekarniku mniej więcej 35 minut. Podawać z bitą śmietaną bez cukru, bo ciasto jest słodkie.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC
    • madohora Re: A może wątek kulinarny IV 07.09.13, 15:51
      zamknięty
      CIASTO Z JEŻYNAMI

      200 g ciasta filo, 3 żółtka, 150 ml śmietanki 30 proc., 20 g cukru, 1 laska wanilii, 200 g jeżyn
      160 g lodów waniliowych (po 40 g na porcję)

      Z ciasta filo wytnij kwadraty o boku 5 x 5 cm, ułóż na blaszce, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz przez 2 min. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Śmietankę zagotuj z przeciętą wzdłuż laską wanilii i zalej nią utarte żółtka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki, by wystygło. Gdy mus stężeje, przekładaj go na przemian z ciastem. Udekoruj świeżymi jeżynami i gałką lodów waniliowych.
      --
      MADOHORA
      FORUM NIKISZOWIEC

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka