madohora 14.11.08, 17:39 zamknięty Na progu witam wam czarką sake Wszak alkohole nie są jednakie Dzisiaj menu tylko wymienię Dalsze atrakcje też pojawią się na scenie Link Obserwuj wątek
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:40 zamknięty A ja wam dzisiaj po Japońsku Andrzejki zrobię Ja od kilku dni do tego się sposobię Założyłam kimono japońskim znakiem I na powitanie częstuję was sake Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:41 zamknięty Wszystkie przepisy są sprawdzone, gdyż kiedyś organizowałam już imprezę w Japońskim stylu. Wszystko jest jadalne, nawet sushi. Nie wiem co wówczas zrobiłam źle ale sushi nie chciało mi się trzymać tak jak to wygląda na obrazkach. Rozlatywało się, może coś nie tak było z ryżem bo nie „wiązał” Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:42 zamknięty RYŻ DO SUSHI 2 i ½ filiżanki ryżu 2 i ½ filiżanki wody Przyprawa 4 łyżki lekkiego octu winnego 3 łyżki cukru 2 i ½ łyżeczki soli 2 łyżki mirminu * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Ryż umyć, namoczyć minimum 30 minut, zalać wodą, ugotować według zwykłego przepisu. Przyprawy wymieszać w kubku. Przenieść ryż do miski i przy pomocy płaskiej, drewnianej łyżki rozluźnić go, mieszając od dna. Polewając przyprawami ciepły ryż mieszać go nadal aby całość przeszła dokładnie smakiem, aż się zrobi gąbczasty. Odstawić do ostygnięcia pod ściereczką. Tak przyrządzony ryż trzeba zużyć w ciągu 24 godzin. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:44 zamknięty SUSHI HADAKA MAKI 200 ml ryżu do sushi, 1 ogórek, 1 omlet, 1 kwadrat alg „nori”, (do kupienia w sklepach ze zdrową żywonością) imbir marynowany, 1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamowych Położyć na deseczce do krojenia matę bambusową, a na niej folię plastikową. Omlet pokroić w kwadratowe słupki o grubości ok. 1 cm, ogórek obrać tak, aby zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w słupki jak omlet. Na folii ułożyć warstwę ryżu, wyrównać, na ryżu położyć kwadrat „nori”, na nim słupki z omleta, kawałki ogórka i marynowany imbir. Zrolować dociskając matę, rozwinąć, pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm, ozdobić szczyptą uprażonych ziaren sezamowych. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:45 zamknięty SUSHI Z KAWIOREM 3 łyżeczki czerwonego kawioru 3 łyżeczki czarnego kawioru 9 łyżek ryżu do sushi 1 łyżeczka pasty wasabi 9 pasków alg nori Ryż uformować w wałeczki i posmarować pastą wasbi. Każdy wałeczek ryżowy owinąć paskiem nori w taki sposób, aby wstawał ponad ryż na wysokość ok. 1 cm. Na wałeczek nałożyć łyżeczkę kawioru. Gotowe sushi w grupach na tacce lub drewnianej deseczce przybrać zielonym listkiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:46 zamknięty PASTA WASABI Wasabi to jest japoński chrzan. Można go zastąpić mieszanką tartego chrzanu i musztardy w stosunku pół na pół. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:47 zamknięty ZUPA Z GRZYBKÓW MUNG Grzybki mung dokładnie opłukać, następnie na noc namoczyć w wodzie. Następnego dnia pokroić je w cieniutkie paseczki (juliette) gotować je w tej samej wodzie. Do gotujących się grzybków dodać kostkę bulionową oraz przyprawy. Podawać z ryżem. Efektownie wygląda podany z „ciasteczkiem uformowanym z ryżu” – przepis poniżej. Bulion podawać w japońskich porcelanowych miseczkach z $Takim samymi łyżeczkami. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:47 zamknięty PRASOWANY RYŻ Biały, drobnoziarnisty ryż ugotować w tradycyjny sposób w osolonej wodzie, dodając troszkę mniej wody. Ryż błyskawiczny do tego się nie nadaje. Tak jak to robiły nasze babcie ugotowany ryż owinięty w gazetę i koc włożyć na chwilę pod poduszkę. Następnie przestudzić. Dodać niewielką ilość oliwy. Ryż przełożyć do formy jakiej zazwyczaj używamy do ciasta. Przykryć folią aluminiową. Obciążyć drewnianą deseczką oraz żelazkiem lub czymś równie ciężkim. Obciążenie musi być równomierne na całej szerokości blaszki. Ja to zazwyczaj robię w tzw. formie keksowej. Odstawić na kilka godzin. Tak przygotowany ryż kroimy nożem w prostokąty, tak jak ciasto. Jest efektownym dodatkiem zarówno do zup jak i do drugiego dania. Wierzcie mi, że wygląda dość ciekawie. Jeżeli ktoś lubi przyprawy czy zioła a nawet cynamon to niczemu nie przeszkadza, tylko że trzeba je dodać przed dodaniem oliwy. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:48 zamknięty SASHIMI Z POLĘDWICY 750 g polędwicy wołowej 3 cebule Sos sojowy Pasta washabi Mięso oczyścić z błonek, umyć, ściereczką usunąć nadmiar wilgoci, włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę, żeby trochę stwardniało Cebulę pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki, zalać na chwilę zimną wodą, wyjąć, osączyć. Przygotować pastę washabi oraz nakrycia – małe talerzyki lub kwadratowe deseczki. Na każdej deseczce ułożyć gniazdo z cebuli. Mięso wyjąć z zamrażalnika, bardzo ostrym nożem pokroić na bardzo cienkie i regularne w kształcie płatki, układać dekoracyjnie np. w kształcie róży, na deseczce obok cebuli i natychmiast podawać. Jeść maczając lekko w sosie sojowym i washabi, przegryzając cebulką. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:49 zamknięty OMLET JAPOŃSKI 4 jaja 4 łyżki bulionu z ryby 2 łyżki cukru ½ łyżeczka soli 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotować ściereczkę nasączoną wodą – będzie służyła do chłodzenia patelni. Wymieszać w naczyniu jaja dokładnie, starając się nie robić baniek. W bulionie rozpuścić cukier, sól, sos sojowy, dodać do jaj. Całość dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić, nadmiar tłuszczu zlać z patelni. Wlać cienką warstwę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia się całości tak by spód się nie rumienił. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawijać omlet w płaski rulon, odsunąć go na brzeg patelni, a na odsłoniętą część patelni wlać następną warstwę masy, smażyć jak wyżej. Gdyby spód rumienił się zbyt szybko, patelnię trzeba zdjąć z ognia i na chwilę ustawić na ściereczce nasączonej zimną wodą. Po ścięciu drugiej warstwy przetoczyć przez nią zwinięty poprzedni płaski rulon, tak aby powstała na nim nowa warstwa, znowu odsunąć go na brzeg patelni i wlać kolejną warstwę masy. Powstały kilkuwarstwowy omlet lekko zrumienić z obu stron, pozostawić do wystygnięcia. Zimny omlet kroić ostrym nożem na trzycentymetrowe kawałki. Podawać jako przekąskę. Polecam Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:51 zamknięty KREWETKI W KORONIE 6 dużych krewetek 2 opakowania cienkiego makaronu 1 kwadrat suszonych alg nori Olej do głębokiego smażenia Ciasto 2 żółtka 50 ml zimnej wody 250 ml mąki Krewetki oczyścić z łusek, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie. Wymieszać mąkę, wodę i żółtka na dość jednorodną masę. Algi nori pociąć na paski o szerokości 4 cm. Makaron rozłożyć równo na desce. Każdą krewetkę obtoczyć w cieście, a następnie starannie w makaronie, tak aby układał się wzdłuż jej kształtu, owinąć w połowie paskiem z nori. Rozgrzać olej, usmażyć na złoty kolor, osączyć z oleju na bibule. Można każdą krewetkę przekroić na pół bardzo ostrym nożem, prowadząc cięcie w połowie nori. Ułożyć krewetki na półmisku wyłożonym zgiętą w pół bibułą lub papierową serwetką, udekorować barwnymi warzywami. Podawać z sosem sojowym lub worcester. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:52 zamknięty WĘGORZ PO TOKIJSKU 2 węgorze 2 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżeczka sake 3 łyżeczki cykru ¼ łyżeczki pieprzu lub ostrej papryki Węgorze pokroić na kawałki o długości 12 cm, nabić je na rożenki. Umieścić je w naczyniu do gotowania na parze, gotować 15-10 minut, wyjąć z naczynia, odstawić. Przełożyć na rożen, piec 5-6 minut, niezbyt blisko żaru. Wymieszać sos sojowy, wódkę (sake można zastąpić czystą wódką) i cukier i przy pomocy pędzla smarować węgorza w trakcie pieczenia. Usunąć rożenki, przełożyć węgorza na gorący ryż. Podawać najlepiej w prostokątnych pudełeczkach lub talerzykach, posypane odrobiną pieprzu lub papryczki. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:53 zamknięty MAKRELA PIECZONA W SOLI 1 makrela 1 łyżka soli gruboziarnistej 2 łyżki tartej rzepy 1 łyżeczka sosu sojowego Rybę oczyścić z zewnątrz nie odcinając płetw, łba, przekroić ostrym nożem na pół. Wypatroszyć. Natrzeć mocno solą, odstawić na 20 minut do lodówki. Rozgrzać patelnię do pieczenia bez tłuszczu, kłaść na nią rybę i piec trzymając patelnię w powietrzu około 6-7 cm nad mocnym ogniem, aż ryba zrumieni się po obu stronach. Podawać na półmisku z tartą rzepą polaną sosem sojowym. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:54 zamknięty PSTRĄG W SOLI Z ROŻNA 1 pstrąg na osobę Sól gruba Sos sojowy Cytryna Rybę oczyścić nożem z łusek, opłukać pod zimną wodą, wytrzeć czystą ściereczką, rozciąć delikatnie przy odbycie i wyciągnąć wnętrzności. Nabić pstrąga na patyk. Wsadzić patyk przez pysk, przebić grzbiet na wysokości końca płetwy przyskrzelowej, wbić z powrotem do wnętrza 3-4 cm dalej, wyprowadzić patyk na zewnątrz pod końcem ostatniej dolnej płetwy. Natrzeć rybę solą, nieco więcej soli nasypać na płetwę ogonową i płetwy boczne. Rozgrzać mocno ruszt, piec pstrąga wysoko nad ostrym ogniem, najpierw stronę górną, nie przebitą aż utworzą się smakowite brązowe pęcherzyki a następnie na mniejszym ogniu stronę dolną. Pstrąga podawać na podłużnym półmisku lub talerzyku układając łbem w lewo, brzuchem w dół. Osobno podać sos sojowy i kawałek cytryny. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:55 zamknięty TEPPANYAKI 500 g dobrej wołowiny 2 cebule 8 grzybów aromatycznych, prawdziwków lub pieczarek 2 zielone papryki 2 pomidory 2 bakłażany lub małe cukieni Pędy bambusa, kiełki sojowe, olej Sos ½ filiżanki sosu sojowego ¼ filiżanki mirmiru 1 i ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki startego świeżego imbiru Przyprawy Musztarda, sos Worcester, tarta biała rzepa Pociąć mięso na dość grube plastry, lekko rozbić ręką na desce, lekko natłuścić, posolić, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Jarzyny oczyścić, umyć, pokroić, bakłażana w pionowe plastry, cukinię w poprzeczne, cienkie, pomidora i cebulę w poprzeczne dość grube, kapelusze grzybów ponacinać na krzyż. Rozgrzać grubą patelnię i piec na odrobinie tłuszczu najpierw jarzyny – aż się lekko zbrązowią na powierzchni, a następnie mięso uważając aby go nie upiec zbyt mocno. Ułożyć dekoracyjnie składniki na szerokiej tacy lub półmisku, podawać natychmiast. Osobno podawać ww małych czarkach sos oraz wszystkie przyprawy, którymi każdy indywidualnie przyprawia składniki. Potrawy nabieramy kolejno pałeczkami. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:56 zamknięty WIEPRZOWINA SAUTE Z TRÓJBARWNĄ SURÓWKĄ 400 g wieprzowiny 2 łyżki sake 1 i ½ łyżki sosu sojowego 300 g marchwi 300 g białej rzepy 300 g ogórka Sos sojowy Mięso pokroić na plastry o grubości 1,5 cm, lekko zbić ręką, ostawić. Wszystkie jarzyny pokroić na cieniusieńkie pasemka. Rozgrzać patelnię, wlać trochę oleju, pdosmażyć mięso tak aby nabrało koloru, szybko wlać sos sojowy i sake (czystą wódkę), jeszcze przez chwilę smażyć, aż smak przejdzie na całe mięso. Ułożyć na półmiskach gniazdka z każdego rodzaju jarzyny obok siebie(białe w środku) a obok kawałki wieprzowiny. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:57 zamknięty MIĘSO NA SZPADKACH 200 g mięsa z kurczaka 100 g sera ementalera lub cheddara 2 dymki 100 g bułki tartej Szpadki do nadziewania Ciasto 100 g mąki 2 żółtka 2 łyżki wody Olej Mięso obrać ze skóry i pokroić na cienkie płatki, ser także na płatki od długości 7 cm, cebulę pociąć na słupki o długości 7 cm. W środku każdego płatka mięsa ułożyć plasterek sera, kawałek cebuli i zwinąć ciasno, wbić dwa patyczki w odległości 2 cm od siebie. Wymieszać mąkę z żółtkami, dodać wodę, osobno przygotować na talerzyku bułkę tartą. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w cieście a potem bułce tartej. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzać olej, smażyć po 2-3 kawałki mięsa na złoty kolor, osączyć. Każdy kawałek po usmażeni u przekroić pionowo na pół, tak aby w każdej połówce pozostał jedne patyczek. Ułożyć ładnie na talerzyku i bibułkowej serwetce, podawać z sosem sojowym, Worcester lub musztardą jako gorącą przystawkę lub jako danie główne do ryżu. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:58 zamknięty YAKITORI Z PATELNI 2 udka z kurczaka 1 zielona papryka ½ średniego pora MARYNATA 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mirmiru 1 łyżka cukru ½ łyżeczki imbiru SOS 1 i ½ łyżki sosu sojowego 1 łyżki mirmiru 1 łyżeczka cukru Szpadki do nabijania Mięso z udek oddzielić od kości, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa. Wymieszać w naczyniu składniki marynaty i zalać nią mięso, pozostawić na 10 minut. Por oczyścić i pokroić na ukośne, trzycentymetrowe słupki. Paprykę przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na podłużne kawałki o wielkości słupków pora. Rozgrzać na patelni olej, obsmażyć pokrojone jarzyny, wyjąć je na talerz. Mięso osączyć z marynaty, wrzucić na gorącą patelnię i usmażyć. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk. Wrzucić na patelnię usmażone jarzyny, wlać sos i smażyć dalej, aż cały sos zostanie wchłonięty. Na patyczki nabijać na przemian mięso i jarzyny tak, aby na patyczku była nieparzysta ilość kawałków mięsa i każdy z rodzaju jarzyn. Ułożyć wszystkie szpadki na kwadratowym półmisku, przybrać zielonymi gałązkami. Podawać jako gorącą zakąskę lub do piwa. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:59 zamknięty ZESTAW ŚWIATECZNY – NERIMONO NERIMONO to jest pasztet z ryby 500 g białej ryby 1 marchewka 1 duża łodyga cebulki zielonej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Szczypta soli 2 łyżki mirinu Papier pergaminowy, nić Obrać marchew, pokroić na 10 cm kawałki, naciąć rowki wzdłuż tak, aby przy krojeniu w plasterki uzyskać wzór kwiatka i obgotować w lekko osolonej wodzie. Z ryby ściągnąć skórę, odciąć płetwy, oczyścić wnętrzności, usunąć grube ości, miksować, dodając mirminu, mąki ziemniaczanej i soli i odstawić na 5 minut. Na papier pergaminowy lekko natłuszczony olejem, wyłożyć masę rybną, w środku kawałki marchwi i łodygę cebulki, całość zwinąć w roladę, końce związać mocną nitką. Gotować roladę na parze 20 minut po czym wyjąć, ostudzić, odwinąć w papier, pokroić na 3 cm plastry i nałożyć na tackę przykrywając listkami rukwi, rzeżuchy, pastą „wasabi” i rzodkiewką. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:00 zamknięty ZESTAW ŚWIĄTECZNY - SEKIHAN SEKIHAN – ryż na czerwono 2 filiżanki ryżu 40 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka soli 2 szczypty czarnego sezamu Czerwoną fasolkę umyć i zalać 1 i ½ filiżanki wody, gotować przez 10 minut, tak aby dużo wody odparowało. Wodę zlać do osobnego naczynia i zachować. Fasolę zalać powtórnie 1 filiżanką wody, gotować pod przykryciem aż będzie miękka, odcedzić, wymieszać z ½ łyżeczki soli i pozostawić na sitku. Ryz umyć, włożyć do rondla, zalać wodą. Po namoczeniu odjąć taką ilość wody, jaką zachowano z gotowania fasolki. Do ryżu dodać ½ łyżeczki soli, odwar z fasolki, przemieszać łopatką i gotować. Gdy zmięknie dodać fasolę i wyłożyć na tackę posypując sezamem. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:01 zamknięty ZESTAW ŚWIĄTECZNY – SŁODKA FASOLKA 150 g fasoli „Jaś” ½ filiżanka cukru ½ łyżeczka soli Fasolkę „Jaś” zalać wodą i zostawić na noc. Zlać nadmiar wody, tak aby ziarna pozostawały pod przykryciem, posolić i gotować na małym ogniu aż zacznie pękać. Dodawać połowę cukru i gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić na 2 godziny. Dodać pozostały cukier, zagotować, wyjąć cedzakiem fasolkę, a pozostały wywar gotować dalej bez przykrycia, tak aby objętość zmniejszyła się do 2/3. Ostudzić. Fasolę włożyć do wywaru i pozostawić na noc. Następnego dnia przełożyć na tackę. Te ostatnie, trzy dania podawać razem Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:03 zamknięty DESER AWAYUKI 4 łyżki żelatyny 2 filiżanki wody 3 filiżanki cukru 4 białka 2 łyżeczki otartej skóry z cytryny 4 łyżki soku z cytryny 400 g dorodnych truskawek lub poziomek, kilka zostawić do dekoracji Rozpuścić żelatynę w wodzie, kiedy spęcznieje dodać cukier, wstawić na mały ogień, rozpuścić mieszając, schłodzić do temperatury pokojowej. Truskawki oczyścić, umyć, podsuszyć na ściereczce. Ubić pianę na sztywno. Wlewając schłodzoną żelatynę ubijać dalej. Ubijając dodać sok i skórkę z cytryny. Gęstniejącą masę wyłożyć do prostokątnego naczynia o równym dnie, lekko naoliwionego, wyrównując powierzchnię masy. W masę powciskać równo truskawki czubkami na dół. Wstawić do lodówki na około 5-6 godzin. Po stężeniu przewrócić do góry nogami i wyjąć z formy, pokroić na kwadraty, wielkości przeciętnego ciastka, tak aby cięcie szło przez połowę truskawki. Nakładać porcje na talerzyki, każdą przybrać dwoma ćwiartkami truskawki ułożonymi na skmos. Podawać jako deser do herbaty lub kawy. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:04 zamknięty OWOCE W GALARECIE 30 dag świeżych owoców 3 dag żelatyny ½ litraw ody Cukier Małe salaterki umyć i wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i osłodzić do smaku. Owoce umyć i obrać, większe podzielić na części, ćwiartki lub plastry. Do salaterek wlać 1/3 żelatyny, ułożyć owoce i zalać pozostałą żelatyną. Schłodzić. Można też galaretki wyjąć z salaterek i ułożyć na talerzu lub deseczce. Odpowiedz Link
madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:05 zamknięty TACA ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI 2 pomarańcze 2 jabłka 2 brzoskwinie 2 kiwi 1 mała kiść winogron 4 plasterki ananasa z puszki Pomarańcze, za pomocą bardzo ostrego noża obrać ze skórki. Należy ściąć grubą skórkę zewnętrzną wraz z białą błonką pokrywającą cząstki. Wyciąć nożem cząstki spomiędzy błonek okrywających boki cząstek. Jabłka podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Z każdej ćwiartki wyciąć od strony pokrytej skórką trójkątny klin, z tego klina wyciąć następny. Ilość klinów wycinanych z większych klinów zależy od wielkości jabłka. Złożyć kliny w ćwiartkę, rozsuwając je nieco wzdłuż osi. Brzoskwinie pociąć w poprzek na plastry, przeciąć od brzegu ku środkowi i założyć tak, by powstała czarka, w którą wkładane będą drobne owoce. Z innymi owocami – kiwi, ananas, truskawki p należy postąpić podobnie tnąc je na cząstki i plastry. Owoce ma4e i koliste, agrest, winogrona, porzeczki – zostawia się w całości. Owoce układać na tacy, dobierając je pod względem kształtu, i koloru, tak by tworzyły atrakcyjne ale zrównoważone kompozycje. Odpowiedz Link