madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 21.06.22, 20:38 W każde pole wpisujemy dwie litery. Te w zaznaczonych polach złożą się na rozwiązanie pierwszej części zadania Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 21.06.22, 20:39 Jeden z legendarnych założycieli Warszawy Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 21.06.22, 20:40 Główna lub boczna w kościele Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 21.06.22, 20:41 Szarada Anagramowa A RÓG obfitości kupiłeś Czy znowu mnie ot tak zbyłeś? G _ _ _(4 litery) Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 21.06.22, 20:41 Krzyżówka wraz z szaradą złożą się na rozwiązanie zadania Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 30.06.22, 17:13 Dla gór trzeba mieć szacunek Nauczył mnie tego jeden Bronek Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 30.06.22, 17:11 W kościele jest nawa Albo lewa albo prawa Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 30.06.22, 17:10 Czy mamy bić brawa Że to była Sawa Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 30.06.22, 17:13 Hura, hura, hura Ja już wiem gdzie jest Łysa Góra Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka dwuliterowa z szaradą 30.06.22, 17:14 Łysa Góra, Święty Krzyż, dawniej Łysiec, wzniesienie na wschodnim krańcu Łysogór, w pobliżu Nowej Słupi, w rezerwacie ścisłym Świętokrzyskiego Parku Narodowym; wys. 595 m; na północnym stoku rumowiska kwarcytów kambryjskich (gołoborza), na południowym — las bukowo-jodłowy; stacja telewizyjno-przekaźnikowa. Historia. W VIII–X w. na Łysej Górze jeden z największych w środkowej Polsce ośrodek kultu pogańskiego (zachowana pozostałość kamiennych wałów); w 1. poł. XII w. założono tu opactwo (kościół i klasztor) Benedyktynów (ob. Oblatów), od XIV w. nazywany Świętym Krzyżem. Zabytki. Barokowo-klasycystyczny kościół (1781–89, z rom. pozostałościami z XII w.), późnogotycki klasztor (ok. poł. XV w., przebudowa 1. poł. XVII w.), kaplica Oleśnickich (1611–20, rokokowo-klasycystyczna polichromia 1782), klasycystyczna dzwonnica i późnobarokowa brama (koniec XVIII w.). Odpowiedz Link