madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 14:20 A MOŻE WĄTEK KULINARNY (zarchiwizowany) Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 14:27 Antek mioł tako baba, co się nigdy z nim niy wadziła. Umiała wszystko po dobroci zrobić. Roz tyż Antek wrócił z szychty a był pierońsko zły. Baba mu zaroz obiod dawo.. Przynosi zupa. Antek patrzy, wonio...bez słowa wyciep zupa za okno. Baba nic. Przyrychtowała mu drugie danie – kotlet z kartoflami i kapustą. Antkowi oczy się śmieją, już biere widełka a w tym baba chlast i wyciepła to przez okno: Ależ babeczko co ty robisz? Taki fajny kotlet! Jakżeś wyciep ta zupa toch myślała że drugie tyż zjysz na ogródku Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 14:28 WYTRAWNY SERNIK NA ZIMNO pomidory 2-3 szt szpinak mrożony (tzw. brykiet) 6 szt buraki 175 g twaróg zmielony 250 g maślanka 2 łyżki krakersy 50 g masło 100 g sok z cytryny 5-6 kropli cynamon mielony 1/4 łyżeczki pieprz czarny mielony 1/4 łyżeczki żelatyna 1 łyżeczka woda zimna 4-5 łyżeczek cukier 1/4 łyżeczki cukier wanilinowy 1 szczypta czosnek 1 ząbek Pomidory usmażyć na 25 g masła, doprawić cukrami, pieprzem, ostudzić, przetrzeć przez sito. Szpinak usmażyć na 25 g masła z dodatkiem ząbka czosnku. Zmiksować. Krakersy zmiksować na miał i połączyć z 50 grami stopionego masła. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić do napęcznienia, potem rozpuścić w kąpieli wodnej. Ugotowane buraczki zmiksować, przyprawić sokiem z cytryny, cynamonem i pieprzem do smaku. Cześć żelatyny zmiksować z pomidorami, a drugą połowę z buraczkami. Na dno szklanek przelewamy pomidory i odkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Następnie układamy warstwę krakersów i sera połączonego z maślanką, pieprzem i sokiem z cytryny. Kolejną warstwę stanowi zmiksowany szpinak. Na wierzch przekładamy zmiksowane z dodatkiem żelatyny buraczki. Całość możemy udekorować kiełkami rzodkiewki. "Sernik" najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 21.04.19, 19:03 NADZIEWANE JAJKA 3 jajka ugotowane na twardo, chrzan z dodatkiem żurawiny, chrzan z dodatkiem wasabi, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka jogurtu, sól, pieprz do smaku Jajka przekroić na pół, bardzo delikatnie wyjąć żółtka tak aby nie naruszyć białek. Żółtka utrzeć na jednolitą masę, tak aby nie pozostawić żadnych grudek. Sprawdzona metoda, najlepiej robi się to nie widelcem a tłuczkiem do ziemniaków, takim z małymi dziurkami. Gdy żółtka będą utarte na jednolitą masę dodać do nich majonez, jogurt oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę podzielić na pół. Do jednej części dodać chrzan żurawinowy - powstanie różowe nadzienie Do drugiej chrzan wasabi - powstanie jasno zielone nadzienie Masami delikatnie napełnić połówki jajek. Można to zrobić przy pomocy szprycki do ciasta z końcówką w kształcie gwiazdki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 17.01.20, 21:07 Również głupiec miewa czasami rozsądną myśl tylko tego nie zauważa Dany Kaye Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 16.02.20, 20:32 PĄCZKI kg mąki 5 płaskich łyżek drożdży szklanka letniego mleka pół szklanki cukru pół kostki roztopionego masła wanilia 5 żółtek olej do smażenia marmolada, dżem cukier puder do posypania mleko, drożdże, łyżka cukru- mieszamy i czekamy aż podwoi swą objętość. dodajemy żółtka,mąkę,cukier,wanilię i wyrabiamy na jednolitą masę, po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na posypanej mąką stolnicy,wykrawamy szklanką, nakładamy dżem i lepimy pączki, gdy wyrosną smażymy je na oleju,na złoty kolor. można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 07.04.20, 18:22 CIASTO DROŻDŻOWE DO PIEROGÓW RUSKICH 40 deka mąki rozczynić z 1 y2 dkg drożdży rozpuszczonych w kwaterce mleka. Gdy zacznie rosnąć ubić dwa żółtka i jedno całe jajo, dodać pół łyżki cukru, trochę soli, łyżkę masła sklarowanego i dobrze ubijać, aż od ręki odstanie. Potem postawić w cieple aby rosło, a gdy się ruszy i na wierzchu popęka, wyrzucić je na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować ciasto na grubość palca, nałożyć farszem z mięsa i twardemi jajami w cząstki pokrajanemi lub farszem z kapusty słodkiej i zwinąć w jeden duży pierog. Można też wykrawać małe placuszki i nałożywszy farszu zlepiać podłużne pierożki. Kłaść na blachę wysmarowaną masłem i podsypaną mąką, postawić w cieple pół godziny, aby podrosły, a przed wstawieniem do pieca posmarować jajkiem i piec w gorącym piecu; przed wyjęciem spróbować słomką czy upieczone. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.01.19, 17:51 Dobrze jest zabezpieczyć ścianę między szafkami górnymi i dolnymi.Powłokę ochronną może stanowić glazura, gres lub ozdobna mozaika. U mnie jest to fragment niby boazerii./ Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 22:54 DONATY 400g mąki 75g cukru pudru (można zastąpić go ksylitolem) 150ml letniego mleka 1 opakowanie drożdży instant 35g roztopionego masła 1 jajko lukier/posypka/ksylitol (można zrobić z niego lukier, a dodana kropla soku z malin zmienia jego kolor na różowy) aromat waniliowy Wymieszaj składniki i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Po godzinie rozwałkuj ciasto na około 1,5 grubości i wytnij donaty. Usmaż donaty na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 07.05.19, 19:42 SOS MAJONEZOWY Główną zasadę majonezu jest wyborna oliwa i świeże jaja. W głębokiej porcelanowej salaterce mieszać 2 świeże żółtka, w których nie powinno się znajdować ani krzty białka, z szczyptą soli, aż zaczną tęgnąć. Potem dolewa się zwolna kroplami łyżkę przedniej oliwy i małą łyżkę octu estragonowego francuskiego, mieszając ciągle, poczem znów dodaje się żółtko, nieco oliwy i kilka kropli octu. Tak wciąż się postępuje aż do wymieszania pół kwarty oliwy, z żółtkami naprzemian, na tęgą, gładką masę. Do rozprowadzenia tej masy dodaje się zimnego rosołu. Aby majonez był dobrze gęsty, można go zaprawić mąką zasmażoną z masłem na biało. Zaostrza się sos majonezowy pieprzem białym, miałko utłuczonym, solą i octem francuskim estragonowym. Używając sosu tego do ryb, można dodać angielskiej musztardy, przez co ostrość się powiększa. Gdyby sos majonezowy w czasie mieszania lub stania miał się zwarzyć, to jest utracić swą gładkość, tak że oliwa wyszłaby na wierzch, natenczas zmieszać w drugiem naczyniu jedno lub dwa żółtka z szczyptą soli i dodać do zwarzonego sosu, z którym się dopóty miesza, aż się wygładzi Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 07.05.19, 19:58 PIECZEŃ Z GRZYBKAMI Udusić tak samo pieczeń jak huzarską. — Osobno ugotować wcześniej garść suszonych grzybków, smakiem z grzybków podlewać pieczeń, a grzybki usiekać drobno i zasmażyć na maśle z dwiema łyżkami tartej bułki. Gdy farsz przestygnie, wbić jedno jajo i smarować pokrajaną pieczeń tak jak huzarską, włożyć do rynki jeszcze na pół godziny, a wydając polać sosem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 24.05.19, 22:29 SAŁATKA CZESKA Pomidory, jabłka i dynię drobno posiekać, zmieszać z sokiem wiśniowym i zasłodzić cukrem lub miodem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.05.19, 22:54 JAJECZNICA ZE SZCZYPIORKIEM 3 jajka • łyżka masła • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki • sól do smaku • szczypiorek Masło rozpuścić na patelni. Gdy stanie się płynne, wbić bezpośrednio trzy jajka i posypać szczypiorkiem. Delikatnie i bardzo wolno mieszać. Lekko posolić. Gdy jajka zaczną się ścinać dolać 2-3 łyżki mleka lub śmietanki i smażyć jeszcze przez chwilę. Jajecznica powinna być delikatna i niezbyt ścięta Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.06.19, 21:42 KURA Z KREMEM Z PIECA Ugotować w krótkim rosole z solą i włoszczyzną kurę lub kapłona i wystudzić. Zasmażyć masła z mąką na biało, rozprowadzić kwaśną śmietaną, wbić kilka żółtek i zagotować razem, tak żeby była gęsta masa, można dobrać i trochę rosołu z poprzednio ugotowanej kury, bo kremu musi być dużo, i wystudzić go. Rozebrać zgrabnie kurę, ułożyć na półmisku, przekładając ją wystudzonym kremem, obsypać bułką, oblać masłem i wstawić na kwadrans przed podaniem w piec dla ogrzania. Można w ten sam sposób cielęcinę przyrządzić. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 08.09.19, 19:59 HISZPAŃSKA ZUPA POMIDOROWA Pokrajać drobno kawałek słoniny, poszatkować różne jarzyny, cebulę posiekać i utrzeć kilka piórek czosnku, dodać 3 przefasowane pomidory lub łyżkę marmelady pomidorowej, wszystko to dusić na wolnym ogniu, dodawszy różne kawałki mięsa jakie są w domu. Im więcej gatunków mięsa, tem zupa smaczniejsza. Ody to wszystko miękkie, zalać rosołem ugotowanym na pozostałych kościach i gotować jeszcze przez godzinę, poczem przecedzić przez sito; ładniejsze kawałki mięsa pokrajać w kostkę i dać do wazy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 18:13 SMALEC ZIOŁOWY 1 kg słoniny, 2 kwaskowate jabłka, 2 suszone śliwki, sól 1 łyżeczka majeranku i tymianku Słoninę pokroić, wytopić nie rumieniąc jednak za bardzo skwarek. Jabłka obrać, pokroić w plasterki, suszone śliwki lekko namoczyć w przegotowanej wodzie, po czym pokroić w paseczki. Zdjąć smalec z ognia, wrzucić jabłka i śliwki, doprawić solą, łyżeczką majeranku i tymianku. Mieszać aż zacznie stygnąć, wtedy smalec przełożyć do garnuszków lub słoików Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 14:50 W medycynie ludowej stosowana była jako środek moczopędny i żółciopędny. Działała zbawiennie przy opuchliznach, zatruciach pokarmowych czy niestrawności. Ze względu na dużą ilość błonnika pomaga w uciążliwych zaparciach. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 15:07 Maska nawilżająco-odżywcza z miąższem dyni Wymieszaj ze sobą: • ½ szklanki surowego miąższu, • ½ szklanki jogurtu naturalnego • 2 łyżki soku z cytryny, • łyżkę oleju z pestek dyni. Papkę nałóż na twarz i dekolt, zmyj po kwadransie. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 16:03 NALEŚNIKI Z GRZYBAMI 1,5 łyżki masła olej cebula 20 dag grzybów leśnych 30 dag pieczarek sól pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki śmietany 30 proc. ===================== 2 szklanki mąki 2 jajka sól szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej łyżka masła olej ================== Na maśle i oleju zeszklij posiekaną cebulę, grzyby, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Mąkę przesiej, dodaj jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj na gładkie i lejące się ciasto naleśnikowe. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta. Odstaw na 30 minut, zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzla. Wylej cienką warstwę ciasta i po chwili przerzuć na drugą stronę. Naleśniki napełnij farszem grzybowym i zawiń Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 21:09 ŚLEDZIE KORZENNE 50 dag filetów śledziowych, 2 łyżeczki cukru pudru, po 1/2 łyżeczce mielonego cynamonu, goździków i ziela angielskiego,1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, 4 liście laurowe, posiekany korzeń imbiru, 4 cebule, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, natka pietruszki Cukier puder utrzeć z imbirem. Filety śledziowe ułożyć w salaterce i posypać przygotowaną mieszanką korzenną. Przykryć folią i zostawić na noc w lodówce. Obrane cebule pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, szczyptę soli i pieprzu. Wystudzić. Ma półmisku ułożyć warstwę pokrojonych na porcję śledzi, przykryć przygotowaną cebulą i posypać natką pietruszki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 21:09 FAWORKI 50 dag mąki, 3 dag masła, 6 żółtek, 3 łyżki śmietany, 1 łyżka spirytusu lub octu, 50 dag smalcu do smażenia, 15 dag cukru pudru do posypania, cukier waniliowy Masło utrzeć z żółtkami, wbić kolejno po 1 żółtku. Do utartej masy dodać przesianą mąkę, spirytus lub ocet, śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść ręką. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Następnie wałkować cienko i wycinać nożem lub radełkiem pasy szerokości 3 cm. Kroić je na ukośne kawałki. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przełożyć ciasto tworząc faworek. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Gdy ociekną wyłożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 21:10 SZARLOTKA 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny, 1 kg słodkich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, dodać cynamon i udusić pod przykryciem. Sypkie produkty dokładnie zmieszać i połowę wysypać na blachę. Położyć warstwę dusznych jabłek i posypać pozostałą częścią sypkich składników, Na wierzchu położyć plastry margaryny. Piec 60 minut w 200 C. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 21:16 ROSÓŁ CIELĘCY 500 g cielęciny, 2 marchewki, 1 por, 1/2 selera, pęczek natki pietruszki, 1 cebula, sól, pieprz Mięso opłukać, włożyć do garnka zalać 1 i 1/2 l wody, osolić i gotować 1 godzinę na małym ogniu. Cebulę obrać, opłukać, przekroić na pół, przypiec na patelni bez tłuszczu. Warzywa obrać, pokroić i dodać do rosołu wraz z cebulą, połową opłukanej natki i pieprzem. Gotować 30 minut. Mięso wyjąć, rosół przecedzić. Pozostałą natkę posiekać i włożyć do rosołu. Podawać z pasztecikami z kruchego ciasta. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 05.10.19, 17:51 NALEŚNIKI Z GRZYBAMI 1,5 łyżki masła olej cebula 20 dag grzybów leśnych 30 dag pieczarek sól pieprz gałka muszkatołowa 2 łyżki śmietany 30 proc ==================== 2 szklanki mąki 2 jajka sól szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej łyżka masła olej ================== Na maśle i oleju zeszklij posiekaną cebulę, grzyby, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Mąkę przesiej, dodaj jajka, sól, mleko i wodę gazowaną. Zmiksuj na gładkie i lejące się ciasto naleśnikowe. W rondelku rozpuść masło i dodaj do ciasta. Odstaw na 30 minut, zmiksuj. Patelnię posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzla. Wylej cienką warstwę ciasta i po chwili przerzuć na drugą stronę. Naleśniki napełnij farszem grzybowym i zawiń. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 17.10.19, 22:10 PARÓWKOWE MUMIE potnij ciasto francuskie w długie paski i owiń nimi kiełbaski. Możesz dodać również po kawałku plasterka sera. Piecz w piekarniku (200 stopni) przez 15-20 minut. Udekoruj kiełbaskowe mumie specjalnie kupionymi na tę okazję gotowymi oczami z cukru lub po prostu zrób je z musztardy. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 18.10.19, 17:12 DYNIOWE BABECZKI 200 g obranej i startej dyni 360 g mąki 200 g cukru trzcinowego 180 g rozpuszczonego masła 4 jaja 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 tabliczka roztopionej gorzkiej czekolady Czekoladowa posypka Cukrowe oczy Kilka cienkich żelek w ciemnym kolorze, np. lukrecjowych Wszystkie składniki na babeczki umieść w dużej misce i miksuj na wolnych obrotach aż do połączenia składników.. Foremki na muffiny wypełnij ciastem do dwóch trzecich wysokości i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 20 minut, aż patyczek wbity w środek babeczki pozostanie suchy. Ostudź. W międzyczasie przygotuj składniki do dekoracji. Rozpuszczoną czekoladę umieść w niewielkiej miseczce, aby móc w niej maczać babeczki, a żelki lukrecjowe pokrój na niewielkie kawałki przypominające nogi pająków. Ostudzone babeczki zanurz do połowy w roztopionej czekoladzie. W każdej babeczce wykonaj drewnianym patyczkiem 6 otworów i powciskaj w nie nogi z żelek.Następnie umocuj na babeczkach cukrowe oczy i posyp babeczki czekoladową posypką Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 30.10.19, 23:28 ZUPA GRZYBOWA PO WĘGIERSKU 1/2 kg pieczarek, 1/2 kg kości, 10 dag tłuszczu, dużą cebula, pęczek zielonej pietruszki, 1 szklanka śmietany, 2 łyżki mąki, zacierka lub makaron, czerwona słodka papryka w proszku, sól, pieprz Cebulę pokroić, podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Dodać jedną łyżkę czerwonej, słodkiej papryki, wymieszać z cebulą i dodać kilka litrów wody. Wrzucić kości, przyprawić solą i pieprzem. Wkroić zieloną pietruszkę, gotować. Oczyścić i pokroić pieczarki, dodać do gotowanego wywaru. Gdy grzyby będą miękkie, wrzucić do zupy ugotowane wcześniej w osolonej wodzie zacierki lub makaron. Gotową zupę zaprawić śmietaną rozmieszaną z mąką i niewielką ilością wody. Całość zagotować ale bardzo krótko. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 14.11.19, 23:17 OPONKI BEZ SERA 3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania, 20 g świeżych drożdży, 2 jajka, szklanka ciepłego mleka, 1/3 szklanki cukru, 1/4 szklanki oleju lub roztopionego masła, 1/2 opakowania cukru wanilinowego, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia Przygotuj rozczyn: do miski pokrusz drożdże. Dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru i szczyptę soli. Zalej wszystko ciepłym (ale nie gorącym, aby nie zabić drożdży!) mlekiem i odstaw, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsyp mąkę. Wbij jajka, dodaj cukier i cukier wanilinowy, wlej rozczyn. Wszystko zamieszaj dłonią, dodaj olej i wyrabiaj ciasto. Potem zagnieć je w kulkę i odstaw na około godzinę, aby wyrosło. Potem rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm i używając dużej szklanki oraz kieliszka, wykrój oponki. Odłóż je na blaszkę i poczekaj, aż wyrosną. W garnku rozgrzej olej do temperatury około 180 stopni Celsjusza. Smaż pączki z obu stron przez 2-3 minuty, aż będą rumiane, a następnie odkładaj na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 23.11.19, 17:39 SERNIK DYNIOWY NA KRUCHYM CIEŚCIE spód 150 g mąki (u mnie gryczana) 60 g masła rozpuszczonego 2 żółtka masa 3 żółtka 5 łyżek słodzika/cukru 5 białek 1 kg twarogu 350 g musu z dyni 2 opakowania budyniu waniliowego (u mnie bez cukru) 50 g masła rozpuszczonego mus z dyni: Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych. Przesianą mąkę mieszamy z masłem i roztrzepanymi żółtkami. Zagniatamy dokładnie do powstania kruchego ciasta. Dzielimy na pół i wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut, aby stwardniało. Spód blachy (26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce i tworzymy spód lekko ugniatając. Można również od razu rozwałkować i przełożyć placek (ja robię kruszonkę, bo jest dla mnie łatwiej). Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika 170 stopni na 10 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy ze słodzikiem/cukrem i masłem. Dodajemy mus z dyni, twaróg, budyń i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy białka i delikatnie miksujemy. Masę przelewamy na spód i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 65 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i NIE otwieramy go. Potem zalecam studzenie w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 19.12.19, 13:48 JAK KUPIĆ DOBRĄ I ZDROWĄ RYBĘ - Nasze Miasto - 19.12.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 02.04.20, 00:40 KASZTANY NA GORĄCO Upiec litr pięknych kasztanów, oczyścić starannie i wrzucić w syrop, przygotowany z 125 gr. cukru i szklanki wody. Dodać do syropu kawałek wanilji i smażyć w nim kasztany na wolnym ogniu, tak długo, aby całkowicie syropem na siąkły. Ułożyć zgrabnie kasztany na okrągłym półmisku, posypać pudrem, skropić sokiem cytrynowym i podawać na gorąco. Można też tak przy rządzone kasztany oblać mocnym arakiem i zapalić w chwili poda wania. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 02.04.20, 01:00 M1NJAIURK1 ORZECHOWE Do ubitej sztywno [Many z 6 białek dodać 200 gr. najpiękniejszej mąki pszennej, wymięszać lekko, aby piana nie opadła. Szprycować małe pastylki na biały papier i po sypać je po wierzchu mielonemi orzechami włoskiemi, wymięszanemi z cukrem. Po odpieczeniu (jak powyżej) przełożyć suto masą orzecho wą i złożyć po dwie razem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 02.04.20, 01:04 KRAJANKA DAKTYLOWA. 250 gr. migdałów słodkich obrać z łupin, wypłukać w zimnej wodzie, obsuszyć i przepuścić kil kakrotnie przez maszynkę do mielenia migdałów, obracając korbą w przeciwną stronę. Dodać 500 gr. miałkiego cukru i tyle surowych białek, aby migdały dały się wyrobić na wolną masę; kto lubi zapach różany, może skrapiać migdały wodą różaną. Po doskonaleni wyrobie niu masy wymięszać ją z dowolną ilością pięknych daktyli, pokraja nych w paski. Ułożyć masę na dwa palce grubo na opłatku i wsunąć na chwilę do dobrze gorącego pieca, aby nabrała po wierzchu jasno- złocistego koloru. Gdy przestygnie, krajać na zgrabne paseczki i po dawać razem z innemi drobnemi ciasteczkami. Można też krajankę taką lukrować pomadką różaną, albo maraskinową. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 07.04.20, 18:28 SOS DO ŚWIĘCONEGO Ugotować 5 jaj na twardo, utrzeć żółtka na masę, domieszać 1 łyżkę musztardy, trochę cukru, 2 łyżki świeżej oliwy i rozprowadzić wszystko octem, aby sos był dobrze gęstawy; kto .lubi, może domieszać trochę kaparów. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 07.04.20, 20:04 talerz® i tej zawsze używać do robienia omletów. Po trzecie: nie bić jaj za długo jak to wiele osób czyni, sądząc, iż tym sposobem powiększa ilość omletu, zbyt bowiem długie bicie szkodzi, robiąc jaja wodnistemi. Rozbić 4 jajka, posolić i bić przez jedną minutę. Postawić patelnię na mocnym płomieniu, położyć na niej pół łyżki masła młodego, poruszać patelnią, aby się masło nie zrumieniło, lecz mocno rozgrzało, wtedy wlać jajka, pomieszać, poruszać jeszcze, aby wszędzie było równo. Gdy zacznie się ścinać od spodu, potrząsać patelnią, obracając ją na wszystkie strony, zdjąć z nagłego ognia i na boku dosmażać; gdy widać że gęstnieje, wsypać siekanego szczypiorku lub pietruszki, co kto lubi, można wymieszać to wszystko razem, złożyć szerokim nożem oba brzegi omletu, zawijając do środka, aby mu nadać owalną formę. Taki omlet zowie się „aux fines herbes.” Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 07.04.20, 20:11 CIASTO SZPRYCOWANIE NA MAŚLE Wziąć 20 deka mąki, 20 gr. masła, 20 gr. cukru, ćwierć litra mleka 1 7 jaj. Mleko z masłem zagotować, dodać cukru, otartego o skórkę cytrynową, wsypać odrobinę soli, mąkę i parzyć na wolnym ogniu, mieszając ciągle warząchwią, potem w gorącą masę wbić 2 całe jaja, wymieszać i odstawić od ognia, a jak ostygnie, wbić po jednem 5 całych jaj, mieszając ciągle. Jeżeliby ciasto) było za gęste do szprycowania, dodać jeszcze jajko. Ciasto wlać w szprycę i puszczać kółka na masło lub szmalec. Jeżeli kto nie ma szprycy, można zrobić dużą tutkę z grubego papieru, wlać w nią ciasto, uciąć z dołu czubek tak, żeby był otwór jak mały palec. Wykrajać okrągło wycięty papier, umaczać go w maśle i lać tutką na ten papier kółka, potem włożyć razem z papierem do masła na patelnię. Skoro ciastka od papieru zaczną odchodzić, wyjąć go, a ciastka piec do koloru brunatnego. Po upieczeniu posypać je cukrem i podać z sokiem malinowym Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 08.04.20, 16:24 MAZUREK NELLY Dwie filiżanki drobno usiekanych migdałów, dwie filiżanki na twardo ugotowanych żółtek (mniej więcej dziesięć do dwunastu stosownie do ich wielkości przetartych przez rzadkie sito, dwie filiżanki miałkiego, osianego cukru i dwie filiżanki najpiękniejszej mąki oraz jedną dużą lub dwie małe laski wanilji u tu czo n e miałko — to wszystko razem dokładnie wymieszać i d0brze uwiercić w donicy. Poczem włożyć pianę z sześciu białek i lekko wymieszać. Wysypać mąkę lub wysmarować świeżem, niesolonem masłem białą blachę, na której położyć jeden duży opłatek, koniecznie wielkości blachy i na tymże opłatku układać masę i wsadzić natychmiast w piec średnio gorący. Po upieczeniu ulukrować wodnistym lukrem i przystroić rozmaitych kolorów konfiturami. Blachy z opłatkami trzeba przygotować naprzód przed włożeniem piany w ciasto. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 27.04.20, 17:05 Wywabianie plam olejnych. 1. Z sukna bilardowego: Pod plamę podsuwa się kilka razy złożoną szarą bibułę, plamę zwilża dobrze benzyną, pokrywa drugą warstwą bibuły i silnie przyciska zapomocą zimnego żelazka lub ręki. Cala ilość tłuszczu rozpuszcza się przytem w benzynie i razem z nią wsiąka w_ bibułę i tym sposobem zostaje usunięta z sukna. 2 powodu łatwej zapal ności gazów benzynowych, operację tę można wykonywać tylko przy świetle dziennem. 2 . Ze skóry: a) Na plamę kładzie się grubą warstwę masła, daje działać spokojnie v przeciągu kilku godzin, usuwa zapomocą noża i myje mydłem i letnią wodą. b) Plamy dotyka się ostrożnie amoniakiem i po dłuższem działaniu zmywa czystą wodą. Postępowanie takie może być po wtórzone kilka razy, lecz należy zwracać uwagę na to, aby nie uszkodzić koloru Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 27.04.20, 18:20 Usuwanie rdzy * zelaza. a) Zardzewiałe przedmioty łączy się zapomocą mocno owiniętego na nie drutu żelaznego z kawałkiem cynku i w a a do wody, zawierającej trochę kwasu siarczanego. W cieczy tej przedmioty pozostają zależnie od stopnia zardzewienia kilka dni, lub tydzień, przyczem roztwór od czasu do czasu wzmac- nia się kwasem siarczanym. Przy takim postępowaniu nie uszka dza się wcale żelaza i zupełnie usuwa rdzę. Przedmioty wyglą dają szaro lub czarno. Myje się ich wodą i po wyschnięciu na» oliwią. b) Usuwanie rdzawych plam ze siali : Plamy rozmiękcza się kilka dni oliwą, następnie selera szmerglem lub ziemią infuzoryjną (Terra Trfpolitana) w połączenia z oliwą, zapomocą twardego drzewa. Potem wyciera plamy jesz- eze raz, trze szmerglem i octem winnym, wreszcie poleruje subn teiną czerwienią angielską i miękką skórą Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 21.05.20, 17:07 ZIELONY KOKTAJL garść szpinaku 0,5 pomarańczy ananas łyżka miodu 0,5 szklanki wody Wszystkie składniki miksujemy. Przelewamy do szklaneczek i gotowe. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 27.05.20, 15:39 W tej kategorii prawdziwą królową jest żurawina. Ma silne właściwości przeciwgrzybicze, skutecznie walczy z infekcjami układu moczowego - zawarte w niej związki uniemożliwiają bakteriom przyleganie do ścian pęcherza moczowego. Żurawina pomaga również w leczeniu niektórych schorzeń skóry oraz wrzodów żołądka. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.05.20, 00:30 KOKOSOWA PIANKA 2 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki śmietanki kokosowej 5 dag malin galaretka malinowa 3 łyżki cukru pudru konfitura 1. Jajko ubij na puszystą piankę. Dodawaj stopniowo cukier. Wsyp mąkę i proszek, zmiksuj do połączenia. Masę przelej do formy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Ostudź i wyjmij. 2. Formę wyłóż folią, spożywczą, włóż biszkopt. Posmaruj go konfiturą. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, zmiksuj. Maliny przetrzyj. Galaretkę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody i połącz z malinami. Przelej do śmietanki i delikatnie zmiksuj. Wylej na ciasto. Schłodź. Udekoruj. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.05.20, 00:32 KOKOSOWA PIANKA 2 i 1/2 szklanki mąki 3 łyżki cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki śmietanki kokosowej 5 dag malin galaretka malinowa 3 łyżki cukru pudru konfitura 1. Jajko ubij na puszystą piankę. Dodawaj stopniowo cukier. Wsyp mąkę i proszek, zmiksuj do połączenia. Masę przelej do formy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w temp. 180°C. Ostudź i wyjmij. 2. Formę wyłóż folią, spożywczą, włóż biszkopt. Posmaruj go konfiturą. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier puder, zmiksuj. Maliny przetrzyj. Galaretkę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody i połącz z malinami. Przelej do śmietanki i delikatnie zmiksuj. Wylej na ciasto. Schłodź. Udekoruj. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.05.20, 00:33 RACUCHY Z JABŁKAMI Jabłko 3 szt. Mąka pszenna 150 g Jajko 1 szt. Mleko 200 ml Cukier wanilinowy 2 łyżeczki Cukier 2 łyżeczki Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki olej do smażenia Jabłka obrać, pokroić w małe plasterki lub zetrzeć na tarce. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać jajko i mleko, ponownie wymieszać (widelcem lub rózgą). Smażyć placuszki na oleju na złoty kolor (około 2 minuty z każdej strony). Podawać ze śmietaną i cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 16:50 KRUPNIK mięso z kością (może byc porcja rosołowa), 0,5 kg woda, 2,5 l marchew, korzeń pietruszki, cebula, po 1 kawałek selera sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liśc laurowy ziemniaki (w zależności od wielkości), 2-3 kasza jęczmienna, 0,5 szkklanki natka pietruszki lub zioła dla pogłębienia smaku i aromatu grzybek suszony, 1 Mięso zagotowac w osolonej wodzie, zdjąc pianę. Dodac warzywa i przyprawy (i grzybek), gotowac do miękkości. Ziemniaki pokroic w kostkę (o boku. ok. 2 cm), dodac do wywaru wraz z kaszą. Podgotowac ok. 15-20 minut. Podawac posypane natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 17:04 ROLADA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ZE SZPINAKIEM 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (te dłuższe), 1 opakowanie szpinaku, (może być mrożony a w sezonie świeży) serek pleśniowy, ser 1żółty, sól, pieprz, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mały koncentrat pomidorowy, białko do posmarowania rolady, masło do smażenia, zioła prowansalskie, duża łyżka tartej bułki Ciasto rozmrażamy. Lekko rozwałkowujemy. Szpinak płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla. Dodajemy masło i lekko podlewamy wodą, aby nam się szpinak nie przypalił. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Razem z cebulą szklimy na patelni z dodatkiem oliwy. Przekładamy do masy szpinakowej. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie ziołami. I jeszcze przez chwilę smażymy aż odparuje nam się nadmiar płynów. Szpinak odsączamy na sicie. Płyn możemy wykorzystać na przykład do sosu lub do zupy. Szpinak odkładamy aż ostygnie. Następnie dodajemy do niego pokruszony ser pleśniowy (najlepiej niebieski "Lazur" - Nazwa brzmi paradoksalnie, bo lazur to jasno niebieski kolor, ale to tak na marginesie. Poproszę serkowy - serek*. Rozwałkowane ciasto francuskie smarujemy przecierem pomidorowym i lekko przesypujemy tartą bułką. Tarta bułka wchłania nam nadmiar wilgoci, nie zmieniając smaku potrawy. Na tak przygotowane ciasto nakładamy farsz ze szpinaku. Całość posypujemy startym, żółtym serem. Za pomocą papieru, w który owinięte jest ciasto zwijamy roladę. Górę smarujemy białkiem i jeszcze raz posypujemy startym serem. Możemy też odciąć kawałek ciasta i zrobić tzw. plecionkę i tak ozdobić górę ciasta. Pieczemy około 30 minut w 180 C. Podajemy gorące z dodatkiem keczupu lub sosu pomidorowego lub szpinakowo - jogurtowego. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 17:06 Taka rolada może być doskonałą przystawką na Sylwestra Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 17:10 Pamiętacie jeszcze takie serki, bardzo krótko "żyły" w naszych sklepach. Opakowanie jak 1/4 kostki masła i nazywały się Fromage (czyt. fromaż). A Fromage to po francusku nic innego jak ser, czyli w Polsce można było kupić serkowy serek o smaku ziołowym, śmietankowym, z rzodkiewką, ze szczypiorkiem. Smaki były podobne do dzisiejszego Almette, chociaż ser zupełnie inny. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 09.08.19, 20:10 OWOCOWA BOMBA Z GALARETKĄ 1 opakowanie czarnej porzeczki, 1 opakowanie czerwonej porzeczki, 1 opakowanie malin, 1 opakowanie jeżyn, 1 opakowanie jagód, kilka kiści winogron, 1/2 słodkiego melona, garść wiśni lub czereśni, 2 opakowania żółtej lub przezroczystej galaretki, miska lub forma w kształcie kopuły, 1 owoc karamboli Owoce obrać, przepłukać na sicie, umyć. Melon obrać ze skórki, za pomocą specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. Wiśnie pozbawić pestek. Winogrona przekroić na pół. Karambolę pokroić w gwiazdki. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu dodając nieco mniej wody. Na dno miski ułożyć gwiazdkę z karamboli. Zalać galaretką (tylko trochę na dnie) i odłożyć do stężenia. Na galaretkę wyłożyć owoce. Owoców musi być bardzo, bardzo dużo. Ponownie zalać je galaretką i odłożyć do całkowitego stężenia. Przed podaniem miskę odwrócić do góry dnem i wytrząsnąć galaretkę na półmisek. W tym celu miskę na parę sekund zanurzamy w gorącej wodzie. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 17:48 ZIELONE CYTRYNY, POMARAŃCZE LUB MANDARYNKI 1 cytryna, zielony barwnik spożywczy, woda Barwnik rozpuszczamy w wodzie. Cytrynę (pomarańczę, mandarynkę) zanurzamy na całą noc w barwniku. Rano kroimy na plasterki i ozdabiamy to co chcemy. [i]Jeszcze nie próbowałam ale myślę, że podobny efekt da sok ze szpinaku (zielone) lub z buraków (czerwone). Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:02 MANDARYNKA Z GOŹDZIKAMI - DEKORACJA 1 mandarynka, kilkanaście całych goździków Dekorację przygotowujemy najpóźniej na tydzień przed Świętami. Wybieramy dość twardą mandarynkę (może też być pomarańcza). Delikatnie nakłuwamy owoc i wciskamy w niego goździki. Możemy też tworzyć różne wzorki np. gwiazdki, serduszka itd. Odstawiamy. W same święta kładziemy ją albo na stole albo w pobliżu stołu. Oprócz tego, że efektownie wygląda - w mieszkaniu roztaczać się będzie delikatny, korzenny zapach. Taka dekoracja latem wygoni nam też komary z domu. Tylko kto latem robi tego typu dekoracje? Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:04 Tuż przed Świętami w Telexpresie pokazywane były dzieci, które robiły takie dekoracje. Powiem wam, że fantazja dzieci nie zna granic. Któreś nawet pokusiło się o zrobienie napisów w stylu "Wesołych Świąt" (ale to już musi być nieco większa przestrzeń), właśnie serduszka, gwiazdki, bałwanki, dzwoneczki. Tylko się uczyć od maluchów Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:12 ŚLEDŹ W ZALEWIE OCTOWEJ 4 opakowania śledzi, 1 l mleka, 1 marchewka, 4 małe słoiczki pieczarek, 2 kiszone ogórki, 2 marchewki, 2 małe cebule, ocet, oliwa, sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, gliniany garnek Śledzie przepłukać dobrze zimną wodą. Przełożyć do miski, zalać mlekiem i zostawić na noc. Rano mleko wylać. Jeszcze raz przepłukać ruby i pokroić na bardzo małe cząstki. Cebulę sparzyć. Pokroić w jak najmniejsze piórka, surową marchewkę kroimy w plasterki, ogórek w drobną kostkę, pieczarki na mniejsze cząstki. Ocet zagotowujemy z wodą, dodajemy ziele angielskie, sól (jeżeli jest taka potrzeba), pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego octu dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy. Do glinianego garnka warstwami przekładamy: na dół śledzie, cebulkę, pieczarki, ogórki i marchewkę. Przekładamy aż do wyczerpania składników. Następnie zalewamy octem z oliwą. Odstawiamy co najmniej na 4-5 dni w chłodne miejsce. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 06.01.19, 23:49 KARP SMAŻONY 1 mały karp, sok z 1/2 cytryny, sól. 1 jajko, mąką, tarta bułka, masło klarowane do smażenia Karpia sprawić, pozbawić łusek. Dobrze oczyścić z wnętrzności. Zamoczyć w wodzie lub mleku na całą noc. Płyn wylać. Rybę wypłukać. Natrzeć sokiem z cytryny i solą. Podzielić na mniejsze cząstki. Każdą część obtoczyć w mące, rozmąconym jajku oraz tartej bułce. (Są też szkoły, że tylko w mące). Smażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor. Rozłożyć na półmisek. Udekorować plasterkami cytryny. Dekoracja na zdjęciu to gwiazdki z piernika oraz wycięte z papryki. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 24.05.19, 22:26 SAŁATKA OGRODNICZA Pokra]ane kalafiory, szparagi i czarne korzonki dobrze zmieszać z odro biną kminu i zaprawić sosem. Dla większej smakowitości należy tę sałatę przyrządzić za parę godzin przed spożyciem Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:43 BŁYSKAWICZNE MINI SERNICZKI NA ZIMNO 1 opakowanie serka naturalnego (jest taki w sklepach Aldi), 1 przezroczysta galaretka, 1 czerwona galaretka Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Serek przekładamy do miseczki, dodajemy schłodzoną galaretkę. Przelewamy do małych miseczek. Odstawiamy do stężenia. Gdy galaretka stężeje na górę wylewamy czerwoną galaretkę . I ponownie odkładamy do stężenia. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 18:59 SMAŻONA TILAPIA 2 kg filetu z tilapii, sól, mąka, 1 jajko, tarta bułka, tłuszcz do smażenia Tilapię dobrze umyć. Podzielić na mniejsze kawałki. Delikatnie posolić. Jajko roztrzepać. Każdy kawałek ryby obtoczyć w tmące, następnie w jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 19:01 ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 1 opakowanie filetów śledziowych typu matias, 1/2 litra mleka, 1 biała cebula, 2 duże łyżki octu, sól, pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe, śmietana 12% Śledzie dobrze przepłukać wodą. Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem i pozostawić na noc. Rano jeszcze raz je przepłukać. Ocet zagotować z szklanką wody. Dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach oraz listki laurowe. Odstawić do wystygnięcia. Zalać śledzie. Śledzie w zalewie octowej odłóżyć na 2 – 3 godziny. Pociąć na mniejsze kawałki. Przełóżyć do miseczki. Cebulę sparzyć. Pokroić w jak najmniejsze piórka. Dodać śmietanę i wymieszać. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 23:01 SERNIK Z MUSEM PIERNIKOWYM 2 opakowania herbatników, Masa serowa: 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, 250 ml śmietanki kremówki, 2 duże jajka, 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej, 1 szklanka drobnego cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, Mus: 2,5 łyżeczki żelatyny w proszku, 375 g mlecznej czekolady, 825 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej), 1,5 łyżki likieru, 6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika, 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru, 0,5 łyżeczki zmielonego cynamonu, 1 słoik powideł śliwkowych Wszystkie składniki masy serowej zmiksować na gładką masę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, Na spodzie wyłożyć herbatniki. Zalać masą serową i wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Wystudzony sernik posmarować z góry powidłami śliwowymi. Mleczną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej śmietanę (połowę). Wystudzić. Żelatynę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do zimnej czekolady. Dodać likier, przyprawę korzenną, imbir, cynamon. Wymieszać. Ubić pozostałą śmietanę. Do masy czekoladowej dodać 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać pozostałą śmietanę. Gotowy mus przełożyć na sernik i wyrównać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Udekorować startą czekoladą. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 23:03 MURZYNEK Z BAKALIAMI 3 jajka, 1 szklanka cukru trzcinowego, 1.5 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 3 łyżki śmietanki 12%, 5 dag czekolady, 20 dag masła, 10 dag suszonych moreli, 10 dag daktyli, 5 dag kandyzowanego imbiru, gotowa polewa czekoladowa, dowolne ozdoby do ciasta Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz śmietankę, roztopioną czekoladę i masło. Dobrze zmiksować. Bakalie oprószyć mąką. Dodać do ciasta i wszystko połączyć. Foremkę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto i piec przez 1 godzinę w 180°C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i dowolnie ozdobić. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.12.18, 23:05 CIASTO POMARAŃCZOWO – MIGDAŁOWE 2 pomarańcze, 5 jajek, 200 g cukru, 230 g mielonych migdałów, cukier puder i migdały do dekoracji Pomarańcze dokładnie umyć, posiekać w drobną kostkę. Owoce wrzucić do rondla, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Do jednej miski wbić żółtka, do drugiej białka. Z białek ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać połowę cukru. Drugą połową dosypać do żółtek i utrzeć na jasny kogel – mogel. Do żółtek dodać pomarańcze oraz migdały i wymieszać. Do gęstej masy dodać 3 łyżeczki piany z białek by ją lekko rozrzedzić. Później dodać resztę i delikatnie połączyć w całość. Masę przelać do tortownicy, posypać migdałami. Piekarnik rozgrzać do 180°C i piec przez 1 godzinę. Po wystygnięciu ciasta posypać je cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 06.01.19, 23:40 TILAPIA SMAŻONA 1 kg filetu z tilapii, 1 jajko, mąką, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, sól Filet, jeżeli jest mrożony to rozmrozić. Dobrze wypłukać, odsączyć. Podzielić na mniejsze cząstki. Filet posolić z obu stron. Obtoczyć w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 18.01.19, 22:02 Sok z buraków Wyciśnij sok z buraków i marchwi, wymieszaj w proporcjach 2 : 1. Na szklankę weź roztarty z solą ząbek czosnku, łyżeczkę soku z cytryny, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki, szczyptę kminku. Napój orzeźwia i oczyszcza. Nie tylko po imprezie. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 18.01.19, 22:04 Rosyjska syta Weź litr wody, 200 g miodu, po 5 goździków, liści laurowych i plasterków świeżego imbiru, płaską łyżeczkę cynamonu. Wymieszaj miód z wodą, zagotuj i zostaw na małym ogniu na 20 minut, dodaj korzenie i gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Zestaw, ostudź, przecedź przez gazę. Lekko podgrzej i pij. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 18.01.19, 22:07 Zupa cytrynowa Zagotuj 2 szklanki kurzego bulionu z sokiem cytrynowym, pieprzem, plasterkiem imbiru i goździkiem. Podawaj z plasterkami cytryny i jajkami przepiórczymi. Możesz posypać siekaną natką pietruszki lub kolendry. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:16 KOMPOT Z DYNI 1 dynia na każdy kilogram dyni dodajemy: – 5-6 goździków – 2 małe laski cynamonu – 3-4 łyżki octu do smaku – 1 opakowanie cukru waniliowego – 30÷40 dkg cukru – szczypta imbiru Na początku gotujemy przez około 10 min. wszystkie przyprawy kompotu: goździki, cynamon w laskach, ocet, cukier, cukier waniliowy i imbir. Po uzyskaniu odpowiedniego smaku wrzucamy miąższ z dyni i gotujemy wszystko przez 15-20 min. w zależności od miękkości dyni. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:39 PĄCZKI DOSKONAŁE doskonale. Wziąć 60 deka mąki, z 10 deka drożdży, rozrobionych trochą mleka, a skoro się ciasto ruszy wlać 1/i litra żółtek, rozbitych z 20 deka cukru do białości, 1/2 litra mleka, 1/4 litra masła klarowanego, bić ciasto doskonale; jeżeli za rzadkie dodać mąki, aby pączki potoczyć się dały i postawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasta wyłożyć je na stolnicę mąką wysypaną, rozciągnąć ciasto ręką i kłaść na nie kupki konfitur lub marmelady, zawijać ciastem jak pierogi, wyrzynać szklanką, układać na sito i postawić w ciepłem miejscu. Gdy dobrze podrosną, wrzucać na gorący szmalec wyrośniętą stroną. Po usmażeniu posypać je zaraz cukrem zmieszanym z tartą cytrynową skórką. Najlepiej kłaść je po usmażeniu na sita, wyłożone bibułą. Chcąc się przekonać, czy szmalec dość gorący, wrzucić kawałek ciasta, jeżeli się ciasto zacznie rumienić to dobry; żeby się tłuszcz nie palił można od czasu do czasu wrzucić plasterek surowego kartofla. Chcąc robić pączki bez nałożenia konfiturami, brać ciasto, lekko je potoczyć i po wyrośnięciu piec. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:44 DOBRE PĄCZKI pączki. 12 litra żółtek ubić z 40 deka cukru, wziąć 1/2 litra masła, 1]2 litra mleka, z którego wziąć do zarobienia 20 deka drożdży, 100 gr. słodkich i kilka gorzkich migdałów, U/a kilo mąki. Zarobić wyżej wskazanym sposobem poczem dać wyrosnąć, porobić pączki i piec n i wrzącym tłuszczu. Do tej ilości potrzeba do smażenia l 1 i 1/2 kilo tłuszczu Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:53 DOBRE PĄCZKI Wziąć 1 filiżankę żółtek 1 filiżankę klarowanego masła, 2 filiżanki mleka, z którego wziąć do zarobienia drożdży, 2 kieliszki araku, wetrzeć cytrynowej skórki, 80 deka pięknej mąki i 50 gr. drożdży. Zarobić zwykłym sposobem i postawić do wyrośnięcia. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 25.02.19, 23:56 PĄCZKI 7 żółtek i 3 łyżki czubato nabrane miałkiego cukru ujrzeć na śmietanę; w to wlać 50 gr. drożdży rozrobionych z trochą mleka, 4 łyżki masła klarowanego, pół litra letniego mleka, urobić mąki tyle, aby ciasto było dostatecznie gęste i po wyrośnięciu ciasta robić pączki wyżej podanym sposobem, piekąc na fryturze, na połowę zmieszanej ze szmalcem Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 17:22 Dzisiejsi ludzie chcieliby pojutrzejsze życie kupić za przedwczorajszą cenę Wiliams Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 18:08 DŻEM Z CZEREŚNI 1 kg czereśni bez pestek, 80 dag cukru Owoce przesypać cukrem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu na 10-12 godzin. W tym samym naczyniu gotować dżem, co pewien czas mieszając. Jeśli dżem ma już właściwą konsystencję przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 18:37 ZUPA KREM Z MARCHEWKI 2 łyżki masła, 1 nieduża cebula, 250 g marchewki, 1 pietruszka, 1 łyżka drobno startego imbiru, 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy, 300 ml bulionu warzywnego, śmietana 18%, sól, pieprz Warzywa obrać, umyć. Cebulę drobno posiekać, marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać masło i wrzucić cebulę, lekko poddusić, dodać marchewkę i pietruszkę. Gotować około 15 minut pod przykryciem (od czasu do czasu zamieszać). Dodać imbir i skórkę z pomarańczy i bulion. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Zdjąć z ognia zmiksować na krem. Przelać do rondla, dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Krem podawać na gorąco. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 18:55 ZAPIEKANKA Z SEREM 50 dag młodych ziemniaków, 30 dag schabu bez kości, 10 dag owczego sera, 1/2 pęczka majeranku, 15 dag zielonej fasolki szparagowej, 10 dag zielonego groszku, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła Ziemniaku umyć, włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować około 10 minut. Majeranek opłukać, oderwać listki i posiekać. Oczyszczoną fasolkę i przebrany groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedzić i odsączyć na sitku. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym maśle. Formę wysmarować tłuszczem i układać warstwami warzywa i mięso. Posypać solą i pieprzem, posiekanym majerankiem i owczym serem. Piec 15 minut w piekarniku w 200 C. Udekorować listkami majeranku. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 19:14 DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 1 i 1/2 kg czarnej porzeczki, 1 kg cukru Porzeczki dokładnie umyć, obrać z gron. Włożyć 1/3 część owoców do naczynia w którym będzie gotowany dżem, zgnieść i doprowadzić do wrzenia. Do rozgotowanych owoców dodać cukier i mieszać aż się całkowicie rozpuści. Wsypać pozostałe owoce gotować do chwili aż porzeczki zaczną opadać na dno naczynia a dżem stanie się dostatecznie gęsty. Gorący dżem włożyć wygotowanych słoików od razu szczelnie je zamykając. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 20:10 SAŁATKA Z MAKARONU RYŻOWEGO I PAPRYKI 1 papryka czerwona, zielona i pomarańczowa, 1/2 opakowania makaronu ryżowego, 7 grzybków mun, 1 ogórek, sos sojowy, papryka ostra, pieprz Grzyby mun i makaron namoczyć. Papryki, ogórek pokroić w cienkie paseczki. Grzyby mun po 15 minutach moczenia też pokroić. Warzywa, grzyby i makaron połączyć, wymieszać polać 1/4 szklanki sosu sojowego. Doprawić do smaku papryką i pieprzem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.09.19, 21:47 LETNIA SAŁATKA 5 dag kalarepy, 1 filiżanka kwaśnej śmietany, 5 dag selera, 1/2 filiżanki oleju, 5 dag marchwi, sól 15 dag pomidorów, 1 łyżeczka musztardy, 2 świeże papryki, ocet, 2 jaja gotowane na twardo, Kalarepę, seler i marchew utrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w małą kostkę, paprykę pokroić w krążki. Przygotowane w ten sposób warzywa włożyć do salaterki a drobno posiekane jajka ułożyć na środku. Kwaśną śmietanę wymieszać z olejem, przyprawić solą, octem i musztardą. Trochę podgrzać i polać sałatkę. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 27.09.19, 18:27 ZUPA MALINOWA 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 szklanka wody, serek homogenizowany waniliowy, 4 łyżki cukru, 50 dag malin, 5 dag bezików Maliny przebrać, przetrzeć przez sito. 1/2 szklanki zostawić do dekoracji. Wodę z cukrem zagotować w rondelku, zestawić z ognia. Gdy ostygnie wymieszać z przetartymi owocami. Dodać śmietanę i serek. Wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Zupę rozlać na takerze i przyozdobić malinami oraz bezikami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 11:32 WARSTWOWA SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM 4 śledzie, 2 cebule czerwone, 4-5 ziemniaków, 2 jajka, 2 marchewki, jogurt lub śmietana, majonez, olej, sól, pieprz Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki. Cebule obrać z łupin, pokroić w półplasterki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić. Obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę obrać, ugotować i również zetrzeć na tarce. W sałaterce ułożyć warstwami kolejno: śledzie, cebulę, ziemniaki. Warstwę ziemniaków skropić olejem, doprawić do smaku solą, pieprzem i marchewkę. Całość polać sosem majonezowo - jogurtowym. Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na grubej tarce i udekorować sałatkę. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 11:55 KURA NADZIEWANA MIĘSEM 1 kura, 1/2 kg mięsa mielonego, 2 jajka, natka pietruszki, 2 łyżki zielonego groszku, 2 łyżki kukurydzy, 10 dag pieczarek, 30 dag cebuli, olej, przyprawa do drobiu, sól, curry, pieprz, 1 bułka Kurę wyluzować z kości od wewnątrz, nie naruszając tuszki. Natrzeć przyprawami. Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć. Cebulę drobno pokroić i zeszklić z pieczarkami. Mięso mielone wyrobić, dodając jajka, przyprawę do drobiu, sól, pieprz, curry. Dodać groszek, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki. Lekko wymieszać. Nadziewać tuszkę mięsem. Spiąć wykałaczkami. Piec w naczyniu żaroodpornym około 2 godzin. Polewać wytworzonym z pieczeni sosem. Podawać z ziemniakami. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 12:15 KRÓLEWSKA SAŁATKA Z JABŁKAMI I ORZECHAMI 6 ziemniaków, 3 jajka, 2 jabłka, 4 łyżki soku z cytryny, 5 orzechów włoskich, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, kilka gałązek koperku, sól, pieprz Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Ugotowane na twardo jajka pokroić w ćwiartki. Orzechy prażyć na suchej patelni około 2 minut. Jabłka obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić łyżką soku z cytryny. Połączyć jogurt z majonezem i resztą soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, wymieszać. Polać sosem i posypać posiekanym koperkiem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 12:34 Pożytek przynosi nam stosowanie zasad a nie ślepa wobec nich uległość Pierre Charron Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 13:15 BURACZKI MARYNOWANE 3 kg buraków ćwikłowych, 1 l wody, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1/2 szklani 10% octu, 1 płaska łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru Buraczki oczyścić, dokładnie wymyć, ugotować w skórkach po czym wystudzić. Następnie obrać, rozłożyć do 8-10 słoiczków o pojemności 0.33 l. Przyrządzić zalewę. Zagotować wodę z cukrem i solą. Dodać ocet lub kwasek cytrynowy. Gorącą zalewą napełnić słoiki, które szczelnie zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 13:34 GALARETKA MALINOWA LUB PORZECZKOWA 400 g malin lub porzeczek, 1/2 l wody, 200 g cukru, 30 g żelatyny, śmietanka 30% Owoce zmiażdżyć, odcisnąć sok. Zalać przegotowaną, letnią wodą i ponownie odcisnąć. Rozpuszczoną w 1/8 l wody żelatynę zmieszać z płynem, dodać do smaku cukier, wlać do szklanej salaterki. Ostudzić. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 13:59 SZASZŁYKI BRZOSKWINIOWE 75 dag piersi kurczaka, 1 puszka brzoskwiń, sól. na marynatę; 4 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy do pierników, 3-4 łyżki sosu sojowego, sól Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posiekać. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Z oleju, sosu sojowego, zalewy, soli i przyprawy do pierników przygotować marynatę. Piersi kurczaka włożyć do miski, polać marynatą. Wymieszać, przykryć, odstawić na 3 godziny do lodówki. Brzoskwinie podzielić na kawałki. Nadziewać na szpadki na przemian kawałki mięsa i brzoskwiń Piec na grillu obracając i smarując pozostałą w naczyniu marynatą. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 14:13 WITAMINOWA SAŁATKA 5 mandarynek, 2 pomarańcze, 5 kiwi, puszka ananasów, puszka brzoskwiń, 2 banany, winogrona, 3 garście rodzynek, zalewa z ananasów i brzoskwiń Owoce pokroić i wymieszać. Zalać sokiem i zostawić na chwilkę żeby się przegryzły. W wersji dla dorosłych można dodać wiśnie z nalewki lub trochę likieru owocowego. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 29.09.19, 14:40 KREMOWY CHŁODNIK 3 pęczki rzodkiewek, 200 ml jogurtu naturalnego, 100 ml śmietany kremówki, 1 łyżka posiekanych ziół, sok z cytryny, sól, pieprz, cukier Rzodkiewkę umyć, odciąć ogonki. Kilka odłożyć do dekoracji a resztę pokroić i zmiksować razem z jogurtem. Do śmietany wycisnąć kilka kropel soku z cytryny, wsypać szczyptę soli i ubić na sztywno. Ubitą śmietanę dodać do jogurtu zmiksowanego z rzodkiewkami. Chłodnik doprawić solą i pieprzem, wymieszać i oziębić w lodówce. Przed podaniem wlać do miseczek, posypać posiekanymi ziołami i ozdobić dekoracyjnie wyciętymi cząstkami rzodkiewek. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 14:48 Świeże pestki dyni zabijają owsiki, glisty, tasiemce. Jeśli chcesz się ich pozbyć, zjedz na czczo 2 łyżki świeżych, obranych z łupinek pestek. Po 2 godzinach zażyj środek przeczyszczający. Kurację można powtarzać trzy razy w dwudniowych odstępach. To zwykle wystarcza, aby pozbyć się niechcianych gości. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 14:52 Olej z pestek dyni ma właściwości nawilżające i odmładzające, doskonale nadaje się do smarowania skóry, szczególnie suchej, łuszczącej się albo trądzikowej. Z kolei zawierający mnóstwo mikro- i makroelementów miąższ dyni idealnie nadaje się na maseczkę Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 15:19 SERNIK Składniki na spód: 150 g masła 2 łyżki kakao (użyłam 1 łyżkę kakao czarnego i 1 zwykłego) 20 sztuk ciastek (petite beurre) Składniki na masę serową: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ kg twarogu (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Spód: Ciastka mielę na drobno (można rozdrobnić wałkiem do ciasta). Masło rozpuszczam i dodaję do niego ciastka i kakao. Całość mieszam i wykładam do tortownicy o średnicy 20 cm, której dno wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Na brzegach tworzę rant o wysokości 5-6 cm. Spód wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową. Masa serowa: Białka oddzielam od żółtek i żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę. Białka ubijam na sztywno. Śmietankę również ubijam. Do masy jajecznej dodaję twaróg cały czas miksując, ale na niskich obrotach. Następnie dodaję białka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników, a na koniec dodaję ubitą śmietankę i ponownie delikatnie mieszam. Masę serową wylewam na przygotowany spód i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 55 minut. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 00:08 PĄCZKI PAROZNE Wziąć 80 deka mąki, przesiać ją z tego 10 deka wsypać w »/, litra gotującego się mleka, zdjąć z ognia i mieszać aż do zgęstnienia, żeby gruzełków nie było. * o wystudzeniu wlać 65 gr. drożdży rozrobionych w 2 łyżkach mleka i postawić, żeby podrosło. Osobno rozbić 15 żółtek z 20 deka cukru do białości, wlać A/4 litra klarowanego masła, wsypać 50 gr. gorzkich migdałów, sparzonych, obranych z łupin i utartych na tarce, lub sproszkowanej wanilji i postawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po wyrośnięciu ciasta włożyć e na mąką wysypaną stolnicę, rozciągnąć ciasto ręką i kłaść na nie kupki konfitur lub marmelady, zawijać ciastemjak pierogi, szklanką wyrzynać; układać na sito lub deseczki i postawić w ciepłem miejscu; jak dobrze podrosną wrzucić je wyrośniętą stroną na gorący szmalec na połowę z fryturą zmieszany. Po usmażeniu posypać je zaraz cukrem. Tłuszczu powinno być zawsze dużo, aby p ączd swobodnie w nim pływały. dokładać więc ciągle świeżego po łyżce. W szmalec należy włożyć od czasu do czasu plaster surowych kartofli, który wstrzymuje swą wilgocią przepalenie się tłuszczu. Chcąc robić pączki bez nałożenia konfiturami, brać ciasto, lekko potoczyć i po wyrośnięciu piec je. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 00:13 CHRUŚCIK Utrzeć na śmietanę 2 łyżki świeżego wymoczonego masła, wbić 15 żółtek, wsypać 20 deka cukru, z którego można trochę zostawić do posypywania chruści,ków, trzeć znów dobrze w donicy, wsypać 10 gr. amonium carbonicum lub też araku, dolać 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany, wsypać 60 deka mąki i doskonale w jedną stronę trzeć. Następnie ciasto wyłożyć na stolnicę, wziąć jeszcze 20 deka mąki, ciasto lekko wygnieść tą mąką, a resztę z niej zostawić do posypania stolnicy. Ciasto musi być bardzo wolne, tak, że ledwie się da wałkować, bo gdy zbyt nagniecione, to chruścik niedobry. Ciasto lekko cienko rozwałkować, nie sypiąc wiele mąki, tylko wałek mąką ocierać; krajać kółkiem w paski na kawałki, przewijać każdy kawałek i zaraz, póki wilgotne, bez przesychania, smażyć na wrzącym tłuszczu, zmieszanym na połowę z klarowanem masłem lub z fryturą. Można je też smażyć na samej fryturze, lecz nigdy w samem maśle,bo się palą a nie rosną. Ogień nie musi być zbyt nagły, żeby się tłuszcz nie palił. Chruścik powinien być żółtego koloru. Skoro się ;z jednej strony upiecze, przewrócić widelcem na drugą, opiec, wyjmować na sito i posypać cukrem .. Chruścik taki można przechować parę tygodni i będzie dobry. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 00:15 CHRUŚCIK Utrzeć na śmietanę 4 żółtka z 2 łyżkami cukru czubato nabranemi, 2 łyżkami masła klarowanego letniego i 6 gr. amonium carbonicum; następnie wlewać po trochu 4 łyżki dobrej gęstej śmietany i 2 łyżki wody dosypując naprzemian 20 deka mąki. Skoro dobrze z mąką w donicy masa wymieszana, wyłożyć ią na stolnicę, dobrać 10 deka mąki, wygnieść z nią ciasto, zostawiając 1 łyżkę do wycierania wałka i stolnicy, rozwałkować, wykrawać chruściki i piec jak wyżej podane. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 00:24 CHRUST LANY ANGIELSKI Rozbić do białości 6 żółtek i cukrem i łyżką klarowanego masła i wsypać tyle mąki, aby ciasto lało się z łyżki. Zagotować tłuszczu zmieszanego do połowy z masłem, nabrać pełną łyżką ciasta i zlewać je, obracając łyżką w różnym kierunku do przygotowanej tłustości. Skoro się chrust podrumieni, obrócić go na drugą stronę, a jak się z drugiej zrumieni, wybrać na sito i posypać cukrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 12:32 Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 12:37 Profesjonalnie nadziewamy pączki szprycą cukierniczą. Niektórzy decydują się zastąpić taki sprzęt strzykawką, ale z rękąna sercu tego pomysłu nie polecamy. Jeśli nie dysponujemy szprycą, to pączki nadziewamy przed smażeniem. W tym celu ciasto wałkujemy, wykrawamy okręgi, nakładamy ciepłe nadzienie, zaklejamy i formujemy kule. Tak przygotowane pączki odstawiamy do wyrośnięcia. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 12:41 stnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 12:44 A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 26.02.19, 13:11 POMARAŃCZOWE PĄCZKI 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 dkg drożdży 40 g masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka sól szczypta 1 łyżka cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej smalec do smażenia krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/ 3 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 galaretka pomarańczowa puder do posypania 1 pomarańczo do farszu Do miski przekładam drożdże, dolewam letnie mleko, dodaję szczyptę cukru i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Żółtka ubijam z łyżką cukru. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję żółtka,jogurt, sól, łyżkę skórki pomarańczowej kandyzowanej i zarabiam mikserem. Masło rozpuszczam i studzę. Do ciasta dodaję masło i dalej wyrabiam mikserem ciasto około 10 minut.Z wierzchu posypuję ciasto mąką delikatnie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Ciasto wyjmuję na stolnicę podsypaną mąką i rozciągam na placek o grubości 1 cm. Za pomocą szklanki wycinam koła i układam na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście tym pączki są lepsze. W głębokim garnku roztapiam smalec. Powinien mieć temp 175 stopni. Nie mam termometru dlatego wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka. Temperatura jest dobra jak zrumieni się on po minucie. Wrzucam po 5 pączków górą pączka do dołu. Podczas smażenia reguluję temperaturę tłuszczu żeby się nie spaliły. Smażę z dwóch stron. Pomarańcze sparzam i ścieram na tarce o najmniejszych oczkach. Przesypuję do słoiczka zasypuję trzema łyżkami cukru zakręcam i wstawiam do lodówki. Skórka będzie już dobra na drugi dzień. Z pomarańczy wyciskam sok razem z miąższem. Połowę soku zagotowuję i wsypuję do niego galaretkę którą rozpuszczam w nim. Dolewam resztę soku i odstawiam do lodówki na noc. Do miski przekładam galaretkę pomarańczową, dodaję śmietanę schłodzoną, skórkę pomarańczową kandyzowaną i miksuję aż krem będzie gęsty. Zimne pączki kroję na pół, i smaruję kremem za pomocą szprycy. Układam kawałki pomarańcza. Posypuję cukrem pudrem. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 15:29 SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 4 jajka 1/2 sałaty radicchio 1/2 sałaty rzymskiej ogórek 20 dag tuńczyka z puszki pomidorki koktajlowe posiekany drobno szczypior 2 cebule dymki 2 łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka octu winnego sól świeżo zmielony pieprz Jajka ugotuj na twardo. Zalej je zimną wodą i pozostaw na 5 minut. Obierz ze skorupki i pokrój w cząstki. Z sałaty oderwij liście, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój lub porwij na mniejsze kawałki. Ogórka posiekaj w plasterki. Tuńczyka odsącz z zalewy i podziel na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe pokrój. Wszystkie składniki rozłóż na talerzu. Dodaj posiekany drobno szczypiorek i cebulę dymkę. W szklance wymieszaj olej, sok z cytryny, ocet winny, sól i świeżo zmielony pieprz. Zalej sałatkę pół godziny przed podaniem. Lekko wymieszaj. Podawaj jako drugie śniadanie. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 15:53 PIEROGI Z SEREM I ŚMIETANKĄ OWOCOWĄ 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru łyżka cukru waniliowego łyżka masła 3/4 szklanki gorącej wody ===================== 40 dag twarogu półtłustego żółtko 3 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego garść rodzynek olej 15 dag śmietany 30 proc. 3 łyżki soku z czerwonych porzeczek 5 kostek czekolady lub czekoladowa posypka ============================= Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i masło wymieszaj, dodaj gorącą wodę. Wyrób ciasto ręcznie, odstaw. Ser biały pokrusz widelcem, wymieszaj z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym, rodzynkami. Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, kładź farsz, sklejaj. Gotuj w osolonym wrzątku minutę po wypłynięciu. Śmietanę wymieszaj z sokiem z porzeczek. Polej nią pierogi i posyp je startą czekoladą. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 16:20 SZOPSKA SAŁATKA 4 duże dojrzałe pomidory czerwona cebula 1-2 strąki czerwonej papryki 3 ogórki gruntowe 1/2 pęczka natki (lub bazylii) 200 g sera typu bałkańskiego lub fety garść czarnych oliwek oliwa ocet winny sól, pieprz Opłucz i osusz pomidory, usuń gniazda nasienne i nasady ogonków, pokrój warzywa na ósemki lub w dużą kostkę. Umyte strąki papryki przekrój na pół. Usuń nasiona. Miąższ pokrój na kawałki, dodaj do pomidorów. Ogórki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą (jeśli chcesz, obierz ze skórki). Pokrój w kostkę lub w półplasterki. Dodaj do warzyw razem z posiekaną w krążki czerwoną cebulą. Wsyp osączone z zalewy czarne oliwki bez pestek oraz poszatkowane grubo listki natki (lub bazylię), wymieszaj całość. Składniki sałatki dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Słony ser typu bałkańskiego lub fetę zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach lub pokrusz. Posyp gotową sałatkę. Przed podaniem na stół skrop ją kilkoma łyżkami dobrej oliwy oraz łyżeczką octu winnego. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:26 TARTA DYNIOWA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE Paczkę gotowego francuskiego ciasta mam zawsze w zamrażalniku. Gdy zjawiają się nieoczekiwani goście, ratuje sytuację. Oto jesienna wersja z dynią. W dobrze nagrzanym piekarniku podpiecz w okrągłej foremce ciasto francuskie, pamiętając, aby lekko je nakłuć widelcem i nieco obciążyć (na przykład folią aluminiową), tak żeby nie wstało. Miąższ dyni (upieczonej lub ugotowanej) zmiksuj. Na patelni zeszklij na oliwie pokrojonego w cienkie plasterki pora. Do dyniowego miąższu dodaj pora, nieco pokrojonego na małe kawałki pleśniowego sera typu roquefort, roztrzepane jajko i trochę gęstej śmietany. Delikatnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie chili. Wyłóż nadzienie na podpieczone ciasto, posyp tartym parmezanem lub innym aromatycznym serem i zapiecz około pół godziny. Do tego kieliszek czerwonego wina. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:31 LASAGNE Z DYNIĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ W wersji wegetariańskiej można zrezygnować z szynki – także będzie znakomite. Pokrojoną na większe kawałki oczyszczoną dynię posmaruj lekko oliwą i upiecz wraz ze skorupą tak, aby miąższ był miękki, ale się nie rozpadał. Płaty lasagne zmiękcz we wrzącej wodzie i wyłóż nimi nasmarowane masłem naczynie żaroodporne. Na patelni rozgrzej trochę masła i włóż listki świeżej szałwii. Smaż na małym ogniu przez około minutę, aż staną się chrupiące. Miąższ dyni włóż do miski, dopraw papryką, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Delikatnie dodaj kilka łyżek serka ricotta (lub twarożku). W oddzielnej miseczce wymieszaj nieco śmietanki z utartym parmezanem. Plastry suchej szynki (parmeńskiej lub innej) pokrój na cienkie paseczki. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Do naczynia wyłożonego płatami lasagne wyłóż połowę nadzienia dyniowego, połowę pokrojonej szynki i połowę usmażonej szałwii wraz z masłem. Ułóż kolejną warstwę płatów lasagne, wyłóż resztę nadzienia dyniowego, resztę szynki i szałwii (pozostaw trochę masła z kilkoma listkami szałwii na wierzch). Połóż ostatnią warstwę płatów ciasta, a na wierzchu rozprowadź mieszankę śmietanki i parmezanu z dodatkiem masła szałwiowego (listki szałwii odłóż). Skrop delikatnie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku kilkanaście minut, aż uzyska złoty kolor. Odpowiedz Link
madohora Re: A może wątek kulinarny XI 03.10.19, 18:39 KOPYTKA DYNIOWE To świetna odmiana popularnych kopytek. Są nieco delikatniejsze i doskonale smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem kilku łyżek śmietankowego serka zrób purée i zmieszaj mniej więcej pół na pół z lekko odciśniętym purée z upieczonej lub ugotowanej dyni. Dodaj ubitą pianę z białka i oddzielnie roztrzepane żółtko. W wersji słonej można dorzucić nieco tartego parmezanu i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę delikatnie wymieszaj i wyłóż na blat. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając szybko gładkie, miękkie ciasto, podsypując dodatkowo mąkę w razie potrzeby. Formuj długie wałeczki, pokrój w poprzek na kopytka i gotuj w lekko osolonej wodzie. Świetne z roztopionym masłem i tartym parmezanem lub zrumienione na patelni również z masłem i orzechami włoskimi, posypane brązowym cukrem (to w wersji słodkiej). Najlepsze są kopytka z poprzedniego dnia, odsmażane na patelni. Odpowiedz Link