yabbaryt
17.07.22, 11:21
Zawsze uważałem, zgodnie z powszechna wiedzą, Wandalów za jedno z germańskich plemion, które szwendało się po Europie, także po terenach polskich a potem gdzieś przepadło w północnej Afryce. Owszem, nasi królowie tytułowali się królami wandalskimi, ale na tej samej zasadzie wschodni Niemcy nazywani byli Prusakami mimo ze niewiele mają wspólnego z bałtyjskimi Prusami. Podobnie anglosascy Brytyjczycy niewiele maja wspólnego z celtyckimi Brytami. Z okazji toczącej się w sąsiednim wątku dyskusji o Gotach, wlazłem ja ci sobie na Wikipedie aby poczytać o Wandalach. a tam na poważnie piszą że plemię to było było przodkiem plemion zachodnio słowiańskich w tym np: Wiślan. Podaje się całkiem rozsądne argumenty z dziedziny genetyki cyt:
Kultury przeworskiej, sukcesorzy Kultury łużyckiej, przodkowie plemion zachodniosłowiańskich w regionie[1][2]. Zamieszkiwali Europę Środkową. Dzielili się na Silingów i Hasdingów, część badaczy jako wandalskie zalicza też plemiona Wiktofalów, Lakringów i Hariów[3].
Potomkowie Wandali w ich metropolii dali początek innym ludom w rejonie - w szczególności Wiślanom, ale też Ślężanom (jako sukcesorom Silingów) czy Lędzianom (sukcerom Luigów)[1][2]. Mimo, że dane na temat dziedzictwa rodowego są jednoznacznie, to z kwestie językowe pozostają ubogie w źródła. Ograniczają się głównie do łacińskich zapisów władców Wandalów, które są utożsamiane z imionami północnogermańskimi.
Pośrednio wspomina o tym Prokopiusz z Cezarei w De bello Vandalico przytaczając opowieść o delegacji europejskich Wandalów do Gejzeryka, stwierdzał, że obecnie (VI wiek) Wandalowie, którzy nie porzucili swych siedzib, zmieszali się z okolicznymi ludami co spowodowało zmiany w całej strukturze. De bello Gothico, opisuje też wędrówkę Herulów
Porównania ujawniły, że DNA mitochondrialne Wandali w porównaniu do dwudziestu (18 współczesnych + 2 historycznych narodów) próbek porównawczych, ma najwięcej wspólnych informatywnych haplotypów z materiałem pochodzącym od próbki dotyczącej współczesnych Polaków[11][12].