Dodaj do ulubionych

🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady🍓

28.07.19, 20:34
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/wd/qa/jcow/To9xmvbJjGBbJVWipX.jpg
Obserwuj wątek
        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 20:39
          [b][color-=red]UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI[/color][/b]

          200 g masła
          200 g cukru
          4 jajka
          200 g mąki pszennej
          60 g mąki ziemniaczanej
          1 łyżka octu
          1 łyżeczka proszku do pieczenia
          1 łyżeczka cukru waniliowego lub olejku waniliowego
          ok 600 g truskawek

          Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym lub olejkiem waniliowym. Ucierać dodając po jednym jajku, następnie dodać ocet. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą tak, aby powstało gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem, posypać tartą bułką. Przełożyć masę. Truskawki oczyścić, poukładać je na cieście. Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wstawić ciasto piec około 50-60 minut.
            • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 20:40
              PLEŚNIAK

              3 szklanki mąki pszennej
              5 jaj
              kostka masła
              niepełna szklanka cukru
              1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
              2 łyżki kakao
              szczypta soli
              3 jabłka najlepiej szara reneta

              mąka+ posiekane masło+żółtka+ proszek do pieczenia+ 2 łyżki cukru- zagnieść ciasto
              -ciasto podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao
              - 1częśc jasną i 1 ciemną schować do zamrażarki na 30 min
              - 1 częścią jasną wygnieść dno foremki posmarowanej masłem, ja używam typową okrągłą

              - po 30 min, na jasne ciasto zetrzeć na tarce ciemne ciasto
              -jako następną warstwę wyłożyć pokrojone w cienkie plasterki jabłka
              -białka + szczypta soli ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier
              -wyłożyć piane na jabłka
              - jako ustatnią warstwę białe ciasto starte na tarce
              Piec w temp. 180st. przez 45min
                • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 21:00
                  SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI

                  Ciasto: 2,5 szkl mąki
                  1 szkl cukru
                  1/2 szkl oleju
                  1/2 szkl maślanki zwykłej
                  3 jajka
                  2 łyżeczki płaskie prosku do pieczenia
                  Kruszonka: 1 szkl mąki
                  1/3 kostki masła lub KASI
                  1 cukier waniliowy
                  1/2 szkl cukru

                  Wszystkie składniki dobrze wymieszać łyżką tj. mąka, cukier, olej, maślanka, jajka, proszek do pieczenia. Następnie wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Dodać na to owoce (truskawki, rabarbar lub śliwki). W osobnej misce przygotowujemy kruszonkę wszystkie składniki ugniatamy ręką. Gotową kruszonkę posypujemy owoce. Do rozgrzanego piekarnika wstawiamy ciasto. Piec góra dół 175 stopni po 10 min zmniejszyć na 160 stopni i piec jeszcze 40 min.
                    • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 21:01
                      PALUCHY SEROWE

                      0,5 kg białego sera
                      2 szklanki mąki (plus trochę do podsypania)
                      1 łyżka octu
                      1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
                      0,5 szklanki cukru
                      0,5 szklanki śmietany 18%
                      4 żółtka
                      pół łyżeczki zapachu pomarańczowego

                      Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać (rozdrobnić) nożem, potem dokładnie zagnieść ciasto rękami. Formować paluchy Smażyć na gorącym oleju aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 21:02
                        OPONKI SEROWE

                        0,5 kg białego sera
                        2 szklanki mąki (plus trochę do podsypania)
                        1 łyżka octu
                        1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
                        0,5 szklanki cukru
                        0,5 szklanki śmietany 18%
                        4 żółtka
                        pół łyżeczki zapachu pomarańczowego

                        Ser przepuścić przez maszynkę lub praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać (rozdrobnić) nożem, potem dokładnie zagnieść ciasto rękami. Formować oponki. Smażyć na gorącym oleju aż będą rumiane. Posypać cukrem pudrem.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 21:06
                          CIASTO BANANOWE

                          9 dojrzałych bananów
                          60 g cukru
                          7 jajek
                          1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
                          250 g masła (lub margaryny)
                          200 g mąki
                          Banany obieramy i kroimy w plastry. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 min. Całe jajka miksujemy, dodajemy mleko skondensowane i roztopione masło. Cały czas miksując dodajemy mąkę. Dokładamy banany i delikatnie je łączymy z ciastem. Tortownicę 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Cisto wlewamy do formy i pieczemy ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdyby zbyt brązowiało przykrywamy folią aluminiową. Ciasto studzimy w piekarniku.
                            • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 21:07
                              JOGURTOWIEC Z GALARETKAMI

                              jogurt naturalny, 400 g
                              żelatyna, 2 łyżki
                              cukier puder, 80 g
                              galaretka rubinowa, 1 op
                              galaretka niebieska, 1 op
                              herbatniki, 6 szt
                              Sposób przyrządzenia: Galaretki rozrabiamy osobno w mniejszej ilości wody niż to pisze na opakowaniu ( czyli ok. 250 ml ) Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Studzimy. W misce rozrabiamy jogurt z cukrem pudrem. Dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko razem dokładnie! miksujemy. Zastygnięte! ( muszą byc twarde ) galaretki kroimy w kosteczki. Delikatnie wkładamy do jogurtowej masy ( zostawiając kilka do ozdoby góry ). Wylewamy do formy keksowej wyłożonej herbatnikami. Wkładamy do lodówki. Zostawiamy w lodówce na ok. 2 godziny
                                • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 21:08
                                  BOLIWIJSKIE PĄCZKI

                                  2 szklanki mąki
                                  2 łyżeczki proszku do pieczenia
                                  1 łyżeczka soli
                                  1 łyżka miękkiego masła
                                  2 jajka
                                  1/2 szklanki wody
                                  olej rzepakowy do smażenia
                                  miód (ja do miodu dodałam jeszcze kilka kropel soku z cytryny)
                                  cukier puder

                                  W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać miękkie masło, jajka i wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie w zależności od potrzeby można dodać trochę mąki lub wody jednak ciasto nie może być twarde. Przykryć ciasto ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym mąka stole rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 0,5 cm nie więcej. Nożem bądź radełkiem wycinamy romby i pozastawiamy na 5 minutek w tym czasie rozgrzewamy olej w rondelku. Wrzucamy ciastka na gorący tłuszcz i smażymy do zarumienienia z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Kiedy wszystkie upieczemy polewamy płynnym miodem i posypujemy cukrem pudrem..
                                  • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.07.19, 21:09
                                    OPONKI

                                    500g sera półtłustego
                                    500g mąki pszennej
                                    100g cukru
                                    cukier waniliowy
                                    4 żółtka
                                    1łyżeczka sody oczyszczonej
                                    250ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
                                    tłuszcz do smażenia ( olej rzepakowy lub planta)
                                    mały kieliszek spirytusu
                                    cukier puder do posypania

                                    Ser przecisnąć przez praskę. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka,sodę i śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie oprószyć mąką i rozwałkować na grubość ok. 1-1,5cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na każdym wykroić małą dziurkę za pomocą kieliszka. Dobrze rozgrzać tłuszcz, smażyć oponki z obu stron na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać cukrem pudrem.
        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 26.06.21, 18:49
          GALARETKA "SIÓDME NIEBO"

          2 kolorowe granatowe galaretki (wersja limitowana), 1 opakowanie śmietanki 36%, śmietan - fix

          Galaretę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Schładzamy i wlewamy do w miarę płaskiego pojemnika lub na głęboki talerz. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Gotową galaretkę kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy ze śmietan - fixem. Do wysokich pucharków nakładamy na przemian śmietanę i galaretkę aż do całkowitego wyczerpania składników.
        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 27.08.21, 18:59
          TOSTY FRANCUSKIE Z OWOCAMI

          5-6 kawałków chleba tostowego pełnoziarnistego
          2 jajka wiejskie
          4-5 łyżek mleka
          2-3 łyżki miodu
          drobne owoce do posypania ( u mnie jeżyny i czarne porzeczki)
          kilka łyżek oleju rzepakowego do smażenia

          Jajka rozbełtać z mlekiem. Maczać w nich tosty. Następnie smażyć z obu stron na patelni, aż zbrązowieją. Posmarować miodem. Posypać owocami. To już wszystko.
        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 26.09.21, 01:08
          TĘCZOWY METROWIEC

          ciasto jasne
          mąka pszenna 200 g
          cukier 100 g
          olej 100 ml
          galaretka cytrynowa 50 g
          Proszek do pieczenia 10 g
          jajka 3 szt.
          ciasto zielone
          mąka pszenna Typ 500 200 g
          cukier 100 g
          Olej rzepakowy 100 ml
          galaretk agrestowa 50 g
          Proszek do pieczenia 10 g
          jajka 3 szt.
          ciasto czerwone
          mąka pszenna Typ 500 200 g
          cukier 100 g
          Olej rzepakowy 100 ml
          kisiel truskawkowy 50 g
          Proszek do pieczenia 10 g
          jajka 3 szt.
          krem budyniowy
          mleko 3,2% 800 ml
          masło 300 g
          cukier 200 g
          Budyń waniliowy 120 g
          Mąka ziemniaczana 50 g
          żółtka 2 szt.
          polewa czekoladowa
          Czekolada mleczna 200 g

          Ciasto jasne: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i galaretkę cytrynową. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.
          Ciasto zielone: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i galaretkę agrestową. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.
          Ciasto czerwone: Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kisiel truskawkowy. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki. Pieczemy około 45 minut do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Studzimy.
          Krem budyniowy: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 200 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieram na puch. Dodaje partiami zimny budyń. Miksuję.
          Trzy ciasta kroję na grube pasy. Układam na przemiennie kolorami. Każdy kawałek smaruje kremem. Układam kolorami tęczy. Boki i wierzch smaruję pozostałym kremem budyniowym. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.
          Polewa czekoladowa: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dekoruję nią zimne ciasto. Studzę. Ciasto kroję na ukos.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 07.08.19, 22:28
        [b]color=green]DOMOWE LODY ŚMIETANKOWO - WIŚNIOWE[/color][/b]

        1 szklanka wiśni, śmietana 30%, 1/2 szklanki mleka, 1 kieliszek likieru wiśniowego, ewentualnie miód do osłodzenia, śmiatan-fix

        Wiśnie drylujemy, dokładnie płuczemy. Przekładamy do woreczka foliowego i na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Następnie owoce blendujemy z dodatkiem mleka oraz miodu. Śmietanę schładzamy, ubijamy ze śmietan - fixem. Obie masy przekładamy do plastikowego pojemnika lub mrozoodpornych foremek i zamrażamy. Widelcem lub innym narzędziem robimy dwukolorową mozaikę. Ja miałam piękną ale moja mama musiała akurat coś włożyć do zamrażalnika gdy masy jeszcze były płynne (poruszyła je) i wyszło jak wyszłosad
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 28.10.19, 18:33
        ROGI OBFITOŚCI

        3/4 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 5 dag zmielonych migdałów, 2 jajka, 1 białko, kilka kropli olejku migdałowego, masło lub oliwa do smarowania blachy, 1/2 słoika dżemu wiśniowego, 1 łyżka wiśniówki, bita śmietana do dekoracji

        Jajka i białko utrzeć z cukrem i olejkiem. Ucierając w dalszym ciągu dodawać mąkę i zmielone migdały. Na blachę wysmarowana masłem lub olejem wlać dwa okrągłe placuszki wielkości dłoni. (Wylewać po dwa placuszki naraz, więcej nie zdąży się zwinąć). Piec w średniej temperaturze około 5 minut. Gdy zżółkną podważyć szybko nożem i zwinąć w kształt rogu. Potrzymać chwilkę aż stężeją. Upieczone rogi napełniać dżemem z wiśniówką. Udekorować bitą śmietaną i owocem wiśni - może być kandyzowana lub z likieru.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 29.06.20, 18:43
        LODY DLA DOROSŁYCHsmile

        1 opakowanie dowolnych lodów śmietankowych, gorzka czekolada, sos czekoladowy, kieliszek koniaku na każą porcję

        Za pomocą specjalnej łyżki lody przekładamy do miseczek. Na każdą porcję lodów dodajemy sos czekoladowy oraz posypujemy tartą czekoladą. Wlewamy kieliszek koniaku. Możemy ozdobić bitą śmietaną i cieniutka wafelkiem.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 15.07.20, 16:10
        PSZCZÓŁKA

        Na ciasto: 25 dag mąki
        10 dag cukru
        10 dag masła
        1 jajko
        3 łyżki mleka
        1 mały proszek do pieczenia
        odrobina soli
        Składniki masy: 10 dag masła, 10 dag cukru, 3 łyżki mleka, 5 dag midałów, 1/2 paczki cukru waniliowego
        Na wierzch: 1/2 paczki płatków migdałowych, 1 łyżka miodu
        Krem maślany:1/2 l mleka, 1 paczka budyniu waniliowego, 15 dag cukru, 3/4 szklanki masła



        Ciasto: Masło utrzeć na pianę. Dodać cukier, sól, jajko. Przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko. Dość szybko wyrobić ciasto. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm i wyłożyć nim spód tortownicy.

        Masa: Stopić masło. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz zmielone migdały i mleko. Następie przegotować wszystko. Masę nałożyć na ciasto i piec w średnio gorącym piekarniku (160° C) około 30 minut.
        Uwaga: Może być potrzebny dłuższy czas pieczenia. W elektrycznym piekarniku wychodzi tak około 40 minut.

        Na wierzch: Płatki migdałowe uprażyć z miodem na beztłuszczowej patelni. Nałożyć na górę ciasta. Ciasto włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika.

        Na tym etapie można zakończyć. Można też po upieczeniu ciasto przełożyć kremem maślanym

        Krem maślany: Z mleka, cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego ugotować budyń. Mieszać go aż do wystygnięcia. Masło utrzeć na pianę i zmieszać je z budyniem. Budyń dodawać stopniowo łyżkami. Utrzeć na jednolitą, kremową masę.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 06.12.20, 20:00
        POLEWA LUSTRZANA

        Rozpuszczamy 20g żelatyny w ciepłej wodzie (nie wrzącej) 300g cukru podgrzewamy ze 150ml wody i mieszamy aż cukier się rozpuści. Dodajemy 200ml mleczka skondensowanego i mocno podgrzewamy (nie powinno nam to się zagotować). Następnie do gorącego mleczka z wodą i cukrem dodajemy 350g białej czekolady i mieszamy aż czekolada się rozpuści (trwa to dosłownie moment), dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy aż polewa będzie gładka.

        Polewy jest sporo więc można ją podzielić i zrobić kilka kolorów. Potrzebne nam będą dowolne barwniki spożywcze, albo np. bardzo intensywny sok z buraka. Przygotowaną kolorową polewę należy wystudzić do momentu aż nabierze formę niemalże żelu. (w razie czego można ją jeszcze raz podgrzać)

        Serniczki wyjmujemy z zamrażarki i z foremek. Ustawiamy na kratce do studzenia ciast, albo na takiej do pieczenia w piekarniku, tak aby polewa mogła swobodnie spłynąć i zmrożone serniczki polewamy gęstą chłodną polewą (około 32 stopni C). Czekamy aż polewa zastygnie i bardzo delikatnie przekładamy serniczki na talerzyki. Możemy użyć jadalnego złota do przystrojenia ich, albo podawać schłodzone bez żadnej dekoracji.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 06.12.20, 23:43
        BŁYSKAWICZNE OBWARZANKI

        1 łyżeczka sody
        2 jajka
        280g serka homogenizowanego waniliowego (średnio 2 opakowania)
        1/3 szklanki cukru
        1 cukier waniliowy
        olej do smażenia

        Mąkę z sodą przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i mieszamy. Dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
        Stolnicę podsypujemy mąką i rozwałkowujemy placek na grubość ok 1cm. Okręgi wykrawamy szklanką a kieliszkiem dziurki.
        Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzewamy olej (ok. 2 cm. wysokości naczynia). Wkładamy obwarzanki i smażymy na złoty kolor. Wyjmujemy na ręczniki papierowe. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 11.06.21, 23:21
        PIANKA

        Upiec biszkopt ciemny.
        MASA, :
        mleko, 1/2 l
        masło, 25 dag
        mąka ziemniaczana, 1 łyżka
        Mąka pszenna, 2 łyżki
        kokos, 8 łyżek
        żółtka, 5
        cukier kryształ, 3-4 łyzki
        cukier waniliowy, 1
        Pianka, :
        białka, 5
        cukier krysztal, 3/4 szklanka
        żelatyna, 1 łyżeczka
        galaretka czerwona, 2 łyżki
        woda, 3 łyżki
        DODATKOWO, :
        ananasy, 1 puszka
        czekolada, 3-4 kostki

        Z mleka, mąki, żółtek, cukru kryształu, cukru waniliowego, kokosu ugotować budyń. Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą budyniową.
        Żelatynę rozpuścić w wodzie, dodać suchą galaretkę i dobrze wymieszać. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką.
        Przełożenie ciasta: ciasto - połowa masy - owoce ananasa - pozostała część masy - pianka - starta czekolada.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 27.06.21, 20:45
        OWOCE POD KRUSZONKĄ

        6 śliwek, przekrojonych na połówki
        brzoskwinia pokrojona w plasterki
        250 g malin i jagód

        Kruszonka

        90 g masła
        1/3 szklanki drobnego cukru
        łyżeczka zmielonego cynamonu
        1/4 szklanki słupków migdałowych
        lody lub jogurt jako dodatek

        1 Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozłóż owoce do czterech miseczek żaroodpornych.
        2 Włóż do miski masło pokrojone w kostkę, dodaj mąkę, cukier i cynamon. Rozcieraj składniki w palcach, dopóki masło się nie wchłonie. Dodaj migdały i rozcieraj jeszcze przez chwilę. Nałóż kruszonkę na owoce.
        3 Wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut, do chwili, gdy kruszonka się przyrumieni, a owoce zmiękną. Podawaj na ciepło lub na zimno z kulką lodów lub kleksem jogurtu.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 19:00
        Do miski bić żółtko, dodać cukier i gotowane żółtko, dobrze rozetrzeć łyżką. Dodać cukier waniliowy, miękkie masło oraz mąkę, wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na 43 części. Z każdej z nich wałkować ok. 14 cm wałeczki, przełożyć je w połowie tworząc coś podobnego do nie zawiązanej pętelki.

        Białko roztrzepać widelcem, każde ciastko nim posmarować, posypać cukrem perlistym.

        Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 17 minut.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 18.08.21, 20:25
        CIASTO ZE ŚLIWKAMI

        500 g śliwek (najlepiej węgierek)
        półtorej szklanki mąki
        200 g masła
        3 jajka
        niepełna szklanka cukru
        2 łyżki kwaśnej śmietany
        czubata łyżeczka proszku do pieczenia
        cukier puder

        1. Śliwki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół.
        2. Jajka i cukier miksujemy na gładką masę. Ciągle mieszając, stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Miksujemy, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję.
        3. Tortownicę lub formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto do formy, a następnie na wierzchu układamy śliwki.
        4. Pieczemy w 160°C ok. 40 minut, sprawdzając po 35 minutach patyczkiem. Wyjmujemy blachę z piekarnika i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 23.08.21, 14:40
        TARTA Z MALINAMI

        2 pomarańcze
        pół szklanki cukru
        3/4 szklanki mąki
        3 jaja
        150 g masła
        75 g mielonych migdałów
        łyżeczka proszku do pieczenia
        125 g mrożonych malin
        3/4 szklanki cukru pudru

        1. Pomarańcze sparzamy, osuszamy i ścieramy z nich skórkę. Owoce przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Masło rozpuszczamy, studzimy. Maliny rozmrażamy.
        2. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej razem z tartymi migdałami, skórką pomarańczową i sokiem, z którego zostawiamy 3-4 łyżki. Formę do tarty o średnicy 22 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25 minut w 175ºC.
        3. Tartę wyjmujemy z formy, studzimy. Do cukru pudru dodajemy 3-4 łyżki pozostawionego soku pomarańczowego, energicznie mieszamy, aby powstał gładki lukier. Na wierzch ostudzonej tarty wykładamy osączone z soku rozmrożone maliny. Całość dekorujemy esami-floresami z lukru.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 26.08.21, 18:55
        Odmiany melona o pomarańczowym miąższu, na przykład kantalupa, są dodatkowo źródłem beta-karotenu. Jedzenie melonów ma więc pozytywny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku oraz stan i wygląd skóry. To idealne warzywo na lato, bo doskonale gasi pragnienie i nawilża od środka, chroniąc przy okazji skórę.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 29.08.21, 17:14
        KURCZAK W POMARAŃCZACH

        4-5 udek z kurczaka
        1 duża pomarańcza
        dużo świeżego tymianku
        sól, pieprz i papryka słodka do smaku

        1/3 pomarańczy odciąć, resztę pokroić na cienkie plastry.

        Udka oczyścić, włożyć do dużej miski i skropić sokiem z pomarańczy. Dokładnie wetrzeć sok w mięso, następnie je doprawić solą, pieprzem i papryką. Zostawić na pół godziny.
        Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, powciskać tymianek i przełożyć plastrami pomarańczy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni termoobieg przez 60-70 minut do miękkości.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 22.09.21, 17:28
        KRUCHE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

        jaja 5 szt
        mąka pszenna Typ 500 0,5 kg
        Margaryna
        Cukier 1 szkl
        Cukier3 łyzki
        Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
        Soda oczyszczona szczypta
        Cukier wanilinowy
        Kakao 1 łyzeczka
        Czereśnie

        Margarynę, zagniatamy z 3 łyżkami cukru, żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Ciasto dzielimy na pół jedna wykładamy na formę 25/36 a drugą dzielimy jeszcze na pół i do jednej dodajemy kakao. Na ciasto wykładamy czereśnie i skubiemy ciemne ciasto. Z białek i pozostałego cukru i cukru waniliowego ubijamy pianę i wykładamy na owoce. Na pianę ścieramy ciasto jasne. Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 26.09.21, 00:58
        NALEŚNIKI Z TWAROŻKIEM

        szklanka mąki pszennej z górką
        szklanka mleka
        3 jajka
        ok. 1/2 szklanki wody
        szczypta cukru
        szczypta soli
        50 g roztopionego masła
        twarożek ( u mnie z wiaderka Piątnica )
        śmietana 18 %
        wiśnie w bardzo słodkim syropie

        Masło rozpuścić na patelni do smażenia naleśników.
        Do salaterki przesiać mąkę. Dodać mleko i wymieszać. Dodać jajka, cukier, sól i wymieszać bardzo dokładnie. Teraz dodawać stopniowo wodę i mieszać. Na koniec dodać roztopione masło i jeszcze raz wymieszać.
        Smażyć na patelni cienkie naleśniki. Ciasto jest rzadkie, ładnie się rozprowadza po patelni.
        Usmażone naleśniki smarować twarożkiem wymieszanym ze śmietanką. Składać w koperty. Polać słodkim syropem i obłożyć wiśniami.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 26.09.21, 01:00
        KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI

        300 g mąki pszennej
        łyżeczka proszku do pieczenia
        2 łyżki kakao
        125 g masła
        2 żółtka
        2 łyżki śmietany 18 %
        3/4 szklanki cukru
        dżem morelowy do posmarowania ciasta ( ok. 6 łyżek )
        250 g płatków jaglanych
        3/4 l mleka
        4 białka
        1/2 szklanki drobnego cukru
        sok z cytryny
        2 łyżki mąki ziemniaczanej
        ok 800 g jabłek z kompotu ( u mnie 2 litrowe słoiki kompotu )
        płatki migdałowe
        masło do posmarowania formy

        Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miseczki. Dodać pokrojone na małe kawałki schłodzone masło. Posiekać masło z mąką. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część zapakować do woreczka i włożyć do lodówki dla schłodzenia.
        Foremkę 25x25 cm posmarować masłem i wylepić dno pozostałym ciastem.
        Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Ciasto wystudzić i posmarować delikatnie dżemem morelowym.
        Płatki jaglane przelać na sicie ciepłą wodą, żeby straciły goryczkę. Dodać do gotującego się mleka. Gotować ok 2-3 minuty, mieszać. Wystudzić i przy pomocy blendera zmiksować na gładką masę.
        Białka ubić na sztywną pianę. Dodać drobny cukier i sok z cytryny. Masa powinna być szklista. Masę połączyć z budyniem jaglanym, z mąką ziemniaczaną i dobrze pomieszać.
        Trzecią część masy przełożyć na ciasto i poukładać kawałki jabłek. Jabłka wcześniej osączyć z kompotu na sicie. Kolejna warstwa budyniu i znowu jabłka. Przykryć budyniem.
        Na sam wierzch zetrzeć schłodzone ciasto z lodówki. Naprzemiennie posypywać z płatkami migdałowymi.
        Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 min. Po 10 - 15 minutach można ciasto przykryć papierem do pieczenia, żeby nie przypiec za mocno płatków migdałowych.
        Moje troszkę za mocno się przypiekły.
        Ciasto wystudzić. Najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 26.09.21, 01:03
        SZARLOTKA Z ORZECHIWĄ SKORUPĄ

        ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej
        0,5 mąki krupczatki
        200 g masła
        2 żółtka
        1 szklanka cukru
        szczypta soli
        2 kg jabłek
        2 łyżki bułki tartej
        2 łyżki cynamonu
        masa orzechowa: 30 dkg orzechów włoskich
        4 łyżki miodu
        0,5 szkl cukru
        2 łyżki masła

        w misce mieszamy obie mąki, dodajemy masło, żółtka pół szklanki cukru i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części jedną mniejszą drugą większą.; zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok godzinę.

        Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem.

        Bierzemy większą część ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

        Podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Jabłka wykładamy na podpieczony spód. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut. 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch wykładamy masę orzechową.

        masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 04.10.21, 14:32
        Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rosła już w czasach prehistorycznych, a w nasze rejony przywędrowała z Azji. Jej rozpowszechnieniem zajęli się starożytni Rzymianie. Obecnie znamy kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są najczęściej wydłużone i zwężone u góry. Skórka przybiera barwy od soczyście zielonej, przez żółtą, po brunatną z odrobiną czerwieni. Warto wiedzieć, które odmiany i kiedy dają najsłodsze owoce. Gruszki są bogate w substancje odżywcze i mają działanie przeciwzapalne.
      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 05.10.21, 19:47
        KUBECZKOWE CIASTO JOGURTOWE Z CZEREŚNIAMI

        Jajko L 3 sztuki albo jajka M 4 sztuki
        Jogurt naturalny 180 g
        Mąka tortowa 3 kybeczki
        Olej rzepakowy kubeczek
        Cukier kubeczek
        Proszek do pieczenia pełna łyżeczka
        Czereśnie 300 g
        Mąka ziemniaczana + mąka tortowa po pół łyżeczki do posypania po czereśniach
        Cukier puder do posypania po cieście

        W misce mieszamy jajka z jogurtem oraz olejem.
        W osobnej misce łączymy suche składniki: przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
        Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy składniki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
        Czereśnie wypestkować a następnie posypać odrobiną mąki pszennej wymieszanej z ziemniaczaną ( ok. pół łyżeczki każdej mąki).
        Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
                    • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 07.08.19, 22:35
                      LODY Z WODY

                      Zamrożony sok w postaci długich rurek kosztuje 40-50 gr. Niby nie jest to majątek ale postanowiłam zrobić takie lody w domu

                      Przegotowana woda lub woda mineralna nie gazowana, trochę soku z cytryny, sok z malin, foremki do lodów lub pojemniczki

                      Wodę przelewamy do kubeczka, dodajemy sok z cytryny oraz sok malinowy. Dokładnie mieszamy. Zamrażamy. Wyjmujemy z pojemniczków i powolutku delektujemy się deserem.

                      Taki lód jest również dobry na upały zamiast wody z sokiem. Dłużej go liżemy a tym samym łatwiej zaspokajamy pragnienie. Wodę zazwyczaj wypijamy dość szybko i już za chwilę znowu potrzebujemy się czegoś napić
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 20.08.19, 14:41
                        [I]SZAŁWIA - aromatyczny i intensywny smak i zapach lubi dominować ale dobrze użyta może stanowić wspaniały dodatek do wielu potraw. W upalne dni możemy przygotować masło szałwiowe i dodać je do ciężkich mięs, makaronu lub kopytek.

                        Uwaga: W upalne dnie nie pijemy szałwii w postaci herbaty a jeśli już musimy (jakiś stan zapalny organizmu) zaraz po wypiciu herbaty nie wychodzimy na ostre słońce np. na plażę
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 29.09.19, 14:00
                        SZASZŁYKI BRZOSKWINIOWE

                        75 dag piersi kurczaka, 1 puszka brzoskwiń, sól. na marynatę; 4 łyżki oleju, 1 łyżka przyprawy do pierników, 3-4 łyżki sosu sojowego, sól

                        Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki i posiekać. Brzoskwinie osączyć z zalewy. Z oleju, sosu sojowego, zalewy, soli i przyprawy do pierników przygotować marynatę. Piersi kurczaka włożyć do miski, polać marynatą. Wymieszać, przykryć, odstawić na 3 godziny do lodówki. Brzoskwinie podzielić na kawałki. Nadziewać na szpadki na przemian kawałki mięsa i brzoskwiń Piec na grillu obracając i smarując pozostałą w naczyniu marynatą.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 03.10.19, 21:10
                        SZARLOTKA

                        1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka margaryny, 1 kg słodkich jabłek, 1 łyżeczka cynamonu

                        Jabłka dokładnie umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem, dodać cynamon i udusić pod przykryciem. Sypkie produkty dokładnie zmieszać i połowę wysypać na blachę. Położyć warstwę dusznych jabłek i posypać pozostałą częścią sypkich składników, Na wierzchu położyć plastry margaryny. Piec 60 minut w 200 C.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 10.10.19, 17:11
                        SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI

                        30 dag truskawek, 2 pomarańcze, 2 banany, 3 kiwi, Na sos: 1 cytryna, po 5 łyżek soku pomarańczowego i likieru pomarańczowego, 2 łyżki miodu, kawałek imbiru, listki mięty

                        Truskawki, kiwi i banany pokroić w plasterki. Pomarańczę obrać, pokroić w półplasterki. Owoce rozłożyć w 4 salaterkach. Cytrynę sparzyć, odkroić 4 plasterki do dekoracji. Z reszty wycisnąć sok. Skórkę cienko obrać i pokroić w makaroniki. Sok z cytryny i pomarańczy wymieszać razem z likierem. Kawałek imbiru obrać, zetrzeć na tarce i dodać do sosu razem z miodem. Sos wymieszać. Skropić owoce w salaterkach. Sałatkę udekorować plasterkami i skórką z cytryny oraz listkami mięty.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 03.10.20, 18:07
                        SORBET TRUSKAWKOWY

                        1/2 kg truskawek, mogą być mrożone, 1 duża łyka miodu, śmietana kremówka, woda

                        Śmietanę ubić na sztywno. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Mrożone rozmrozić. Wszystkie składniki połączyć w blenderze dodając wodę. Dodać ubitą śmietanę. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do pojemnika. Mrozić przez 4 godziny. Można od czasu do czasu przemieszać. Gotowy sorbet przełożyć do miseczek. Można ozdobić truskawkami.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 05.10.20, 00:04
                        GULASZ Z PIECZONĄ DYNIĄ

                        ok. 600 g- 700 g dyni obranej i bez nasion
                        1 duża czerwona papryka lub 2 mniejsze
                        1 duża cebula
                        3 ząbki czosnku
                        3 łyżki oliwy z oliwek
                        szczypta płatków chili lub połówka świeżej papryczki chili
                        szczypta gałki muszkatołowej
                        szczypta mielonego imbiru
                        szczypta cynamonu
                        łyżka suszonego tymianku
                        duża łyżka czosnku niedźwiedziego
                        sól, pieprz do smaku
                        3/4 szklanki wody lub bulionu
                        natka pietruszki do ozdoby

                        Obraną dynię układamy na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą morską i pieczemy do miękkości ok. 30 minut w temp. 190 stopni.
                        W tym czasie na do rozgrzanej brytfanny z oliwą wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę paprykę, podlewamy wodą lub bulionem i dusimy przez 4 minuty.
                        Upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię dodajemy do warzyw. Wszystko przyprawiamy. Przekładamy na talerze lub do miseczek. Dekorujemy natką pietruszki.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 06.10.20, 00:37
                        GALARETKA Z KWIATAMI I OWOCAMI

                        500 l wody
                        150 g przezroczystej galaretki
                        6 młodych kwiatów bratków w kolorze fioletowym
                        6 młodych kwiatów bratków w kolorze białym
                        6 kwiatów nasturcji
                        owoce jagodowe

                        Galaretkę przygotowujemy zgodne z przepisem na opakowaniu. Kwiaty układamy w formie z kominkiem. Zalewamy galaretką i odstawiamy do stężenia.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:03
                          Ciasto drożdżowe ze śliwkami to deser, który smakuje chyba każdemu. Jest prosty do przygotowania, jednak pamiętaj, by zrobić go więcej - szybko znika z blaszki. Do zrobienia ciasta drożdżowego ze śliwkami musisz wiedzieć, jak zrobić idealną drożdżówkę. Potrzebujesz do tego 200 mililitrów mleka, pół kilograma mąki pszennej, pół kostki masła, dwóch jajek, około 40 gramów drożdży i 100 gramów cukru. Jeśli jesteś weganinem, masło możesz zastąpić olejem, mleko zaś tym roślinnym. Jajka nie są konieczne. Zacznij od rozczynu - podgrzej mleko w garnku i dodaj do niego łyżkę cukru oraz drożdże. Po około 10 minutach drożdże powinny zacząć pracować. Do miski przesiej mąkę, dodaj odrobinę soli i cukier, a także jajka i masło. Dodaj gotowy rozczyn i mieszaj wszystko tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Teraz poczekaj, aż wyrośnie (mniej więcej, zajmie to godzinę). W tym czasie możesz przygotować śliwki - umyj je i przepołów, by pozbyć się pestek. Gdy ciasto będzie gotowe, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj blaszkę, na której ułożysz ciasto. Połówki śliwek należy wgnieść w masę tak, by wystawał z niej tylko miąższ. Ciasto ze śliwkami piecz przez około 40 minut, do suchego patyczka.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:07
                          Ciasto ucierane ze śliwkami
                          Zastanawiasz się, czym jest ciasto ucierane ze śliwkami? Ciasta ucierane to typ deserów, w których istotnym elementem jest masło ucierane z cukrem. Robi się to tak długo, by cukier rozpuścił się w maśle pod wpływem tarcia. Dzięki temu ciasto jest dużo bardziej aksamitne i leciutkie. Ucierane ciasto ze śliwkami możesz zatem przygotować w różnych wersjach - koniecznymi składnikami są jednak cukier i masło. W ten sposób możesz zrobić, chociażby drożdżówkę ze śliwkami
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:08
                          Ciasto jogurtowe ze śliwkami

                          Być może w lodówce zalega ci jogurt naturalny i nie masz pojęcia, jak go wykorzystać. Podpowiadamy - ciasto jogurtowe ze śliwkami to najlepszy wybór. Upieczesz je szybko, a przyjemność z jedzenia będzie ogromna. Gwarantujemy. Do przygotowania ciasta jogurtowego potrzebujesz pół kilograma mąki pszennej, cztery jajka, półtorej szklanki jogurtu, szklankę cukru, pół szklanki oleju lub pół kostki masła oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Mąkę przesiej do miski i dodaj proszek do pieczenia. Następnie jajka ubij z cukrem. Dodaj je do mąki razem z jogurtem oraz olejem. Mieszaj tak długo, by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto udekoruj śliwkami tak samo, jak w przypadku drożdżówki. Ciasto jogurtowe ze śliwkami powinno być pieczone w temperaturze 180 stopni przez maksymalnie 50 minut. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest suchy. Wtedy wystarczy poczekać, aż gotowy przysmak ostygnie, by móc go jeść
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:13
                          PIJANA ŚLIWKA

                          5 jajek
                          3/4 szklanki cukru
                          2/3 szklanki mąki pszennej
                          1/3 szklanki kakao
                          1 łyżeczka proszku do pieczenia
                          szczypta soli
                          600 g suszonych śliwek bez pestek
                          100 ml czystej wódki
                          250 g masła
                          250 g kremu czekoladowego typu Nutella
                          500 ml śmietanki 30%
                          3 łyżki cukru pudru
                          1/4 szklanki wrzątku
                          1,5 łyżeczki żelatyny
                          1/3 szklanki kawy (ok 2 łyżeczek kawy rozpuszczonej we wrzątku)
                          1/4 szklanki wódki wiśniówki lub śliwowicy
                          2 łyżeczki cukru pudru
                          Mleczna czekolada

                          Śliwki suszone zalewamy czystą wódką i pozostawiamy na noc.
                          Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i powoli delikatnie mieszając rózgą lub drewnianą szpatułką przesiewamy do masy jajecznej. Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º i pieczemy ok 30-35 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
                          Namoczone śliwki blendujemy (razem z alkoholem). Masło ucieramy na puch, dodajemy śliwki i stopniowo krem czekoladowy.
                          Wszystkie składniki ponczu łączymy.
                          Ostudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty. Jeden nasączamy połową ponczu. Wykładamy masę śliwkową, przykrywamy drugim biszkoptem i ponownie nasączamy. Odstawiamy na chwilę w chłodne miejsce.
                          W tym czasie żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania cienkim strumieniem dodajemy wystudzoną żelatynę. Masę wykładamy na ciasto.
                          Na wierzch na tarce o dużych oczkach lub małym nożykiem skrobiemy duże płatki czekolady i obficie oprószamy wierzch
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:24
                          CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEM

                          Ciasto czekoladowe:
                          miękkie masło lub margaryna 20 dag
                          cukier 1 szkl.
                          żółtko 4
                          mąka pszenna 2 i 1/2 szkl.
                          budyń czekoladowy bez cukru 2 szt.
                          sól szczypta
                          proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
                          Masa budyniowa:
                          budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 3 szt.
                          mleko 1l
                          cukier 6 łyżek
                          dodatkowo:
                          śliwki ok. 1/2 kg
                          cukier, cynamon

                          Ciasto: Mąkę przesiać do miski z solą, proszkiem do pieczenia i budyniami. Wymieszać.
                          W drugiej misce utrzeć masło lub margarynę z cukrem, na puszystą masę, następnie nadal miksując dodawać po kolei żółtka. Wsypywać stopniowo sypkie składniki, nadal mieszając. Gotowe ciasto podzielić na pół, owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. (lub tak jak ja na całą noc). Blaszkę (24 x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć pierwszą część ciasta. Wstawić do lodówki.
                          Masa budyniowa: Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlewać powoli budyń, cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotować chwilkę, lekko przestudzić. Budyń wylać na czekoladowy spód, wyrównać. Umyte, wypestkowane i przekrojone na pół śliwki ułożyć na budyniu (skórką do dołu). Posypać cynamonem i cukrem, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temp. 180 stopni ok. 1 godz. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:38
                          BORÓWKOWY KOKOSOWIEC

                          ok. 400 g herbatników
                          MASA BORÓWKOWA: borówki 500 g
                          2 galaretki borówkowe ( po 72 g )
                          woda 500 ml
                          MASA KOKOSOWA: wiórki kokosowe 100 g
                          mleko 500 ml
                          masło lub margaryna 100 g
                          mąka pszenna ( 32 g ) 2 łyżki
                          mąka ziemniaczana ( 35 g ) 2 łyżki
                          cukier 145 g
                          MASA ŚMIETANKOWA: śmietana 30 % 500 ml
                          2 galaretki cytrynowe ( po 77 g )
                          woda 500 ml

                          Blachę 32 X 21 cm lekko wysmarowałem tłuszczem i wyłożyłem przezroczystą folią.
                          Szybko zrobiłem pierwszą warstwę ciasta, czyli rozłożyłem herbatniki.


                          Masa kokosowa.
                          Zagotowałem szklankę mleka z wiórkami i cukrem.
                          Drugą szklankę mleka wymieszałem z obiema mąkami i wlałem do gotującego się mleka.
                          Mieszałem i ugotowałem gęsty budyń.
                          Ostudziłem.
                          Masło utarłem na puch i po łyżce dodawałem krem kokosowy.
                          Masę przełożyłem na herbatniki, wyrównałem.
                          Przykryłem warstwą herbatników i wstawiłem do lodówki.

                          Masa borówkowa.
                          Galaretki borówkowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem.
                          Borówki zmiksowałem na mus i wymieszałem z jeszcze lekko płynną galaretką.
                          Masę wyłożyłem, wylałem na herbatniki.
                          Przykryłem warstwą herbatników.
                          Do lodówki.
                          Masa śmietankowa.
                          Galaretki cytrynowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem.
                          Schłodzoną śmietanę ubiłem i stopniowo dolewałem półpłynną galaretkę.
                          Masę równomiernie rozłożyłem na herbatnikach.
                          Do lodówki.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:45
                          Składniki, które posłużą nam do wyrabiania ciasta, powinny być w temperaturze pokojowej, chyba, że przepis wyraźnie mówi o produktach prosto z lodówki. Dlaczego temperatura jest taka ważna? Otóż składniki w temperaturze pokojowej, takie jak jajka, masło albo mleko bardzo łatwo wiążą się z innymi produktami. Dzięki czemu powstaje emulsja, w której wnętrzu znajduje się powietrze. Podczas pieczenia bąbelki powietrza powoli wydostają się z ciasta, co powoduje jego spulchnianie. Zimne składniki natomiast, spowodują, że masa zrobi się bardzo gęsta.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:50
                          Wielkim dobrodziejstwem naszych czasów są roboty kuchenne, które mogą za nas ubić białka jajek, wymieszać dokładnie ciasto, a do tego zrobić polewę. Możemy wsypać produkty do robota, włączyć go i zająć się innymi rzeczami... To prawda, należy jednak zawsze pilnować czasu miksowania produktów. Zbyt długie, spowoduje aktywację glutenu zawartego w mące, przez co ciasto stanie się twarde.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:55
                          CZEKO ŚLIWKA

                          1 kg śliwek węgierek wypestkowanych
                          1 szklanka cukru
                          2 cukry waniliowe
                          5 dkg kakao

                          Śliwki kroimy drobno i smażymy. Gdy się podsmażą dodajemy szklankę cukru i cukry waniliowe. Ponownie smażymy 10 minut. Następnie dodajemy 10 dkg kakao i smażymy 20 minut.
                          Umieszczamy w czystych, wyparzonych słoiczkach. Pasteryzujemy 15 minut.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 14:43
                          Zupa z sago na winie lub z sokiem owocowym. Do zup powyższych można zamiast mąki łub grysiku użyć sago. 2 łyż. stoł. = 60—63 gr. sago namoczyć w wodzie 1—2 godz. i gotować, mieszając często przez 5—10 min. aż nie będzie szumowin. O ile zamiast owoców lub soku dodaje się czerwone wino, jabłecznik lub sok cytrynowy, to wino nie powinno się gotować.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 14:47
                          Zupa owocowa z ryżem migdałowym. Zmieszać z wodą jakikolwiek sok owocowy, albo przetarte jagody bzu lub czarne jagody, wg upodobania. Gotować następnie z cynamonem i cukrem albo skórką cytrynową i zgęstnić przez dodanie mączki „Gustin" Dr. Oetkera. Na 1 y 2 1. płynu liczyć 50 gr. „Gustin". Ugotować ryż migdałowy i postawić na % godz. aż napęcznieje w gorącym piecu do pieczenia lub skrzynce do gotowania. Przy stole wykrawać z sztywnego ryżu kluseczki do zupy. Jeść można na zimno lub na gorąco. Ryż migdałowy: do gotowanej przez dłuższy czas papki z ryżu dodać, licząc na każdy litr mleka 3—5 kropel olejku migdałowego Dr. Oetkera. Olejki te należy rozcieńczyć do użycia z 1 łyż. stoł. wody w kroplomierzu. Nie są one wówczas tak mocne i są wydajniejsze. Do ryżu można również dodać kilka utłuczonych migdałów.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 15:08
                          Groszek z marchewką. 250 gr. marchewki, 250 gr. łuskanego groszku (1 kg. niełuskanego), 10 gr. soli, 50 gr. masła lub tłuszczu roślinnego, y 2 1. rosołu, 10 gr. mąki, 5 gr. cukru, 1 łyż. stoł. siekanej pietruszki. Oskrobaną i pokrajaną w kostkę marchew i groszek opłukać i zasmażyć w maśle. Następnie posypać mąką, dodać rosół, cukier, sól i ugotować na miękko. Przed podaniem dodać pietruszkę.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 19:40
                          Kartofle z śliwkami. Po roztarciu dodać do kartofli ugotowane świeże lub suszone śliwki węgierki, zamiast tłuszczu użyć wysmażoną słoninę. Można również uprzednio ugotować kartofle w smaku z prawie na miękko ugotowanej kiełbasy i oprócz śliwek wymieszać jeszcze z 125 gr. ugotowanej białej fasoli. Czas gotowania (oprócz białej fasoli) 1 godz. Biała fasola p. owoce strączkowe
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 19:42
                          Racuszki z kartofli wyróżniają się łatwem przyrządzeniem i nadzwyczajnym smakiem. Po daje się je jako deser lub do kawy. 250 gr. ugotowanych, tartych kartofli, 250 gr. mąki pszennej, 3 jaja, 10 migdałów, 1 szkl. mleka, 1 lyż. soli, 1 paczka Dr. Oetkera „Backin'*. Do ugotowanych i roztartych kartofli dodać zmieszaną z „Backinem" i przesianą mąkę, żółtko, sól, utłuczone migdały, mleko i w końcu pianę z białek. Wyrobić wszystko dobrze, nabierać łyżką z masy i piec małe pla cuszki na wrzącym szmalcu w rondelku, napełnionym tłuszczem tak, aby placuszki w nim pływały. Posypać je cukrem i podać na gorąco.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 19:44
                          Placek z kartofli. i. 1 y 2 kg. kartofli, 250 gr. mąki pszennej, 1 y 2 łyż. stoł. soli, x / ( mleka i według gustu 1—5 jaj. Gdy się bierze mniej jaj, trzeba dodać 1 paczkę Dr. Oetkera proszku do pieczenia „Backin". Ciasto upiec powoli z obu stron na bronzowo na żelaznej płycie, dobrze wysmarowanej skórką słoniny. Do obracania użyć 2 bardzo cienkie deseczki albo bardzo szeroki nóż. Ciasto przy pie czeniu musi być tak ścisłe, aby można je było obracać bez pomocy miseczki.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 18:51
                          PIZZA NA FRANCUSKIM CIEŚCIE

                          400 g domowego ciasta francuskiego
                          100 g szynki
                          1 papryczka chili
                          60 g blanszowanych kurek
                          50 g serka topionego ( mocno schłodzonego )
                          natka pietruszki
                          czarny sezam
                          prażona cebulka
                          sól ziołowa
                          pieprz kolorowy

                          Ciasto rozwałkować na koło i wyłożyć nim blachę do tart ( u mnie o średnicy 29 cm mierząc górną krawędź ) wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką.
                          Wystające części zawinąć do środka i docisnąć np. widelcem.
                          Na cieście rozsypać pokrojoną w paseczki szynkę, kurki, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, cebulkę i sezam a na koniec zetrzeć ser na tarce i posypać natką pietruszki i przyprawami.
                          Pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 25 - 30 minut w zależności od piekarnika.
                          Podawać na gorąco.
                        • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 19:09
                          BABECZKI BIAŁO - CZARNE

                          jajka 4 szt.
                          maslo roztopione 100 gr.
                          cukier 5 łyżki
                          proszek do pieczenia 1 lyżeczka
                          kakao 2 lyżki
                          mąka 6 lyżek
                          śmietana 12% 4 lyżki

                          Białka ubijam na sztywno , dodaję cukier i dalej ubijam aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodaję żółtka , roztopione masło, śmietanę i powoli wsypuję mąkę i dokładnie mieszam.
                          Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao i mieszam. Ciasto wykładam do foremek do babeczek . Najpierw ciemne ciasto , a następnie białe. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Babeczki powinny ładnie się zarumienić.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.10.20, 18:48
                        KNEDLE MORELOWE W PANIERCE

                        50 dag ugotowanych ziemniaków, 20 dag półtłustego białego sera, 1 jajko, 1 łyżka mąki kartoflanej, 1/3 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki drobnego cukru, 1łyżka cukru waniliowego, 40 dag moreli, sól;Panierka: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych. łyżka sezamu, łyżka brązowego cukru, łyżka masła

                        Ziemniaki 🍠 przeciśnij przez praskę. Mąki przesiej. Ser zmiel lub przeciśnij przez praskę. Połącz ziemniaki, ser, mąki i jajko. Wyrób ciasto. Wyłóż ciasto na stolnicę przesypaną mąką. Uformuj wałek z ciasta i pokrój go na plasterki. Każdy plasterek rozpłaszcz. Morele wypestkuj. Posyp cukrami. Każdą oblep ciastem. Zagotuj wodę z solą. Włóż knele. Gotuj 3 minuty do wypłynięcia. Na patelni roztop masło, wsyp płatki, sezam i cukier. Podsmaż. Każdy knedel obtocz w panierce i podawaj.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.10.20, 18:50
                        b]DOMOWE KWAŚNE LODY[/b]

                        10 dag cukru, 6 limonek, 8 dużych kiwi, brzoskwinia, szczypta soli

                        Brzoskiwinę umyj, sparz, obierz ze skórki. Miążśz pokrój na 6 cząstek i wstaw do lodówki. Z liminek wyciśnij sok i zetrzy skórkę. Kiwi obierz, pokrój na plasterki. Zmiksuj sok, skórkę z limonek, kiwi ze szczyptą soli. Posłódź do smaku. Rozlej masę do foremek. Do każdej włóż cząstkę brzoskiwini. Zamroź.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.11.20, 18:12
                        CIASTO CYTRYNOWE

                        2 szklanki mąki pszennej
                        4 łyżki skrobi ziemniaczanej
                        3 duże jajka
                        3/4 szklanki cukru
                        3/4 szklanki oleju roślinnego
                        pół szklanki jogurtu naturalnego
                        sok z jednej cytryny plus otarta skórka
                        1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


                        Cytrynę dobrze wymyj, następnie sparz wrzątkiem. Wyciśnij z niej sok. Zetrzyj skórkę cytryny, połącz z sokiem. Do misy miksera wbij jajka i wsyp cukier. Ubijaj na wysokich obrotach przez kilka minut. Ma powstać puszysta masa.Do miski z ubitymi jajkami powoli wlewaj olej cienką strużką. W tym czasie ubijaj cały czas na średnich obrotach. Zmniejsz obroty do niskich i dodaj pół szklanki jogurtu naturalnego oraz sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny. Do miski wsyp sypkie składniki. Całość wymieszaj powoli, ale dokładnie.
                        Do upieczenia ciasta można użyć tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dno wysmaruj olejem roślinnym i obsyp lekko bułką tartą. Gotowe do pieczenia ciasto przełóż do formy.
                        Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, opcja pieczenia góra-dół. Piecz około 50-60 minut. Po 45 min wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków i sprawdź czy się nie obiera. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika i pozostaw jeszcze na 10 min, potem wyjmij i pozostaw do przestudzenia.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 29.06.21, 16:02
                        BATONIKI TWAROGOWE

                        1 kostka twarogu (250 g)
                        50 g miękkiego masła
                        2-3 łyżki ksylitolu (lub erytrolu, ewentualnie cukru)
                        1 łyżeczka kakao

                        . Twaróg wyjmujemy z opakowania, owijamy gazą, umieszczamy na gęstym sicie, dociskamy i przygniatamy (np. cięższym słoikiem), by pozbyć się serwatki (powinna stopniowo odciekać). Pozostawiamy tak na godzinę.
                        2. Osączony twaróg przecieramy przez sito do miski, dodajemy 3 łyżki masła oraz 2-3 łyżki słodu. Ucieramy wszystko razem. Powstałą masę dzielimy na dwie części. Jedną zostawiamy, do drugiej wsypujemy łyżeczkę kakao i dokładnie mieszamy. Dzięki temu otrzymamy batoniki o dwóch smakach.
                        3. W garnku zagotowujemy wodę, nad garnkiem, w miseczce umieszczamy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż się rozpuści.
                        4. Silikonowe foremki smarujemy od środka rozpuszczoną czekoladą (boki i dna). Gdy czekolada się wystudzi do temp. pokojowej, wstawiamy foremki na 15 min. do zamrażalnika. Pozostałą czekoladę wykorzystamy do wierzchów batoników, w razie potrzeby rozpuścimy ją ponownie.
                        5. Po kwadransie do schłodzonych foremek z czekoladą przekładamy masę twarogową, wyrównujemy wierzchy. Chłodzimy batoniki twarogowe w lodówce przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy batoniki twarogowe i rozprowadzamy na wierzchach czekoladę. Ponownie wkładamy je do lodówki i chłodzimy, aż czekolada całkiem zastygnie
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 21.07.21, 22:46
                        JABŁECZNE RÓŻE

                        100 g mąki pszennej
                        szczypta soli
                        20 g cukru pudru
                        50 g masła
                        1 żółtko
                        4 łyżki soku z cytryny
                        2-3 jabłka z czerwoną skórką
                        4 łyżeczki cukru kryształu
                        2 łyżeczki cynamonu

                        1. Mąkę przesiej. Dodaj sól, cukier puder, masło, żółtko i 2 łyżki soku z cytryny. Posiekaj. Zagnieć ciasto. Włóż je na 30 minut do lodówki. Jabłka pokrój w bardzo cienkie plastry. Skrop je pozostałym sokiem z cytryny.
                        2. Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wytnij z niego 10 kół o śr. ok. 10 cm. Wylep nimi wyłożone papilotkami silikonowe foremki na muffiny. Pośrodku ułóż plasterki jabłek, formując róże. Posyp je cukrem i cynamonem. Piecz 20-25 minut w 180°C.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 06.08.21, 20:29
                        Napoje owocowe. Pod napojami owocowemi rozumiemy moszcze, otrzymane z owoców świeżych lub suszonych, z czem wiąże się także pojęcie napojów bezalko holowych. Moszcze mogą być użyte, albo bezpo średnio po otrzymaniu, albo najpierw zostają skla rowane i wyjałowione, często zostają równocześnie odpowiednio rozcieńczone i zaprawione. Jakkolwiek moszcze, jako napój bezalkoholowy, można otrzymać z dowolnego owocu, to przecież dla tego celu nadają się przedewszystkięm: wino grona, jabłka, porzeczki białe i czerwone, czereśnie i gogoce. Inne owoce stanowią raczej materjał ama torski.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 06.08.21, 20:47
                        Jeżeli chodzi o produkcję fabryczną, więc dla celów handlowych, moszcz musi być zupełnie kla rowny. W tym wypadku moszcz zlewa się do be czek lub innych większych czystych naczyń i za grzewa do 60—65°C, zatrzymując tę temperaturę około 30 minut. Ciała białkowate, oraz pektynowe zostają tą temperaturą ścięte, względnie rozłożone. Zalewa się następnie powierzchnię moszczu czystą oliwą albo parafiną i pozostawia aż moszcz zupeł nie się sklaruje. Jeżeli klarowanie przez odstanie idzie zbyt wolno, to moszcz taki trzeba sklarować przez sączenie. Następnie zupełnie klarowny moszcz zlewa się do czystych flaszek, korkuje szczelnie i ob wiązuje korek drutem, lub przytrzymuje uchwytem blaszkowym, poczem pasteryzuje przez godzinę przy 65°C. Po upływie tego czasu chłodzi się w miejscu osłonionem, przyczem ilość pękniętych flaszek nie powinna przekraczać 1 %. Zamiast pasteryzować dwukrotnie przy niskiej temperaturze, można stosować wyjaławianie przy wysokiej temperaturze. Do tego celu muszą być odpowiednie kotły, co jest możliwe tylko przy wyrobie fabrycznym. Moszcz klarowny przychodzi do kotłów ciśnieniowych, w których zagrzewa się na ciśnienie około 1 — 2 atmosfer = 120 130°C. Temperaturę tę zatrzymuje się rozmaicie długo, zależnie od własności moszczu i wstępnych prób. Zwykle utrzymuje się ciśnienie od 2 do 5 godzin. W tym czasie moszcz zostaje całkowicie sklaro wany i wyjałowiony, a równocześnie uzyskuje szczególniejszy smak i aromat. Tak sklarowany moszcz ściąga się ostrożnie do flaszek, które szczel nie zamyka i dla pewności pasteryzuje przez go dzinę przy 60°C. Drugi sposób konserwowania moszczu jest przy użyciu bezwodnika węglowego. Ten sposób właś ciwie należy już do działu wód owocowych. Ponie waż używa się tutaj moszczu, przeto rozważamy to postępowanie w dziale napojów owocowych. Moszcz zupełnie klarowny, przesączony przez dobrze działające filtry, albo najpierw pasteryzo wany, jak podano wyżej, przez godzinę przy 65°C, a następnie sklarowany, zlewa się do czystych aparatów impregnacyjnych i nasyca bezwodnikiem węglowym do 5 atmosfer, (str. 20), poczem zlewa do flaszek odkażonych bezwodnikiem siarkawym. Jeeli chodzi o trwały produkt, to impregnuje się go podobnie jak wina musujące do ciśnienia 6,5 — 7 atm. Przy dobrej robocie moszcze takie są zupełnie trwałe.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 06.08.21, 20:56
                        Przez wody chłodzące rozumiemy wody lodo we z dodatkami smakowemi, jak: soków owoco wych, wina, esencji aromatycznych z cukrem i po dobnych. Podstawą więc tych napojów jest woda z lodem, lub conajmniej zimna woda, które muszą odpowiadać własnościom dobrej wody do picia (str. 6). Zamiast zwykłej można użyć i wodę ga zowaną stołową. Drugą częścią składową tych napojów są naj częściej soki owocowe słodzone tz. syropy owo cowe lub soki owocowe z dodatkiem cukru. Naj odpowiedniejsze są tu soki: cytrynowy, malinowy, wiśniowy, żurawinowy, poziomkowy, truskawkowy, z rajskich jabłek i mazagran. Bardzo dobremi są także mieszane soki, jak truskawkowo-cytrynowy, albo powyższe soki z dodatkiem 5% rumu lub araku Szczególnie smaczne są soki poziomkowy, tru skawkowy i czereśniowy z rumem lub arakiem. Można użyć także wyciągu alkoholowego z po tłuczonych pestek czarnych czereśni, dzikich wiśni i drobnych mirabel. Nalew taki stanowi znako mitą przyprawę, którą dodaje się do powyższych soków w ilości 0,5 — 5% zamiast rumu lub araku. Ponieważ syropy owocowe zawierają około 65% cukru, przeto na szklankę wody liczy się 20 — 30 cm 3 syropu, zaś przy użyciu soków czystych do daje się 2 — 3 kopiaste łyżeczki cukru. Zamiast z dodatkami soku, przyrządza się tak że wody chłodzące z dodatkiem wina. Najsmacz niejsze okazują się wody z winem jabłkowem lub gruszkowem, których dodaje się na szklankę wody w ilości 10 — 30 cm 3 i 1 — 2 łyżeczki cukru.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 11.08.21, 23:30
                        Pampuchy z jabłek. Z 4 jaj, 3 łyżek stołowych mąki, 1/4 kwarty mleka, z 0 Irochą wody i soli, zarabia się ciasto, mięsza z pięknie a obskrobanemi jabłkami i piecze w słoninie lub w maśle. }• Po przekłuciu i przewróceniu jabłek na drugą stronę, na- 1 krywa się je -szczelnie pokrywką, aby zmiękczały. Za przyprawę służy cynamon.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 11.08.21, 23:39
                        Kluski na drożdżach. Bierze się 2 funty mąki, pół funta masła, pół funta drobnych i wielkich rodzynków, pół kwarty ciepłego mle ka, 4 jaja, 4 łuty suszonych drożdży i soli. Z tego wy rabia się pulchne ciasto, bijąc go mocno łyżką, pozwala mu rość przez godzinę przy piecu i wkłada kluski łyżką do wrzącej osolonej wody, gotując przez kwadrans. Za przyprawę służy przyrumienione masło i owoce.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 11.08.21, 23:49
                        Kompot z niedojrzałego agrestu. Bierze się do tego agrest, gdy już doszedł do poło wy swej wielkości, ucina szypułki i resztę kwiatu i płu cze starannie. Potem wkłada się agrest do wody, zapra wionej cukrem i kilku kawałkami cynamonu, a wyjmuje warzecha, gdy już zmięknie całkiem. Trzeba tu pilnie uwa żać, ażeby jagody się nie rozgotowały. Potem wsypuje się nową seryę i postępuje tak samo. Wreszcie zagotuje się sok według potrzeby i wylewa na kompot
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 11.08.21, 23:52
                        Suszone kwaśne jabłka. Ociera się jabłka rękami w zimnej wodzie i wkłada je do glinianego naczynia z dostateczną ilością wody, zapra wionej winem, łupinkami z jabłek, cukrem i cynamonem, gdzie gotują się powoli. Następnie wyjmuje się ostrużyny, a przyrumienioną polewkę przecedza na owoc.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 11.08.21, 23:58
                        Migdały palone. Ile cukru na wagę tyle migdałów. Ugotować z cu kru gęsty syrop, wrzucić w nie migdały, serwetą otarte i mięszać ciągle. Gdy bardzo gęste odstawić z ognia i jesz cze mięszać ciągle, aż migdały obeschną. Wtedy wsypać w nie garść miałkiego cukru, wstawić jeszcze raz na ogień a gdy cukier się zrumieni wyłożyć wszystko na półmisek rozdzielając na nim każdy migdał osobno.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 11:50
                        TRUSKAWKOWO MALINOWA CHMURKA

                        ok 10g płatków migdałów
                        3 galaretki truskawkowe
                        500g truskawek
                        200g drobno pokruszonych herbatników Digestive
                        masło 80g roztopionego i ostudzonego
                        500ml śmietanki kremówki 36%
                        300g mascarpone
                        3 łyżki cukru pudru
                        2x śmietan-fix
                        sok z ½ połowy cytryny

                        Płatki migdałów upraż na suchej patelni.
                        Galaretki rozpuść w 750ml gorącej wody. Odstaw do wystudzenia. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Pokrój na połówki lub ćwiartki.
                        Pokruszone ciasteczka połącz z masłem i wymieszaj na konsystencję mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę i dobrze dociśnij. Schłódź w lodówce ok. godziny.
                        Wcześniej przygotowane truskawki połącz z wystudzoną galaretką i odstaw w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Jeśli chcesz przyspieszyć ten proces włóż do zamrażarki. Nie zapomnij, aby co jakiś czas przemieszać.
                        Śmietankę, mascarpone, cukier puder, śmietan-fix oraz sok z cytryny umieść w misie i ubij na najwyższych obrotach. Włóż do lodówki.
                        Na schłodzoną masę ciasteczkową wylej tężejące galaretki z truskawkami. Włóż do lodówki, aż galaretka stwardnie. Po tym czasie wyłóż na nią wcześniej ubitą krem śmietankowy i udekoruj migdałami.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 11:57
                        CIASTA GRUSZKOWE Z MAKIEM

                        50 dag maku,
                        1 szklanka śmietanki 30 proc.,
                        1/2 torebki cukru waniliowego,
                        25 dag mąki,
                        12 dag cukru,
                        szczypta soli,
                        3 jajka,
                        12 dag masła,
                        0,75 kg gruszek,
                        sok z 1 cytryny,
                        2 łyżki kaszy manny,
                        kilka listków melisy,
                        cukier-puder

                        Mak, śmietanę i cukier waniliowy gotować na małym ogniu ok. 20 min, często mieszając, przestudzić.
                        Mąkę posiekać z zimnym masłem, dodać 10 dag cukru, sól, 1 jajko i 1 łyżkę zimnej wody, szybko zagnieść na jednolite ciasto. Ciastem wyłożyć dno i boki natłuszczonej i wysypanej mąką blaszki.
                        Gruszki obrać, pokroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Ponacinać wierzch gruszek i skropić sokiem z cytryny. Pozostałe jajka utrzeć na puch z resztą cukru, połączyć z przestudzonym makiem i kaszą manną.
                        Masę przełożyć do formy, ułożyć gruszki i piec w nagrzanym do 200°C piekarniku ok. 45 min. Podawać udekorowane listkami melisy oraz posypane cukrem pudrem.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:21
                        CYNAMONOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

                        mąka pszenna 6 łyżek
                        cukier 6 łyżek
                        jajka 3
                        miękka margaryna 3/4 opakowania
                        proszek do pieczenia 2 łyżeczki
                        śliwki węgierki 200g
                        cukier waniliowy 1 łyżka
                        cynamon 1 łyżka

                        Piekarnik nastawić na 180 stopni. Śliwki przekroić na połówki, wydrążyć pestki. Wrzucić do miski, zasypać cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszać, odstawić na bok. Przygotować ciasto. Do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki: mąkę pszenną, cukier, jajka, margarynę i proszek do pieczenia. Moc obrotów nastawić na 4, czas na 30 sekund. Wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do miski, dodać 3/4 śliwek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki (u mnie: silikonowa, w innym przypadku należy formę wysmarować tłuszczem, a natępnie obsypać bułką tartą). Na wierzchu ułożyć resztę śliwek (przecięciem do góry). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 45 minut, aż do "suchego patyczka". Wyjąć i ostudzić.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 12.08.21, 12:34
                        CIASTO ZE ŚLIWKAMI

                        1 kg śliwek świeżych lub mrożonych
                        180 g cukru
                        250 g masła
                        4 duże jajka
                        500 g mąki
                        1 proszek do pieczenia
                        1 cukier waniliowy
                        200 g kwaśnej śmietany

                        Śliwki rozmrozić, jeśli mamy świeże usunąć pestki, a śliwki pokroić na połówki. Masło utrzeć na pianę , dodać cukier i cukier waniliowy. Dodawać po jednym jajku, ciagle ucierając. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do jajek po łyżce, ciagle ucierając. Na końcu dodać kwaśną śmietanę.
                        Dużą prostokatną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, a na to położyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 22:14
                        Legumina piankowa może być również sporządzona w zakrytem naczyniu na garnku z gotu jącą się wodą. Ułożyć w formie lub większej misce obok siebie zamoczone, jak "do smażenia, bułeczki na mleku, obłożyć marmoladą z jabłek i borów kami lub galaretką, pokryć ubitą z białek pianą, przykryć i postawić w gorącem miejscu lub upiec.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 22:17
                        Zwykły puding z bułki jako budyń. y 2 małej starej bułki lub 375 gr. sucharków połamanych w kawałki polać % 1- gotującego się mleka. Uprzednio bułkę utrzeć trochę wokoło. Tę tartą bułkę dodaje się później do ciasta i posypuje się nią również formę. Gdy bułka dobrze się zamoczy, ugnieść dobrze ciasto. Rozrobić 2 łyż. stoł. masła, 3 łyż. stoł. cukru, 2—4 żółtka, posiekaną skórkę cytry nową, 1 łyż. stoł. tartych migdałów lub też kilka kropel olejku z gorzkich migdałów Dr. Oetkera, 2 łyż. stoł. obmytych rodzynek, 2 łyż. stoł. ob mytych koryntek. Zamoczone bułki dobrze rozrobić i wymieszać z ciastem, dodać tartą bułkę lub 1 utłuczony sucharek, w końcu zaś pianę z białek. Masę tę można gotować w małej formie pudingowej, włożonej do wody, przez 1 godz. albo upiec w formie budyniowej • w aparacie „Czarodziej” lub „Czarodziejski dzwon”. Podać z sosem szodonowym (patrz potrawy z jaj i mąki)
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 22:21
                        Budyń z ryżu. 125 gr. ryżu, % 1. mleka, skórka cytrynowa, 1 łyż. soli, 20 gr. masła, 4 jaja, 100 gr. cukru. Opłukać ryż i gotować przez godzinę z mlekiem i skórką cytrynową poczem odstawić do wystudzenia. Żółtka i cukier utrzeć na pianę i dodać pianę z białek. Do tego kremu dodawać potrochu wystudzony ryż. Napełnić tą masą wysmarowaną masłem formę i piec y 1/2 godziny
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 22:25
                        Jabłka zapiekane w kremie. 10 jabłek obrać, wyjąć pestki i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej okruchami bułki. Wydrążenia w jabłkach napełnić konfiturą lub gotowanemi jagodami albo galaretką. Następnie utrzeć na pianę 125 gr. masła i dodać 3 żółtka, 125 gr. cukru, trochę olejku cytry nowego Dr. Oetkera. Ucierać dobrze przez i/ 2 godz., poczem dodać 125 gr. mąki i pianę z białek. Pokryć tą masą jabłka i upiec na bronzowo.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 23:39
                        Budyń czekoladowy. 2 1. mleka, 100 gr. — 4 kopiate łyż. stoł. cukru, 1 paczka Dr. Oetkera legurniny czekoladowej z siekan. migdałkami. Zawartość paczki wymieszać dobrze z 6 pełnemi łyżkami stoł. mleka i odstawić na około 15 min. W międzyczasie zagotować resztę mleka z cuk rem, zdjąć z ognia, chwilę pozostawić, poczem wlać zmieszaną masę do gorącego mleka i, mieszając stale, kilka razy zagotować. Gotową leguminę wlać do formy lub naczynia szklanego, wypłukanego zimną wodą i po wystudzeniu podać z sosem waniljowym, przygotowanym z proszku Dr. Oetkera na sos waniljowy. Jeżeli budyń ma być wyjęty z formy, należy go gotować przez 2 min. Prawie tak samo dobrą leguminę można przygotować tańszym kosztem z Dr. Oetkera proszku na budyń „Gala".
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 13.08.21, 23:46
                        Śnieżki w sosie waniljowym. Przygotowuje się je tak jak zupę „Nic", bierze się jednak więcej jaj i mniej płynu, prawie 1 1. i 6 jaj. Jeżeli wszystkie 6 żółtek są zużyte do sosu, potrzebną jest do tego jeszcze tylko 1 łyżka stoł. mąki. Jeżeli mają być zużyte zapasowe białka, to sos można przygotować bardzo wygodnie z proszku na sos waniljowy Dr. Oetkera, do którego można dodać jeszcze 1 żółtko, lecz i bez tego jest bardzo dobry. Sosem polewa się ubitą na sztywno pianę z białek.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 14.08.21, 14:27
                        Galaretka z wina. % k wody zagotować, odstawić na 1 min. i rozpuścić w niej 1 paczkę Dr. Oetkera „Ambrozji” oraz 1 kopiatą łyż. stoi. cukru, mieszając stale. Dodać następnie % h białego wina albo jabłecznika, wymieszać, wlać ostrożnie roztwór do szklanej salaterki i postawić leguminę do zestalenia się w zimnem miejscu, albo do zimnej wody, stale zmienianej. Najlepiej jest przygotować leguminę poprzedniego wieczora. Podaje się po wyższą galaretkę z sosem waniljowym, sporządzonym z proszku Dr. Oetkera na sos waniljowy, lub też ozdabia się bitą śmietanką.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 14.08.21, 14:51
                        Legumina cytrynowa. 15 gr. = 7—8 listków żelatyny białej do potraw Dr. Oetkera opłukać i rozpuścić w % 1. gorącej wody. Dodać następnie sok z 2 cytryn, 150 gr. cukru, utartą skórkę z y 2 cytryny, 4 żółtka i ubijać aż zgęstnieje. Le gumina ta nie powinna być zbyt sztywna, gdyż w przeciwnym razie nie można wlać jej do szklanej salaterki.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 14.08.21, 14:59
                        Sos i legumina szodonowa. Podwójną ilość można podać jako leguminę. a) 2 jaja, 1 / 8 1. wina (jabłecznik lub białe wino), 1 łyż. mąki, skórka z cytryny, 2 łyż. stoł. cukru. Ubijać w kąpieli wodnej aż się podniesie i zgęstnieje. Wg upodobania dodać kilka kropel aromatu rumowego Dr. Oetkera. b) 1 jajko, % 1. jabłecznika, 1 łyż. stoł. mąki lub „Gustiny”, 2 łyż. stoi. cukru. Przyrządzić jak wyżej, na codzień, lub gdy jaja są drogie. (W kąpieli wodnej.) c) Zwykły sos z wina: y 2 1. jabłecznika lub wina owocowego, wg upodobania rozcieńczonego uprzednio wodą (j/ 3 ), szczypta soli, y 2 łyż. stoł. „Gustiny” Dr. Oetkera, 2 łyż. stoł. cukru, skórkę z cytryny razem ubijać i zagotować. Do c) można zamiast wina owocowego użyć również soku owocowego.
                      • madohora Re: 🍓Owocowy raj - przepisy, informacje, porady? 14.08.21, 15:22
                        SERNIK Z BUDYNIEM I KASZĄ MANNĄ

                        1 kg sera z wiaderka "President"
                        100 g miękkiego masła
                        250 g cukru
                        6 jajek (żółtka i białka osobno)
                        2 opakowania budyniu bez cukru (lub 1 budyń i 1 "Sernix")
                        5 łyżek kaszy manny
                        200 g śmietanki 30%
                        ewentualnie cukier waniliowy i rodzynki
                        80 g masła (polewa czekoladowa)
                        4 łyżki cukru (polewa czekoladowa)
                        1 łyżka kakao (polewa czekoladowa)
                        1 łyżka mleka lub więcej (polewa czekoladowa)
                        wiórki kokosowe do dekoracji

                        1. 100 g miękkiego masła ucieramy z 250 g cukru.

                        2. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Białka zbieramy do osobnej miski.

                        3. Następnie dodajemy stopniowo ser z wiaderka i dalej miksujemy.

                        4. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno.

                        5. 200 ml schłodzonej śmietanki 30% ubijamy na sztywno.

                        6. Dwa budynie bez cukru lub 1 budyń i 1 "Sernix" wsypujemy stopniowo dalej mieszając.

                        7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni C. Jeżeli nasz piekarnik nie ma funkcji pary, wtedy do pokrywki naczynia żaroodpornego wlewam gorącą wodę i takie naczynie umieszczam na dnie piekarnika.

                        8. Do ciasta dodajemy ubitą śmietanę, a następnie pianę z białek, delikatnie mieszamy.
                        Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto.

                        9. Pieczemy przez około 70-80 minut, na drugiej półce od dołu, z parą wodną, albo z naczyniem z wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale go nie otwieramy, studzimy sernik w zamkniętym piekarniku i wyciągamy, gdy już wystygnie.
                        Oczywiście sernik opadnie, ale pozosta