Dodaj do ulubionych

Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Gomorze

19.12.14, 00:15
Od początku ukraińskiego konfliktu pisałam Igorowi, że niejako moim ulubieńcem wśród oligarchów jest Achmatow. Pisałam, że on jako jedyny oligarcha "nierasowy" -Tatar- będzie miał trudności po puczu, bo dla puczystów jest przybłędą, która przez pomyłkę historii dorwała się do milionów, które jej się z gruntu, z zasady nie należą.

Achmatow jako jedyny oligarcha wydawał mi się od początku kimś, kto nie chce zniszczenia ludności Dombasu. Owszem, zarabiał na tych ludziach, tworzył fortunę ich kosztem (płacąc mało i ich wykorzystując) ale nie szło to tak daleko, by chciał ich ekstrminacji.

Wczoraj Achmatow wysłał na własny koszt pomoc humanitarną dla ludności Donbasu. Wszyscy inni oligarchowie dają kasę na wojnę, zbrojenia, on dał kasę na pomoc ludziom.

Transporty humanitarne Achmatowa zostały zatrzymane przez prywatną uzbrojoną po zęby armię Kołomojskiego - konkretnie bataillon Dnepr-1.

de.ria.ru/politics/20141218/270238458.html

Najwyraźniej przeżycie prorosyjskiej i rosyjskiej ludności nie jest przewidziane w programie innych oligarchów- puczystów. Nie po to Kijów odciął tych ludzi od wypłat należnych ich świadczeń, które sami wypracowali. Nie po to odciął im prąd, wodę, zbombardował sieci zasilania, by Achmatow robił teraz krecią robotę i starał się tych ludzi ratować.

Obserwuj wątek
    • nie-tak Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 00:33
      ten Achmatow tez nie jest swietym jak kazdy oligarcha nie tylko na Ukrainie, czytalam pare artykulow na ten temat, wynika z nich ze Kolomojski dal sie do kudel z Achmatowem.
      Czytalas, Szwajcarzy postawili dopiero teraz pod tytulem znak zapytania, ja juz dawno.
      www.schweizmagazin.ch/nachrichten/ausland/21702-MH17-Abschuss-auf-Wunsch-der-Amerikaner.html
      • eva15 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 00:53
        Nigdzie nie piszę, że on jest święty, bo jako oligarcha święztym być nie może. Ale jest jedynym oligarchą, który zna granice zbydlęcenia.

Zalinkowany artykuł wcale mnie nie dziwi, choć nigdzie o tym żołnierzu nie slychać. Ale - jeśli Ukraińcy strącili samolot, trudno by działali niezależnie.
        • nie-tak Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 01:03
          Rinat Achmatow finansowal tak jak inni Majdan a teraz ubral sie diabel w ornat i dzwoni na msze? Gdzie ta ukrainska zawierucha sie zaczela, czyzby na Majdan jak i jego sponzorzy nie byli jej powodem?

• eva15 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 01:26
            Nic nie wiem o tym,, że Achmatow finansował Majdan. A nawet jeśli, to na pewno nie po to, co teraz się dzieje.
            • nie-tak Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 01:39
              O tym pisaly czasu Majdanu znaczace blogi europejskie, miedzynarodowe (zero hege) jak i amerykanskie.

• adnem.awis Kuriozalny pean. 19.12.14, 00:34
      Achmetow jest uosobieniem oligarchicznej gangreny, która toczyła Ukrainę do Majdanu - i cichym sponsorem późniejszej kacapskiej rebelii; na szczęście na Ukrainie czas jego - i jemu podobnych - powoli się już kończy.
      • romek1612 Ahahaha:-) 19.12.14, 00:49
        adnem.awis napisała:
        >oligarchicznej gangreny, która toczyła Ukrainę do Majdanu

A po majdanie oligarche wybrano na prezydenta:-)

Nawiasem, Walcman wbrew obetnicom nawet nie pozbyl sie biznesu.
        Obetnicom, bo Chochlostan chyba jest jedynym krajem, gdzie prawo zezwala urzedasom jednoczesnie prowadzic interesy, wiec nie musial, a tylko obecal.

I po majdanie tego prawa nikt nie zmenil.

Gubernatorow-oligarchow nikt nie zmenil, kilku oligarchow mianowano na ministrow nowego rzadu.

Przestan bredzic.
        • nie-tak Re: Ahahaha:-) 19.12.14, 01:17
          romek1612 napisał(a):
          > A po majdanie oligarche wybrano na prezydenta:-)
          ------------------------
          Drugiego wybrano za premiera, oligachom obsadzono tez stanowisko mera Kijowa, dlaczego media nie napisza o posiadlosciach Kliczki i w jaki sposob on je zdobyl?
      • nie-tak Re: Kuriozalny pean. 19.12.14, 00:49
        adnem.awis napisała:
        na szczęście na Ukrai
        > nie czas jego - i jemu podobnych - powoli się już kończy.
        ------------------------
        W jakim swiecie zyjesz? Iluzji? oni teraz dopiero sie oblawiaja twoimi, moimi i innych pieniedzmi, ktore sypala i sypie im nadal po cichu unia. Przed miesiacem dostali 500 milionow nie grywien tylko Euro, przedtem miliardy i co? Urzednicy, wojsko dalej bez poborow, gaz musiala im unia zaplacic, dlugow nie splacili ze niedlugo gaz w rezerwowych zbiornikach moze byc zarekwirowany.
        • nie-tak Re: Kuriozalny pean. 19.12.14, 01:09
          Gdyby ukrainscy oligarchowie byli w porzadku, zlozyli by sie na gaz i inne rzeczy dla Ukrainy, przemawiali by za jednoscia spoleczenstwa by utrzymac jednosc kraju, a oni morduja i zwalczaja sie na wzajem przy przyklasku unii jak i zaoceanicznego agresora.
    • wojciech.2349 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 18:55
      Ale ten klient, to Wasz człowiek.
      Tak mi się wydaje.

On już chyba dużego biznesu w Ukrainie nie zrobi.
    • gosc_ze_smolenska Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:04
      Ale lis z tego Achmatowa. Tanczy na dwoch slubach jednoczesnie. To sie nazywa rozkladac przyslowiowe jajka do roznych koszykow.
      • eva15 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:08
        Nie sądzę, że to chodzi tu o spryt. Bo niby czemu inni nie chcą być takimi sprytnymi lisami?
        • gosc_ze_smolenska Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:16
          Bo sa za skapi. Ale jak wiadomo, skapy dwa razy traci.
          • eva15 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:18
            Skąpi? Jakoś na wojnę i mordowanie ludzi na wschodzie Ukrainy kasy nie skąpią. Kołomojski całą prywatną armię ma na utrzymaniu.
            • wojciech.2349 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:23
              eva15 napisała:
              > Skąpi? Jakoś na wojnę i mordowanie ludzi na wschodzie Ukrainy kasy nie skąpią.
              -------------------------------------------------------------
              No finansują chyba zielone ludziki?
              Te zielone ludziki urodziły się po Soczi.

Tak to pamiętam.
            • gosc_ze_smolenska Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:31
              Ewa, prosze Ciebie. Nie pamietasz: кoмy вoйнa, a кoмy мaть рoднa. Na wojnie sie zbija najwieksze fortuny. Armia Kolomojskiego jest jego prywatnym zabezpieczeniem ryzyka z jednej strony, zas z drugiej strony usprawiedliwieniem do dojenia panstwa.
              • wojciech.2349 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:34
                No tak. Wory dzielą się na dobre wory i złe wory.
                Nie wiem, które lubi Effcia.
                • gosc_ze_smolenska Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:38
                  > No tak. Wory dzielą się na dobre wory i złe wory.
                  > Nie wiem, które lubi Effcia.
                  Czego mnie pytasz? Ja tez nie wiem. Musze?
              • eva15 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:53
                No właśnie... Dlaczego więc takie różnice między Achmetowem a Kolomojskim? Przecież niby i to oligarcha i to oligarcha...
                • wojciech.2349 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:57
                  Na miejscu ukraińskich worów uciekałbym od Rosji.
                  Chyba game is over.
                • gosc_ze_smolenska Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 19:59
                  To sa tylko dwa rozne podejscia do zbijania kasy: agresywne i konserwatywne, bardziej i mniej ryzykowne.
                  • eva15 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 20:10
                    Wg mnie Achmatow nie ma szans na dalsze zbijanie kasy na tej nowej "demokratycznej" już Ukrainie. Może jakoś się uchowa jako pomniejszy oligarcha, a i to nie wiadomo. No i pomyśleć, że przed przewrotem to on był najbogatszy...
                    Niby najbogatszy, a jednak na pucz wpływu nie miał. Słabo jest poczciwiec powiązany z międzynarodówką finansów.
                    • gosc_ze_smolenska Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 20:36
                      Ewa, to, ca nagrabil Achmetow, wystarczy jego dzieciom, wnukom i wnukom jego wnukow. W pewnym momencie na pierwszy plan wychodza inne walory, w tym najwazniejszy - czyli zachowanie swojego zycia, co wcale nie oznacza, ze on poprzestanie na dojeniu krowy, po prostu nie musi tak mocno pociagac za cycki jak wczesniej.
                      • eva15 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 21:20
                        Zachowanie życia? I dlatego pozostaje na Ukrainie?

Achmetow zagrabił dużo, ale to właśnie jemu najwięcej zostaje odebrane. Kołomojski w tym czasie się bogaci, Achmetow biednieje.
                        • gosc_ze_smolenska Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 21:55
                          > Zachowanie życia? I dlatego pozostaje na Ukrainie?
                          Chyba bezposredniego zagrozenia dla niego nie ma. Z drugiej strony podtrzymujac nowa wladze zabezpiecza swoja ekzystencje i mozliwosc prowadzenia interesu.
                          • eva15 Achmatow dostał po pupie, ale Niemcy też:-) 19.12.14, 22:36
                            Tak, to pewnie jego kalkulacja i przypuszczalnie ma dla niej jakieś podstawy, pewnie istnieje jakiś mafijny gentlemen's agreement, ale ja podejrzewam, że z dżentelmenami to on do czynienia nie ma:-))

Dla mnie najważniejszym spostrzeniem było, że niby to najbogatszy człowiek na Ukrainie nie jest dla USA (czytaj: międzynarodówki finansów posługującej się USA - największą potęgą militarną świata) żadnym partnerem do rozmów. . To było decydujące, bo wskazywało, że Achmetow nie ma na Ukrainie NIC do meldowania.

Igor w obliczu Majdanu twierdził, że Jaceniuk się nie liczy, bo naród go nie popiera. Ale w tym przewrocie zupełnie nie chodziło o demokrację i poparcie narodu. Po puczu Jaceniuk został szefem państwa i niepopierający go naród wybrał go nagle w tzw. wolnych wyborach:-))).

A tak przy okazji - pani Nuland mówiąc "fuck EU" miała tak naprawdę na myśli "fuck Germany". Merklowej się wydawało, że Niemcy rozdają karty na Ukrainie i ona osadzi na stołku premiera wychowanka Niemiec - Kliczko.
                            Mało gdzie Niemcy w ostatnich latach dostali tak po tyłku od USA jak na Ukrainie.
                    • wojciech.2349 Re: Achmatow - jedyny sprawiedliwy w Sodomie i Go 19.12.14, 20:52
                      eva15 napisała:
                      > Wg mnie Achmatow nie ma szans na dalsze zbijanie kasy na tej nowej "demokratycznej" już Ukrainie.
                      --------------------------------------
                      Chyba masz rację. Jeszcze duuuuuuuużo można ukraść
                      w Rosji.
    • igor-uk15 Achmetow - nie jest jedynym sprawiedliwym... 19.12.14, 20:33
      Ale jest najbogatszym na Ukrainie..On od samego poczatku zajal niejednoznaczna pozycje.Sercem Achmetow-czlowiek byl caly czas z Noworosja,ale Achmetow-biznesmen nie mogl rzucic to,co budowal przez tyle lat.
      W sumie mnie zal tego czlowieka,bo on wstal przed wyborem,ktory bardzo ciezko dokonac.I dlatego on probowal grac na dwa fronty,co moze go w statecznosci zniszczyc.Bo dla junty on jest obcy,jego cierpia tylko dlatego,zeby zachowac pozory legitymnosci tej "wladzy",ale przy byle okazji u niego zabiora wszystko.A i w razie zwyciestwa Noworosji jemu rowniez nie bedzie lekko,bo jak na razie na Donbasie go traktuja,jako zdrajce.
      Achmetow probuje uratowac sytuacje i dlatego zorganizowal konwoj z pomoca humanitarna dla Donbasu.Ale w porownaniu z rosyjskimi konwojami,liczacymi kazdy setki ciezarowek,jego 5 siezarowek wygladaja dosc zalosnie.A i tego nie pozwolaja jemu dostarczyc potrzebujacym.
      Achmetow powinien zrozumiec,nareeszcie,ze lub on straci wszystko,o ile nadal bedzie wahac sie,lub straci czesc swojego majatku,ktora trzyma na zachodzie,ale zachowa wszystko,co posiada na Ukrainie i w Rosji.
      • gosc_ze_smolenska Re: Achmetow - nie jest jedynym sprawiedliwym... 19.12.14, 21:02
        > Achmetow powinien zrozumiec,nareeszcie,ze lub on straci wszystko,o ile nadal be
        > dzie wahac sie,lub straci czesc swojego majatku,ktora trzyma na zachodzie,ale z
        > achowa wszystko,co posiada na Ukrainie i w Rosji.
        Igor, Achmetow juz i tak wie, ze sporo straci. Tylko nie wiadomo, z ktorej strony. Dlatego obstawia i na tych i na tamtych. W zasadzie rozsadne podejscie. A nawet zachowawszy polowe swojego majatku starczy mu na wiele-wiele szczesliwych i beztroskich lat.
        • igor-uk15 Re: Achmetow - nie jest jedynym sprawiedliwym... 19.12.14, 21:32
          On nie wie tego,Gosciu,ze moze stracic wszystko,lub czesc. Ewa ma racje,Achmetow jest tam obcy,on jest obcy etnicznie i nie zmienia tego zadne deklaracje lojalnosciowe,skladane juncie.Oni moga pozwoli obcemu miec bude na bazarze,ale nie posiadac tak duzy majatek,jaki posiada Achmetow.
          • gosc_ze_smolenska Re: Achmetow - nie jest jedynym sprawiedliwym... 19.12.14, 21:51
            Igor, bez przesady. Ty wiesz, ze on straci, Ewa wie, nawet ja wiem, ale Achmetow nie wie.
            • igor-uk15 To zadna przesada. 19.12.14, 21:55
              On mze i domysla sie ,ze straci ,ale probuje uratowac wszystko.A tak sie nie da.
          • nie-tak Re: Achmetow - nie jest jedynym sprawiedliwym... 19.12.14, 22:50
            Igor Achmetow jaki byl taki byl, jaki jest teraz taki jest, obudzil sie troche z tej strony za pozno - to jest faktem.
            Faktem jest tez, ze wiekszosc zagranicznych znaczacych wizyt na Ukrainie nie omija domu Achmetowa, prawie wszyscy znaczacy zagraniczni gosci wpierw rozmawiaja z Achmetowem zanim spotkaja sie z innymi. Wniosek jest taki, ze traktuje sie go wyzsza ranga (wiekszy ma "ciezar") jak ukrainska junte.

• eva15 Re: Achmetow - jest jedynym sprawiedliwym... 19.12.14, 21:31
        Igor, jeśli do mnie piszesz, to tłumaczysz mi to, co ja już Tobie wielokrotnie tłumaczyłam - Achmatów jest ciałem obcym w międzynarodówce finansów, ma złe pochodzenie, jest przybłędą, która nigdy nie przeniknie do struktur.

Trochę mu się nie dziwię, że grał na 2 strony, przy takim majątku to raczej normalne. Ale w międzyczasie moim zdaniem Achmetow już nie jest najbogatszym człowiekiem na Ukrainie i na pewno już nigdy nim nie bądzie. Dziś stara się co najwyżej uratować tyle, ile się da. Jak mu to się uda, zobaczymy wkrótce, metod utrącenia go międzynarodówka ma w ręku dużo...

Tytuł wątku dałam trochę żartem, z przymrurzeniem oka:-) Ale faktem jest, że z tego co wiem, Achmatow jest JEDYNYM oligarchą, który wydaje kasę nie na zabijanie ludzi lecz na pomoc dla nich. Naturalnie, że jego transporty są mniejsze niż rosyjskie, ale przecież nie o to tu chodzi.
        • igor-uk15 Re: Achmetow - jest jedynym sprawiedliwym... 19.12.14, 21:37
          Pisalem do wszystkich,Ewo,i to o Achmetowie.Ty pisala o Achmatowie :-)
          A tak serio.
          Jestem na 100% pewien tego,ze on podrzucil sporo kasy na bron dla nazigwardystow i bez jego kasy batalion "Donbas" nie powstaby.
          Roznica polega na tym,ze Kolomojski zbroi swoich bojowkarze z przekonania,a Achmetow kase daje z przymusu.
        • eva15 Re: Achmetow - jest jedynym sprawiedliwym... 19.12.14, 22:12
          Sorry:
          z przymrużeniem oka, oczywiście.

Ech, jeszcze trochę, a zacznę pisać jak jasio-głuptasio.
    • jk2007 Poroszenko tez pomaga 19.12.14, 21:26
      Пoрoшенкo прoдaёт oрyжие oпoлченцaм Дoнбacca
      versia.ru/articles/2014/dec/02/poroshenko-prodajot-oruzhie-opolchencam-donbassa
    • tornson Pytanie na ile to dobroć serca, a na ile zimna 19.12.14, 21:44
      kalkulacja. Dziś wiadomo że UPAina już do Donbasu nie wróci, ale kiedy sytuacja nie była tak jasna Achmetow stał z boku i obserwował rozwój wydarzeń. Swoją drogą ciekawe jakby to wyglądało gdyby Kołomojski miał większość swoich interesów w Donbasie, a Achmetow w Centralnej Ukrainie, podejrzewam że wtedy mielibyśmy do czynienia z odwróceniem ról. Choć z drugiej strony może rzeczywiście to że Achmetow mieszkał w najbardziej cywilizowanej części Ukrainy sprawiło że jako jedyny z tamtejszych oligarchów zachował resztki człowieczeństwa.
      • wojciech.2349 Re: Pytanie na ile to dobroć serca, a na ile zimn 19.12.14, 21:52
        Spokojna głowa. Nie stracą biznesów w Donbasie i Krymie.
        Wtedy Kijów skasowałby biznesy rosyjskie w Ukrainie.

A to byłaby duuuuuuuża strata.
    • jk2007 Achmetow, hutnictwo a wojna 19.12.14, 21:50
      ciekawa analiza
      Метaллyргия и вoйнa нa Югo-Вocтoке
      periskop.livejournal.com/1282165.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka