Dodaj do ulubionych

Przywiozłem wam pokój?

22.04.23, 09:02
Przyznam, że denerwują mnie tego rodzaju inicjatywy francuskie i niemieckie.

Akurat te dwa państwa wykazały zmaksymalizowaną nieudolność w polityce wobec rosji, że wspomnę Szredera i Sziraca.
Bo w takiej perspektywie należy rozpatrywać dzisiejszą sytuację.
Bo jest to dziś wyraźna próba przejęcia inicjatywy i niby co?
Paryż odda ruskim ukraiński Krym, może Odessę i odtrąbi sukces wielkiego, pokojowego mocarstwa?
Monachium się śni po nocach i tym razem Macron "przywiezie nam pokój"?

Tylko...to już 21 wiek, a p.Macron nie jest prezydentem słońce:)

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,29687550,le-monde-emmanuel-macron-ma-plan-ws-wojny-w-ukrainie-rozmawial.html#s=BoxOpMT
Obserwuj wątek
    • borrrka PS. Skąd tu Odessa? 22.04.23, 09:06
      A toć "mama" Odessa już za Scytów chciała zjednoczenia z macierzą na rieką Moskwą!
    • polski_francuz System 22.04.23, 09:46
      borrrka napisał:

"... a p.Macron nie jest prezydentem słońcem:)"

On w to wierzy. Ale i tak, nasz system jest lepszy niz ruski. Bo wiadomo, kiedy prezio odejdzie.

PF

P.S. Odessa to temat na inne opowiadanie. Troche Europy i troche Azji i duzo legend...
      • borrrka System nieskończenie lepszy 22.04.23, 10:25
        Co nie znaczy, że nie należy krytykować.
        Bardzo lubię Anielę M., ale co zrobiła źle, to zrobiła.

Parafrazując niezapomnianego Sziraka, Makron zmarnował szansę, by siedzieć cicho.
        • vermieter Re: System nieskończenie lepszy 22.04.23, 12:15
          borrrka napisał:

> Co nie znaczy, że nie należy krytykować.
          > Bardzo lubię Anielę M., ale co zrobiła źle, to zrobiła.
          >
          > Parafrazując niezapomnianego Sziraka, Makron zmarnował szansę, by siedzieć cich
          > o.
          >

nie parafrazuj tyle, tylko właź pod stół i ciągnij druta sanacyjnym oficerom
    • szwampuch58 Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 11:30
      Macron wysunął się w ostatnim okresie na lidera państw które szukają sposobu doprowadzenia do co najmniej zaprzestania walk miedzy Rosją i Ukrainą. Chapeau !
      • szczypawka.jadowita Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 14:32
        Ale jak?
        Żeby strona napadnięta dała oprychowi czego on chce. To jest kompromis?!!
        Ktoś ci się włamał do domu, zarżnął żonę i córkę, a sąsiad mówi "oddaj mu kosztowności" i zakończmy tę brudną walkę".
        To jest dokładnie tak.
        • horpyna4 Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 14:58
          Pokój może być tylko wtedy, jak Rosjanie zobaczą, że wojna się nie opłaca. Nie można iść na żadne ustępstwa terytorialne, Ukraina powinna przyłączyć terytoria zabrane w 2014 roku, inaczej Rosja za kilka lat może znów spróbować ataku.

Przecież ta wojna jest dlatego, że świat milcząco zaakceptował tamtą aneksję. Putin nie miał więc powodu, żeby nie posunąć się dalej. A w dodatku w jego chorym umyśle wylągł się plan eksterminacji Ukraińców. W każdym razie tych dorosłych, a z dzieci chce zrobić janczarów.
          • szczypawka.jadowita Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 15:39
            To było inaczej, było znacznie więcej okoliczności wpływających na taką czy inną decyzję i nawet irracjonalny (przepowiednie szamanów, mistyczne skłonności Putina do zostania zbawcą i panem świata) aspekt sprawy nie przesądza (nie to że nie kończy, nie przesądza o decyzji). Jest w tym też fantastycznie od co najmniej dwóch dziesięcioleci realizowany przez USA program sabotażu relacji RU-UA. Program który oczywiście nie uprawniał ros. agresji.
        • jorl11 Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 19:48
          szczypawka.jadowita napisała:

> Ale jak?
          > Żeby strona napadnięta dała oprychowi czego on chce. To jest kompromis?!!
          > Ktoś ci się włamał do domu, zarżnął żonę i córkę, a sąsiad mówi "oddaj mu koszt
          > owności" i zakończmy tę brudną walkę".

Ostroznie z tym drogi szcz_. Ty czyli Polska z dwoma innymi bandytami napadliscie w 2003r na Irak. Wasza motywacja byla tez, tak pisaliscie w swoich mediach, ze bedziecie mieli kolonie z ropa.
          A to ze nic z tej koloni nie wyszlo to nie ma znaczenia, motywy bandyckie sie licza. I sama napasc.
          Ile zescie wymordowali tyubylcow Iraku w tych spora latach jak tam siedzieliscie? 10tys? Wiecej? No przyznaj sie nie udawaj zescie nie mordowali Irakczykow.
          Wiec siedz calkiem cichutko drogi szcz_, dzob na klodkw w takich sprawach.
          • prze.nick Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 20:27
            nie Polska napadła ale prezydent Stolzman nielegalnie, wbrew polskiemu prawu, wysłał grupę polskich 200 żołnierzy z wojsk chemicznych
            Stolzman miał obiecany stołek szefa ONZ za ten numer ale pijaczka potem olali
            • jorl11 Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 20:33
              prze.nick napisał:

> nie Polska napadła ale prezydent Stolzman nielegalnie, wbrew polskiemu prawu, w
              > ysłał grupę polskich 200 żołnierzy z wojsk chemicznych
              > Stolzman miał obiecany stołek szefa ONZ za ten numer ale pijaczka potem olali

Pizdzisz, wyslala Polska i wysylala potem wiele lat nastepnych ktorzy mordowali tubylcow.
              • prze.nick Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 20:45
                Jak najbardziej jako Polak jestem za tym aby rozliczyć Stolzmana i Millera za nielegalne wysłanie polskich żołnierzy na te awanturę

Jan Paweł II miał racje przeciwstawiając się tej neokońskiej napaści. Opinia publiczna w Polsce również była zdecydowanie przeciw tej wojnie a tylko starozakonni ją popierali. Nawet Adam Michnik się zeszmacił na łamach GW popierając tę napaść.
              • prze.nick Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 22:12
                Jeszcze tylko dodam że Stolzman i Miller to taka spuścizna pokacapska w Polsce jak i ty.
                Inna decyzja wbrew polskiej opinii publicznej to uznanie przez szwabka Tuska że Kosovo nie jest serbskie.
                • j-k znakomity wpis. 23.04.23, 22:54
                  prze.nick napisał:
                  > Jeszcze tylko dodam że Stolzman i Miller to taka spuścizna pokacapska w Polsce jak i ty.

> Inna decyzja wbrew polskiej opinii publicznej to uznanie przez szwabka Tuska że
                  > Kosovo nie jest serbskie.

znakomity wpis.
                  tak dobrego juz dawno nie widzialem

PS. to nie ironia.
                  uwazam tak naprawde.
    • de_oakville Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 12:16
      Kiedy Rosja byla spokojna ("stary niedźwiedź mocno spi") wszystko wydawalo sie normalne i Europa przez wiele lat byla rowniez spokojna. To co robili Merkel czy Chirac mialo jakis sens. Przynajmniej tak sie wydawalo.
      Ale kiedy rosyjski "stary niedźwiedź" sie obudzil i zaczal ponownie "rozszarpywac" ofiary, "wbijac kly" i "rozrywac ciala" panst sasiadow to dal jasno do zrozumienia, ze zadne "dzikie zwierze" nie da sie oswoic, chocby czesto udawalo, ze jest "spokojnym misiem" - wylacznie dla niepoznaki i zmylenia. Gorbaczow potrzebowal niewiele czasu, zeby zdobyc zaufanie panstw cywilizowanych. Ewentualni cywilizowani nastepcy Putina beda potrzebowali
      dziesiatek lat, zeby takie zaufanie ponownie odbudowac. To, co robi Macron to skrajny egoizm, kompletne lekcewazenie "buforowego" wschodu Europy. Im zawsze bylo szkoda wlasnych "róż" gdy niedaleko "płonął las", drogo za to pozniej zaplacili utrata niepodleglosci na 4 lata. Ale nigdy nie darowali Amerykanom, ze to oni musieli ich wyzwalac spod niemieckiej okupacji i za to do tej pory ich nie lubia. Kiedys, patrzac na mape Europy wydawalo sie, ze wszystko jest wyglada normalnie. Ale w obliczu rosyjskiego wojowania widac wyraznie, ze "okreg Kaliningradzki" to najbardziej nienormalny twor na mapie Europy. To szpecacy twarz "guz", ktory kiedys sprawny chirurg upiekszajacy europejskie oblicze bedzie musial niestety wyciac.

• szwampuch58 Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 13:41
        Blaszczak zbuduje tam zapore z 3 drutow,spoko
      • boomerang Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 03:20
        Przyrównywanie Rosjan do niedźwiedzi to wielce niesprawiedliwe dla tych sympatycznych zwierząt, zwanych miśkami.

zadne "dzikie zwierze" nie da sie oswoic
        Da się oswoić, tylko trzeba wcześnie zacząć, zanim dzikus wstąpi w szeregi KGB.

Kiedys, patrzac na mape Europy wydawalo sie, ze wszystko jest wyglada normalnie.
        Granice państw w zachodniej Europie budzą nie tylko mój szacunek. Rzeczpospolitej nie udało się tego osiągnąć - dzięki Niemcom, podszywającym się pod Prusy, bo Rosja sama niczego by nie zdziałała.
    • jorl11 Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 14:56
      borrrka napisał:

> Przyznam, że denerwują mnie tego rodzaju inicjatywy francuskie i niemieckie.
      >
      > Akurat te dwa państwa wykazały zmaksymalizowaną nieudolność w polityce wobec ro
      > sji, że wspomnę Szredera i Sziraca.
      > Bo w takiej perspektywie należy rozpatrywać dzisiejszą sytuację.
      > Bo jest to dziś wyraźna próba przejęcia inicjatywy i niby co?
      > Paryż odda ruskim ukraiński Krym, może Odessę i odtrąbi sukces wielkiego
      > , pokojowego mocarstwa?
      > Monachium się śni po nocach i tym razem Macron "przywiezie nam pokój"?
      >
      >
      > Tylko...to już 21 wiek, a p.Macron nie jest prezydentem słońce:)

Nie martw sie borrka, Putin takie propozycje olewa. Dla Rosji to wszystko za malo.
      A ze Macron ma nadzieje ze sie uda cos z Ukrainy uratowac? Nadzieja umiera ostatnia
      • szczypawka.jadowita Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 15:32
        Drogi Jorl,
        jednak się mylisz. Wiele wypowiedzi otoczenia Putina (balony próbne) pokazuje, że strona rosyjska szuka czegoś, co stara się nazwać kompromisem, a oznaczałoby przerwanie walk. Nie jest tak jak mówi Horpyna, że wojna ustanie kiedy nie będzie opłacać się Rosji, wojna ustanie kiedy będzie się stawać zagrożeniem dla władzy Putina. A tak może być, jeśli kontrofensywa ukraińska zacznie odnosić sukcesy. Tymczasem znacznie szybciej będą amerykańskie Abramsy, administracja US skazana jest na szybki sukces (bo wybory), władza obecnego układu może się wtedy posypać.

Как известно, пахан опущенный уже не пахан.
      • boomerang Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 03:25
        Nadzieja umiera ostatnia

Moją nadzieją jest że uda się kiedyś cofnąć Rosję do matecznika, albo przynajmniej do roku 1385.
    • j-k ale Niemcy bardziej popieraja teraz Ukraine 22.04.23, 15:39
      borrrka napisał:

> Akurat te dwa państwa wykazały zmaksymalizowaną nieudolność w polityce wobec ro
      > sji, że wspomnę Szredera i Sziraca.

- sytuacja sie zmienila o tyle, ze Niemcy do tej pory ostrozne, po wizycie Kanclerza Scholza w Waszyngtonie

- przeszly na jasne pozycje pro-ukrainskie

wiec juz nie ma wspolnych inicjatyw D-F w tej materii.
    • augustus_pl Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 16:11
      Trzeba wysiedlić 15 mln Rosjan mieszkających na terenie Ukrainy do Rosji. W przeciwnym przypadku wojna się nigdy nie skończy.Po 1 wojnie Czechosłowacji przyznano tereny zamieszkałe przez Niemców i okazało sie,ze 30% mieszkańców Czechosłowacji, 3,4 mln to Niemcy.Jak sie skończyło szykanowanie Niemców przez władze Czechosłowacji wiemy.Przyłączenie Kraju Sudetów do Niemiec.Po 2 wojnie światowej Alianci przyszli po rozum do głowy i wysiedlili Niemców z państw, gdzie stanowili dużą część mieszkańców.
      • boomerang Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 03:28
        Trzeba wysiedlić 15 mln Rosjan mieszkających na terenie Ukrainy do Rosji.

Pełna zgoda. Tylko wcześniej trzeba będzie zaorać Kreml, jak Kartaginę.
        • a.jej.rkoniak Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 08:52
          najpierw wywieżć polskie skarby kultury ukradzione przez ruskich i trzymane w piwnicach
          • szwampuch58 Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 10:19
            Ulanek kartofle z piwnicy?
          • jorl11 Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 20:02
            a.jej.rkoniak napisał(a):

> najpierw wywieżć polskie skarby kultury ukradzione przez ruskich i trzymane w p
            > iwnicach

Bywalem w ostatnich latach sporo w Polsce w muzeach. Tych na bylych terenach niemieckich. Slask, Malbork. I tam sa skarby kultury wytworzone przez Niemcow, tworcami byli ludzie mowiacy po niemiecku. A wszystko podpierd.lila Polska. Smieszna jest jak na tych wystawach unika sie mowienia ze to Niemcy byli rznie sie glupa ze np. Slazacy.

W Malboku lezy wielka ksiazka do ogladania, ze starych czasow. Spojrzalem, oczywiscie po niemiecku. Powiedzialem przewodnikowi ze po niemiecku przeciez, zassalo go i odpowiedzial "No tak w jezyku tamtejszym". Ale ze po niemiecku nie chcal powiedziec.

Tak ze drogi a.jej. moze cichutko na tem skarbow kultury? Polska narabowala ich ogromne iliosci wiec cicho siedz, dziob na klodke lepiej.
            • augustus_pl Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 20:05
              Szwagier Górnoślązak był na Wawelu i zapytał, czemu te strzelby tylko niemieckie. Został zbesztany przez Polaka nadzorcę.
              • obrotowy a Veit Stoß ? 23.04.23, 20:15
                augustus_pl napisał:

> Szwagier Górnoślązak był na Wawelu i zapytał, czemu te strzelby tylko niemiecki
                > e. Został zbesztany przez Polaka nadzorcę.

a Veit Stoß (ten od Oltarza Mariackiego w Krakowie) - z polska nazywany Witem Stwoszem

- Polakiem chyba tez nie byl ?

• augustus_pl Re: a Veit Stoß ? 23.04.23, 20:17
                  a Veit Stoß (ten od Oltarza Mariackiego w Krakowie) - z polska nazywany Witem Stwoszem
                  Ale w Kaczystanie jest sprzedany jako Polak.
                  • petronella.kozlowska augustus_pl napisał: 23.04.23, 22:39
                    Veit Stoss był Niemcem i tworzył w Polsce, bo Polska była krajem tolerancyjnym i liberalnym, dlatego też kupcy niemieccy mogli tworzyć swoje faktorie w miastach polskich.
                    W Magdeburgu czy w Lipsku nie powstały polskie kolonie, pomimo teo że kupcy polscy odwiedzali te miasta.
                    • boomerang Re: augustus_pl napisał: 24.04.23, 01:40
                      Veit Stoss tęsknił za Norymbergą i na stare lata tam wrócił i pożałował. Wypalili mu policzki gorącym żelazem. W Polsce został jego syn Stanisław.
            • boomerang Re: Przywiozłem wam pokój? 24.04.23, 01:52
              Bo w zniemczaniu zajętych przez siebie terytoriów Niemcy byli prawdziwymi mistrzami. Austriacy tak nie umieli.
    • a.jej.rkoniak Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 16:15
      kogucik tylko prdoli sobie a muzom, nikt go nie słucha, ani nie szanuje. Z pewnością nie Zelenski.
      Bez wyraźnych ustępstw rosji, nie będzie żadnej umowy. Kogucik moża wracać do swojej kwoki.
    • senioryta13 Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 17:16
      borrrka napisał:

Czy wypowiadasz sie rowniez w imieniu ukrainskich zolnierzy, bez nog czy rak ?
      • tapatik Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 22:05
        Trolik, sio, spadj na pikabu.
        Pogadaj tam o kacapskich żołnierzykach mordujących swoich sąsiadów.
    • yabbaryt Re: Przywiozłem wam pokój? 22.04.23, 23:18
      to jest wojna na deficyty. Kto pierwszy wyczerpie swoje zapasy:amunicji pieniędzy, siły żywej, poparcia społecznego etc. Nikt z nas nie ma twardych danych aby określić, która strona pierwsza wymięknie. O tym wiedza analitycy i też nie wszystko. Natomiast obserwując tylko grę dyplomatyczną to widać, że USA próbują wypchnąć Rosje z sytemu europejskiego, maksymalnie ja osłabić i nadać jej status pariasa w świecie euroatlantyckim. Z drugiej zaś strony Niemcy i Francja próbują kombinują aby Rosja nadal była częścią systemu europejskiego włączona w europejski system gospodarczy i system sojuszy, być może nie teraz ale po upadku Putina. Z czego to wynik? Być może Biden gra role złego policjanta a Macron rolę dobrego gliny ? Ale to może być wynik różnic interesów między Europą Zachodnia a USA.
      • boomerang Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 03:35
        USA ma rację, bo historia uczy że z Rosją nie należy się układać. USA to co prawda młody kraj ale, w przeciwieństwie do starej Francji, stosuje się do rady Cycerona: historia est magistra vitae.
        • borrrka USA leży za Stawem 23.04.23, 10:29
          USA nie wyhodowało sobie piątej kolumny z ruskich imigrantów, bo nawet Brighton Beach jest lojalne wobec Ameryki.
          Aussiedlerzy z Kazachstanu w Rajchu lojalni, to są wobec Czerezwyczajki.
          A bratnia Giermania ma ich dziś ca 5 mln.
          To sprawia, że w Yurop jest trudniej prowadzić twardą politykę wobec kremla.

Ale Makron nic nie usprawiedliwia.
          To mania grandiosa niektórych polityków powoduje takie wybryki, bo trudno nazwać to inaczej.
      • tapatik Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 11:16
        yabbaryt napisał:

> to jest wojna na deficyty. Kto pierwszy wyczerpie swoje zapasy:amunicji
        > pieniędzy, siły żywej, poparcia społecznego etc. Nikt z nas nie ma
        > twardych danych aby określić, która strona pierwsza wymięknie.
        > O tym wiedza analitycy i też nie wszystko.
        > Natomiast obserwując tylko grę dyplomatyczną to widać,
        > że USA próbują wypchnąć Rosje z sytemu europejskiego,
        > maksymalnie ja osłabić i nadać jej status pariasa w świecie
        > euroatlantyckim. Z drugiej zaś strony Niemcy i Francja
        > próbują kombinują aby Rosja nadal była częścią systemu
        > europejskiego włączona w europejski system gospodarczy
        > i system sojuszy, być może nie teraz ale po upadku Putina.
        > Z czego to wynik? Być może Biden gra role złego policjanta
        > a Macron rolę dobrego gliny ? Ale to może być wynik różnic
        > interesów między Europą Zachodnia a USA.

Wygląda na to, że tę wojnę Rosja już zaczyna przegrywać.
        Za Ukrainą stoją państwa NATO, które razem mają większy potencjał gospodarczy niż Rosja.
        • augustus_pl Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 14:27
          Za Ukrainą stoją państwa NATO, które razem mają większy potencjał gospodarczy niż Rosja.????
          Czy Jankes wygrał jakaś wojnę?Mimo przewagi technologicznej?Jak pierwsza bombka spadnie na Niemcy czy Holandię to pierwsza reakcja bedzie - wylatujemy na Majorkę albo Kanary.Chyba nie myślicie ze niemieccy żołnierze będą walczyć za jankesa?Tylko Ukraińcy i Polacy.Nawet Słowacy odmówią pomocy.
          • boavista4 Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 19:51
            USA górą! Ruski dziurą!
            My Polaki zagonimy ich do kloaki,

Wiadomości dalszy ciąg:

Stany Zjednoczone mogą ponownie rozważyć poziom swojego udziału w dostawach na Ukrainę z powodu skandalicznych wypowiedzi prezydenta Francji Emmanuela Macrona w Waszyngtonie.

Zdaniem eksperta obrona powietrzna Moskwy osłabła do tego stopnia, że ​​nie ma nawet czasu na przechwycenie bezzałogowych statków powietrznych.

More than 95% of Democrats want Biden to run in 2024 – poll

Russia’s exports plunge amid weak micro-chip demand

• tapatik Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 21:07
            augustus_pl napisał:

> Za Ukrainą stoją państwa NATO, które razem mają większy
            > potencjał gospodarczy niż Rosja.????

A masz co do tego jakiekolwiek wątpliwości?
            Pojedyncze kraje jak Niemcy czy Francja mają większe PKB niż cała Rosja.

> Czy Jankes wygrał jakaś wojnę?Mimo przewagi technologicznej?

Czynniki polityczne spowodowały, że USA zdecydowały się wycofać.
            Militarnie i gospodarczo mogły wojny prowadzić nadal.
            Natomiast Rosja do tej pory prowadziła wojny z dużo słabszymi przeciwnikami (np.Czeczenia - 1 milion mieszkańców, Gruzja - 4 miliony) i dlatego była w stanie wygrać, chociaż jeśli chodzi o Gruzję, to analitycy twierdzą, że Rosja przestała tam w którymś momencie odnosić sukcesy i dlatego zaproponowała rozejm.
            Poza tym co ciekawe wszystkie te wojny były nazywane "operacjami specjalnymi".

> Jak pierwsza bombka spadnie na Niemcy czy Holandię

Czy ty się z koniem na łeb zamieniłeś?
            Niemcy są jednym z największych kontrahentów Rosji.
            Atak na nich albo na Holandię spowoduje całkowite zawieszenie jakichkolwiek kontaktów handlowych pomiędzy tymi krajami.
            Poza tym to jest atak na NATO. Wszystkie kraje NATO poczują się zagrożone (no może poza Turcją) i będzie walka Rosja kontra NATO, a przypominam, że nie tylko Rosja ma atom.

> to pierwsza reakcja bedzie - wylatujemy na Majorkę albo Kanary.

Może część cywili wyjedzie.

> Chyba nie myślicie ze niemieccy żołnierze będą walczyć za jankesa?

Coś ci się pomyliło w kłamstwach.
            Jeżeli bomba spadnie na Berlin, to będą walczyć za swój kraj.

> Tylko Ukraińcy i Polacy.Nawet Słowacy odmówią pomocy.

Słowacy nie odmówili pomocy Ukraińcom, to Niemcom też pomogą, tym bardziej, że mają świadomość, że też są zagrożeni. Poza tym są jeszcze Finowie, Szwedzi, Francuzi, Włosi, Hiszpanie.
    • jorl11 Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 20:30
      de_oakville napisał:

> ebowal niewiele czasu, zeby zdobyc zaufanie panstw cywilizowanych. Ewentualni c
      > ywilizowani nastepcy Putina beda potrzebowali
      > dziesiatek lat, zeby takie zaufanie ponownie odbudowac.

No nie Rosjanie sie roplakali na ten argument!!!
      Ty nie masz wszystko w porzadku pod dachem drogi de_o. Wisi Rsjanim zachdnie zaufanie, tego niegdy nie beda potrzebowac. Swiat sie podzieli na wrogi bloki i wcale Zachod nie jest na wygranej pozycji.
      Ale moze co Chinczycy mysle o tych sprawach?

www.n-tv.de/politik/Chinesischer-Diplomat-haelt-Ex-Sowjetstaaten-nicht-fuer-souveraen-article24073121.html
      Wlasne ambasador Chrlu w Paryzu wyraznie powiedzial ze postsowieckie republiki nie maja prawa byc suwerennymi krajami i naleza sie zjednoczyc sie z Rosja. nawet Twoja Ukraina tez.

Cytat stamtad:

In einem Interview im französischen Fernsehen hatte der chinesische Botschafter Lu Shaye zuvor die Souveränität von Staaten infrage gestellt, die einst Teil der Sowjetunion waren. Auf die Frage, ob die Krim zur Ukraine gehöre, sagte der Diplomat, es hänge alles davon ab, wie man dieses Problem betrachte. Einer Intervention des Moderators, dass die von Russland seit 2014 besetzte Schwarzmeer-Halbinsel völkerrechtlich ein Teil der Ukraine sei, entgegnete Shaye: "Im Völkerrecht haben selbst diese Länder der ehemaligen Sowjetunion keinen effektiven Status, weil es kein internationales Abkommen gibt, um ihren Status als souveränes Land zu konkretisieren."

I tlumaczenie bo po hitlerowsku:

W wywiadzie udzielonym francuskiej telewizji chiński ambasador Lu Shaye zakwestionował wcześniej suwerenność państw, które kiedyś były częścią Związku Radzieckiego. Na pytanie, czy Krym należy do Ukrainy, dyplomata powiedział, że wszystko zależy od tego, jak się tę kwestię postrzega. Na interwencję moderatora, że półwysep Morza Czarnego okupowany przez Rosję od 2014 roku jest w świetle prawa międzynarodowego częścią Ukrainy, Shaye odpowiedział: "W prawie międzynarodowym nawet te kraje byłego Związku Radzieckiego nie mają efektywnego statusu, ponieważ nie ma żadnej umowy międzynarodowej, która konkretyzowałaby ich status jako suwerennego państwa."

To wlasnie jest ten utworzaony wrogi Zachodowi Blok. Rosja+Chrl a do tego dochodzi tzw Poludnie. 7 miliardow ludzi. Zachod 1 miliard.
      • tapatik Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 21:09
        I te pozostałe 6 miliardów napadnie na ten nasz miliard? Czy jednak część z nich pozostanie neutralna?
        • jorl11 Re: Przywiozłem wam pokój? 23.04.23, 21:39
          tapatik napisał:

> I te pozostałe 6 miliardów napadnie na ten nasz miliard? Czy jednak część z nic
          > h pozostanie neutralna?

Nie napadnie ale nie da sie rabowac. Bo my jak szarancza od 500 lat. Rabujemy u nich surowce korzystajac z tego ze oni sa na tak niskim poziomie ze wszystkich dla siebie teraz nie potrzebuja i setki miliononom organizujemy prace aby dla nas wytwarzali tanio towary.

Dotad to szlo ale teraz powstaje bloko Wschodni Rosja+Chrl ktorzy nie dadza rabowac u tamatych. Militarnie i gospodarczo.
          • boomerang Re: Przywiozłem wam pokój? 24.04.23, 02:00
            Najpierw niech Rosja odda Chinom Władywostok, a potem pogadamy.
      • bmc3i Re: Przywiozłem wam pokój? 24.04.23, 07:21
        jorl11 napisał:

> międzynarodowego częścią Ukrainy, Shaye odpowiedział: "W prawie międzynarodowym
        > nawet te kraje byłego Związku Radzieckiego nie mają efektywnego statusu, ponie
        > waż nie ma żadnej umowy międzynarodowej, która konkretyzowałaby ich status jako
        > suwerennego państwa."

A jaką umowy międzynarodowe mają Chiny i Rosja, które "konkretyzują ich status jako państw"?
        • jorl11 Re: Przywiozłem wam pokój? 24.04.23, 10:43
          bmc3i napisał:

> A jaką umowy międzynarodowe mają Chiny i Rosja, które "konkretyzują ich status
          > jako państw"?

Przeciez chodzi o stanowisko Chrlu w sprawie Ukrainy, szerzej republik postsiówieckich.
          I jednoznacznie wynika z wypowiedzi tego ambasadora Chrlu we Francji, ktore gwarantowanie jest tez stanowiskiem wladz Chrlu, ze uznaja wszystko co przed tymi 30 laty odlaczono z ZSRR za ziemie Rosji. Mozna powiedziec ze tak jak Tajwan jest ziemia chinska.
          Caly czas uwazalem ze cos takiego jest, jest kompletny sojusz Chrlu z Rosja i smiesza mnie i tutaj opinie ludzi ze Chrl to tak naprawde wrog Rosji, ze jak juz nie NATO to napewno Chrl udupi Rosje.

A tu sie pokazuje ze wszystkie postsowieckie republiki to dla Rosji jak Tajwan dla Chrlu. I przylaczyc do macierzy trzeba.

I zerby bylo jasne nie chodzi o jakies tam prawa w sadach bo to oczywiscie bedzie zrobione sila. I Ukraiana i republiki postsowieckie czy Tajwan.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka