Dodaj do ulubionych

Eurowizyjny konkurs starej i nowej Europy

30.05.10, 08:31
Zapomnij „top kill” i masowe gwalty w Kongo. W sobote wieczorem 120
milionów dekadenckich europejczykow mialo tylko w glowie konkurs
piosenki eurowizji.
Piosenki mozna sobie od razu podarowac ale proces telefonicznego
glosowania to spektakl (miedzy)narodowych niuansow kulturowych

Dlaczego rok za rokiem Niemcy i Szwajcaria glosuja za Turcja?
Odpowiedz znaja miliony tureckich gastarbeiterów.
Kraje oscienne Rosji na swojego bylego ciemiezyciela dzieki licznym
rosyjskim imigrantom

Niemcy nigdy nie otrzymaly, w tym roku tez, ani jednego glosu z
Izraela.
Regionalna solidarnosc jest decydujaca: Skandynawowie,
srodziemnomorcy, Balkanczycy glosuja na swoich.

Czasami to juz zenada gdy rok po roku Cypr daje najw punktow Grecji
i vice versa, Serbia wymienia sie z Bosnia-herzegowina a Moldawia z
Rumunia.
Sa jednak granice bezmyslnosci. Gdy Bialorus dala najw notowania
miernotom z Ukrainy i Rosji publ norweska wygwizdala ich w transm
besposr!

Takze zachowanie spikerow i wykonawcow odzwierciedla 2 swiaty
europy: ci z zach sa odprezeni, na luzie i efektywni, ci od Albanii
po Azerbejdzan powolni, przeciagajac w nieskonczonosc swoje repliki
w egzotycznych akcentach angielskiego.

Co innego Francja. Spektakularna mulatka mowila w ojczystym
francuzkim. Tak trzeba!

Polacy, w odróznieniu od Bialorusinów, odrzucili juz niewole mózgów
i dali max swoich glosów na dosyc dobra piosenke Dunczyków.

„Stara” Europa krecila nosem na rozszerzenia UE i konkursu
eurowizji, bo nagle punkty odniesienia i wartosci zmienily sie na
ich niekorzysc. I tak trzeba.

Gdy tegoroczna kandydatka szwedzka przepadla juz w eliminacjach,
rozzaleni Szwedzi domagali sie w blogosferze zamkniecia calego
konkursu, bo „oni” nie znaja sie na muzyce.
Znany publicysta zachowal zimna glowe i rzucil sarkazm: acha, mamy
tez zamknac mistrzostwa swiata w futbolu, bo nasi nieudolni pilkarze
przepadli w eliminacjach?

Szwecja szybko sie pozbierala i dala max swoich glosów na zwyciesce
Niemke Lene, która jest wnuczką byłego ambasadora RFN w Moskwie
Andreasa Meyera-Landruta. Nowe zadanie dla polskich lowców
zamachow „organizacji Putina”?

Die Welt zamiescila zartobliwe komentarze do glosowania na Lene:
Wlk. Brytania tylko 4 pkty? Nie podobal im sie chyba jej akcent
Gruzja – nic? Ach , oni i tak moga nam powisiec
Holandia – 4, przyzwoicie
Moldawia – nic? Egal. Tam i tak wszyscy juz sa zapici
Izrael – nic? Kein Kommentar
Dania – 1, brawo! No wiec mozna, jak sie troche chce
Hiszpania – max? Super! Wrócimy na Mallorke co roku!
Rosja- nic? To sobie zapamietamy
Grecja – tylko 2 pty? No troche wiecej wdziecznosci moblibysmy
oczekiwac
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Regiony 30.05.10, 11:57
      "Regionalna solidarnosc jest decydujaca: Skandynawowie,
      srodziemnomorcy"

I tak (regionalnie) sie bedzie dalej Europa rozwijala.

Z moich licznych doswiadczen zagranicznych potwierdzam, ze Polacy sa najblizsi
      mentalnie Niemcom. Trza sie zatem do nich przyzwyczaic, przymknac oczy na ich
      liczne wady i odlozyc na polke ksiazki historyczne z okresu od 1795 do 1945.

Europa centralna to bedzie nasz region. I jego ekonomiczna waga bedzie
      najwieksza w Europie.

PF
      • joanna_on-line Re: Regiony 30.05.10, 18:30
        polski_francuz napisał:
        Z moich licznych doswiadczen zagranicznych potwierdzam, ze Polacy sa najblizsi
        mentalnie Niemcom. Trza sie zatem do nich przyzwyczaic, przymknac oczy na ich
        liczne wady i odlozyc na polke ksiazki historyczne z okresu od 1795 do 1945.

Polacy najbliżsi mentalnie Niemcom? alez PF skąd taki pomysł? nie wiem, może ja
        nie jestem typową Polką (aczkolwiek wątpię;), ale Niemcy są mi mentalnie
        zupełnie odlegli. Mógłbyś przybliżyć, w czym widzisz te podobieństwa?

pzdr :-)

jol
        • polski_francuz Podobienstwa i roznice 30.05.10, 20:33
          Ogolnie rzecz biorac Polacy lubia dobrze pracowac. Co na ogol pokazuja za
          granica, ale i u siebie tez - jak chca. Sa zaradni i energicznie.

Roznica ogromna jest w organizacji spolecznej i podejsciu do innych.

Powiedzmy, ze dosc szybko dostosowujemy sie do zycia w Niemczech. I ze
          historycznie i zadalismy (dawno) i dostalismy (mniej dawno). Dosc podobnie do
          Niemcow. Wiec podchodzimy z poczuciem relatywizmu do historii.

Roznice mentalnosci sa o wiele wieksze miedzy Polakami i Francuzami.

Roznice te moge wyrazic najproscie, ze Polak moze sie nauczyc bycia Niemcem ale
          nie nauczy sie bycia Francuzem. Przyjdzie mu to samo albo i nie...

Pozdro

PF
          • joanna_on-line Re: Podobienstwa i roznice 30.05.10, 21:01
            polski_francuz napisał:

> Ogolnie rzecz biorac Polacy lubia dobrze pracowac. Co na ogol pokazuja za granica, ale i u siebie tez - jak chca. Sa zaradni i energicznie.
            >
            > Roznica ogromna jest w organizacji spolecznej i podejsciu do innych.
            >
            > Powiedzmy, ze dosc szybko dostosowujemy sie do zycia w Niemczech. I ze historycznie i zadalismy (dawno) i dostalismy (mniej dawno). Dosc podobnie do Niemcow. Wiec podchodzimy z poczuciem relatywizmu do historii.

co do stosunku do pracy - widze to inaczej, ale mówie ogólnie o stosunku do pracy, a nie o mozliwościach dostosowawczych Polaków, kiedy pracują wśród Niemców - to inne zagadnienie.
            I sam w dalszej częsci napisałeś, że "roznica ogromna jest w organizacji spolecznej i podejsciu do innych" a to chyba znacznie bardziej oddaje mentalność, niz stosunek do pracy jako takiej.

Według mnie, mentalnie to znacznie bliżej nam do Rosjan, niż do Niemców. Szczerze powiedziawszy w ogóle trudno mi dostrzec bliskość mentalną z Niemcami - inny etos pracy (chociaż to już sie zaciera), zupełnie inny stosunek do prawa, szczególnie w zakresie takiego np. prawa podatkowego, idealistyczny i mało realny ogląd rzeczywistości + do tego zupełnie inne poczucie humoru. Oczywiście to w pewnym sensie streotypy, ale potwierdzone moim doświadczeniem - kiedy bywałam w Niemczech i Austrii najbardziej raziło mnie ich poczucie humoru, a właściwie w moich kryteriach jego brak, oraz nagminne "donoszenie" do władz na rozmaite uchybienia "sąsiadów" i nie mówię tu wybiórczo o wschodnich landach.

Roznice mentalnosci sa o wiele wieksze miedzy Polakami i Francuzami.

Roznice te moge wyrazic najproscie, ze Polak moze sie nauczyc bycia Niemcem ale
            nie nauczy sie bycia Francuzem. Przyjdzie mu to samo albo i nie...

o z tym mogę sie zgodzić - do Francuzów nam jeszcze dalej... ale jakoś zupełnie mnie to nie martwi :-)
            • stara_swinia_nowynick Ruskie Niemce i Polaczki ;) 30.05.10, 22:31
              Joasiu aż mię przytakało - Polakom bliżej do Rosjan? big szacun, nie wiedziałem
              ze tak się mocno z tobą zgodzę. Przybij piątala ;) co do Niemców. Owszem sa
              specyficzni ale to pookładanie mnie nie razi, przewidywalność ma swoje zalety.
              Liczne ;-) A poczucie humoru? Jakbyś spotykała w Pl takich palantów i buców
              nadętych jak wojtus i zgizaur tez byś kiepska opinie o Polakach wyniosła ;-)

BTW PFcio nie przestaje mnie zadziwiać. Jak bunie dydy, widać, ze facet ma
              kindersztubę, myśli, czuje. Mimo, że w kwiecie wieku a nie naiwny młodzik do
              dziś pisze o USA, ze maja 'wartości', że Rosjanie to w skrócie 'dzicz' a RP
              prowadzi suwerenna politykę zagraniczna po 89.
              • joanna_on-line Re: Ruskie Niemce i Polaczki ;) 31.05.10, 18:20
                stara_swinia_nowynick napisał:

> Joasiu aż mię przytakało - Polakom bliżej do Rosjan? big szacun, nie wiedziałem ze tak się mocno z tobą zgodzę. Przybij piątala ;)

a czemuż to aż Cię przytkało??? i to akurat wtedy, kiedy napisałam oczywistą oczywistość :D
                a piątala to bym może przybiła, gdybyś nie napisał w tytule: Polaczki pffffff

co do Niemców. Owszem sa specyficzni ale to pookładanie mnie nie razi, przewidywalność ma swoje zalety. Liczne ;-)
                oczywiście - np. wówczas, gdy są Twoimi pracownikami ;), ale mieszkać wśród takich przewidywalnych hmmm.... - no sorki nie chcę nikogo obrazić, ale kiedyś stałam przed wyborem pozostania w niemieckojęzycznym kraju (fakt nie chodzi o Niemcy, tylko o Wiedeń, ale to wcale nie taka wielka różnica) i najwyraźniej jestem zaprzeczeniem teorii PFa - nie wyobrażałam sobie przystosowania się, toż zanudziłabym się na śmierć, chociaż finansowo bez wątpienia byłabym mocno do przodu, a jednak nie potrafię żałować tej decyzji ;)

A poczucie humoru? Jakbyś spotykała w Pl takich palantów i buców
                > nadętych jak wojtus i zgizaur tez byś kiepska opinie o Polakach wyniosła ;-)

nie masz racji - ja nie wyrabiam sobie opinii na podstawie jednostkowych zdarzeń ;)))

> BTW PFcio nie przestaje mnie zadziwiać. Jak bunie dydy, widać, ze facet ma kindersztubę, myśli, czuje. Mimo, że w kwiecie wieku a nie naiwny młodzik do dziś pisze o USA, ze maja 'wartości', że Rosjanie to w skrócie 'dzicz' a RP prowadzi suwerenna politykę zagraniczna po 89.
                to się nazywa polski idealizm i ... ma swój urok :-)
                • stara_swinia_nowynick Re: Ruskie Niemce i Polaczki ;) 31.05.10, 19:45
                  joanna_on-line napisała:

> A poczucie humoru? Jakbyś spotykała w Pl takich palantów i buców
                  > > nadętych jak wojtus i zgizaur tez byś kiepska opinie o Polakach wyniosła
                  > ;-)

> nie masz racji - ja nie wyrabiam sobie opinii na podstawie jednostkowych zdarze
                  > ń ;)))

przeca pisalech buców alez to liczba mnoga ;D

> > BTW PFcio nie przestaje mnie zadziwiać. Jak bunie dydy, widać, ze face
                  > t ma kindersztubę, myśli, czuje. Mimo, że w kwiecie wieku a nie naiwny młodzik
                  > do dziś pisze o USA, ze maja 'wartości', że Rosjanie to w skrócie 'dzicz' a RP
                  > prowadzi suwerenna politykę zagraniczna po 89.

> to się nazywa polski idealizm i ... ma swój urok :-)

hmm a nie kolonizacja mentalna? i niestety uroku nie ma
                  • joanna_on-line Re: Ruskie Niemce i Polaczki ;) 01.06.10, 03:45

> joanna_on-line napisała:
                    >
                    >
                    > > A poczucie humoru? Jakbyś spotykała w Pl takich palantów i buców nadętych jak wojtus i zgizaur tez byś kiepska opinie o Polakach wyniosła ;-)
                    > > nie masz racji - ja nie wyrabiam sobie opinii na podstawie jednostkowych zdarzeń ;)))
                    >
                    > przeca pisalech buców alez to liczba mnoga ;D

hehe przeca napisałam na podstawie jednostkowych zdarzeń - ależ to liczba mnoga ;)))

> > to się nazywa polski idealizm i ... ma swój urok :-)
                    >
                    > hmm a nie kolonizacja mentalna? i niestety uroku nie ma

BTW - de gustibus non est disputandum ;)
                    • stara_swinia_nowynick Re: Ruskie Niemce i Polaczki ;) 01.06.10, 10:16
                      joanna_on-line napisała:

> > > to się nazywa polski idealizm i ... ma swój urok :-)
                      > >
                      > > hmm a nie kolonizacja mentalna? i niestety uroku nie ma
                      >
                      > BTW - de gustibus non est disputandum ;)

to się nie nazywa gustibus czy inny autobus ale aksjomat ;D
            • borrka Polak, Niemiec dwa bratanki... 30.05.10, 23:31
              Z pelna odpowiedzialnoscia zareczam, iz nie ma w Europie Srodkowej podobniejszych etnosow, niz Niemcy i Polacy.
              Obie strony sa temu dosc niechetne, ale pomijajac jezyk i wspomniane poczucie humoru, zaprzeczyc nie sposob.

Zbyt dlugo zylem wsrod Niemcow, by tego nie widziec.
              Olbrzymi ladunek wzajemnej niecheci, gdy ustapi, zmienia sie w sprawna koegzystencje.

I prosze bez demagogii - nie twierdze, iz Niemcy i Polacy sa bardzo podobni.
              Sa wzajemnie najpodobniejsi w rejonie LOL.

Nie jest to absolutnie wyraz krytycyzmu wobec Rosjan.
              Chyba czuje w stosunku do nich wieksza sympatie, niz do Niemcow.
              • stara_swinia_nowynick Re: Polak, Niemiec dwa bratanki... 30.05.10, 23:37
                borrka napisał:

> Nie jest to absolutnie wyraz krytycyzmu wobec Rosjan.
                > Chyba czuje w stosunku do nich wieksza sympatie, niz do Niemcow.

wind of change u kolegi?
                • eva15 Re: Polak, Niemiec dwa bratanki... 30.05.10, 23:45

> wind of change u kolegi?

Jak to u chorągiewki...
                  • stara_swinia_nowynick Re: Polak, Niemiec dwa bratanki... 30.05.10, 23:58
                    eva15 napisała:

> stara_swinia_nowynick napisał:
                    >
                    > > wind of change u kolegi?
                    >
                    > Jak to u chorągiewki...

jak tej NASA na księżycu, ona tak pięknie w tym studio powiewała ;-)
                    • eva15 Re: Polak, Niemiec dwa bratanki... 31.05.10, 00:20

> jak tej NASA na księżycu, ona tak pięknie w tym studio powiewała ;-)

Widać w studio wiał wind of change...
                      • stara_swinia_nowynick Re: Polak, Niemiec dwa bratanki... 31.05.10, 14:08
                        eva15 napisała:

>
                        > > jak tej NASA na księżycu, ona tak pięknie w tym studio powiewała ;-)
                        >
                        > Widać w studio wiał wind of change...

;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
            • eva15 Rosja to siostra, Niemcy to dalszy kuzyn 30.05.10, 23:33
              P_F ma rację o tyle, że w aspekcie Europy Zach. Polakom rzeczywiście najbliżej
              do Niemców, a nie do Francuzów, Hiszpanów czy innych Anglików. Po prostu
              historyczna osmoza była z Niemcami największa.
              Ale jeśli pominąć ten zachodni aspekt, to Polakom autentycznie najbliżej do
              Rosjan, a nie np. do Czechów czy innych krajów słowiańskich. Po prostu i z Rosją
              historyczna osmoza była największa. Do tego dochodzi słowiańszczyzna i
              (prawie)wspólny języki, podobna kultura (w tym i pracy).
              • stara_swinia_nowynick Re: Rosja to siostra, Niemcy to dalszy kuzyn 30.05.10, 23:34
                eva15 napisała:

> P_F ma rację o tyle, że w aspekcie Europy Zach. Polakom rzeczywiście najbliżej
                > do Niemców, a nie do Francuzów, Hiszpanów czy innych Anglików. Po prostu
                > historyczna osmoza była z Niemcami największa.
                > Ale jeśli pominąć ten zachodni aspekt, to Polakom autentycznie najbliżej do
                > Rosjan, a nie np. do Czechów czy innych krajów słowiańskich. Po prostu i z Rosj
                > ą
                > historyczna osmoza była największa. Do tego dochodzi słowiańszczyzna i
                > (prawie)wspólny języki, podobna kultura (w tym i pracy).

stara gwardia broni kurdupla Bonaparte do końca, nie podda się Ruskim ;)
                • eva15 Re: Rosja to siostra, Niemcy to dalszy kuzyn 30.05.10, 23:41
                  I wyjdzie na tym tak samo, jak wtedy.
                  • stara_swinia_nowynick Re: Rosja to siostra, Niemcy to dalszy kuzyn 30.05.10, 23:56
                    eva15 napisała:

> I wyjdzie na tym tak samo, jak wtedy.

znow zimna Elba? czy raczej dupa zimna tym razem?
                    • eva15 Re: Rosja to siostra, Niemcy to dalszy kuzyn 31.05.10, 00:18

> eva15 napisała:
                      >
                      > > I wyjdzie na tym tak samo, jak wtedy.
                      >
                      > znow zimna Elba? czy raczej dupa zimna tym razem?

Szczegóły są bez znaczenia. Jak konktretnie będzie tym razem, przyszłość pokaże.
                      perfect4u, mędrzec forumowy:
                      "Rodzina carska skladala sie z kilku osob a zostala uznana za ludobojstwo".
              • borrka Za grosz nie znasz Rosjan, Ewcia.. 30.05.10, 23:40
                W niczym, poza jezykiem i struktura genetyczna, nie przypominaja Polakow.
                I nie mowie tego zlosliwie - maja wiele obcych nam zalet.
                A poczucie humoru wprost rewelacyjne.
                • eva15 Podobny to nie identyczny, poczciwcze 30.05.10, 23:44
                  borrka napisał:

> W niczym, poza jezykiem i struktura genetyczna, nie przypominaja Polakow.
                  > I nie mowie tego zlosliwie - maja wiele obcych nam zalet.
                  > A poczucie humoru wprost rewelacyjne.

Przypomiją i to w wielu aspektach, przede wszystskim w podobnym podejściu do
                  życia, państwa, społeczeństwa. Niemcy to również/zwłaszcza protestantyzm z jego
                  całkiem obcą Polsce mitologią.
                  • eva15 Re: Podobny to nie znaczy identyczny, poczciwcze 30.05.10, 23:44
                  • borrka Chyba sama Cie to musi frustrowac... 31.05.10, 08:22
                    "przede wszystskim w podobnym podejściu do życia, państwa, społeczeństwa"

A wymazac sie nie da - od czasu pamietnych "Leszczyk" nie wyprodukowas podobnie irracjonalnego postu.
                    Chyba, ze to sarkazm tak gleboki, ze juz zbyt subtelny.

Efcia, daj Ty sobie spokoj z Rosja i Rosjanami.
                    Pisz lepiej o ksiestwie Lichtensztajn.

• eva15 Re: Chyba sama Cie to musi frustrowac... 31.05.10, 11:27
                      > Efcia, daj Ty sobie spokoj z Rosja i Rosjanami.
                      > Pisz lepiej o ksiestwie Lichtensztajn.

Borcia, ty lepiej nie pisz o niczym. Siedź cicho i czytaj, co piszą mądrzejsi.
        • gcc1 Re: Regiony 02.06.10, 18:50
          pewnie masz doswiadczenia seksualne,z moich doswiadczen z kolei
          wynika ze polacy sa najblizsi Żydom,czechom i slowakom
    • warmi2 Re: Eurowizyjny konkurs starej i nowej Europy 30.05.10, 15:37
      Uh ... kiedy slysze angielski z niemieckim akcentem
      zawsze przypomina mi sie ...
      • truth_defender :) gyyd möRnig mej I ave e Rööm 30.05.10, 18:44
        warmi2 napisał:

> Uh ... kiedy slysze angielski z niemieckim akcentem
        > zawsze przypomina mi
        sie ...
        "

zis dzeRRman göRl zingz and speaks actually decent English :)
    • przyjacielameryki Re: Eurowizyjny konkurs starej i nowej Europy 30.05.10, 18:09
      Ten festiwal jest obecnie beznadziejny i z powodu słabych wykonawców ale przede
      wszystkim głosowania. To taki pokaz gigantycznego nacjonalizmu i nic więcej.
      Powinien zostać albo zlikwidowany albo całkowicie zmieniony!
      • truth_defender Re: Eurowizyjny konkurs starej i nowej Europy 30.05.10, 18:39
        przyjacielameryki napisał:

"Ten festiwal jest obecnie beznadziejny i z powodu słabych
        wykonawców ale przede wszystkim głosowania. To taki pokaz
        gigantycznego nacjonalizmu i nic więcej. Powinien zostać albo
        zlikwidowany albo całkowicie zmieniony!"

Tak, branza muzyczna i duza szeregowych milosników muzyki maja dosyc
        slabego poziomu i kunktatorstwa w glosowaniu. Ale ... biznes sie
        kreci, to i konkurs bedzie trwal.
        Biznes tez sprawia ze 4 wielkich: Wlk.Bryt, Deutschland, Hiszpania i
        Francja maja zapewnione miejsce w finale.
        Money, money sprawia ze niektorzy sa bardziej równi niz inni nawet
        tutaj ... :)
        Ja naprawde mam nadzieje, ze on bedzie trwal. Najlepszy papierek
        lakmusowy na to kto z kim i jak w europie.

Izrael jest nagle pasowany na rycerza europejskiego. Jasne
        przyznanie sie nasze do centryzmu judeochrzescijanskiego.
        No i Turcja tu tez jest rycerzem europejskim
        Wazna symbolika - Kraj zydowski i muzulmanski (no jest ich tu wiecej
        ale turcja najw) razem

Pamietam powiedzonko jeszcze z lat 90-tych: Takim prawdziwym testem
        na przynaleznosc do Europy to jest udzial w konkursie Eurowizji
    • 1a-z to tylko dowidzi, ze UE nadal jest plemienna 31.05.10, 14:56
      instynktow nie da sie latwo wykorzenic.
      • de_oakville Polacy podobni do Niemcow? 31.05.10, 18:53
        Moim zdaniem sprawa nie jest az tak "prosta jak drut". Czy Polak
        jest blizszy mentalnoscia Rosjaninowi czy Niemcowi? Moim zdaniem, w
        pewnych warstwach jednemu, a w innych drugiemu. Polak nie ma jednak
        w 100% takich samych cech jak Niemiec, ani w 100% tych samych cech
        co Rosjanin/Ukrainiec/Bialorusin, bo Polak rozni sie od tych dwoch
        nacji i jest po prostu Polakiem (jesli ktos nie wierzy, ze Polak
        rozni sie mentalnoscia od Niemca, to moze uwierzy, ze Polka rozni
        sie mentalnoscia od Niemki). Jednak Niemcy jako najatrakcyjniejszy i
        najbardziej imponujacy pod wieloma wzgledami sasiad Polski,
        fascynuje wielu Polakow (bo podziwia ich caly swiat), na takiej
        samej zasadzie jak slynny pilkarz Pele fascynowal kiedys mlodych
        fanow pilki noznej na calym swiecie. Niejeden malec kopiacy pilke na
        podworku mowil do rowiesnikow "Ja jestem Pele". Chcial upodobnic sie
        do Pele i upodobnil sie. On chcial do Pele, a nie Pele do niego.
        Poza tym Polacy "otarli sie" o kulture niemiecka w wiekszym stopniu
        niz inne narody - Niemcy to nie tylko byl od wiekow nasz sasiad, ale
        rowniez wielu Polakow mieszkalo przez lata w poniemieckich miastach
        i domach na Ziemiach Zachodnich. Bliskosc jest wiec duza, ale czy
        te "glebokie warstwy" mentalnosci nie sa rozne? Moim zdaniem sa.
        • de_oakville Re: Polacy podobni do Niemcow? 01.06.10, 00:26
          Patrzac z innej strony: pewnego znanego polskiego podroznika zawsze
          fascynowali Indianie. Sporo podrozowal po obu Amerykach, stykal sie
          z Indianami, zyl wsrod nich, mowil kilkoma indianskimi jezykami i
          twierdzil nawet, ze czuje sie "bialym Indianinem". Czy to nieprawda?
          Czy nie byl "bialym Indianinem"? Alez prawda. W pewnym sensie nim
          byl. Rzecz w tym, ze on nabyl mentalnosc i kulture indianska z
          wlasnej woli, choc z urodzenia nie byl Indianinem tylko Polakiem. I
          wlasnie przez to byl pewnie duchowo bogatszy od "czystego" Indianina
          i "czystego" Polaka. Poznal obie kultury.
      • stara_swinia_nowynick a jaka ma byc? 31.05.10, 19:46
        ze tak zapytam?
        • misterpee Re: Rosjanie i Niemcy to nasi bracia 01.06.10, 04:08
          Duza czesc Niemcow ma Polski rodowod i podobnie jest z Rosjanami. Nie
          zapominajmy o naszych poludniowych sasiadach - Austriakach! W najleprzej
          rodzinie sa klutnie, miejmy nadzieje ze teraz nastapi pojednanie.
          • stara_swinia_nowynick Re: Rosjanie i Niemcy to nasi bracia 01.06.10, 10:15
            misterpee napisała:

> Duza czesc Niemcow ma Polski rodowod i podobnie jest z Rosjanami. Nie
            > zapominajmy o naszych poludniowych sasiadach - Austriakach! W najleprzej
            > rodzinie sa klutnie, miejmy nadzieje ze teraz nastapi pojednanie.

Prawdziwe i fajne to co piszesz ale straszny idealizm. Ale zawsze warto probowac ;-)
            • truth_defender Re: Rosjanie i Niemcy to nasi bracia 01.06.10, 11:14

Prawdziwe i fajne to co piszesz ale straszny idealizm. Ale zawsze
              warto probowa c ;-)

A szczegolnie Niemcy sa nam nam bliscy. 10% polskiego slownictwa
              pochodzi besposrednio albo via Niemiecki, 50% naszej genetyki jest
              wspolne, ich prawo miejskie, system rolnictwa w Poznanskim,
              czesciowo zmysl organizacji i etos pracy.

2 najl graczy reprezentacji Niemiec Podolski i KLose sa z Polski i
              rozmawiaja po polsku jak chca pozartowac sobie z trenera
              • stara_swinia_nowynick Re: Rosjanie i Niemcy to nasi bracia 01.06.10, 11:51
                truth_defender napisał:

> A szczegolnie Niemcy sa nam nam bliscy

prawda my lubimy Niemców ale nam szczególnie są bliscy Rosjanie.
                Bracia Słowianie jak Serbowie, Słowacy, Białorusini czy Ukraińcy, no ale my to
                rozumiemy bo my jesteśmy Słowianami.

> wspolne, ich prawo miejskie, system rolnictwa w Poznanskim,
                > czesciowo zmysl organizacji i etos pracy.

chodzi ci o to co wpałowali zaborcy ? to przypomnę ze Rosjanie zbudowali
                olbrzymi przemysl i całkiem bogate ziemie w swoim zaborze. A po licznych
                złodziejstwach i gwałtach Francuzów mało co zostało.

BTW a skąd te informacje o genetyce u szacownego kolegi?

> 2 najl graczy reprezentacji Niemiec Podolski i KLose sa z Polski i
                > rozmawiaja po polsku jak chca pozartowac sobie z trenera

ale wybrali bycie Niemcami wiec to świadczy tylko o przepływie w 1 strone.
                • de_oakville Polakowi najblizszy Rosjanin? 01.06.10, 12:15
                  Kiedy Rosjanin "gawarit pa russki" (gwarzy po rosyjsku) to nawet
                  taki Polak, co nigdy nie uczyl sie jezykow, cos zrozumie. Natomiast
                  niemieckiego trzeba sie uczyc slowo po slowie od poczatku. Moze z
                  wyjatkiem "wichajster" ("wie heisst er?") A wyraz "Niemiec" wywodzi
                  sie podobno od "niemy", czyli taki, co nie umie mowic, albo mowi
                  niezrozumiale (obecnie, przy dobrej znajomosci niemieckiego w Polsce
                  to pewnie Wegier powinien zostac "Niemcem").
                  Takie jezyki jak francuski, wloski, hiszpanski, portugalski sa do
                  siebie bardzo podobne, kiedy widzi sie pisany tekst (wszystkie
                  wywodza sie z laciny). Natomiast kiedy slyszy sie mowe wloska i
                  francuska, wydaja sie one bardzo rozne. Brzmienie dla ucha
                  francuskiego i wloskiego jest zupelnie inne. Z hiszpanskim i
                  portugalskim podobnie. Tak samo z niemieckim i z angielskim. Oba
                  germanskie, a jednak trudno sobie wyobrazic, ze jakis zespol "Die
                  Käfer" zrobil taka swiatowa kariere jak "The Beatles". Pewnie
                  dlatego, ze niemiecki nadaje sie najlepiej do innych dziedzin
                  (wyklady z filozofii, teologii - najdoskonalszy chyba), a angielski
                  do innych. A przeciez "The Beatles" dorastall w Hamburgu, gdzie
                  grali w dzielnicy Sankt Pauli. To Niemka Astrid
                  Kirchherr "stworzyla" fryzure a la "The Beatles". Sama ona jednak
                  twierdzila, ze to "nonsens", bo taka fryzura, czyli dlugie wlosy u
                  mezczyzn, znana i noszona byla w Niemczech "od wiekow".
                  • stara_swinia_nowynick owszem 02.06.10, 12:45
                    lubię Niemców ale Rosjanie są jak bracia. Nie lubie:

Francuzów, Brytoli, Amerykanów bo jak historia pokazuje zawsze Polsce
                    szkodzili ,szkodzą i pewno szkodzić będą
                    .

Ci którzy oburzają przeciw Rosji są sprzedawczykami USA nic mnie z nimi nie łączy.

A wracając do twoje wypowiedzi sam sobie przyjacielu odpowiedziales ;)
                  • truth_defender Re: Polakowi najblizszy Rosjanin? 02.06.10, 18:39
                    de_oakville napisał:

Kiedy Rosjanin "gawarit pa russki" (gwarzy po rosyjsku) to nawet
                    taki Polak, co nigdy nie uczyl sie jezykow, cos zrozumie.

Prawda jest jednak tez, ze to trudno jest zachodniemu Slowianinowi
                    zrozumiec mowe/fonetyke wsch Slowian. Pisma kirylicznego juz nie
                    wspomne. Miedzy slowianami zach to juz zupelnie inna sprawa.
                    Mozna by wskrzsic Chechoslowacje i doszlusowac Polske. Jezykwo by to
                    funkcjonowalo super – inne wzgledy by taka unie bardzo utrudnialy
                    np. nachalna religijnosc i krzykliwy nacjonalizm Polakow. Sadze
                    jednak ze o ile Polacy uwazaja sie za kulturowo wyzszych od wsch
                    Slowian, to jestesmy na rownym poziomie z pld sasiadami.
                    Wobec Niemcow statystyczny Polak na pewno odczuwa kompleks nizszosci
                    mieszany z szacunkiem i uncja podejrzliwosci ale jest mu latwiej
                    przystosowac sie i funkcjonowac w miare harmonijnie w ich
                    srodowiskach.
                    Jezyk tlumaczy to - nie doslownie lingwystycznie ale kulturowo.
                    Niemieckie zapozyczenia: ratusz, burmistrz, radca, marszalek itp
                    egzemplifikuja ta kulturowa integracje obydwu narodów. Jest to
                    zupelne przeciwienstwo Rosjan, z ktorymi co prawda jest sie
                    naturalniej upic i poprzeklinac ale trudniej zorganizowac jakas
                    wspolprace oparta na wzajemnym szacunku i zaufaniu.

Takie jezyki jak francuski, wloski, hiszpanski, portugalski sa do
                    > siebie bardzo podobne, kiedy widzi sie pisany tekst (wszystkie
                    > wywodza sie z laciny).

Zabawne jest to ze mowiony portugalski bardzo sie od czasów Laciny
                    wulgarnej zmienil co sprawia ze jest on prawie niezrozumialy dla
                    hiszpanow. Ale Portugalczycy bez trudnosci rozumieja mowiony
                    hiszpanski, ktory ma dosyc konserwatywna lacinska (chciaz nie tak
                    jak Wloski!) wymowe. Innymi slowy wymowa hiszpanska nie rozni sie
                    tak bardzo od jez pisanego jak to ma miejsce w portugalskim.
                    Moge to porównac do jez nordyckich. Ale o tym juz chyba wczesniej
                    pisalem.

Portugalczycy i Hiszpanie dosyc sie lubia.
                    W glosowaniu Eurowizji wierni Portugalczycy dali Hiszpanom 12 pt :)
                    Pewnie dlatego, ze niemiecki nadaje sie najlepiej do innych
                    dziedzin (wyklady z filozofii, teologii - najdoskonalszy chyba), a
                    angielski do innych.

Mozliwosc niem do zlozonych
                    rzeczowników "Auseinendersetzungkünstler" , Weltanschaung, das
                    Dasein, das Sein” pomaga w filozofii i przyprawia o bole glowy
                    tlumaczy. Angielski jezyk sluzyl tez wielu swietnym filozofm i
                    naukowcom.
                    Anglicy nigdy nie mieli takich wielkich kompozytorów muzyki
                    klasycznej jak Niemcy i Austriacy ale pobili ich w rockowej!
                    teraz dzieki Lenie Niemcy odbijaja utracony grunt :)
                    Piosenka Wlk Bryt zajela ostatnie miejsce. Potwierdz to nasza teze
                    ze rozwoj jest ciagly i wszystkie fenomeny kulturowe trzeba
                    rozpatrywac w kontekscie historycznym
                • truth_defender bracia bratom nie równi 02.06.10, 09:01

prawda my lubimy Niemców ale nam szczególnie są bliscy Rosjanie.
                  Bracia Słowianie jak Serbowie, Słowacy, Białorusini czy Ukraińcy, no
                  ale my to rozumiemy bo my jesteśmy Słowianami.

Nam? jest nieprecyzyjne i abstrakcyjne. Prosta Statystyka pokazuje
                  ze Wiekszosc polakow wspolczesnych ma wieksze ciagoty do germanskiej
                  sfery niz do slowianskiej. Sloweniec czy Serb to dla statystycznego
                  Polaka cysta abstrakcja. A tych najblizszych: Bialorusinów,
                  Ukraincow I Rosjan to statystystyczny Polak nie wiele zna,
                  automatycznie uwaza za nizsza kulturalnie od semi-zachodnich
                  Lechitów, albo wrecz nienawidzi.
                  Pan-slawizm funkcjonowal tylko miedzy Rosja I Bulgaria (Bulgarzy
                  azjatycki lud ktory zasymilowal slowianski jezyk)Poza tym to
                  Slowianie byli identyczni jak inne grupe jezykowe: Latynosi,
                  Germanie – Lali sie po mordzie ile wlazlo. To ze mogli sie ze soba
                  porozumiec jezykowo nie gralo zadnej roli :)

BTW a skąd te informacje o genetyce u szacownego kolegi?

www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
                  Genetyka to fascynujaca dziedzina (chociarz daleko jej do futbolu…)
                  Pomaga tez czasami powalic tych troche bardziej oczytanych rasistów.
                  Tych mniej oczytanych nie potrzeba obalac, oni juz leza

ale wybrali bycie Niemcami wiec to świadczy tylko o przepływie w
                  1 strone

Cóz za sprzedawczyki i targowiczanie :) Logiczne. ta wspolnota
                  jezykowa i historyczna nazywajaca sie Polakami w granicach aktualnie
                  funkcjonujacego panstwa polskiego ma duzo mniej do zaoferowania
                  cywilizacyjnie niz zachodni sasiad.

W Eurowizji Polacy dali niemcom 7 pt a 12 Dunczykom! Stalismy sie
                  europejscy!
                  Tak naprawde sensacjonalna to bylaby sytuacja gdyby i Rosja byla na
                  takim samym poziomie co Niemcy! Kogo w tedy by policy wybrali?
                  Jezykowo Wschód cay kulturowo Zachód?
                  • stara_swinia_nowynick brat to brat 02.06.10, 12:58
                    truth_defender napisał:

>
                    > Nam? jest nieprecyzyjne i abstrakcyjne. Prosta Statystyka pokazuje
                    > ze Wiekszosc polakow wspolczesnych ma wieksze ciagoty do germanskiej
                    > sfery niz do slowianskiej.

statystyczny? zalezy wg jakiej statystyki. PiS? GW? ;-) Ja mam inna statystykę
                    podpowiem w sekrecie ,ze mam prawo ubiegać się o tytuł Reichsdeutscha ;-D

> Ukraincow I Rosjan to statystystyczny Polak nie wiele zna,
                    > automatycznie uwaza za nizsza kulturalnie od semi-zachodnich
                    > Lechitów, albo wrecz nienawidzi.

w zasadzie mowimy o debilach wierzących US propagandzie sączonej do Polaków wg
                    zasady dziel-i-rzad albo Kaczyńscy co na jedno wychodzi ;)

> Genetyka to fascynujaca dziedzina (

pewno tak, coś o niej wiesz?

>chociarz daleko jej do futbolu…)
                    > Pomaga tez czasami powalic tych troche bardziej oczytanych rasistów.
                    >

maj o maj a co ma generyka Polaków do rasistów? ja tam lubię murzynki, kocham
                    latynoski a żółte choć śliczne uważam za zimne suki jestem rasista? ;D

> ale wybrali bycie Niemcami wiec to świadczy tylko o przepływie w
                    > 1 strone

> Cóz za sprzedawczyki i targowiczanie :) Logiczne. ta wspolnota
                    > jezykowa i historyczna nazywajaca sie Polakami w granicach aktualnie
                    funkcjonujacego panstwa polskiego ma duzo mniej do zaoferowania cywilizacyjnie
                    niz zachodni sasiad.
                    >

zgadzam się, bo swoją szanse przesrali nasi przodkowie I RP oraz po 89
                    sprzedawczyki z solidarności

> Tak naprawde sensacjonalna to bylaby sytuacja gdyby i Rosja byla na > takim
                    samym poziomie co Niemcy! Kogo w tedy by policy wybrali?
                    > Jezykowo Wschód cay kulturowo Zachód?

Kulturowo Polsce bliżej do Rosjan mimo 20 lat kłamliwej propagandy w mediach
                    (sponsorowanych przez samozwańcze siły wolnego świata ). Oby Polacy
                    docelowo połączyli sie z Rosja (Ukraina i Białorusią ... itd) mocn współpracując
                    z z Nimecami a olewając moczem cieplym Francje, UK ;-)

• de_oakville Ale Niemcy to "prymusi" 02.06.10, 13:26
                      A normalnego czlowieka zawsze ciagnie do tych, od ktorych moze sie
                      czegos nowego i ciekawego nauczyc. Tych, ktorzy mu imponuja. Nie
                      musza to byc jacyc "mocarze", moga byc Finowie lub Dunczycy. Bedac
                      przed laty w Niemczech (RFN) widzialem w ksiegarni ksiazke
                      (tzw. "kieszonkowa") pt. "Uczyc sie od Japonczykow" ("Von den
                      Japanern lernen"). No prosze. W przeszlosci Japonczycy uczyli sie od
                      Niemcow i od Anglikow (dzielnica tzw. "Maly Londyn" w Tokio). I jak
                      widac Niemcy tez nie chcieli pozostac im dluzni. Jednak dla Polaka
                      Japonczyk jest bardziej odlegly a Niemiec blizszy. Chodzac po
                      Berlinie taki Polak jak ja mysli sobie - "to jest stolica kraju, od
                      ktorego mozna sie wiele nauczyc." A czego mozemy nauczyc sie od
                      Rosji? Poczucia mocarstwowosci? To tak jakby mysz chciala sie uczyc
                      mentalnosci od kota. Chodzac po Moskwie czlowiek mysli - "To jest
                      ciekawa stolica ciekawego kraju." Przy tym
                      fajnie, ze slowianskiego. Bangkok (Tajlandia) rownie ciekawy, i nie
                      slowianski tylko "zolty". A "Angole", "Francuzi" itp? Mozna na nich
                      patrzec z punktu widzenia tego, co robia dla Polski, a mozna i z
                      innego. Jak sie cudzoziemcowi zyje w ich krajach? Wielu calkiem
                      przyjemnie i to sie liczy. Nie uzywam slowa "Angole" bo to od razu
                      sugeruje negatywny stosunek do nich. A ja mam do nich stosunek
                      pozytywny i przyjazny.
                    • darekvtb Re: brat to brat 02.06.10, 14:52
                      "a żółte choć śliczne uważam za zimne suki "

Nie prawda! Ty po prostu jeszcze nie wszyskie probowales.. :-)
                    • truth_defender Re: brat to brat 03.06.10, 08:40

statystyczny? zalezy wg jakiej statystyki. PiS? GW? ;-) Ja mam
                      inna statystykę > podpowiem w sekrecie ,ze mam prawo ubiegać się o
                      tytuł Reichsdeutscha ;-D

sprawdz sam ilu Polonusów osiedlilo sie (dobrowolnie!)w sferze
                      germanskiej/romanskiej a ilu w slowianszczyznie.
                      Masz moje blogoslawienstwo na Reichsdeutchmana. Ale pamietaj glosuj
                      na Ursule! A gdy Joschka wróci, na niego. I to obojetnie na co, in
                      blanco.

w zasadzie mowimy o debilach wierzących US propagandzie sączonej
                      do Polaków wg > zasady dziel-i-rzad albo Kaczyńscy co na jedno
                      wychodzi ;)

Concordo, einverstanden, håller med, I couln´t agree more

Genetyka to fascynujaca dziedzina pewno tak, coś o niej wiesz?

Ukonkretnij pytanie to cie zadziwie

maj o maj a co ma generyka Polaków do rasistów? ja tam lubię
                      murzynki, kocham latynoski

Nie wiedzialem ze mam brata w oddali

a żółte choć śliczne uważam za zimne suki jestem rasista? ;D

Nie. Doradzam sprawic sobie dooswiadzenie z panienkami o oczach
                      pryzstosowanych genetycznie do ochrony przed piaskiem stepów i
                      olsnienia sniegiem centralnoazjatyckim. To wymienimy wnioski

zgadzam się, bo swoją szanse przesrali nasi przodkowie I RP oraz
                      po 89 sprzedawczyki z solidarności

Zawinie ci sie noga do niemiec,(szwecji albo brazylii)to postawie
                      piwo

Kulturowo Polsce bliżej do Rosjan mimo 20 lat kłamliwej
                      propagandy w mediach (sponsorowanych przez samozwańcze siły
                      wolnego świata
                      ). Oby Polacy docelowo połączyli sie z Rosja
                      (Ukraina i Białorusią ... itd)

ALe juz beze mnie. Moja slabosc do mulatek, koktajli na plazy,
                      jezyków germanskich i kulturalnego wspolzycia z bratnimi homo i
                      femine sapientes z calego swiata jest moja religia

mocn współpracując z Nimecami

a czego wspólcujesz niemcom?

a olewając moczem cieplym Francje, UK ;-)

nasze strumienie moczowe znowu lacza sie. Nie wiem jak to
                      wytlumaczyc, ale moje spotkanie nawet z pojedynczymi Francuzami nie
                      odznaczalo sie ta spontaniczna komitywa jaka mialem z dziesiatkami
                      innych narodowosci.
                      Ale to wszystko to jest niczym z ta hanba gdy gol uzyskany reka
                      przez Thierry Henryego pozbawil lepiej grajacych Irlandzyków miejsca
                      w Mistrz Swiata w pld afryce
                  • darekvtb Re: bracia bratom nie równi 02.06.10, 14:46
                    "Pan-slawizm funkcjonowal tylko miedzy Rosja I Bulgaria"

Owszem, dlatego Bulgarzy w obu swiatowych wojnach walczyli przeciw
                    Rosji.. :-))
                    • truth_defender Re: bracia bratom nie równi 02.06.10, 16:35
                      darekvtb napisał:

"Pan-slawizm funkcjonowal tylko miedzy Rosja I Bulgaria"
                      > Owzem, dlatego Bulgarzy w obu swiatowych wojnach walczyli przeciw
                      > Rosji.. :-))

www.youtube.com/watch?v=_bCjvEzj-lA
                      Na dlugo przed tym Bulgarzy przyjeli Kosciol ortodoxyjny z Rosji a
                      nie Islam od Otomanów, alfabet kyriliczny a nie lacinski, Jezyk
                      mowiony najb podobny do rosyjskiego a nie turecki.

Po 2 wojnie swiatowej Bulgaria byla najb prosovieckim rezimem
                      wykonujac nawet mokra robote na zlecenie KGB
                      • de_oakville Kot blizszy lwu czy jamnikowi? 02.06.10, 18:55
                        "Oto jest pytanie." Z jednej strony kot jest "krewniakiem" lwa
                        (tygrysa, geparda itd.) i ma wiele cech do nich podobnych. Podobnie
                        ziewa, przeciaga sie, skrada sie w ten sam sposob za mysza jak
                        tygrys za antylopa. Polak bliski jest Rosjaninowi w podobny sposob
                        jak kot podobny jest do tygrysa. Ale na tym podobienstwa sie koncza -
                        choc to "kocia krew", to jednak zupelnie inny rozmiar. Natomiast
                        pies jamnik ("psiakrew") nie jest kotem, ale poniewaz jest rownie
                        maly, to mysli w wielu sytuacjach podobnie do kota (np. ucieknie
                        przed wiekszym zwierzakiem -tygrysem, nawet wolem). Kot i jamnik
                        nosza glowy nisko nad ziemia (15 cm?), a tygrys wysoko (1 m).
                        Dlatego tez kot i jamnik patrza z podbnej perspektywy na wiele
                        rzeczy i moga wymieniac pomiedzy soba pozyteczne dla obu stron
                        poglady i doswiadczenia. Natomiast z tygrysem rozmawiac jest gorzej -
                        "Tygrys lubi swieze mieso" jak brzmi tytul pewnego filmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka