madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:39 Po rozwiązaniu krzyżówki w kolorowych polach pojawi się jednowyrazowe hasło Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:42 ▶Niemiecka waluta przed euro Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:43 ▶Jak masz mini - kredyt to ją spłacasz Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:44 ▶Choroba trzody np. amerykański ...świń Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:45 ▶Można ją mieć lub w niej uczyć Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:47 Najbardziej znany - Wawelski (legenda o Szewczyku Dratewce) Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:49 ▶Imię byłego selekcjonera naszej drużyny Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:50 ▶Wróżka ma szklaną, kulawy metalową Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:52 ▶Jedno z imion pingwina z bajki Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 10.11.22, 17:52 ▶Bohaterka z "Pustyni i w puszczy" Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:32 A to taka stara Gruntu miara Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:31 Opiekunka Nel Ale o tym wiesz Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:31 Idą święta A ja za dobrze Tej bajki nie pamiętam Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:30 Mój drogi Jesteś dla mnie kulą u nogi Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:28 Wiosna na rzece Lecz o tym wiecie Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:27 To nie są blagi Nie dotykaj agi* *Ich skóra wydziela trującą substancję Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:25 Wolę by mnie połknął smok Niż zjadł smog Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:24 Zawsze mówię że ara To jest papuga stara Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:23 Ja się nie chwalę Tam są korale Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:22 Różne mamy epidemie Czy gdzieś jeszcze jakaś drzemie Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:22 Ja opowiem ci tę bajkę Ósmak czyli achtel Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:17 Gdzie się z miast klomby podziały Czy w betonie powyrastały Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:16 A to ci gratka Taka mini - ratka Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:15 Przebrała się miarka Ty mi płacisz w markach Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:14 Wczoraj jakiś trąba Krzyknął w górę "bomba" Choć to na wyścigach było Jakoś źle się skojarzyło Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:35 W dniach poprzedzających to święto organizowane są tzw. karczmy piwne, w których biorą udział górnicy oraz osoby związane z górnictwem (emeryci, pracownicy firm kooperujących z kopalniami, naukowcy z wydziałów górniczych wyższych uczelni oraz osoby tam studiujące). Karczmy piwne przeznaczone dla dozoru górniczego organizowane są przez Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Górnictwa (SITG). Odpowiednikiem karczmy piwnej są organizowane dla kobiet tzw. combry babskie. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:33 Za kilka dni będzie Barbórka A ja ją spędzę w górkach Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:34 Barbórka (dawna pisownia Barburka), Dzień Górnika – tradycyjne święto górnicze, obchodzone w Polsce 4 grudnia, w dniu św. Barbary z Nikomedii, patronki dobrej śmierci i trudnej pracy[5]. Poza górnikami Barbórkę obchodzą także geolodzy i inne osoby wykonujące zawody związane z poszukiwaniem paliw kopalnych[ Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:35 W tradycji górniczej Barbórka rozpoczyna się poranną uroczystą mszą w kościele lub w cechowni, przy figurze św. Barbary. Następnie orkiestra górnicza maszeruje grając m.in. swój hymn w osiedlach zamieszkanych przez górników i ich rodziny (np. familok) oraz pod domami dyrekcji. Odbywają się uroczyste akademie oraz spotkania. Z okazji tego dnia organizowane są również: koncerty, występy artystyczne, zabawy oraz bale, w których uczestniczą całe rodziny. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:35 Karczmy piwne, wbrew powszechnej opinii, nie mają długiej tradycji – pojawiły się na stałe w latach 80. XX wieku (wcześniej, w poprzedniej dekadzie, odbywały się tzw. spotkania gwarków przy piwie). Do tego okresu Barbórka była uroczystością religijno-rodzinną, bez zakrapianych imprez tylko dla górników. Według dr Beaty Piechy-von Schagen władze Polski Ludowej, organizując świeckie imprezy, chciały zmniejszyć ich religijny charakter. Również combry babskie w dzisiejszej formie to tradycja świeża, z lat 90. XX wieku, niemająca nic wspólnego z oryginałem – imp Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:36 Karczma piwna odbywa się według pewnego stałego, rytuału. Uczestnicy zasiadają przy dwóch długich stołach, starsi (stare strzechy) oraz młodsi (młode strzechy), dzielą się na tzw. tablice lewą i prawą, współzawodniczą ze sobą na punkty, władzę nad tablicami sprawują tzw. Kontrapunkty powoływani przez Wysokie Prezydium w sprawach piwnych i nie tylko piwnych, nigdy nieomylne. Karczma oficjalnie rozpoczyna się odśpiewaniem hymnu górniczego. Podczas biesiady śpiewane są pieśni i piosenki górnicze, opowiada się dowcipy, zasłużonych nagradza się szpadami górniczymi, wręczane są również prezenty nawiązujące w jakiś sposób do śmiesznych wydarzeń mających miejsce od ostatniej biesiady. Odpowiedz Link
madohora Re: Krzyżówka tematyczna z hasłem 02.12.22, 16:36 Górnicy podczas karczmy piwnej są obowiązkowo ubrani w mundur górniczy. Za nieprawidłowo skompletowany mundur, np. za źle dobrane skarpetki, Górnicze wysokie prezydium karze zakuciem w dyby lub wypiciem piwa z solą. Odpowiedz Link