Dodaj do ulubionych

80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych

21.10.22, 17:54
Wiele źródeł informuje że ok. 80 % Rosjan popiera Putina lub różne inne jego dziwne pomysły. Poznałem paru Rosjan w Polsce i zastanawiają się oni skąd te źródła to wiedza. Zastanawiają się ponieważ nawet sami Rosjanie nie są w stanie oszacować ile % ludzi w ich kraju popiera Putina. Nie są w stanie oszacować ponieważ w Rosji nie ma autentycznej wolności słowa. W związku z tym nikt nie wie ilu ludzi naprawdę popiera Putina, ilu mówi że go popiera bo chce dobrze wypaść w oczach zmanipulowanych grup społecznych w Rosji, ilu mówi że go popiera chociaż go nie popiera ale boją się mówić prawdę, ilu unika tego tematu lub milczy kiedy tylko się da, ilu jest wobec niego obojętna oraz ile jest mu przeciwna. Rosjanie twierdzą że gdyby w Rosji zaistniała wolność słowa i mediów to Putina poparłoby mniej niż 50 % społeczeństwa. W Polsce jest dość spora grupa ludzi która wierzy w to że 80 procent Rosjan popiera Putina. Może powinniśmy zastanowić się nad tym na ile potrafimy myśleć a na ile jesteśmy manipulowani medialnie? Poza tym czy częstsze używanie narracji że Rosjanie atakują Ukrainę i rzadsze używanie, że kreml atakuje Ukrainę jest właściwe?
Zastanawiałem się dość długo nad tego typu kwestiami, bo zauważyłem że nie tylko w podrzędnych krajach ale nawet w Polsce jest sporo osób myślących nacjonalistycznie, to znaczy Rosjanie atakują Ukraińców lub Polacy popierają Kaczyńskiego i nie lubią Niemców i temu podobne brednie.
W końcu do napisania tego tematu sprowokował mnie ten krótki film który zamieszczam pod spodem i który mówi chyba jednak więcej o Rosji niż jakieś zupełnie zwykłe źródła medialne? Źródła dostarczające ważnych informacji czy manipulujące w celach biznesowo-politycznych? Kto wie lepiej? Ten kto był w Rosji czy ten kto powtarza otrzymane wcześniej wiadomości?

www.youtube.com/watch?v=s-gIdiiWWI8

Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 21.10.22, 22:58
      Skąd wiedzą? Z sond telefonicznych i innych, w których pytani wiedzą że mogą nie być anonimowi.
      Inne źródła mówią o popularności z grubsza 30%, czyli takiej jak u nas PISu. Co nie dziwi, bo jedni i drudzy są do siebie podobni.
    • petronella.kozlowska Poparcie dla Putina 22.10.22, 13:20
      wiecznyturysta napisał:

Wiele źródeł informuje że ok. 80 % Rosjan popiera Putina lub różne inne jego dziwne pomysły. Poznałem paru Rosjan w Polsce i zastanawiają się oni skąd te źródła to wiedza. Zastanawiają się ponieważ nawet sami Rosjanie nie są w stanie oszacować ile % ludzi w ich kraju popiera Putina.

Które źródła? Ja też mogę napisać, że Putina popiera 60% ludności i czy stanę się w ten sposób źródłem?
      Dla przykładu podam że najprawdopodobniej w Polsce ponad 50% ludności popierało Jaruzelskiego po ogłoszeniu stanu wojennego, i ci sami zmienili skórkę po 1990 roku.

• stasi1 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 22.10.22, 14:18
      Skoro głosują na niego to widocznie go popierają.
      • buldog2 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 01.11.22, 16:58
        Przecież nie głosują, tam nie ma wyborów.
        • stasi1 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 03.11.22, 08:21
          Jakieś są. Tylko trochę mniej uczciwe niż przy PiSie
          • stefan4 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 03.11.22, 08:24
            buldog2:
            > Przecież nie głosują, tam nie ma wyborów.

stasi1:
            > Jakieś są. Tylko trochę mniej uczciwe niż przy PiSie

Jeśli jeszcze mniej uczciwe niż przy PiSie, to już naprawdę trudno nazwać je wyborami...

- Stefan
            • stavros2002 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 03.11.22, 12:38
              Nie bronię PiS. Ale wskaż mi przykłady nieuczciwości i oszustw wyborczych.
              • stefan4 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 03.11.22, 12:52
                stavros2002:
                > Nie bronię PiS. Ale wskaż mi przykłady nieuczciwości i oszustw wyborczych.

Na uczciwość wyborów wpływ ma nie tylko liczenie głosów, ale również kampania wyborcza. Kiedy prywatna strona internetowa obrzydza wyborcom jakąś partię, to jest sprawa między tą stroną, tą partią i sądami. Ale kiedy robi to publiczna telewizja za publiczne pieniądze, na partyjne polecenie partii rządzącej i w wyłącznym interesie tej partii, to jest to już przestępstwo przeciwko rzetelności wyborów.

- Stefan
            • stasi1 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 06.11.22, 00:31
              Trudno ale jednak ludzie coś wybierają. Znaczy putina
              • mateusz572 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 06.11.22, 11:01
                stasi1 napisał:

> Trudno ale jednak ludzie coś wybierają. Znaczy putina

I mniej lub bardziej grzecznie idą na rzeź. To przypomina zakład mięsny, w którym dawnymi laty byłem i widziałem jak świnie szły na rzeź. Tak teraz wygląda Rosja, to taki duży zakład, w którym produkują mięso armatnie. Metody tej rzezi tylko znacznie, ale to znacznie wydajniejsze. Prawdziwy kosmos z tymi metodami.
                To jest niesamowite jak blisko nam do świń.
                Z drugiej strony są świnie i świnie Rosyjscy niezależni dziennikarze wpadli na pomysł, aby zadzwonić do dzieci i bliskich przedstawicieli rosyjskich elit urzędniczych. Liczyli, że namówią pociechy ludzi Putina na udział w wojnie w Ukrainie, a tym samym stworzą złotą kompanię.
                Tak jak w "Folwarku Zwierzęcym".
                • stasi1 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 07.11.22, 07:42
                  Nie wszyscy grzecznie idą. Część niby popiera działanie putina ale profilaktycznie jednak ucieka z kraju. Swoją drogą gdyby Putin tą swoją mobilizacje przeprowadził wcześniej, zrobił kryterium że firmy mogą zapłacić za to że pracownicy nie idą na wojnę, wyszedłby z tym lepiej
    • szwampuch58 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 25.10.22, 10:52
      www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,29061007,ukrainiec-w-polsce-tu-mowi-sie-ze-ukraincy-sa-jak-jeden.html#s=BoxOpImg1
      • bmc3i Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 25.10.22, 16:53
        szwampuch58 napisał:

> www.tokfm.pl/Tokfm/7,103086,29061007,ukrainiec-w-polsce-tu-mowi-sie-ze-ukraincy-sa-jak-jeden.html#s=BoxOpImg1

Co w tym dziwnego? Nawet Europejska Konwencja Praw Człowieka i Podstawowych Wolności przewiduje możliwość zawieszenia niektórych praw i w wolności na czas wojny i innych wydarzeń o charakterze nadzwyczajnym.
    • borrrka Glos tych 80% 01.11.22, 15:12
      t.me/voynareal/32502
    • janusz_sobczak112 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 01.11.22, 15:31
      Ruskie robactwo niewiele ma wspólnego z ludźmi i człowieczeństwem.
      • buldog2 Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 01.11.22, 17:01
        Tak jak ty, PIS-januszku.
    • buldog2 Re: Poparcie dla Putina 01.11.22, 18:06
      Pozostając w twojej poetyce można powiedzieć "uśmiech Putina".
    • swiblowo Re: 80%PopieraPutina-InfoDlaMniejMądrych 13.11.22, 00:22
      Bardzo ciekawy temat, pomijam tylko film Wjaczeslawa, ktorego uważam za sprytnego manipulatora.

"Zastanawiałem się dość długo nad tego typu kwestiami, bo zauważyłem że nie tylko w podrzędnych krajach ale nawet w Polsce jest sporo osób myślących nacjonalistycznie, to znaczy Rosjanie atakują Ukraińców lub Polacy popierają Kaczyńskiego i nie lubią Niemców i temu podobne brednie."

Uważam, ze nie ma nic złego w nacjonalistycznym mysleniu, w tym sensie, ze priorytetem jest twoj kraj i naród. Co do stosunków z innymi to zauważ, ze sklaniani jesteśmy do koncentrowania się na tym co nas dzieli, a nie łączy. Gdyby było odwrotnie, byłoby prościej i przyjaźniej /mógłbyś nawet mieszkać w Rosji 20 lat, tak jak i ja :)) /

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka