Dodaj do ulubionych

Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi

24.03.23, 11:19
Tego można było się spodziewać. Wizyta Xi w Rosji nie wniosła nic poza dalszym politycznym wsparciem Rosji. Jednocześnie Chiny dystansują się od agresji Rosji na Ukrainę a sama Rosja stała się narzędziem w rękach Chin.
Według informacji od byłego generała rosyjskiego wywiadu, po wizycie Xi, Putin nie krył frustracji pokrzykując na spotkaniach ze współpracownikami: „Po co, k**wa, w ogóle przyjechali?”

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29591709,wizyta-chin-w-moskwie-putinowi-puscily-nerwy-po-co-kur.html
„ Góra urodziła mysz – tak zdaniem dr. Witolda Sokały najkrócej można podsumować niedawną wizytę Xi Jinpinga w Moskwie. Wicedyrektor Instytutu Stosunków Międzynarodowych i Polityk Publicznych UJK w Kielcach zwraca uwagę na to, że gdy ją zapowiedziano, wiele osób wstrzymało oddech, spodziewając się jakiegoś przełomu, dotyczącego przede wszystkim chińskiego zaangażowania po stronie Rosji.
Xi uzyskał sporo koncesji ważnych dla Chin gospodarczo, niemal nic nie obiecując Putinowi w zamian. Nadal będzie kupował tanio surowce, bo przecież komuś Rosjanie muszą je sprzedawać, w nową infrastrukturę przesyłową zainwestuje, gdy zechce, a juan będzie walutą rozliczeniową – twierdzi.„

www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/ostatni-moment-ekspert-wyjasnia-dlaczego-ukraina-jest-wazna-dla-chin/t0zwr8w,79cfc278
Xi powinien teraz podbić stawkę i wybrać się do Kijowa ;)

Przy okazji gdzieś mi mignęła informacja, w którejś ktoś licytował się ile godzin kto spędził z Xi i co jadł ;)
Mocno infantylne podejście do oceny sytuacji geopolitycznej ;)

Obserwuj wątek
    • szwampuch58 Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 24.03.23, 11:21
       - Pewnie każdy ranek Putina zaczyna się od kombinowania, kto go dzisiaj chce zaciukać - stwierdził ekspert.
    • jorl11 Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 24.03.23, 11:22
      haga_czeka napisał:

> Tego można było się spodziewać. Wizyta Xi w Rosji nie wniosła nic poza dalszym
      > politycznym wsparciem Rosji. Jednocześnie Chiny dystansują się od agresji Rosji
      > Przy okazji gdzieś mi mignęła informacja, w którejś ktoś licytował się ile godz
      > in kto spędził z Xi i co jadł ;)
      > Mocno infantylne podejście do oceny sytuacji geopolitycznej ;)
      >

Sami siebie oszukujecie. Ale wy juz tak macie w tej Polsce
      • haga_czeka Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 24.03.23, 11:33
        jorl11 napisał:
        > Sami siebie oszukujecie. Ale wy juz tak macie w tej Polsce
        >

A „Wy” to skąd jesteście?
        Rozumiem, że „Wy” się nie oszukujecie i nadal trwacie w przekonaniu, że jesteście mocarstwem światowym mimo, że od 9 miesięcy próbujecie zdobyć jakiś ukraiński „Wąchock” i tej telenoweli końca nie widać.
        • gerlalt Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 24.03.23, 15:20
          Może kolega przybliżyć co ukraińcy mogliby zaproponować chińczykom? Tak w 2 zdaniach. Coś o czym nie wiedzą rosjanie.
    • szwampuch58 Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 24.03.23, 12:49
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29592551,bedzie-rozmowa-zelenskiego-z-xi-jinpingiem-doradca-szefa-prezydenckiej.html
    • senioryta13 Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 24.03.23, 15:25
      haga_czeka napisał:
      > Xi powinien teraz podbić stawkę i wybrać się do Kijowa ;)

A mnie sie przypomnialo Boze Natodzenie i "pojdzcie wszyscy do stajenki.....Zbawca nam sie narodzil..."

> Przy okazji gdzieś mi mignęła informacja, w którejś ktoś licytował się ile godz
      > in kto spędził z Xi i co jadł ;)
      > Mocno infantylne podejście do oceny sytuacji geopolitycznej ;)

szkoda tylko, ze sie glebiej nad tym nie zastanowiles, to byly 2 osoby bardzo rozniace sie od siebie, niestety osoba z godzinowymi przechwalkami uzurpuuje sobie rzadzeniem swiatem.
      U nas wniosek jest jeden, jeszcze za wczesnie na pokoj, W.H.dostal w policzek.
    • haga_czeka Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 29.03.23, 10:35
      Z dużej chmury mały deszcz.
      Chiny potępiły decyzję Rosji o rozmieszczeniu broni atomowej na Białorusi.
      Tymczasem Trump zaproponował modlitwę jako odpowiedź na groźby Rosji. Czyż to nie hipokryta?
      • szwampuch58 Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 29.03.23, 10:51
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29608285,wolodymyr-zelenski-zaprosil-przywodce-chin-do-ukrainy-jestesmy.html#do_w=60&do_v=722&do_st=RS&do_sid=1014&do_a=1014&s=BoxNewsImg8&do_upid=722_ti&do_utid=29608285&do_uvid=1680074815542
        • haga_czeka Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 30.03.23, 15:11
          Jakiś komentarz do tego linku?
          • szwampuch58 Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 30.03.23, 15:45
            Chiny Rulez USA aut
            • haga_czeka Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 31.03.23, 09:31
              szwampuch58 napisał:

> Chiny Rulez USA aut
              >

I to wyczytałeś z tego artykułu, który linkujesz?
              Ja nic takiego tam nie znalazłem.
            • szczypawka.jadowita Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 05.04.23, 15:48
              Oj, pełna niezgoda.
              Chiny zapowiadają, że do tej roli będą uzurpować.
              I że Rosja podłożyła się im i jest już chińskim wasalem, który od czasu do czasu się narowi (zapowiedź dostaw broni jądrowej na Białoruś, do tarakana).
              • szczypawka.jadowita Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 05.04.23, 16:00
                nie uzurpować ale aspirować
        • gerlalt Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 31.03.23, 10:07
          Szwammtuch ja pitole chyba nawet ty nie jesteś na tyle głupi by łykać ten kit.
          • szwampuch58 Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 31.03.23, 10:11
            Wiem,boli gdy Idol bierze baty
          • haga_czeka Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 31.03.23, 20:28
            gerlalt napisał(a):

> Szwammtuch ja pitole chyba nawet ty nie jesteś na tyle głupi by łykać ten kit.

Dlaczego ubliżasz innym?
    • haga_czeka Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 05.04.23, 15:25
      Potwierdzają się moje spostrzeżenia, że wizyta Xi w Moskwie nic dobrego nie przyniosła Putinowi.

„Fu Cong stwierdził również, że Pekin nie popiera rosyjskiej agresji na Ukrainę, nie uznaje ani Krymu za rosyjski, ani samozwańczych republik na wschodzie Ukrainy, oraz nie udziela Moskwie pomocy militarnej.”

wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-chiny-dystansuja-sie-od-przyjazni-z-rosja-to-tylko-retoryka,nId,6699589
      Warto zauważyć, że mówią o agresji rosyjskiej, czyli do Chińczyków dociera, że popieranie zbrodni nie jest dla nich komfortowe.
      • szczypawka.jadowita Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 05.04.23, 15:59
        A tu prawie pełna zgoda.
        Bo co to jest przyjaźń? Biskość poglądów, nie tylko samych interesów. Przyjaźń to między innymi zgoda na poświęcanie własnych dóbr, zasobów itp. dla przyjaciela. A o tym tutaj nawet mowy nie ma.
        Ja tam w poranne pokrzykiwanie czy niepokrzykiwanie Putina ani wierzę, ani nie wierzę. Nie będę się takimi opowiadaniami podniecał, zauważę tylko, że Putin niewiele u pachana (Xi) załatwił (coś tam załatwił, niestety. Już zapomniałem, chodziło o jakąś wspólną akcję propagandową mediów chińskich i rosyjskich, szczegóły opowiadał Szwec).

Znacznie ważniejsze są ostatnie 4 przemówienia Xi, w których wzywał żeby przygotowywać się do wojny z Ameryką. W przemówieniu do dowódców wojskowych mówił, żeby się nie bać.
        To jest skrajnie ważne i niepokojące.
        Media ukraińskie wyśmiały Xi, ale chyba są w odosobnieniu.
        Polskie gorzej - nie mówią nic.
    • haga_czeka Re: Góra urodziła mysz - wnioski po wizycie Xi 02.05.23, 09:10
      Efekty już widać.
      Chiny po raz pierwszy zagłosowały w ONZ za rezolucją, w której Rosja została określona jako agresor.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka