blueelvic
07.04.12, 16:18
... absorbuje moje postrzeganie Swiata przez ostatnie dni. Wszystkie moje zmysly dzieki skladaja dzis:
- Nowej Zelandii za jej wysublimowana jagniecine, a konkretnie: golen i udziec. Pierwszy (sztuk 6) bedzie duszony w czerwonym winie, drugi bedzie mial posmak nieco bliskowschodni, bo pieczony na mode libanska.
- Francji, a zwlaszcza Burgundii i winnic z Pays d' Oc. Cabernet Sauvignon od barona Phillipe de Rothschilda przyda swiatecznemu stolowi odpowiedniego uroku w ten dzien Zmartwychwstania. Bedac przy Francji nie wypada nie wspomniec o serach .... Camembert z Normandii zapiekany z zurawinami z Kanady.
- Australii i jej Shiraz z McLaren Vale za niepowtarzalny czar i bukiet, ktory jest wysmienitym akompaniamentem do ... jagnieciny.
- Izraelowi za swieze figi, ktore w znakomity sposob podkreslaja wynioslosc deski z serami: miedzy innymi z holenderskim Old Amsterdam i wloska Gorgonzola.
- Polsce za bigos i zurek z biala kielbasa oraz jej przepiekne i smaczne mazurki.
- Austrii za jej przeslawny sernik wiedenski.
- Mojej tesciowej ... za przepyszna pieczen wolowa, ktora przyprawiona na mysliwska mode nie miala sobie rownych w okolicy.
A wiec moi Szanowni Forumowicze: Niech to swieto upamietniajace smierc i zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa uplywa w atmosferze filozoficznej zadumy, rodzinnej radosci i kulinarnej tradycji domu rodzinnego.
Radosnego Alleluja.