j-k 15.02.13, 19:55 Rosja Memorialu, Rosja protestujac przeciw ACTA - tak samo kak w Polsze... To tesz cieszy :) pl.wikipedia.org/wiki/Memoria%C5%82_(stowarzyszenie) niezalezna.pl/25249-wirtualny-protest-przeciw-acta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romrus Re: Jest i inna Rosja... 15.02.13, 20:35 j-k napisał: > Rosja Memorialu, Finansowanie: Фoнд Сoрoca (США) Фoнд Фoрдa (США) Фoнд Джекcoнa (США) Кoлyмбийcкий yниверcитет (США) Агентcтвo США пo междyнaрoднoмy рaзвитию, USAID (США) Эдвaрд Клaйн и Издaтельcтвo им. Чехoвa (США) Фoнд пoддержки демoкрaтии (США) Фoнд им. Бредли (США) Фoнд Гyгенхеймa (США) Общеcтвенный aрхив рaccекреченных мaтериaлoв (США) Фoнд им. Хaнca Бёклерa (ФРГ) Фoнд им. Генрихa Бёлля (ФРГ) Френcиc Грин (Великoбритaния) Фoнд им. Стефaнa Бaтoрия (Пoльшa) Аccoциaция «Дoрoгa cвoбoды» (Швейцaрия) Инcтитyт coциaльнoй иcтoрии (Нидерлaнды) Фoнд им. Лaнде (Нидерлaнды) Memorial odegral wazna role na poczatku, ale dla wiekszosci Rosjan przestal istniec, kiedy popieral czeczenskich ekstremistow. Kropka. >Rosja protestujac przeciw ACTA - tak samo kak w Polsze... > niezalezna.pl/25249-wirtualny-protest-przeciw-acta Nie ma w twoim linku ani slowa o Rosji i ACTA Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Jest i inna Rosja... 15.02.13, 20:48 Nalezy jednak przyznac , ze j-k poruszyl dosyc szeroki temat.-Bywaja na tym forum osobnicy widzacy Rosjan przez pryzmat stalinowskich lat...-ile to juz generacji ? -Jaki jest wspolczesny przecietny Rosjanin , przecietna Rosjanka ? Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Jest i inna Rosja... 15.02.13, 20:53 kaszebe12 napisał: > Nalezy jednak przyznac , ze j-k poruszyl dosyc szeroki temat.-Bywaja na tym forum osobnicy widzacy Rosjan przez pryzmat stalinowskich lat...-ile to juz generacji ? -Jaki jest wspolczesny przecietny Rosjanin , przecietna Rosjanka? "Przecietny Rosjanin" to jak srednia temperatura w spitalu, mierzona od palaty reanimacji po kostnice:-) Rozny sa, Kaszebe. Zalezy od wieku, miejsca zamieszkania, wyksztalcenia, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaszebe12 Re: Jest i inna Rosja... 15.02.13, 21:03 ...w kazdym razie na pewno jest rozny od stereotypu , jaki nam reklamuja odpowiednie media. Odpowiedz Link Zgłoś
bogo200 Re: Jest i inna Rosja... 15.02.13, 20:56 mozesz podac swoje przecietne wymiary....? wydaje mi sie, ze jestes przecietna rosjanka...:)? kaszebe12 napisał: > -Jaki jest wspolczesny przecietny Rosjanin , przecietna Rosjanka ? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Inna Rosja... 15.02.13, 22:14 Przede wszystkim, nie jest czekistowska, jak forum. Mam kumpla w Czelabinsku i dzis tak sobie zadzwonilem z A2, jadac ratowac Matuszke (chwilowo ratuje w Polsce). Oczywiscie, pierwsze pytanie: Przy...l ci meteoryt, Sania? "Juz, juz byl blisko, ale z calej sily pomyslalem o Putinie i ominal mnie w ostatniej chwili !" Czytajac Bukwara, czy komsomolskie wersy forumowe, mozna odniesc wrazenie, ze Ruskie, to jakies dretwe kolki. A to z reguly rozrywkowi i bardzo dowcipni ludzie. Doskonali kompani, a ze wiadro gorzaly wypija, to jeszcze zmeczonego SlowianskiegoBrataznad Wisly do domu odprowadza:) Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Inna Rosja... 15.02.13, 22:27 borrka napisał: > Przede wszystkim, nie jest czekistowska, jak forum. > Mam kumpla w Czelabinsku No to napisz, ze jest liberalna, prozachodnia i antiputinowska:-) Odpowiedz Link Zgłoś
j-k bywa :) ... 15.02.13, 22:39 romrus napisał: >No to napisz, ze jest liberalna, prozachodnia i antiputinowska:-) Bywa i taka... moze w 15-tu, 20-tu procentach, ale szanuje i jednych i drugich... bo ta babuszka sadzaca kartofiel kolo Brianska i majaca emeryture starczajaca ledwie na ser to tesz Rassija. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Jak czytam falszywe wypowiedzi jasia i boriski.. 15.02.13, 22:44 o Rosji,to mam chec wymyc rece,bo jak by czegos brudnego dotknelem. I jeden i drugi,nie opuszcza okazji,zeby popluc na Rosje i Rosjan. A boriskino zaklamanie przekracza wszystkie granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k belkot. 15.02.13, 22:52 akurat tu na Rassije nigdzie nie plulem. koshera vypijesz? ? Odpowiedz Link Zgłoś
wojciech.2345 Re: Inna Rosja... 15.02.13, 22:44 borrka napisał: > Oczywiscie, pierwsze pytanie: Przy...l ci meteoryt, Sania? > > "Juz, juz byl blisko, ale z calej sily pomyslalem o Putinie i ominal mnie w ost > atniej chwili !" ------------------------- No i jak jak tu nie wierzyć w siły nadprzyrodzone. Głęboka wiara ocaliła go. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: Inna Rosja... 15.02.13, 23:03 wojciech.2345 napisał: > borrka napisał: > > Oczywiscie, pierwsze pytanie: Przy...l ci meteoryt, Sania? > ------------------------- > No i jak jak tu nie wierzyć w siły nadprzyrodzone. > Głęboka wiara ocaliła go. Wojtku, jesli by meteoryt runal na Kamczatce, Borrat by napisal ze dzwonil do Kamczatki, jesli by Czukotce - to do Czukotki. Ma chlopak fantazje:-) Odpowiedz Link Zgłoś
przyjacielameryki Re: Inna Rosja... 15.02.13, 23:17 borrka napisał: > Przede wszystkim, nie jest czekistowska, jak forum. > > Mam kumpla w Czelabinsku i dzis tak sobie zadzwonilem z A2, jadac ratowac Matus > zke (chwilowo ratuje w Polsce). > Oczywiscie, pierwsze pytanie: Przy...l ci meteoryt, Sania? > > "Juz, juz byl blisko, ale z calej sily pomyslalem o Putinie i ominal mnie w ost > atniej chwili !" > > Czytajac Bukwara, czy komsomolskie wersy forumowe, mozna odniesc wrazenie, ze R > uskie, to jakies dretwe kolki. > A to z reguly rozrywkowi i bardzo dowcipni ludzie. > Doskonali kompani, a ze wiadro gorzaly wypija, to jeszcze zmeczonego Slowianski > egoBrataznad Wisly do domu odprowadza:) > No właśnie, te absurdalne, antypolskie teksty bukwara czy Igora? O co im chodzi, chcą już całkowicie poróżnić Polaków i Rosjan?? Ich teksty, to wyjątkowa antypolska propaganda, wyjątkowy rosyjski szowinizm.(atakowanie absolutnie naturalnej polsko-amerykańskiej przyjazni jest zawsze działaniem antypolskim.) A jeżeli nie, to dlaczego ci w/w tak psują relacje normalnych Polaków i Rosjan. Mój wątek n/t temat został zachlastany na samym jego początku. Borka, co robić???? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Co robic ? 15.02.13, 23:34 Byc, jak Steiner, Przyjacielu :) Dyskusja z czekistami nie ma sensu. Ich warto tylko osmieszac. Nie nalezy dostarczac zeru czekistce Ursie, ktora od lat pracowicie tlumaczy forum. Ja, osobiscie, jesli przyswieca mi jakis cel, poza odprezeniem sie w dosc stresujacej pracy, staram sie NaszymSBzTiT pokazac, ze mozna miec odmienne od nich zdanie na wiele tematow, a jednak Rosje, generalnie, lubic i szanowac. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: Inna Rosja... 16.02.13, 09:39 borrka napisał: > Mam kumpla w Czelabinsku Nie zartuj tak, niedomek. W surowym Czelabinsku takich banderlogow jak ty jedza na sniadanie. A liberastow tam - w przemyslowej stolicy trudowego Uralu spotkac trudniej niz wolnego hyppopotama w jakimes polskiej rzeczce. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk boriska to bajkopisarz. 16.02.13, 10:08 U niego przyjaciele sa w kazdym kraju na swiecie,o ktorym akurat jest mowa.Rowniez ma kumple w kazdym miescie w Rosji,o ktorym akurat zrobilo sie glosnie. Co dziwnie,nigdy nie pisze o tym,ze ma przyjaciol na Ukrainie zachodniej,skad przyglup i pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz I inni Rosjanie 16.02.13, 08:49 wlasnie przygotowuje sie do pisania z takimi innymi Rosjanami programu badawczego.. Pracowicie, inteligentni i godni zaufania. Jak poogladam sobie watki sprzed roku w ktorym nicki jaki Igor_uk, lubat, romrus, czlowiek_ksiazka, walter622 staraly sie za wszelka cena rozwalic watki, czepiajac sie slowek, prowokujac klotnie forumowe, sklocajac forumowiczow miedzy soba to mi do glowy najgorsze slowa przychodza a uszy zaczynaja plonac. I po co to wszystko? Po to by miec trybune by swoje klamstwa moc rozpowszechniac. Masz racje j-k, sa dwie Rosje i dwa rodzaje Rosjan. I jak sie czyta ten sort, ktory nam na forum do czytania zostal, to trzeba myslec o tych innych: pracowitych, uczciwych i porzadnych. PF Odpowiedz Link Zgłoś
mongolszuudan Re: I inni Rosjanie 16.02.13, 09:34 Ta twoja duga Rosja w Rosji taka sama liczna i autorytetna jak dzisiaj w Polsce Komunistyczna Partia Polski. I badac podobnymi pajacami ze znikomym poparciem u naroda ma taki sam szans brac realny udzial w zyciu panstwa i spoleczenstwa jak wasze komuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
romrus Re: I inni Rosjanie 16.02.13, 11:06 polski_francuz napisał: > Jak poogladam sobie watki sprzed roku w ktorym nicki ...romrus.... staraly sie za wszelka cena rozwalic watki, czepiajac sie slowek, prowokujac klotnie forumowe, sklocajac forumowiczow miedzy soba to mi do glowy najgorsze slowa przychodza a uszy zaczynaja plonac. Bedzie wdzieczny za przyklady, jakos rok temu inaczej do mnie pisalesz. A uszy moga plonac z innego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Ale pefcie francowate zawsze sa tacy sami. 16.02.13, 11:10 jak klamali,pomawial i zdradzali,to tak i robia nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: I inni Rosjanie 15.03.14, 00:56 Awdiejew: Czuję potworny wstyd Jak świat mówi o Władimirze Putinie - "bandyta", "kłamca", "szaleniec", to myśli pan sobie, że coś w tym jest? W naszej nomenklaturze może tak być, ale on żyje w innym świecie. Takim postfeudalnym, że tak powiem. Mocne państwo jest ponad prawem. To jest jego mentalność. Jego rządząca korporacja - jak to powiedział Brzeziński - jest ponad prawem. Oni robią, co chcą, kontrolują wszystko i te relacje przenoszą na arenę międzynarodową, co im tam. Przecież Krym przez cały czas był carski, rosyjski, później radziecki. Putinowi udało się odtworzyć relacje państwa radzieckiego - takiego postfeudalnego, autokratycznego. Mówią, że Putin jest nieprzewidywalny. Dla mnie jest absolutnie przewidywalny. On doprowadzi do aneksji Krymu, to jest program minimum. Natomiast spróbuje też odłączyć kilka wschodnich obwodów Ukrainy i dojdzie aż do Odessy, żeby połączyć się z Naddniestrzem. www.rmf24.pl/tylko-w-rmf24/wywiady/kontrwywiad/news-awdiejew-czuje-potworny-wstyd-w-rosji-modla-sie-do-ikon-z-pu,nId,1353498 Odpowiedz Link Zgłoś
tornson A Rosję Jelcyna i oligarchów 17.02.13, 01:33 też zaliczasz, Jasiu, do tej "innej Rosji"? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_uk Jasiu. 17.02.13, 10:11 Tornson zadal cie pytanie.Czemu nie odpowiadasz? Czekam na twoja odpowiedz,tylko mow szczerze i patrz nam prosto w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
edek_vilola Nie mam nic przeciwko Rosjanom 17.02.13, 11:10 ... kiedy chca mnie zainteresowac Rosja i kultura rosyjska. Mam tylko wtedy, kiedy chca mnie "zarazic" (niektorzy) swoja nienawiscia do Ameryki, obrzydzic Unie Europejska i Polske wspolczesna. Takim powiem zawsze "no passaran". Odpowiedz Link Zgłoś
asmall4 Re: Nie mam nic przeciwko Rosjanom 17.02.13, 11:27 NA forum niestety mamy tylko takich płatnych dezinformatorów-prowokatorów. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie wiemy, kto pisze na forum. 17.02.13, 12:10 Poza jednym nadaktywnym i wyjatkowo malo inteligentnym komsomolcem, moze to byc pojedynczy, ale doswiadczony pracownik fsb, dyskutujacy ... sam z soba. Multi-nick. Jest tez pare rosyjskich nickow, wygladajacych na autentyczne. Warto z nimi rozmawiac, bo to nie maszyny, badz najemni propagandysci, ale ludzie. Sa podatni na argumenty i sami MAJA cos do powiedzenia. Chociaz czasem lepiej kamienie tluc !:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pijatyka Re: Takim powiem zawsze "no passaran" 08.03.14, 17:49 To nie wszyscy mogą załapać; lepsze swojskie "won" albo "idi na ch..." ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
zeitgeist2010 Re: Nie mam nic przeciwko Rosjanom 10.03.14, 10:39 edek_vilola napisał(a): > ... kiedy chca mnie zainteresowac Rosja i kultura rosyjska. > Mam tylko wtedy, kiedy chca mnie "zarazic" (niektorzy) swoja nienawiscia do Ameryki, obrzydzic Unie Europejska i Polske wspolczesna. Takim powiem zawsze "no passaran". Rosja budzi we mnie wiele sympatycznych skojarzen. Wielcy powiesciopisarze, druzyna hokejowa i rosyjska szkola boksu amatorskiego (jescze udoskonalona przez Kube). Dochodzi do tego cala galeria Rosjan, ktorych spotkalem w zyciu. Bez wyjatku sympatyczni i na poziomie. Moze nie sa jednak reprezentatywni dla ogolu narodu, bo ci ktorych spotkalem mieli wyksztalcenie wyzsze i jakies powiazanie z zachodem. W chwili obecnej mam kolezanke w pracy etniczna Rosjanke z Usbekistanu ale teraz jak sie spotykami to dyplomatycznie omijamy pewne tematy. Jako narod maja niewatpliwie wspolna polityczna swiadomosc uksztaltowana przez nieprzerwany totalitarny, dyktatorski i opresyjny system rządow. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Rosja Jelcyna i oligarchów - to post-komusza Rosja 17.02.13, 17:37 tornson napisał: > też zaliczasz, Jasiu, do tej "innej Rosji"? Po upadku systemu komunistycznego powstala proznia polityczna i ekonomiczna. Kto mogl przejac pozostaly majatek - jak nie ludzie zwiazani z poprzednim systemem ? Tak sie tez i stalo. Nie byloby w tym nic zlego, gdyby nie dwie sprawy: - azjatycka sklonnosc Rassijan do ostentacyjnego bogacenia sie - odmowienie posluszenstwa wladzy centralnej. Jelcyn sobie z tym nie radzil, jednak to on stworzyl nowy system, ktory go, co prawda, przerosl. Putin jedynie ten system UPORZADKOWAL. NOWY post-jelcynowski system jeszcze w Rosji nie powstal. Ten obecny jest tylko jelcynowskim systemem po operacjach plastycznych. Nie wolno krasc ostentacyjnie - a juz tylko z pomyslem i dzialka dla Kremla. J.K. ekonomista Odpowiedz Link Zgłoś