igor_uk
08.12.10, 18:38
poprzedni moj watek "upadek Ameryki" byl niewypalem .Nie bylo goracej dyskusji,a nie razu nikt mnie nie wyzwal od kacapa czy agenta.Czyli,wyszla dupa i to z mojej winy.Temat widac nie ciekawy.
ale ten watek MUSI byc zywszy,poniewaz zamierzam pokazac Rosjie taka,jaka nikt nie zna-a nie rusofily,a nie rusofoby.Mam nadzieje,ze naraze sie wszystkim i nareszcie ktos mnie nawyzywa od najgorszego. Od razu powiem,to moi osobiste przemyslenia,dla tego zadnego linka,czy jakiejs informacji,podac nie moge ,a co za tym idzie,jak ktos uwaza,ze to sa wypociny debila,to prosze to adresowac pod moim adresem.
Czytam bardzo wiele na polskich forum wypowiedzi na temat Rosji i nie zauwazylem zadnej trafnej oceny tego Wielkiego Panstwa.Nie bede rozpisywac sie o mentalnosci Rosjan (chociaz bez tego nie obejdzie sie),nie bede pisac o Wielkosci rosyjskiego narodu,jak rowniez i o mniej przyjemnych sprawach.Ale bede pisac o tym - Czemu Rosja okazala sie najwiekszym,pod wzglledem terytorium,Panstwem Swiata. najczesciej padajaca odpowiedz brzmi- Rosjanie sa grabiezcami z natury,i dla tego ogniem i mieczem zawojowywali kolejne tereny (goowno prawda).rowniez slyszalem i takie opinii,ze to inne narody CHCIELI byc pod opieka Rosji(rowniez goowno prawda). To jak bylo naprawda?
Dla odpowiedzi trzeba cofnac sie w przeszlosc,w czasy Zlotej Ordy,kiedy plemiona slowianskie zamieszkujace tereny obecnej Rosji centralnej,kazde z osobna, byli pod lennem mongolskim.Wtedy powoli wykielkowal sie pomysl wspolnej walki przeciw Mongolam,co i stalo sie.Rosjanie ,zjednoczone ,wyswobodzili sie z pod jarzma mongolskiego,ale to pozostawilo nie zatarty slad w mentalnosci Rosjan.Po pierwsze- musza byc razem (i tak jest po dzien dzisiejszy) ,a po drugie - wroga trzeba trzymac jak mozliwie najdalej od siebia.I wlasnie to drugie stalo sie podstawa rozszerzenia Rosji do wymiarow monstrualnych.Ta chec odsuniecia mitycznegi zagrozenia ,jak najdalej od siebia,nabrala wrecz paranoicznych cech (to mamy do dzis - wszysci tylko i marza,zeby napasc na Rosje i odebrac cos).
wladcy Rosji nigdy nie wysylali wojsk dla zdobyczy kolejnych terytorium,a tylko wykorzystujac kazda okazje,wchlaniali te Ziemi do budujacego Imperium.Wiele nowowchlonietych narodow do imperium,zamiast tego ,zeby wzmocnic,bardzo Rosje oslabiali (cala Azja Srodkowa,Kaukaz - inna mentalnosc i zatargi ,w przypadku Kaukazu ,z Turcja).Wchloniecie Sybiry bylo,z perspektywy dzisiejszego dnia,posunieciem genialnym,poszerzenie na Zachod-jak najbardziej racionalne.
I chociaz te nowe terytorium po wchlonieciu do Imperium,de jure tracili niepodleglisc,de facto mieli bardzo wiele samodzielnosci.Zaden narod w imperium rosyjskim nie byl zmuszony do zmiany religii,jezyka,obyczajow.Imperium rosyjski byl na tyle unikatowy,ze to nie peryferii zmieniali sie pod wplywem centrum,a tylko same Rosjanie zmieniali sie pod wplywem nowo wchlonietych narodow.Polace powinni ,jak odrzuca uprzedzenia,przypomnic sobie,ze za ponad stuletnia bytnosc w skladzie Imperium, religia dominujaca pozostal siekatolicyzm,cyrylica nie byla wprowadzona,nikt Polakow nie zmuszal do jedzenia rosyjskich potraw.Nawet dzis slychac wiele glosow,jaki to Polace mieli wplyw na zmiane mentalnosci Rosjan,jak ze to kulturowo kacapow probowano zmieniac.
Jakby krotko to wszystko podsumowac,to w pare zdaniach mozno bylo by powiedziec tak:
Rosjani nigdy nie podbili zadnego narodu,a tylko w rozne sposoby dolaczyli innych do Imperium.A robili to Rosjanie z paranoicznego strachu przed kolejnym podbojem.I tak mi sie wydaje,ten paranoiczny strach pozostal sie do dzis,co by wiele tlumaczylo w zachowaniu Rosjan w obecnych czasch.
p.s. nie wiem,czy dalo sie mnie wyrazic swoje mysli dostatecznie jasne.Jednak wyrazanie sie w obcym jezyku,zwlaszcza kiedy musisz napisac cos zwiezle , bez mozliwosci wytlumaczenia- o co tak naprawda cie chodzi,nie jest proste.ale to forum i jak ktos zauwazy jakies dziwne momenty w moim rozumowaniu,to chetnie wytlumacze ,co naprawde chcialem powiedziec.