de_oakville
29.11.20, 11:56
Poznalem kilka miesiecy temu, juz w czasie pandemii 2020, nowego sasiada. Wlasciwie to znalem go juz od dluzszego czasu. Tylko z widzenia. Wygladal na mniej wiecej 70 lat. Kiedy szedlem w naszym miasteczku, stosunkowo niewielkim, na popoludniowy spacer, on siedzial czasem przed swoim domem i mowilismy sobie "Hi". Patrzyl na mnie troche badawczym wzrokiem jakby zastanawial sie z jakiego kraju moge pochodzic. Nie mialem pojecia dlaczego i jakie to moze miec dla niego znaczenie. Nieznani tu ludzie, ktorzy nie wiedzieli jeszcze skad jestem, umiejscowiali mnie geograficznie dosyc dobrze i chociaz rzadko trafiali "w dziesiatke" (Polska) to "rozrzut" mieli bardzo dobry (Rosja, zwlaszcza po uslyszeniu niezrozumialego dla nich slowianskiego jezyka, albo Niemcy, miej wiecej "fifty fifty" co po "podzieleniu przez dwa" daje Polske). Znajomosc z owym sasiadem nigdy nie wyszlaby poza owo "Hi" gdyby nie kolorowe "krasnale ogrodowe", ktore pojawily sie pewnego dnia w jego ogrodku. Caly ich rzad, roznej wielkosci, pomalowane na najrozmaitsze zabawne kolory i o zabawnych minach. Zatrzymalem sie wtedy, pochwalilem te jego krasnale, zapytalem gdzie mozna takie krasnale dostac. W ten sposob wywiazala sie dluzsza rozmowa, ktora odkryla sporo interesujacych rzeczy. Zapytal nas (bylem z zona)
skad jestesmy. Z Polski. "- A ja mam 92 lata i przybylem do Kanady z Holandii w latach 50-tych", powiedzial. Oprocz krasnali pomalowal rowniez kilka niewielkich kamieni, krore polozyl na przedsionku z napisem "Odwroc mnie" ("Turn me over"). Po odwroceniu mozna bylo przeczytac jakis dowcip. Na jednym z tych kamieni napisal "stary chleb" ("old bread"). Zagadniety na temat starego chleba powiedzial, ze wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy, co to znaczy glod. A on przezyl w Holandii tzw. "glodowa zime" (1944/45), po ktorej nie widywalo sie w okolicy tam przez jakis czas ani psow ani kotow.
pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82odowa_zima
Powiedzial mi rowniez, ze tuz po wojnie przebywal przez jakis czas w Indonezji, gdzie zostal wyslany odbywajac sluzbe wojskowa. Indonezja - przedwojenna kolonia Holandii (ze stosunkowo dobrze rozbudowana przez kolonizatorow siecia kolejowa), nastepnie okupowana przez Japonczykow, nie odzyskala jeszcze wtedy pelnej
niezaleznosci od Holandii. "Spadl mi wiec z nieba" trafiajac prawie w sedno moich historyczno-geograficznych zainteresowan.