borrrka 12.12.22, 22:38 Powiedział prezydent Zeleński. Wojna skończy się, gdy Putin zaziębi się i umrze, albo przez nieostrożność wypadnie przez okno. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k Belkot, gdy wszyscy umrą 12.12.22, 22:42 Putin - nie jest sam. takich wojen - nie robi sie samemu. nastepca - bedzie podobny. Odpowiedz Link Zgłoś
boomerang Re: Belkot, gdy wszyscy umrą 12.12.22, 22:56 niekoniecznie, bo może wyskoczyć na razie przyczajony Gorbaczow-bis. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k Re: Belkot, gdy wszyscy umrą 13.12.22, 13:24 boomerang napisał: > niekoniecznie, bo może wyskoczyć na razie przyczajony Gorbaczow-bis. nie ma tam takich w otoczeniu Wladzy, a nawet opozycjonista Nawalny - jest Wielkorusem, czyli rosyjskim nacjonalista Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Belkot, gdy wszyscy umrą 13.12.22, 15:14 Kacapskie świnie pogryzą się między sobą o ruskie ścierwo. Mam na myśli kucharza i tego "czeczena" Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Głośno, co wszyscy myślą 12.12.22, 23:04 Być może, choć nie jestem tego aż tak pewien. I nie jestem pewien tego, że to właściwe rozwiązanie, bez dużego zwycięstwa, które jest w zasięgu. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Autentyczne słowa Zeleńskiego 13.12.22, 01:06 Brzmią trochę inaczej, ale sens taki: nie dojdzie do kompromisu, póki żyje Putin. Myślę, że ma rację, bo tak już bywało w rassiejuszce. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Z artykułu UP: 13.12.22, 01:18 Ведучий запитав у Зеленського – "уявімо, якщо Путін застудився та помер, або випадково випав з вікна і помер, війна продовжиться"? Пряма мова Зеленського: "Ні. Не буде війни. Авторитарний режим, він страшний. Є великий ризик – не може все залежати від однієї людини. І тому, коли людина уходить, інституції зупиняються. Такий час був у Радянському Союзі. Зупинилося все. Я вважаю, якщо його не буде, то їм буде складно. Вони займатимуться внутрішньою політикою, а не зовнішньою". Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Historia znowu "dzieje się" kosztem Ukrainy 13.12.22, 10:05 Nie pierwszy raz, że wspomnę Chmielnickiego, czy Mazepę. Analiza zakłada strategię "zmęczenia" Ukrainy i świata . Trochę jakby pomijała zmęczenie waniek - a powoli rakiety spadają też na miasta w sowku. To już było w Czeczeni, ale nie widać ukraińskiego Kadyrowa. Na Dnieprem to inny Naród. Moim zdaniem, obserwujemy historyczny proces podporządkowania Rosji Chinom. TO nieuniknione in the long run. Ale powtarzam: etapem może być eliminacja kremlowskiego bandyty. Tekst linku Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Historia znowu "dzieje się" kosztem Ukrainy 13.12.22, 14:42 Jeżeli Putin się skończy, to nastąpi pewne zamieszanie na Kremlu. Chińczycy byliby idiotami, gdyby z tego nie skorzystali i wtedy Ukraina stanie się dla Rosji mniej ważna. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Historia znowu "dzieje się" kosztem U 13.12.22, 20:04 Wtedy Rosja stanie się mniej ważna. Zgodnie z przepowiednią (oceną sytuacji?) kolportowaną na Polit.ru w innych czasach (2005/2006 - pełna wolność wypowiedzi) Rosja będzie trwać w granicach Moskwy (księstwa moskowitskogo?) i będzie imperium ducha. Odpowiedz Link Zgłoś
szczypawka.jadowita Re: Historia znowu "dzieje się" kosztem Ukrainy 13.12.22, 20:00 Żadne tam the long run. To dzieje się już. Odpowiedz Link Zgłoś
polski_francuz Myslec a mowic 13.12.22, 10:26 borrrka napisał: " Wojna skończy się, gdy Putin zaziębi się i umrze, albo przez nieostrożność wypadnie przez okno." Myslec to i ja tak mysle. Ale to mowic na glos to PM Ukrainy to chyba niezbyt przystoi. Moze wreszcie narod rosyjski sie obudzi? Juz 100 tys rosyjskich zolnierzy stracil zycie w tej wojnie (a tylko 15 tys w Afganistanie). putin jest glupi, za glupi na szefa kraju. Szpiegowanie to inny byznes niz rzadzenie krajem. PF PF Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Moja wina 13.12.22, 12:23 Źle przekazałem. To dziennikarz prowadzący rozmowę spytał, czy wojna nadal będzie trwała, gdy Putin "zachoruje" i zejdzie. A Prezydent powiedział, że nie. Że się wojna skończy. Niby to samo, ale delikatniej. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka PS. Beznadziejne 13.12.22, 12:26 Ja zresztą jestem daleki od oskarżania wyłącznie Putina &Co. To beznadziejna mentalność tego pozbawionego woli narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
de_oakville Kapral i plutonowy 13.12.22, 12:47 Byl kiedys "austriacki kapral" (niektorzy Niemcy mowili nawet "czeski kapral"), ktory marzyl o "tysiacletnim" imperium. Przywodca marzacy dzis o odbudowie ZSRR i nowym sojuszu "bratnich narodow" w srodkowej Europie do Odry, to juz "plutonowy", czyli ktos juz "wyzszy" od kaprala. "Plutonowy" w tym sensie, ze to za jego panowania dodano plutonu do pozywienia niektorych jego przeciwnikow. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Kapral i plutonowy 13.12.22, 12:57 Ukraince nie psuje wam swiateczna propozycja waszego prezydenta,ciule? Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Latem odbicie Krymu? 13.12.22, 13:57 Ben Hodges niedawno tak ocenił czasowe perspektywy odbicia Krymu - sierpień 2023. Biorąc "przykład" z radzieckich, nękający i wyniszczający ostrzał dróg komunikacyjnych na Krym i na Krymie, następnie ofensywa lądowa. Czyli most Putina pójdzie się j...ć. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Latem odbicie Krymu? 13.12.22, 17:33 Zastanawiam się, czy Krym jest samowystarczalny jeśli chodzi o żywność dla swoich mieszkańców. Jeśli nie jest, a drogi zaopatrzeniowe będą mocno nadwyrężone, to może upaść wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Raczej jest 13.12.22, 23:28 Może nie wszechstronnie, ale zboża, mięso, owoce są. I ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Polacy przeciw Ukraińcom. 13.12.22, 19:48 A co to ma wspólnego z wpisem Borrrki? Z polskiego punktu widzenia trzeba Ukraińcom pomagać jak najbardziej, aby tę wojnę wygrali. Inaczej sami będziemy mieli wojnę. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Polacy przeciw Ukraińcom. 14.12.22, 09:53 Mozna Ukrainiec,przymusu nie widze Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Polacy przeciw Ukraińcom. 14.12.22, 18:58 Pudło. Strzelaj jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Oj, nie lubią Scholza w Ukrainie 14.12.22, 09:50 Kanclerz już zapowiada współpracę z rassiejuszką. Nie precyzuje dokladnie z [b]jaką[/] i pod jakimi warunkami, no poza frazesami o "innej przyszłości". Nie spodoba sie w Bachmucie na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Oj, nie lubią Scholza w Ukrainie 14.12.22, 19:08 Z jednej strony Rosja ma dużo surowców mineralnych i dobrze byłoby u nich nadal te surowce kupować. Poza tym Rosja nie byłaby uzależniona od Chin. Z drugiej strony zbyt silna Rosja to groźba kolejnej wojny. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Głośno, co wszyscy myślą 14.12.22, 19:26 Niekoniecznie. Cholera wie kto wziąłby wladzę. Rosyjska opozycja nie jest demokratyczna. Jest nacjonalistyczna, wielkoruska. Odpowiedz Link Zgłoś
tapatik Re: Głośno, co wszyscy myślą 14.12.22, 19:43 Andromeda w swoich filmach mówi podobnie. I podobnie mówi ten Rosjanin, co spierniczył tuż przed wojną z Rosji do Gdańska. Odpowiedz Link Zgłoś
borrrka Lata całe za czolowego demokratę robił... 14.12.22, 21:02 Sołzenicyn. Idol Zachodu wrocił do sowka i okazał się czołowym, ale szowinistą. Odpowiedz Link Zgłoś