madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 31.05.19, 22:49 Antoś wraca do domu z przedszkola cały podrapany na twarzy. Mama przestraszona pyta: - Jasiu! Co się stało?! - Dzisiaj było mało dzieci w przedszkolu. - Dobrze, ale co to ma wspólnego z twoimi zadrapaniami?! - Pani kazała nam ustawić się w kółko, złapać za rączki i tańczyć dookoła choinki. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 31.05.19, 22:56 W Chinach przyszedł na świat chłopczyk, który ważył po urodzeniu 12 kilogramów. W opinii lekarzy zacznie chodzić szybciej niż jego matka. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 31.05.19, 23:00 Dorastająca wnuczka wybiera się na imprezę. - I jak wyglądam, babciu? - Ślicznie, ale chyba zapomniałaś włożyć majteczki? - A czy babcia, jak idzie na koncert, to wkłada watę do uszu? Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 31.05.19, 23:25 - Mamo... kup mi małpkę. Proszę! - A czym Ty ją będziesz karmił synku? - Kup mi taką z Zoo, ich nie wolno karmić. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 31.05.19, 23:27 Moja żona wróciła ze spaceru z trójką dzieci bardzo zestresowana. Stresowała się tym, że wychodziła z czwórką. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 31.05.19, 23:59 Jasio patrzy zafascynowany, jak jego mama kładzie maseczkę na twarz. - Po co to robisz, mamusiu? - pyta. - Bo chcę być piękna. Po pewnym czasie mama zaczyna zmywać maseczkę. - Co się stało? - pyta Jasio. - Poddałaś się?! Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 01.06.19, 00:18 - Co to był za chłopiec, z którym szedłeś do szkoły? - Kolega z klasy, syn generała... - O, z niego mógłbyś brać przykład. Taki mały, a już syn generała! Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 01.06.19, 00:21 Romuś słyszał rodzinną legendę, że jego ojciec, dziadek, a nawet pradziadek w dniu swoich urodzin chodzili po pobliskim jeziorze, jak Jezus bez mała. Postanowiwszy przekonać się o jej prawdziwości w swoim przypadku, wypłynął w dniu swoich urodzin łódką na środek jeziora - przełożył nogi przez burtę ... i omal się nie utopił. - Romuś - westchnęła babcia, kiedy go przywieziono do domu - twój ojciec i - świeć panie nad ich duszami - dziadek i pradziadek, urodzili się w styczniu, ty - w lipcu. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 01.06.19, 00:30 - Ojcze, czy dzisiaj wraz z córką twą a moją siostrą, jedziemy do babci Gandzi? Zadumał się ojciec i odrzekł: - A którą to babcię nazywasz Babcią Gandzią? I odpowiedział mu junior: - No babcię Marysię... Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 01.06.19, 00:33 - Dzień dobry sąsiedzie! Jak tam wasz chłopczyk? - Dziękuję, wszystko w porządku. Narzekamy tylko na brak snu. Czujemy się z tego tytułu dość podle. - A jak Natasza? - Natasza to ja! Wania wygląda jeszcze gorzej... Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 01.06.19, 19:53 RODZINNY DOM DZIECKA NA ŚLĄSKIM - Radio Katowice - 01.06.2019 Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 11.06.19, 21:55 Międzynarodowy Dzień Dziecka zwany też powszechnym Dniem Dziecka to święto dzieci obchodzone corocznie w wielu krajach Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 11.06.19, 22:04 Organizatorem Dnia Dziecka jest organizacja zwana International for Protection of Childhood, której celem było zapewnienie bezpieczeństwa dzieciom z całego świata Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 11.06.19, 22:04 Organizatorem Dnia Dziecka jest organizacja zwana International for Protection of Childhood, której celem było zapewnienie bezpieczeństwa dzieciom z całego świata. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 29.05.20, 14:09 TORT OPONKA biszkopt : 2 X -5 jajek -150 g. cukru -110 g.mąki tortowej -150 g.mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia krem z nutellą: -250 ml.śmietanki 30% -70 g. cukru pudru -1 śmietan-fix cd.-250 g. serka mascarpone -3 czubate łyżki nutelli -4 łyżeczki żelatyny -1/3 szklanki wody ganache: -200 g. czekolady gorzkiej -100 g. czekolady mlecznej -150 ml. śmietanki 30 % -50 g.cukru pudru masa plastyczna: -gotowa lub samoróbka ozdoby: -garść kolorowych cukierków-mini piegów -kilkanaście cukrowych perełek biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Trochę ostudzić, obkroić nożem wokół obręczy tortownicy.Obrócić zdjąć papier. Drugi biszkopt upiec tak samo z takich samych składników. W obu biszkoptach, szklanką wyciąć środek. Boki nożem pościnać, formując zaokrąglenie. Obrócić oba biszkopty i wydrążyć rowek na krem. Można nasączyć jakimś sokiem. krem-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ,serek, nutellę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć do obu rowków i wyrównać. Złączyć oba biszkopty, spodami i schłodzić. ganache-Czekoladę połamać w kostki. Rozpuścić nad parą w śmietance, wymieszać, dodać przesiany puder i znowu wymieszać.Ostudzić do gęstniejącej konsystencji i posmarować cały tort. Przenieść na czystą paterę i znowu schłodzić. masa plastyczna- Miękką masę rozwałkować i wyciąć faliście płat. Środek naciąć kilka razy. Przenieść masę na tort, będzie to imitacja spływającego lukru. Udekorować cukierkami, wciskając w masę. Kroić ostrym nożem. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 29.05.20, 14:34 𝔻OMOWE LODY NA PATYKU 40 ml serka waniliowego np. Danio 50 ml śmietanki kremówki (36%) 25 g cukru puderu 1 łyżeczka cukru wanilinowego Do wysokiego naczynia wlewamy serek, śmietankę. Dodajemy oba cukry. Miksujemy ok 7 min tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Po tym czasie przelewamy masę do foremek lodowych. Wstawiamy do zamrażalnika na 5-6h. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 29.05.20, 14:55 TORT Z TRUSKAWKAMI biszkopt: -7 jajek -220 g.cukru -130 g. mąki tortowej -130 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia nasączenie: -1/2 słoiczka dżemu wiśniowy-tj.180 g. -1/3 szklanki wody krem jogurtowy: -150 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix cd.-1 jogurt grecki- 250 g. -1/2 op. serka mascarpone tj. 125 g. -13 g. żelatyny -1/3 szklanki wody krem jagodowy: -150 ml. śmietanki 30 % -50 g. cukru pudru -1 śmietan-fix cd.-125 g. serka mascarpone -175 g.twarogu -200 ml. frużeliny jagodowej -13 g. żelatyny -1/3 szklanki wody krem,bita śmietana: -330 ml. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone-250 g. -100 g. masła cd.-1 śnieżkę -1 krem śmietankowy do tortów w proszku -30 g. cukru pudru dekoracje: truskawki, gorzka czekolada., liście mięty, chabry (jadalne) biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty. nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową polać biszkopt w tortownicy. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Nasączyć resztą dżemu. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. krem,bita śmietana-Zmiksować schłodzoną śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką i kremem i miękkim masłem.2/3 bitej śmietany posmarować cały tort. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki wokół tortu. Owoce, umyć, niektóre odpowiednio pokroić i osuszyć na papierowych ręcznikach. Tort udekorować w/g własnej fantazji owocami. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ostrym i ciepłym nożem Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 29.05.20, 15:16 KOLOROWE PUCHARKI 1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 300g słodkiej 30% śmietanki 3 kostki czekolady deserowej 2 łyżki cukru pudru Ok 10 truskawek 50g borówek ⅕ granatu Listki mięty do dekoracji Każdą galaretkę rozpuszczamy w ½l gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Na spód każdego pucharku dajemy po 2 pełne łyżki (15mlx2) galaretki np. czerwonej i wstawiamy do lodówki. Do pozostałej dodajemy 3 łyżki śmietanki i jak tylko pierwsza warstwa dobrze zastygnie wlewamy także po 2 łyżki. Chłodzimy. Tak samo postępujemy z każdą następną galaretką. Najpierw po 2 łyżki zwykłej, a następnie po tyle samo galaretki ze śmietanką. Na ostatniej warstwie układamy pokrojone cząstki owoców. Resztę śmietany ubijamy z cukrem. Czekoladę topimy i przestudzoną dodajemy do połowy śmietany. Umieszczamy w rękawie cukierniczym po jednej stronie zwykłą, po drugiej czekoladową i okrężnym ruchem z końcówką np. gwiazdki wyciskamy na każdy pucharek. Dekorujemy miętą. Podajemy schłodzone. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 29.05.20, 16:04 DOMOWA BUBBLE TEA Do zrobienia bubble tea w domu będziemy potrzebować: zieloną herbatę Sok malinowy granulki tapioki ok. 1/2 szklanki kostki lodu mrożone owoce lub świeże 3/4 szklanki cukru Zieloną herbatę zalałam gorącą wodą ok. 80 stopni. Odstawiłam by się zaparzyła i ostygła, wstawiłam do lodówki. Zagotowałam wodę z cukrem i wyspałam do niej tapiokę. Gotowałam 1 godzinę do momentu aż kuleczki zrobiły się przezroczyste. Wyłączyłam ogień pod garnkiem i pozostawiłam kuleczki w gorącej wodzie jeszcze przez 15 minut. Odcedziłam po tym czasie. Do szklanki nakładałam po 3 kostki lodu, po 3 – 4 łyżki kuleczek i zalałam zieloną herbatą. Dodałam na koniec mrożone owoce oraz sok malinowy. Odpowiedz Link
madohora Re: 1 czerwca Dzień Dziecka! 30.05.20, 16:29 OPONKI SEROWE LUKROWANE oponki: 2 kostki sera białego, 6 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 szklanki mąki, 2 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, lukier: 1 białko, 1 szklanka pudru, sok z cytryny, dodatkowo: masło lub smalec do pieczenia, barwnik, kolorowe posypki Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy proszek, żółtka, masło, jogurt i ser. Całość dokładnie zagniatamy. Posypujemy delikatnie mąką i wałkujemy na cienkie ciasto. Szklanką wykrawamy kółka, i robimy dziurkę w środku. Na walentynki - oponki serduszka. Na patelni rozpuszczamy kostkę masła. Oponki smażymy z dwóch stron na rumiano. Uwaga! szybko są gotowe! Osuszamy na ręczniku papierowym. Białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy sok z połowy cytryny. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo puder. Część lukru miksujemy z czerwonym barwnikiem. Lukier nożem nakładamy na oponki, ozdabiamy kolorową posypką. Odpowiedz Link