Dodaj do ulubionych

Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 10:37
No... wreszcie jakis madry glos w dyskusji. Brawa dla pani dyrektor.
Obserwuj wątek
    • Gość: j Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.acn.pl 05.09.04, 10:46
      Wreszcie prawdziwy opis sytuacji a nie wymądrzanie się naszych 'pseudoexpertów'
      z pułkownikami i generałami włącznie.
      • Gość: grzegorz ta Pani to napewno funkcjonariuszka KGB IP: *.Zabrze.Net.pl 05.09.04, 10:55

nie przypadkiem atak nastapil po tej parodi zfalszowanych wyborach

• Gość: grzegorz nikt tak naprawde nie wie co sie w Czeczeni dzieje IP: *.Zabrze.Net.pl 05.09.04, 11:18
          tylko wszyscy potepiaja Czeczencow za to co sie stalo
          • Gość: Michal Re: nikt tak naprawde nie wie co sie w Czeczeni d IP: 212.106.152.* 05.09.04, 12:19
            A według Ciebie jest ich za co chwalić ? Niestety fakt jest taki że kraje
            arabskie i muzłumańskie nie dorosły do poziomu, w którym o problemach narodowo-
            wyzwoleńczych można dyskutować przy stole. Oni zatrzymali się na etapie rozwoju
            18 wieku. Niestety Rosja również jest zacofana pod względem kultury politycznej
            choć u nich to raczej połowa 20 wieku. I niestety długo jeszcze przyjdzie nam
            czekać zanim ludzie tam zaczną rozwiązywać takie problemy przy stole.
            I jeszcze jedno : jeżeli po którymś tam ataku terrorystycznym Czeczenia
            uzystkała by niepodległość (hipotetycznie) kto chciałby z takim dzieciobójcami
            utrzymywać jakikolwiek kontakt, kto by tam chciał jechać. Kto by z nimi chciał
            rozmawiać. A przez to czy zwykłym Czeczeńcom było by lepiej?
            • Gość: Indy WYTLUMACZCIE MI PROSZE IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 12:29
              wytlumaczcie mi prosze czemu smierc dziecka jest gorsza niz smierc doroslego
              • Gość: Q Re: WYTLUMACZCIE MI PROSZE IP: *.kon.tvknet.pl / *.tvknet.pl 05.09.04, 12:50
                Umarło Ci dziecko ? pewnie nie, nawet nie wiesz z czym cżłowiek musi się wówczas zmierzyć... nie zyczę Tobie tego, mnie zmarł brat, widziałem ból rodziców, on trwa wciąż... Nie, nie ma różnicy, każdy jest czyimś dzieckiem. Ale proszę, nie pytaj jak ostatnik cham i s..syn...
                • Gość: Indy Re: WYTLUMACZCIE MI PROSZE IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 12:55
                  A ja widzialem jak mojemu mlodemu koledze umarl ojciec... i cierpialo dziecko.
                  a jest chyba slabsze psychicznie niz rodzice...

nie chce nic tutaj prowokowac, po prostu naprawde nie widze roznicy miedzy
                  ofiarami dziecmi a doroslymi
                  • Gość: kowalmj Re: WYTLUMACZCIE MI PROSZE IP: 195.205.31.* 05.09.04, 13:43
                    Ja jako dziecko stracilem mame. Pewnie dzieci sa slabsze psychicznie ale maja
                    tez pewna przewage: szybciej sie zapomina, i ciagle jest szansa na cos w zyciu.
                    Rodzice ktorym umrze/zginie dziecko musza zyc z tym juz zawsze i czasami jest za
                    puzno na kolejne dziecko. Mama mojej dziewczyny stracila corke zaraz po
                    urodzeniu i chociaz minelo 20 kilka lat ciagle to w niej jest. Wiem nie wiele
                    ojcostwie ale mysle ze strata dziecka jest gorsza.
                    • Gość: Indy Re: WYTLUMACZCIE MI PROSZE IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 14:39
                      > Rodzice ktorym umrze/zginie dziecko musza zyc z tym juz zawsze i czasami jest
                      > za
                      > puzno na kolejne dziecko.

Czasami jest za pozno na kolejne dziecko, ale na kolejnego tate czy kolejna
                      mame to niestety zawsze jest za pozno...

> puzno na kolejne dziecko. Mama mojej dziewczyny stracila corke zaraz po
                      > urodzeniu i chociaz minelo 20 kilka lat ciagle to w niej jest.

Nie budujmy tezy na pojedynczych przykladach.. moja ciotka stracila dziecko
                      pare miesiecy po porodzie, i napewno to ja dotknelo, ale jest bardzo pogodna
                      osoba.. wszystko pewnie zalezy od osoby, zarowno dziecka ktore traci rodzica -
                      jedne zniosa lepiej, inne gorzej, to samo u rodzicow...

Uswiadomilem sobie wlasnie ze dla duzej ilosci starszych ludzi cala radosc
                      zycia to ich dziecko - wtedy jego smierc to koniec Swiata dla takiej osoby.. z
                      drugiej jednak strony ja nie chce cieszyc sie cudzym zyciem tylko swoim..
                  • Gość: WOLA Re: WYTLUMACZCIE MI PROSZE IP: *.chello.pl 05.09.04, 22:08
                    ŚWIAT OSZALAŁ. OTWÓRZ OCZY. ZOBACZYSZ.
                    POZDRAWIAM WOLA
              • Gość: Ojciec dziecka Indy - za prymitywny jesteś żebyś to zrozumiał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 13:02
                Zapytaj swoich rodziców. Może do ciebie jakoś dotrą, ale wątpię.
                • Gość: Indy, syn rodzicow Re: Indy - za prymitywny jesteś żebyś to zrozumia IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 13:24
                  a mnie nikt nie zapyta co bym czul jak strace rodzica?
              • Gość: Majcher Re: WYTLUMACZCIE MI PROSZE IP: *.lubzel.com.pl 06.09.04, 08:26
                Po przeczytaniu tej uwagi od razu przyszedł mi do głowy pewien wiersz Andrzeja
                Bursy i niech on posłuży za odpowiedź:

Pantofelek

Dzieci są milsze od dorosłych
                zwierzęta są milsze od dzieci
                mówisz że rozumując w ten sposób
                muszę dojść do twierdzenia
                że najmilszy jest mi pierwotniak pantofelek
                no to co
                milszy mi jest pantofelek
                od ciebie ty skurwysynie
            • Gość: M Tchórze zabijający dzieci strzałem w plecy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 13:00
              Przestańcie pieprzyć tu na Forum i gdzie indziej o "wolnej Czeczenii",
              bo "wolna Czeczenia" będzie zawsze rządzona przez islamskich fanatyków, stanie
              się bazą światowego teroryzmu, lokum dla przeróżnych porywaczy ludzi dla okupu,
              oazą handlarzy narkotyków, nielegalnego handlu bronią i paliwami,
              poprowadzi islamskich bandytów na "dżihad" przeciw sąsiadnim narodom
              chrześcijańskim, wprowadzi prawo koraniczne (kamieniowanie, ucinanie rąk itd.),
              pozbawi praw kobiety itd.
              Pomiędzy pierwszą a drugą wojną czeczeńską mieliśmy już próbkę tego co to
              jest "wolna Czeczenia".
              Wystarczy.
              Nie porównujcie walki naszego narodu o wolność z mordercami z Czeczenii!
              Takie porównywanie to jest profanacja!
              Arabscy i inni islamscy terroryści to nikczemni tchórze potrafią tylko mordować
              niewinne dzieci, obcinać głowy kucharzom i sprzątaczom, posyłać na śmierć jako
              żywe bomby własne kobiety, strzelać do żołnierzy zza węgła a nie potrafią
              walczyć jak prawdziwi żołnierze.
              Gdy staną przed prawdziwą armią to spierdalają natychmiast a na trasie ich
              ucieczki zostają tysiace butów.
              W Egipcie, Syrii tak było a teraz w Iraku.
              Śmiedzący (dosłownie), nikczemni lenie, za których muszą pracujować ich żony.
              Ciemni, prymitywni przeważnie anafabeci fanatyczni właśnie zs swej głupoty.
              A przy tym zarozumiali, butni gardzący nami i uważający nas chrześcijan
              za "podludzi".
              Wiele lat spędziłem w świecie i poznałem ten motłoch aż za dobrze.

• Gość: Indy Re: Tchórze zabijający dzieci strzałem w plecy IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 13:26
                >Pomiędzy pierwszą a drugą wojną czeczeńską mieliśmy już próbkę tego co to
                >jest "wolna Czeczenia".

a to dziwne, bo po ogloszeniu konca I wojny jakos rosyjskie wojska nie wycofaly
                sie z kaukazu
              • Gość: zyzio Re: Tchórze zabijający dzieci strzałem w plecy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:33
                brawo,calkowicie sie z tToba zgadzam
              • Gość: marcins Re: Tchórze zabijający dzieci strzałem w plecy IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 05.09.04, 18:15
                trafiłeś w sedno , sam bym tego lepiej nie wyraził !!!!!
              • Gość: Sasza Przesadzasz rasisto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 18:50
                Nie che mis ie nawet na wszystko reagowac, ale jest ogromna roznica miedzy
                zasadzka na wojsko - nawet jak ty mowisz strzalem za wegla w woz pancerny, czy
                kolumne zolnierzy - a mordowaniem cywili nie spominajac juz o mordowaniu z
                zimna krwia dzieci kilkuletnich. Nasi partyzanci tak wlasnie robili zasadzki
                podczas okupacji. Chyba nie myslisz, ze wyszli na pole przeciw czolgom i
                stukasom palancie. Tak samo nie sa terrorystami Irakijczycy ktorzy strzelaja
                do zolnierzy okupacyjnych w Iraku. Tak samo Czeczeni strzelajacy do zolnierzy
                rosyjskich. To wojna partyzancka, z tym trzeba sie liczyc. A to w Beslanie to
                totalne zezwierzecenie - przepraszam zwierzeta.
                • Gość: Reakcja Przed Beslanem bylem... IP: *.ip-pluggen.com 06.09.04, 00:41
                  ...jeszcze czlowiekiem o umiarkowanych pogladach. W Piatek otworzylem oczy.
              • Gość: Z Re: Tchórze zabijający dzieci strzałem w plecy IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 06.09.04, 04:04
                Przebywalem w Egipcie i musze przyznac ci racje. Uwazam ze zeby zabierac glos w
                dykusji nalezalo by pomieszkac w ktoryms z krajow muzulmanskich i postudiowac
                koran.
                Dodam od siebie ze zaden z krajow muzulmanskich (z wyjatkiem Turcji) nie jest w
                stanie stworzyc silnej i nowoczsnej armi. Stad ich walka to wysadzanie
                samolotow pelnych bogu ducha winnych pasazerow, podkladanie bomb, ataki na
                szpitale a teraz szkoly.
          • Gość: Obywatel Re:NIE WSZYSCY POTĘPIAJĄ CZECZENÓW- są myślący też IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:34
            • Gość: . TWIERDZISZ, ZE CZECZENI MAJA COS WSPOLNEGO Z TYM IP: *.range81-156.btcentralplus.com 05.09.04, 15:04
              MASOWYM MORDEM NA OSETYNSKICH DZIECIACH? Przeciez i rzad emigracyjny w
              Londynie, i organizacje czeczenskie temu kategorycznie zaprzeczaja - twierdza,
              ze wsrod terrorystow Czeczenow nie bylo. A wiec Czeczeni to zbrodniarze, czy
              tez lgarze - wybieraj. A moze lgarzem jestes Ty sam?
              • Gość: michal Re: TWIERDZISZ, ZE CZECZENI MAJA COS WSPOLNEGO Z IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 15:10
                Nie badz smieszny. Do czegos takiego nie przyzna sie zaden "rzad" - to
                samobojstwo polityczne.
            • Gość: łysy Prawnik Re:NIE WSZYSCY POTĘPIAJĄ CZECZENÓW- są myślący te IP: *.Siedlce.nett.pl 05.09.04, 19:05
              Cieszę się,że jest Pan myślącym człowiekiem wobec czego proszę pomyśleć,że pod
              długich latach prowadzenia wojny w różny spośob ludzie podpisali tzw. Konwencje
              Genewskie.
              Jeśli Czeczeni, oczywiście ich część, ma zamiar wywalczyć wolność wbrew tym
              zasadom( konwencjom) to Mnie jrest nie podroze i ja nie chę mięć takich
              kolegów. ( ja pamiętam ,że nie tak dawno jeden pytał >chcecie wojny totalnej<

Jednak uważam ,że myślenie ma przyszłośźć.
              z POważaniem.
              łysy Prawnik

• Gość: Russki Re: ta Pani to napewno funkcjonariuszka KGB IP: 65.203.88.* 06.09.04, 04:02
          Idiot. Nie masz glowy.
        • Gość: aw Re: ta Pani to napewno funkcjonariuszka KGB IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 06.09.04, 20:33
          Gdyby powiedziała, że antyterroryści zamordowali 50 dzieci na jej oczach, a po
          wszystkim ją na deser zgwałcili, byłaby dla ciebie dzielną patriotką. Dla mnie
          jej opowieść brzmi dość spokojnie i logicznie po tej całej histerii, domysłach
          i wymysłach.
        • Gość: Tomek Re: ta Pani to napewno funkcjonariuszka KGB IP: *.tampabay.rr.com 06.09.04, 20:38
          Gość portalu: grzegorz napisał(a):

> nie przypadkiem atak nastapil po tej parodi zfalszowanych wyborach

Tylko dlaczego atak przygotowywano tygodniami czy miesiacami gromadzac caly
          arsenal amunicji i bomb?
    • Gość: kazet Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.oleszyce.sdi.tpnet.pl 05.09.04, 10:58
      ... ale nasi "mądrale" i tak więdzą najlepiej (żenada)
    • Gość: ZZ Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.top.net.pl 05.09.04, 10:59
      Dyrektorka szkoły musi być lojalna wobec władz państwowych i kropka. Wcale więc
      nie dziwi mnie jej wypowiedź.
      • kontrkultura Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił 05.09.04, 11:01
        Pan ZZ jak zwykle wie najlepiej. Ciekawe co na to inni eksperci...
        • Gość: meerkat A miala powiedziec PRAWDE i stracic POSADE??n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 13:13
          • kontrkultura człowieku... 05.09.04, 13:40
            możesz sobie wierzyć, że terrorysci (może jednak bojownicy, co?) przyszli tam
            pokojowo, byli mili, życzliwi ale powiedz czy masz do tego jakiekolwiek
            logiczne podstawy? Czy może nadal chcesz widzieć świat według wyrobionej
            niegdyś romantycznej opinii?
            • Gość: MM Re: człowieku... IP: *.dyn.optonline.net 06.09.04, 02:24
              Wypowiedz twoja, niestety, jest bledna z zalozenia. Meerkat to nie czlowiek,
              wiec takie argumenty po prostu do niego nie przemowia.

On i tak wie lepiej.
          • Gość: pieprzycciebie Re: A miala powiedziec PRAWDE i stracic POSADE??n IP: *.hcg.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 13:48
            kobieta przeszło piekło, przez 3 dni była zakładnikiem, była z 1000 innych
            ludzi stłoczona w jednym pomieszczeniu, na własne oczy widziała śmierć swoich
            uczniów, czy ty k..wa myślisz, że pierwsza rzecz o której ona myśli to posada?
            W tej szkole?
            • Gość: realista Re: A miala powiedziec PRAWDE i stracic POSADE?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 13:58
              A jest tam INNA?! ;-)))
          • Gość: Sasza Wersje tej kobiety potwierdza dr Roszel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 18:56
            A przeciez jezeli chcieli z nim rozmawiac nawet te zboje, to jemo obiektywizmu
            nawet ktos taki jak ty nie ma prawa odmowic.
    • Gość: ? Polko i inni "fachowcy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 11:06
      Przed totalną krytyką Rosjan radziłbym wszelkiej maści Polkopodobnym frajerom
      zastanowić się, że odbijanie 1400 osób z rąk plutonu terrorystów uzbrojonych po
      zęby i gotowych umrzeć to nie to samo co atakowanie kompanią Gromowców
      platformy wietniczej strzeżonej przez kilku pijanych irakijczyków. Jestem
      ciekaw co stałoby się w podobnej sytuacji w Polsce. Nie dośc, że wszyscy
      terrorysci by uciekli to pewnie nie przezyłby żaden zakładnik i przy okazji
      zgineło kilka plutonów wojska (vide Magdalenka).

All in all telewizyjnej propagandy nie zagadasz a "niezależni" komentatorzy
      wmówią ciemnocie, że Putin to morderca własnych obywateli.
      • Gość: Rozsadny Re: Polko i inni "fachowcy" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.09.04, 11:30
        NIe lubie odpowiadac na tego typu komentarze, bo zwykle ich autorzy maja juz
        wyrobiona sztywna opinie i nic do nich nie przemowi. Radze, wysluchaj jeszcze
        raz opinii Polko i innych fachowcow (bez cudzyslowia). Polko podkreslal
        profesjonalizm Specnazu we wczesniejszych akcjach. Tytaj chodzi o fatalne
        przygotowanie zaplecza; nie udzielanie pierwszej pomocy na miejscu, brak
        karetek i lekarzy, drogi przejazdu zablokowane przez rozhisteryzowany (czemu
        trudno sie dziwic) tlum. O "pijanych Irakijczykach" rozmawiaj sobie z kolesiami
        przy piwie, a nam oszczedz swych amatorskich opinii.
        • Gość: Wcaław Dużo racji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 11:53
          Mam jednak taką uwagę. Obserwując relacje z Osetii dostrzegłem przede wszystkim
          że jest tam duża bieda. Rosja poza Moskwą, i być może Petersburgiem to
          właściwie bardzo biedny kraj. Organizacja służb ratunkowych wymaga natomiast
          znacznych nakładów, co zresztą wiemy z dyskusji w naszych mediach, mjąc na
          uwadze chociażby stan naszych szpitali.

Mam też i drugą refleksję. Parę lat temu mieszkałem w południowej Francji, w
          dość dużym mieście, w Montpellier. Pewnej soboty posłyszałem, huk, trzask i
          kiedy spojrzałem przez okno zobaczyłem młodego człowieka, leżącego na ulicy, a
          obok jego motor. Ów młodzieniec skręcał się z bólu, jego ręka była chyba
          złamana. Ponieważ było to na jednej z głównych ulic, bardzo szybko zbiegł się
          tłum gapiów, ktoś zadzwonił na pogotowie. Po mniej więcej 20 min, zjawiła się
          karetka (byli to strażacy), spokojnie obejrzeli miejsce zdarzenia, nalożyli
          rękawiczki, i nie spiesząc się zaczęli spisywać personalia owego młodziana,
          który cały czas pojękiwał z bólu. Ów nieszcęśnik znalazł się w kartece po
          kilkunatu minutach od jej przyjazdu, a odjechał z miejsca zdarzenia po 45-50
          min. Musze powiedzieć, że traktowanie owego młodziana przez
          tych "wykwalifikowanych" ratowników była dla mnie trochę szokujące.

Znając nasze realia, trudno by mi było wyobrazić sobie jak można ewakuować koło
          tysiąca ludzi, w sposób sprawny. Byc może potrafią to robić w Izraelu czy
          Wielkiej Brytanii, ale nie sądzę, że w Polsce.
          • Gość: zasmucony :((( Re: Dużo racji IP: *.amwaw.edu.pl 05.09.04, 13:34
            Witam. Nie jestem fachowcem w tej materii ale wyobrażałbym sobie, ze w takiej
            sytuacji juz od pierwszej minuty opracowuje sie plan odbicia zakładników, a
            negocjacjami niech zajmuje sie inna grupa. Zasmucony jestem, bo ogladając
            relacje telewizyjne nabrałem takiego przekonania jakby tam czekano na wynik
            negocjacji a jeśli one nie dadza skutku dopiero beda myslec o ataku. Ogladałem
            to "na żywo" i ze smutkiem stwierdzam, że nie było tam widać nawet odrobiny
            profesjonalizmu,w mojej ocenie rzecz jasna. Można było odniesc wrażenie, że tam
            nikt nie dowodzi żołnierzami, milicjantami. Straszną rzecza jest to, że zginęło
            tam aż tyle osób, w tym tyle dzieci, ale czy nie sądzicie, że gdyby nie było
            tam takiego chaosy jaki wszyscy widzieliśmy, to inaczej spoglądalibyśmy na taki
            ogrom ofiar? Myślę, że tak,że mielibyśmy przekonanie, że dołożono tyle
            staranności ile było można, a tak ciągle gryzie taka niepewność, ze był to
            żywioł i jak to żywioł trudny jest do zapanowania. Szczerze mówiąc to nie
            jestem przekonany czy ma sens moja i pozostałych tu osób pisanina. Westchnijmy
            lepiej w ciszy do Boga i urońmy lzę za tych co życie oddali, i pokładajmy
            nadzieje, że to sie już nie powtórzy. Patrzmy co sie wokół nas dzieje i
            reagujmy, nie dajmy wszelkim bandytom. Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego
            odpoczynku w ten weekend.
        • Gość: rowniezrozsadny Re: Polko i inni "fachowcy" IP: *.physd.amu.edu.pl 05.09.04, 12:52
          Pan pulkownik Polko (przynajmniej w relacji na portalu w
          Gazecie) nic takiego nie powiedzial o akcji. Pan pulkownik
          powiedzial, zanim jeszcze cokolwiek bylo wiadome o przebiegu,
          a zwlaszcza przyczynach akcji, ze atak na szkole jest
          'efektem radzicekej mentalnosci' oraz sugerowal, ze
          wladze rosyjskie z premedytacja dopuscily do zamordowania
          ofiar. W tym miejscu jasniejszym staje sie dalczego pan
          pulkownik musial pozegnac sie ze sluzba. Nawet w wojsku
          potrzebne jest pewne minimum inteligencji.
          Natomiast uwagi krytyczne (sluszne niestety) o organizacji
          akcji pochodzily od prawdziwych fachowcow. Przy okazji
          rowniez zdezawuowali wiekszosc calego tego medialnego
          belkotu, ktory polscy tzw. dziennikarze wydali z siebie
          przy okazji. Miedzy innymi w sobotniej Panoramie zabrzmial
          taki (jedyny) glos rozsadku speca od szkolenia antytrrorystow,
          ktory na dodatek mial bezposredni prywatny kontakt
          z komadosami na miejscu. Niestety - kropla w
          morzu debilizmu.
          • Gość: Polmos Dr Karolczak to jest spec...nie powiem od czego:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:05
            • Gość: rrozsadny Re: Dr Karolczak to jest spec...nie powiem od cze IP: *.physd.amu.edu.pl 05.09.04, 14:26
              A moze jednak. Smailo! Tu sami swoi. A zaraz potem
              w punktach uzasadnienie, gdzie sie mylil lub nie mial racji.
              1) Akcja na szkole byla 'atakiem','zaplanowanym odbiciem',
              'szturmem' czy nie byla?
              2) Czy akcja w szkole byla akcja ratunkowa powzieta w chwili
              wybuchu i rozpoczecia strzelaniny do dzieci, czy nie byla?
              3) Czy w akcji uczestniczyly jednostki 'specnazu',
              czy nie uczestniczyly?
              4) Czy byla inna mozliwosc niz 'stac i przygladac sie, albo ruszyc do
              szturmu' czy nie
              5) Ktore z podanych ocen liczbowych przewidywanej liczby
              ofiar podane prze 'nie powiem kogo' byly bledne (na razie
              zgadzja sie z podawnymi w prasie).

Jezeli nawet dr K. jest jakims niebezpiecznym dewiantem albo
              mitomanem (nie znam czlowieka), a mial racje to tym gorzej dla
              calej tej reszty durniow.
              No to kim jest dr K.?
              • Gość: WTL Chodzi o Marcina Kosska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:38
              • Gość: Polmos Jest doktorem Karolczakiem! Spytaj się ludzi! :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 16:04
        • Gość: Sasza Re: Polko i inni "fachowcy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 19:01
          Otoz nie tylko. Polko powiedzial tez, ze w Rosji wszystko sie rozwiazuje
          silowo, ze nie iczy sie z zyciem ludzkim i to nieco godzina po rozpoczeciu
          akcji ratunkowej gdyz tak wlasnie trzeba nazwac to co sie w Beslanie wydarzylo.
          Ale Polko wie lepiej. Palant.
    • Gość: Felicjan Czy do ocalonych zalicza 350 (600) martwych? IP: *.crowley.pl 05.09.04, 11:10
      Operacja sie udala, tylko pacjent zmarl? Ciekawe trzeba miec kwalifikacje
      intelektualne i moralne, azeby byc dyrektorem rosyjskiej szkoly.
      • Gość: Cynik A kto mówi, że się udała? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 11:18
        Czyżby Putin? Być może o "udanej" operacji informuje się a naszych mediach, ale
        nie w rosyjskich. Poza tym nasi fachowcy, mam tu na myśli ludzi znających się
        na antyterroźmie są bardziej oszczędni w komentarzach. Najwięcej mają do
        powiedzenia dziennikarze, nienawykli do rzetelności zawodowej, gdyż od
        dziennikarzy tego się zwykle nie wymaga. Nie tylko w Polsce.
      • Gość: mariuszko Re: zachowanie p.dyrektor szkoły IP: *.crowley.pl 05.09.04, 11:21
        Felicjanie,
        wejdź do dużego centrum handlowego,
        w którym jednocześnie przebywa 1400 osób,
        płci i wieku przeróżnych,
        i wyobraź sobie zatrzymanie ich na trzy dni
        bez wody i jedzenia.
        Jedyne, co może zrobić dyrektor szkoły
        w takiej chwili, to przytulić najbliższe dziecko.
        Zapalmy świeczkę ku pamięci i przestrodze
        tych stu z okładem dzieci (z rodzicami i nauczycielami),
        które przyszły do szkoły pierwszy dzień po wakacjach
        po śmierć.
        Może minuta ciszy w szkołach w poniedziałek, jak to zaproponował
        p.Marek Borowski?
      • Gość: zbud Re: Czy do ocalonych zalicza 350 (600) martwych? IP: 212.160.138.* 05.09.04, 11:35
        do felicjana czytaj durnoto -"nas" tzn . żywych . Jak można
        ocalić zmarłych?
      • Gość: ewka Felicjan - a co ty o tym wiesz, że tak ironizujesz IP: *.toya.net.pl 05.09.04, 16:01
        prawdopodobnie identyczne jak w Polsce i podobnie jak u nas każda dyrektorka
        szkoły, tak jak każdy inny będzie do końca życia pamiętała umierających
        uczniów. jakie to ma znaczenie że rosyjska szkoła(właściwie osetyńska)- z
        wyjątkami to Rosjanie są takimi samymi słowianami jak my. Tobie też propaganda
        zmieniła poglądy - a szkoda bo najlepiej poznać coś lub kogoś a później
        wypowiadać się i tworzyć poglądy.
    • Gość: Ukośnik Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.chello.pl 05.09.04, 11:14
      Dla mnie brzmi to bardzo wiarygodnie.
    • Gość: Magda Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 05.09.04, 11:20
      Dołączam się. Ci ludzie przeżyli tylko dzięki specnazowi. A terroryści to
      bydło - jak można było traktować tak dzieci ???? Mówię tu o PREMEDYTACJI !!!!
      Nie można porównywać czeczeńskich dzieci ginących w wyniku działań wojennych (
      bez względu czy są słuszne czy nie) z tym co to bydło zgotowało zakładnikom w
      oblężonej szkole. Mnie się nasuwa tylko jedno porównanie - to co faszyści
      robili z Żydami za okupacji.
      • Gość: mariuszko Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.crowley.pl 05.09.04, 11:25
        w nawiązaniu do mojego poprzedniego postu,
        zastanówmy się, jaka byłaby reakcja świata
        (i nasza), gdyby specnaz, na huk wybuchu bomby,
        nie ruszył do szturmu?
      • Gość: Valhala Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.net 05.09.04, 11:37
        Popieram, to co powiedziała dyrektorka wydaje się logiczne. Strzelanie dzieciom
        w plecy to poziom nienawiści, który trudno będzie komuć przekroczyć. Ludzie
        którzy to zrobili byli opętani albo psychicznie chorzy.

To co rosjanie wyprawiaja w Czeczeni można porównać tylko do okupacji
        hitlerowskiej. Mimo to "bojownik" który zabija niweinnych ludzi to dla mnie
        bestia w ludzkiej skórze.

Brakuje im celów militarnych ? Mało mają ruskiego wojska w Czeczenii ? To samo
        tyczy się Al-qaidy, Hamasu i podobnych band szajbusów.
      • Gość: ziigi Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 05.09.04, 11:38
        Myślenie nie boli, wierzę tej Pani, a to z prostego powodu, oglądnijcie sobie
        zdjecia, conajmniej na jednym znich widać dziurę w ścianie sali gimnastycznej i
        widać że dziura została wybita ładunkiem wybuchowym od środka. To teraz
        zapraszam wszystkich "fachowców do podobnego pomieszczenia i odpalimy ładunek
        wybuchowy, zobaczymy jak to fajnie i fachowo można się wówczas ewakuować.
        Przypominam że na tej sali było co najmniej 1000 ludzi! A skoro terroryści byli
        tacy szlachetni to po co powiesili te ładunki, jak chcieli uzyskać podobny
        efekt psychologiczny mogli powiesić worki z piaskiem i też by było fajnie.
      • Gość: http://pamietamy.t Re: jakby ci krewnego odali z helikoptera pod nogi IP: *.bnut37008.e.brasiltelecom.net.br 06.09.04, 07:46
        z wysokosci 40m to ciekawe co bys mowila

pytaniem retorycznym w twoim przypadku jest
        co powiesz dzisiaj rodzinom gornikow z wujka?

pamietamy.tripod.com
    • Gość: Travel Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.acn.waw.pl 05.09.04, 11:35
      "Osetyjskie władze nie puszczają rodzin byłych zakładników z Biesłanu do
      rannych krewnych - twierdzi dziennik "Gazieta" na swoich stronach
      internetowych. Osób, które nie znalazły na listach rannych członków swoich
      rodzin, nie dopuszcza się też do ciał zabitych. Rosyjskie źródła medyczne
      informują natomiast o znacznie wiekszej ilości rannych znajdujących się w
      szpitalach niż to podają media - oficjalna liczba ofiar to 330, podczas gdy
      według pracowników kostnicy we Władykaukazie znajdują się tam już 394 ciała, a
      zwłoki ofiar przewożono też do innych kostnic.

LEKARZOM WŁADZE ZABRAŁY TELEFONY KOMÓRKOWE i zakazały rozmawiać z własnymi
      rodzinami. Od wczoraj lekarze nie byli w domach. Jeden z lekarzy powiedział
      korespondentowi rosyjskiej "Gazety", że sytuacja rannych bardzo róźni się od
      tego, co pokazują media. Według jego danych, w szpitalach znajduje się o wiele
      więcej rannych niż oficjalnie podają władze i bardzo duża ilość jest w ciężkim
      stanie."

Ja sobie nie wyobrażam takiej sytuacji w Polsce.
      W Rosji lekceważy się ludzi, ich uczucia, strach i przerażenie.
      Liczy się tylko prestiż władzy, państwa i jego "przywódców".

W Polsce uruchomionoby specjalne infolinnie, zatrudniono sztab psychologów, nie
      pozostawionoby rodzin ofiar samym sobie.

W Rosji zapewne po wyplacie odszkodowan wymusi sie pod jakimis grozbami zakaz
      udzielania informacji komukolwiek. Tak samo, jak po zamordowaniu robotnikow w
      1970 w Gdyni SB znecala sie psychicznie nad rodzinami ( szybkie ciche pogrzeby,
      zeby ukryc rzeczywista liczbe ofiar).

I w Rosji ( na UKrainie zresztą też) jest tak zawsze, jak zdarza się większa
      tragedia z ofiarami śmiertelnymi i dużą ilością rannych.

W Polsce i w Europie w takich sytuacjach pomaga się rodzinom. Tam się lekceważy
      i zastrasza.

Nikt w Polsce nie ma prawa odebrać lekarzowi telefonu, ani zakazać informowania
      rodzin o stanie zdrowia ich bliskich. Przeciwnie, prawo lekarzy do tego
      zobowiązuje. Lekarz poza tym jest autonomiczny i żaden policjant nie może mu
      rozkazywać. Co najwyżej może prosić o pomoc, co często ma miejsce.
      • Gość: sam Byłeś we Wrocławiu w czasie powodzi? IP: 195.116.199.* 05.09.04, 11:51
        gościu ty jesteś albo pier... albo nawiedzony. Nie chciałbym aby podobna
        tragedia zdarzyła się w Polsce, lecz gdyby się zdażyła to jednego jestem
        pewien - profesjonalizmu działania od naszych władz się nie odoczekasz.
        Byłeś we Wrocławiu w czasie powodzi? Widziałeś jak wyglądał
        ich "profesjonalizm"? Najpierw zapewnianie wbrew faktom że nie ma się czego
        obawiać. Ja z internetu wiedziałem ż e zmiotło już Opole i inne miasta
        a tu we wrocławskiej tv uspokajająca sielanka. Nie zalało całego miasta
        (w tym Starówki) tylko dlatego że zwylki mieszkańcy rzucili się i z narażeniem
        budowali kilkumetrowej wyskości zapory i wały. Chcesz wiedzieć jak wyglądał
        profesjonalizm władz? Otóż w trakcie powodzi we wrocławskiej tv nadano komunikat
        że sztab antypowodziowy poszukuje map poziomicowych miasta Wrocław! Za dwie
        godziny nadawany jest następny komunikat: mapy już są, ale poszukiwana jest
        osoba która potrafi te mapy czytać! Więc nie opowiadaj mi głodnych kawałków
        w stylu "u nas to by było..." Nie chcę myśleć co by było u nas...

• Gość: michal Re: Byłeś we Wrocławiu w czasie powodzi? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 12:32
          Potwierdzam. Chaos byl kompletny. Pomimo ze wiedziano jaka fala jest w Opolu
          nie bylo zadnych powazniejszych przygotowan we Wroclawiu. Dopiero za "piec
          dwunasta" zaczeto ustawiac worki z piaskiem, czesto w sposob nieprzemyslany.
          Byl pomysl, by rozladowac fale powodziowa pod Wroclawiem, ale mieszkancy
          okolicznych wioch nie dopuscili do tego, mowilo sie tez, ze niektorzy
          czlonkowie wladz wojewodztwa, maja tam swoje rezydencje i to oni sie na to nie
          zgodzili. Po powodzi brakowalo urzadzen do odpompowywania i uzdatniania wody -
          Niemcy pomogli przysylajac swoje. Tak w skrocie wyglada profesjonalizm w
          Polsce. Przypomnijcie tez sobie, jak poczatkowo Cimoszewicz mowil, ze kto sie
          nie ubezpieczyl ten sam sobie jest winien - ta uwage zwlaszcza polecam tym,
          ktorzy pisza o znieczulicy wladz Rosji.
      • Gość: Sasza Komu wierzysz??? Wyborczej??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 19:24
        Wojciechowski w piatek pisal juz o 800 ofiarach!!! Gdzie tu odpowiedzialnosc!!!
        Potem mowi z jednej strony, ze rodziny nie sa wpuszczane do szpiatali do
        dzieci - w sumie to trudno sobie wyobrazic by do i tak pelnych szpitali
        wpuszczac jeszcze setki krewnych. pamietaj, ze masa tych dzici jes poparzona i
        wymaga odseperowania od wszystkich, ktorzy moga oznaczac infekcje. A z drugiej
        strony ten sam Wojciechowski opisujac nocna wizyte Putina wjednym ze szpitali
        mowi, ze rodzice nie cheili z Putinem rozmawiac i uciekali sprzed kamer. To w
        koncu jak. Wpuszcza sie rodzicow do szpitali czy tez nie wpuszcza. Niech
        Wojciechowski sie zdecyduje.
        W Rosji robi sie wszystko by jak najszybciej informacja o tym kto gdzie lezy
        dotarla do rodzin. To stad robi sie zdjecia nieprzytomnych i zszokowanych
        dzici, ktore nie potrafia podac swego nazwiska. Poza tym bardzo duzo cial
        jeszcze nie rozpoznano, a u nas caly czas sie podkrela, ze setki rodzin nie
        wiedza co sie stalo z ich dzicmi. Niestety, wszystko przemawia za tym, ze wiele
        z tych zaginionych dzieci to wlasnie to niezidentyfikowane ciala. To nie jest
        kwestia 1-2 dni by rozpoznac ciala czasem doszczetnie spalone.
        I dlaczego caly czas mow sie, ze Rosja chce ukryc liczbe ofiar. jakies dowody
        poza glupimi stereotypami. I jeszcze jedno. Ze w Rosji nie licza sie z zyciem
        czlowieka. Nie tak dawno cala Rosja, a mysle, ze i choc czesci Europy,
        przezywala akcje ratunkowa w jednej z kopaln. Pod ziemia zostalo odcietych
        ponad 50 gornikow. Ich koledzy-ratownicy ogromnym wysilkiem przebili sie z
        sasiedniej kopalni z narazeniem wlasnego zycia, gdyz metan caly czas byl
        grozny. Ocalono niemal wszystkich. Nie udalo sie uratowac 2.
        Wiec nie pieprz takich farmazonow.

Sasza
        • Gość: @ Masz rację Sasza-on i inni są chorzy na nienawiść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 23:53
          Masz rację Sasza-on i inni są chorzy na nienawiść do Kremla, do Rosji a może i
          do Rosjan.
          Kogo oni posyłają jako korespondentów do Rosji?
          Przecież ci ludzie starają się wykazać przed szefami nienawiścią i robią różne
          manipulacje w stylu PRLu.
          Bater dziś nieco spasował w TWN ale widać, że coś ruszyło go po pierwszych
          pogrzebach tych nieszczęsnych maleństw.
          Rosja to Rosja a Rosjanie to ludzie.
          Zawsze to rozgraniczam i wiem, że Rosjan można polubić.
          A państwo?
          Ehh. Nie mają do niego szczęścia...
          A czy my, Polacy mamy szczęście do dobrej władzy?
          Eh...
          Mickiewicz pisał w Epilogu do "Pana Tadeusza":
          "A jeśli czasem i Moskal się zjawił/
          To tyle po sobie pamiątki zostawił,/
          Że był w błyszczącym i pięknym mundurze/
          Bo węża tylko znaliśmy po skórze."
    • Gość: Travel Ładunki w szkole założono dużo wcześniej... IP: *.acn.waw.pl 05.09.04, 11:39
      ..podobno podczas remontu przeprowadzanego w wakacje.
      Obawiam się, że Pani Dyrektor będzie musiała wyjaśnić, jak to się stało, że
      każdy mógł wejść i wyjść do budynku.
      Przypominaim, że jest to rejon zapalny.

Nie pytam się, gdzie były służby państwowe, bo zadaniem tych w Rosji jest
      ochrona funkcjonariuszy państwa, a nie zwykłych obywateli.
      Życie tych się w Rosji tak naprawdę mało liczy.
      • Gość: zwykly pani Dyrektor... IP: *.dialup.online.no 05.09.04, 11:47
        ...specnas nas ocalil!. Liczba zabitych, co wiadomo, ponad szesset, wyglada na
        to ze bedzie wiecej, ale specnas nas ocalil! O sobie ona mowi?, co jej te
        kaukaskie dzieci, co tam innych ludzi, wazne ze ona bezwstydna ocalala!
        • Gość: Valhala Re: pani Dyrektor... IP: *.net 05.09.04, 11:49
          Te a właściwie to o co co chodzi.
          • Gość: zwykly Re: pani Dyrektor... IP: *.dialup.online.no 05.09.04, 12:00
            ...o to tow. "Kwasniewski" chodzi, ze prawie wszystkie dzieci wymordowano, jak
            czytasz umiesz.
            • Gość: Valhala Re: pani Dyrektor... IP: *.net 05.09.04, 12:24
              To wszyscy wiemy - podejrzewam jednak, ze sam nie wiesz o co ci chodzi. Na
              marginesie nie obrażaj mnie towarzyszem i na dodatek Kwasniewskim.
              • Gość: zwykly Re: pani Dyrektor... IP: *.dialup.online.no 05.09.04, 18:14
                ...wcale nie jest moim zamiarem cie obrazac, mowe tylko masz kwasniewskiego.
        • Gość: zbud Re: pani Dyrektor... IP: 212.160.138.* 05.09.04, 12:08
          a ty dałbyś sie zabić w pierwszym szeregu - napewno???
        • Gość: Dziadek Re: pani Dyrektor... IP: *.kom / *.kom-net.pl 05.09.04, 12:12
          JAK PANU NIE WSTYD ! KWESTIONUJE PAN OCALENIE OSOBY ! PANA MORALNOŚC JEST POD
          WIELKIM ZNAKIEM ZAPYTANIA. CZY PAN WIE, ŻE ROSJANIE ZGŁOSILI GOTOWOŚĆ
          ZASTĄPIENIA KAŻDEGO DZIECKA TRZEMA ZAKŁADNIKAMI DOROSŁYMI. I BYLI NA TO
          OCHOTNICY. A PAN JEST "zwykly", ALE G... ! PAN JEST WYPCHANY ODOREM
          ANTYROSYJSKOŚCI I NIE POMOŻE PANU ŻADNA WIEDZA O TEJ POTWORNEJ TRAGEDII.
          PRZESYŁAM WYRAZY WSPÓŁCZUCIA I SMUTKU WSZYSTKIM CIERPIĄCYM Z POWODU TEGO
          ZWYRODNIAŁEGO POSTĘPOWANIA.
          • Gość: zwykly Re: pani Dyrektor... IP: *.dialup.online.no 05.09.04, 18:22
            ...nie kwestionowalem ocalenia ani jednej osoby, drogi dziadku, wrecz
            przeciwnie, kwestionowalem slowa pani dyrektor ktora, propagandowo bronila
            zoldakow armii sowieckiej a nie rosyjskiej, bo rosyjska by sie tak nie
            zachowala.
            Olbrzymia wiekszosc dzieci wymordowana w wyniku agresywnego dzialania
            komunistow w Rosji a tu zaslepiency i na uslugagach stojacy o zaslugach szatana
            bredza. Niestety oburzenie a moze i skleroza bezmyslna w obliczu tej
            potwornosci rozum odbiera...biedaku!
            • Gość: Z Re: pani Dyrektor... IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 06.09.04, 04:27
              >Niestety oburzenie a moze i skleroza bezmyslna w obliczu tej
              > potwornosci rozum odbiera...biedaku!
              Tobie nie odebrala bo nigdy go nie miales.

• Gość: blek 'Szturm miał 3 fazy' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 11:52
      Czy tak wygląda relacja naocznego świadka? Widać dobrze wykuła wersję jaką jej
      podsunięto...
      • Gość: Z Re: 'Szturm miał 3 fazy' IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 06.09.04, 04:30
        > Czy tak wygląda relacja naocznego świadka? Widać dobrze wykuła wersję jaką
        >jej podsunięto...
        To powiedz w koncu jak naprawde tam bylo nie bedziemy musieli sluchac tej
        posunietej wersji pani dyrektor.
    • Gość: greg jasno postawione cele IP: *.Zabrze.Net.pl 05.09.04, 11:54
      to byla konsekwencja wchodzimy domagamy sie wolnej czeczeni zabijamy i giniemy
      nie ma to tamto np ze strzelano dziecia w plecy
      wiekszosci terrroryst miekla rura i spuszczali z tonu tu patrioci czeczenscy
      byli na tyle zdeterminowani w walce o wolnosc swojego kraju i przeciw marda
      parodi odstawianej przez Putina w ich kraju

Putin i jego mafijna Rosja jest na tyle zdegenerowanym zepsutym ociemnialym
      krajem ze jedyna odpowiedzia moze byc bestialstwo trudno to pojac ale tak
      naprade nie wiemy co ruskie odstawiaja w czeczeni
      • Gość: zwykly Re: jasno postawione cele IP: *.dialup.online.no 05.09.04, 12:03
        ...wiemy doskonale co "ruskie" wyprawiaja w Czeczenii, morduja dzieci i
        niewinnych ludzi, tak samo jak teraz w szkole!
    • Gość: gaga Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.crowley.pl 05.09.04, 12:01
      Nie dajcie sie zwariować! Metoda kłamstwa jest tam opanowana do
      perfekcji.Przypominam Czernobyl ("nie było awarii") ,Kursk ("podajemy załodze
      tlen i mamy z nimi kontakt"),teatr -zabicie zakładników gazem przez specnaz,itd
      itp.Opowieści pani "dyrektor" wpisuja sie w powyższe- bo to niestety jest dalej
      mentalność CCCP a na czele stoi płk KGB .Wszyscy tą tragedie widzieliśmy na
      ekranie,wiemy co o niej sadzić i nie ma potrzeby nam czegokolwiek "wyjasniać"
      wg klasyki agencji TASS czy radia EREWAŃ .
      • Gość: zbud Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: 212.160.138.* 05.09.04, 12:18
        nowy Lenin się znalazł- czy to twoje sprawy,chcesz ich
        uszczęsliwiać,a może im tz."ruskim"to odpowiada ?Nie mierz wszystkiego
        swoją miarą-nie wiadomo czy nie jest fałszywa.
        • Gość: do zbud Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.crowley.pl 05.09.04, 13:12
          Wymienianie w tym miejscu przez ciebie twórce terroru niejakiego Lenina,jest
          całkowicie na miejscu.Terroryzm wrócił do swojej bolszewickiej kolebki .To CCCP
          zbroił i finansował tzw "ruchy wyzwoleńcze" na świecie,szkolił tzw "studentów"
          na uniwerku im Lumumby w Moskwie (Carlos) itd itp.Dziś nad ta własnego chowu
          maszyneria nie może zapanować!!
          Nie wiem kto zabił dzieci w szkole i nie wiem kogo specnaz ocalił-bo nie wierzę
          w rosyjskie informacje. Smierc dzieci to rzecz straszna lecz nikt mnie nie
          przekona że rosyjskim rodzicom jest obojetne kto ich zabił!!!
          • Gość: Sasza Sprawdz program School of Americas smieciu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 19:32
            Uwazac za tworce terroryzmu Lenina moze tylko glipi nieuk. Terroryzm na co
            najmniej antyczna przeszlosc glupku i bolszewicy mieli do kogo siegac. Pod tym
            wzgledem prekursorami dalece nie bylo.
            Nie wspominajac juz o tym, ze Al Kaida to dziecko CIA z nieprawego loza. Teraz
            te palanty z Lengley nie potrafia nad tym zapanowac.
            • Gość: gaga do saszy Re: Sprawdz program School of Americas smieciu IP: *.crowley.pl 05.09.04, 20:40
              Nick dobrany prawidłowo! Sasza!.Twórca terroryzmu podniesionego do rangi
              polityki państwowej był niejaki Lenin.Zalecam Paweł Sudopłatow "Wspomnienia
              niewygodnego swiadka" i Mitrochin "Archiwum".
              • Gość: Kicia Gaga - Ty się ucz! Teroryzm Lew Trocki wynalazł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 23:56
                Na wycieczce do Grecji na antycznym strychu!
    • Gość: grazyna Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.man.bydgoszcz.pl 05.09.04, 12:02
      Nie ma żadnego usprawiedliwienia dla mordercow dzieci.
    • Gość: bm Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.04, 12:13
      aha, super glos po prostu. szkoda, ze brzmi jak podstawiona pod nos kartka...
      nie widzialam ich twarzy, wszyscy mieli maski... a chwile dalej:mieli silne
      kaukaskie rysy.....
      zenujace jest dla mnei to, ze skurwiele w rosji nie potrafia sie nawet
      przyznac, do jak wielkiej tragedii dopuscily.
      • Gość: zbud Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: 212.160.138.* 05.09.04, 12:21
        a nasi do wszysttkiego się odrazu przyznają-patrz Komisja
        Sejmowa!!!!!
      • Gość: Sasza Nie zapominaj gnido kto tej tragedii dokonal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 19:36
        I wierz mi ciolku, ze wladze zdaja sobie doskonale sprawe czemu nie byli w
        stanie zapobiec. Wystarczylo posluchac wypowiedzi prezydenta Osetii Dzasachowa.
        Zreszta rosyjska TV pokazala te ryje. Nie da sie ukryc maja rysy kaukaskie i
        arabskie.
    • Gość: Valhala Re: do głupiej magdy napisał IP: *.net 05.09.04, 12:18
      Z zawodu jesteś dyrektorem ? I największą satyfakcję sprawia Co obrażanie
      ludzi. Najlepiej anonimowo bo nie mozna dostać po ryju ?
    • Gość: sencha Rosjanie nie sa bez winy IP: *.21307-1-64736c11.cust.bredbandsbolaget.se 05.09.04, 12:19
      Mimo calego wspolczucia dla rodzicow dzieci...
      tak sobie pomyslalam... co robili Rosjanie w 1920 podczas wojny bolszewicko -
      polskiej z ludnoscia cywilna w Polsce, co sie stalo w Orletami we Lwowie, czemu
      tylu mlodych ludzi wykrwawilo sie w Powstaniu Warszawskim bo Armia Czerwona
      tylko na to czekala, co sie pozniej dzialo podczas wyzwalania terenow... juz
      nie wspomne o calym 19 wieku...
      i... poczulam pewna jednak satysfakcje... ze ten monolit jakim jest Matuszka
      Rosija jest jednak nie taki niewzruszony...
      Czeczeni to tez ludzie. a Rosjanie bynajmniej nie traktuja ich w bialych
      rekawiczkach. Przykro mi ... ale... nie sa bez winy...
      Jesli kogos traktuje sie jak bandziora (tak jak Czeczenow) to ten ktos stanie
      sie bandziorem...
      a dla Putina tysiac osob w jedna strone czy w druga... to przeciez nic...
      ludnosci i tak maja zbyt wiele do wykarmienia...dlatego mozna bylo ich
      poswiecic... tak jak marynarzy z Kurska... tam nie dba sie o poszczegolnego
      obywatela, tylko o wielkosc Rosji...
      a skoro obywatele sami daja sie tak traktowac, to nikt im ich godnosci nie
      przywroci... najlepszy przyklad pani dyrektor dziekujaca specnazowi..
      • Gość: o co chodzi Re: Rosjanie nie sa bez winy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 12:23
        uff, to nie jest poprawne... etycznie
      • Gość: Indy Re: Rosjanie nie sa bez winy IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 12:35
        satysfakcje? uwazasz wiec ze smierc niewinnych dzieci to zemsta za ich
        dziadkow? ja nie chce byc karany za przestepstwa mojego dziadka
        • Gość: religioznawca poczytaj o "proroku" IP: *.proxy.aol.com 05.09.04, 16:21
          Kim byl naprawde "prorok"?
          iona.ghandchi.com/Groups/heaven.htm
          www.feistymama.com/bp/mohammed.htm
          Czy nie byloby lepiej gdyby Adam M, wielki prawdomowca, zamiast walkowac temat
          proboszcza ktorego na kolanach prosil o ochrzczenie dziecka, napisal prawde
          o "proroku"???
      • Gość: M Sencha-Rosjanie w1920r.zabijali tylko dziedziców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 12:48
        W 1920 roku bolszewicy nic złego nie robili ludności cywilnej w Polsce.
        Agitowali aby iść z nimi. Polacy byli w ich szeregach.
        Nawet marionetkowy "rząd polski" utworzyli w Białymstoku. Felek Dzierżyński tam
        był, Marchlewski, Kon i inni zdrajcy.
        Moja babcia wspominała, że w sierpniu 1920 roku, kiedy Rosjanie weszli do jej
        wioski, piekła właśnie chleb w domowym piecu.
        Zarekwirowali go jej wydając pisemne pokwitowanie i dając jakieś "bolszewickie
        pieniądze". Wygłodzeni jedli gorący parząc się w usta.
        Deklarowali, że "rewolucyjne wojsko nie kradnie" i babcia dostanie
        po "wyzwoleniu" odszkodowanie.
        Opowiadali, że przyszli "wyzwolić polskich chłopów i robotników spod panowania
        obszarników i kapitalistów".
        Chwalili się, że idą do Berlina pomagać niemieckim robotnikom w rewolucji.
        Byli podobno obdarci, czasem bosi z karabinami na sznurkach ale z ogniem
        rewolucji w oczach.
        Dobrze traktowali chłopów.
        Nie kradli, nie gwałcili ale pili na umór.
        Babcia znała język rosyjski ponieważ będąc panną służyła jako służąca u
        rejenta, który był Rosjaniem a potem do 1914 roku pracowała wraz z dziadkiem
        przy rozbudowie modlińskich fortyfikacji.
        Bolszewicy zabijali w 1920 roku dziedziców - i to całymi rodzinami w dworach.
        Rozstrzeliwali bez sądu naszych oficerów, którzy dostawali się do ich niewoli.
        A. Strug opisuje to w swych powieściach.
        Po kilku dniach babcia zobaczyła ich znowu jak uciekali spod Borkowa pędzeni
        przez wojsko Sikorskiego. Nadzy byli, bez broni, na koniach bez siodeł lub na
        piechotę.
        Nie zatrzymiali się we wsi. Pedzili przerażeni.
        Pod Grodnem dopiero zatrzymali się na moment.
        Dzadek był w tym czasie w Armii Hallera a inni mężczyźni z wioski jako
        ochotnicy na froncie w oddziałach broniących frontu nad Wkrą.
        Same kobiety i dzieci zostały we wsi.
        Inna sprawa jest to co wyprawiali bolszewicy po wejściu na nasze terytorium w
        1939 i 1944 roku.
        Wtedy dokonywali masowych zbrodni na wszystkich Polakach.

• Gość: Sasza Rece opadaja. Zapomnialeas dodac zajecie Grodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 19:38
        czerwienskich w 980 r. Co za plugawstwo.
    • Gość: Valhala Do janosika6 IP: *.net 05.09.04, 12:20
      Witam Janosika6, najczęściej usuwanego z furum.
    • Gość: Indy Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 12:27
      a co ona takiego madrego wniosla do dyskusji?
    • Gość: koliber Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: 149.156.12.* 05.09.04, 12:30
      Mówi tak by zachować stanowisko. To żenujące lizodupstwo.
      • Gość: Franko Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 12:36
        Znasz ja? Jakas blizsza rodzina? Wiesz stary, jestes beznadziejny.
        • Gość: koliber Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: 149.156.12.* 05.09.04, 12:53
          Ją ocalili a zginęła 1/4 zakładników, do tego nie złapano od razu wszystkich
          zamachowców. To akcja pod Putina (niby-przypadkowa).
          • Gość: michal Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 13:09
            > Ją ocalili a zginęła 1/4 zakładników, do tego nie złapano od razu wszystkich
            > zamachowców. To akcja pod Putina (niby-przypadkowa).

Glupoty piszesz koliber. Dyrektorka widziala to na wlasne oczy, bomba spadla
            przypadkowo. Czesc dzieci zaczela uciekac widzac wyrwe w murze, a wtedy bandyci
            zaczeli strzelac im w plecy i zaczal sie szturm. Za duzo jest swiadkow i
            dziennikarzy, zeby mozna bylo zmyslac takie rzeczy. Za duzo filmow
            szpiegowskich ogladales.
            • Gość: koliber Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: 149.156.12.* 05.09.04, 19:05
              A więc wierzysz ruskiej propagandzie.
              Dyrektorka mówi to co jej pozwalają (też ma rodzinę i dzieci).
              Służby specjalne powinny otoczyć szkołe od samego początku, powinny być
              zabezpieczone służby medyczne. Poinni też mieć w planie nagły atak.
              Putin poświęcił dzieci dla swojej kariery i władzy. W takiej sytuacji należało
              negocjować (nawet z Maschadowem).
              A że terroryści (szczególnie Ci islamcy) to s..syny inna sprawa.
              Właśnie dzięki świadkom wychodzi brak profesjonalizmu Specnazu i cynizm Putina.
              • Gość: Sasza Ten koliber ma mozdzek ameby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 19:46
                I co dalby nagly atak?? Myslisz, ze te gnoje nie zdolalby odpalic tych
                ladunkow, ne wystrzelac dziesiatek magazynkow w stloczone na podlogach dzieci.
                Putin nikogu tu nie poswiecal. Te gnoje przyjechaly uczynic z tej sali
                gimnastycznej pandemonium. I nie bylo praktycznie szans by im przeszkodzic.
                Rosajnie robili co mogli. To nie byl szturm proba odbicia zakladnikow, to byla
                rozpalczliwa akcja ratowania kogo sie da. To jak mowil Marcin Kossek. To byla
                akcja ratunkowa pod ogniem bandytow. Ze byl chaos to nikt nie kwestionuje, ale
                zwalac wine na to na antyterrorystow rosyjskich moze tylko dyletant.
                • koliberek33 Re: Ten koliber ma mozdzek ameby 05.09.04, 22:23
                  Gość portalu: Sasza napisał(a):

> Putin nikogu tu nie poswiecal.
                  Poświęcał, a poświęciłby jeszcze więcej dla zachowania pozycji i stanowiska.
                  > Te gnoje
                  Pełna zgoda
                  > Rosajnie robili co mogli.
                  z mizernym efektem.
                  > Ze byl chaos to nikt nie kwestionuje, ale
                  > zwalac wine na to na antyterrorystow rosyjskich moze tylko dyletant.
                  jeśli był chaos, to znaczy, ze akcja prowadzona byłą dyletancko, byle zakończyć
                  okupację bez liczenia się z kosztami.
              • Gość: Kondor Nick Koliber to od tego, że masz małego "ptaszka"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.04, 00:07
    • Gość: adam czym jest garstka zabitych dzieci ? IP: *.Zabrze.Net.pl 05.09.04, 12:31
      wobec eksterminacji narodu czeczenskiego masowej zaglady ludzi
      • Gość: M Jest garstka zabitych niewinnychDzieci Osetińskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:07
        Kanalio bez serca.
    • Gość: European MAPA ETNICZNA KAUKAZU IP: *.oliwa.multicon.pl / *.multicon.pl 05.09.04, 12:31
      Rozmieszczenie narodow kaukaskich.
      www.lib.utexas.edu/maps/commonwealth/ethnocaucasus.jpg
      Kolejna mapa powstala na podstawie spisu ludnosci w Rosji w 1989 r. Do 1992 r.
      Czeczenia i Inguszetia stanowily wspolna jednostke administracyjna w ramach
      Rosyjskiej FSRR. Nastepnie Inguszetia podpisala uklad o wejsciu w sklad
      Federacji Rosyjskiej, Czeczenia pozostala osobno, z nieustalonym statusem.
      www.lib.utexas.edu/maps/commonwealth/russia_ethnic94.jpg
      • Gość: Spostrzeżenie Re: Opinia Dyrektorki na wagę jej kariery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 14:28
        Ale jeden błąd zrobiła. Powiedziała czego żądają zamachowcy: Terroryści mówili:
        "Wycofajcie wojska z Czeczenii a was wypuścimy".
        A miało żadnych żądań nie być, oni mieli chcieć tylko krwi dzieci (GW).
        Niepotrzebnie puściła parę. A media już tak ładnie opisały zamachowców jako
        dzicz, która nie wiedziała czego chce.
    • Gość: Kafa Re: Dyrektorka szkoły: Specnaz nas ocalił IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.09.04, 12:33
      No i starczy tego wybrzydzania na szturm perfekcjoniści. Zaczął się gdy spadła
      bomba żle przymocowana przez tych łachmytów do sufitu i dzieci zaczęły uciekać
      pod ich ostrzałem (co za sk...yny strzelają do dzieci). Nikczemny akt - papież
      pięknie to ujął.
    • Gość: monti I CO DURNIE? GDZIE GŁOSY POPIERAJĄCE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 12:36
      czczeńskich zbrodniarzy? Czeczen good, Ruski be. Filozofia kalekich umysłów.
      Morderców się eliminuje fizycznie. Czytając bełkot potępiający Putina niech
      wypowiedź dyrektorki będzie chłodnym okładem dla durniów
      kochających "bojowników o wolność Czeczenii".
      • Gość: koliber Re: I CO DURNIE? GDZIE GŁOSY POPIERAJĄCE IP: 149.156.12.* 05.09.04, 12:55
        KGB-owiec Putin i Czeczeni są siebie warci, szkoda, że ucierpiały niewinne
        dzieci. Chociaż beztialstwo terroystów mjest niewątpliwie większe.
      • Gość: Indy Re: I CO DURNIE? GDZIE GŁOSY POPIERAJĄCE IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 13:23
        nie slyszalem o czeczenskich zbrodniarzach, zwlaszcza ostatnio kiedy mowi sie
        tylko o tym ataku rosyjskiej organizacji terrorystycznej specnaz na
        czeczenskich negocjatorow
        • Gość: kali Głuchy jesteś. Idź się leczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 16:10
        • Gość: Sasza Przyslowiowa galicyjska nedza intelektualna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 19:48
      • Gość: gość idź do putina po zapłatę za dobrą robotę dla CCCP IP: *.acn.waw.pl 05.09.04, 15:14
        W Polsce ruscy mordowali ludzi tak samo jak w Czeczeni - tylko dla własnych
        korzyści, zniszczenia oponentów. Dzisiaj twierdzą że tych mordów nie było i
        nadal unikają odpowiedzialności. To samo te bestialskie świnie ruskie robią w
        krajach, które podobnie jak Polska kiedyś zostały wrogo podbite. Polacy
        szczególnie rozumieją czeczenię, bo kiedyś z nami próbowano zrobić to samo. Oni
        to jednak mniejsze państwo, więc nikt się nimi nie zajmuje. Ruskie świnie,
        motłoch powypuszczany z więzień i najgorsze debile robią w czeczenii co chcą -
        bo są bezkarni, Putin legitymuje wszystko. Można mordować i robić z ludźmi co
        się chce. A tej świni wcale bym nie ufał - to były ubek, specjalista od spec
        służ. Ciekawe ilu Polaków ma na swoim sumieniu?
        • Gość: kali Długo nad tym myślałeś czy skorzystałeś z gotowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 16:12
          tekstu z podręcznika agitatora demokracji? Jak widać idiotów nie sieją - sami
          się rodzą, i to z Matki Polki.
        • Gość: . O CZYM ty mowisz? My mowimy o pomordowanych IP: *.range81-156.btcentralplus.com 05.09.04, 17:47
          OSETYNSKICH dzieciach, Albanczyku.
    • Gość: J.K.2 Chwala poleglym Specnaza! IP: *.ip.PeterStar.net 05.09.04, 12:41
      Kosztem wlasnego zycia ratowali dzieci...
      • Gość: koliber Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: 149.156.12.* 05.09.04, 13:01
        Mówisz poważnie???
        Przecież za to im płacą.
        Szkoda, tylko że sa tak mało profesjonalni (jednostki Alfa nie ściągnięto) i
        mają debilnych przełożonych i dowódców.
        • Gość: . I Alfa by niewiele pomogla, nawet SAS 1/3 ofiar IP: *.range81-156.btcentralplus.com 05.09.04, 17:56
          uznawal za sukces. Dobrze, ze nie bylo Gromu - ten dopieto by sprawe spieprzyl.
          A antyterrorysci nie sa od ratowania - jak sama nazwa wskazuje sa od eliminacji
          terrorystow. I za to sie im placi, na calym swiecie.To ani pogotowie, ani straz
          pozarna - nie mylcie pojec, cywile!
          Celowo po raz kolejny powtarzam tu brytalna prawde (moze w koncu po polskiej
          stronie netu jakis komandos sie znajdzie): jednotki antyterrorystyczne MUSZA
          zakladac, ze zakladnicy sa MARTWI, by wogole mogli kogos uratowac. Przy innym
          zalozeniu nie byliby w stanie sprawnie dzialac i zakladnicy i tak byliby
          zamordowani.
          • Gość: koliber Re: I Alfa by niewiele pomogla, nawet SAS 1/3 ofi IP: 149.156.12.* 05.09.04, 19:14
            A dlaczego:
            nie otoczono terenu szkoły
            nie wybito wszystkich zamachowców
            nie zabezpieczono służb medycznych
            nie dopuszczono cywilów na teren walk
            nie pozpolono na mediację Maschadowa
            • Gość: Sasza Koliber nie przemeczaj swoich zwojow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 19:53
              Nie wiadomo czy wybito cala bande. Jest co najmniej 27 trupow i 3 schwytanych.
              Nie da sie wykluczyc, ze ktos sie przedarl, ale w tym chaosie to nie bylo
              niemozliwe. Blad, ale dowodzi tylko, ze zawiodla logistyka. A Maschadow jako
              negocjator?!? Wolne zarty. Co on przedstawia?! Czy zapobiegl najazdowi basajewa
              na dagestan w 99, co bylo bezposrednia przyczyna nowej wojny? Kto go slucha??
              Moze jego zony, ale i tego nie mozna byc pewnym.
              • koliberek33 Re: Koliber nie przemeczaj swoich zwojow 05.09.04, 22:25
                Nie wybito od razu.
                Typowo rosyjska dialektyka: (charakterystyczna dla tamtejszych
                kacyków) "zawiodła logistyka". A więc było dobrze, tylko zawiodła logistyka i
                500 osób zginęło.
                Czyli było bardzo źle.
      • Gość: do JK2 Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.crowley.pl 05.09.04, 13:15
        RATOWALI??? Jesteś tego taki pewien???? A pamietasz Dubrowke ??? Czy znasz
        prawde??
      • Gość: Indy Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 13:36
        a wiec popierasz atak rosyjskich terrorystow na czeczenskich negocjatorow?
        • Gość: michal Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 13:39
          A o jakim ataku piszesz?
          • Gość: Indy Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 14:28
            no kurde, gosc sie z choinki urwal - wszedzi tylko o tym pisza a ten chyba w
            piwnicy zyje..

Czeczenia wyslala swoich negocjatorow do polnocej Osetii. Zatrzymali dzieci bo
            inaczej ich nikt by nie wysluchal. Nikt nie zna szczegolow negocjacji, ale
            trwaly one w miare spokojnie gdy nagle terrorystyczna organizacja SPECNAZ
            otworzyla ogien do negocjatorow. Ci zgodnie z wczesniejszymi deklaracjami
            wysadzili szkole w powietrze..
            • Gość: michal Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 14:37
              Tobie sie nazewnictwo pomylilo. "Negocjatorzy" wysadzajacy szkoly?
              • Gość: Indy Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 14:42
                w samoobronie czemu nie?
                • Gość: michal Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 14:48
                  Wolna Czeczenia sie odezwala. Mam nadzieje, ze ktos ci w koncu skuje morde.
                  • Gość: Indy Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 14:51
                    nadzieja matka glupich
              • Gość: Indy tak na powazne IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 14:58
                oni nie wysadzili szkoly, jeden ladunek sam eksplodowal
                • Gość: michal Re: tak na powazne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 15:20
                  Na powaznie: kto strzelal w plecy uciekajacym dzieciom? Specnaz?
                  • Gość: Indy Re: tak na powazne IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 16:26
                    skoro probowali uciec to sami sa sobie winni - czeczeni napewno ostrzegli
                    zakladnikow zeby nie probowali uciekac
                    • Gość: koliber Re: tak na powazne IP: 149.156.12.* 05.09.04, 19:06
                      Takich fanatyków i skurwysynów jak Indy powinno się rozstrzeliwać bez procesu
                      oni są jak wszyscy fanatycy niebezpieczni.
              • Gość: blondyn Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 15:09
                pozostal tylko jeden jezyk rozmowy z czeczenskimi bojownikami - skuteczny -
                napalm !!!!! o bandytach strzelajacych do dzieci sie nie dyskutuje ! ciszej nad
                ta trumna mondrale polityczne dupki na kreml sie zamachnij jak masz do nich
                zal ! ciszej tam
                • Gość: Indy Re: Chwala poleglym Specnaza! IP: *.wmgalicja.krakow.pl 05.09.04, 16:27
                  pozostal tylko jeden jezyk rozmowy z rosyjskimi terrorystami - skuteczny -
                  naplam !!!!! o bandytach strzelajacych do negocjatorow sie nie dyskutuje !
                  ciszej nad ta trumna mondrale polityczne dupki na grozny sie zamachnij jak masz
                  do nich zal ! ciszej tam
                  • Gość: . Zamknij ryja , dumb Pole. Nie hanb swojej nacji... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 05.09.04, 18:01
            • Gość: . GDZIE TO PISZA? PODAJ LINKI DO MEDIOW W UK IP: *.range81-156.btcentralplus.com 05.09.04, 17:59
              No bo skoroma byc wszedzie... Zreszta widze, ze gorzko zartujesz, choc ten
              temat nie jest nawet do gorzkich zartow...