Dodaj do ulubionych

Impreza Andrzejkowa po ...japońsku

14.11.08, 17:39
zamknięty
Na progu witam wam czarką sake
Wszak alkohole nie są jednakie
Dzisiaj menu tylko wymienię
Dalsze atrakcje też pojawią się na scenie
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:41
      zamknięty
      Wszystkie przepisy są sprawdzone, gdyż kiedyś organizowałam już imprezę w
      Japońskim stylu. Wszystko jest jadalne, nawet sushi. Nie wiem co wówczas
      zrobiłam źle ale sushi nie chciało mi się trzymać tak jak to wygląda na
      obrazkach. Rozlatywało się, może coś nie tak było z ryżem bo nie „wiązał”
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:42
      zamknięty
      RYŻ DO SUSHI

      2 i ½ filiżanki ryżu
      2 i ½ filiżanki wody

      Przyprawa

      4 łyżki lekkiego octu winnego
      3 łyżki cukru
      2 i ½ łyżeczki soli
      2 łyżki mirminu
      * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
      *


      Ryż umyć, namoczyć minimum 30 minut, zalać wodą, ugotować według zwykłego
      przepisu. Przyprawy wymieszać w kubku. Przenieść ryż do miski i przy pomocy
      płaskiej, drewnianej łyżki rozluźnić go, mieszając od dna. Polewając przyprawami
      ciepły ryż mieszać go nadal aby całość przeszła dokładnie smakiem, aż się zrobi
      gąbczasty. Odstawić do ostygnięcia pod ściereczką. Tak przyrządzony ryż trzeba
      zużyć w ciągu 24 godzin.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:44
      zamknięty
      SUSHI HADAKA MAKI

      200 ml ryżu do sushi,
      1 ogórek,
      1 omlet,
      1 kwadrat alg „nori”, (do kupienia w sklepach ze zdrową żywonością)
      imbir marynowany,
      1 łyżeczka uprażonych ziaren sezamowych

      Położyć na deseczce do krojenia matę bambusową, a na niej folię plastikową.
      Omlet pokroić w kwadratowe słupki o grubości ok. 1 cm, ogórek obrać tak, aby
      zostało na nim trochę skórki, przekroić na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w
      słupki jak omlet.
      Na folii ułożyć warstwę ryżu, wyrównać, na ryżu położyć kwadrat „nori”, na nim
      słupki z omleta, kawałki ogórka i marynowany imbir.
      Zrolować dociskając matę, rozwinąć, pokroić na kawałki o grubości 1,5 cm,
      ozdobić szczyptą uprażonych ziaren sezamowych.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:45
      zamknięty
      SUSHI Z KAWIOREM

      3 łyżeczki czerwonego kawioru
      3 łyżeczki czarnego kawioru
      9 łyżek ryżu do sushi
      1 łyżeczka pasty wasabi
      9 pasków alg nori

      Ryż uformować w wałeczki i posmarować pastą wasbi. Każdy wałeczek ryżowy owinąć
      paskiem nori w taki sposób, aby wstawał ponad ryż na wysokość ok. 1 cm.
      Na wałeczek nałożyć łyżeczkę kawioru. Gotowe sushi w grupach na tacce lub
      drewnianej deseczce przybrać zielonym listkiem.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:47
      zamknięty
      ZUPA Z GRZYBKÓW MUNG

      Grzybki mung dokładnie opłukać, następnie na noc namoczyć w wodzie. Następnego
      dnia pokroić je w cieniutkie paseczki (juliette) gotować je w tej samej wodzie.
      Do gotujących się grzybków dodać kostkę bulionową oraz przyprawy. Podawać z
      ryżem. Efektownie wygląda podany z „ciasteczkiem uformowanym z ryżu” – przepis
      poniżej.
      Bulion podawać w japońskich porcelanowych miseczkach z $Takim samymi łyżeczkami.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:47
      zamknięty
      PRASOWANY RYŻ

      Biały, drobnoziarnisty ryż ugotować w tradycyjny sposób w osolonej wodzie,
      dodając troszkę mniej wody. Ryż błyskawiczny do tego się nie
      nadaje
      . Tak jak to robiły nasze babcie ugotowany ryż owinięty w
      gazetę i koc włożyć na chwilę pod poduszkę. Następnie przestudzić. Dodać
      niewielką ilość oliwy. Ryż przełożyć do formy jakiej zazwyczaj używamy do
      ciasta. Przykryć folią aluminiową. Obciążyć drewnianą deseczką oraz żelazkiem
      lub czymś równie ciężkim. Obciążenie musi być równomierne na całej szerokości
      blaszki. Ja to zazwyczaj robię w tzw. formie keksowej. Odstawić na kilka godzin.
      Tak przygotowany ryż kroimy nożem w prostokąty, tak jak ciasto. Jest efektownym
      dodatkiem zarówno do zup jak i do drugiego dania. Wierzcie mi, że wygląda dość
      ciekawie. Jeżeli ktoś lubi przyprawy czy zioła a nawet cynamon to niczemu nie
      przeszkadza, tylko że trzeba je dodać przed dodaniem oliwy.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:48
      zamknięty
      SASHIMI Z POLĘDWICY

      750 g polędwicy wołowej
      3 cebule
      Sos sojowy
      Pasta washabi

      Mięso oczyścić z błonek, umyć, ściereczką usunąć nadmiar wilgoci, włożyć do
      zamrażalnika na około 1 godzinę, żeby trochę stwardniało
      Cebulę pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki, zalać na chwilę zimną
      wodą, wyjąć, osączyć. Przygotować pastę washabi oraz nakrycia – małe talerzyki
      lub kwadratowe deseczki. Na każdej deseczce ułożyć gniazdo z cebuli. Mięso wyjąć
      z zamrażalnika, bardzo ostrym nożem pokroić na bardzo cienkie i regularne w
      kształcie płatki, układać dekoracyjnie np. w kształcie róży, na deseczce obok
      cebuli i natychmiast podawać. Jeść maczając lekko w sosie sojowym i washabi,
      przegryzając cebulką.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:49
      zamknięty
      OMLET JAPOŃSKI

      4 jaja
      4 łyżki bulionu z ryby
      2 łyżki cukru
      ½ łyżeczka soli
      1 łyżeczka sosu sojowego

      Przygotować ściereczkę nasączoną wodą – będzie służyła do chłodzenia patelni.
      Wymieszać w naczyniu jaja dokładnie, starając się nie robić baniek. W bulionie
      rozpuścić cukier, sól, sos sojowy, dodać do jaj. Całość dokładnie wymieszać.
      Rozgrzać patelnię, lekko natłuścić, nadmiar tłuszczu zlać z patelni. Wlać cienką
      warstwę masy, smażyć na małym ogniu do ścięcia się całości tak by spód się nie
      rumienił. Przy pomocy pałeczek lub płaskiej łyżki zawijać omlet w płaski rulon,
      odsunąć go na brzeg patelni, a na odsłoniętą część patelni wlać następną warstwę
      masy, smażyć jak wyżej. Gdyby spód rumienił się zbyt szybko, patelnię trzeba
      zdjąć z ognia i na chwilę ustawić na ściereczce nasączonej zimną wodą. Po
      ścięciu drugiej warstwy przetoczyć przez nią zwinięty poprzedni płaski rulon,
      tak aby powstała na nim nowa warstwa, znowu odsunąć go na brzeg patelni i wlać
      kolejną warstwę masy.
      Powstały kilkuwarstwowy omlet lekko zrumienić z obu stron, pozostawić do
      wystygnięcia. Zimny omlet kroić ostrym nożem na trzycentymetrowe kawałki.
      Podawać jako przekąskę.

      Polecam
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:51
      zamknięty
      KREWETKI W KORONIE

      6 dużych krewetek
      2 opakowania cienkiego makaronu
      1 kwadrat suszonych alg nori
      Olej do głębokiego smażenia

      Ciasto

      2 żółtka
      50 ml zimnej wody
      250 ml mąki

      Krewetki oczyścić z łusek, odciąć głowy, umyć w zimnej wodzie. Wymieszać mąkę,
      wodę i żółtka na dość jednorodną masę. Algi nori pociąć na paski o szerokości 4
      cm. Makaron rozłożyć równo na desce. Każdą krewetkę obtoczyć w cieście, a
      następnie starannie w makaronie, tak aby układał się wzdłuż jej kształtu, owinąć
      w połowie paskiem z nori. Rozgrzać olej, usmażyć na złoty kolor, osączyć z oleju
      na bibule. Można każdą krewetkę przekroić na pół bardzo ostrym nożem, prowadząc
      cięcie w połowie nori. Ułożyć krewetki na półmisku wyłożonym zgiętą w pół bibułą
      lub papierową serwetką, udekorować barwnymi warzywami. Podawać z sosem sojowym
      lub worcester.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:52
      zamknięty
      WĘGORZ PO TOKIJSKU

      2 węgorze
      2 łyżeczki sosu sojowego
      3 łyżeczka sake
      3 łyżeczki cykru
      ¼ łyżeczki pieprzu lub ostrej papryki

      Węgorze pokroić na kawałki o długości 12 cm, nabić je na rożenki. Umieścić je w
      naczyniu do gotowania na parze, gotować 15-10 minut, wyjąć z naczynia, odstawić.
      Przełożyć na rożen, piec 5-6 minut, niezbyt blisko żaru. Wymieszać sos sojowy,
      wódkę (sake można zastąpić czystą wódką) i cukier i przy pomocy pędzla smarować
      węgorza w trakcie pieczenia. Usunąć rożenki, przełożyć węgorza na gorący ryż.
      Podawać najlepiej w prostokątnych pudełeczkach lub talerzykach, posypane
      odrobiną pieprzu lub papryczki.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:53
      zamknięty
      MAKRELA PIECZONA W SOLI

      1 makrela
      1 łyżka soli gruboziarnistej
      2 łyżki tartej rzepy
      1 łyżeczka sosu sojowego

      Rybę oczyścić z zewnątrz nie odcinając płetw, łba, przekroić ostrym nożem na
      pół. Wypatroszyć. Natrzeć mocno solą, odstawić na 20 minut do lodówki. Rozgrzać
      patelnię do pieczenia bez tłuszczu, kłaść na nią rybę i piec trzymając patelnię
      w powietrzu około 6-7 cm nad mocnym ogniem, aż ryba zrumieni się po obu
      stronach. Podawać na półmisku z tartą rzepą polaną sosem sojowym.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:54
      zamknięty
      PSTRĄG W SOLI Z ROŻNA

      1 pstrąg na osobę
      Sól gruba
      Sos sojowy
      Cytryna

      Rybę oczyścić nożem z łusek, opłukać pod zimną wodą, wytrzeć czystą ściereczką,
      rozciąć delikatnie przy odbycie i wyciągnąć wnętrzności. Nabić pstrąga na patyk.
      Wsadzić patyk przez pysk, przebić grzbiet na wysokości końca płetwy
      przyskrzelowej, wbić z powrotem do wnętrza 3-4 cm dalej, wyprowadzić patyk na
      zewnątrz pod końcem ostatniej dolnej płetwy. Natrzeć rybę solą, nieco więcej
      soli nasypać na płetwę ogonową i płetwy boczne. Rozgrzać mocno ruszt, piec
      pstrąga wysoko nad ostrym ogniem, najpierw stronę górną, nie przebitą aż utworzą
      się smakowite brązowe pęcherzyki a następnie na mniejszym ogniu stronę dolną.
      Pstrąga podawać na podłużnym półmisku lub talerzyku układając łbem w lewo,
      brzuchem w dół. Osobno podać sos sojowy i kawałek cytryny.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:55
      zamknięty
      TEPPANYAKI

      500 g dobrej wołowiny
      2 cebule
      8 grzybów aromatycznych, prawdziwków lub pieczarek
      2 zielone papryki
      2 pomidory
      2 bakłażany lub małe cukieni
      Pędy bambusa, kiełki sojowe, olej

      Sos

      ½ filiżanki sosu sojowego
      ¼ filiżanki mirmiru
      1 i ½ łyżeczki cukru
      ½ łyżeczki startego świeżego imbiru

      Przyprawy

      Musztarda, sos Worcester, tarta biała rzepa

      Pociąć mięso na dość grube plastry, lekko rozbić ręką na desce, lekko natłuścić,
      posolić, odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Jarzyny oczyścić, umyć,
      pokroić, bakłażana w pionowe plastry, cukinię w poprzeczne, cienkie, pomidora i
      cebulę w poprzeczne dość grube, kapelusze grzybów ponacinać na krzyż. Rozgrzać
      grubą patelnię i piec na odrobinie tłuszczu najpierw jarzyny – aż się lekko
      zbrązowią na powierzchni, a następnie mięso uważając aby go nie upiec zbyt
      mocno. Ułożyć dekoracyjnie składniki na szerokiej tacy lub półmisku, podawać
      natychmiast. Osobno podawać ww małych czarkach sos oraz wszystkie przyprawy,
      którymi każdy indywidualnie przyprawia składniki. Potrawy nabieramy kolejno
      pałeczkami.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:56
      zamknięty
      WIEPRZOWINA SAUTE Z TRÓJBARWNĄ SURÓWKĄ

      400 g wieprzowiny
      2 łyżki sake
      1 i ½ łyżki sosu sojowego
      300 g marchwi
      300 g białej rzepy
      300 g ogórka
      Sos sojowy

      Mięso pokroić na plastry o grubości 1,5 cm, lekko zbić ręką, ostawić. Wszystkie
      jarzyny pokroić na cieniusieńkie pasemka. Rozgrzać patelnię, wlać trochę oleju,
      pdosmażyć mięso tak aby nabrało koloru, szybko wlać sos sojowy i sake (czystą
      wódkę), jeszcze przez chwilę smażyć, aż smak przejdzie na całe mięso. Ułożyć na
      półmiskach gniazdka z każdego rodzaju jarzyny obok siebie(białe w środku) a obok
      kawałki wieprzowiny.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:57
      zamknięty
      MIĘSO NA SZPADKACH

      200 g mięsa z kurczaka
      100 g sera ementalera lub cheddara
      2 dymki
      100 g bułki tartej
      Szpadki do nadziewania

      Ciasto

      100 g mąki
      2 żółtka
      2 łyżki wody
      Olej

      Mięso obrać ze skóry i pokroić na cienkie płatki, ser także na płatki od
      długości 7 cm, cebulę pociąć na słupki o długości 7 cm. W środku każdego płatka
      mięsa ułożyć plasterek sera, kawałek cebuli i zwinąć ciasno, wbić dwa patyczki w
      odległości 2 cm od siebie. Wymieszać mąkę z żółtkami, dodać wodę, osobno
      przygotować na talerzyku bułkę tartą. Każdy kawałek mięsa obtoczyć w cieście a
      potem bułce tartej. W naczyniu do głębokiego smażenia rozgrzać olej, smażyć po
      2-3 kawałki mięsa na złoty kolor, osączyć. Każdy kawałek po usmażeni u przekroić
      pionowo na pół, tak aby w każdej połówce pozostał jedne patyczek. Ułożyć ładnie
      na talerzyku i bibułkowej serwetce, podawać z sosem sojowym, Worcester lub
      musztardą jako gorącą przystawkę lub jako danie główne do ryżu.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:58
      zamknięty
      YAKITORI Z PATELNI

      2 udka z kurczaka
      1 zielona papryka
      ½ średniego pora

      MARYNATA

      2 łyżki sosu sojowego
      2 łyżki mirmiru
      1 łyżka cukru
      ½ łyżeczki imbiru

      SOS

      1 i ½ łyżki sosu sojowego
      1 łyżki mirmiru
      1 łyżeczka cukru
      Szpadki do nabijania

      Mięso z udek oddzielić od kości, pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
      Wymieszać w naczyniu składniki marynaty i zalać nią mięso, pozostawić na 10
      minut. Por oczyścić i pokroić na ukośne, trzycentymetrowe słupki. Paprykę
      przekroić wzdłuż, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na podłużne kawałki o
      wielkości słupków pora. Rozgrzać na patelni olej, obsmażyć pokrojone jarzyny,
      wyjąć je na talerz. Mięso osączyć z marynaty, wrzucić na gorącą patelnię i
      usmażyć. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerzyk. Wrzucić na patelnię usmażone
      jarzyny, wlać sos i smażyć dalej, aż cały sos zostanie wchłonięty. Na patyczki
      nabijać na przemian mięso i jarzyny tak, aby na patyczku była nieparzysta ilość
      kawałków mięsa i każdy z rodzaju jarzyn. Ułożyć wszystkie szpadki na kwadratowym
      półmisku, przybrać zielonymi gałązkami. Podawać jako gorącą zakąskę lub do piwa.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 17:59
      zamknięty
      ZESTAW ŚWIATECZNY – NERIMONO

      NERIMONO to jest pasztet z ryby

      500 g białej ryby
      1 marchewka
      1 duża łodyga cebulki zielonej
      1 łyżka mąki ziemniaczanej
      Szczypta soli
      2 łyżki mirinu
      Papier pergaminowy, nić

      Obrać marchew, pokroić na 10 cm kawałki, naciąć rowki wzdłuż tak, aby przy
      krojeniu w plasterki uzyskać wzór kwiatka i obgotować w lekko osolonej wodzie. Z
      ryby ściągnąć skórę, odciąć płetwy, oczyścić wnętrzności, usunąć grube ości,
      miksować, dodając mirminu, mąki ziemniaczanej i soli i odstawić na 5 minut. Na
      papier pergaminowy lekko natłuszczony olejem, wyłożyć masę rybną, w środku
      kawałki marchwi i łodygę cebulki, całość zwinąć w roladę, końce związać mocną
      nitką. Gotować roladę na parze 20 minut po czym wyjąć, ostudzić, odwinąć w
      papier, pokroić na 3 cm plastry i nałożyć na tackę przykrywając listkami rukwi,
      rzeżuchy, pastą „wasabi” i rzodkiewką.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:00
      zamknięty
      ZESTAW ŚWIĄTECZNY - SEKIHAN

      SEKIHAN – ryż na czerwono

      2 filiżanki ryżu
      40 g czerwonej fasolki
      1 łyżeczka soli
      2 szczypty czarnego sezamu

      Czerwoną fasolkę umyć i zalać 1 i ½ filiżanki wody, gotować przez 10 minut, tak
      aby dużo wody odparowało. Wodę zlać do osobnego naczynia i zachować. Fasolę
      zalać powtórnie 1 filiżanką wody, gotować pod przykryciem aż będzie miękka,
      odcedzić, wymieszać z ½ łyżeczki soli i pozostawić na sitku. Ryz umyć, włożyć do
      rondla, zalać wodą. Po namoczeniu odjąć taką ilość wody, jaką zachowano z
      gotowania fasolki. Do ryżu dodać ½ łyżeczki soli, odwar z fasolki, przemieszać
      łopatką i gotować. Gdy zmięknie dodać fasolę i wyłożyć na tackę posypując sezamem.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:01
      zamknięty
      ZESTAW ŚWIĄTECZNY – SŁODKA FASOLKA

      150 g fasoli „Jaś”
      ½ filiżanka cukru
      ½ łyżeczka soli

      Fasolkę „Jaś” zalać wodą i zostawić na noc. Zlać nadmiar wody, tak aby ziarna
      pozostawały pod przykryciem, posolić i gotować na małym ogniu aż zacznie pękać.
      Dodawać połowę cukru i gotować jeszcze przez 5 minut. Odstawić na 2 godziny.
      Dodać pozostały cukier, zagotować, wyjąć cedzakiem fasolkę, a pozostały wywar
      gotować dalej bez przykrycia, tak aby objętość zmniejszyła się do 2/3. Ostudzić.
      Fasolę włożyć do wywaru i pozostawić na noc. Następnego dnia przełożyć na tackę.

      Te ostatnie, trzy dania podawać razem
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:03
      zamknięty
      DESER AWAYUKI

      4 łyżki żelatyny
      2 filiżanki wody
      3 filiżanki cukru
      4 białka
      2 łyżeczki otartej skóry z cytryny
      4 łyżki soku z cytryny
      400 g dorodnych truskawek lub poziomek, kilka zostawić do dekoracji

      Rozpuścić żelatynę w wodzie, kiedy spęcznieje dodać cukier, wstawić na mały
      ogień, rozpuścić mieszając, schłodzić do temperatury pokojowej. Truskawki
      oczyścić, umyć, podsuszyć na ściereczce. Ubić pianę na sztywno. Wlewając
      schłodzoną żelatynę ubijać dalej. Ubijając dodać sok i skórkę z cytryny.
      Gęstniejącą masę wyłożyć do prostokątnego naczynia o równym dnie, lekko
      naoliwionego, wyrównując powierzchnię masy. W masę powciskać równo truskawki
      czubkami na dół. Wstawić do lodówki na około 5-6 godzin. Po stężeniu przewrócić
      do góry nogami i wyjąć z formy, pokroić na kwadraty, wielkości przeciętnego
      ciastka, tak aby cięcie szło przez połowę truskawki. Nakładać porcje na
      talerzyki, każdą przybrać dwoma ćwiartkami truskawki ułożonymi na skmos. Podawać
      jako deser do herbaty lub kawy.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:04
      zamknięty
      OWOCE W GALARECIE

      30 dag świeżych owoców
      3 dag żelatyny
      ½ litraw ody
      Cukier

      Małe salaterki umyć i wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i osłodzić
      do smaku. Owoce umyć i obrać, większe podzielić na części, ćwiartki lub plastry.
      Do salaterek wlać 1/3 żelatyny, ułożyć owoce i zalać pozostałą żelatyną. Schłodzić.
      Można też galaretki wyjąć z salaterek i ułożyć na talerzu lub deseczce.
    • madohora Re: Impreza Andrzejkowa po ...japońsku 14.11.08, 18:05
      zamknięty
      TACA ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI

      2 pomarańcze
      2 jabłka
      2 brzoskwinie
      2 kiwi
      1 mała kiść winogron
      4 plasterki ananasa z puszki

      Pomarańcze, za pomocą bardzo ostrego noża obrać ze skórki. Należy ściąć grubą
      skórkę zewnętrzną wraz z białą błonką pokrywającą cząstki. Wyciąć nożem cząstki
      spomiędzy błonek okrywających boki cząstek. Jabłka podzielić na ćwiartki, wyciąć
      gniazda nasienne. Z każdej ćwiartki wyciąć od strony pokrytej skórką trójkątny
      klin, z tego klina wyciąć następny. Ilość klinów wycinanych z większych klinów
      zależy od wielkości jabłka. Złożyć kliny w ćwiartkę, rozsuwając je nieco wzdłuż
      osi. Brzoskwinie pociąć w poprzek na plastry, przeciąć od brzegu ku środkowi i
      założyć tak, by powstała czarka, w którą wkładane będą drobne owoce. Z innymi
      owocami – kiwi, ananas, truskawki p należy postąpić podobnie tnąc je na cząstki
      i plastry. Owoce ma4e i koliste, agrest, winogrona, porzeczki – zostawia się w
      całości. Owoce układać na tacy, dobierając je pod względem kształtu, i koloru,
      tak by tworzyły atrakcyjne ale zrównoważone kompozycje.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka