Dodaj do ulubionych

Krzyżówka dwulietrowa

14.07.22, 14:09
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/1/rb/qa/wzpg/VDK093j2B2AJYRWsX.jpg
Obserwuj wątek
    • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 14.07.22, 14:09
      W słoneczny dzień wciąż za nami chodzi
      • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 14.07.22, 14:09
        Stan w Indiach
        • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 14.07.22, 14:10
          Koleżanka Bolka i Lolka
          • kefirowa Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 12:02
            TOLA
            • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:04
              Jak Bolek i Lolek
              To może był i Tolek?
          • kefirowa Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 12:03
            HASŁO: CIASTO

        • kefirowa Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 12:01
          ASAM
          • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:03
            Policzę straty
            Tam dużo herbaty
      • kefirowa Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 12:01
        CIEŃ
        • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:02
          Boję się bo jakiś cień
          Chodzi za mną cały dzień
    • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:04
      Powiem to jasno
      Dobre to ciasto
      • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:05
        Ciasto – plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów.
        • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:05
          Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek.
          • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:06
            Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).
    • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:07
      Zarabianie − pierwsza część procesu przygotowywania ciast.
      • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:07
        Zarabianie poprzedzone jest przesiewaniem mąki, co ma na celu jej spulchnienie poprzez napowietrzenie i wyodrębnienie ewentualnych ciał obcych (zanieczyszczeń). Samo zarabianie polega na połączeniu mąki z płynem oraz pozostałymi składnikami. Ilość płynu zależna jest od rodzaju ciasta, wilgotności mąki, a także liczby składników już zawierających w sobie płyny. Po zarobieniu ciasto podlega procesowi wyrabiania
    • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:32
      Wyrabianie − druga część procesu przygotowywania ciast, po ich zarobieniu.
      • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:33
        Wyrabianie ma na celu zlepienie wszystkich składników ciasta w jednolitą masę oraz wpompowanie w nią dużej ilości powietrza. Ilość wprowadzonego powietrza ma wpływ na pulchność ciasta, a także jego późniejszą lekkostrawność. Podczas obróbki cieplnej powietrze wprowadzone do masy rozpręża się, zwiększa jej objętość i porowatość oraz wspomaga rośnięcie. Na proces tworzenia się ciasta wpływ mają gluten i skrobia. Czas wyrabiania ciast ma decydujący wpływ na jakość produktu finalnego. Przy zbyt krótkim wyrabianiu nie zostanie osiągnięta właściwa struktura glutenu, a liczba pęcherzyków powietrza zawartych w cieście będzie zbyt mała. Nazbyt długie wyrabianie doprowadzi natomiast do zniszczenia struktury ciasta, pozrywania siatki glutenowej, uchodzenia powietrza i ostatecznego rzednięcia ciasta. Oznaką prawidłowego wyrobienia jest lśniąca powierzchnia, jednolita gęstość, a także brak smug i grudek.
        • madohora Re: Krzyżówka dwulietrowa 23.07.22, 21:33
          https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ec/Pizza_5_bg.jpg/330px-Pizza_5_bg.jpg

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka