madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:22 zamknięty RYDZ Mleczaj rydz (rydz) (Lactarius deliciosus) - gatunek należący do rodziny gołąbkowatych. Występuje na terenie całej Polski, miejscami dość pospolity. Zwie się go także po prostu rydzem. Grzyb jadalny: jest uważany za jeden z najlepszych grzybów jadalnych. Najsmaczniejszy jest smażony na maśle, marynowany (można kupić w Zakopanem, Krynicy Zdrój). Może być pomylony z niejadalnym mleczajem wełnianką. Jednak uważny zbieracz od razu rozpozna ten grzyb po jasnym kolorze wydzielanego z trzonu mleczka, pustym trzonie oraz włóknistym kapeluszu (na młodych osobnikach). Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:54 zamknięty MUCHOMOR Muchomor (Amanita) – rodzaj grzybów z rodziny drobnołuszczakowatych (Pluteaceae), występujący na całym świecie. Wiele muchomorów zawiera toksyny, nieraz bardzo silne, jak alfa-amanityna występująca w muchomorze sromotnikowym. Niektóre z alkaloidów muchomorów mają właściwości halucynogenne, jak muscymol w muchomorze czerwonym. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:26 zamknięty KURKA Pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius) – gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych. Występuje na terenie całej Polski, jest dość pospolity. Grzyb jadalny : doskonały grzyb jadalny. Nadaje się do bezpośredniego spożycia i do wszystkich form przetwórstwa (tylko do suszenia jest mało przydatny). Potrawom nadaje przyjemny aromat. Ma też dodatkowe zalety: nigdy nie robaczywieje i dobrze znosi transport. Grzyba tego nie należy mylić z pospolicie zwanym fałszywą kurką lisówką pomarańczową (Hygrophoropsis aurantiaca) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:30 zamknięty GĄSKA Gąska zielonka, gąska zielona (Tricholoma equestre, syn. Tricholoma flavovirens) – gatunek grzyba należący do rodzaju gąsek. Bywa też nazywany zielonką, gąską żółtą, prośnianką lub pocłonką. Grzyb jadalny: delikatny grzyb jadalny, nadaje się do zup lub jako dodatek do dań mięsnych, znany grzyb spożywczy i rynkowy; jednak we Francji w 2001 r. odnotowano przypadek śmiertelnego zatrucia Do gąski zielonki bardzo podobna jest trująca gąska siarkowa (Tricholoma sulphureum), która ma żółty miąższ. Porównaj również z uważaną za trującą gąską zielonożółtą (Tricholoma sejunctum). Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:35 zamknięty BOROWIK Borowik szlachetny (Boletus edulis) - gatunek grzyba jadalnego z rodziny borowikowatych. Występuje w Europie i Ameryce Północnej (głównie na zachód od Gór Skalistych, rzadziej w części centralnej i wschodniej kontynentu)[1]. Poza tym został zawleczony do Nowej Zelandii[2] i południowej Afryki[3]. W Polsce często spotykany zwłaszcza w górach, rzadziej na niżu, zwykle rzadki w okolicach wielkich miast. Jest jednym z najbardziej poszukiwanych grzybów jadalnych, wysoko ceniony ze względu na walory smakowe. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, marynowania, suszenia i do wszelkich innych rodzajów przerobu. Jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Zastosowania kulinarne: Borowik szlachetny znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach europejskich. Ze względu na aromatyczny i zwarty miąższ borowiki zalecane są do sporządzania sałatek i suszenia. Sporządza się z nich sosy i zupy grzybowe. Sosy mogą być spożywane zarówno z wszelkiego rodzaju makaronami, ryżem czy kaszą, jak i mogą być dodatkiem do mięs. Borowiki szlachetne dodawane są także do włoskiego risotto. Poza tym często spożywa się je sauté z dodatkiem masła. Są one składnikiem wielu potraw prowansalskich i wiedeńskich. W Polsce borowik szlachetny znajduje zastosowanie jako składnik bigosu, kapusty z grzybami, uszek do barszczu, pierogów z grzybami oraz wielu innych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Często jest marynowany w zalewie octowej. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:38 zamknięty PRAWDZIWEK Grzyby jadalne – grzyby o różnej przynależności systematycznej produkujące jadalne owocniki, które po odpowiednim przyrządzeniu, nie powodują u człowieka żadnych dolegliwości. W większości zbierane tylko ze stanu dzikiego, tylko nieliczne są uprawiane (pieczarki, boczniaki). Grzyby zawierają niewiele substancji odżywczych, ale cenione są ze względu na ich własności smakowe. Spożywa się je bezpośrednio (duszone, smażone, gotowane w postaci zupy) lub marynowane. Można je także suszyć i solić. Nawet jadalne gatunki grzybów, nieodpowiednio lub zbyt długo przechowywane, mogą być szkodliwe, to samo dotyczy zbyt starych lub "robaczywych" (opanowanych przez larwy owadów) owocników. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:42 zamknięty KANIA Czubajka kania (Macrolepiota procera, (Skorp. ex Fr.) Sing., pot. Sowa) - gatunek grzyba należący do rodziny pieczarkowatych. Dość pospolity na terenie całej Polski, gdzie występuje od lipca do listopada. Grzyb jadalny: uważany za bardzo smaczny, jadalne są nóżki i kapelusze. Pierścienie są jednak gorzkie. Najczęściej kanie przyrządza się poprzez panierowanie w formie kotleta. Można też jeść smażone kapelusze z chlebem. Nie zjada się młodych grzybów, z uwagi na możliwość pomylenia z muchomorami. Przez niewprawnych grzybiarzy bywa mylony ze śmiertelnie trującym muchomorem zielonawym, głównie z jego białymi odmianami. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:45 zamknięty KOZAK Koźlarz, kozak (Leccinum) - rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. Typem nomenklatorycznym jest koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum). Charakterystyka [edytuj] Brązowy kapelusz, białe pory, oraz trzon pokryty ciemnymi łuseczkami. W Polsce najczęściej spotykane gatunki to koźlarz babka pod brzozami, oraz koźlarz czerwony pod osikami. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 00:49 zamknięty MAŚLAK Maślak (Suillus) – rodzaj grzybów należący do rodziny maślakowatych (Suillaceae). Obejmuje ok. 20 gatunków. Występuje w strefie umiarkowanej i chłodnej półkuli północnej. W Polsce dopuszczonych do obrotu jest 5 gatunków. Występują głównie w lasach iglastych. Link
cirano Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 09:17 zamknięty A kto to wystympuje z tymi kibelkami na poczontku? Lubię las, spacery po nim za grzybami, ale wścieka mnie coraz więcej plastikowych flaszek. Nie przejdę koło żadnej obojętne, zbieram i wynoszę do drogi. Ostatnio zapowiedziano mi, że ze mną (szmaciorzym),do lasu nie pójdą Niy, to niy Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 12:24 zamknięty Szukałam ładnego wiklinowego koszyczka ale ...niestety źle mi chodził net i nie miałam cierpliwości. Niestety nie są to moje zbiory. Dzisiaj sąsiad był na grzybkach - w Katowicach o 8:00 była straszna ulewa i wrócił wcześniej. Podobno grzybków mało ale podrzucił parę prawdziwków. Co do chodzenie po lesie to jestem tego samego zdania co ty i również jak tylko mam okazję to staram się sprzątać. Ja chodzę po górach, jeżdżę konno i mnie od najmłodszych lat uczyli tego aby zadbać o czystość wokół siebie. Zakopywanie ognisk, usuwane śmieci itd... Jak dzisiaj już nawet nie ma tzw. KULTURY CHODZENIA PO GÓRACH a co za tym idzie jest coraz więcej wypadków. To co dopiero mówić o zadbaniu o czystość wokół siebie. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 05.09.09, 12:28 zamknięty OPIEŃKA Opieńka miodowa (Armillaria mellea) – gatunek grzyba jadalnego. Występuje na znacznym obszarze Europy, na terenie całej Polski w lasach, rzadziej w ogrodach. * Opieńka miodowa jak i inne opieńki wywołuje opieńkową zgniliznę korzeni. Choroba ta szybko doprowadza młode drzewka do śmierci, natomiast starsze chorują latami. Korzenie i porażone części pnia ulegają zgniliźnie białej. * Surowe opieńki są w smaku początkowo łagodne, pozostawiają cierpki posmak, zapach mają słaby, ale przyjemny (przypomina trochę ser Camembert). Są smaczne, twarde, o łykowatym, mniej wykorzystywanym do konsumpcji trzonie. Nadają się do suszenia, sosów, mniej do marynowania. Do spożycia używa się najczęściej młodych kapeluszy. W stanie surowym lub niedogotowanym może być szkodliwy. Kapelusze należy najpierw obgotować, po czym odlać wodę. Należy go gotować dłużej niż inne grzyby[potrzebne źródło]. Może być mylony z trującą maślanką wiązkową oraz niejadalnym łuskwiakiem nastroszonym. Ciekawostki [edytuj] * Opieńka miodowa nocą świeci zielonkawym światłem. Zjawisko to należy tłumaczyć pewnymi reakcjami chemicznymi, zachodzącymi w trakcie oddychania komórek. Istniało kiedyś przypuszczenie, że fenomen ten miał się przyczyniać do przywabiania nocnych owadów w celu rozprzestrzeniania zarodników, obecnie jednak stwierdzono, że chodzi tu o czysto chemiczny proces, który zupełnie nie ma żadnego związku ze strategią rozmnażania. Opieńka nie jest jedynym grzybem świecącym w ciemności – właściwość taką mają również Clitocybe illudens, Lactarius lampus i Omphalotus olearius[potrzebne źródło]. Wiele grzybów o tego rodzaju właściwościach rośnie w tropikach. * Opieńki wytwarzają charakterystyczne sznury grzybniowe (ryzomorfy), przerastające znaczne odległości w glebie i ściółce; pełnią one rolę narządów infekcyjnych, dokonując zakażenia korzeni drzew. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 23.03.16, 16:07 zamknięty [b]c[olor=green]ZUPA PIECZARKOWA[/color][/b] włoszczyzna, 40 g pieczarek, 2 łyżki masła, 5 łyżek gęstej śmietany, 4 ziarenka pieprzu, sól Pieczarki oczyszczamy, kroimy w półplasterki lub drobną kostkę, płuczemy. Włoszczyznę myjemy o obieramy. Wszystko wkładamy do garnka z zimną wodą razem z masłem, solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu, aż wywar stanie się esencjonalny i intensywny w smaku. Śmietanę przed dodaniem do zupy hartujemy. Możemy również podać grzybową bez śmietany. Osobno gotujemy makaron. Wykładamy go na talerz i zalewamy zupą. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 02.04.16, 21:16 zamknięty JAJA NADZIEWANE GRZYBAMI Ć w ierć kilo g rz y b ó w św ież y c h p ra w d z iw y c h , lub p ię ć s p o ry c h g rz y b ó w su sz o n y c h u g o to w a ć w osolonej w odzie, p o siek ać , zm iesz ać z u g o to w a n e m i i u s ie k a n e m i p ię c io m a ja ja m i k a c z e m i lub in dyczem i. D o d a ć p r z e s m a ż o n ą w m aśle, d ro b n o u s ie k a n ą w p ie rw c e b u lę , s ie k a n e g o k o p e rk u , m a s ła to p io n eg o , soli, p ie p rz u , d w a jaja surow e. M asą tą n a d z ia ć 16 p o łó w e k s k o ru p e k , (tr z e b a zn o w u m ieć k ilk a p r z e c h o w a n y c h od jaj, u ż y ty c h d o in n y c h p o traw ). U sm a ż y ć je n a ru m ia n o n a m aśle ( k ła d ą c , oczyw iście, n a d z ie n ie m n a p a te ln ię ) i p o d a ć za m ia st p a s z te c ik ó w do czystej g rz y b o w e u p y , lu b d o p o s t n e j s z c z a w io w e j. Jeśli je p o d a j e m y o d d z ie ln ie , z r o b ić n a s m a k u , p o z o s t a ł y m z g o t o w a n y c h g r z y b ó w , sos. z a p r a w i ć go ś m i e t a n ą i p o d a ć o d d z i e l n i e w s o s je rc e . Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 06.04.16, 15:52 zamknięty JAJA PO BRETOŃSKU D z ie się ć d e k a p ie c z a re k oczyścić, p o k ra ja ć w paski, p o d s m a ż y ć z d r o b n o u s ie k a n ą c e b u lk ą w p ięciu d e k a m asła; z a p ra w ić ły ż k ą m ąki, ro z p ro w a d z ić ro so łe m lub w o d ą do g ęsto ści z a w iesiste g o sosu, w c isn ą ć so k z p ó ł cytryny, w lać ły ż e c z k ę k a r m e lu dla koloru. S z e ść p o s z e to w y c h jaj ułożyć n a p rz y s m a ż o n y c h g rz a n k a c h , lub lep iej n a z g ra b n y c h k r u to n a c h z o b rz y n k ó w fra n c u s k ie go ciasta, po lać k a ż d e tym so se m i p o d a w a ć gorące. Jeśli m a m y d u żo p ie c z a re k do ro z p o rz ą d z e n ia , w ziąć ich ćw ie rć kiło i u d u sić , ja k zw ykle, w m a ś le z c e b u lk ą i śm ietan ą; u ło ż y ć je w śro d k u p ó łm isk a i o b ło ż y ć w k o ło k r u to n ik a m i z jajami. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 06.04.16, 20:07 zamknięty Wszystkie grzyby są jadalne, ale niektóre tylko jeden raz. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 06.04.16, 21:19 zamknięty Gdy grzyby wielkie korzenie mają, wielką zimę zapowiadają. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 06.04.16, 21:25 zamknięty Biednemu zawsze grzyb w oczy. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 06.04.16, 21:37 zamknięty Co dwa grzyby, to nie jeden. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 06.04.16, 21:49 zamknięty Czekaj tatka latka, aż grzyby wilki zjedzą. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 06.04.16, 22:29 zamknięty Dobrać się jak w koszu grzybów. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 06.04.16, 23:01 zamknięty Gdyby kózka nie skakała, to by grzybów nie zdeptała. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 12:27 zamknięty Grzyb grzyba myje. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 12:38 zamknięty Grzyb nie zając, nie ucieknie. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 12:45 zamknięty Grzyb z grzybem się nie zejdzie, ale grzybiarz z grzybiarzem zawsze. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 13:00 zamknięty Grzyby chodzą po ludziach. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 13:07 zamknięty Jak sobie grzyb pościele, tak się wyśpi. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 13:12 zamknięty Jednemu prawdziwki rosną, drugiemu i muchomory nie chcą. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 13:34 zamknięty Komu w drogę, temu grzyb. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 13:42 zamknięty Kto rano wstaje, temu las więcej grzybów daje. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 13:52 zamknięty Masz babo grzyba. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 21:29 zamknięty Na dwoje babka (koźlarz) wróżyła. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 21:36 zamknięty Nie przyszedł grzyb do grzybiarza, przyszedł grzybiarz do grzyba. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 21:50 zamknięty Nie wszystko grzyb, co się świeci. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 22:13 zamknięty Pies szczeka, grzybiarz idzie dalej. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 22:20 zamknięty Są grzyby i grzybki. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 22:29 zamknięty Tyle to pomoże, co umarłemu grzyb. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 22:39 zamknięty W nocy wszystkie grzyby są szare. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 22:53 zamknięty Wszędzie dobrze, ale w lesie najlepiej. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 23:01 zamknięty Wszystkie drogi prowadzą do lasu. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 23:09 zamknięty Wyszedł grzyb z worka. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 07.04.16, 23:15 zamknięty Zamienił stryjek grzyba na kijek. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 20.06.16, 01:40 zamknięty Ze względu na ograniczone zdolności ruchu, typ wzrostu i odmienność morfologiczną od zwierząt, w tradycyjnych podziałach uwzględniających tylko dwie domeny świata ożywionego (systemy Arystotelesa, Linneusza i in.), grzyby zaliczane były do roślin, np. do niewydzielanej we współczesnych systemach grupy plechowców. W świadomości potocznej tak jest nadal. Także w uproszczonych wykazach, mających zastosowanie praktyczne (np. listach gatunków chronionych), grzyby bywają łączone z roślinami. Podobnie w programach nauczania nauka o grzybach (mykologia) bywa włączana do botaniki, a ogół grzybów zasiedlających dane środowisko bywa nazywany florą lub mykoflorą ? od jakiegoś czasu ? mykobiotą lub fungą (ze względu na podobieństwo do słów flora i fauna). Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 20.06.16, 01:50 zamknięty W zasadzie grzyby to wielokomórkowe lub komórczakowe organizmy cudzożywne (głównie osmotroficzne), niezdolne do aktywnego ruchu, o ścianach komórkowych zbudowanych z chityny. W definicji tej są jednak pewne nieścisłości. Prymitywne grzyby wielokomórkowe wytwarzają zdolne do ruchu, jednokomórkowe, uwicione zarodniki pływkowe (zoospory), mają też niekiedy bliskich, jednokomórkowych kuzynów. Niektóre cechy niegdyś przypisywane grzybom obecnie nie wchodzą do ich charakterystyki, gdyż dotyczą innych grup organizmów, przejściowo zaliczanych do grzybów. Przykładowo, dotyczy to cech organizmów takich, jak śluzowce, będące zdolnymi do ruchu ameboidalnego komórczakami, oraz lęgniowce Oomycetes ? organizmy o trybie życia typowo grzybowym, ale o ścianie komórkowej zbudowanej z celulozy[4] i zaliczane obecnie do grupy Stramenopiles. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 20.06.16, 02:00 zamknięty Sposoby rozmnażania płciowego gametogamia, spermatyzacja, deuterogamia, gametangiogamia, somatogamia, partenogamia, autogamia Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 20.06.16, 02:19 zamknięty - Podobno wszystkie grzyby są jadalne? - Tak, ale niektóre tylko raz. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 20.06.16, 02:29 zamknięty Mąż do żony podczas obiadu: - Bardzo dobra ta zupa grzybowa. Skąd wzięłaś przepis? - Z powieści kryminalnej. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 20.06.16, 23:45 zamknięty grzyby związane ze zwierzętami wodnymi. Większość wodnych bezkręgowców (pierwotniaków, obleńców, płazińców) ma specyficzną mykobiotę. Jamochłony nie są atakowane przez grzyby Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 00:20 zamknięty Grzybami pasożytującymi na roślinach są m.in.: opieńka miodowa (Armillaria mellea), pasożyt drzew iglastych; Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 00:24 zamknięty Wśród pasożytów innych grzybów można wymienić m.in.: maczużnik główkowaty (Cordyceps capitata), pasożyt jeleniaków (Elaphomyces sp.); Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 00:29 zamknięty Pasożytem zwierząt jest m.in: maczużnik bojowy (Cordyceps militaris), pasożyt owadów. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 00:41 zamknięty muskarynowe muskaryna lejkówka biaława, lejkówka dwubarwna, lejkówka liściowa, lejkówka odbielona, lejkówka rzodkiewkowata, strzępiaki (wszystkie gatunki) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 00:50 zamknięty orellaninowe orellanina zasłonak bagienny, zasłonak cynamonowy, zasłonak cynamonowożółty, zasłonak cynamonowy, zasłonak mchowy, zasłonak czerwony, zasłonak czerwonołuskowy, zasłonak krwistoczerwony, zasłonak krwisty, zasłonak kutnerowaty, zasłonak purpurowoblaszkowy, zasłonak rudy, zasłonak trzęsawiskowy, zasłonak wonny, zasłonak zielony, zasłonak złoty, zasłonak żółtopurpurowy Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 01:00 zamknięty 3. Zatrucia muskarynowe Powoduje je występująca w niektórych grzybach muskaryna. Pierwsze objawy zatrucia występują zwykle już po 15-30 minutach po spożyciu grzybów, najpóźniej do dwóch godzin. Pierwsze objawy to: ślinotok, bardzo silne pocenie się, kolki brzuszne połączone z burczeniami w brzuchu, biegunka, wymioty, trudności z oddychaniem, odkasływanie różowych i spienionych plwocin. Później dołączają się bóle głowy, moczenie, zaburzenia równowagi, zwężenie źrenic i zaburzenia widzenia, spadek ciśnienia krwi, na koniec zaburzenia depresyjne, zawał serca i śpiączka Leczenie tej grupy zatruć jest bardzo skuteczne, ale pod warunkiem prawidłowego rozpoznania i wczęsnie zaczętego leczenia. Odtrutką dla muskaryny jest atropina Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 01:10 zamknięty 8. Zatrucia orellaninowe Są zdradzieckie, gdyż pierwsze objawy pojawiają się późno, zazwyczaj do 36 godzin od spożycia, ale znane są przypadki, gdy wystąpiły one dopiero po dwóch tygodniach. Pierwszymi objawami są niezbyt dokuczliwe mdłości, lekka biegunka i wymioty. Objawy te wkrótce mijają, a zatrucie przechodzi w okres bezobjawowy, w czasie którego następuje stopniowe uszkodzenia nerek. Dopiero po 2-3 tygodniach od spożycia występują ciężkie objawy zatrucia ? skąpomocz doprowadzający do zaburzeń sercowo-naczyniowych, odmy płucnej i innych. Jeśli dawka nie jest śmiertelna, pacjent przeżywa, ale z uszkodzonymi nerkami. Związki orellaninowe występują głównie u zasłonaków Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 01:22 zamknięty Potrawy przyrządzane z wykorzystaniem grzybów jadalnych: zupa grzybowa sos grzybowy sałatka grzybowa grzyby marynowane grzyby kiszone uszka krokiety grzybowe pierogi Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 22:51 zamknięty [b][colro=green]PIEROGI Z GRZYBAMI[/color][b] 1 jajko pół szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju sól farsz: 40 g grzybków suszonych 1 cebula 1 łyżka oleju sól,pieprz 2 szklanki mąki pszennej Farsz: Grzyby moczyć w wodzie przez noc. Następnie je ugotować w tej samej wodzie ,w której się moczyły. Odcedzić. Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Grzybki drobno pokroić i wymieszać z cebulką. Wystudzić. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto: Składniki na ciasto dokładnie wyrobić. Podzielić na dwie części. Rozwałkować. Wycinać szklanką kółka. Na każde kółko nakładać farsz i zlepiać. Można dociskać widelcem lub zrobić falbankę. Pierogi ugotować w osolonej wodzie, od wypłynięcia 5 minut. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 23:17 zamknięty Zupa grzybowa ? zupa na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów, także suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak. Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku (zupa pieczarkowa, borowikowa, kurkowa). W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 23:28 zamknięty Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 23:45 zamknięty farsz mięsny ? gotuje się najpierw mięso (zazwyczaj karkówkę) w bulionie wołowym wraz z dodatkiem liścia bobkowego, ziela angielskiego, marchewki, pietruszki (korzeń). Po zgotowaniu, mięso mieli się, a następnie dodaje do niego surowe jajko, smażoną na maśle cebulę, pieprz (można dodać też czosnku) i całość miesza do powstania jednolitej masy; Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 21.06.16, 23:50 zamknięty Krokiety spożywa się osobno lub też popija się je czerwonym barszczem. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 01:12 zamknięty Grzyby marynowane ? potrawa z grzybów ugotowanych i następnie zamarynowanych w zalewie octowej z przyprawami, charakterystyczna dla kuchni polskiej. Podaje się je jako przystawkę, są także składnikiem sosu tatarskiego. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 01:31 zamknięty W powieści Michaiła Bułhakowa Mistrz i Małgorzata, Behemot zagryza wódkę marynowanymi borowikami w trakcie rozmowy Wolanda ze Stiopą Lichodiejewem w sypialni tego ostatniego, na Sadowej 302a. W tejże samej powieści Arkadiusz Apołłonowicz Siemplejarow, przewodniczący Komisji Akustycznej teatrów moskiewskich, zostaje na końcu przeniesiony na stanowisko kierownika punktu skupu runa leśnego w Briańsku, dzięki czemu mieszkańcy Moskwy ?jedzą teraz solone rydze i marynowane prawdziwki, nie mogą się ich nachwalić i są rozentuzjazmowani tym, że Arkadiusz Apołłonowicz zmienił posadę?. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 01:43 zamknięty Prawie jednocześnie we Francji wydano w 1695 staraniem Akademii francuskiej słownik Le dictionnaire de l'Académie françoise, dédié au roy, który jako ilustrację użycia słowa Mariné (marynować) podawał zwrot des champignons marinez (pieczarki marynowane) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 02:00 zamknięty Rydzy tak się w occie zaprawiaią: korząki poobcinay ; większy rydzy porozłupyway, mniejsze zaś całkiem zostaw, uwarz wodę z solą, włóż wnią rydzy, aby się trochę przegotowały, potem ie wyimiey, i wodę odcedz, lub też przez chustę wodę wycisniy: tym czasem zagotuy tęgiego winnego octu z muszkatełowym kwiatem, angielskim korzeniem, gwozdzikami, pieprzem i bobkowemi liściami; wsyp w niego rydzy i tak jeszcze raz w nim zakipią. To uczyń odstaw wszystko od ognia aby ostygło, a wten czas w słoie poukładay. Po dwóch lub trzech dniach rospuść trochę czystego baraniego łoiu, tym rydzy po wierzchu poley, słoie obwiąż, i wszystkie razem w chłodnym poustawiay mieyscu. Można także rydzy iuż ogotowane i wycisnione, z korzeniem zmieszawszy, w słoie poukładac, Przeto tedy zrobić trzeba w słoiu uściłek z swieżych bobkowych liści, dodawszy pieprzu trochę roztłuczonego i całego muszkatełowego kwiatu, na tem ułożyć ieden warszt rydzów, po czym znowu uściłek bobkowych liści i korzenia, i to tak często powtarzać, poki słoie pełne nie zostaną. Dopiero wleie się octu winnego po ugotowaniu ostygłego, a na wierzch rozpuszczonego czystego łoiu baraniego. ? Autor anonimowy, Gospodarz doskonały. No. 2, 1801 Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 13:04 zamknięty KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ Z GRZYBAMI sos grzybowy (1 opakowanie), suszone grzyby (20 g), kasza gryczana (1 szklanka), cebula (1 sztuka) masło (1 łyżka), jajko (2 sztuki), sól, pieprz (do smaku), bułka tarta (3 łyżki), olej do smażenia (100 ml) Grzyby namocz najlepiej na noc, następnie odsącz i drobno pokrój. Kaszę przelej zimna wodą, odsącz i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Dodaj grzyby i gotuj do miękkości. Ostudź. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Do kaszy dodaj cebulę i jajka. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj 8 kotletów, obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Zawartość opakowania sosu grzybowego dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 13:41 zamknięty Jesienne grzybobranie Piękna jest Puszcza Kozienicka Podziwia ją każdy turysta Przjeżdżąją tu z Gliwic i Łodzi Wypoczywają wszyscy - starsi i młodzi A gdy jesieni nastaje czas To grzybiarze ruszają w las Biorą siatki, torby i koszyki Idą zbierać borowiki Borowiki ładne, zdrowe jak marznie Najlepiej nadają się na suszenie A jak przyjdą zimowe święta Każdy o grzybach pamięta Jeśli w lesie są gdzieś pieńki Można spotkać tam opieńki A gdy wejdziesz w gęste krzaki To natrafisz tam maślaki Grzyby pyszne w marynacie Z nich jest sosik na kolację Smaczne tylko te jadalne Po trujących - skutki bywają fatalne W puszczy rosną różne grzyby Są też stawy a w nich ryby Żyją ptaki i zwierzaki W rzece pływają bobry i raki Jarosław Sałek Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 13:58 zamknięty *** Stoi w lesie muchomorek Wśród dojrzałych poziomek Na swej białej, nagiej nóżce Kapelusik ma czerwony Kapelusik nakrapiany Co ma pełno białych plamek Stroił się tak i malował Może komuś się podobał Lecz go dzieci nie zerwały Bo prawdziwka już wolały A czerwony muchomorek Nie wytrzymał i ze złości Pozieleniał aż z zazdrości Przemek Badera Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 14:28 zamknięty Lepsza gąska niż przekąska Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 14:43 zamknięty Mama kura do córki kury: - Gdzie jest twój mąż? - Poszedł do lasu na kurki - A to dziwkarz! Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 14:59 zamknięty Gdy grzyby wielkie korzenie mają wieką zimę zapowiadają Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 15:04 zamknięty Kto późno przychodzi grzybów nie nachodzi Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 15:09 zamknięty Nie będziesz dbał nie będziesz miał Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 15:15 zamknięty Pieczone gołąbki same nie lecą do gąbki Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 15:48 zamknięty Cicha woda grzyba rwie Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 15:53 zamknięty Co ma grzyb do wiatraka Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 15:58 zamknięty Daj mu grzyba a on cały koszyk chwyta Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:02 zamknięty Dwa grzyby za trzon złapać Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:14 zamknięty Gdzie diabeł nie może tak grzyba pośle Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:19 zamknięty Grzyb kołem się toczy Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:24 zamknięty Grzyb z grzybem się nie zejdzie a grzybiarz z grzybiarzem zawsze Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:29 zamknięty Grzyby chodzą po ludziach Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:34 zamknięty Im dalej w las tym więcej grzybów Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:39 zamknięty Jaki las takie grzyby Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:53 zamknięty Jak jesteś z teściową w sporach uważaj by ci nie ugotowała zupy z muchomora Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 16:57 zamknięty Lepszy funt maślaków niż tona krowiaków Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 17:15 zamknięty Maślak jest srebrem a prawdziwek złotym Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 17:19 zamknięty Na pochyłe drzewo opieńki skaczą Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 17:24 zamknięty Nie rób grzybowi co tobie niemiłe Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 17:32 zamknięty Nie wszystko grzyb co się świeci Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 17:45 zamknięty Póty grzybiarz koszyk nosi póki się ucho nie urwie Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 17:49 zamknięty Słowo się rzekło, grzyb u płota Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 17:54 zamknięty U wdowy grzyb gotowy Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 18:03 zamknięty W zdrowy grzybie zdrowy robak Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 18:07 zamknięty Wszystkie grzyby prowadzą do lasu Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 18:13 zamknięty Z tego grzyba zupy nie będzie Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 18:56 zamknięty Ukochaj bór, ukochaj las To brat, to druch w potrzebie Nadejdzie dzień, nastanie czas Że on wspomoże ciebie W tę siną głąb, przepastną czerń Nieś smutek i cierpienie Gdy w sercu twem rozpaczy cień Zagłębi swe korznie Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 23:21 zamknięty borowik szatański (Boletus satanas) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 23:26 zamknięty promieniak wilgociomierz (Astraeus hygrometricus) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 23:31 zamknięty gwiazda wieloporowata. gwiazda wieloporowa (Myriostoma coliforme) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 23:35 zamknięty gwiazdosz angielski (Geastrum berkeleyi). Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 22.06.16, 23:39 zamknięty gwiazdosz węgierski (Geastrum hungaricum) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 14:13 zamknięty sarniak Sarcodon underwoodii Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 14:19 zamknięty maślakowate ((Suillaceae) maślak trydencki (Suillus tridentinus) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 14:23 zamknięty berłóweczka czeska (Tulostoma kotlabae) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 14:33 zamknięty pniarek lekarski (Fomitopsis officinalis) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 14:38 zamknięty Sarcosomataceae Sarcosoma globosum Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 14:52 zamknięty żagwiowate (Polyporaceae) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 15:03 zamknięty podgrzybek tęgoskórowy (Pseudoboletus parasiticus) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 15:46 zamknięty dzwonkówka Entoloma sphagnorum Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 15:53 zamknięty białokrowiak trójbarwny (Leucopaxillus compactus) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 15:58 zamknięty gwiazdoszowate (Geastraceae) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 16:21 zamknięty kruchaweczkowate (Psathyrellaceae) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 16:26 zamknięty małozorek zielony (Microglossum viride) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 16:40 zamknięty ozorkowate (Fistulinaceae) ozorek dębowy (Fistulina hepatica) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 16:45 zamknięty pniarkowate (Fomitopsidaceae) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 16:52 zamknięty buławka obcięta (Clavariadelphus truncatus) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 16:57 zamknięty skórnikowate (Stereaceae) tarczóweczka wielkozarodnikowa (Aleurocystidiellum subcruentatum) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 17:01 zamknięty smardz półwolny (Morchella gigas) ? chronione są okazy rosnące poza terenem ogrodów, upraw ogrodniczych, szkółek leśnych oraz poza terenami zieleni Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 17:06 zamknięty szczeciniakowate (Hymenochaetaceae) błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 17:11 zamknięty wilgotnica ozdobna (Hygrocybe aurantiosplendens) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 17:15 zamknięty wodnicha brunatnobiała (Hygrophorus latitabundus) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 17:20 zamknięty zasłonakowate (Cortinariaceae) zasłonak słomkowożółty (Cortinarius elegantior) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 17:26 zamknięty czarka austriacka (Sarcoscypha austriaca) Link
madohora Re: Grzybobranie - kilka słów na temat grzybów 24.06.16, 17:40 zamknięty gwiazdosz koronowaty (Geastrum coronatum) Link