madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:12 A MOŻE WĄTEK KULINARNY (zarchiwizowany) Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:43 Antek mioł tako baba, co się nigdy z nim niy wadziła. Umiała wszystko po dobroci zrobić. Roz tyż Antek wrócił z szychty a był pierońsko zły. Baba mu zaroz obiod dawo.. Przynosi zupa. Antek patrzy, wonio...bez słowa wyciep zupa za okno. Baba nic. Przyrychtowała mu drugie danie – kotlet z kartoflami i kapustą. Antkowi oczy się śmieją, już biere widełka a w tym baba chlast i wyciepła to przez okno: Ależ babeczko co ty robisz? Taki fajny kotlet! Jakżeś wyciep ta zupa toch myślała że drugie tyż zjysz na ogródku Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:45 PIECZARKI JAK ŚWIEŻE [i]Składniki: 1 kg pieczarek, 1-2 cytryny, sól]/i] Nieduże, ładne pieczarki oczyścić, zdjąć skórkę. Umyć, osączyć. Włożyć do rondla, wycisnąć sok z cytryny. Dodać trochę soli do smaku. Wlać wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Ułożyć grzyby w słoikach, zalać wywarem z gotowania. Słoiki zakręcić. Ustawić je w dużym garnku (najlepiej na dno garnka położyć lnianą ściereczkę). Zalać wodą i pasteryzować przez 1 godzinę. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 02.06.18, 17:07 CIASTO CZEKOLADOWE Z KASZY GRYCZANEJ 1 szklanka kaszy gryczanej, 1 jajko, 1 dojrzały banan, 1/2 szklanki orzechów laskowych, 50 g masła, 1/2 szklanki miodu, 1/2 szklanki suszonych śliwek, 4 łyżki mąki gryczanej, 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki kakao, 1 łyżeczka sody, sól Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzone miksujemy na gładką masę. Masło i miód podgrzewamy w rondelku, mieszamy. Orzechy laskowe prażymy i siekamy. Banana rozgniatamy widelcem. Śliwki siekamy. Do zmiksowanej kaszy dodajemy mąkę gryczaną, kakao, sodę, rozpuszczone masło z miodem, banany oraz orzechy i śliwki. Mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C około godziny. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.08.18, 21:43 BISZKOPTOWY MIĘTUSEK BISZKOPT : 2 x -4 jajka -3/4 szklanki cukru -1/2 szklanki mąki tortowej -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej -1 łyżki octu -2 łyżki oleju -1 łyżeczka proszku do piecz. MASA BUDYNIOWO-MIĘTOWA: -100 g.landrynek miętowych -1/2 szklanki wody -3 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe -4 łyżki cukru -250 g. masła PIANKA JOGURTOWA: -400 g.jogurtu greckiego -315 g.jogurtu brzoskwiniowego -2 galaretki brzoskwiniowe -0,5 l.wody biszkopt-Żółtka zalewamy octem, potem mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy po trochu żółtek, ubijamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem, delikatnie mieszamy,dolewając też olej. Wykładamy do blachy (30x40),z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25-30 min.170*. Pieczemy drugi biszkopt taki sam. Jeden biszkopt, ułożyć do blaszki, zabezpieczając wyżej boki. masa- Zagotować wodę,włożyć landrynki i na małym ogniu,rozpuścić.W 1 szklance mleka rozrobić budynie. Zagotować resztę mleka z cukrem.Ugotować budyń, wmieszać rozpuszczone landrynki. Schłodzić , od czasu do czasu mieszając,albo przykryć ściśle folią.Miękkie masło zmiksować z budyniem(po 1 łyżce). Rozsmarować na biszkopcie. Przykryć drugim biszkoptem. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do lekkiego tężenia. Jogurty zmiksować z galaretką.Piankę wyłożyć na biszkopt i ozdobić górę ciasta w/g własnej fantazji.Ja zostawiłam troszkę galaretki i polałam ''za nitka''. Całość schłodzić, kroić na drugi dzień. Odpowiedz Link
balzack Re: A może wątek kulinarny X 23.08.18, 19:57 SALATKA WALDORF 4 sredniej wielkosci liscie salaty rzymskiej, 3 lodygi selera naciowego, czerwone jablko, garsc ciemnych winogron, 2 lyzki orzechow wloskich 🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲🍲 Lodygi selera pokroj w niezbyt cienkie plasterki. Z jablka usun gniazda nasienne, miazsz ze skorka pokroj w slupki. Winogrona pokroj na cwiartki, usun pestki. Orzechy grubo posiekaj. Seler, jablko, winogrona, orzechy wymieszaj z sosem. Odstaw na 30 minut. Salatke wyloz na liscie salaty zielonej. Odpowiedz Link
balzack Re: A może wątek kulinarny X 30.08.18, 23:34 PIECZONA CUKINIA 2 średnie cukinie, 8 łyżek sosu pesto z bazylii, sól, oliwa, czerwony pieprz Cukinie przekrój na pół, miąższ natnij w kratkę. Ułóż je w formie, posmaruj oliwą, oprósz solą. Przykryj. Piecz w 190°C około 20 minut. Posmaruj je pedto. Piecz jeszcze przez chwilę odkryte. Posyp ziarenkami czerwonego pieprzu. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.11.18, 22:16 Na ciasto równomiernie rozłożyć mus jabłkowy. Posypać cynamonem (według uznania). Przykryć drugą warstwą ciasta. Zapiekać jeszcze przez 15 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 28.11.18, 14:22 PASZTET Z GĘSICH WĄTRÓBEK 7 gęsich w ą tró b ek przez p arę godzin w ym oczyć w m leku, usiekać, dodać ćw ierć funta u skrobanej słoniny, 4 jaja, p ó łto rej szklanki ta rte j bułki, kilka u siekanych trufli, sok z jednej cytryny, trochę soli i w szystko dobrze w ym ieszać. R ondel w ysm arow ać A m ada-T ryum fem , w ysypać bułeczka., w łożyć doń m asę i w wolnym piecu upiec. Po u p ieczeniu utrzeć, do dając ćw ierć fu nta A m ad a-T ryumfu, przetasow ać przez sito, ułożyć na półm isku, w oliw ie m aczanym nożem w ygładzić i p rzed p o daniem na stó ł oblać sosem m ajonezow ym . Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 29.11.18, 21:14 KARP NA NIEBIESKO Oczyszczonego i nasolonego karpia włożyć do wanienki grzbietem do góry, obłożyć z wierzchu plasterkami cebuli, wlać pół litra nie zbyt mocnego octu i gotować na parze. W ten sposób karp nabierze koloru niebieskiego. Gdy już miękki, wyłożyć go na półmisek na ładnie złożona serwetę, ubrać zielenią, a w sosyerce osobno podać rozpuszczone masło lub jakikolwiek sos do ryb Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 29.11.18, 23:13 CYTRYNOWE MOTYLKI 1 cytryna, ostry nożyk, kilka gałązek szczypiorku ►1 dużą, ładną cytrynę o nie uszkodzonej skórce umyć, pokroić w plasterki o szerokości 5 mm ►Każdy plasterek przekroić i ponacinać tworząc „motylka” ►Nacięte plasterki rozłożyć tworząc skrzydła motyla ►Dorobić wąsy ze szczypiorku Podawać z rybami, krabami i małżami Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 01.12.18, 22:35 "TARTE CIASTECZKA" W yciska się ta rte su ro w e ziem niaki; m oczy stary chleb biały z m lekiem , zapraw ia solą, dodaje jaj i nieco g ęstej śmietany, m ięsza z tern ta rte kartofle i piecze w kształcie ^ małych ciasteczek na m aśle. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.12.18, 22:18 PIERNIK TORUŃSKI •60 dag mąki żytniej •50 dag miodu wielokwiatowego •1 łyżkę utartej suchej skórki pomarańczowej (może być kupna z torebki) •1 łyżeczkę tłuczonych goździków •1 łyżeczkę tłuczonego anyżku •3 jaja •1 żółtko •15 dag migdałów •kilka smażonych w cukrze skórek pomarańczowych do dekoracji •1 łyżeczkę sody oczyszczanej •mały kieliszek spirytusu. W rondelku podgrzej miód z tartą skórką pomarańczową, goździkami i anyżkiem. Gorący dodaj do mąki i dobrze wyrób. Do gorącego ciasta wbij 2 jaja i odstaw do ostygnięcia. Sodę rozmieszaj ze spirytusem i żółtkiem, wlej do przestudzonego ciasta i dobrze wyrób. Na końcu dodaj obrane ze skórki i grubo pokrajane migdały (można je leciutko sparzyć, aby lepiej się obierały). Blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem i wyłóż dość grubą warstwą ciasta (na dwa palce), powierzchnię ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i udekoruj na przykład paseczkami migdałów i smażoną skórką pomarańczową. Piecz ok. 40 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.12.18, 22:19 PIERNIK STAROPOLSKI 2 szklanki miodu •2 niepełne szklanki cukru •1 kostkę masła lub smalcu •1 kg i 1 szklankę mąki pszennej (tortowej) •3 jaja •3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej •1⁄2 szklanki mleka •szczyptę soli •po 2 łyżeczki cynamonu i imbiru •po 1⁄2 łyżeczki pieprzu i goździków •1 czubatą łyżkę ciemnego kakao •1 szklankę posiekanych orzechów włoskich lub mieszanych •1⁄2 szklanki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej na cukrze •1⁄2 szklanki rodzynek. Miód, cukier i tłuszcz włóż do garnka, powoli podgrzewaj, stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie masę ochłodź i dodaj do niej mąkę, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz przyprawy. Rodzynki umyj i osącz. Ciasto dobrze wyrób, pod koniec wyrabiania dodaj bakalie. Uformuj kulę, włóż ją do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego naczynia, przykryj folią i okryj podwójnie złożoną ściereczką. Naczynie z ciastem odłóż do leżakowania na 3 tygodnie w chłodne miejsce (np. na oknie, w spiżarni), ale nie do lodówki. Blachę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Ciasto wyłóż warstwą najwyżej 5 cm, ponieważ podczas pieczenia bardzo rośnie. Piecz 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu i ostudzeniu placek owiń w ściereczkę i odstaw na 7-10 dni, aż ciasto zmięknie. Piernik przekrój na 2-3 warstwy, przełóż dobrymi powidłami lub masą orzechową i polej polewą czekoladową. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.12.18, 23:01 ★NOWOCZESNY BARSZCZ CZERWONY★ 1-1,5 kg buraków, 50 g suszonych grzybów, 2 cebule, 2 liście laurowe, sok z 1 cytryny, 1/2 szklanki soku z wiśni, kilka ziaren ziela angielskiego, cukier, sól, pieprz, czosnek w proszku Grzyby opłukać i zalać na noc wodą. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Wywar zachować. Buraki obrać, pokroić. Ugotować z cebulami i przyprawami. Warzywa wyjąć. Dolać wywar z grzybów. Doprawić według uznania. Gotować jeszcze 20 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 25.12.18, 23:41 KUTIA 2 szklanki maku, 1 szklanka ziaren orkiszu, 1 łyżeczka soli kamiennej lub morskiej, 2 szkl. suszonych owoców, rodzynek, pokrojonych drobno orzechów włoskich i blanszowanych migdałów, pokrojonych w kostkę fig, moreli, daktyli; 2 łyżki skórki pomarańczowej, ok. 3 łyżki miodu; Mak oraz przepłukany pod bieżącą wodą na sicie orkisz umieścić w dwóch różnych naczyniach i zalać na noc wodą tak, by 3 cm wody wystawało ponad ziarna. Następnego dnia rano do orkiszu dodać sól i ugotować orkisz i mak w tej samej wodzie, w której się moczyły, dopóki płyn się nie wchłonie. Ostudzić. Bakalie sparzyć i ostudzić. Zemleć mak. Wymieszać wszystkie składniki. Dosłodzić miodem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:49 ZUPA Z GRZYBKÓW MUN Składniki:Garść grzybków mun, 1 kostka rosołowa, sól, pieprz do smaku, woda Grzybki na noc zamoczyć w wodzie. Wodę wylać. Grzybki ponownie zalać wodą, gotować przez około 30 minut. Grzybki ostudzić, pokroić w dość cienkie paseczki. Ponownie włożyć do wody, dodać kostkę rosołową oraz przyprawy. Gotować jeszcze przez jakiś czas. Do zupy podajemy ryż, ugotowany osobno. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:52 GRZYBY ŚWIEŻE SMAŻONE W CAŁOŚCI Składniki:1 kg grzybów leśnych, 1 mała cebula, 1/5 szklanki oleju sojowego (może być inny tłuszcz), 2 łyżeczki masła, sól, pieprz Grzyby oczyścić, odciąć z nich trzony. Kapelusze opłukać, odsączyć, posolić i posypać mielonym pieprzem. Cebulę oczyścić, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę oraz grzyby i smażyć odkryte. Do lekko zrumienionych grzybów dodać masło. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.12.17, 23:53 KOTLETY Z GRZYBÓW Składniki:50 dag grzybów leśnych, 1 czerstwa bułka, 1 mała cebula, 2 surowe jajka, 10 dag oleju (lub innego tłuszczu do smażenia), 2 łyżeczki masła, 10 dag bułki tartej, natka pietruszki Grzyby oczyścić, umyć. Ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Odcedzić. Bułkę namoczyć w wywarze z grzybów. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na małej ilości masła. Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę zemleć. Dodać sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki. Wbić jajka, Wsypać tartą bułkę. Masę dobrze wymieszać. Formować nieduże, okrągłe kotleciki. Obtaczać je w tartej bułce. Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 00:00 Do pieczenia nadają się najlepiej rydze, borowiki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 00:01 Do pieczenia nie nadają się kurki, twardzioszek przydrożny, gąski i opieńki Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 00:02 RYDZE LUB BOROWIKI PIECZONE Składniki:1 kg rydzów lub borowików, 2 łyżeczki masła, natka pietruszki, sól, olej do smarowania blachy Grzyby oczyścić, odciąć im człony (można wykorzystać do innej potrawy lub ususzyć). Kapelusze umyć, dokładnie osączyć, posolić. Na blasze wysmarowanej tłuszczem układać kapelusze. Pokropić je z wierzchu olejem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec 10 – 15 minut. Upieczone grzyby wyłożyć na gorący półmisek. Polać masłem i ozdobić natką pietruszki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 00:12 Grzyby duszone – do duszenia nadają się wszystkie grzyby Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 23.03.18, 14:25 KOKTAJL MALINOWY 1 opakowanie mrożonych malin(lub świeżych), 1 średnia butelka kefiru, 1 opakowanie śmietany, optymalnie miód do posłodzenia Mrożone maliny rozmrażamy, lekko przepłukujemy. Świeże obieramy. Przepuszczamy przez mikser lub blender. Dodajemy kefir i śmietanę. Dokładnie mieszamy. Jeżeli mamy taką potrzebę dosładzamy odrobiną miodu lub cukru. Możemy też dodać odrobinę soku z cytryny. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 26.12.18, 13:36 ROLADA Z ŹÓŁTEGO SERA Ser żółty salami, 70 dag Natka pietruszki, 2 duże pęczki KOPER, 2 duże pęczki pieczarki, 30 dag jajka( na twardo), 6 SEREK TOPIONY, 20 dag masło, 2łyżki Ser żółty włożyć do woreczka, zawiązać szczelnie i gotować na wolnym ogniu ok. 0,5 godz.( lub nieco dłużej, aż zrobi się plastyczny ). Pietruszkę i koper siekamy, dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Pieczarki tarujemy na tartce o grubych oczkach i krótko podsmażamy. Dodać do masy koperkowej razem z serkami i masłem. Całość wyrobić. Jeśli masa jest zbyt luźna dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Ser, jeszcze ciepły rozwałkować, na to wyłożyć pastę, zwinąć roladę i w folii spożywczej dobrze schłodzić w lodówce. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 16:33 KLUSKI KŁADZIONE FRANCUSKIE Z GRZYBAMI 1 łyżka margaryny, 2 jajka, garść grzybów suszonych, 2 łyżki mąki, sól Grzyby namoczyć, najlepiej na noc. Następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Ugotowane bardzo drobno posiekać lub zemleć na maszynce do mięsa. Jajka umyć, rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć w misce margarynę, dodać żółtka, lekko posolić Wszystkie składniki razem wymieszać. Białka ubić na pianę. Do utartego tłuszczu dodać grzyby a następnie mąkę i pianę z białek. Lekko wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. Jeżeli istnieje taka potrzeba dodać jeszcze mąki. Na wrzącą zupę lub wodę kłaść łyżką małe, podłużne kluseczki. Gdy wypłyną na wierzch. Garnek zestawić z ognia. Przykryć pokrywką. Gdy gotujemy je osobno rozłożyć na talerzach do zupy lub osobno na półmisku. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 16:35 USZKA Z GRZYBAMI Ciasto: 25 dag mąki, 1 jajko, 1 łyżka oleju, 1 nieduży ugotowany ziemniak Farsz:: 5 dag grzybów suszonych, 10 dag posiekanej cebuli, 1 łyżka oleju, sól, pieprz Suszone grzybki namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc. Ugotować w tej samej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić. Zemleć na maszynce do mięsa. Cebulę zrumienić na oleju. Dodać grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Do przesianej mąki dodać ugotowany, roztarty ziemniak, olej, jajko i wodę. Zagnieść ciasto o dość luźnej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać niewielkie kwadraty. Na każdy kwadrat nakładać nadzienie. Dość mocno zlepiać pierożki ta aby utworzyły „uszko”. W dość dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać uszka. Gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze kilka minut. Odcedzić lub wyjąć łyżką cedzakową. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.12.17, 16:37 GRZANKI Z GRZYBAMI 1/2 bułki francuskiej lub zwykłe bułki, 40 dag grzybów, 8 dag masła, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżka mąki, 1/4 szklanki śmietany, 5 dag utartego twardego i ostrego sera żółtego, sól, pieprz, przyprawa typu „Jarzynka”Oczyszczone i umyte grzyby pokroić w cienkie plasterki. Cebulę zrumienić na jasnozłoty kolor. Mąkę, jajko i śmietanę dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Do uduszonych grzybów dodać masęśmietankowo – jajeczną. Wymieszać. Jeżeli jest taka potrzeba doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i ewentualnie „Jarzynką”. Jeszcze raz razem poddusić ale bardzo krótko (uważając by śmietana nam się niezwarzyła). Masa grzybowa powinna być dość gęsta. Bułkę pokroić na kromki, skropić wodą. Ułożyć na blasze z tłuszczem lub na patelni. Zrumienić z obu stron. Na kromki nakładać porcje grzybów, posypać tartym serem. Ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec. Gdy mamy zwykłe bułeczki przekroić je tylko na pół i na połówki nakładać farsz. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.12.17, 22:46 KAWA NA POPRAWĘ ENERGII Składniki na jedną kawę Dwie łyżeczki czarnej, zmielonej kawy zalej zimną wodą. Dodaj szczyptę cynamonu, zmielonego imbiru, koniecznie kilka goździków i łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki zagotuj. Gdy kawa już zawrze przecedź ją przez sitko i przelej do kubeczka. Kawę można pić zarówno czarną jak i białą. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.12.17, 22:56 W czasach gdy studiowałam i gdy jeździłam na nocne dyżury do stajni ta kawa trzymała mnie na nogach Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.12.17, 23:08 SZPINAK Z CZOSNKIEM Szpinak z dodatkiem czosnku przesmaż na maśle. Możesz dodać rozmącone jajko. Takie danie również przywróci ci dobry humor. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 14.12.17, 21:05 CYTRYNA Z WSTĄŻECZKĄ 1 ładna cytryna z nie uszkodzoną skórką, dość ostry nożyk ►Cytrynę dobrze sparzamy, szorujemy czystą szczoteczką, osuszamy ►Cytrynę przekrawamy na pół, ścinamy końce aby łatwo można ją było ustawić na półmisku. ►Ostrym nożem odkrawamy wokół skórkę na prawie całym obszarze cytryny tworząc pasek o szerokości 5 mm ►Skórkę zawiązać w supełek lub kokardkę Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 16.12.17, 21:26 KROKIETY Z PIECZARKAMI Szklanka mąki, 2 jaja, szklanka mleka, szklanka gazowanej wody mineralnej, 2 łyżki oleju, 30 dag pieczarek, 15 dag szpinaku mrożonego, 2 łyżki masła, sól, bułka tarta Połącz mąkę, jaja, mleko, wodę i olej. Wszystko posól i zmiksuj. Z ciasta usmaż naleśniki. Pieczarki drobno pokrój, podsmaż. Dodaj rozmrożony szpinak i podduś po doprawieniu. Naleśniki razem z farszem zwiń w krokiety, obtocz w jajku i bułce a następnie obsmaż. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 16.12.17, 21:28 PIERNIK ŚWIĘTEGO MIKOŁAJA Piernik: kg mąki tortowej, kostka margaryny, 4 jajka, 2 dag amoniaku, pół kg cukru, Przyprawy po łyżeczce kakao, kawy, mielonych goździków, cynamonu, szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej i soli. Polewa czekoladowa: pół szklanki wody, 2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, kostka margaryny Mąkę wymieszaj z przyprawami. Z 1/3 cukru zrób w rondlu ciemny karmel i rozpuścić margarynę. Dodaj resztę cukru i miód. Ugotowane składniki wlej do mąki i wyrób ciasto. Dodaj roztrzepane jajka i amoniak rozpuszczony w pół szklanki wody. Ciasto wyłóż na blachy posmarowane tłuszczem i posypane mąką. Piecz 50 minut w temperaturze 200 C. Po wystygnięciu przekrój ciasto wzdłuż na pół, posmaruj powidłami i połówki złóż ze sobą. Piernik pokrój na kawałki. Polewa: składniki gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieją. Kawałki ciasta polej polewą i zostaw do przestygnięcia. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 00:44 MINI SZASZŁYKI roladki z bekonu, mini kukruydza, główki pieczarek, małe krewetki, pomidorki koktajlowe, czerwona i żółta papryka, kostki szynki, moreli, ananasa, cienkie plasterki imbiru Warzywa lekko podgotować, przepłukać zimną wodą i dokładnie odsączyć. Pokrajać wszystkie składniki na kawałki jednakowej wielkości. Nakładać na metalowe lub drewniane małe szpadki. Dobrze skropić roztopionym masłem lub oliwą. Piec na ruszcie często przewracając. Podawać ozdobione świeżymi ziołami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 01:05 GĘŚ PIECZONA Gęś oporządzamy a następnie pieczemy przez 3 godziny w 175°C polewając1/2 soku z pomarańczy. Kapustę włoską i cebulę smażymy na oleju. Wlewamy po 100 ml rosołu i soku. Dusimy około 20 minut.. Pod koniec dodajemy plasterki pomarańczy Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 01:08 KURCZAK W SOSIE POMARAŃCZOWYM 1 kurczak, sól pieprz, gałka muszkatołowa, 35 dag marchewek, cebula, tymianek, 5 łyżek soku pomarańczowego, 1 brokuł. 200 ml bulionu, 2-3 łyżki wermutu, 100 ml śmietany kremówki, 2 łyżki masła Kurczaka pokroić na porcje. Natrzeć solą i pierzem. Piec 1 godzinę w temperaturze 200°C. Po 20 minutach obłożyć pokrojonymi marchewkami oraz cebulą. Po kolejnych dwudziestu minutach posypać tymiankiem, polać sokiem pomarańczowym, rosołem oraz wermutem. Doprawić śmietaną. Brokuły ugotować w osolonej wodzie, podsmażyć na maśle i przyprawić gałką muszkatołową. Mięso podawać z brokułem i sosem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 01:17 MIELONE KULKI Z ANANASEM 1 bułka kajzerka, 1 cebula, 10 ag bryndzy, 75 dag mielonego mięsa, 2 jajka, 5 plastrów ananasa, sól, olej, pieprz, mieszanka chińskich ziół Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebulę posiekać. Ser pokruszyć. Mięso wymieszać z jajkami, przyprawą chińską, cebulą, bryndzą i kajzerką. Doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrobić na gładką masę i uformować kuleczki. Smażyć na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Pokroić ananas na kawałeczki. Na szpadkę nadziewać kuleczkę z mięsa i kostkę ananasa. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 12:02 NADZIEWANE POMARAŃCZE po 1 małym słoiku szparagów i pieczarek, 5 jajek, 5 pomarańczy, 30 dag majonezu, 3 łyżki soku z pomarańczy Owoce naciąć w zygzak. Oddzielić połówki. Miąższ wydrążyć i pokroić. Wymieszać z pokrojonymi jajkami na twardo, pieczarkami i szparagami. Dodać majonez i sok z pomarańczy. Przyprawić. Napełnić połówki pomarańczy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.06.18, 23:50 ]BOMBA NEOPOLITAŃSKA Utrzeć do białości 8 żółtek z 1/4 ft. cukru z wanilią; 3/4 litra kremowej śmietanki ubić na tęgą pianę z poł ft. cukru, dodawać po łyżce utarte żółtka i bić aż n i e ś l i ? 6 ! n . a r . o ś n i e - P o t e m w y m i e s z a ć g o z ć w i e r ć f u n t e m pastylek czekoladowych i pół ft. owoców kandyzowanych, pokrajanych w kostkę, włożyć do formy szczelnie zamkniętej i zamrozie jak lody. Podając wrzucić bombę na półmisek i ubrać pastylkami czekoladowemi. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.06.18, 23:56 BOMBA ORLEAŃSKA Wyłożyć formę półokrągłą lodami maraschinowemi, a w środek dać krem ubity z ćwierć litra słodkiej śmietanki wymieszanej z pół ft. kandyzowanych owocow pokrajanych w kostkę. P0 napełnieniu bomby, zamknąć ją szczelnie, zamrozić na 2—3 godzin w lodzie silnie osolonym, a wydając ubrać na półmisku konfiturami Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 10.06.18, 23:58 BOMBA WILHELMINY Lodami ananasowemi wyłożyć boki bomby, środek wypełnić lodami „parfait au Curaęao". Zamrozić bombę na półtorej godziny przed podaniem w lodzie ze solą. Podając ubrać ją w tutki tęgo ubitą i osłodzoną śmietanką kremową i kandyzowanemi owocami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 11.06.18, 23:00 GULASZ Z KABACZKA 2 kabaczki, 1 cebula, 30 dag kiełbasy, 4 pomidory, 2 czerwone papryki, 1 marchew, 1 łyżka margaryny zwykłej, łyżka przecieru pomidorowego, vegeta, pieprz Kabaczki myjemy, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę. Marchew obieramy i również kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut. Na patelni podsmażamy na margarynie posiekaną cebulę i kiełbasę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i pomidory. Przesmażamy chwilę i wrzucamy do wrzątku z kabaczkiem i marchewką. Gotujemy do miękkości aż płyn nieco odparuje. Dodajemy przecier i przyprawy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 12.06.18, 22:27 KASZA JAGLANA Z MARCHWIĄ 10 dag kaszy jaglanej, 6 pieczarek, 2 cebule, 2 marchewki, kawałek pora, mała papryka czerwona, sos sojowy do smaku, sól, pieprz Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por i paprykę kroimy dość drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i pieczarki. Przez chwilę dusimy. Dodajemy startą marchewkę, pora i chwilę dusimy aby warzywa zmiękły. Dodajemy kasze jaglaną, doprawiamy, mieszamy. chwilkę podgrzewamy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 20:21 JAJECZNICA Z PIECZARKAMI 2 jajka, 2 łyżki mleka. 4 pieczarki, sól, 1 łyżka masła Rozbijamy jajka, przelewamy do miseczki, dodajemy mleko i mieszamy. Pieczarki obieramy ze skórki, kroimy w półplastry. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki, smażymy do momentu aż odparuje sok. Wlewamy jajka, przyprawiamy solą i mieszamy aż jajka się zetną. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 21:17 MUFFINY Z GRUSZKĄ 2/3 szklanki mąki gryczanej, 3 jajka, 1 banan, 2 gruszki, 10 dag suszonych daktyli, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, laska wanilii Suszone daktyle drobno siekamy. Banana miksujemy. Obrane ze skórki gruszki kroimy w drobną kostkę. Z laski wanilii wyjmujemy ziarenka. Wszystkie składniki mieszamy. Uzyskaną masę nakładamy do foremek i pieczemy w 180 C około 30 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 21:35 Świeżych liści można używać jako dodatku do sałatek, jako dekoracja lub jako składnik klasycznych sosów - tatarskiego, bearnaise, remoulade. Suszony nadaje się do zup, sosów oraz dań mięsnych Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 21:47 FASZEROWANE POMIDORY 8 dużych, dojrzałych pomidorów, 200 g mielonej wieprzowiny, 1 łyżka masła, 4 kromki suchego pszennego chleba, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, sól. pieprz Z pomidorów ścinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy środek. Odkładamy pomidory przecięciami do dołu na papierowy ręcznik by ociekły. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mielone mięso, rumienimy. Przekładamy do miski. Dodajemy pokrojony chleb, rozmącone jajka, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i czosnek. Masą nadziewamy pomidory. Na wierzchu każdego układamy ściętą wcześniej część. Zapiekamy w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem w temperaturze 180 C przez 30 minut. Podajemy gorące. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 22:02 RYBA W FASOLCE SZPARAGOWEJ I POMIDORACH 200 g sałatki szparagowej, 4 filety rybne, 2 pomidory, natka pietruszki, ząbek czosnku, chili, 2 łyżki oleju, sól, pieprz Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy na 2 cm kawałki. Sparzone pomidory pozbawiamy skóry i kroimy w grubą kostkę. Posiekany czosnek podsmażamy na oleju. Dodajemy filety i smażymy po 5 minut z każdej strony. Doprawiamy do smaku. Dodajemy fasolkę, pomidory i dusimy 3 minuty. Podajemy posypane posiekaną natką pietruszki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 13.06.18, 22:45 KISZONY SOK Z BURAKÓW 1/2 kg buraków, skórka z razowego chleba, czosnek, koperek lub natka pietruszki, cukier, sól Buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Wykładamy do kamiennego garnka i zalewamy 1 l przegotowanej wody. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, chleb, łyżkę cukru i sól. Przykrywany gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Sfermentowany sok przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek. Można go przechowywać w chłodnym miejscu kilka dni. Przed podaniem przyprawiamy wg uznania solą, cukrem. Posypujemy zieleniną. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 21:43 Gałka muszkatołowa jest nasieniem dużego wiecznie zielonego drzewa - muszkatołowca korzennego -obecnie uprawianego tylko w Indiach Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 21:49 Nadaje intrygujący aromat pikantnym potrawom i wzbogaca smak słodkich deserów i napojów Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 22:06 SOK Z JEŻYN 1/2 kg jeżyn, kwasek cytrynowy Jeżyny płuczemy pod bieżącą wodą na sitku. Wkładamy do rondelka do momentu puszczenia soku. Podgrzewamy jeszcze przez około 10 minut i dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego. Mieszamy i przecedzamy przez gęste sito do słoika. Zakręcamy słoik i odwracamy go do góry dnem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 22:42 Czarny Kminek czarnuszka od wieków była używana w rejonach Azji, Afryki, Bliskiego Wschodu jako remedium na przeróżne choroby Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 22:47 Surowcem czarnego kminku są nasiona, olej czarnuszkowy.Mielone nasiona można wykorzystać do zrobienia wywaru Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 12:08 KANAPKI „ZEBRY” 4 kromki pumpernikla, 3 plasterki goudy, masło Kromki pumpernikla w całości posmarować masłem, obłożyć żółtym serem. Dobrze docisnąć. Pokroić w kwadraty. W każdy wpiąć wykałaczkę lub drewniany (jednorazowy) widelczyk. Można ozdobić zabawnie wykrojonym omletem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 12:10 [b][color=green]JEŻYK Z KORECZKAMI[/colot][/b] 1 melon, 1 cebula, 40 dag mielonego mięsa, 1 jajko, 1 łyżka tartej bułki, sól, pieprz, 2 łyżki oleju, 20 dag winogron, 25 dag rokpola, mała puszka mandarynek, 50 g żółtego sera, mini korniszony i oliwki bez pestek Posiekaną cebulę zagnieść z mięsem, jajkiem i tartą bułkę. Przyprawić. Ulepić kulki. Usmażyć je na oleju. Kostki sera nakłuć na wykałaczki na przemian z mandarynkami i winogronami i kulkami z mięsa. Melon ustawić na talerzu, odciąć spód. Powbijać w niego koreczki. Można dodatkowo ozdobić mini – korniszonami i oliwkami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 12:14 PASTA ORZECHOWA Zmiksować 10 dag zmielonych orzechów włoskich, 10 dag masła, 1 łyżkę płatków owsianych oraz ząbek czosnku. Dodać 2 łyżeczki posiekanej natki. Doprawić solą i pieprzem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 15:26 PASTA WĘGIERKSA 20 dag fety utrzeć z 2 łyżkami oliwy. Dodać 1/2 posiekanej cebuli.2 ząbki czosnku posiekane lub przepuszczone przez praskę. Po 1 łyżeczce oregano i tymianku. Posiekane czerwone peperoni (radziłabym zastąpić drobno posiekaną czerwoną papryką, peperoni może co poniektórych z nas silnie uczulać). 5 pokrojonych oliwek. Wszystkie składniki zetrzeć lub zmiksować na gładką pastę. Nakładać na kanapki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 15:44 GALARETKA WARZYWNA W PAPRYCE 6 kolorowych papryk, 1 czerwona papryka, 1 mała puszka zielonego groszku, 1 mała puszka kukurydzy, 1 konserwowy ogórek, 4 jajka przepiórcze, bulion, żelatyna Papryki umyć. Z sześciu papryk odciąć wierzch, delikatnie je wydrążyć, pozbawiając pestek i białych części, uważając by nie uszkodzić skórki. Czerwoną paprykę umyć, obrać, pozbawić pestek i białych części. Pokroić w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórek pokroić w kostkę. Przepiórcze jajka ugotować przez 3 minuty, przepłukać zimną wodą. Obrać ze skorupek. Pokroić w plasterki. Żelatynę rozpuścić w bulionie. Wszystkie składniki wymieszać jak na sałatkę. Napełnić nimi papryki. Zalać lekko już tężejącym bulionem z żelatyną. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Wyjąć i podawać w całości lub delikatnie pokroić na plasterki. Rozłożyć na półmisku ozdobionym zieloną sałatą. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 15:47 SAŁATKA ŚLEDZIOWA Sałatka jest polecana jako danie dla diabetyków, mam wątpliwości bo jest w niej kupny majonez 2 filety śledziowe, 1 puszka groszku konserwowanego, 1 ogórek kiszony, 1 pomidor, 1 papryka, 3 łyżki majonezu (ten najlepiej zrobić samemu) sól, pieprz Namocz śledzie w wodzie na około 2 godziny. Warzywa umyj, obierz, pokrój w dużą kostkę. Śledzie pokrój na kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekoruj nacią pietruszki. Odstaw na około 1 godzinę do lodówki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 16:18 ROŻKI Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA Łosoś wędzony, masło ziołowe, pasta z twarogu, kolorowy pieprz, koperek Za pomocą okrągłej foremki delikatnie wycinać kółka z wędzonego łososia. Ćwiartki zwijać w rożek. Każdy rożek faszerować masłem ziołowym lub pastą twarogową. Każdy rożek ozdobić kilkoma ziarenkami kolorowego pieprzu oraz koperkiem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 16:28 ROLADKI RYBNE W ZŁOTYM SOSIE 16 filetów z flądry posypujemy natką, solą i pieprzem. Zawiamy. Smażymy na oleju. Dodajemy sok z jednej pomarańczy oraz 10 dag rodzynek. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 16:43 SAŁATA Z MANRARYNKAMI 1 główka zielonej sałaty lodowej, 3 mandarynki, winogrona, olej, miód, sok z mandarynek Sałatę umyć, podzielić na mniejsze cząstki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na ćwiartki. Winogrona umyć, podzielić na połówki (jeżeli są duże to na ćwiartki). Wszystkie składniki razem wymieszać. Z oleju, soku z mandarynek i miodu przygotować sos. Zalać nim sałatkę. Odstawić co najmniej na 15 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 16:54 SAŁATKA WINOGRONOWA 25 dag winogron, 25 dag żółtego sera, kilka liści zielonej sałaty, 3 gruszki, 3 łyżki jogurtu, 3 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z mandarynek, 1 łyżeczka musztardy, sól, biały pieprz Winogrona oderwać od gałązek, opłukać, osuszyć. Przekroić na połówki. Wyjąć pestki. Jogurt połączyć z majonezem i sokiem z mandarynek, Przyprawić do smaku solą, białym pieprzem musztardą. Ser pokroić w kostkę. Obrane i umyte gruszki na cząstki. Na półmisku rozłożyć liście sałaty. Na wierzchu umieścić winogrona, ser i gruszki. Polać sosem jogurtowym. Lekko wymieszać. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 17:00 SCHAB PIECZONY Z GRZYBAMI 1 kg schabu, 1/2 kg cebuli, 1/2 kg pieczarek, 1 torebka zupy grzybowej (48g na 0,75l wody, 1/2 l wody, 2 łyżki oleju pieprz mielony Schab pokroić na grube plastry na wysokość 2 cm i nie rozbijać, oprószyć pieprzem. Pieczarki pokroić w plastry i podsmażyć na oleju, aż do wyparowania wody. Cebulę pokroić w plasterki. W naczyniu ułożyć obok siebie plastry schabu, na mięsie ułożyć cebulę i pieczarki. Wszystko zalać zupą wymieszaną w 1/2 l zimnej wody. Całość bez przykrycia włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 75 minut. Ustawić piekarnik grzanie góra i dół. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 31.12.17, 17:03 ŚLEDZIE W SOSIE TATARSKIM 1/2 kg matiasów w oleju, 3 ogórki kiszone, 1 szklanka marynowanych grzybów, 1 cebula, 1/2 pęczka pietruszki, 1 pęczek szczypiorku, 1 mała śmietana, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz mielony Ogórki, grzybki, cebulę, szczypiorek drobno pokroić. Dodać śmietanę, majonez, musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Pokrojone, odsączone z oleju śledzie, polać sosem na półmisku. Udekorować natką pietruszki i plasterkami cytryny. Odpowiedz Link
balzack Re: A może wątek kulinarny X 20.06.18, 01:01 MORSZCZUK W POMIDORACH 70 dag filetow z morszczuka, 1 puszka pomidorow bez skorki, 1 zabek czosnku, 2 cebule, peczek natki pietruszki, ¼ szklanki bialego wina, 1 lyzka soku z cytryny, olej, sol, pieprz Filety skropić sokiem z cytryny przyprawić solą i pieprzem podsmażyć bilety na patelni z niewielką ilością oleju z jednej strony po około 0:58 sneg wycisnąć przez praskę natkę drobno pokroić zeszklić cebulę prądu dodać pomidory czosnek natkę chwilę dusić Doprawić solą i pieprzem dusić 10 minut podlewając w innym następnie zalać i smażone na patelni filety i dusić jeszcze 10 minutl -l- Jak chcesz poznać przyjaciela Upij sie z nim w jakoś niedziela NIKISZOWIEC Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:42 ROLADA Z PIERSI Z INDYKA Z JARMUŻEM I SZPINAKIEM 1 duża pierś z indyka, garść jarmużu i garść szpinaku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 serek pleśniowy typu lazur, sól, pieprz, papryka do smaku, wykałaczki, tłuszcz do smażenia, trochę musztardy Pierś z indyka rozbijamy tłuczkiem. Z oby stron nacieramy solą, pieprzem i papryką. Następnie leciuteńko smarujemy musztardą. Jarmuż i szpinak blanszujemy przez około 3 minuty. Przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę. Czosnek przepuszczony przez praskę. Podsmażamy, lekko podlewając wodą aby się nie przypaliło. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:51 ROLADA Z PIERSI INDYKA ZE SZPINAKIEM I JARMUŻEM 1 pierś z indyka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, ser pleśniowy typu lazur, sól morska, pieprz, papryka, troszkę musztardy, garść jarmużu i szpinaku Pierś z indyka rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy z obu stron solą, pieprzem i papryką. Następnie leciuteńko smarujemy musztardą. Jarmuż i szpinak płuczemy, przebieramy i blanszujemy przez 3 minuty. Następnie przekładamy na patelnię, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Podsmażamy, lekko podlewając wodą aby się nie przypaliło. Odparowujemy wodę. Zdejmujemy z ognia. Do szpinaku i jarmużu dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Za pomocą łyżki farsz nakładamy na pierś z indyka. Zawijamy roladę. Aby nam się nie rozpadła lekko spinamy ją wykałaczkami. Smażymy na tłuszczu aż mięso będzie miękkie. Po usmażeniu roladę kroimy na plasterki. Podajemy gorącą. Danie polecane przy cukrzycy i dnie moczanowej, uwaga na szpinak bo zawiera szczawiany. Można ją zrobić tylko z jarmużu Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:54 Szpinak warzywny (Spinacia oleracea L.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae s.l.), ew. z wyodrębnianych osobno komosowatych (Chenopodiaceae). Jest popularną rośliną warzywną, nieznaną współcześnie ze stanowisk naturalnych. Pochodzi najprawdopodobniej z południowo-zachodniej Azji. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:56 Szpinak jest wartościową rośliną warzywną, łatwą w uprawie i posiadającą krótki okres wegetacji. Częścią użytkową są liście spożywane najczęściej po ugotowaniu. W ofercie handlowej znajduje się szpinak świeży, konserwowy i mrożony. W postaci świeżej oferowane są liście pojedyncze lub w rozetkach, ale pozbawione pędu kwiatonośnego i korzeni. W przypadku młodych roślin dopuszcza się do obrotu całe rozetki z korzeniami. Szpinak konserwowy otrzymuje się ze świeżych, przetartych liści z dodatkiem soli kuchennej. Utrwalany jest termicznie w hermetycznych opakowaniach. W takiej postaci pozostaje gotowy do spożycia przez rok o ile jest przechowywany w temperaturze od 2 do 15 °C i bez dostępu bezpośrednich promieni słonecznych. Dla uzyskania mrożonek liście szpinaku mrozi się w całości, siekane lub przetarte. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 03.01.18, 13:59 Szpinak może być spożywany surowy lub gotowany. Dodawany jest do zup, sufletów, makaronów, podawany jest razem z jajkami sadzonymi lub jajecznicą. Duszone liście szpinaku można podawać z serem, śmietaną, jogurtem, szynką, bekonem i anchois. Świeże liście mogą być dodawane do sałatek zastępując częściowo lub całkowicie sałatę. Może być dodatkiem do risotto, rozdrobniony dodawany może być do wielu innych potraw Smak szpinaku wydobywa dodanie do dania gałki muszkatołowej, pieprzu lub cukru Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 23:05 SYROP Z CZOSNKU 2 główki czosnku, 150 wody, 200 g cukru Zagotować wodę z cukrem. Rozgnieść czosnek, dodać do wody i gotować 10 minut Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 23:21 SCHAB W MARCHEWCE 50 dag schabu, sól, pieprz, mielony kminek, ostra papryka, 2 łyżki oleju kokosowego, 3gety0 dag marchwi, 10 dag pora, 3 szklanki wody, 2 liście laurowe, 1 łyżka vegety, 1 i 1/2 łyżka mąki pszennej Schab kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i papryką. Wrzucamy na rozgrzany olej i rumienimy. Marchewkę trzemy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojone warzywa. Chwilę smażymy i przekładamy na patelnię ze schabem. Dodajemy wodę, vegetę i liść laurowy. Dusimy pod przykryciem 40 minut. Zagęszczamy mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Mieszamy, Dusimy jeszcze przez chwilę. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 15.06.18, 23:55 Stosowana jest powszechnie w kuchni francuskiej. Pasuje do zup, sałatek, duszonych mięs, owoców morza, potraw z jajek i sosów beszamelowych Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 16.06.18, 00:17 CHRZAN JAPOŃSKI CZYI WASABI - jest jasnozielonym korzeniem rosnącym w zimnych, górskich potokach w najlepiej strzeżonych uprawach w północnej Japonii, części Chin, Tajwanu, Korei i Nowej Zelandii Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 16.06.18, 00:22 Wasabi podawane w restauracjach często bywa podrabiane i jest zwykłą pastą z chrzanu, musztardy i sztucznych barwników Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 21:19 Czosnek jest warzywem, przyprawą i rośliną leczniczą Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 21:27 Wystarczy zjeść jeden ząbek czosnku dziennie, by w krótkim czasie odczuć jego wpływ na nasze zdrowie Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 21:41 Można ją spożywać na surowo ale przetworzona jest również bardzo smaczna Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 22:58 CIASTECZKA MAKOWE 1 opakowanie ciasta francuskiego, 6 łyżek masy makowej, 1 żółtko; Na lukier: 1/2 cukru pudru, 1 łyżka wrzątku Ciasto rozwijamy i smarujemy równomiernie masą makową pozostawiając 1 cm brzegu bez nadzienia. Zwijamy ostrożnie wzdłuż dłuższego boku formując roladę. Ostrym nożem kroimy w 2 cm plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie dociskamy je dłonią. Smarujemy żółtkiem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 210 C. Polewamy lukrem - cukier puder ucieramy z łyżką wrzątku. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 23:03 Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) są źródłem dużych ilości witamin i błonnika oraz minerałów. Dodatkowo są bogate w antyoksydanty, substancje opóźniające procesy starzenia i wykazujące działanie profilaktyczne w przypadkach chorób nowotworowych Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 23:18 CZEKOLADOWY PUDING 1/3 szklanki nasion chia, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 szklanka mleka kokosowego (może być krowie), 1 łyżeczka esencji waniliowej, 1 duży banan, 1 garść suszonych owoców morwy białej Nasiona chia wsypujemy do słoika, zalewamy zimnym mlekiem i dodajemy kakao. Esencję waniliową i suszoną morwę. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Rano dodajemy obranego, pokrojonego banana i całość miksujemy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 17.06.18, 23:35 Chrzan zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie i wzmacnia organizm. Jest naturalnym antybiotykiem Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.06.18, 00:05 BOCZNIAKI Boczniaki zawierają białko, witaminy z grupy B, witaminę C oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Występujący w nich pleuran, może powodować zmniejszania guzków nowotworowych a ergotioneina - przeciwutleniacz chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Z boczniaków można zrobić zupę, sos, podać na sałacie, dodać do mielonych, usmażyć je z czosnkiem i natką pietruszki lub przygotować a'la schabowy Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.06.18, 00:41 PLACUSZKI Z BOCZNIAKA 0,7 kg boczniaków, Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki, 1 jajko, 1 szklanka jasnego piwa, natka pietruszki, olej, sól, pieprz Boczniaki płuczemy pod bieżącą wodą i odsączamy na jednorazowym ręczniku kuchennym. Składniki na ciasto mieszamy razem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Osuszone boczniaki maczamy w cieście i wykładamy na gorący olej. Smażymy z obu stron przez około 2 minuty. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.06.18, 01:07 WOŁOWINA Z IMBIREM 70 dag wołowiny, kawałek korzenia imbiru, 10 dag oliwek bez pestek, 2 szalotki, oliwa z oliwek, sól, pieprz Wołowinę płuczemy, osuszamy, kroimy w cienkie paski. Oliwki kroimy na pół. Obieramy i drobno kroimy szalotkę i imbir (możemy go zetrzeć na tarce), podsmażamy szalotkę i imbir na oliwie z oliwek. Dodajemy mięso i smażymy przez około 2 minuty. Następnie dodajemy oliwki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.06.18, 22:22 HERBATA ZIOŁOWA majeranek, koper włoski, anyż, miód lub sok malinowy Wsypać do kubka po 1 łyce ziół, zalać gorącą wodą. Dodać miód lub sok malinowy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 20.06.18, 18:57 SOK Z JABŁEK I JARMUŻU sok z 200 g jabłek, 100 g brokułów, 100 g jarmużu, 25 g natki pietruszki, 50 g selera. Wszystkie warzywa razem zmiksować. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 20.06.18, 19:08 spożywanie kukurydzy: - korzystnie wpływa na wzrok - zapobiega chorobom serca i układu krążenia - obniża poziom cholesterolu - reguluje pracę tarczycy - podnosi poziom estrogenów Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 20.06.18, 19:16 Wielką zaletą granatu jest bardzo duża ilość antyutleniaczy, które chronią przed uszkadzaniem i niszczeniem komórek organizmu Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 20.06.18, 20:50 Trwają badania nad potwierdzeniem leczniczego działania kapsaicyny w chorobach nowotworowych. Naukowcy twierdzą, że ta substancja pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 21.06.18, 00:17 MARYNOWANA PAPRYKA 2 kg papryki, 2 l wody, 1/2 l octu, 1 szklanka cukru, 8 łyżeczek soli, 4 łyżeczki miodu, gorczyca, liść laurowy Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy w ósemki lub paski. Przygotowujemy zalewę. Mieszamy wszystkie składniki i gotujemy10 minut. Następnie po ostygnięciu zalewamy przygotowaną paprykę. Pasteryzujemy przez 30 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 21.06.18, 00:30 SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY I SUSZONYCH ŚLIWEK 50 dag kiszonej kapusty, 1 marchewka, 15 dag suszonych śliwek, 1 jabłko, 1 łyżka oleju słonecznikowego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, pieprz Śliwki namaczamy w przegotowanej, zimnej wodzie około 20 minut. Obrane jabłko i marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Odsączamy śliwki, kroimy w paseczki. Wszystkie składniki mieszamy z rozdrobnioną kapustą. Domaprawiamy olejem, majonezem, cukrem i pieprzem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:12 I.1. Zrobić zaczyn drożdżowy: Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, sól. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:13 2. Mleko zagrzać tak by było letnie. Zalać nim drożdże Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:18 3. Wsypać tyle mąki aby przykryła drożdże Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:19 II. 1. Z cytryny wycisnąć sok i zalać go wodą. Pieczarki obrać, wymyć, pokroić na cząstki i zamoczyć w wodzie z cytryną. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przesmażyć na maśle. Podlewać wodą aby grzyby się nie przypaliły. Dusić tak długo aż połowa płynu odparuje a pieczarki będą miękkie. Wyjąć. Dobrze osączyć z nadmiaru płynu. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:25 3. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:27 III. Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodajemy pozostałą mąkę, oliwę oraz resztę mleka. Dość długo wyrabiamy ciasto. Nie jestem zwolennikiem wyrabiania drożdżowego ciasta za pomocą miksera. Wyrabiamy je ręcznie za pomocą drewnianej kopyści. Ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany. W zależności od tego czy ciasto jest za rzadkie czy za gęste dodajemy odpowiednio więcej mąki lub mleka. Uwaga: – mleko dodawane do ciasta musi być letnie. Ciasto ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 18.12.17, 23:37 Tortownicę lub foremkę nacieramy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Gdy ciasto ponownie wyrośnie przekładamy je do tortownicy. Ja ten ostatni raz odstawiam ciasto już przelane do tortownicy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny X 21.12.17, 00:06 SOK Z MANDARYNKI I GRANATU 1 granat, 1/2 kg mandarynek, optymalnie łyżeczka cukru (ja robię bez cukru) Owoce myjemy, obieramy ze skórek i przekładamy do miksera, blendujemy. Przelewamy do szklaneczek i gotowe. Odpowiedz Link