madohora 17.03.08, 17:26 zamknięty Kalambur – gra słów, oparta na wykorzystaniu wieloznaczności albo podobieństwa wyrazów Link Obserwuj wątek
madohora Re: I Kalambury 17.03.08, 17:28 zamknięty Ona mu tej jednej nocy nie darowała A w tym czasie żaba go w stawie składała ===================================================================== Rozwiązaniem jest imię i nazwisko muzyka Odpowiedz Link
kefirowa Re: I Kalambury 19.03.08, 16:02 zamknięty JóZEK SKRZEK "Józek" nie daruję ci tej nocy Skrzek, jajeczka które składa żaba Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 19.03.08, 16:40 zamknięty Ciężko mi było Józef dopasować Dlatego w Józka musiałam go schować Myślę że muzyk mi daruje na razie I, że się na mnie wcale nie obrazi W tym temacie jestem jeszcze gąska A przecież Józek to synek ze Śląska Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 17.03.08, 17:29 zamknięty Niejedno piwo żeśmy pod nią razem wypili. A potem go w teatrze zatrudnili ===================================================================== Rozwiązaniem jest nazwa zespołu muzycznego Odpowiedz Link
kefirowa Re: I Kalambury 19.03.08, 16:03 zamknięty BUDKA SUFLERA Piwo kiedyś piło się pod Budką z piwem Sufler - osoba występująca w teatrze Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 19.03.08, 16:41 zamknięty Znowu mi Jurek tutaj zarzuci Że mi się Świat od Budki przewróci Lecz to było pierwsze co napisałam Ja na tej Budce kalambur trenowałam Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 17.03.08, 17:31 zamknięty Tytuł gazety w dzielnicę wpisany Spotkamy się znowu tutaj nad ranem ===================================================================== Odpowiedz Link
kefirowa Re: I Kalambury 19.03.08, 16:04 zamknięty FORUM NIKISZOWIEC FORUM - kiedyś funkcjonowała taka gazeta (nawet nie wiem czy jeszcze jest) NIKISZOWIEC - nie trudno się domyślić o jaką dzielnicę może chodzić Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 19.03.08, 16:43 zamknięty Tutaj nawet bez czytania Można się domyślić rozwiązania Od jakiegoś czasu Nikisz promuję I takie głupoty tutaj wypisuje Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 18.03.08, 17:19 zamknięty Wpisała się w koło i tak już zostanie A jednak przy łuku też ma używanie Odpowiedz Link
kefirowa Re: I Kalambury 19.03.08, 16:06 zamknięty CIĘCIWA Wpisała się w koło - promień,średnica, cięciwa Tylko cięciwa jest związana z łukiem Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 19.03.08, 16:45 zamknięty Tu już Kefirowa wam wytłumaczyła Dlaczego cięciwa rozwiązaniem była Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 18.03.08, 17:21 zamknięty Liczba matematyczna i na nich zjeżdżanie Na świątecznym stole z nami już zostanie. Odpowiedz Link
kefirowa Re: I Kalambury 19.03.08, 16:07 zamknięty PISANKI PI - liczba z matematyki Sanki - zjeżdżanie na sankach Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 19.03.08, 16:54 zamknięty Może na przyszłość jeszcze dopracuję Na razie i tak sobie winszuję Kalambur z "Rozrywki" autorstwa Małgorzaty Hodana Ludolfina, mają płozy byś je do koszyczka włożył Rozwiązanie - PISANKI Co by nie było wątpliwości "Rozrywkę" kupiłam wczoraj o godzinie 19.00 Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 20.03.08, 18:01 zamknięty Pracowite owady I żmija nim pluje Ja w rozwiązani Też zwierzę wpisuję Rozwiązaniem jest (9 liter) nazwa zwierzęcia. W rozwiązaniu należy zmienić jedna literę M - - - - - - - - Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: I Kalambury 20.03.08, 18:38 zamknięty MROWKOJAD Pracowite owady-Mrowki I żmija nim pluje-Jad Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 21.03.08, 12:53 zamknięty No już Jurek tutaj łapie Coś wymyślić znów potrafię Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 20.03.08, 18:03 zamknięty Mały ssak z igłami Na ucho szeptane Również zwierzę Jest rozwiązaniem Rozwiązaniem jest (10 liter) nazwa zwierzęcia. W drugim wyrazie należy odrzucić końcowe litery J - - - - - - - - - Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: I Kalambury 20.03.08, 18:41 zamknięty Jezozwierz Mały ssak z igłami-Jez Na ucho szeptane-Zwierz-enie Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 21.03.08, 12:54 zamknięty Jurek już na nowej scenie Czy zwierz - jeż to też zwierze - nie? Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 21.03.08, 12:58 zamknięty A dla Jurka dzisiaj gratka To dość trudna jest zagadka Kalmabur Mocne wino, w Polsce w miasto To dalekie jest dość państwo Będą to wiedzieć młodzi J.L. stamtąd podobno pochodzi P - - - - - - - - (9 liter) W rozwiązaniu należy zmienić jedną literę z I na O Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: I Kalambury 21.03.08, 14:55 zamknięty PORTORICO Mocne wino-Porto Dalekie panstwo-Portorico (Puertorico) Kto to ten J.L. Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 27.03.08, 11:37 zamknięty Madohora pisze bzdury Jurek lubi kalambury Może słowo znów popieszczę I wymyślę tu coś jeszcze Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 14:29 zamknięty Dwa kolory Dwa kolory do siebie pasują Powieść nam tutaj wypisują. Rozwiązaniem jest tytułl powieści. Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 17:53 zamknięty Cóż nie ma na was rady Te kalambury miały być pomocą dla każdej szarady Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 14:30 zamknięty Jeden kolor Kolor co niewinność zwiastuje W szczęce też się znajduje. Rozwiązaniem jest tytuł opowiadania Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 17:55 zamknięty "Biały kieł" to nie bzdura To piękna literatura Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 14:32 zamknięty Od ludzi stroni, więc bywa _ _ _ _ _ _ _ Czasem taki kolor mają ramy w oknie Na Maurach wiatr w nim często hula Kiedyś to też była szkolna lektura. Rozwiązaniem jest tytuł opowiadania. Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 14:38 zamknięty Te ptaki w kluczu podróżują I w tytuł fimu się wpisują Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 18:00 zamknięty Zgadza się w stu procentach prawie Piękny to był film "Lecą żurawie" Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 14:40 zamknięty Wstęp do opery Tyle tylko powiem Zawsze ze cztery Stoją na rynku w Krakowie Drobej korekty wymaga rozwiązanie Pytanie Jaka? musi być zadane. Odpowiedz Link
kefirowa Re: I Kalambury 28.03.08, 17:59 zamknięty A tego nie zgadlam, bo to wiem UWERTURA DOROŻKARSKA Szarady zostawiam Jurkowi Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 18:02 zamknięty Ha, ha, ha wszak kiedyś o to pytałam Lecz czy odpowiedź wówczas dostałam UWERTUR(Ę)A DOROŻKARSK(Ą)A wybrałam Nad innym jeszcze się zastanawiałam Odpowiedz Link
kefirowa Re: I Kalambury 28.03.08, 17:57 zamknięty Wpisalo mi się gdzieś na końcu SAMOTNY BIALY ŻAGIEL Odpowiedz Link
madohora Re: I Kalambury 28.03.08, 18:03 zamknięty Chyba ten żagiel jest bardzo samotny Że aż dwa razy stanął w tym oknie Odpowiedz Link