blueelvic
11.06.12, 01:50
Swiat nie zwalnia, upalna pogoda rozleniwia, a wyobraznia wyczekuje upragnionego weekendu ...
Pergola obrosnieta winem Concord, ktora przycinam na wysokosci ca 2 metrow jest wrecz idealnym azylem przed dosc agresywnymi o tej porze slonecznymi promieniami oraz doskonalym wrecz miejscem dla ogromnego stolu, ktory nie jest li tylko arena kulinarnych potyczek, ale przede wszystkim miejscem wyciszenia mysli i lagodzenia obyczajow.
Uwertura dla duchowego weekendowego relaksu mialy byc zeberka wieprzowe oraz kotlety z jagniecia wypieszczone w salonie ogrodowej swiatyni jakim jest moj pokaznych rozmiarow grill na wegiel drzewny.
Oczywiscie miesa zamarynowalem z 36 godzinnym wyprzedzeniem z tym, ze jagniecine potraktowalem wyjatkowo ... Zamarynowalem ja w sosie, w ktorym pierwsze skrzypce grala francuska musztarda Dijon. Oczywiscie towarzyszyl jej i czosnek i czerwona ostra papryka oraz sos Worcestershire. Pieprz i sol uzupelnialy to doborowe towarzystwo. Zdradze tylko, ze okazja byla wyjatkowa i nalezalo ja uczcic po krolewsku.
Zajety miesami, salatkami (o trunkach bedzie troche pozniej) zapominalem z minuty na minute o tych co w Syrii, dla Syrii i o Syrie ... Gdzies w sina dal odfrunela Grecja, Hiszpania i Palestyna ... Jedna, jedyna Rosja ... no i Igor, ktory byl wlasnie wrocil z odwiedzin Matuszki, w miare uplywu czasu zaczely coraz bardziej zaprzatac moje mysli. No coz, ... ta rosyjska przestrzen i wielkie stepy i ...
Igor wraz z malozanka przybyli punktualnie.
I oto wreszcie, moje skryte marzenie wypowiedziane niefortunnie podczas ostatniej wizyty w gabinecie Igora, mialo sie za chwile zmaterializowc. Wow.
Igor wreczyl mi ten prezent z blyskiem w oku i powiedzial ... zaczynajmy. Na stole postawilem trzy butelki czerwonego rysyjskiego wina, ktorego nigdy nie bylo mi dane wypic: Cuvee Karsov 2008 oraz dwie butelki Le Chene Royal z 2007 roku. Wina pochodzily z niesamowicie egzotycznego zakatka winiarskiego swiatka jakim jest Chateaue Le Grand Vostok, ktore polozone jest zaledwie 50 km od Morza Czarnego.
Niewiele wiem o winnicach Rosji. Wiem, ze Rosja posiada 55 tys. hektarow winnic, ze produkuje ponad 70 milionow litrow wina rocznie i zajmuje 11 miejsce wsrod producentow.
Wiem rowniez i to, ze generalnie wina rosyjskie sa kiepskiej jakosci, a 70 % dostepnych na rynku win pochodzi z importu.
Do dzisiaj nie umialem wymienic zadnego markowego wina .... Do dzisiaj ... Dzisiejsze doswiadczenie i duchowe doznania zawdzieczam rosyjsko - francuskiemu projektowi Produkcja wina w Rosji.
Szanowni Forumowicze. Milo mi zakomunikowac, ze rosyjskie wino Le Chene Royal, ktore lezakowalo w debowych francuskich beczkach przez 12 miesicy, jest winem wysmienitym i wartym wydnia tych 750 rubli za butelke. Kompozycja Cabernet Sauvignon, Marlot oraz (uwaga, uwaga) Krasnostop posiada gleboki rubinowy kolor i zapach suszonej sliwki i jezyn oraz zapach pieczonego chleba z podsmakiem gorzkiej czekolady.
To nic, ze w produkcji tegoz szlachetnego i dobrego trunku rece maczali starozakonni od Rothschildow z Francji .... to nic. Grand Cru i basta.
Ps. Igor wzniosl toast za Sborna, ja za naszych chlopakow. Reszta toastow poswiecona byla wyjatkowo smacznym zeberkom i bajecznym kotletom z jagniecia ... Swierze powietrze, chleb i pieczone na grillu miesa, dobre wino i .... odpowiednie towarzystwo to dostateczny powod do swietowania. Bo ludzie, ... bo sa jak wino ... im starsi, tym lepsi.
Jutro poniedzialek, jutro wraca Syria, Grecja, Palestyna ...