jromantyk Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 21.05.08, 18:18 ŚLONSK Kaj zerkna na nosz Ślonzek piykny aż żol czymu sztyc Pon Boczek ,noszym wyjechac kożom? Niegospodarnosc i złosc ludzko, poprzez krzywda,biyda, co inszego? Jo tu byda przeca,bo żeś mojom ojczyznom Moga sie Cie łoglondac codziynnie niczym pszoni najmilsze, moga łoglondac to, kaj nikaj na świecie nie znojda Widok hołdy kiero juz tera na zielono zakwito, i łan pól zalesionych na żółto łod rapsu wiosnom, Zerkom na wos moi zamki jak z bajki wziynte. lśnionce w dyszczu i pod słoncym kopuły kościołów co chwila pomiyszanych ze szybami grubskimi Jak mom wyjechac, kej widza chałupy krzywe i ankrowane, a koło nich łogodki zadbane, kej sie widzi szyb czerwony, ni łod starosci ale jak z piyrwej cegły budowany , i łodbijaonco sie tafla zielyni łonk, w noszych już czystszych wodach . Nie łodjada bo sam je serce moi, tukej ziymia wonglym i dobrociom pachnonco, Szczyńsc Boze witano, ziymia z Boże Pomogej i Bóg Zapłac łorano. Nie łodjada bo tukej moja Oma i Opa mi pszoli. a Matka i Łojciec rzykac pokozali i dzieci powoga z pszoniem do mie majom, I w koncu jest tukej ta jedno, co mi życie swojom szwarnotom umilo, synsu życia dodowo, swoim ciepłym w biydzie łokryje. Nie odjada chyba ze na chwila ino, bo nikaj ni ma tak , bo to jest nosze. to jest ŚLONSK Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.12.20, 11:38 Mikołaj nie przyjdzie do wszystkich* Dzisiaj wesoło jest w naszej klatce (schodowej) Śmichy i piski. Dziadkowie, babcie Wszak dziś MIKOŁAJ z dziećmi się wita Czy były grzeczne zaraz zapyta Andrzejek słucha, tylko jednym uchem Dostał od Mikołaja nowy komputer Kasia znów biega niczym szalona A w ręce ściska nowego smartfona Jasiu z Małgosią już mają drona Kto go obsłuży. Zaraz się przekonam I małej Ani śmieje się mina Ona dostała....bilet do kina Ktoś dostał gry takie planszowe Długie wieczory będzie miał z głowy Sanki, łyżwy i nawet narty Na stoki w Wiśle są także karty A tu znów dziadkowie małej Tereski Niosą pod pachą śnieżne deski** Lecz gdzieś jest cicho przez cały ranek Nie ma prezentu mały Brajanek I nie dlatego, że tak rozrabia Matka dziecku radości nie sprawia Mały nie dostał nawet kapcia Tu nie przychodzi dziadek czy babcia I chociaż czeka na to od maja Nie zamówiono też Mikołaja Nikt mu prezentów nigdy nie wręcza Dlaczego ktoś się nad dzieckiem znęca Oj droga madko wrzuć raz na luz I wyskrob na prezent z 500+ __ *Tutaj odniesienie do wszystkich "Brajanków", których mamy albo zapomniały albo wiedzą lepiej, że Mikołaja nie ma **Deski do snowbardu Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.04.21, 14:17 W Warszawie będą szczepić masowo Może to tego jeszcze musowo Lecz ten co to wymyślił, chyba nie wiedział Że nie ma szczepionek - nie dopowiedział! --- Warszawski ratusz planuje otworzyć masowe punkty szczepień - na lotniskach, w metrze, na dworcach... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.04.21, 20:11 Przyśpieszone szczepienia Powiem oto Wam rodacy : szczepić się będziemy w pracy ! Będzie świat bardziej wesoły, włączą w to remizy, szkoły . Gdzie ongiś była dentystka, teraz szczepi higienistka . W szatni, gdzie się farba złuszcza - woźna do badań dopuszcza... Szczęka z wrażenia opada ? W remizie komendant bada ! Szczepi się "uczyciel", docent, ludu 70 procent. Mówili : - Nie będzie "lepi", póki nas się nie "wyszczepi". By kasy nie dać daremnie kłujmy igłą się wzajemnie ! 🙄 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.04.21, 23:20 Artysta Muzyk, lecz nie skandalista, zmarł wspaniały wokalista. Nie chodzi tu o "kadzenie", on 50 lat na scenie ! Wielkich burd nigdy nie wszczynał, ze "Skaldami" sam zaczynał. Duży fiatem miał wypadek, mówili - "Jego upadek" ! Wziął się w garść i nie udawał, przenigdy się nie poddawał . Ale temu, że to przeżył życie swe Bogu zawierzył. Nie wyjdzie prezydent z twarzą : - Znają go NIE lekceważą !* Młodzi śpiewają piosenki, aż w uszach dudnią bembenki.** Dla nich nie był to statysta . Dla kraju Wielki Artysta... pamięci Krzysztofa Krawczyka '48÷'21 * słowa Dudy po śmierci **Juwenalia '18 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.04.21, 11:09 Widzę "byka" w bĘbenku...🙁 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.04.21, 22:57 Będzie strajk pielęgniarek... np. Gazeta dziś 16:22 Życzenia w Światowym Dniu Pracowników Służby Zdrowia Służba zdrowia jest spokojna, kiedy dookoła wojna ? Nie o to tu siostro chodzi, bo z roboty... nie wychodzi. Miast zarobkiem motywować, nikt nie chcę TUTAJ pracować . Medycy mogą ustąpić, lecz nie ma ich KIM zastąpić. Jak tu wracać do swoich rodzin, gdy w miesiącu 300 godzin ? Powiem Tobie miła, miły : To robota ponad siły ! Pracy byście nie zmieniali . Byście godnie zarabiali . Służba niech wyjdzie z niemocy, przyjdą młodzi do pomocy . Aby lżej się Wam TU żyło. Bez Was NAS by dziś nie było... Dziękujemy... 🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.04.21, 12:26 Pięknie i o Krawczyku i o pielęgniarkach Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 28.04.21, 11:55 Przy okazji przypomniała mi się jeszcze jedna tragi - komiczna historyjka z małymi złodziejami. Ale jakie cwaniaczki. Nasz sąsiad, chyba ma już dość odosobnienia. Nie jest chory no ale niektórym wychodzenie do sklepu i z powrotem daje w kość. Pożyczył grabie od sprzątaczki i wyszedł przed blok aby trochę posprzątać. W czasie, kiedy zbierał śmieci jeden z malców (to takie sześciolatki) podszedł do niego i go zagadywał a drugi....ukradł mu grabie. Całą scenę widziała ta sprzątaczka, która je pożyczyła, więc wzięła maluchy na rozmowę, ale ci "nie uzgodnili zeznań": - Bo ja też chciałem pograbić - odpowiedział jeden - Bo ja chciałem je pokazać koledze - zeznał drugi Faktem jest, że grabie znalazły się w piwnicy jednego z nich. Sąsiad machnął ręką, że to dzieci ale sprzątaczka nie dała za wygraną (odpowiadała by materialnie) i poszła do matki jednego z nich, a matka na to: - No przecież pobawiłby się i by oddał i jeszcze nawrzeszczała na kobietę Jeszcze raz powtórzę - grabie już były schowane w piwnicy jednego z maluchów. Wszystko skończyło się dobrze, bo grabie wróciły do prawowitego właściciela. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.05.21, 14:01 Dziki Zachód Oczywiście nie ma w tym niczyjej winy* Że w trzy dni w Polsce doszło do strzelaniny** W Raciborzu, Warszawie i Brzezinach Ktoś załatwia "swoje sprawy" jak w kinach U nas nie ma saloonów czy innych przybytków Pif - paf byle sprawę załatwić dość szybko Ten w Raciborzu miał w aucie arsenał*** W Raciborzu rozegrała się drastyczna scena**** W Brzezinach chyba chciał kupić zeszyt i pójść do szkoły Nie sprzedał więc właściciela sklepu ranili matoły***** W Warszawie tematy podobno znów inne W grę wchodziły rozgrywki rodzinne****** I tak od kilku dni Dziki Zachód mamy Gdy jeden do drugiego strzelamy!!! ============== *Może sądy jeszcze złagodzą wyroki **W Raciborzu, w Brzezinach k/ Łodzi, w Warszawie na Gocławiu ***Podobno miał więcej broni i narkotyki ****W wyniku strzelaniny zginął policjant a jak się śledzi wiadomości to już druga taka sprawa w tym mieście, tyle że w poprzedniej nikt nie zginął tylko byli ranni *****Napadli na właściciela sklepu papierniczego. Brzeziny to niewielkie miasteczko, gdzie wszyscy się znają - byłam tam w 2019 roku. Nocowałam w hotelu w Andrespolu i okazało się że w hotelu znają moją rodzinę z tamtych stron a Brzeziny niedaleko - tam są Urzędy Gminy i inne instytucje dla okolicznych wsi. ******W pierwszym komunikacie podali, że to syn zaatakował ojca. Strzelali policjanci. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.05.21, 15:32 Właściciel sklepu papierniczego chciał zatrzymać biegnącego mężczyznę w postawie obywatelskiej, lecz mógł nie wiedzieć, że w ręce ma nóż... Osierocił dwoje małych dzieci. Jeden z chłopaków szedł do pierwszej komunii... Tragedia w małej społeczności. W miasteczkach ludzie są spowinowaceni i wiele wiedzą wzajemnie o sobie. Świat jest mały... Fajna rymowanka. Zawsze powtarzam, że Polakom dać tylko pozwolenie na broń i ...sami zrobią porządek... 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.05.21, 16:07 Zaraz przypomniała mi się mama, która przekonana, że "ratuje" córkę przed przekazaniem mężowi - zadaje jej trzy ciosy nożem w serce... To psycolog i biegli muszą ocenić, czy nie można było matce wcześniej pomóc, ew. kto zaniedbał swoje obowiązki.(MOPS ?) np. Radio ZET Wiadomości 05.05.'21 18:15 LUDZKIE DRAMATY !!! Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.05.21, 16:54 Z innej beczki - wiem że już było Beztroska Trzydzieścioro dzieci po podwórku goni W piasku czy trawie brudzą sobie dłonie Bawią się w chowanego, grają w berka Jeden na drugiego przez palce zerka Krzyki, śmiechy i inne hałasy Jednym słowem covidowe wczasy Gdy się zmęczyli, pragnienie było wielkie Wszyscy pili wodę z jednej butelki O tym co napiszę nie mów nikomu Wszystkie dzieci już poszły do domu A o jednym mama chyba zapomniała Bo mała o dziewiątej wieczorem na huśtawce płakała I w covidzie dzieci mają swoje prawa Do nich z pewnością należy zabawa Nie będę tutaj zbyt panikowała Lecz na miejscu rodziców trochę bym się bała. Sama nie wiem, bo z jednej strony dzieci powinny mieć swój czas na zabawę z rówieśnikami a z drugiej dzieci też chorują i zakażają Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.05.21, 16:07 Dzisiaj strzelanina w Częstochowie Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 09.05.21, 11:38 Nawet nie uwierzysz z kim się tam zetknęłam. Ja też nie mogłam uwierzyć ale wszystko dokładnie sprawdziłam. Dwa razy, bo gdy się zetknęliśmy ten ktoś nie był jeszcze księdzem a zwykłym studentem, który przyjeżdżał do nas z Krakowa. Gdyby nie pewne zdanie mojej koleżanki to bym pewno nie wiedziała że to chodzi o tę osobę. Przy porządkach gdzieś zapodziałam wierszyk ale jak znajdę to zaraz go dam. Chodzi o pewnego księdza i aferę ale tym razem nie o pedofilską. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 09.05.21, 22:44 Jestem ciekaw, kto jest tym tajemniczym nieznajomym... Każdy powinien mieć jakieś hobby, lub inspiracje... A ja abstrahujac z politycznej beczki... Politolog w GW wczoraj (18:45) pisze o rządzie mniejszojściowym... Wyścig po władzę Koń w kieracie mimo głodu zgina łeb, ciągnie do przodu. Niejednemu psu w uprzęży źrenica się lekko zwęży . Pogryzłoby się tu wielu, lecz wspólnie bieżą do celu. Przytrafiła by się heca, ale meta im przyświeca. Lekko zgięta więc pozycja : 》Zjednoczona Opozycja... Choć im bat trochę "uwiera", to ciągną złego marszera.* Gnębi psy, ale niestety dowieść muszą go do mety. Mogą szczekać, hałasować, ale trzeba współpracować... * przewodnik psiego zaprzęgu Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 13.05.21, 23:44 W Chęcinach w lesie ktoś porozwieszał między drzewami stalowe linki... np. Gazeta 12.05.'21 08:49 Hunter W Chęcinach to nie gajowy chodzi do lasu na łowy . Wysoko poprzeczkę stawia ten, co ludzi tu odławia. Stosuje tu niezłe triki z linki rozwieszając wnyki . Na dróżkach leśnych, sektorach gdzie na kładach i motorach. Między drzewami dyndają tych co jeżdżą - odławiają. Siedzi w domu pod pierzyną, sam wnet stanie się zwierzyną . Bo już oto na rowerze kumpel w odwiedziny bieże. Na plecach kumpla woreczek, a w nim kilka buteleczek . Nieźle tamten nawywijał, stłukł flaszki, się poobijał . Stawił się przed felczerzyną. Myśliwy stał się zwierzyną... Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 16.05.21, 12:27 Czytałam o tym. Trafnie to ująłeś. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.05.21, 11:55 O! Przypomniałeś mi o cebuli Zaraz nią sobie ....otulę Brat podpowiedział mi co i jak* I powiem zaraz "Precz......." *Podał mi przepis jak najlepiej zrobić miksturę. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 19.06.21, 18:30 Dość mam pogodowych figlów Wybuduję sobie igloo Tam na ławce (z lodu) się położę Chyba już nie może być gorzej Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 22.07.21, 23:09 Ja dzisiaj grzecznie siedziałam w domach I nagle słyszę - mamy nowego pytona Większy jest od poprzednika Zostawił wylinkę a sam znika A może wąż pomyślał - ciężkie czasy I przyjechał na Tauzen, na wczasy Teraz w trawie gdzieś się wygrzewa Albo po drzewach wspina się do nieba Niebawem zwęszy, że zoo niedaleko Więc nie będzie na nic czekał Świetna opieka, darmowe żarcie I jeszcze może weterynarza wsparcie Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.07.21, 10:33 Fajne to... 🙂 Parę dni temu po błędzie Związku Pływaków z Tokio wrócili pływacy. www.google.pl/amp/s/sport.onet.pl/tokio-2020/plywanie/tokio-2020-afera-z-udzialem-polskich-plywakow-zawinili-dzialacze-z-pzp-igrzyska/bfq2wyl.amp?espv=1 Łzy w basenie Dziś wszyscy jesteśmy z Wami. Cała Polska z pływakami ! Tokio bez sześciu Polaków, jest jak bez Wawela Kraków, albo gdzie Wisła szeroka zionącego ogniem smoka . Nikt tu piersi nie wypina, że to jego chyba wina . Prezes raczej wciąż się broni, że są winni chyba ONI. Nawet już nie w skali mikro, jest mi strasznie mocno przykro. Fakty te nie przemawiają, że się rzeczy te zdarzają. Jakby w gaźnik włożyć grude, cała praca psu na bude... Rozumiemy więc aluzje : wyrzeczenia i kontuzje.* Dla nas WY morskimi lwami . Cała Polska z pływakami ! * bezustanne przygotowania i obozy, bycie ciągle poza domem 😔 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.07.21, 18:40 Wiersz ładny natomiast cała sytuacja dość przykra... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.07.21, 23:01 Mój szwagier w takiej sytuacji zwykł mawiać : - "Samo życie"... Nie wszystko jest zależne od nas samych... 😔 Żal mi tych młodych ludzi, ich trenerów, no i rodziny... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.07.21, 23:41 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27358236,wakacje-nad-morzem-oplacila-wczasy-okazalo-sie-ze-kurort.html Super okazja wczasowa Pani raz znalazł "kwiatek", więc wpłaciła nań zadatek. Nim ludzi wpadnie inwazja, zapłaciła, bo okazja. Odłożone ma gotówki, wyszło z hakiem 4 stówki. Już pochwalić się tym leci, gdy oferta... "wyszła" z sieci. Pani patrzy - Co się dzieje ? Dana strona nie istnieje ? Miast na feriach jeść delicje, zadzwoniła na policje . Raczej kasy nie oddają, ale złodzieja szukają . Nie pakuj gaci i swetra, gdy coś "śmierdzi" z kilometra... 😉 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.07.21, 17:33 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27370840,jaroslaw-kaczynski-pozywa-dziennikarza-za-sugestie-ze-jest.html Kalumnie * Prezes rządu generałem, a "Wieści" go zwą ...pedałem. To, że nie jest on żonkosiem, nie oznacza że homosiem. Z kotem na zdjęciu z profilem ? Nie znaczy, żeś zoofilem . By obalić to mruczenie potrzebne mu zaświadczenie. Dostać można je ma droga tylko od seksuologa . I to nie są żadne żarty, oto PIS-iorów standardy. Prezes będzie dalej rządzić, kilka lat się będą sądzić . Koniec końców ktoś przy trumnie powie to były kalumnie... *oszczerstwo, potwarz, nieprawda, fałszywe oskarżenia 🤔 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 09.08.21, 16:13 Jak zwykle w punkt Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.08.21, 17:33 Zły zięć Pewien zięć poszedł do lasu Nie robił przy tym żadnego hałasu Tu muchomorek, tam muchomorek Nazbierał ich pełen worek Przyszedł z tym do domu Nie mówiąc nic nikomu Zrobił grzybową zupkę I teściowa padła trupkiem Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.08.21, 21:03 Grzybobranie z przygodami Zięciu, co naprawiał szyby, poszedł z teściową na grzyby. A że chłopak był dość cwany, zbierał w koszyk swój szatany. Dziś przed żoną w tajemnicy poda świekrze w jajecznicy. Że córa rano w robocie, zje mama i ...po kłopocie. Kolejna godzina mija, patrzy zięciu - pełznie żmija. Niby fajnie z mamą gada, lecz ją lekko pchnął na gada. Żmija cała obolała, wstrzykła jadu, ile miała . Zięć dziś żonie nic nie powie, jutro wezwie pogotowie . Zanim zdechła, z bólu wyje, a mamusia dalej żyje... 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 13.08.21, 18:58 A teściowa - wstrętna baba Wzięła z sobą skórę gada Myśli szybko co z nią zrobi Może na coś ją przerobi Z jadu zrobi marmoladę I zięciowi tak da radę Zięć przygląda się zza krzaka Zaraz będzie niezła draka Gdy wrócili już do domu Zięć zadzwonił po kryjomu Już policja do drzwi puka I rozmowa była krótka Taka była zięcia rada Bo nie wolno męczyć gada Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 13.08.21, 22:07 Jadziem dali...🙂 Grzybobranie z przygodami (part two) Złapał zięciu żmiji suszka, nie, nie będzie z niej wydmuszka. Skórę tą zakonserwuje, u rymarza spreparuje . Poprzypina z knefli ślipie, z nerwów świekra ledwo zipie. Pokręci się u podnóżka i teściowej da ...do łóżka . W środek wszyje dwie stonogi, mamusia wyciągnie nogi . Nie używam tu przenośni. Czy obudzą się radośni ? Oto jest więc broszka nowa, pierwsza w spince - czarna wdowa. Pomógł mamusi sztylecik, oto z żmiji ...amulecik . Cały pomysł więc do bani. Nie zniknie jak "Starsza pani"...* * kom.USA 2003 "Starsza pani musi zniknąć" 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.09.21, 15:07 METROPOLIA BEZ PRĄDU - Wyborcza - 06.09.2021 Brak prądu ZTM na łopatki kładzie Nie pobuszujesz dzisiaj po jazdy rozkładzie Nie sprawdzisz gdzie nie dojedziesz autobusem Słabe to jakieś - przyznać to muszę Gdy się zdenerwujesz, wszak nie jesteś święty To nawet telefon milczy jak zaklęty Nawaliły tablice, serwery a nawet biura Mają dziś wolne? Czy wiatr tam tylko hula? Czy to jest już XXI wiek człowiecze A może to jeszcze Średniowiecze? W ZTM Katowice mają dzisiaj awarię prądu. Jako że firma nie posiada zapasowego źródła światła padło wszystko, łącznie z telefonami. Rozkład jazdy na necie nawet się nie otwiera. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.09.21, 00:49 Tak potężne przedsiębiorstwo, jak ZTM MUSI mieć alternatywne zasilanie na takie wypadki. Dziwne, że zarządzający spółką nigdy o tym nie pomyśleli... Ta miniona sytuacja pomoże im podjąć dawno potrzebne decyzje (my jeżdżący autobusami w to wierzymy). 🙃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.09.21, 10:47 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27541541,glogow-uczen-pobil-nauczycielke-w-czasie-lekcji-zadal-cios.htmlNiepojęte Upadły standardy wszelkie : uczeń zbił ...nauczycielkę . Najpierw kopa jej przyłożył, a potem z piąchy dołożył. Będzie długo się tym chwalił, w końcu książką jej przywalił . Wszystko, co wyżej ujęte jest wprost dla mnie Niepojęte ! To wprowadza też frasunek : Gdzie w tym siostro jest Szacunek ? Kiedy czytam takie wieści, w głowie wprost się to nie mieści. Nic nie zwalnia od myślenia. Dla nas* - NIE do pomyślenia ! Psycholog ponoć pomoże napadu zbadać podłoże . Jeszcze w eter puszczą zdjęcie, przechodzi wszelkie pojęcie... * pokolenia, w którym nauczycielka mogła bez konsekwencji wyszarpać za uszy, a w domu ojciec poprawił 🙃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 08.09.21, 21:37 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27545495,co-mowil-agent-kgb-w-karpaczu-oni-sie-tlumacza-jest-komentarz.html#opinions Błąd techniczny ? Nie na rozkaz prezydenta w Karpaczu mamy agenta . - To nie żaden gest rozpaczy, pan minister się tłumaczy. Też nie wybór to paniczny, ale raczej "błąd techniczny". Tak w Karpaczu na FE* siedzi agent KGB . Sam nie wnosi rzeczy wielu, je i pławi się w hotelu . Dla niego ten plan jest prosty : - Polska chce budować mosty !** Nic nie gada, nic nie wnosi, a do KGB donosi. Widać musi jakaś męta beknąć za tego agenta... * Forum Ekonomiczne ** wg agenta z Białorusią (i Łukaszenką) 🙃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.09.21, 16:17 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27553316,swidnica-pijany-nagi-prokurator-spacerowal-po-osiedlu-zdazyl.html#opinions Ekshibicjonista Dziwna dzisiaj rzecz człowiecze : golas chodził przez Zarzecze . Śpieszył się chłopak styrany, może lekko był pijany . Omijał trawnika kupy, maszerował na zakupy . Czy nachlany to domator ? Nie, ponoć pan prokurator . Sprawa by się nie wydała, lecz policja przyjechała . Ot, na ławce golas siedzi, zadzwonili nań sąsiedzi . Za chwilowe to zaćmienie grozi z pracy wydalenie . Skoro nawet nie w miał gaci, to czym golas ten zapłaci ? 🙄 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 12.09.21, 00:33 Dzisiaj Dzisiaj przyznać to muszę Inne rozmowy prowadzisz w autobusie - Czy mogę usiąść obok pana To alergia. Nie jestem zawirusowana A poza tym nie wiem co powie pana żona Nie za blisko. Chociaż jestem zaszczepiona No widzi pani - u mnie w domu nawet byli Mnie Moderną a żonę Pfaizerem "ukąsili" Nie wiem co teraz z tym pocznę Żona ma bolesne skutki uboczne Ale siadaj pani tutaj przy mnie Przecież ten covid kiedyś minie... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 12.09.21, 01:34 Myślę, że świadomość ludzi rośnie. Mnie zastanawia natomiast te 56 tysięcy kibiców na Narodowym w sobotę... 🙃 Z innej beki : spidersweb.pl/2021/09/beton-drzewa.html Anty betonoza Nie trzeba nam drzew nasadzać, lecz wystarczy ...nie przeszkadzać . Nawet gdy się ich nie sadzi, przyroda sobie poradzi. A gdy beton jej nie męczy, chętnie sama się odwdzięczy. Gdy nikt jej nie zabrukuje, tlen nam wtedy produkuje . Kiedy jednak człek się zmieni, wkoło wszystko się zieleni. Zdałaby się też hipnoza, by ustała betonoza . Przestańmy wyznawać skrycie, że rośliny dają życie. Trzeba modę tą utrzymać, by betonozę zatrzymać... Tutaj też życie potrafi zaskoczyć... 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 13.09.21, 12:30 Inny wątek... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27563056,abp-glodz-na-uroczystosciach-w-swiatyni-opatrznosci-pokazal.htmlGafa Biskup "Flaszka" nie pojmuje, albo wstydu mu brakuje . No bo jak tu żyć z narcyzem, gdy ekscelencją - sołtysem ? Robi swoje bez zadęcia, o faux pas* nie ma pojęcia. Nawet, gdy burzy nastroje, konsekwentnie "robi swoje". On wyższością emanuje, pokrzywdzonych*2 nie szanuje. Do stolicy*3 ma urazy, no i w du...e ma zakazy. Inny kapłan opisuje, że tu wstydu mu brakuje. Lecz choć nawet to pojmuje, narcyz tym się nie przejmuje... * niewłaściwy krok, gafa *2 przez ks. pedofili, których ten przenosił *3 Watykanu 😏 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 13.09.21, 12:35 Nie mam pojęcia, dlaczego część rymowanki (tu tytuł już drugi raz "dopisuje" mi do linku, powodując jednocześnie brak możliwości jego otwarcia... No nic, będę musiał z tym piętnem jakoś żyć... 😀 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 13.09.21, 13:42 Nie wiem z czego to wynika. Mnie się nie zdarzyło, chyba że o czymś nie wiem ale podobno tak się dzieje - teraz sprawdziłam. Link mi się otworzył ale z adnotacją, że taka strona nie istnieje. W razie czego wszelkie problemy można zgłaszać tutaj: forum.gazeta.pl/forum/f,299,O_forum.html Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 05.10.21, 11:22 Stłukłam dzisiaj kilka zbuków Ja nie siedzę na Facebooku Więc awaria przeszła bokiem I w dodatku lekkim krokiem Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 05.10.21, 16:04 Jednym głosem z Tobą gadam, bo Faceboo-sia nie posiadam... 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 05.10.21, 18:51 Też bym go nie miała ale kolega z pewnego Stowarzyszenia mi go założył, bo w tamtym czasie - jego zdaniem - to był najprostszy sposób komunikacji. Stowarzyszenie nie przetrwało, profil został i sprawdza się jako hasło do www.polona.pl Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.10.21, 10:18 Gdy sam potrzebuję "zaistnieć" na Fejsie, to proszę młodszego o taką możliwość... A tu z innej beki. www.rmf24.pl/ekonomia/news-jestes-na-l4-spodziewaj-sie-telefonu-z-zus-u,nId,5562885#crp_state=1 Inwigilacja Mamy przepis jak na dłoni : Inspektor do nas zadzwoni. Sprawdzić chce, czy chorujemy, albo... nie symujemy . Wezwie nas telefonicznie, zbadać organoleptycznie. Ty choć zły jak Ali Laila,* lecz przyjąłeś z ZUS-su maila. Bez jakiegoś ociągania stawić masz się na badania. Czyś jest w gipsie, czy gorączce, smycz Twa jest na ZUS-u sprzączce. Nie pomoże żona, matka gdy na gębie Twej kolczatka . Z ZUS-em więź więc budujemy, gdy płacimy, logujemy.** Trza korzystać z fona żony, lub dwa nowe telefony ? * bokserka zawodowa, córka Muhammada Ali **po nowym roku ZUS info otrzyma od naszego operatora o logowaniu i naszych płatnościach 🤨 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.10.21, 11:32 Nigdy nie dowiedziałbym się o istnieniu Biblioteki POLONA, gdyby nie przypadkowe wyłożenie tematu. Piękne źródło wiedzy cyfrowej. Człowiek uczy się całe życie... Przypadek rządzi losem człowieczym... Dzięki. 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 06.10.21, 17:01 Ja buszuję po kilku ale dla mnie zalety polony to: 1. Jak do tej pory jest bardzo przejrzysta - łatwo się wyszukuje 2. Ma naprawdę bogaty zasób wiedzy wszelakiej 3. Tytuły już mi umknęły ale czytałam bardzo fajne kryminały sprzed 150 lat - jak sobie przypomnę to je wpiszę Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.10.21, 00:51 Takie rzeczy nigdy nie wychodzą z mody, a wręcz przeciwnie... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.10.21, 12:15 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27658369,afera-mailowa-jaroslaw-kaczynski-mial-przeczytac-ze-jest-starym.html Stary dziadu Premier ponoć przed wywiadem nazwał szefa "starym dziadem". Wy się mocno nie kłopoczcie, powiem, że to było w poczcie . Matik pięknie się wyraża, boss się mocno nie obraża. Nie prowadzi to do chłodu, bo to służby są, ze wschodu. Pomysł rządu więc jest taki, że to cyber są ataki . Nie podda go więc dymisji, póki ten nie skończy misji . Prezes zaczął rzecz ujmować, aby tym się nie przejmować . Ja po z synową obiadem nieraz byłem starym dziadem... 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.10.21, 15:53 TRZECIA DAWKA W PUNKTACH SZCZEPIEŃ PUSTO - Gazeta - 07.10.2021 Zadzwoniłam dziś do Tadka A on do mnie - trzecia dawka! Lecz się ludzie nie chcą szczepić Może wolą coś tam wypić Potem nie są w wielkiej biedzie Bo zapomną o covidzie Gdy fachowców mamy tyle To szczepienia będą w tyle Monter anten coś tam radzi* Z medycyną sobie poradzi Gdy prezydent naszego miasta** O szczepieniach mówi basta Sam przewodzi ruchem anty A tu co krok nowe warianty... *We Włoszech monter anten satelitarnych radził aby się nie szczepić **Prezydent Siemnianowic stoi na czele ruchu anty- szczepionkowego Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.10.21, 23:07 Prezydynt Siemiec stanowczo odcina się od nazywania go "antyszczepionkowcem", a pokazuje swoim zachwaniem coś zgoła innego... Hmmmm... Ciekawe. 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 07.10.21, 23:22 Jeszcze wczoraj któryś brukowiec coś tam napomknął na ten temat. Że any...że protestował...Chyba, że w ciągu nocy zmienił zdanie. Naprawdę ciekawe... Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.10.21, 12:33 WPŁACALI ZALICZKI NA APARTAMENT NAD MORZEM - www.tvn24.pl - 20.10.2021 Siedzę w necie już od rana Jaka cena proszę pana! Taka że ja w to nie wierzę Atrakcyjna - grzech nie skorzystać Tam jest morze, tam są lasy Gdzie się trafią takie wczasy I w dodatku za tę cenę Wpłać zaliczkę! Dziś! Bierzemy! *** Przyjechałem pewny swego Ale coś nie gra kolego Już trzy razy to sprawdziłem Chyba adres pomyliłem Nie ma domu tu nad morzem Na plaży się nie położę Mimo dobrych moich chęci Ktoś mnie tuta nieźle wkręcił ======================= Taka moja przestroga prozą. Czasem może nam się trafić jakaś "okazja" ale jak coś jest za tanie lub za bardzo atrakcyjne to może warto to wcześniej sprawdzić? Są na to różne sposoby. W dobie internetu i map google oraz różnego rodzaju forum czy Fb i potem nie ma rozczarowań. A oszuści zawsze żerują na naiwnych. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.10.21, 12:43 To już było w innym wątku ale tak w temacie oszustw. Byłam kilka lat temu na spotkaniu z policją i Fajbusiewiczem. Sprawa dotyczyła oszustw "na wnuczka, na księdza, na policjanta itd...". I pan Fajbusiewicz opowiedział nam jak sam - prowadzący programy kryminalne oraz tego typu pogadanki dał się nabrać. To był czas kiedy wprowadził się do domku na nowym osiedlu. Zamieszanie z przeprowadzkami itd...sąsiedzi jeszcze się nie znali nawet "z widzenia". W pewnym momencie podszedł do niego człowiek który przedstawił się jako sąsiad z domu obok i poprosił o podratowanie małą kwotą, bo właśnie mu pan naprawił komputer i brakło mu końcówki do zapłaty a do bankomatu daleko. Gdy już poszedł Panu Michałowi coś nie pasowało. Usiadł na chwilę i jak pomysłowego Dobromira - oświeciło go. Dzień był jesienny ale słoneczny. Sąsiad z domu obok przyszedł pożyczyć pieniądze ubrany w prochowiec i z parasolem? Kwota była nie za duża ale jak sam przyznał połechtało to jego ambicję, wsiadł w samochód i zaczął krążyć po osiedlu. Okazało się, że "sąsiad" nabrał tak jeszcze kilka osób. Jak sam przyznał, stracił nie za dużo ale był tak wkurzony, że zadzwonił na policję i faceta przymknęli. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.10.21, 12:44 Jak widać czasem i doświadczonych ludzi można "omamić" Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.10.21, 18:04 Pan Fajbusiewicz, który przestrzega przed oszustami zaimponował mi. Nie tym, że dał się oszukać, ale ,że pomimo własnej przeprowadzki, poświęcił czas na "odłowienie" cwaniaka i przekazanie policji. Uczymy się całe życie. Popełniamy błędy, ale dobrze jest, gdy się na nich czegoś uczymy... Przypomniałem sobie apel policji z minionych wakacji o czujność i potwierdzenie miejsca pobytu przed wpłaceniem pełnej kwoty za pobyt, bo inni podszywają się pod istniejące pensjonaty, oferując "bonifikaty". Ja sytuację taką pamiętam z Z-panego. To jest gorsze chyba nawet, jak wyrzucenie z noclegu po pierwszej nocy (po wpłaceniu za cały pobyt z góry) za "niewłaściwezachowanie"... Tu pani "pomagała" miejscowa policja, aż sytuację opisał (i filmik pokazał) "Tygodnik Podhalański"... Pan Czarnek (moim zdaniem) został skierowany do TEGO ministerstwa z misją, którą wykonuje na polecenie swojego pryncypała (jak pan Jacek w TV-PIS)... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.10.21, 18:36 Samospalenie Piotra Szczęsnego pamiętam. Pamiętam, jak nami wstrząsneło wtedy, ale pamiętam wiele innych wzruszających momentów, gdzie Polacy pragnęli COŚ zmienić... Słomiany ogień. Zwaśnionie kluby, które obwieszały się naprzemiennie soimi szalikami... Ja długo trwała ta "sztama" ? Tydzień ? Dwa ? Co było potem, nie muszę chyba dodawać... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.10.21, 21:59 Zmiana... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27708181,internet-wysmiewa-angielszczyzne-mateusza-morawieckiego-zblizam.html Święty spokój Nie jestem niczyj obrońca, premier "zbliża się do końca".* Wnet nowego będę raić, zdążyłem się przyzwyczaić. Kiedy już go trochę znasz, "Może wróg on, ale nasz".** Widzę już po jego minie : z polityki się on zwinie. Mniej go dopadały złości, kiedy działał w bankowości. Może wnet swój los odwróci i do tej posady wróci ? Do pracy szofer zawiezie, do skarbca raz dziennie zlezie. Sekretarka zrobi mięty, to ma chłopak "spokój święty"... * PMM tak powiedział w czasie swojego przemówienia w PE ** cytat z "Sami swoi" 😐 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 21.10.21, 12:43 Ciekawe jak młodemu poszła klasówka z historii...😉 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 21.10.21, 12:44 Może w zamian weźmie udział w zawodach biegaczy ? 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 21.10.21, 12:57 Nie wiem. Dowiem się dopiero jutro Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 21.10.21, 13:12 Na zawody był wystarczająco przygotowany... 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 04.11.21, 14:11 KOLEJNE RESTRYKCJE. POLACY NIE MILE WIDZIANI ZA GRANICĄ Czy to moja wina panie Że na tę opinię pracują za mnie Co ja biedny szary człowiek Za innych teraz odpowiem Nie chcą mnie bo u nas bieda Nikt nie leczy już covida Polska cała już czerwona* Choruje i mąż i żona Ktoś się bawi w tamtą wojnę Ja to muszę znieść spokojnie Na to wszystko nie mam rady Idziemy wprost na zagładę *Wypowiedź jednego z wirusologów z dzisiejszego dnia "W tej fali obostrzenia nic nie dadzą" Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.11.21, 23:12 A tak w temacie to pan prezes z TVP odgrażał się że pokaże nam nową dyscyplinę sportu. Ciekawe o co mu chodziło? Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 24.11.21, 00:52 NOWA Cieszy pani się Celina, sportu nowa dyscyplina. Prezes Jacek aż się wije : - Kto w długości mnie przebije ? Od razu info podaje : nie tego co się wydaje. - Kto dziś stanie przed ołtarzem, po małżeństwie z dłuższym stażem ? A to wielkie mi mecyje, ja 30-ci ze swą żyje ! Droga rózami usłana, lecz w kopercie mało siana. Myślę, darowizna "ona" to biskupa nie przekona. Może ktoś się wnet nawinie, do startu w tej dyscyplinie ? Ośmiorniczki je, kindziuki, a my prosty lud nauki...* * we wstępnej wersji było "nieuki", ale to trochę drastycznie i zawsze odnoszę do siebie samego...🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 24.11.21, 10:53 Jak zwykle masz rację... Nie mogłem sobie odpuścić takich pięknycych słów... O miglancu Czesiu Obok lasu, w Międzylesiu mieszka sobie miglanc Czesiu. Przyjacielem ów kolesia była Gosia, kuma Wiesia . Po zakupy chodził Czesio, a sprzedawał je pan Grzesio. Ciężkie Czesia było życie, bo dłużnikiem był w zeszycie. Chorobę wymyślał z dupy,* kumpli prosił o zakupy . Gdy go Grzesiu podsumował, gadał, że nie ON kupował . Opowiadał przy tym z śmiechem, że to Gocha była z Wiechem . Taka z niego była wanca, jak przystało na miglanca... * sorry 😃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 24.11.21, 16:16 30 lat temu zmarł Freddie... Zawsze pozostanie w naszej pamięci ze swoją muzyką... The Show Mast Go On.. 🕯🕯🕯 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 00:55 www.google.pl/amp/s/amp.tvn24.pl/swiat/swinka-peppa-boris-johnson-zgubil-watek-w-trakcie-przemowienia-opowiedzial-o-wizycie-w-swiecie-swinki-peppy-5498346?espv=1 Świat Peppy Premier Boris czytał z kartki, lecz pogubił gdzieś notatki. Nikt go nie chciał czymś oświecić, paru zdań nie umiał sklecić . Wątek więc zapodał ślepy, nawiązał do... Świata Peppy . Rodzicom miał zagadywać, że tam z dziećmi winni bywać. Nie rodzice odbiorcami, bo gada z przedsiębiorcami. Nie chcę mocno tu przeginać, jak włosy je (notatki) trzeba spinać. Bo w innym tego układzie jedno, drugie jest w nieładzie . Całe życie swe przeżyłem, a w Świecie Peppy nie byłem. Za premiera naukami odwiedzę Peppę z wnukami... 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 17:02 U mnie na granicy już były miglance a dzisiaj pojawiły się w zdaniu: Z Mińska odlatują samoloty z MINIGRANATAMI - oczywiście chodzi o migrantów. W tym stresie to człowiek takie głupoty pisze.... Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 17:11 Jeszcze przez głupią pomyłkę wywołam IV wojnę - bo III już mamy Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 18:00 No i znowu to samo... Minigranty Piloci śpiewają szanty i pakują ...minigranty . Gdy pytasz gdzie jadą dary ? Powiem Ci - na Baleary. Byś darmo nie szukał w bani,* wspomnę wyspy to Hiszpanii. Ci lotnicy są znad morza, wiozą trzodę z Żoliborza. - Że co ? - pytasz ujarany. Głównie osły i barany . Łapanka była stolYcy, głównie z Wiejskiej są ulYcy. To nie jest kierunek nowy. Polski towar eksportowy . Mądre takie są jak wydry, odrosną jak łeb u hydry... * potocznie nazwa czerepa (głowy) 😀 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 04.12.21, 16:12 Taka szuje ze mnie była. Nie wiem po co, bo tak jak napisałam za to nic nikomu nie groziło. Jedynie wezwanie by to poprawić. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.12.21, 11:55 NAUKA ZDALNA. CZARNEK ŻĄDA WYJAŚNIEŃ OD UCZELNI - Gazeta - 11.12.2021 KENRACZ* to minister marny Wszyscy siedzą już na zdalnym U nas dzieci po podwórku buszują Bo szkoły stacjonarnie nie pracują Może jeszcze gdzieś się trafi Nie chorują - to potrafi Wczoraj larum podnieśli studenci Bo wirus po uczelni się już kręci A ten wyjdzie i się piekli Zdalne? Czy w szkołach się wściekli Już w Chorzowie pełny szpital Ile odsuwania problemu. Ja się pytam. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.12.21, 16:43 Kenracz zapisze się "złotymi literami" w historii polskiej edukacji... Ile razy na tym forum pisaliśmy o jego przednich pomysłach ? A tu o zmyślnym amatorze kierownicy... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,27898053,radomsko-chcial-kupic-prawo-jazdy-w-internecie-i-sam-zostal.html Oszust i kiep Nie umiał zdać egzaminu, nie zamawia zaś terminu . Bo przecie nie taki "gupi", prawo jazdy w necie kupi. Kasa gruba, wiecie sami, wszystko "zgodne z przepisami." Podróżować chciał w karnawał, oszustowi kase dawał. A że sam w wielkim kryzysie, przelał w neta cztery tysie. Póki z nim* się nie zestawi, nikt zarzutów nie postawi. Odejmował se "od pyska", raczej kasy nie odzyska. Ujdę za ciut złośliwego, ale "Trafił swój na swego"... * lewe prawo jazdy do kontroli 😏 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.12.21, 21:49 Na wątku Wigilia i Boże Narodzenie wyskoczył mi komunikat : Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.12.21, 21:54 Zgadza się. Limit wpisów jest 2 500 - musiałam coś tam zrobić, że wychodzi 2499. Jeżeli chcesz to możesz otworzyć nowy wątek. Ja dzisiaj już nie będę ruszać Bożego Narodzenia Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.12.21, 21:55 Ja się tak rozpędziłam, że sama się zdziwiłam że w wątku już limit. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.12.21, 22:13 A ja w podsumowaniu tamtego zamkniętego wątka pod Twoją wierszowanką o Toffiku Ci pogratulowałem fajnego wierszyka i lekkości pisania. Napisałem też o tym, że pewnie równie ciekawie piszesz prozą... 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.12.21, 22:16 Nie chcę i nie potrafię takich rzeczy. Ty naprawisz wątek świąt, jak znajdziesz chwilunie... Redaktorka brzmi dumnie, ale to też brzemię... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 12.12.21, 10:34 www.google.pl/amp/s/dorzeczy.pl/amp/238069/notre-dame-znow-plonie-tym-razem-podpalaczem-jest-diecezja-paryska.html?espv=1 Miki w kościele ? Myślisz : NIC mnie nie zaskoczy ! Zaraz Ci otworzę oczy. Podam newsa Ci urywki : W Notre Dame - Centrum Rozrywki. Sakralnych rzeźb tu niewiele i obrazów w NIE kościele. Wnet w necie będą filmiki miast proboszcza - Myszka Miki. Tu bagiety, chleba toster i z dzwonnicy ...Rollercoaster. Gdzie wcześniej konfesjonały Kaczor Donald stoi mały. Malowidła będą nowe, efekty świetlne, dźwiękowe. Nim więc poddasz się zgłupieniu, rozważ to w swoim sumieniu... 😲 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 12.12.21, 10:36 Bardzo serdecznie prosimy Panią Redaktor o wznowienie wątku o Świętach Bożego Narodzenia. Pani wierni czytelnicy... 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 21.12.21, 14:16 Najpierw zjadłam dobre lody Potem kilka chwil poświeciłam dla urody Po drodze ostatnie zakupy zrobiłam Dlatego rankiem tutaj nie byłam Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.12.21, 14:13 Ciekawa jestem jak dzisiaj będzie z Internetem?! Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 09.01.22, 00:51 POLSKI ŁAD. SKARBÓWKA APELUJE DO RZĄDU, BO NOWE PRZEPISY SĄ NIEJASNE - www.polsatnews.pl - 08.01.2022 Wmawiano nam jaki będzie Świat Jak rząd wprowadzi Polski Ład Każdy zyska coś po trosze Może nawet ze dwa grosze Chciałam z pracy dać drapaka Bo nie umiem się w tym połapać* Każdemu się może zdarzyć W necie mało komentarzy Myślę - może już nie łapię Może czytać nie potrafię Kalkulator tylko liczy kwoty Lecz nie tłumaczy tej "głupoty" Lecz dziś czytam że Skarbówka Na Ministra też dziś fuka Że nic z tego nie rozumie Przecież (tam) każdy więcej umie A więc nie jestem sama na tej wojnie Dzisiaj mogę spać spokojnie.... *We wtorek jestem na szkoleniu, ale nie wiem czy to mi coś da j/w Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 09.01.22, 15:19 Skleciłem rymowankie na n/w... Sorry za gUpie wstawki...😊 "Uczył Marcin Marcina, choć som gupi, jak świnia"* Wprowadzili przepis w mocy : - Urząd czynny do północy ! Fryzjer, ten co kładzie gładzie, każdy zyska w "Nowym Ładzie". Mało w skarbowym miłości : - Jak tłumaczyć zawiłości ? Nie gadają, bo to lenie ? Nie, pierw idą na szkolenie. Ludzie przychodzą z dąsami, tamci chcą coś wiedzieć sami. Co ludziom mają powiedzieć idą sami się wywiedzieć . W lesie gdy spotkasz zaskrońca, nie wiesz, co to jest do końca . Choć nie jesteś już dwulatkiem, omiń więc temat z natdatkiem... * mądrości ludowe naszej babci Jadzi 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 09.01.22, 15:59 Trafnie to ująłeś. Jestem ciekawa czego się nauczę jak i "nauczyciele" też nie wszystko wiedzą. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 09.01.22, 21:56 Będziesz się dzielić "wszystkim", co przyswoisz z prelekcji... 😊 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.01.22, 11:06 www.google.pl/amp/s/wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,27980289,dezerter-emil-c-napisal-list-do-blaszczaka-chce-wyplaty-pensji.amp?espv=1 Roszczenia Emila C. Emil co się jął zeszmacić, wola, by mu żołd nadpłacić. Sam wojsko stawia do kąta, swój podając numer konta . Może wrócić bronić granic, nie będzie "rabotać" za nic, z drużyną obleśnych drabów, co mordował dlań Arabów. Okaże ze służbą więzi, gdy ich Haga* pierw uwięzi. Minie czas ten na głupoty, może wracać do roboty . Skończy wywiad się, audycja, mnie martwi woja kondycja . Myślę nad tym drodzy mini : - Ilu w wojsku jest Emili ? * Trybunał Sprawiedliwości (MTS) ☹ Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.01.22, 15:22 Obawiam się że dużo więcej niż nam się wydaje. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.01.22, 15:27 bobik-jedyn napisał: > Będziesz się dzielić "wszystkim", co przyswoisz z prelekcji... 😊 Baw się jutro, rób co chcesz "Będę mądra" - przecież wiesz Jak się będziesz dobrze bawić Możesz forum to przestawić Potem powiesz "Idę w Świat" Bo to przecież Nowy Ład!!! A ja będę ziewać w necie Choć ze mnie pojętne dziecię Będę pisać lub nagrywać Na innych się powoływać A jak skończy się gadanie To odtańczę godowy taniec (jak zrozumiem o co w tym chodzi). Szkolenie zapowiada się na cały dzień pracy czyli osiem godzin co najmniej Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.01.22, 16:45 Dzisiaj w audycji RMF (leci w tle ) słyszałem, że na infolinii "Polskiego Ładu" trzeba było czekać na połączenie ok. 1,5 h ! Sprawdzili na fonii i w kolejce do połączenia zalogowali się na miejscu ...151 !!! Skąd przedsiębiorcy mają tyle pytań, skoro wszystko taaaaakie proste ? (zapamiętałem) 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.01.22, 16:48 Cały dzień na szloleniu ? Szacun... Widać, że to MUSZĄ być trudne zagadnienia... Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 15.01.22, 17:32 Nie mogłam się oprzeć Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 16.01.22, 00:38 Jak trwoga... 🤔 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 16.01.22, 00:40 tvn24.pl/pomorze/debno-w-bloku-wybuchl-pozar-strazak-oddal-swoja-maske-tlenowa-dzieciom-sam-trafil-do-szpitala-5560271?source=rss Łukasz Sam Bycie w straży, drogi panie to służba i powołanie . Strażak, gdy życie ratuje rzadko duma, kalkuluje. Nie ma tutaj pustosłowia, kosztem nieraz swego zdrowia. Dzieciom maskę oddał prymem, choć sam jest podtruty dymem . Mówił gość, co tu lekarzem, strażak młody jest piłkarzem. Zdrowie na to mu pozwala, że już wyszedł ze szpitala . Nigdy nie była niszowa służba w straży prestiżowa. Czyś maluchem, czy starszakiem, dziecko zostać chce strażakiem... 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.01.22, 11:06 dorzeczy.pl/opinie/251416/kukiz-o-relacjach-z-kaczynskim-padly-zaskakujace-slowa.html Zakamuflowany Powiem drogiej mej aliantce, żem pół życia w partyzantce . Stale muszem siem pilnować, swe potknięcia kamuflować . Numer Twój zdobyłem fantem, znowu będąc partyzantem . Kiedy myciem ta zajmiona, wykradłem go z Grażki fona. Muszem tedy to donosić : nie chciałem o niego prosić... Zawsze będę się rumienić. Należało się (nimi) wymienić. Po krótce więc tu nadmienie : obciążam swoje sumienie . Zaczynam od słabej czwórki, ale teraz pójdzie z górki... 😐 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.01.22, 11:09 Poplecznik Kukiz mówi : Decyduje kto u nas władzę sprawuje ! Sam poparcia długo szukał, Prezes jego nie oszukał . Wcześniej też zachodził w głowę, lecz z PIS-em on ma umowe. Nieraz ktoś jemu dokucza, startu z PIS-em nie wyklucza. W sejmie zwady i narady, ale ważne są ...układy . Nieraz kłótnie i afronty, lecz otwarte horyzonty. Przed innymi prawdę taić, żeś się zdążył przyzwyczaić ? W wyborach będzie gorąco, Paweł test zda śpiewająco ? Upsss... Pomyleło mi siem...🙃 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.01.22, 11:35 Blue Monday Gdy za oknem deszczyk pana, melancholia Cię dopada . Uszła Twoja gdzieś ekspresja i dopada Cię depresja . Słaba za grudzień wypłata, wnowu rat jest niedopłata. Cała przyszłość leży w cieniach, nie wyszło w postanowieniach... W pracy inwentaryzacja, mikra Twoja motywacja . Ty miast dobrym duchem pałać, masz poczucie : Trzeba działać ! Do herbatki dodaj miodu, ciut cytryny i ... do przodu ! Najtrudniejszy pierwszy krok, bo przed nami cały rok... 😀 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.01.22, 15:52 W odpowiedzi pół żartem - ja nie piję O tak w pracy remanenty Ale nikt też nie jest święty Teraz jakiś towar zliczam Tu wiśniówka, śliwowica Tu lubelska, tu kadarka Przywołam do siebie Marka Zamiast pisać i wyceniać Może trochę tego wylać Do kieliszka oczywiście Jeszcze dodać trochę czystej Po pijaku mi się zdaje Że pokonam ten poniedziałek. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.01.22, 16:57 Ja niestety czasami zbłądzę (szczególnie ze śwagrem 🥴) Kawał mi się przypomniał... Więzień nie labiryntu Pani, co jest abstynentem rozmawę raz ma z klientem. Nic, że niedziela na chacie, pyta : - Kiedy odwieracie ? - Panie. Ciepło jest na polu, poszukaj pan monopolu . Klienta w słuchawce zbyła i telefon ...odłożyła. Już nogawka prawie zszyta, dzwoni znów, to samo pyta. Słabo idą mu peany, podmiot mocniej jest nachlany. Poprawia włosów przedziałek : - O dziwewiątej, w poniedziałek ! - To ja zamawiam budzynie, bom zamknięty magazynie... 😀 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.01.22, 18:47 Zrobiłeś z tego kawału majstersztyk Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 17.01.22, 19:36 E... Gdzie... Ja tylko rozpisał... 🥴 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 18.01.22, 12:35 www.google.pl/amp/s/www.gazetaprawna.pl/podcasty/z-pierwszej-strony/podcast/8335210,czeslaw-hoc-ustawa-o-weryfikacji-covidowej-covid-19-podcast.html.amp?espv=1 Niezły Hocek Pozostanie tylko proca, gdy ustawa wejdzie Hoca. Pod porządek trafi "tera", bo pan Prezes ją popiera. Gdy Cię gnębi, co za knucie, ja odpowiem w dużym skrócie. Jak nie idą nam szczepienia, tak nam rosną ...zakażenia . Gdy ustawę się ogłosi, szef o świstek Cię poprosi, żeś jest z prawem znajomiony i przed covidem szczepiony. Że nie szczepią się rodacy, boss ich da ...do innej pracy. Chociaż buzia Twa nadęta, nie obsłużysz już klienta . Ostaje Ci praca zdalna, do tego płaca fatalna . Księgowego nie zaczepisz, chyba że się sam zaszczepisz... 🙁 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 18.01.22, 19:51 Uro Misia o małym rozumku Urodziny dziś Puchatka nieopodal w lesie chatka. Piękny z niej się widok ściele, obok Misia przyjaciele. Tutaj zaraz, gdzie jest pniaczek mieszka znajomy - Prosiaczek . Ponury, aż wieją muchy kumpel osioł - Kłapouchy . Tam, gdzie trele o sikorce mały królik w swojej norce . Domek ma tu zbudowany kumpel Tygrys rozbrykany. Oni z Misiem swym na czele, wspólnie mieli przygód wiele. Kiedy znajdziesz trochę czasu, trop Stumilowego Lasu... 😊 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 19.01.22, 10:51 www.google.pl/amp/s/amp.tvn24.pl/krakow/rzeszow-kangur-kical-po-ulicach-miasta-cezar-uciekl-z-zagrody-w-ogrodzie-zoologicznym-5563892?espv=1 Na gigancie Cezar w ZOO wcześniej brylował, na gigancie wylądował . Tutaj rzecz to całkiem nowa : biegał więc wkoło Rzeszowa . Cały ogród jego szuka, posta dali na Facebooka . Szukać go zaczęto murem, bo Cezar dużym kangurem. Stąd te jego są kłopoty : silny wiatr przewracał płoty. Czeka trawa, oraz sieczka lecz ciekawszą jest wycieczka. I na koniec Wam "doniosem", że Cezar jest albinosem . Myszki białe da się zrobić . Jak kangura masz "przerobić" ? 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.01.22, 12:49 Dzień bigosu Aby dniu nadać patosu, powiem tedy : Dzień bigosu. By dorównać Waszym achom powiem : kapusta z kiełbachą, w wolnym ogniu uduszona i mięsiwem ukraszona . Nie gadam o czyjejś winie, gdy daje "co się nawinie". Różnie dania trza kreować, dowolnie interpretować . Jeśli jazz lubisz i reggae, możesz zjadać bigos wege. Nie ma mięsa i kiełbasy, ale wege w nim frykasy . Smakiem nie ekspyrymentuje, lecz i taki mi smakuje. Wymyślają ludzie młodzi, mocniej ten ostatnio schodzi... 😉 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.01.22, 15:58 A mnie młodych czasem szkoda Jedzą wege - taka moda Lecz nie ma jak bigos u babci/mamy Tam wiemy co zajadamy Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.01.22, 22:11 Wiedziałam. Boskie. Oplułam komputer ze śmiechu. A jak się spotkam ze znajomym to mu powiem, że "Sprawa bigosu została rozwiązana" Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 20.01.22, 23:37 To ja nie wiedziałem, że sprawy doczesne rozwionzujem...😊 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 21.01.22, 11:47 www.google.pl/amp/s/wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/panika-na-nowogrodzkiej-kukiz-dogadal-sie-z-opozycja-ws-komisji-sledczej/pl851zb.amp?espv=1 Totalna mobilizacja Pewnej Paweł jął się misji, szefem chce zostać komisji . Posłów też z sejmowej sali "Pegasus"-em szpiegowali. Po PIS-iorach się przejedzie i tą intrygę dowiedzie. Komisji pragną wymagać, ci, co będą mu pomagać . Wiele będzie tu roboty, sami mogą mieć kłopoty. Czas prześwietlą drodzy mili, kiedy też sami rządzili . Znakiem byłoby głupoty, gdyby ściągnęli kłopoty . Zamiast na PIS-u pogrzebie pogrążyli ...sami siebie ? 🤔 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 22.01.22, 14:39 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28025501,podkarpacie-proboszcz-na-kwarantannie-odprawial-msze-uciekl.html Uciekinier Pewien chłopak choć w sutannie mszę odprawił ...w kwarantannie. Jak to zawsze tu bywało, wiernych zeszło się niemało. Zdrowia ludzi ów naraził, wielu z nich pewno zaraził . Choć po mszy czmychnął chybcikiem, kara dlań będzie pewnikiem . Gdy pytają kościelnego, ten mówi : - Ja nie znam jego. Wytłumaczyć to potrafi : - Pewno z innej był parafii . Proboszcz sprawę zatuszuje, ksiądz zakazy ignoruje . Konsekwencje temu grożą, bo kolegium mu przyłożą... 🙁 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.01.22, 10:41 www.google.pl/amp/s/www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/8338994,frog-pirat-robert-n-sad-niewinny.html.amp?espv=1 Pirat (prawie) Jestem ciut oszołomiony, bo Frog został uwolniony. "Nie zderzył się, nie dachował, wypadku nie spowodował. Nie odpowie on za "jazdem", bo panował nad pojazdem".* Pierw wyrok bez tolerancji wydał sąd pierwszej instancji. By mogli biegłych powołać i wyrok w drugiej... odwołać . Ludzie o spoko poglądach. Coś się złego dzieje w sądach ! Kiedy świr, co świadczą czyny wolny wychodzi, bez winy . Skończyłby na dowcipasach w sędzinę jadąc na pasach ? * wg. powołanego biegłego 🙁 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.01.22, 11:29 A ja się tak zastanawiam z rana Czyim on synem jest proszę pana Bo gdyby na któregoś z nas trafiło To tak łagodnie by nie było.... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.01.22, 11:41 Tys prowda... jakby powiedział ks. Tischner 😐 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.01.22, 12:23 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,28028906,ks-natanek-nazwal-dzieci-poczete-metoda-in-vitro-produktami.html Znowu o Natanku Czasem, choć nie bez ustanku piszą o księdzu Natanku . Dzieci nazwał produktami, gdzie indziej zaś zwierzętami. Dlatego, że są z in vitro. Czy mu mózg chodzi na nitro ? Mógł pierw skruchę swoją zgłosić, zapłacić, oraz przeprosić . Mógł się wyzbyć tego swądu, sprawa trafiła do sądu. Zrobiła się czarna chmura, sądzi go prokuratora . Jeśli nic się tu nie zmieni, to dostanie po kieszeni . Karę uda się uprosić, lecz sam musi o to prosić... 🤔 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 24.01.22, 10:48 www.google.pl/amp/s/dorzeczy.pl/amp/254527/zmarl-dyrektor-zcba-ktorynadzorowal-pegasusa.html?espv=1 Camorra ? Gdy komisję chcą powołać bardzo trudno kworum zwołać. Jak tą grupą mają władać, PO nie chce się układać ? Kto ustali, proszę pani czy ci byli szpiegowani ? Trza zeznawać pod przymusem czy działano "Pegasusem". Dziś wiadomość przyszła ta : zmarł dyrektor CBA . Przed komisją tą by gadał, wtedy on systemem władał. Sam ludzi inwigilował, oraz całość nadzorował. Chronią interesy czyje, że tak nagle chłop nie żyje ? Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 24.01.22, 15:45 Jak zwykle w punkt. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 24.01.22, 15:46 Dzisiaj będę trochę rozrabiać, czyli "odświeżać" forum. Tak jak w sierpniu. Odpowiedz Link
jromantyk Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.05.08, 11:32 CZEKOM Pamiyntosz !!! Dała żeś mi szczyńści?.. Wiysz !!! Dowosz mi szczyńści?.. Czy Bydziesz ...zawsze... dować mi szczynści???! Ranek moj dzisioj wstoł marzyniami a w nich tylko Ty Słoneczko, Pragna Cie....i czekom na Twoji promiynie. Niech mie okryjom dowajonc nadzieja To Ty ciepło pszonia mi niesiesz.. Wiym...Wiysz? To moji pragniynia ... Twoji ........tyż? ,,Bijesz " mie swym blaskiym, a jo ciesza sie jak dziecko.. chca wiyncyj,ale boja sie bo możesz mnie oślypić mono już żech je ślepy?? Nie widza Twoich barw.... milionów barw........ino pieszcza łoczy odciyniym złota.. to Twoja Dusza Malenko..... Ino... na dwa słowa..czekom .... Odpowiedz Link
jromantyk Noc poślubno. 24.05.08, 08:06 Ta noc Targani zmynczyniym wesela nasze ciała Ale my tak siebie chcymy, uciekomy łod gosci najpryndzyj by nosze żondze yno zaspokoic? Ni My chcymy ciszy naszych dusz siebie łaknoncych, nasze usta i rynce tyż. To "ryk",odzew, na kiery my przez okres zolyt czekali i juz żodyn nom juz nie przeszkodzi, Połonczyni Bogiym, ludzki jynzyki zawarte som. Na fraj na fraj i pryndko ,jeszcze pryndzyj, potargac by sie chciało ta suknia Twoja szykowno by do raju dostac sie juz teraz , chocia cołki zycie przed nami. Tela haftkow ,kneflow,sznurków roztomantych tela wszystkigo z pasym do pończoch cudownym brzegiym rozkoszy.... Po tym juz zapomniynie, zapomnieni w sobie i pszani przełogromne. Jo czekoł a Ty tez roztomiło. Teraz cisza i czy to juz rano? budza sie przy Tobie, łotwierom oczy i nie widza już pustki przy sobie, Ty żes w moich objynciach, tak żeś chciała łod downa Poczuja zaś Twoji małe, delikatne ronczki, przez kiere nabiera zaś wielki chynci, a kuska moi sprawiom lekki dreszcze Twoji przebudzymy sie cołkiym i powiemy jeszcze. Zaczniesz odwzajymniać tulonc sie do mie, pieścić, dowac kuska i bydymy czuć się razym w swojim niebie, z przebudzenia wzmorzy się pragnienie, wrawo namiyntnosc i oddani. Odpowiedz Link
madohora Re: Noc poślubno. 20.12.21, 16:05 Tak na szybko Praca u mnie ostro wrzała Wciąż drukarka furgotała Mimo całego mojego animuszu Aż mi do niej brakło tuszu Papier latał za papierem Chyba było ich ze cztery* Ale wszystko już wysłane Poproszę o brawa dla mnie** *Dużo więcej **Zawsze przy wysyłce są jakieś problemy Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Noc poślubno. 20.12.21, 18:45 Klakier Z entuzjazmem, nie niemrawo miłej pani biję brawo . Niech poznają inne panie, co to zaangażowanie . Jeśli nic Ci się nie spsoci, szef na święta Cię ozłoci . Księża mówią na ambonach, że nagrody będą w bonach . A boss nawet i pięć stówek da dziewczynom, bez wymówek, każdej też z piernika chate, na prezenty przebogate. Trzeba lekko się pilnować, do Wigilii popracować . Idą święta, właź na prycze, czego "si" i Tobie życze...* * akurat. Co chwila muszę maszerować do pomocy...🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Noc poślubno. 21.12.21, 09:53 wiadomosci.wp.pl/daniel-martyniuk-probowal-kupic-kokaine-w-sklepie-mial-tez-grozic-personelowi-6717431849110400a Świateczne zakupy Daniel M., synuś Zenusia do sklepiku iść raz musiał. Kupił cuksów odrobinę, dokupić chciał ...kokainę. To nie "Gangi są ulicy", sklep na Pradze ten w stolYcy. Musiało go ciut przemrozić, ekspedientce zaczął grozić. Wielu gapiów sam zgromadził, ochroniarz go wyprowadził . Całej hecy Zenka syna przeglądała się Faustyna. Coś mu zwiera spod kopułki, że strach go wysłać po bułki. Do sklepu chodzić nie może, a weź wypłyń z takim w morze... 😏 Odpowiedz Link
madohora Re: Noc poślubno. 21.12.21, 14:14 Jak zwykle trafnie. Czytałam, chyba na Wyborczej ale nie jestem pewna i jakoś mi tak przeszło. Tak to jest rodzice "sławni(?):/" to dzieci myślą, że wszystko mogą. Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.12.19, 00:21 Babcia już moczy grzyby w garnuszku A zakwas na barszcz w spiżarni się kwasi Na stole leży ciasto na uszka A wanna dzisiaj pełna jest karpi Od rana wywar na piecu kipi Roznosząc wokół wspaniałe wonie Babcia od rana pierogi lepi Smażona rybka w masełku tonie Sernik, makowiec, drożdżowe ciasto W cieple piecyka jeszcze się grzeją A pod obrusem już sianko leży I kompot z suszu do szklanek leją Całą rodzina jeszcze się krząta Ten coś przynosi, ten coś układa Ktoś tam w kuchni jeszcze coś sprząta Przyda się wszystkim babcina rada Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 22.08.21, 23:11 SZCZYTNO. OBRABOWALI ZAMEK ZABIERAJĄC ŁUPY Z PODŁOGI. TO BYŁO 150 ZŁOTYCH - Interia - 22.08.2021 W Szczytnie wspięli się na szczyty I uznali pomysł za znakomity To się działo teraz latem Wyłamali w zamku kratę Zamiast wziąć się do roboty Ukradli słownie - stopięćdziesiąt złotych I teraz jeden z drugim gagatek się biedzi Ile za to teraz posiedzi Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.08.21, 09:57 dorzeczy.pl/opinie/195932/wladyslaw-frasyniuk-o-zolnierzach-wataha-psow-smiecie.html O hejcie na żołnierzy Obrażać kogoś nie sztuka, mam słowa do (pana?) Frasyniuka. Byłeś w wojsku się narażać ? Czemu innych chcesz obrażać ? Powiem Tobie bez urazy : wojak wypełnia rozkazy . W spokój w kraju wkład ma duży, bo Ojczyźnie swojej służy . Czasem z misją w obce kraje, życie za innych oddaje . Po chałupach więc nie łażą, ale robią, co im każą . Jak patrzę na swe Stefanki żal, że nie ma już "łapanki".* Zdrowy chłopak, bez wyroku służyć miałby choć z pół roku . Nie chcę dłużej już rajcować, to nie ich trzeba hejtować... * zasadnicza służba wojskowa przeszkolenie żołnierze do ewentualnej służby wojskowej 🙂 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.08.21, 12:39 I słusznie. Mnie to też zbulwersowało. Ale nie tylko Frasyniuk miał do przekazania "takie mądrości". Ale baba może się nie znać.... Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.08.21, 14:34 Osobiście daleko mi do mizogina. Polska to nie talibat i kobieta ma takie samo prawo do wyrażania swoich opinii, jak mężczyzna. Wielokrotnie powtarzałem, że rządzi (w tym wypadku mówi) zawsze mądrzejszy... Oczywiście bez bałwochwalstwa... 😇 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 23.08.21, 14:42 Teraz czytam to co napisałam. To nie był "blady świt" i wyszło jak blondynce. Chodziło o to, że jakaś babka też była oburzona tym, że żołnierze wykonują rozkazy. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 24.08.21, 11:40 Osobiście nie mam nic do blondynek, bo staram się z zasady nie katalogować ludzi, ale przypomniał mi się fajny kawał : O dziabniętej blondynce Blondynka w przychodni woła : - Ratunku dziobła mnie pszczoła ! Niech już panna nie wariuje, maścią to się posmaruje. - Jak ją złapiesz ? - ona mała i już sobie poleciała... Coś panienka pomyliła, miejsce które urządziła. - To tam, koło pisuarku, siedziałam na ławce w parku. Chodzi raczej ma patynko, w co Cię dziobła łepetynko ? Panna głośno dość zawyła : - W paluszek mnie użądliła ! Lekarz podchodzi ponury : - Niech mi pani wskaże który. Na to dziewcze znów nadobne : - Wszystkie pszczoły są podobne ! 😉 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 24.08.21, 12:34 Nasunął mi się komentrz do tego, co wyczytałem w poniższym tekście o górach... Lans Więcej niż inni trza mieć, aby w świecie zaistnieć . Kiedyś mały nasz Polaku, wystarczyło zdjęcie z szlaku. Ustawieni koło kołka tablicy z nazwą wierzchołka. Teraz inne są przymusy, takie foty ślą ...lamusy. By zaistnieć, powiem szczerze, z góry śmigaj ...na rowerze. Nie, że nikt na to nie zerka nagrywa Twoja kamerka . Inni zaś, ci niemniej psotni, latają na paralotni . Potem godzinami kotu film puszczają z tego lotu. Na skałki nie jeżdżą w Jury, quadami "zjeżdżają" góry . Aby siebie wylansować trza się fest gimnastykować... Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 18:20 RZĄD MARZY O WIELKIEJ ARMII TYLKO TRZEBA JĄ SKOMPLETOWAĆ - www,msn.com.pl - 26.11.2021 W CIENIU AMERYKAŃSKICH CZOŁGÓW UMIERA POLSKI ZAKŁAD PANCERNY - www.msn.com.pl - 26.11.2021 Wielka Armia nam się marzy Może tysiąc marynarzy Ubranych w garniturki To jest temat na powtórki W starych czołgach tak jak Janek Chłopcy z Ełku tak w poranek Będą walczyć w starym złomie Ale chyba dziś nie o mnie Oj, jeszcze chyba kanonierzy W to już chyba nie uwierzę Ułan co na koniu jedzie W starą szkapę też uwierzę Wezmą chłopców z firm marzenie Zafundują przeszkolenie Będziecie obrońcą granic Ale za co? A tak za nic. Ty strzelałaś na zawodach Też do armii, bo boś młoda Wszystkich zgarną z każdej strony Aby naszych granic bronić. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 20:38 Wizja Twojej armii jest podobna do mojej w wersji retro... Armia retro z łapanki Jan Kos boi się bez przerwy, że go wezmą do rezerwy . No bo przecie chłop sie zna, dowodził "Rudym 102". Przerzedziła mu się grzywa, już Grigori się wyrywa . Załoga - tankisty cztery, a czołg T-34.* Matrosy włosy chcą zrywać, bo się strasznie boją pływać. Okręt podwodny nieduży, spod wody się nie wynurzy. O czołgach już chodzą memy, znów je modernizujemy ? Niezłe wszyscy mamy nerwy : po miesiącu do rezerwy ? Abramsy weźmie nasz miłek, "Bumar" pójdzie na zasiłek... * rok 1941 ÷ 1958 😬 Strach się bać...😨 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 21:13 Cały ten artykuł o upadajacym "Bumerze" jest po prostu gotowym materiałem do prokuratury (tu wojskowej). Ktoś powinien za to beknąć... Żal tych ludzi w tym miejscu...🙄 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 21:17 Sorry za literówkę w nazwie gliwickiej firmy...😐 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 21:35 A tu z naszego ogródka... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27836882,rzad-chce-wprowadzic-obowiazkowa-rejestr-ciaz-brejza-mozna.html#opinions Dalej wciąż o sprawie ciąż Jest projekt nowelizacji o ciąż Polek rejestracji . Są dane po logowaniu, w informacji przetwarzaniu. Personalia pobłażliwe, tu przestają być wrażliwe.* Kiedy kończysz się logować, zaczynają obserwować. Czy twój czas nie jest napięty ? Bierzesz mikroelementy ? Czy się stawiasz na wezwania ? Czy robisz wszelkie badania ? Nie upadłaś na miednice ? Czy nie jeździsz za granice ? Aby sprawy nie gębować w ciąży baby trza czipować ! * RODO 😕 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 26.11.21, 22:40 "Waluś" nie żyje... Straszna tragedia. Niech prokurator pomoże ochronić innych przed kalectwem, czy nawet śmiercią przez zmianę przepisów w zabezpieczeniu takich walk... 😥 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 27.11.21, 20:14 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27845385,w-pis-drwia-z-celebryckiego-lansu-jacka-kurskiego-prezes.html I have a dream... Jacuś - ten co bulterierem, pragnie zostać wnet premierem. Choć zostaje kreatywny, elektorat (ma) negatywny . Gdyby nie z nim incydenty, mógły pójść też "w prezydenty". Człowiek-guma jest plastyczny, zawsze bywa elastyczny . Powiem też tutaj otwarcie, że Prezesa ma poparcie . Wiele znieść dla niego zdoła, on poparcie ma kościoła . W telewizji działa cuda, w polityce też się uda . Póki życie go nie zdzieli, "Kura" myśli o niedzieli"...* * tak nazywają go w środowisku 🙂 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 28.11.21, 11:08 m.interia.pl/wideo/video,vId,3166863 Niedźwiedź, wilk i... krokodyl ? Tu w Dębicy miejscy radni poczuli się ciut bezradni . Z lasu ów między ludziki zaczęły przychodzić dziki. Do nauki one chętne, zwierzęta inteligentne . Taka natura jest dzika, że go ciągnie do śmietnika. Nie odpuści, powiem szczerze gdy znajduje tam wieczerze. Uchwalili radni tyle : niedźwiedź, wilk i ...krokodyle. 😒 Aby dzikom tym zaradzić, te zwierzęta trza sprowadzić. Wilki gdy przepędzą dziki, będą chodzić na "orliki". Tam śniadanko zjedzą małe, z misiami pograją w gałe. Ludzi w domu ile wlezie, z chałupy NIKT nie wylezie... 🤪 Odpowiedz Link
madohora Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.01.22, 19:51 O rany Ktoś nam zafundował Śpiewające fortepiany A tutaj taki i pech Nie minął tydzień - fortepian zdechł Katowice zafundowały dwa niezniszczalne fortepiany. Nie minął tydzień - wandale dali radę. Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.01.22, 22:03 Zawsze wierzyłem w autochtonowych meneli... A mówili, że nie uda się zepsuć. Głupol potrafi... A tu wracam do poniższego wątku : Ale ład... Oto nadszedł dzień wypłaty, ludzi chcą popłacić raty. Dłużnik cieszy się niedoszły, a przelewy dziś "nie poszły". Czy słaba księgowa była, że hajsu nie naliczyła ? Dostała nakaz z parafii ? Ona tego nie potrafi... Szybciej będziesz na Solinie, jak ktoś "weźmie" infolinie . Ogonek bardzo konkretny, w kolejce jesteś trzysetny. Rachuba to w końcu zliczy, coś przegapi, nie doliczy. Ludzie są jak trędowaci, a te pensje ...rząd dopłaci... 🤔 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 10.01.22, 22:06 To miałem dać z poniższą rymowanką... www.rmf24.pl/fakty/polska/news-jestes-151-w-kolejce-infolinie-rozgrzane-do-czerwonosci-pola,nId,5760340#crp_state=1 Odpowiedz Link
bobik-jedyn Re: Pisza inaczy czyli poezjo i liryka śląsko... 11.01.22, 12:59 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,27986046,krzysztof-brejza-pozywa-jaroslawa-kaczynskiego-chce-przeprosin.html Dobre imię Współczucia to dlań nie mają, znów Prezesa pozywają . Nikt się z pozwu nie wycofa, mecenas - żona Krzysztofa . Do sądu wpłynęła skarga, Prezes dobre imię szarga. Choć policzek to siarczysty, pan Krzyiek jak łza jest czysty. Krzysztof K. się chce odegrać, sprawy nie zamierza przegrać . Pognębić pragną lamusa, to ponoć za Pegasus-a. Za co więc jest grillowanie ? To za inwigilowa