madohora 23.04.08, 14:59 Moja mama coś powiedzieć chciała I jak to czasem bywa się przejęzyczyła Tym sposobem Lody Calipso mi przypomniała Zawsze je jadałam gdy gdzieś byłam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 23.04.08, 15:02 Pierwszy kontakt z lodami miałam Gdy po podwórku jeszcze biegałam Przyjeżdżały do nas lody od Szałaja Wszak cała tam zbierała się wiara Nie wiem czy o same lody chodziło Bo to wszak całe widowisko było Lody były ostrym nożem krojone I miedzy dwa wafelki kładzione Lecz te lustra, to srebro, te błyski Po latach jeszcze pamiętam o wszystkim Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 12.08.23, 20:03 LODY JOGURTOWE 1000 g Jogurt 50 g Truskawki (pokrojone na kawałki wielkości kęsa) 50 g Morele (lub brzoskwinie; pokrojone na kawałki wielkości kęsa) 50 g Jagody Płatki czekoladowe 1 Pkg. Herbatniki maślane (całe) Do lodów jogurtowych włóż jogurt do 4 różnych misek. Ulepsz po jednej porcji truskawkami, morelami / brzoskwiniami, dzikimi jagodami i płatkami czekolady. Następnie w szklance zawsze na przemian rozprowadzaj jogurt i herbatniki maślane, aby powstał piękny wzór. Lody jogurtowe zamrozić w zamrażarce na około 3-4 godziny. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut, a następnie ciesz się. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:15 Podczas transportu lody ze sklepu do domu powinny być jak najchłodniejsze. Proces topienia i ponownego zamrażania może spowodować powstanie dużych kryształków lodu i zmniejszenie jego gładkiej tekstury, co utrudnia nabieranie go i daje dziwne wrażenie. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:28 Użyj tego samego przepisu i techniki z innymi owocami cytrusowymi, w tym limonkami, pomarańczami, a nawet grejpfrutami. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 23.04.08, 15:04 I jeszcze "pingwiny" hm, te w czekoladzie Aż mi się ich smak na języku kładzie Zawsze w parku, przy zoo z nim stali Z takich ogromnych termosów je sprzedawali Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 23.04.08, 15:05 I "bambino" na patyku za parę groszy Czy był ktoś kto bambino nie znosił? Dziś są lody takie czy inne A ja bym chciała to bambino niewinne Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 23.04.08, 15:09 W centrum Katowic była ulica Jej nazwę zmienili, więc ją przemilczę A tam kiedyś był bar zwany Automatem Ja z rodzicami chodziłam tam latem Tam szczyt elegancji lody "czarno - białe" I te również wspominam z lekkim żalem I jeszcze "Płonące" dodać to muszę Z kostką cukru maczaną w spirytusie Że co? Że opisuję jak z "Misia" Jakaś tęsknota napadła mnie dzisiaj Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 23.04.08, 15:11 A tak jeszcze na stare lata Przypomniała mi się cukrowa wata Pamiętam była biała i różowa Trudno było w buzię ją schować Zazwyczaj rękami się ją ugniatało I potem garścią do buzi wpychało Sweterki, ręce całe poklejone Ale buzie radosne, zadowolone Odpowiedz Link
jurek-de1 Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 24.04.08, 09:30 Lody Casate W latach 60 mama posylala mie do Katowic przewaznie w niedziela do kawiarni Krysztalowa po lody Casate i ciastka Bomby Cyjlonskie. Lody te to byla tako babowka o roznych smakach z bakaliami i kosztowala jak sie nie myla 36zl. Odpowiedz Link
cirano Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 27.04.08, 10:54 Szałaja pamiyntom (przez mgła) jak z wozykym jezdziył. Potym mioł na Wandy, na Burowcu fajno lodziarnia. Tam narobioł kasy. Mit Abstand, mioł nojlepsze lody w okolicy Odpowiedz Link
azaheca Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 27.04.08, 23:13 Przy naszej szkole lodziarnia była wiara na przerwie do niej pędziła najlepsze mieli waniliowe lody kręcone,a nie gotowe Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 28.04.08, 16:00 Po Cassate najpierw do Kryształowej a potem jak na lodowisku była kawiarenka, to tam też były. Nie pamiętam ceny ale faktyczne kupowało się taką Babkę i dzieliło na całą rodzinkę Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 12.05.14, 13:01 Wracam do tego tematu, po latach - ja pamiętam jak Szałaj jeździł autem - natomiast nie pamiętam koni. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.07.14, 16:54 Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej jednak w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.07.14, 16:55 Lody mogą być wspaniałym deserem przez cały rok, jednak nigdy nie są tak wysoko cenione, jak w upalne, letnie dni. Co prawda receptura lodów, jakie znamy dzisiaj, powstała na początku XVIII wieku, jednak już starożytni Grecy sprzedawali przysmak składający się ze śniegu z miodem i owocami. Lody są popularne prawie na całym świeci i występują w bardzo wielu formach i smakach. W Japonii popularne są lody o smaku zielonej herbaty, Grecy lubią lody oliwkowe z figami, na Filipinach popularne są głównie sorbety, a w kilku krajach można spotkać także lody warzywne lub nawet mięsne. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.07.14, 16:56 W przemyśle spożywczym, do szybkiego zamrażania masy lodowej coraz częściej wykorzystywany jest ciekły azot. Pozwala to skrócić proces zamrażania, zmniejszając przy tym zagrożenie bakteriami salmonelli. Ponadto, zastosowanie ciekłego azotu ogranicza tworzenie się kryształków lodu, przez co możliwe jest otrzymywanie lodów o smakach, których nie udałoby się otrzymać przez powolne zamrażanie, np. smaku whisky Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.07.14, 16:56 Sorbet to rodzaj orzeźwiającego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi owocami (najczęściej sokiem lub purée), ewentualnie winem lub likierem. Pochodzenie sorbetu przypisuje się napojowi z Azji (Iran) o nazwie szarbat en:sharbat, robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody. Termin "sorbet" pochodzi od tureckiego şerbat/şerbet, szarbat. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.07.14, 16:57 LODY WANILIOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI pudełko lodów waniliowych 200 g, pół tabliczki czekolady, orzechy, Lody rozłożyć na talerzu, posiekać czekoladę i dodać orzechy Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.07.14, 17:00 DESER OWOCOWO - LODOWY galaretka owocowa, 1 brzoskwinia, 1 kilka kawałków arbuza, Lody śmietankowe, 2 wafel krojony w trójkąty, 1 Galaretkę rozrobić w/g przepisu na opakowaniu. Gdy będzie na w pół stężała nałożyć do pucharków. Brzoskwinię obrać pokroić na drobne cząstki, wrzucić do galaretki. Odstawić do stężenia. Arbuza pokrojonego w kostkę ułożyć na stężałej galaretce. Ułożyć na tym kawałki lodu. Wbić trójkąt wafla, podawać. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 24.04.16, 18:18 N a wsi, gdzie jest własna lodownia, dobrze zaopatrzona w lód, koszt przyrządzenia lodów równa się kosztom ugotowania słodkiego kompotu, którego przecież nikt za danie luksusowe nie uważa. Owoce wprost z grzędy lub z drzewa - pozostaje tylko cukier. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 19.06.16, 20:08 DOMOWY SHEIKE Z MIODEM 200 g truskawek 1 banan 500 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki miodu 2 jajka 12 dag cukru pudru 300 ml tortowej 36% śmietanki 150 g mrożonych truskawek 1 łyżka masła Umyte truskawki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na maśle. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż otrzymamy lśniącą masę. W drugiej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, a w trzeciej ubijamy na sztywno śmietankę. Zawartość trzech misek łączymy i mieszamy z podsmażonymi truskawkami. Przekładamy do pojemnika, nakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin (od czasu do czasu mieszamy). Kiedy lody są już gotowe, przygotowujemy shake'a. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, banana obieramy i kroimy na kawałki. Do blendera wlewamy jogurt i miód, dodajemy owoce i miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek, dodajemy po kulce lodów truskawkowych. Podajemy od razu Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 28.05.17, 22:52 LODY JAGODOWE 1 opakowanie mrożonych jagód, 1 śmietanka 32%, śmietan – fix, pojemniki na lody z patyczkami* Jagody rozmrażamy, przekładamy do miksera i dokładnie miksujemy. Śmietankę ubijamy z śmietan – fixem. Delikatnie mieszamy z musem z jagód. Gotową masę przekładamy do pojemników na lody. Wkładmy patyczki i zamrażamy przez 3 godziny. Pojemnikczki z gotowymi lodami wkładamu na 60 sekund do gorącej wody i wyrzucamy lody. *Udało mi się ostatnio kupić takie, nie były zbyt drogie i co najważniejsze nie są „made in China” Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 07.06.17, 17:35 NAJPROSTSZY TRUSKAWKOWY 1/4 kg truskawek, cukier, śmietanka Truskawki obieramy, dokładnie myjemy. Przekładamy do salaterek, cukrujemy, polewamy śmietanką. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 26.09.17, 21:33 DOMOWE LODY MALINOWE 1/2 opakowania malin (lub małe opakowanie), 1 łyżeczka miodu, 2xszczypta soli, śmietanka 32%, śmietan - fix, szczypta cukru, sok z 1/2 cytryny, łyżka przegotowanej ale zimnej wody Maliny przebieramy, delikatnie płuczemy i przekładamy do blendera. Dodajemy wodę, sok z cytryny, miód, szczyptę soli. Wszystkie składniki miksujemy na mus. Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, cukru oraz śmietan - fixem. Delikatnie mieszamy obie masy. Przekładamy do pojemniczków na lody z patyczkiem. Mrozimy przez 4-5 godzin. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 13.10.17, 22:58 MROŻONY MUS JAGODOWY 1/2 szklanki jagód, miód, śmietana 32% Jagody myjemy, przekładamy do miksera. Dodajemy miód oraz śmietanę. Ponownie miksy=ujemy do konsystencji musu. Przekładamy do naczynia lub specjalnego pojemnika na lody. Mrozimy przez parę godzin. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 18.11.17, 00:47 SORBET WIŚNIOWY 90 dag wiśni bez pestek, 30 dag drobnego cukru, sok z 2 cytryn, 2 białka jajka, 2-3 krople aromatu migdałowego Cukier zalej 150 ml wody, podgrzewaj aż się rozpuści. Do gorącego syropu włóż wiśnie. Kilka odłóż do dekoracji. Gotuj wolno 15 minut mieszając. Wystudź. Wlej sok z cytryny i aromat. Zmiksuj na mus. Silnie schłódź. Białka ubij. Wymieszaj z musem wiśniowym. Wstaw do zamrażarki. Mieszaj co 30 minut. Udekoruj wiśniami. Podawaj. Możesz posypać płatkami migdałowymi. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 18.11.17, 20:06 OWOCOWY MIKS 400 g jogurtu naturalnego, 1/2 szklanki jagód, malin, porzeczek, wiśni bez pestek, jeżyn, 2 łyżeczki jasnego miodu, garść owoców do dekoracji Owoce zamróź i wyjmij po 30 minutach. Jogurt wymieszaj z miodem, wsyp owoce i całość zmiksuj. Rozlej koktajl do szklaneczek. Udekoruj owocami. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 18.11.17, 20:28 KOKTAJL JAGODOWY 250 ml maślanki, po garści jagód, czarnych i czerwonych porzeczek 3-4 łyżki płatków owsianych, szczypta soli Płatki z solą zalej 4 łyżkami wrzątku, wystudź. Jagody przebierz. Porzeczki oderwij od szypułek. Zmiksuj maślankę, jagody, porzeczki i płatki. Ewentualnie dosłódź do smaku miodem. Ponownie zmiksuj. Schłódź przez parę minut w lodówce. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 23.11.17, 00:02 SORBET ANANASOWY Do lodów ananasowych przed podaniem wlać pół butelki wina szampańskiego, wymieszać razem i nałożyć w cienkie małe szklaneczki z uszkami Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 02.01.18, 23:19 LODY TRUSKAWKOWE 1/2 kg truksawek (lub 1 opakowanie mrożonch), 1 mała śmietanka 32% Mrożone truskawki rozmrażamy. Świeże obieramy, płuczemy. Przekładamy do miksera. Dodajemy śmietnkę. Miksujemy na małych obrotach do konsystencji musu. Wkłądamy do zamrażalnika. Co jakiś czas (tak około 30 minut) mieszamy, by masa nam się zbyt mocno nie zmroziła. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 03.06.18, 17:38 Człowiek ten – jak nazwisko wskazuje, obdarzony licznymi talentami – był architektem, dekoratorem oraz organizatorem hucznych imprez dla dworu. Dziś powiedzielibyśmy pewnie, że zajmował się organizacją korporacyjnych eventów. Oprócz tego zbudował jednak liczne lodownie, w których sprzedawano po prostu… lód. Ze słodkimi przysmakami nie miał nic wspólnego. Podobnie rzecz się miała z Francesco Procopio dei Coltelli, który w 1686 roku otworzył w Paryżu kawiarnię „Le Procope”. Sprzedawał tam „zmrożone wody”, w ponad 80 smakach. Jednak wedle historyków żywienia nie można ich nazywać lodami ani sorbetami. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 03.06.18, 17:42 Składała się z dwóch puszek, mniejsza umieszczona była w większej. Do tej sypało się lód z solą, aby obniżyć temperaturę, do drugiej wlewano masę mleczną. Szpatułka przymocowana do korbki zdrapywała zamarzniętą warstwę ze ścianek i pozwalała osiąść nowej warstwie. Proces był czasochłonny, lecz dawał efekty. W 1876 roku niemiecki fizyk Carl von Linde wyprodukował pierwszą chłodziarkę sprężarkową. Produkcja lodów stała się niezależna od kaprysów pogody, przysmak trafił zaś pod strzechy. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 03.06.18, 17:45 W Szkocji kupimy lody haggis – o smaku owczych podrobów Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 03.06.18, 17:47 lody czosnkowe. Trzeba się po nie wybrać aż do Kalifornii. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 10.06.18, 17:38 KOKTAJL JAGODOWY Jagody są jeszcze dość drogie ale ja dostałam trochę od znajomych, którzy zbieraja Garść jagód, 1 małe opakowanie śmietany, 1 opakowanie kefiru, optymalnie cukier lub miód Jagody przebrać, umyć. Przełożyć do blendera. Zmiksować na mus. Dodać śmietanę i cukier (miód). Wymieszać. Dodać kefir. Dobrze wymieszać. Przelać do szklaneczek. W upały można lekko schłodzić. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 10.06.18, 22:43 LODY CZEKOLADOWE Pół ft. dobrej czekolady w kawałkach postawić w letnim piecu w kamiennej rynce. Ody rozmięknie zalać ją szklanką mleka i postawić na blasze, aby się całkiem rozpuściła, poczem zagotować z 1 litrem mleka i pół laseczką wanilii. Osobno ubić do białości 10 żółtek z 3U ft. cukru, zaciągnąć je na ogniu z przegotowaną czekoladą, a gdy przestygnie wlać do puszki i kręcić lody podanym sposobem. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 10.06.18, 22:56 LODY MORELOWE LUB BRZOSKWINIOWE Owoce te na lody muszą być bardzo dojrzałe. Ściągnąć z nich skórkę, wydrążyć pestki, przefasować przez sito 3/4 litra marmelady, wcisnąć do niej sok z 1 cytryny, wymieszać z syropem ugotowanym z 1 ft. cukru, a po wystudzeniu włożyć do puszki i zamrozić jak poprzednie. Dzisiaj już mamy miksery więc większość z tych rzeczy możemy zrobić mikserem i urządzeniem do wyrobu lodów Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 10.06.18, 23:17 LODY ANANASOWE Pół litra syropu ananasowego rozpuścić pół litrem lekkiego syropu z 1 ft. cukru, wcisnąć sok z 2 cytryn, wrzucić ćwierć funta smażonego ananasu pokrajanego w bardzo drobną kosteczkę i zamrozić w puszce jak inne lody, mieszając często, aby owoce na spód nie opadły. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 10.06.18, 23:40 LODY IZA W formę równą, gładka nałożyć lodów śmietankowych, które rozdzielić na trzy części. Jedną część zafarbować alkiernasem* na różowo, drugą szafranem na żółto, a trzecią pozostawić naturalną. Naciąć na wysokość formy opłatków i tak stojąco układać jeden słupek biały, drugi żółty, trzeci różowy itd. przekładać każdy kolor opłatkiem, aby otrzymać równe słupki. Gdy forma się zapełni, zamrozić ją. Następnie ugotować puree z kasztanów, dać do nich cukru i podzieliwszy na dwie części jedną zostawić, a z drugiej narobić kulek wielkości włoskiego orzecha, obciągnąć połowę tych kulek w białej pomadce, a drugą połowę w czekoladowej. Po wyjęciu lodów na półmisek ustawić na wierzchu rodzaj galeryjki z ciętych w trójkąt wafli, ułożyć na rancie kulki, a w środek dać przetarte kasztany, ustawić na środku na waflach fontannę z karmelu i obciągnąć włosami z cukru. Innych gatunków lodów nie mieszać, gdyż się z kasztanami w smaku nie zgadzają. *Płyn wytwarzany z robaczków czerwonych zwanych koszeliną, które dają śliczny karminowy kolor używany do barwienia likierów, kremów itp. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 10.06.18, 23:50 ]BOMBA NEOPOLITAŃSKA Utrzeć do białości 8 żółtek z 1/4 ft. cukru z wanilią; 3/4 litra kremowej śmietanki ubić na tęgą pianę z poł ft. cukru, dodawać po łyżce utarte żółtka i bić aż n i e ś l i ? 6 ! n . a r . o ś n i e - P o t e m w y m i e s z a ć g o z ć w i e r ć f u n t e m pastylek czekoladowych i pół ft. owoców kandyzowanych, pokrajanych w kostkę, włożyć do formy szczelnie zamkniętej i zamrozie jak lody. Podając wrzucić bombę na półmisek i ubrać pastylkami czekoladowemi. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 11.06.18, 00:00 JABŁKA PO KRÓLEWSKU Wybrać jabłka takie, ażeby w gotowaniu nie zczerniały, obrać je, wydrążyć duże dziury i zagotować w całości na wodzie. Ody jeszcze twarde włożyć ie do syropu w rądelku i dalej wolno gotować, a gdy miękkie wynieść na zimno. Na wydaniu nałożyć do jabłek lodów ananasowych lub innych, ułożyć na półmisku, a w około oblać galaretką porzeczkową wpierw rozpuszczoną winem i wystudzoną. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 07.08.18, 21:59 SORBET ARBUZOWY 2 kg arbuza (po obraniu) Arbuza obieramy ze skóry, pozbawiamy go pestek. Kawałki arbuza umieszczamy w malakserze i miksujemy. Masę przelewamy do plastikowego pojemnika zamykamy i zamrażamy. Sorbet wyjmujemy z zamrażarki około 15 minut przed planowanym podaniem, aby łatwo można było go nabrać metalową łyżką do lodów. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 12.07.20, 18:46 GALARETKOWATY ARBUZ przezroczysta galaretka pół arbuza borówki brzoskwinie maliny winogrona Zalej galaretkę wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie wydrąż arbuza, pokrój owoc w kostkę i wrzuć do 'arbuzowej miski'. Następnie dodaj kolejno ulubione owoce i zalej całość galaretką. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 22.08.21, 23:07 MROŻONA KAWA Z MIĘTĄ I CYNAMONEM Kawę i trzy listki mięty należy zalać gorącą wodą, dodać szczyptę cynamonu, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Osoby, które preferują słodką kawę, powinny dodać cukier i dobrze go wymieszać, gdy napój jest jeszcze gorący. Następnie trzeba przefiltrować kawę. Do szklanki wsypać kilka kostek lodu i wlać napój. W zależności od upodobań można pić bez dodatków lub dolać mleko. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 11:38 Jeśli nie możesz znaleźć Skyra, użyj zamiast tego gęstego jogurtu greckiego lub naturalnego. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 11:41 Nie tylko składniki oddzielają te dwa produkty, ale także sposób ich przygotowania. Lody i lody należy ubijać, aby uzyskać kremową konsystencję, którą można nabierać, ale inna jest prędkość, z jaką są ubijane i wynikająca z tego ilość wprowadzonego powietrza. Gelato ubija się z mniejszą prędkością niż lody, co zapewnia gęstszą konsystencję, ponieważ do mieszanki wprowadza się mniej powietrza. Gelato zawiera około 25 do 30 procent powietrza, podczas gdy lody mogą zawierać aż 50 procent powietrza. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 11:44 Sztuczka z wzbogaconą granitą polega na kontrolowaniu alkoholu. Wysokoprocentowy alkohol nie zamarza przy normalnej mocy, więc zrównoważenie składników alkoholowych i bezalkoholowych jest niezbędne, jeśli chcesz, aby utworzyły się charakterystyczne dla granity kryształki lodu. Dobrą zasadą jest używanie 1/2 szklanki lub mniej alkoholu na każde dwie szklanki innych płynów. Przepis sprawdza się równie dobrze bez alkoholu, jeśli chcemy przygotować deser bezalkoholowy. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 11:50 Podczas gdy syrop ostygnie, przygotuj w zamrażarce wydzielone miejsce na granitę. Będziesz potrzebował regularnego dostępu do niego i chcesz zapewnić mu czyste, płaskie miejsce, gdzie nie rozleje się, gdy będzie jeszcze płynny. Unikaj także umieszczania go w pobliżu śmierdzącej żywności, ponieważ lód będzie wydzielał silny zapach, a nikt nie lubi smaku rybiej granity. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 11:56 Śmietanka dodaje świetnego kontrastu imitującego cremę espresso. Przed dodaniem granity do szklanki wlej odrobinę śmietanki, mleka lub mleka migdałowego o smaku waniliowym. Można też użyć lodów waniliowych lub polać słodką bitą śmietaną . Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 11:59 Przyozdobiliśmy go świeżą bazylią, aby uzyskać odrobinę ziołowego popu, możesz też udekorować skórką z limonki lub po prostu podawać bezpośrednio. Granita arbuzowa stanowi także świetną bazę do mroźnych koktajli. Po zetarciu granity i dodaniu jej do szklanki, dolej kieliszek rumu, tequili lub wódki, aby ugasić pragnienie dla dorosłych. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:08 Pikantna Granita Arbuzowa : Dodaj 1/2 łyżeczki proszku cayenne do puree. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:11 W Stanach Zjednoczonych lody muszą zawierać od 10 do 16 procent tłuszczu mlecznego. Lody o wyższej zawartości tłuszczu mlecznego mają na ogół gładszą konsystencję, ponieważ zawierają mniejszą ilość wody, a zatem mniej kryształków lodu. Lody zawierające mniej niż 10% tłuszczu mlecznego nazywane są „mlekiem lodowym” lub, bardziej popularnie, lodami „niskotłuszczowymi”. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:13 W procesie produkcji lodów często wykorzystuje się sól kamienną , która obniża temperaturę topnienia lodu . Gdy temperatura topnienia lodu jest obniżona, lód szybciej oddaje ciepło z mieszanki lodów, powodując szybsze jej zamarzanie. Zamrożenie mieszaniny szybko powoduje powstanie mniejszych kryształków lodu i bardziej miękkiego produktu końcowego. Sól zmieszana z lodem nigdy nie ma kontaktu z lodami i dlatego nie wpływa na zawartość sodu. Lód wypełniony solą jest umieszczony wokół wewnętrznej komory na lody, która utrzymuje lody w środku, a sól na zewnątrz. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:18 „To doskonale orzeźwiająca, letnia uczta! To danie jest idealne dla całej rodziny i może być świetną zabawą dla osób w każdym wieku, pomagając na etapach zamrażania i mieszania. Zdecydowanie polecam ten przepis.” Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:26 Możesz dodać odrobinę mięty, aby dodać smaku włoskim lodom lub jako dodatek na koniec. Aby nadać gotowemu deserowi odrobinę miętowego posmaku, dodaj świeże liście mięty, skórkę i sok z cytryny i pozostaw do zaparzenia na około 20 minut. Przed wlaniem mieszanki na patelnię i zamrożeniem należy usunąć zioło. Aby udekorować, po prostu połóż liść lub dwa na wierzchu każdej porcji. Można Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:28 Jeśli chcesz zamienić ten przepis w przysmak dla dorosłych, dodaj odrobinę likieru, takiego jak Grand Marnier lub Cointreau. Dodajemy łyżeczkę likieru wraz z sokiem i skórką z cytryny. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:30 Jeśli robiłeś sorbet pomarańczowy , użyłbyś soku pomarańczowego, łącząc sok, cukier i mleko w maszynie do lodów i przetwarzając, aż będzie gotowy. Skórka pomarańczowa , sok z cytryny i ekstrakt waniliowy również nadają się na prosty sorbet cytrusowy Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:33 Słowo „sorbet” jest często błędnie wymawiane i pisane jako „sherbert”, jakby rymowało się z Herbertem. Wymawia się je tak, jakbyś powiedział „jasne, ale…” Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:37 Sorbet nie zawiera produktów mlecznych, dlatego jest świetną propozycją na dietę bezmleczną, wegetariańską lub wegańską. Jest również bezglutenowy i nie zawiera żadnych stabilizatorów ani konserwantów występujących w komercyjnie przygotowanych mrożonych deserach. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:55 Odrobina wódki (lub innego trunku o zawartości alkoholu około 40 procent) sprawi, że sorbet zaraz po wyjęciu z zamrażarki będzie nieco bardziej miękki. Do mieszanki sorbetowej dodaj 2-3 łyżki trunku. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:57 Sorbet cytrynowo- limonkowy : Użyj 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny/limonki i 2 łyżeczek startego. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.10.23, 12:59 Sorbet truskawkowy : Użyj 5 szklanek świeżych lub mrożonych truskawek i 2 łyżek soku z cytryny. Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.07.14, 17:05 SMAŻONE LODY Lody waniliowe, 12 średnich kulek, śmietana, 200 g. Pełnomleczna czekolada z orzechami, 150 g. winiak, 4 łyzki, mąka, 250 g. żółtko, 2 szt. mleko, 125 ml. cukier, 2 łyżki, cukier waniliowy, 1 szt. otarta skórka z cytryny, 1 łyżka, sól, szczypta, białko, 2 szt. olej lub tłuszcz roslinny, 1. Kulki lodów mrozić przez 4 dni w zamrażalniku 2. Śmietanę podgrzać w garnku i stopić w niej tartą czekoladę. Zdjąć sos czekoladowy z ognia, aromatyzować go winiakiem, całkowicie ostudzić i ubić na pianę 3. Z mąki, żółtek, cukru, cukru waniliowego, skórki cytrynowej oraz soli przygotować ciasto. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie domieszać do ciasta 4. Wszystkie składniki ustawić w miseczkach. W garnku do fondue ogrzać tłuszcz i ustawić go na podgrzewanej podstawce. Kulki lodów nabijać ostrożnie na widelczyki i moczyć w cieście, zwracając przy tym uwagę, aby ciasto dokładnie je pokryło. Tak przygotowane lody usmażyć w tłuszczu i polać czekoladową śmietaną. 5. Słodkie Fondue podajemy z owocami i sosami owocowymi Odpowiedz Link
madohora Re: Lodowe smaki - wspomnienia... 15.07.14, 17:07 LODY TRUSKAWKOWE truskawki, 75 dag, cukier, 7 łyżek, galaretka truskawkowa, 1 łyżka, siekane migdały, 5 łyżek Miód, 5 łyżek, Śmietana kremówka, 25 dag, cukier waniliowy, 2 torebki, kwaśna, gęsta śmietana (22%), 25 dag Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Następnie włożyć je do garnka, zasypać cukrem i zagotować. Mieszając, gotować 10 minut. Galaretkę wymieszać ze 100 ml wody, dodać do truskawek i mieszając, lekko podgrzewać jeszcze około minutę. Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu (w trakcie mieszać, aby się nie przypaliły), dodać miód, wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypać cukier waniliowy. Wymieszać z kwaśną śmietaną, ostudzonymi migdałami w miodzie i masą truskawkową. 4 plastikowe szklanki lub foremki nasmarować tłuszczem (dzięki temu zabiegowi lody będzie łatwiej wyjąć z foremek). Napełnić przygotowaną masą waniliowo-truskawkową i włożyć na noc do zamrażalnika. Powstałe lody wyjąć na 30 minut przed podaniem. Wybić je z foremek na talerzyki, udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami. Odpowiedz Link