Dodaj do ulubionych

Na poludniu juz lato

25.04.23, 09:00
We Francji jeszcze grzejemy mieszkania a co w Hiszpanii? Ano, w Hiszpanii mamy juz 40°C (323 K) lato. Przekroczyc Pireneje to jak przekroczyc Rio Grande i wejsc w inny swiat. I sa tez imigranci i imigrantki z mroznej Polnocy. Zziebniete Polki ruszaja na Andaluzje by se kupic mieszkanie. Ktore nie sa zbyt drogie by dodac na zachete.

PF

Obserwuj wątek
    • melikles Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 09:25
      Kilka lat temu byliśmy w weekend majowy w Barcelonie. Kiedy u nas temperatura podchodziła pod 30C, tam było nieco ponad 20. Podobnie było w innych latach na Malcie i We Włoszech. Tak więc o tej porze roku nie ma reguły gdzie cieplej jeśli chodzi o środkową i południową Europę.
      • polski_francuz RMikroklimat 25.04.23, 10:05
        melikles napisał(a):

" Kilka lat temu byliśmy w weekend majowy w Barcelonie. Kiedy u nas temperatura podchodziła pod 30C, tam było nieco ponad 20."

Trudno o reguly klimatyczne obecnie; ale dodajmy ze Barcelona ma swoj mikroklimat bo lezy miedzy gorkami a morzem.

PF

• a.jej.rkoniak Re: RMikroklimat 25.04.23, 11:54
          na plażę w duzym mieście to ja autobusem mogę
        • boomerang Re: RMikroklimat 25.04.23, 13:23
          Przez 10 lat mieszkałem przy plaży w północnym Wollongong. Zimy tam nie zaznałem, a latem było znośnie. Tylko z ludźmi nie było o czym gadać, bo oni nie mieli ochoty rozmawiać. Angielski pisarz D.H. Lawrence spędził tam 3 miesiące w latach 20-tych i napisał powieść "Kangaroo", w której tych ludzi opisał najgorszymi słowy. Znamienity malarz Brett Whiteley lubił tam przyjeżdżać swoim samochodem z północnego Sydney na samozarządzany odwyk ponarkotykowy i jednego razu umarł tam w nocy w motelu nieopodal plaży. Leczył się szkocką whisky. A poza tym nudy były.
          • polski_francuz Nudy? 25.04.23, 16:22
            boomerang napisał:

"Leczył się szkocką whisky. A poza tym nudy były."

W Barcelonie bylem kilka razy. Nudno to tam nie jest. A to chca sie odlaczyc od Hiszpanii, a to chca wywalic tutystow bo jest ich zbyt duzo, a to zloszcza sie bo Lewy nie zdobywa bramek...cos sie ciagle dzieje

PF
            • boomerang Re: Nudy? 26.04.23, 04:46
              Ważne że rodzina Lewego się tam lepiej czuje, bo ojciec przy dziecku nie mówi po niemiecku. Znany kataloński bard nazywa się Llach, a Jacek Kaczmarski pożyczył sobie jedną z jego pieśni.
        • melikles Re: RMikroklimat 25.04.23, 15:08
          Między górami a morzem leży większość wybrzeża Morza Śródziemnego. Na najbliższe dni prognozy dla Chorwacji przewidują zbliżone do Polski temperatury, a tam prawie cale wybrzeże od Splitu do Dubrownika ma za plecami góry.
          • polski_francuz Re:Mikroklimat 25.04.23, 16:17
            melikles napisał(a):

" Między górami a morzem leży większość wybrzeża Morza Śródziemnego. Na najbliższe dni prognozy dla Chorwacji przewidują zbliżone do Polski temperatury, a tam prawie cale wybrzeże od Splitu do Dubrownika ma za plecami góry."

Tam pewnie ruscy oziebiaja atmosfere:) U nas Korsyka m zawsze kilka stopi wiecej niz kontynentalna Francja. Chociaz Korsykan (?) pewnie temperament podgrzewa:)

PF
            • boomerang Re:Mikroklimat 26.04.23, 04:39
              Mam korsykański chromosom-Y, stąd pewnie ciągnęło mnie do zmiany klimatu aż wylądowałem w Australii.
      • bmc3i Re: Na poludniu juz lato 07.07.23, 06:03
        melikles napisał(a):

> Kilka lat temu byliśmy w weekend majowy w Barcelonie. Kiedy u nas temperatura p
        > odchodziła pod 30C, tam było nieco ponad 20. Podobnie było w innych latach na M
        > alcie i We Włoszech. Tak więc o tej porze roku nie ma reguły gdzie cieplej jeśl
        > i chodzi o środkową i południową Europę.

Tylko że ostatnie 7 dni, to globalnie najgorętszy tydzień w odkąd mierzy się to.

• petronella.kozlowska Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 10:25
      w artykule pisze jedna Polka.

Czy jej sąsiedzi są muzułmanami?

• de_oakville Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 12:02
      Do Kanady (Ontario) wiosna przychodzi zawsze z opoznieniem. Kiedy w Polsce na drzewach sa juz dawno zielone liscie, tutaj drzewa puszczaja dopiero niesmiale, ledwo widoczne pąki. Ale jakies dwa tygodnie temu bylo kilka naprawde upalnych letnich dni, co bylo dziwne skoro pare dni wczesniej byla "burza lodowa". Jej rezultatem byly wygiete, czesto polamane drzewa. Zeby bylo jeszcze dziwniej, podczas burzy lodowej slychac bylo grzmoty.
      No coz, od listopada do polowy kwietnia trzeba "zakochac sie w zimie", zeby czuc sie dobrze. Przypomina sie stary dobrzy przeboj Salvadore Adamo "Tombe la neige".
      • polski_francuz Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 16:35
        de_oakville napisał:

" No coz, od listopada do polowy kwietnia trzeba "zakochac sie w zimie", zeby czuc sie dobrze. Przypomina sie stary dobrzy przeboj Salvadore Adamo "Tombe la neige".

Kanada znana jest z dlugich zim. Ale pewnie ocieplenie klimatyczne i do was nadchodzi...

PF
    • jorl11 Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 12:14
      polski_francuz napisał:

> We Francji jeszcze grzejemy mieszkania

A ja pod Berlinem juz dawno tej zimy nie grzeje mojego mieszkania i mam >22 °C raczej >23°C w nim.
      Wlaczalem ogrzewanie, naturalnie podlogowe, tylko w lazience jak bylo najzimniej u mnie tej zimy. Tak 0°C, moze -5°C noca aby miec napewno 22°C.
      Ale ja mam HighTech nowiutkie mieszkanie spelniajace wysrubowany normy i one naprawde sa skuteczne.
      • polski_francuz Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 16:39
        jorl11 napisał:

" A ja pod Berlinem juz dawno tej zimy nie grzeje mojego mieszkania i mam 22 °C raczej 23°C w nim."

We Francji klasa srednia mieszka glownie w domach. A domy trzeba jakos grzac. Chociaz panstwo nas coraz bardziej przymusza by izolowac cieplnie.

PF
        • boomerang Re: Na poludniu juz lato 26.04.23, 04:51
          Jorłow to dumny bolszewik, który wypina się na klasę średnią.
    • senioryta13 Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 13:25
      polski_francuz napisał:

> bniete Polki ruszaja na Andaluzje by se kupic mieszkanie[/url]. Ktore nie sa zb
      > yt drogie by dodac na zachete.

odwazna dziewczyna.
    • princesswhitewolf Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 16:00
      Pd zach UK i nie grzeje od poczatkow kwietnia. Nie ze sa upaly ale po co
    • felusiak1 Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 18:58
      Wystarczy spojrzeć na jet stream aby zrozumieć róznice w pogodzie w Hiszpanii i we Francji
      • szwampuch58 Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 19:05
        Felus robi za Wicherka,hehehe
    • szwampuch58 Re: Na poludniu juz lato 25.04.23, 19:57
      www.pomponik.pl/plotki/newsamp-czeslaw-nowicki-byl-pierwszym-pogodynkiem-w-polsce-wyrzucono,nId,2437009
    • 1.melord Re: Na poludniu juz lato 26.04.23, 06:49
      Nie znosze australijskiej zimy(czerwiec,lipiec,sierpien) choc temp.nigdy nie schodza ponizej zera(Sydney minmalne 5-7 St + w nocy,dzien16-20+)
      Jest q..zimno,duza wilgotnosc powietrza,trzeba grzac.Wieczorem gdy slonce zajdzie temp. gwaltownie spada o 10-15 st.
      Dlatego tez od lat na ten okres(ok 3 miesiace) uciekam do Polski(Europy) gdzie nawet ekstrmalne temp 30st i wyzej nie robia na mnie wiekszego wrazenia...jest po prostu cieplo,moze czasami jedynie ciut za cieplo.
      W tym roku rowniez w polowie maja,A-380 do Dubaju(3 dni stop over) i do Polski.
      • polski_francuz Re: Na poludniu juz lato 26.04.23, 10:13
        1.melord napisał(a):

" Nie znosze australijskiej zimy(czerwiec,lipiec,sierpien) choc temp.nigdy nie schodza ponizej zera (Sydney minmalne 5-7 St + w nocy,dzien16-20+)"

No wlasnie mamy obecnie australijska zime i tez mi sie niezbyt podoba. Poczekajmy jeszcze troche i moze, wreszcie, wiosna nadejdzie:)

PF
    • szczypawka.jadowita Re: Na poludniu juz lato 27.04.23, 10:46
      Fakt. Bez ciebie nigdy byśmy na to nie wpadli.
    • szwampuch58 Re: Na poludniu juz lato 06.07.23, 20:17
      Czerwiec był najgorętszy w historii pomiarów.
      • petronella.kozlowska Re: Na poludniu juz lato 07.07.23, 03:48
        szwampuch58 napisał:

> Czerwiec był najgorętszy w historii pomiarów.

Czy nosisz burkę z tego powodu?
        • felusiak1 Re: Na poludniu juz lato 07.07.23, 07:25
          To dziwne bo w mojej wsi czerwiec nie byl najgorętszy.
          Nie wierzę w ani jedno słowo z megafonów. Staraja sie wcisnąć kit aby urobić publikę pod swoje niecne zamiary.
          • szwampuch58 Re: Na poludniu juz lato 07.07.23, 13:06
            Felus mierzysz sam?
    • szwampuch58 Re: Na poludniu juz lato 12.07.23, 12:55
      next.gazeta.pl/next/7,172392,29964415,42-8-stopni-celsjusza-w-hiszpanii-mdlejacy-turysci-w-grecji.html#s=BoxOpMT
      • petronella.kozlowska Re: Na poludniu juz lato 12.07.23, 13:54
        szwampuch58 napisał:

Tymczasem Ren jest krytyczny dla transportu surowców energetycznych. Może więc powtórzyć się sytuacja z sierpnia zeszłego roku, gdy poziom wody w punkcie pomiarowym Kaub wskazał zaledwie 40 cm.

=

Niski poziom wody w Renie jest problematyczny dla barek transportujących węgiel kamienny.
    • a.jej.rkoniak Re: Na poludniu juz lato 12.07.23, 15:37
      40C to 313K
    • szwampuch58 Re: Na poludniu juz lato 14.07.23, 13:23
      www.welt.de/vermischtes/weltgeschehen/article246365394/Letzte-Generation-Lkw-Fahrer-faehrt-Klimakleber-bei-Protest-in-Stralsund-an.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka