madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:22 Pojechała na wieś Kasia Zamiast kokietować Jasia Odwiedziła lasy, sady Pozbierała wszystkie spady *** Sprawa jest niezwykle jasna To na kompot, to do ciasta No daj spokój, wrzuć na luz Będzie koktajl. No i mus. Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:25 Szarada Anagramowa Na wis OWCE to nic dziwnego O! i baran jest do tego Nasz na imię miał Bronek Hasał za nami przez cały dzionek! Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:27 Anagram Czy nad _ _ _ _ _ _ Zabierasz _ _ _ _ _ _?! B _ _ _ _ _(6 liter)// J _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:29 Anagram Czy za _ _ _ _ Kupię _ _ _ _? O _ _ _(4 litery)// L _ _ _(4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:30 Szarada Anagramowa NO TAJNA ta misja była A tyś na wszystkich załatwiła J _ _ _ _ _ _(7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:31 Kalambur Ja na to akcent kładę Medalistka wśród jabłek Z _ _ _ _(5 liter) R _ _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:33 PSOTKA STARA RENATA Szukając rozwiązania należy w każdym wyrazie zmienić jedną literę Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:36 W żółte pola wpisujemy po trzy litery, w białe dwie. W żółtym polu powstanie rozwiązanie zadania Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:37 Metagram Może _ _ _ _ _ _ A może _ _ _ _ _ _ Ś _ _ _ _ _(6 liter)// O _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:39 Szarada Anagramowa Koniec tych GIER chodźmy na KAWĘ I raz na zawsze skończmy tę zabawę W _ _ _ _ _ _ _(8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:41 Szarada Anagramowa MIRKA ta BELA dzianiny Jest dla ciebie. To prezent na imieniny! M _ _ _ _ _ _ _ _(9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:42 Kalambur Drewniana przeszkoda i niemiecka rzeka Zmień jedną literę i nie narzekaj R _ _ _ _ _ _ _(8 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:43 Szarada Anagramowa Ja mam GEST i kupię AR ziemi Lecz czy to coś zmieni? A _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:45 Szarada Anagramowa I WAŚNI nam teraz nie potrzeba Wystarczy tylko trochę błękitnego nieba W _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:47 Szarada Anagramow Ona ŚNI a jej CERA Jakaś taka blada teraz Z nim gdzieś pojechała I pewno się nie wyspała! C _ _ _ _ _ _ _ _(9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:48 Homonim z anagramem _ _ _ _ _ _ _ _// _ _ _ _ _ _// _ _ _ _ M _ _ _ _ _(6 liter)//N _(2 litery) M _ _ _(4 litery)// M _ (2 litery) L _ _ _(4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:50 Homonim - - na _ _ _ _ pojechałam I _ _ _ _ _ _ tam zbierałam J _(2 litery)// G _ _ _(4 litery)// J _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:51 Szarada Anagramowa Ja PO mostku przeszłam bo tam była RZECZKA Zmoczyłam sobie nie tylko usteczka P _ _ _ _ _ _ _ _(9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:52 Szarada Anagramowa Nad morzem zastał nas BRZASK I WINO się skończyło Ta chwila mogła by trwać A może jej nie było... B _ _ _ _ _ _ _ _ _ _(11 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:53 Szarada Anagramowa OLA się boi MAR A mnie jest jej trochę żal M _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:53 Kalambur Cudowny napój wlany w pewne naczynie To się już od kilku lat nie zmieni N _ _ _ _ _ _ _ _ _(10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:08 Słuchaj Reńka To jest brzoskwinia czy nektarynka? Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:27 Jabłko – jadalny, kulisty owoc drzew z rodzaju jabłoń Malus. Jabłka odmian uprawnych o mieszańcowym pochodzeniu, uznawanych za gatunek jabłoń domowa Malus domestica, są istotnym komercyjnie owocem o soczystym i chrupkim miąższu. Są spożywane na surowo, a także po obróbce kulinarnej. Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:38 Jabłoń domowa 'Reneta' z franc. reinette (prawdopodobnie w znaczeniu Królowa Jabłek) – jest to stara grupa odmian uprawnych (kultywar) jabłoni domowej. Owoce są twarde, równomiernie okrągłe. Posiadają charakterystyczny winno-kwaskowaty smak i aromat. Według rzadko obecnie stosowanego systemu klasyfikacji odmian uprawnych Diela - Lukasa[ z 1856 roku należą do jednej z czterech spośród 15 klas owoców.Bursztynówki. Małe, bardzo regularne, zwykle spłaszczone. Skórka gładka, lśniąca, zwykle jednobarwna z brodawkami i rdzawą siateczką. Miąższ zwięzły, chrupiący. (np. Reneta Fromma). Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:15 Hurma, hebanek, persymona (Diospyros L.) – rodzaj drzew występujących w strefie międzyzwrotnikowej. Podawana czasami niewłaściwie nazwa hebanowiec. Do rodzaju Diospyros należy kilkaset gatunków roślin pochodzących głównie z obszarów Azji i Ameryki o tropikalnym i subtropikalnym klimacie. Gatunkiem typowym jest hurma kaukaska Diospyros lotus. Owoce kilku gatunków hurmy są jadalne: D. digyna, D. lotus, D. virginiana, D. kaki. Najbardziej rozpowszechnione w uprawie i ofercie handlowej są owoce pochodzącej z Chin hurmy wschodniej D. kaki, in. Szizi (柿子 po chińsku) – występujące pod nazwą handlową kaki albo sharon. Gatunek jest uprawiany głównie w Chinach, Korei i Japonii, a także w cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Jest uprawiany od XIX wieku także w Ameryce Północnej (w Kalifornii) i w południowej Europie. W roku 1890 rozpoczęto jego uprawę w Brazylii[19]. Owoc jest czerwonopomarańczowy, o średnicy od 1,5 do 9 cm i przypomina pomidor, z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest lekko twardawy, bardzo słodki i ma konsystencję galaretowatą. Owoce są jadalne zanim w pełni dojrzeją, ale pełnię smaku uzyskuje się, dopiero gdy zmiękną po zerwaniu. Owoce kultywaru hurmy wschodniej D. kaki 'Triumph' nazywane są „owocem Szarona” (od równiny Szaron w Izraelu, skąd wywodzi się ten kultywar). Regularna konsumpcja tego owocu ma obniżyć ryzyko arteriosklerozy i ataków serca. Hurma kaukaska (Diospyros lotus), in. „daktylo-śliwa”, pochodzi z południowo-zachodniej Azji i południowo-wschodniej Europy. Owoc tego gatunku był znany już wśród starożytnych Greków, jako „owoc bogów”, „Dios pyros”.Hurma, hebanek, persymona (Diospyros L.) – rodzaj drzew występujących w strefie międzyzwrotnikowej. Podawana czasami niewłaściwie nazwa hebanowiec. Do rodzaju Diospyros należy kilkaset gatunków roślin pochodzących głównie z obszarów Azji i Ameryki o tropikalnym i subtropikalnym klimacie. Gatunkiem typowym jest hurma kaukaska Diospyros lotus. Owoce kilku gatunków hurmy są jadalne: D. digyna, D. lotus, D. virginiana, D. kaki. Najbardziej rozpowszechnione w uprawie i ofercie handlowej są owoce pochodzącej z Chin hurmy wschodniej D. kaki, in. Szizi (柿子 po chińsku) – występujące pod nazwą handlową kaki albo sharon. Gatunek jest uprawiany głównie w Chinach, Korei i Japonii, a także w cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Jest uprawiany od XIX wieku także w Ameryce Północnej (w Kalifornii) i w południowej Europie. W roku 1890 rozpoczęto jego uprawę w Brazylii[19]. Owoc jest czerwonopomarańczowy, o średnicy od 1,5 do 9 cm i przypomina pomidor, z czterema listkami po spodniej stronie. Miąższ jest lekko twardawy, bardzo słodki i ma konsystencję galaretowatą. Owoce są jadalne zanim w pełni dojrzeją, ale pełnię smaku uzyskuje się, dopiero gdy zmiękną po zerwaniu. Owoce kultywaru hurmy wschodniej D. kaki 'Triumph' nazywane są „owocem Szarona” (od równiny Szaron w Izraelu, skąd wywodzi się ten kultywar). Regularna konsumpcja tego owocu ma obniżyć ryzyko arteriosklerozy i ataków serca. Hurma kaukaska (Diospyros lotus), in. „daktylo-śliwa”, pochodzi z południowo-zachodniej Azji i południowo-wschodniej Europy. Owoc tego gatunku był znany już wśród starożytnych Greków, jako „owoc bogów”, „Dios pyros”. Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:06 Odwiedź mnie w niedzielę Zrobię ciasto, dostałam morele Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:03 Nie mogę pojąć tego, że gdy byłaś w kinie To podczas seansu jadłaś brzoskwinie! Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:01 Nie koniecznie wzdłuż rzeczki Ale ja bardzo lubię porzeczki Odpowiedz Link
cusiew44 Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 13:49 madohora napisała: > Homonim > >JA na GODY pojechałam > > I JAGODY tam zbierałam > > JA (2 litery)// GODY (4 litery)// JAGODY (6 liter) Odpowiedz Link
cusiew44 Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 13:48 madohora napisała: > Homonim z anagramem > > MALINA > > NA // MALI > > MA // LINA > > MALINA (6 liter)//NA (2 litery) MALI (4 litery)// MA(2 litery) LINA (4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:56 Ależ pyszna jest malina Szkoda że jej już prawie nie ma Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:54 Czy ja nie wychwalałam wcześniej Uroku i smaku czereśni Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:53 Niech ci się to nawet nie przyśni Że dobierzesz się do moich wiśni Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:51 Owoc nieco zaniedbany A przecież na kompot był wykorzystywany Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:50 Trochę mi szkoda Bo dobra jest renkloda Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:48 W Komorowie problem miałam wielki Tam zasypywały mnie mirabelki Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:47 Problem mam wielki Bo lubię węgierki Odpowiedz Link
cusiew44 Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 13:44 madohora napisała: > Metagram > > Może ŚLIWA > > A może OLIWA > > ŚLIWA (6 liter)// OLIWA (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:45 A jak to bywa Że nie dla cukrzyków jest śliwa Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:42 Ty tu nic nie sadź Te drzewa zimą pokrywa szadź Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:40 Ani blond ani ruda To po prostu ziemi gruda Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:43 A na kompot śliwki, jabłka Taki deser to zabawka To zabawka jest dla Kasi Lecz ona się "nie asi" Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:44 Przyznać to muszę Uwielbiam grusze Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:17 Oskomian pospolity (Averrhoa carambola L. ) – gatunek tropikalnego drzewa z rodziny szczawikowatych (Oxalidaceae). Występujące w naturze w Malezji oraz w Indonezji na wyspie Jawa. Poza naturalnymi siedliskami można spotkać go także w Afryce (Ghana), Oceanii (Polinezja Francuska), Ameryce Południowej (Brazylia, Gujana) i Ameryce Północnej, gdzie uprawiany jest na Florydzie i Hawajach. Zwyczajowo nazywany jest karambolą lub gwiaździstym owocem. Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:23 Liczi chińskie (chin. 荔枝 lìzhī; ang. lychee, leetchee), zwane także śliwką chińską, liczi lub bliźniarką smaczną (Litchi chinensis Sonn.) – gatunek drzew tropikalnych z rodziny mydleńcowatych (Sapindaceae). Pochodzi z rejonu Kambodży, Wietnamu i Filipin, jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie. Pierwszym Europejczykiem, który opisał liczi, był polski jezuita Michał Boym. Roślina uprawna: roślina uprawiana w południowych Chinach od ponad 2000 lat. Obecnie uprawiana jest także w Azji Południowowschodniej, Indiach, południowej Japonii, wschodniej Australii a także w USA (Floryda i Hawaje), południowej Afryce i Oceanii. Owoce wymagają szybkiego transportu, gdyż dojrzewają tylko na drzewach, a zbierane są w pełni dojrzałości. Są nietrwałe, przechowywane w temperaturze pokojowej zaczynają się psuć już po 2-3 dniach. Tylko niektóre odmiany można przechowywać w chłodniach do 10 tygodni. Sztuka kulinarna: owoce liczi są wykorzystywane w kuchni. Po usunięciu skórki i pestki z owoców robi się kompoty i syrop. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi. Jadane także na surowo. Można je dodawać do sałatek owocowych, podawać z likierem, śmietaną lub lodami. W Chinach suszone na podobieństwo rodzynek. Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:35 A dla mnie to jakaś podnieta Taka złota reneta Odpowiedz Link
cusiew44 Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 13:22 madohora napisała: > Anagram > > Czy za OBOL > > Kupię LOBO? > > OBOL (4 litery)// LOBO (4 litery) Ale się namęczyłam Odpowiedz Link
cusiew44 Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 13:21 madohora napisała: > Anagram > > Czy nad BAJKAŁ > > Zabierasz JABŁKA?! > > BAJKAŁ (6 liter)// JABŁKA (6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:26 Wiedziała już babka Że zdrowe są jabłka Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:24 Czy to dnie są czy też noce Ja uwielbiam jeść owoce Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:46 Śliwa (Prunus L.) – rodzaj krzewów i drzew z rodziny różowatych (Rosaceae Juss). Występuje w strefie umiarkowanej i ciepłej półkuli północnej, obecnie odmiany uprawne i ozdobne rozpowszechnione na całym świecie. Do rodzaju tego należą gatunki określane zwyczajowymi nazwami jako: brzoskwinia, czeremcha, czereśnia, laurowiśnia, morela, wiśnia, śliwa Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:47 Śliwa domowa 'Węgierka Zwykła' – odmiana uprawna (kultywar) śliwy domowej (Prunus domestica L. subsp. italica (Borckh.) Hegi var. Claudiana), należąca do grupy o późnej porze dojrzewania. Odmiana bardzo stara o bliżej nieokreślonym rodowodzie. Wywodzi się prawdopodobnie z Azji Mniejszej, skąd w czasie wojen i wędrówek ludów dostała się do Europy. Na starym kontynencie znana jest od połowy XVII wieku i jest bardzo szeroko rozpowszechniona. Do Polski najprawdopodobniej przywędrowała z Węgier i stąd jej polska nazwa. W obrębie odmiany istnieje wiele typów różniących się porą dojrzewania i wartością użytkową, a najpopularniejsze z nich w nowych nasadzeniach to wprowadzone w latach 90. XX wieku Tolar, Promis i Nectavit. Wymienione typy do Rejestru Odmian prowadzonego przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnychwpisano w 1998, natomiast odmiana podstawowa jest od początku prowadzenia rejestru czyli od 1990 roku. Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 23:49 Śliwa domowa mirabelka (mirabelka; Prunus domestica L. subsp. syriaca (Borkh.) Janch. var. cerea) – podgatunek lub odmiana (w zależności od systemu klasyfikacyjnego) rośliny z rodziny różowatych. W Polsce roślina uprawna Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:36 Marakuja - męczennica jadalna (Passiflora edulis Sims) – gatunek rośliny z rodziny męczennicowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej (Brazylia, Argentyna, Paragwaj), została też zawleczona i rozprzestrzeniła się w Nowej Zelandii, Afryce, Makaronezji, na Hawajach i Galapagos[2]. Jest powszechnie uprawiana w krajach tropikalnych. W Azji popularne są dwa kultywary: odmiana indonezyjska P. edulis forma edulis występująca w dwóch odmianach: z owocami o skórce fioletowej, zwana markisa, oraz odmiana o skórce żółtopomarańczowej o lokalnej nazwie konyal, P. edulis forma flavicarpa o owocach żółtych, uprawiana w Malezji, Tajlandii i na Filipinach. Skórka odmiany fioletowej po zbiorze bardzo się marszczy, co jednak nie wpływa na jakość owoców. Miąższ obu odmian zawiera około 32% soku. Sztuka kulinarna. Owoce marakui zjada się na surowo wraz z pestkami lub bez nich. Owoce są też wykorzystywane do produkcji jogurtów, soków, lodów. Mają kleisty, galaretowaty i orzeźwiający miąższ o smaku słodko-kwaśnym. Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:41 Kasia nazbierała gruszek Ma ich cały fartuszek Będzie deser na niedzielę Przecież trzeba tak nie wiele Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:54 Kalambur kołowy Pierwiastek chemiczny z czymś od grawera Dziwną minę robiłeś nie raz C _ _ _ _ _ _(7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:09 Nie mów tego przed nikim Trochę codziennej egzotyki Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:54 Homonim Ubierając nowe _ _ _ _ Zajadałam _ _ _ _ F _ _ _(4 litery)// F _ _ _(4 litery) Odpowiedz Link
cusiew44 Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 13:52 madohora napisała: > Homonim > > Ubierając nowe FIGI > Zajadałam FIGI > > FIGI (4 litery)// FIGI (4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:11 Idź do Igi I przynieś od niej figi Nie czerwień się chłopcze Chodzi o takie owoce! Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:55 Szarada Anagramowa A ten GRANT dostałeś? Czy już coś z niego wydałeś? G _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:56 Kalambur Rzadko się tak mówi na tłum ludzi Poszukaj w słowniku, nie będziesz się nudzić H _ _ _ _(5 liter) U nas znany jest pod inną nazwą Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:14 Czy ja jestem durna Sama nie wiem co to hurma! Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:57 Kalambur To jest wypadek drogowy, dodaj "A" i masz go z głowy K _ _ _ _ _ _ _ _(9 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:16 Kiedyś u nas prawie nie znana Dzisiaj do dekoracji wykorzystywana Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:58 Szarada Anagramowa I jakże to tak?! RADNY ma ochotę NA MAK M _ _ _ _ _ _ _ _ _(10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:18 Słuchaj Reńka To mniejsze to mandarynka Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:58 Szaradka Anagramowa Pokaż NAM GO! M _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:19 Dobrze smak mango poznałam Lecz dawno go nie kupowałam Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 00:59 Anagram _ _ _ _ bardzo lubi _ _ _ _ W _ _ _(4 litery)// K _ _ _(4 litery) Przez odpowiednie przestawienie liter należy z jednego wyrazu ułożyć drugi wyraz Odpowiedz Link
cusiew44 Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 13:56 madohora napisała: > Anagram > > WIKI bardzo lubi KIWI > > WIKI (4 litery)// KIWI (4 litery) > > Przez odpowiednie przestawienie liter należy z jednego wyrazu ułożyć drugi w > yraz Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:21 Czy to cię zdziwi Jak zdrowe jest kiwi Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 01:00 Szarada Anagramowa A...nie wiesz dlaczego on jest ciągle sam? Bo ulega CZAROM PAŃ P _ _ _ _ _ _ _ _ _(10 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:22 Lubię sobie czasem potańczyć A czasem wypić sok z pomarańczy Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 01:00 Metagram On na to _ _ _ _ _ Że dostanie _ _ _ _ _ L _ _ _ _(5 liter)// L _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link
cusiew44 Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 13:58 madohora napisała: > Metagram > > On na to LICZY > > Że dostanie LICZI > > LICZY (5 liter)// LICZI (5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 01:01 Szaradka Anagramowa UJ....WAGA.... skoczyła w górę Ja chyba także zważyłam skórę G _ _ _ _ _(6 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:24 Czy to sen czy to jawa To co widzę to gujawa? Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 01:02 Szarada Anagramowa On się GAPI W obraz I to przez cały czas P _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:27 Myślałam co dnia Jak smakuje pigwa I już wiem Jadłam z niej dżem Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 01:03 Szarada Anagramowa O! KAWA! dolej mi DO niej mleka Albo śmietanki. Nie zaczekaj! A _ _ _ _ _ _(7 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:29 Awokado już jest modne Lecz jak dla mnie - trochę mdłe Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 01:04 Szarada Anagramowa Widzisz KAMO to jest LIN Polowałam na niego przez cały dzień L _ _ _ _ _ _(12 liter) Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 30.08.20, 00:31 Jedziemy do Bronka On nam powie co to jest limonka Odpowiedz Link
madohora Re: 🍓Owocowy Raj w szaradach🍓 29.08.20, 01:04 Szarada Anagramowa Słyszałeś już zespół LEMON? M _ _ _ _(5 liter) Odpowiedz Link