Dodaj do ulubionych

Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan

09.03.23, 19:18
W przeszłości miałem możliwość ich nieco bliższego poznania poza popularnym niegdyś w Polsce obrazem. Okazali się ludźmi na ogół przyzwoitymi i błyskotliwymi, oczywiście oprócz spraw dotyczących historii Rosji spapranej tendencyjnie już na poziome nauczania. Chyba ten ostatni wszczepiony aspekt poglądowy pozwala im bez szemrania milczeć obserwując kolejny już w historii "русский мир" aplikowany nie tylko sobie, ale także i swoim najbliższym sąsiadom. Przypomina mi się tu stosowanie praktyk stanowiących spuściznę po mongolskim Księstwie Moskiewskim paraliżującym ich pod każdym względem łącznie z odwagą swobodnego myślenia i wyrażania własnego stanowiska. O wiele sensowniej reagują dzisiaj sami Białorusini znajdujący się w podobnej sytuacji, mimo zaledwie 30-letniej historii budowania własnej państwowości.
Obserwuj wątek
    • mateusz572 Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 09.03.23, 19:48
      Białorusini i Ukraińcy to jednak odrębne społeczeństwa w stosunku do Moskali mimo, że w republikach ZSRR i wcześniej pod zaborami Moskwy zostały poddane solidnej rusyfikacji choć chciałbym użyć słowa, którego nie ma, a być powinno "zmoskwieniu".
      Białoruś, Litwa, Ukraina to przecież wychowanice I Rzeczypospolitej, w której jakiejś skrzywionej wolności doświadczyły.
    • tanebo001 Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 09.03.23, 21:27
      To organiczni faszyści. Do wora a wór do...
    • szczypawka.jadowita Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 09.03.23, 21:47
      Białoruś to co innego. WKL i Polska. Nawet swoją artylerię rakietową nazwali Polonez (coś jak Himars, licencja chińska, zasięg 300 km, wyrób białoruski lepszy niż oryginał) i w swoim czasie chwalili się, że będzie mogła dolecieć do Moskwy.
    • szczypawka.jadowita Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 09.03.23, 21:49
      Rosjanie są bardzo zróżnicowani. Co najmniej 10-15% populacji w dużych miastach to Europejczycy (chodzi o mentalność). Oczywiście, dziś się nie wychylą.
    • krzy-czy Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 09.03.23, 21:54
      każdy kraj ma historię pisaną ku pokrzepieniu serc.
      ale serc tylko swoich czytających ją.
      • privus Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 10.03.23, 00:12
        Rosyjski socjolog Lew Gudkow z Centrum Lewady alarmuje w miesięczniku „Nowaja Polsza”, że rosyjskie społeczeństwo jest coraz bardziej „zdegenerowane” i „bierne” wobec wojny w Ukrainie.
        • krzy-czy Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 10.03.23, 09:08
          99% socjologów alarmuje
          w takim temacie, za jaki im płacą.
          • privus Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 10.03.23, 11:14
            99% katolików też twierdzi, że ich Kościół jest jedynym prawdziwym i świętym. Tylko co z tego wynika?
    • vinogradoff [...] 10.03.23, 20:50
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • privus Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 10.03.23, 20:59
        Starożytni Rosjanie jak Cię dorwą, to chyba Cię utłuką. Mają pretensje do znacznie starszej spuścizny, niż tylko 1000 lat :)
      • edico Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 10.03.23, 21:46
        No to dałeś czadu. Po rosyjsku zresztą.

W sumie odpowiedziałeś sam sobie, czym lub kim mogą być Rosjanie. Na pewno nie Słowianami, bo - jak twierdzisz - Słowianie nie myślą :)
        Pozostają więc do wyboru dalekowschodnie plemiona koczownicze prące na zachód po zdobycze trofiejne :o)

Pisałem gdzieś swego czasu o "walorach" nauczania historii w Rosji. Jej efektów nie trzeba daleko szukać. Wspominasz o wrogiej Ukrainie. Niech będzie i Ukraina. Np. tysiąc lat temu rosyjski absolwencie wszechwiedzy historycznej, gdy Ławra Peczersko-Kijowska stała się „matką prawosławnych monasterów słowiańskiego wschodu”,
        Na terenie dzisiejszej Moskwy szumiała jeszcze dzika puszcza. Dopiero w XIV w. można mówić o początkach kształtowania się pomongolskiego Księstwa Moskiewskiego.
        Dałeś czadu. Po rosyjsku :)
        Zresztą pozostałe śpiewki o wrogach Rosji są tyle samo warte .
        • edico Re: Nie wiem, jak właściwie oceniać Rosjan 10.03.23, 21:53
          P.S. Swą - jak widzę - obszerną wiedzę jak na zainteresowanych historią Rosjanina możesz uzupełnić wątkiem
          "Mongolskie korzenie rosyjskiego okrucieństwa"
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,175453560,175453560,Mongolskie_korzenie_rosyjskiego_okrucienstwa.html

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka