Dodaj do ulubionych

Sawa broni ruskiego miru ?

19.12.18, 13:45
Niektórzy porównują zgodę Konstantynopola na autokefaliczny kościół prawosławny Ukrainy z ... Unią Perejesławska a' rebours.
Historyczne połączenie z Matuszką w 1654 i równie historyczne zerwanie dziś.
Mocna przesada w laickim społeczeństwie ukraińskim, ale tomos (zgoda patriarchy Konstantynopola) istotnie rozwścieczył Moskwabad.

Do złudzenia te podchody przypominają historię Cerkwi w Lechistanie - Matuszka też nie chciała zrezygnować z wieloletniego patronatu nad polskim Prawosławiem, jednak w 1924 stało się.
I dopiero za komuny wszystko odkręcili - wprawdzie dziś w Polsce jest autokefalia, ale z moskiewskiego nadania.

Ostatnio biskup prawosławny Sawa (ksywa TW Jurek) przeszedł pewną granicę:
stanął po stronie rosyjskiej przeciw dążeniom ukraińskim.
Sawa, jak dotąd zachowywał się bardzo sensownie, a oprócz tego polityka Cerkwii pryncypialnie zakłada zgodność z linią władzy państwowej.
Obserwuj wątek
    • czizus Re: Sawa broni ruskiego miru ? 19.12.18, 15:16
      Nie wiadomo jak na to patrzeć. Chyba najlepiej, . . zignorować. Nie powinniśmy tak jak Rosja wszędzie widzieć szpiegów i we wszystko ingerować.
      • boavista4 Re: Sawa broni ruskiego miru ? 19.12.18, 17:27
        Ja tez jestem po stronie Sawy. To nie pan Poroszenko , czekoladowego pochodzenia ma kierowac cerkwia Ukrainy!
        • czizus Re: Sawa broni ruskiego miru ? 19.12.18, 17:57
          boavista4 napisał(a):

> Ja tez jestem po stronie Sawy. To nie pan Poroszenko , czekoladowego pochodzen
          > ia ma kierowac cerkwia Ukrainy!

Tyle, że ja nie to miałem na myśli bo akurat jestem całkowicie za tym żeby cerkwią ukraińską kierowali Ukraińcy a nie Moskwa. A z jakiej to niby paki ma kierować Moskwa???
      • borrka W Polsce nikt zapewne nie zwróci uwagi 19.12.18, 17:51
        Natomiast na Ukrainie bez wątpienia. I wychodzi na to, że za mnie, katolika od Wielkiejnocy, wypowiada sie prawosławny duchowny o dość dziwnej przeszłości.
        Z jakiej paki?
        Ja całkowicie popieram odrębność ukraińskiej Cerkwi - duży i odrębny kraj ma prawo do własnej hierarchii.
        • brat_kryzysa Re: W Polsce nikt zapewne nie zwróci uwagi 19.12.18, 20:47
          "duży i odrębny kraj ma prawo do własnej hierarchii"
          Serio , to kiedy polski katolicki kosciol narodowy?
          Opowiedz cos o przewsladowaniach popow kanonicznej cerkwi na ruinie, o przejmowanych sila cerkwiach
          I od kiedy politycy zajmuja sie sprawami ducha??
          Dobrze wiesz borracik ze tworzenie tej calej cerkwi to rpojekt z politycznego nadania, nawet w USA sie z tym nie kryja
          Efektem bedzie glebszy podzial i tak podzielonego i rozpadajacego sie kraju
          • wykrywacz_klamcow Waldek co tam słychać w RUinie? 20.12.18, 08:53
            dawno ciebie tutaj nie było
            zaciągnąłeś się już do sowieckiej armii?
            może wybierz marynarkę, tam jest niezły zarobek :P

Zła passa jedynego rosyjskiego lotniskowca się nie kończy. Jak donoszą media w Murmańsku, dwóch marynarzy zostało skazanych za ograbianie go z elementów elektroniki. Sprzedawali zawarte w niej cenne metale na złom.

Sąd w Murmańsku, największym rosyjskim mieście na Dalekiej Północy i wielkiej bazie morskiej, skazał obu mężczyzn na 3,5 roku więzienia w kolonii karnej. Dodatkowo mają zapłacić Ministerstwu Obrony 630 tysięcy rubli (około 9 tysięcy dolarów) rekompensaty za poniesione straty.

Jak wynika z materiałów sądowych, Arslan Ahmajsov i Filip Filin dokonali kradzieży wiosną 2017 roku, niedługo po powrocie lotniskowca z misji na Morzu Śródziemnym, kiedy był szykowany do rozpoczęcia gruntownego remontu. Przenieśli 393 elementów elektroniki z magazynu części do innego pomieszczenia, gdzie w prowizorycznych warunkach wydobywali z nich cenne metale.

Wstępnie przetworzony łup wynosili następnie z pokładu i sprzedawali w punkcie skupu złomu. Zarobili w ten sposób około 1,2 miliona rubli (około 20 tysięcy dolarów). Zniszczone przez nich części, będące głównie elementami systemu łączności, były warte około 1,4 miliona rubli.
    • jerry1989 Re: Sawa broni ruskiego miru ? 22.12.18, 01:09
      Hej!

jeśli TW jurek jest z tej samej ekipy co TW alma to można się domyślać kto skarbczyk trzyma. poza tym nie wypowiadam się o cerkwi prawosławnej bo szkoda gadać a ja uczulony na siarkę i dym tytoniowy.

pozdrawiam!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka