madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 22.03.21, 17:00 Większość haseł krzyżówki to nazwy zup. Po rozwiązaniu krzyżówki z liter w zaznaczonym polu należy ułożyć rozwiązanie Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 22.03.21, 17:01 Na przykład Słucki Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 22.03.21, 17:01 Podobno czerwony owoc Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 22.03.21, 17:02 Może być mięsny może być warzywny Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 22.03.21, 17:03 Zupa z dużą ilością ziemniaków Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 22.03.21, 17:04 Na niedzielny obiad Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 22.03.21, 17:06 "Krzyżówkowa" papuga Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 22.03.21, 17:06 Letni znak zodiaku Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:50 Powiem to tak To też taki znak Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:49 Niech cię to nie boli Że ja używam soli Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:50 Sól kuchenna, sól stołowa – artykuł spożywczy, będący prawie czystym chlorkiem sodu (NaCl), stosowany jako wzmacniacz smaku i naturalny konserwant. W handlu dostępna jest zwykle w formie oczyszczonej soli warzonej oraz nieoczyszczonej soli kamiennej. Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:47 Myślę jak stara Jest taka ara Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:46 Gdy jesz żur Toś silny jak tur Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:44 Każda dama Podjada sama Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:43 Zupa krem? Chętnie zjem! Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:21 Pójdziemy na kompromis pospołu To jest także gatunek bawołu Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:20 A zupa fasolowa I smaczna i zdrowa Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:18 Słów powiem nie za wiele Dobra zupa na niedzielę Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:16 Ach tak się już dzieje Że kapuśniak i nasyci i zagrzeje Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:14 A to już trochę inna bajka Jutro będzie zalewajka Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:11 A gdy jest rzepa To jest i krzepa Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:10 Cyrk lodowcowy I mam to z głowy Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:08 Czy ktoś mnie tutaj słucha Że na obiad będzie ucha Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:06 Mogą być warzywa i może być ryba Ja tak myślę. Chyba Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:04 No tak bywa Nie wiem owoce czy warzywa Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:00 Tak w sam raz Założyłam pas Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 18:59 Obudziłam się pewnego ranka I wpadłam na pomysł. Dziś kartoflanka Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:16 Kapuśniak – zupa z poszatkowanej kapusty głowiastej (świeżej lub kiszonej) i warzyw, często na wywarze z wędzonego boczku lub z żeberek. Znana w kuchni polskiej, góralskiej – kwaśnica (tam przygotowywana z kiszonej kapusty), słowackiej – kapustnica (z kiszonej kapusty), ukraińskiej – капусняк. Na Pomorzu wyróżnia się kapuśniak ze względu na sposób przygotowania kapusty, tj. szarpak (kapuśniak borowiacki) jeśli użyto kapusty kiszonej oraz parzybroda jeśli użyto kapusty świeżej. Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:12 To był feler Westchnął seler Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 18:59 Zupa ziemniaczana, kartoflanka – prosta zupa z ziemniaków. Do sporządzenia zupy potrzebne są przede wszystkim ziemniaki, oraz inne warzywa jak seler, pietruszka, marchew i cebula. Do zupy dodaje się boczek lub kiełbasę mięso możemy zastąpić masłem Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:01 Pas – długi, wąski kawałek skóry, tkaniny lub innego materiału. Zazwyczaj służący do przytrzymywania spodni, koszuli itp. blisko ciała, ale niekiedy pełniący też funkcję czysto ozdobną. Zwykle zapinany jest na sprzączkę. Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:04 Pomidor (Solanum sekcja Lycopersicon Mill.) – sekcja w obrębie rodzaju psianka (Solanum) obejmująca grupę gatunków wyodrębnianych dawniej w rodzaj pomidor (Lycopersicon). Rośliny te pochodzą z zachodniej części Ameryki Południowej. Jeden z gatunków – pomidor zwyczajny (Solanum lycopersicum) – jest rozpowszechnioną rośliną uprawną. Według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług jego owoc jest warzywem Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:07 Wywar – płyn otrzymany przez gotowanie w wodzie składników pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (mięso, kości). W kuchni wywary stosuje się głównie jako bazę do zup[1]. Używa się wywarów mięsnych (z mięsa i kości z dodatkiem warzyw i przypraw), rybnych, warzywnych i grzybowych. Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:08 Ucha – zawiesista zupa rybna, typowa dla kuchni rosyjskiej. Nazwa pochodzi od starorosyjskiego określenia jucha, oznaczającego wywar. Przyrządzana z kilku gatunków ryb słodkowodnych (jazgarz, płoć, okoń), z których sporządza się bulion. Do bulionu dodaje się cebulę, seler, pietruszkę i przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie). W odcedzonym wywarze gotuje się większe kawałki innych ryb (lin, karp, szczupak). Gotową zupę serwuje się z plasterkami cytryny i posiekanym koperkiem. Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:10 Cyrk lodowcowy (kar, kocioł lodowcowy) – półkuliste lub owalne zagłębienie otoczone z trzech stron stromymi stokami (ścianami), a z czwartej ryglem skalnym. Powstaje powyżej granicy wiecznego śniegu w wyniku erozyjnej działalności lodowca górskiego. Dno cyrku lodowcowego może być przegłębione, nachylone, schodowe lub płaskie. Cyrk lodowcowy po ustąpieniu lodowca często zostaje zajęty przez jezioro cyrkowe. Cyrk lodowcowy ma najczęściej kształt misy. Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:11 Kapusta właściwa typowa, rzepa właściwa typowa, najczęściej jednak nazywana w skrócie rzepą (Brassica rapa subsp. rapa) – podgatunek kapusty właściwej, należący do rodziny kapustowatych (dawniej zwanej rodziną krzyżowych). Znany jest wyłącznie z uprawy, nie rośnie dziko Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:12 Selery (Apium L.) – rodzaj roślin z rodziny selerowatych (baldaszkowatych). Obejmuje 19 gatunków. Większość gatunków rośnie w Ameryce Południowej i tylko selery zwyczajne A. graveolens są szeroko rozpowszechnione (rosną dziko w Europie, poza tym powszechnie są uprawiane, także w Polsce), a A. prostratum rośnie w Australii i Nowej Zelandii[4]. Dawniej zaliczano tu także przedstawicieli rodzaju pęczyna Helosciadium i Cyclospermum, ale okazały się należeć nie tylko do innych rodzajów, ale nawet plemion w obrębie selerowatych Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:14 Zalewajka – tradycyjna zupa wiejska, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane (stąd nazwa) przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Odpowiedz Link
madohora Re: W głębolkim talerzu krzyżówka z hasłem 27.03.21, 19:19 Rosół – niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno-warzywnym. Sporządzana z drobiu (najczęściej kury lub kurczaka, rzadziej z kapłona), ewentualnie z wołowiny, baraniny (np. rosół skopowy ze Śląska Cieszyńskiego) lub na Górnym Śląsku z gołębi. Podawana z makaronem typu nitki , wstążki lub z kluskami (np. lanymi), z ziemniakami lub z plackiem. Na Śląsku Cieszyńskim rosół podaje się również z kluskami wątrobianymi. W pierwszej książce kucharskiej wydanej w 1682 roku w Polsce, Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw, znalazł się przepis na rosół polski Odpowiedz Link