Dodaj do ulubionych

Wiek a aktywnosc polityczna

27.04.23, 10:09
Coraz wiecej osob publicznych ma ponad 60 a nawet ponad 70 lat. Poczynajac od szeryfa swiata Bidena, ktoremu stuknela 80-tka czy od jego mlodego konkurenta Trumpa majacego tylko 76 lat. Ale, pomyslmy o zdrowiu. I tak 69-letni mlodzieniec Erdogan mial kryzys i niektorzy mowia nawet o zawale serca. Last but not least, polski wodz Kaczynski tez cierpi na problemy zdrowotne .

Rozwazmy wady i zalety starszych u steru. Juz chcialem napisac, ze rozwaga starszych jest zaleta. Ale przypomnial mi sie leningradzki chuligan, ktory wlasnie zaatakowal sasiada. Wiec moze raczej konserwatyzm i przywiazanie do lat swojej mlodosci? Moze tez, mlodsze osoby publiczne niezbyt umieja pociagnac za soba lud. Przykladem jest prezydent Francji, przeciwko ktoremu lud sie burzy.

A wiec starsi u steru sa objawem pozytywnym?

PF
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 10:40
      Soros ma 92 lata, Schwab 85 a Xi za parę miesięcy będzie miał 70.
      • prze.nick Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 11:30
        Lewacki papież Franciszek ma 86 lat a miłujący dzieci Dalajlama 87 lat.
      • szwampuch58 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 11:52
        Rzeknij:Ten Wielki Reset zrobia te starcy ze setka na karku czy pozniej?
        • prze.nick Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 12:07
          O tym Wielkim Resecie to mówi sam Schwab a nie tylko ja.
          Mówił niedawno żeby wykorzystać ten krótki czas szansy jaki daje "pandemia" na wprowadzenie zmian - 4 rewolucji przemysłowej.
          Czy Scwab dożyje? Mam nadzieję że nie będzie zmian o jakich on mówi.
          • szwampuch58 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 12:46
            Od kiedy wymiekasz,czubek?
            • prze.nick Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 13:09
              SzmalcownipuchIQ58 o co pyta?
          • szczypawka.jadowita Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 21:30
            No wykorzystali was.
            Już was wszystkich zaczypowali?
            Ale dzięki temu jesteś ulubieńcem twojego prezesa, na służbie u nich.
            • prze.nick Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 21:41
              twój prezes cię zaczipował, że innych o to samo podejrzewasz? :D
    • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 10:50
      >Juz chcialem napisac, ze rozwaga starszych jest zaleta.

W przypadku Trumpa trudno mowic o rozwadze
      • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 07:08
        Dlaczego. Proszę uzasadnić merytorycznie.
        • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 13:47
          Felusiak to nie jest miejsce na pisanie epopei.

Co wiesz na temat Trumpa spraw w sadzie aktualnych i przeszlych?
          en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_lawsuits_involving_Donald_Trump

Co wiesz o nagraniach jak sie wyrazal o kobietach?

Co wiesz o " golden rain" ?

Co wiesz o tym jak to w Kolorado budowal granice z Meksykiem?

Co wiesz o tym jak namawial do brania srodka na malarie na Covid?

Co wiesz o tym jak opowiadal ze UV promieniami beda leczyc Covid?

Co wiesz o jego zwiazkach z Rosja?

Co wiesz o tym jak po jego bzdurach o dezynfektancie na Covid naiwne osoby wyladowaly w szpitalu?

Co wiesz o jego zachowaniu gdy nie chcial przekazac stanowiska i pod naciskiem partii oddal?

Co wiesz o Marszu na Capitol.i jego udziale?

Jesli naprawde niewiele to kazdy temat wygooglaj.
          • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 18:32
            Wklejasz boiler plate bullshit. I nie golden rain a golden shower.

Teraz mamy sprawę gwałtu w Bergorf Goodman w 1990. Przedtem gwalcil w samolotach.
            Gdzie jest Michael Avenati?
            • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 20:28
              Czytaj dalej felusiak1
              • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 20:59
                Nie ma nic do czytania. Only Rosie O'Donnell.
          • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 19:15
            princesswhitewolf napisała:

> Co wiesz na temat Trumpa spraw w sadzie aktualnych i przeszlych?
            > en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_lawsuits_involving_Donald_Trump
            >
            > Co wiesz o nagraniach jak sie wyrazal o kobietach?

Dla mnie Trump to moze dla USA w polityce wewnetrznej to nawet dzialal dobrze ale jesli chodzi o zagranice to dla USA byl prosty czlowiek.

Ale jesli chodzi o stosunk do kobiet to akurat rozsadny Trump byl. Mowil ze trzeba byc kims i wtedy mozna je za cipy lapc jak sie chce, o to Ci chodzi droga princeso?
            Mam tu podobne zdanie i mam dowody z ostatnich 20 lat mojego zycia ze to doskonale funkcjonuje. Nawet lepiej jak u Trumpa bo on sobie ta ostatnia zone (pierwsza tez) wzial osteuropejska qrwe a ja biore taki bez zenienie sie z nimi. I nie tylko je za cipy lapie a je uzywam zgodnie z ich biologia.
            • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 20:33
              >Dla mnie Trump to moze dla USA w polityce wewnetrznej to nawet dzialal dobrze

Rewelacyjnie. Takie bylo bezrobocie jak od lat nie widziano.

>Mam tu podobne zdanie i mam dowody z ostatnich 20 lat mojego zycia ze to doskonale funkcjonuje.

Czyli podchodzisz do zupelnie obcej kobiety i lapiesz ja na dole? Siedzialbys za to w pierdlu. Uwiez. On nie mowil o zonie ale o obcych kobietach..Jego wlasna zona go publicznie potepila za ta wypowiedz.

Nastepny "miszczu" popisuje sie korzystajac z anonimowosci i ewidentnie nie wie w jakich okolicznosciach Trump to mowil.
              • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 21:07
                Albo kleisz głupa albo uwierzyleś w propagande megafonow i definitywnie twoj angielski jest cienki.

"And when you're a star they let you do it. You can grab them by the pussy. You can do anything"
                Ain't that the truth, ha?

"A kiedy jesteś gwiazdą one pozwolą ci na to. Możesz zlapać je za cipkę. Możesz zrobić wszystko."
                Czyż tak nie jest?
              • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 23:01

> Czyli podchodzisz do zupelnie obcej kobiety i lapiesz ja na dole?

Klamiesz. Ta wypowiedz Trumpa i moje nawiazanie do niej bylo o sytuacji jak Trump jakies tam audycje w TV prowadzil i tam byly chetne kobiety aby w tych audycjach wystepowac. Aby lekko zarobic duzo kasy. I wlasnie te kobiety lapal Trump za cipy bo one sie na to zgadzaly jako ze go znaly i chcialy miec z tego dochod. Zadne nieznajome.

>Siedzialbys z
                > a to w pierdlu. Uwiez.

Dotarlo co wyzej napisalem?

>On nie mowil o zonie ale o obcych kobietach..

Jak wyzej te kobiety byly obce ale go znaly i chcialy dzieki niemu duzo kasy zarobic. Wiec i nie protestowaly jak je za cipy lapal.

>Jego wlasna
                > zona go publicznie potepila za ta wypowiedz.

A, ta zona, ta osteuropejska qrwa. Melania czy jak jej tam.
                Ona tak samo wpakowala sie mu do lozka przeciez dlatego ze chciala miec dostatnie zycie przy jego boku. byla modelka ale to szybko mija, ma rodzine na glowie ktorej tez chciala pomoc wiec szukala gdzie sie bogato sprzedac. Smialem sie jak Pierwsza Dama w waszym USA byla osteuropejska qrwa.
                Sprzedala sie przeciez nie wmowisz mi ze sie w nim zakochala. Tak samo bylo z ta pierwsza zona, Czeszka przeciez.

A ze publicznie potepila jego wypowiedz? No i co z tego? Sama qrwa przeciez jest.

> Nastepny "miszczu" popisuje sie korzystajac z anonimowosci i ewidentnie nie wie
                > w jakich okolicznosciach Trump to mowil.

Opisalem okolicznosci, popraw mnie jak byly ze Trump chodzil ulica, wypatrzyl jakas kobiete ktora mu sie spodobala. on jej nie znal, ona go nie znala i ja nagle za cipe lapal. Tylko tak byloby to Twoje "obca kobieta". No jak?

A teraz jak ja robie. Mieszkam w Niemczech, do Polski blisko bo Berlin i od 20 lat szukam w Polsce kobiety na tzw sposorowaniu. Porozumienie do warunkow przez maila, SMSa przeddtem, dostaja umowiona wczesniej kase za spotkania ze mna, sex naturalnie, spotykanie w hotelach. Juz takich w 20 latach z 80 mialem. Oczywiscie duzo mlodsze odemnie, z babami ktore mysle ze sa w pasujacym do mnie wieku bo sa 10-15 lat mlodsze sie nie zadaje. Ale zawsze dorosle. 18+.
                Znowu kasa dziala. Ale ok ja oferuje i kase ale i dobry sex to jako bonus choc nie musi byc w tych ukladach.
                No i zadne malzenstwa jak Trump z tymi Osteuropejkami.

Mam lepiej jak Trump, ja widze ze z ta swoja Melania ma problemy, stroi ona fochy, u mnie za focha jest wypowiedzenie SMsema ze skutkiem natychmiastowym. Dlatego mam lepiej jak Trump mimo ze mamy dziewczyny z tej samej okolicy bo Osteuropy.
                • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 00:17
                  Ale zawsze dorosle. 18+.

Gdy małolata pokaże ci paszport swojej starszej siostry, to jest OK.

Dlatego mam lepiej jak Trump mimo ze mamy dziewczyny z tej samej okolicy bo Osteuropy.
                  Nie masz lepiej. On ma dziewczyny klasowe, a ty mało rozgarnięte wiejskie dziewuchy.
                  • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 23:04
                    boomerang napisał:

> Gdy małolata pokaże ci paszport swojej starszej siostry, to jest OK.

2 razy bylo podejrzane ze za mloda. Wiedzialem wczesniej, tak naprawde sie z taka spotkac nie chcialem za bardzo bo wole taka 20..30 lat. Taka co juz w wyrze byla nie raz ale mloda naturalnie.
                    Nie mogla mnie oszukac.

> Nie masz lepiej. On ma dziewczyny klasowe, a ty mało rozgarnięte wiejskie dziew
                    > uchy.

Jak to, mialem sporo studentek wlasnie, nie wszystkie fakt, ta Trumpa qrwy czyli zony to modelka czy tenisistka. Glupie jak but przeciez.
                    Mialem tez np. malarke, po studiach. Sporo sie o malarstwie dowiedzialem, nawet ciekawe. Tez mi namalowala 2 duze obrazy, jeden z lasem, rzeka kajakiem a drugi dostala zdjecie innej ta byla niezle cytata, nago z cipa na zdjeciu i namalowala mi tez. Troche ja cholera brala na to ale miala dodatkowy zarobek z tego wiec sie przemogla konkurentke z lepszymi cycami jak sama miala namalowac. Te obrazy wisza u mnie w domu.

A ze moze ladniej ubrana i umalowana ta Trumpowa przyjdzie taka na spotkanie? U mnie wskakuje w stroj roboczy zaraz i tak. A stroj roboczy to znaczy w mojej nomenklaturze jest nago.

Do tego dochodzi sprawnosc w np robieniu loda. Nie jest to moje najwazniejsze ale musi byc tez. Jak w tym z ta modelka i tenisistka Trumpa? Pisalem juz wyzej, widzialem ze robila ta Melania Trumpowi fochy, nie ze mna takie numery, wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym. A on musial znosic to.
                    • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 23:34
                      > A on musial znosic to.

Bo prawdziwy mężczyzna jest czuły wobec kobiety i szarmancki. No ale ty jesteś rosyjski naturszczik, od pokoleń kształtowany nahajem, i pewnych rzeczy nie rozumiesz.
                      • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 23:58
                        boomerang napisał:

> Bo prawdziwy mężczyzna jest czuły wobec kobiety i szarmancki. No ale ty jesteś
                        > rosyjski naturszczik, od pokoleń kształtowany nahajem, i pewnych rzeczy nie roz
                        > umiesz.

Pieprzysz boom. One u mnie maja orgazmy. Nie wszystkie fakt ale sporo. Byla takie co mowily "to ja wlasciwie powinnam Tobie placic ale jak nie mam kasy". Albo "zdalam sobie sprawe ze to moja najwieksza przygoda zycia".
                        Ta obecna, wlasnie sie wczoraj z nia widzialem, bylem w Polsce przeciez, powiedziala wczoroj ze szacuje ze ma w zyciu wiecej orgazmow ze mna jak przytlaczajaca wiekszosc kobiet. I to prawda, ja powiedzial na to ze zapewne jest w 10% tych co maja ich najwiecej.
                        Tak, kobiety potrzebuja i orgazmy naprawde.
                        Moja zasada jest "kasa i dobry sex". Idzie, naprawde, co najmniej ja potrafie.
                        • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 01.05.23, 00:30
                          a moje mają to samo za darmo
                      • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 01.05.23, 00:00
                        boomerang napisał:

> Bo prawdziwy mężczyzna jest czuły wobec kobiety i szarmancki. No ale ty jesteś
                        > rosyjski naturszczik, od pokoleń kształtowany nahajem, i pewnych rzeczy nie roz
                        > umiesz.

Acha zaden nahaj tylko wypowiedzenie ze skutkiem natychmiastowym. To nahaj?
                        • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 01.05.23, 02:57
                          Pręgi od nahaja to są na twoim karku widoczne od pokoleń.
                • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 00:54
                  >Dotarlo co wyzej napisalem?

Nie. Nie dotarlo. I nie dotrze chocbys tupal i piszczal dalej. 🤣 Zrob tak jakiejkolwiek kobiecie a gwarantuje ze bedziesz mial sprawe w sadzie. I nie popisuj sie testosteronem i obmacywankami i opisami swoich przygod z kwami bo to wybaczalne u 20 lata ale juz u starszego niesmaczne i sugeruje jakies desperaxkie opisy. No wionie desperacja...
                  🤣 Facet z klasa wie co napisac a co nie. Potem nie dziwota ze mysla ze Polacy to buraki jak tacy przygodami z kwami sie chwala 🤮. A wystarczy ze admin zerknie na IP. A ty nie wiesz kiedy i na jakim nicku jest admin. Stosuj sobie opowiesci " jakim jestem oblechem" kobietom z jakimi sie zadajesz ale mi takich bzdur nie wypisuj bo zle cie zapamietam. Staraj sie synu. Raz Dwa Trzy... Pienisz sie ty. EOT

• z_orian_miesgeot Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 13:09
                  jorl11 napisał:

>
                  > A teraz jak ja robie. Mieszkam w Niemczech, do Polski blisko bo Berlin i od 20
                  > lat szukam w Polsce kobiety na tzw sposorowaniu. Porozumienie do warunkow przez
                  > maila, SMSa przeddtem, dostaja umowiona wczesniej kase za spotkania ze mna, se
                  > x naturalnie, spotykanie w hotelach. Juz takich w 20 latach z 80 mialem. Oczywi
                  > scie duzo mlodsze odemnie, z babami ktore mysle ze sa w pasujacym do mnie wieku
                  > bo sa 10-15 lat mlodsze sie nie zadaje. Ale zawsze dorosle. 18+.
                  > Znowu kasa dziala.

Musisz byc bardzo brzydki ze zawsze placisz za seks, no masz szczescie ze zyjesz w takich czasach anarchii , zamętu i "zmiany" bo tam kiedys w Polsce co prawda dość dawno za prostytowanie kobiet, czyli wciąganie w nierząd kobiet, to delikwentowi przybijano fajfusa z moszyna, do mostu po którym zasuwały zaprzęgi i dawali mu nóż do łapy, czyli albo go stratowały konie albo ucinał sam sobie jaja i też raczej schodził. A nawet 500 lat temu gdy któraś przyłapana panna na nierządzie powiedziała, że to gwałt to byś wisiał, takie słowo było wystarczające do wydania wyroku.

Nie jesteś przypadkiem jakims krewnym Niesiolowskiego, moze to genetyczne.
            • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 22:46
              a ja biore taki bez zenienie sie z nimi. I nie tylko je za cipy lapie a je uzywam zgodnie z ich biologia.

masz mniejszą od Trumpa przyjemność bo używasz prezerwatywy
              • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 23:05
                boomerang napisał:

> a ja biore taki bez zenienie sie z nimi. I nie tylko je za cipy lapie a je u
                > zywam zgodnie z ich biologia.

>
                > masz mniejszą od Trumpa przyjemność bo używasz prezerwatywy

Prezerwatywy uzywam, wlasciwie uzywalem bo dawno w takiej nie bylem, tylko w Agencjach Towarzyskich czyli burdelach, tam jest taki obowiazek. Z tymi dziewczynami na tzw sposorowaniu, a mialem ich z 80, juz zawsze bez. Tzn, jak taka przy pierwszym spotkaniu chciala z prezerwatywa bylo to nasze ostatnie spotkanie, byly choc rzadtko takie.
                One biora tabletki, boja sie ciazy jak cholera, bywalo ze i spirale fundowalem takiej jak sie dluzej spotykalismy.
                • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 00:09
                  One biora tabletki, boja sie ciazy jak cholera

Skąd wiesz że biorą tabletki? Tak ci powiedziały, czy też sam im te tabletki pakujesz do gardła siłą? Coś z tobą nie tak jeśli nie chcą od ciebie alimentów.
                  • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 22:19
                    boomerang napisał:

> Skąd wiesz że biorą tabletki? Tak ci powiedziały, czy też sam im te tabletki pa
                    > kujesz do gardła siłą? Coś z tobą nie tak jeśli nie chcą od ciebie alimentów.

Co nie tak? Corke mam, moja napewno i to nie byla jedyna ciaza u zony ze mna inne niedonoszone.

Ale w Polsce ludzie tak siebie oklamuja jacy to sa bogaci ze inni doskonale wiedza ze klamia. A wiec mimo ze placilem ile bylo umowione wolaly nie ryzykowac aby mnie na ciaze zlapac bo moze by sie okazalo ze ciezko o alimety. Z tego ich strachu korzystalem.
                    Zreszta przyznam ze bywalo ze czasowo stosowalm z jakas nowa taka metode. Co, nie bierzesz tabletek? To przerywany i koncze u Ciebie w buzi. Jak sie chciala spotykac zaczela wtedy je brac. Zreszta mialem takie co jakies plastry antykoncepcyjne przyklejaly starczalo na pare tygodni chyba.
                    Juz wtedy nie mialem samochodu wiec numery rejestracyjna aby mnie znalezsc nie moglyby pomoc, hotele w ktorych duzo urzedowalem, w Polsce naturalnie, to nawet 2 z nich sa zaorane. Ze wszystkimi meldunkami napewno.
                    Jak narazie zadna sie o alimenty nie melduje.
                    Bzykanie sie z Niemkami byloby juz pod tym wzgledem niebezpieczne. Kobiety tu w Niemczech chca w koncu zajsc w ciaze ale z kims kto bedzie mogl tluste alimenty placic. I napewno by wiedziala taka jakie mam stanowisko w pracy wiec duze zarobki, dobry bylbym na dawce plemnikow. I kasy potem.
                    Polki lepsze w tym wzgledzie tez.

Ale bez gumy naturalnie inny problem. Ewentualne choroby, wszystkie sa uleczalne ale AIDS nie. Tu postepowalem ryzykownie, wiem. Nawet moj szef, wlascicel firmy w ktorej pracowalem, w Niemczech oczywiscie, nawet na mnie prawie wrzeszczal jakie ja zycie prowadze. Bal sie ze wlasnie zachoruje na AIDSA a wolal mnie miec zdrowego. A wiedzial jak zyje, ponad setke razy jezdzilismy do klientow, jak sie wracalo, na lotnisku gdzies w Stuttgarcie, wieczorem troche sie juz prywatnie rozmawialo. I o tym tez.
                    Ale AIDS to, tak sobie po inzyniersku wykalkulowalem, dziewczyny maja rzadko. Bo AIDS to jakos choroba glownie gejow. Chyba dlatego ze to jak z ta choroba wscieklych krow. Ktorym dawano miesa aby szybciej rosly a one trawozerne sie na to wsciekaly. To samo z AIDSEM mysle.
                    Mi sie udalo, teraz sie spotykam w zasadzie tylko z jedna, starzeje sie chyba, kiedys to mialem zmienny harem, no ale mi ona dobrze pasuje i od niej nie zachoruje na nic. Nawet biore ja na wycieczki gdzies tam chodzimy na tance itd.
                    • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 23:23
                      > Ale w Polsce ludzie tak siebie oklamuja jacy to sa bogaci ze inni doskonale wiedza ze klamia.

Są bogaci. Żyją we własnych domach i mieszkaniach. Fakt, że czasem brakuje im gotówki, ale coraz rzadziej. Ty masz gotówkę, ale nic poza tym (pardon, rower masz). Kim będziesz jak inflacja zje twoją gotówkę? Pośmiechem dla tych prostych dziewuch, które teraz wykorzystujesz. Śmieciem.
                      • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 23:45
                        boomerang napisał:

> Są bogaci. Żyją we własnych domach i mieszkaniach. Fakt, że czasem brakuje im g
                        > otówki, ale coraz rzadziej. Ty masz gotówkę, ale nic poza tym (pardon, rower ma
                        > sz). Kim będziesz jak inflacja zje twoją gotówkę? Pośmiechem dla tych prostych
                        > dziewuch, które teraz wykorzystujesz. Śmieciem.

Roweru juz nie mam sprzedalem corona zamknela mi drogi a teraz i wojny, chcialem do Rosji.
                        Dziewczyny ktore ja uzywam potrzebuja nie przejechac sie drogim samochodem czy zobaczyc ladny i wlasny dom swojego faceta. One potrzebuje po prostu gotowke do wlasnej garsci na swoje wydatki. Nie najedza sie, nie zaplaca swoich rachunkow wlasnym domem swojego kochanka.

Emerytury mam tyle ze prawie mi starcza na moje zycie i na taka, nie do konca, fakt, wiec dokladam z oszczednosci. Ale do jakiego wieku beda to robil? Ja moge skonczyc ta dzialalnosc SMSem, zadne zobowiazania. Moje okno czasowe zycia sie robi coraz mniejsze, moi 2 mlodsi bracia juz zmarli, mlodszych nawet kolegow na cmentarz odprowadzalem. A napewno kasy mi starczy na dluzej.
                        Aby ja jakos wydac biore na wycieczki moja corke z wnuczka, ja place za wszystko i za nich. Niedawno byl tydzien statkiem, Kanary Madera, to juz 4 wycieczka z nimi, na przyszly rok zarezerwowana nastepna. Znowu ja place za wszystko.
                        • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 01.05.23, 00:35
                          "lucky man", ale i tak nie jesteś szczęśliwszy od mojej papużki
          • bmc3i Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 22:36
            Widać że jesteś nowa na forum. To wszystko tu już było. I wszystko w oczach felusiaka było "bullshitem" i fake news mediami. Witam krajankę z tej strony Atlantyku. Boże, chociaż jedna normalna, w zalewie MAGA na tym forum.

A'propos disinfectants, krótko po tej słynnej konferencji w Białym Domu, jakiś republikański gubernator Missisipi, czy innej South Caroliny mówił w telewizorni, że jego Health Department jest zasypywany telefonami z pytaniami, czy na pewno picie bleachu jest bezpieczne,
          • de_oakville Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 12:09
            Od dluzszego juz czasu felusiak wciela sie na tym forum w role jakiegos "papieża" takiego "kościola", w ktorym Trump jest "mesjaszem". Jest to rownie zabawne i groteskowe jak czytanie tekstow z ksiazki do nauki jezyka rosyjskiego we wczesnym PRL-u.

"O Stalinie rodnom, mudrom i ljubimom,
            Priekrasnuju pjesniu słagajet narod."

"Papież" tego "kościola" jest "nieomylny" i wie wszystko na 100%, na przyklad to, ze to Amerykanie wysadzili "rurociag przyjazni" na dnie Baltyku. "Prostacy" dowiedza sie o tym dopiero za 50 lat. Tak wielki "nieomylny" "majestat" na tyle przycmiewa te forumowe watki, ze zwykly czlowiek czuje coraz mniej godzien tu zagladac.

Zarechotał stary dziad,
            Podniósł z krzesła tłusty zad,
            Kto tym dziadem jest nie zdradzę,
            Póki ciągle dzierży władzę.
            Dzierży władzę jak Dzierżyński,
            Chce być jak przywódca chiński,
            Rosję darzy też czułością,
            Zachód jest mu w gardle ością.
            Można mieć charakter podły,
            A na pokaz jęczeć modły.

• princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 10:52
      >Moze tez, mlodsze osoby publiczne niezbyt umieja pociagnac za soba lud. Przykladem jest prezydent Francji, przeciwko ktoremu lud sie burzy.

ale Francuzi jak wiesz bardzo dobrze burzyliby sie przeciw kazdemu. Uwielbiaja demonstracje i uliczne awantury od czasow rewolucji. To nie kwestia wieku
      • polski_francuz Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 12:00

" ale Francuzi jak wiesz bardzo dobrze burzyliby sie przeciw kazdemu. Uwielbiaja demonstracje i uliczne awantury od czasow rewolucji. To nie kwestia wieku"

I tak i nie. Burzyc to sie burza. Ale intensywnosc jest troche wieksza i burza trwa dluzej.

PF
        • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 18:41
          Takie czasy. Ale ja kojarze Paryz jako wiecznie napier.. zolte kamizelki nie sa nowoscia
        • bmc3i Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 18:44
          polski_francuz napisał:

> princesswhitewolf napisała:
          >
          >
          > " ale Francuzi jak wiesz bardzo dobrze burzyliby sie przeciw kazdemu. Uwiel
          > biaja demonstracje i uliczne awantury od czasow rewolucji. To nie kwestia wiek
          > u"

>
          > I tak i nie. Burzyc to sie burza. Ale intensywnosc jest troche wieksza i burza
          > trwa dluzej.

Od dzievinstwa pamietam o ruchawkach we Francji. Jak nie rozruby to strajki. Obok Polski wówczas, we Francji zawsze bylo najwiecej strajkow w Europie.
          • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 20:02
            No wlasnie
    • de_oakville Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 11:52
      Dzisiejsi politycy musza miec dobre geny skoro dozywaja az tak sedziwego wieku i sa ciagle w dobrej kondycji. Pamietam jak Ronald Reagan budzil kiedys swoim "podeszlym" wiekiem sesacje. A moze to nie geny tylko postepy wspolczesnej medycyny. Z artystami bywalo i bywa znacznie gorzej - tylu ich w Polsce odeszlo nie dozywajac nawet 70-tki: Niemen, Grechuta, Nalepa, Kubasińska, Lech, Wodecki, Stanek i wielu innych. Wielka szkoda. W USA rowniez np. Michael Jackson i Elvis Presley nie mieli szczescia dociagnac do podeszlego wieku, choc oni z zupelnie innego powodu. "Cos takiego zyje, a Schiller musial umrzec!" - powiedziala zona o swoim mezu w jednej z niemieckich ksiazek-lektur, ktora czytalem w mlodosci. Byla zdenerwowana, ze tamten ciagle zajmuje sie tyko swoim hobby (modele rakiet kosmicznych) i jest roztargniony. O niejednym dzisiejszym polityku (choc nie o wszystkich) tez mozna by bylo cos takiego powiedziec.
      • jorl11 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 19:18
        de_oakville napisał:

> Dzisiejsi politycy musza miec dobre geny skoro dozywaja az tak sedziwego wieku
        > i sa ciagle w dobrej kondycji. Pamietam jak Ronald Reagan budzil kiedys swoim "
        > podeszlym" wiekiem sesacje.

I ostatnio slyszalem ze jak dla niego, Reagana codziennie sluzby przygotowywaly raporty aby mial je na biurku rano to sie okazalo ze ich nie czytal. Co najmniej pozniej juz.
        Wiec wymyslono mu na video je nagrac i wtedy jakos je odsluchiwal. Widac filmy lubil przemoznie, aktor w koncu, i ta droga jakos byl gotow sie pomeczyc. Ale nie czytaniem.
        • bmc3i Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 22:15
          jorl11 napisał:

> de_oakville napisał:
          >
          > > Dzisiejsi politycy musza miec dobre geny skoro dozywaja az tak sedziwego
          > wieku
          > > i sa ciagle w dobrej kondycji. Pamietam jak Ronald Reagan budzil kiedys s
          > woim "
          > > podeszlym" wiekiem sesacje.
          >
          > I ostatnio slyszalem ze jak dla niego, Reagana codziennie sluzby przygotowywaly
          > raporty aby mial je na biurku rano to sie okazalo ze ich nie czytal. Co najmni
          > ej pozniej juz.
          > Wiec wymyslono mu na video je nagrac i wtedy jakos je odsluchiwal. Widac filmy
          > lubil przemoznie, aktor w koncu, i ta droga jakos byl gotow sie pomeczyc. Ale n
          > ie czytaniem.

To sa jakieś duby smalone. Reagan od samego początku wprowadził nowy standard. Najpierw sam czytał poranne raporty, po czym przychodził szef doradców ds. bezpieczeństwa narodowego Richard Allen i mu wszystko jeszcze raz werbalnie referował wyjaśniając ewentualne wątpliwości. Nie było żadnych filmów

www.washingtonpost.com/archive/politics/1981/07/12/reagan-ends-daily-briefings-with-national-security-aide/68176030-2928-42bd-8b5d-bd7fa1aebf7d/

• boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 22:57
        Z artystami bywalo i bywa znacznie gorzej - tylu ich w Polsce odeszlo nie dozywajac nawet 70-tki: Niemen, Grechuta, Nalepa, Kubasińska, Lech, Wodecki, Stanek i wielu innych.

To typ artyzmu, gdzie liczy się młodość. Kiedy ta mija, łatwo o depresję, pojawiają się choroby i wtedy kończy się artyzm. Aktorki z Hollywood żyją krócej od aktorów. Podstarzały aktor wciąż znajdzie ciekawą rolę. Podstarzała aktorka to już pusta butelka do wyrzucenia. Albo kończy z sobą tragicznie, albo znika zamknięta w swoim świecie, jak Brigitte Bardot, czy inna Greta Garbo.
    • z_orian_miesgeot Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 12:07
      polski_francuz napisał:

> Coraz wiecej osob publicznych ma ponad 60 a nawet ponad 70 lat. Poczynajac od s
      > zeryfa swiata Bidena, ktoremu stuknela 80-tka czy od jego mlodego konkurenta Tr
      > umpa majacego tylko 76 lat.

Rzady starych sklerotykow nie maja zadnych zalet, poza tym, ze nie maja juz sil ani czasu aby skorzystac z potegi wladzy jaka maja, a panstwu po nich tyle, co mlodej zonce po starym dziadzie za meza.

"Joe Biden zaliczył serię wpadek podczas wizyty na Florydzie. Podczas swojego przemówienia prezydent USA pomylił wojnę w Ukrainie z wojną w Iraku oraz okoliczności śmierci swojego syna. Następnie stwierdził, że rozmawiał z człowiekiem, który wynalazł insulinę, mimo że lekarz ten zmarł przed jego narodzinami."

To by byla fraszka, ale Biden w sposob karygodny wycofal wojska z w wielkim balaganie z Afganistanu, kotynuujac decyzje hotelarza Trumpa, co wywolalo zreszta sluszne wrazenie wielkiej kleski i bezsily USiA, co oczywiste wojna na Ukrainie to tez wynik tej nieprzygotowanej ewakuacji.

Pod drugie reakcja Bidena i USiA w miesiacach przed inwazja Ukrainy przez Kacapow to tez teatr komediantow, i miekich faji, no maja czym straszyc przerzut 20-30 tys wojsk z jakimis brygadami pancernymi do Rumuni i Polski, wyslanie z dwoch lotniskowcow z eskorta na Baltyk, ogłoszenie jakiegos alertu zagrozenia wojna w NATO, robienie przegladu rezerw NATO, przypominanie o gwarancjach WB, USiA dla granic Ukrainy na pewno ostudziloby zapedy Kacapow, a on zamiast tego brzeczal, ze wyklucza wejscie w wojne na Ukrainie.

USiA stracilo tez duzo autorytetu przez hotelarza, jednego dnia opowiadal bajki jakie to kosztowne lotnisko i baze za wiele miliardow wybudowano w Iraku, potem za pare dni kazal przeprowadzic zamach na tego generala Sil Ghods, a nastepnie jak Iran w odwecie ostrzelal te lotnisko i baze rakietami, okazlo sie ze to bylo troche niewiele wartych namiotow i rownie niewartego sprzetu, no coz pomyslalem ale USiA sie posypalo, no to jestesmy na rowni pochylej.

Tak wiec reasumujac rzady starych dziadow to prosta droga do katastrofy.

ps. tak mi siem wydaje, ze sprowokowalem troche wpis PF takim akapitem "Mam wrazenie, ze ten krolik nie jest taki jak byc powinien, czyli madry, sprawny fizycznie i majacy duzo sil, by dobrze rzadzic, na przykladzie USiA z wyborczego kapelusza wyskakuje krolik stary, z demencja, ktory ledwie chodzi, powtarzajacy jakies slogany, rzadzacy zle, oraz odstawiajacy jakies krolewskie rytualy, do poboznych zyczen wlacznie."
      • senioryta13 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 13:16
        z_orian_miesgeot napisał:
        > ... ale Biden w sposob karygodny wycofal wojska z w wielkim bal
        > aganie z Afganistanu, kotynuujac decyzje hotelarza Trumpa, co wywolalo zreszta
        > sluszne wrazenie wielkiej kleski i bezsily USiA,

To myslisz, ze wystarczy podjac decyzje, plany juz sa zbedne? To czyja w koncu byla to wina?
        • z_orian_miesgeot Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 15:37
          senioryta13 napisał:

> z_orian_miesgeot napisał:
          > > ... ale Biden w sposob karygodny wycofal wojska z w wielkim bal
          > > aganie z Afganistanu, kotynuujac decyzje hotelarza Trumpa, co wywolalo zr
          > eszta
          > > sluszne wrazenie wielkiej kleski i bezsily USiA,
          >
          > To myslisz, ze wystarczy podjac decyzje, plany juz sa zbedne? To czyja w koncu
          > byla to wina?
          >

Tam było oczywiscie szerg bledow od konstrukcji panstwowej Afganistanu poczynajac, ktora mozna bylo oprzec o silne wielomilionowe kantony narodowe czy wyznaniowe (szyitow) z ich niezaleznymi silami zbrojnymi/milicjami, oraz wlaczyc w ich stabilizacje Tadzykistan, Uzbekistan czy Iran, wydano "Stany Zjednoczone Ameryki wydały bowiem 2,26 bln dol. w związku z zaangażowaniem wojskowym w Afganistanie, a brak skuteczności tej misji widzi dziś cały świat." i nie zbudowały tam niczego trwalego, czyli normalnego panstwa/panstw, a na koniec zostawili, to pod wladza pasztuna Karzaja, ktory wydal armii rozkaz niestawiania oporu Talibom i wyjechal z Afganistanu, i posypalo sie to w miesiac.
          • senioryta13 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 21:26
            > Tam było oczywiscie szerg bledow od konstrukcji panstwowej Afganistanu poczynaj
            > ac, ktora mozna bylo oprzec o silne wielomilionowe kantony narodowe czy wyznani
            > owe (szyitow) z ich niezaleznymi silami zbrojnymi/milicjami, oraz wlaczyc w ich
            > stabilizacje Tadzykistan, Uzbekistan czy Iran, wydano "Stany Zjednoczone Am
            > eryki wydały bowiem 2,26 bln dol. w związku z zaangażowaniem wojskowym w
            > Afganistanie, a brak skuteczności tej misji widzi dziś cały świat."
            i nie
            > zbudowały tam niczego trwalego, czyli normalnego panstwa/panstw, a na koniec z
            > ostawili, to pod wladza pasztuna Karzaja, ktory wydal armii rozkaz niestawiania
            > oporu Talibom i wyjechal z Afganistanu, i posypalo sie to w miesiac.

To myslisz, ze obecna administracja z W.H. nie zdawala sobie sprawy jak sytuacja wyglada w Afganistanie? Ta sama wojna trwala tam jeszcze za Obamy, ci sami ludzie co obecnie, pomagali rzadzic Obamie. Odnosze wrazenie, ze ich usprawiedliwiasz, oni zreszta sami rowniez w bezczelny sposob zwalili wine na Trumpa, w 12 stronicowym raporcie.
            No to jak z ta wina, czyja?
            • bmc3i Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 22:07
              senioryta13

> To myslisz, ze obecna administracja z W.H. nie zdawala sobie sprawy jak sytuac
              > ja wyglada w Afganistanie? Ta sama wojna trwala tam jeszcze za Obamy, ci sami l
              > udzie co obecnie, pomagali rzadzic Obamie. Odnosze wrazenie, ze ich usprawiedli
              > wiasz, oni zreszta sami rowniez w bezczelny sposob zwalili wine na Trumpa, w 1
              > 2 stronicowym raporcie.
              > No to jak z ta wina, czyja?

Nie, wojna w Afganistanie trwala od czasów Busha, a nie Obamy. Trump zas podejmujac decyzje o wycofaniu z Afganistanu, i zawierajac odpowiednia umowe z Talibanem, pomijajac nawet rzad w Kabulu, opoeral sie na raportach agencji wywiadowczych, ktorychvszefów co do jednego sam mianował.
              • senioryta13 Re: Za grosz wstydu... 27.04.23, 23:23
                bmc3i napisał:

> senioryta13
                >
                > > To myslisz, ze obecna administracja z W.H. nie zdawala sobie sprawy jak
                > sytuac
                > > ja wyglada w Afganistanie? Ta sama wojna trwala tam jeszcze za Obamy, ci
                > sami l
                > > udzie co obecnie, pomagali rzadzic Obamie. Odnosze wrazenie, ze ich uspra
                > wiedli
                > > wiasz, oni zreszta sami rowniez w bezczelny sposob zwalili wine na Trump
                > a, w 1
                > > 2 stronicowym raporcie.
                > > No to jak z ta wina, czyja?
                >
                >
                > Nie, wojna w Afganistanie trwala od czasów Busha, a nie Obamy. Trump zas podejm
                > ujac decyzje o wycofaniu z Afganistanu, i zawierajac odpowiednia umowe z Taliba
                > nem, pomijajac nawet rzad w Kabulu, opoeral sie na raportach agencji wywiadowcz
                > ych, ktorychvszefów co do jednego sam mianował.

Czy ty naprawde nie potrafisz czytac ze zrozumieniem?
                Ja nie pisze, kiedy sie zaczela, ale, ze trwala za Obamy, wiec Ci ludzie, powinni wszystko , ale to wszystko wiedziec
                o Afganistanie i odpowiednio z glowa przygotowac ewakuacje, a jeszcze zganiac wine na Trumpa, to jest juz szczyt arogancji. Zostawic bron w rekach wrogow, to tak jakby do siebie strzelac, z pewnoscia w przyszlosci tak bedzie.
                A kto rzadzil w Afganistanie? Talibowie, a rzad to byl tylko marionetkowy, bral pieniadze i zolnierze rowniez. I tacy mieli bronic swojej ojczyzny? Slyszales zapewne, ze wszelkiej masci terrorysci juz zjezdzaja sie, amerykanska bron na nich juz czeka.
                • bmc3i Re: Za grosz wstydu... 28.04.23, 04:21
                  senioryta13 napisał:

> bmc3i napisał:

> > Nie, wojna w Afganistanie trwala od czasów Busha, a nie Obamy. Trump zas
                  > podejm
                  > > ujac decyzje o wycofaniu z Afganistanu, i zawierajac odpowiednia umowe z
                  > Taliba
                  > > nem, pomijajac nawet rzad w Kabulu, opoeral sie na raportach agencji wywi
                  > adowcz
                  > > ych, ktorychvszefów co do jednego sam mianował.
                  >
                  > Czy ty naprawde nie potrafisz czytac ze zrozumieniem?
                  > Ja nie pisze, kiedy sie zaczela, ale, ze trwala za Obamy, wiec Ci ludzie, powin
                  > ni wszystko , ale to wszystko wiedziec

Czytam bardzo dobrze przede wszystkim to co Ty sama piszesz, a raczej to czego nie piszesz, lecz umieszczasz miedzy wierszami. Nie bez kozery napisałas własnie o Obamie, a nie o Bushu.

> o Afganistanie i odpowiednio z glowa przygotowac ewakuacje, a jeszcze zganiac
                  > wine na Trumpa, to jest juz szczyt arogancji. Zostawic bron w rekach wrogow, to
                  > tak jakby do siebie strzelac, z pewnoscia w przyszlosci tak bedzie.
                  > A kto rzadzil w Afganistanie? Talibowie, a rzad to byl tylko marionetkowy, bral
                  > pieniadze i zolnierze rowniez. I tacy mieli bronic swojej ojczyzny? Slyszales
                  > zapewne, ze wszelkiej masci terrorysci juz zjezdzaja sie, amerykanska bron na
                  > nich juz czeka.

Nie wiesz o czym mówisz. od lat już rząd w Kabulu rzadził Afganistanem, a talibowie nie tylko nie rządzili w nim, ale jeszcze bili sie miedzy sobą. Tak, amerykańska broń na nich czeka, zwłaszcza te helikoptery na nich czekają, których śrubki nie potrafią odkręcić.

• z_orian_miesgeot Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 13:35
              senioryta13 napisał:

> > zostawili, to pod wladza pasztuna Karzaja, ktory wydal armii rozkaz niesta
              > wiania
              > > oporu Talibom i wyjechal z Afganistanu, i posypalo sie to w miesiac.
              >
              > To myslisz, ze obecna administracja z W.H. nie zdawala sobie sprawy jak sytuac
              > ja wyglada w Afganistanie? Ta sama wojna trwala tam jeszcze za Obamy, ci sami l
              > udzie co obecnie, pomagali rzadzic Obamie. Odnosze wrazenie, ze ich usprawiedli
              > wiasz, oni zreszta sami rowniez w bezczelny sposob zwalili wine na Trumpa, w 1
              > 2 stronicowym raporcie.
              > No to jak z ta wina, czyja?
              >

To tylko wrazenie przeciez napisalem za wyjscie z Afganistanu odpowiada wylacznie Biden, mogl to opoznic, zrobic bardziej sensownie, robic to bez zadnego terminu, wycofujac wojska przez rok po cichu, bez wywolywania paniki, w razie czego grozac wzmocnieniem wojsk, a nawet zostawiajc tam jakies firmy militarne, najemnikow itp, Trump odpowiada za to co robił podczas swojej kadencji, czyli np. za zabicie generala sil Goods, to przeciez prowokowalo Iran do odwetu, no dalej nie wiedzl co robic jak mu te "bazy warte miliardy", w Iraku, bombardowaly perskie rakiety, oczywiscie glaba uratowali Persowie bo uprzedzili, ze to zbombaduja wiec dzielne wojska USA przyjely to na klate siedzac w bunkrach, był jakis odwet USA poza pitoleniem i straszeniem sankcjami. A jak sie mówi A to trzeba wiedziec jak powiedziec i po co powiedziec B, C, D.

No nie bylo odwetu B,C,D bo nie bylo ofiar, rakiety rozwaliły smiglowiec i troche namiotów w drogich "bazach za miliardy", czyli skutek to utrata autorytetu USiA, oraz okazalo sie ze gola dupa, nie potrafili tych rakiet zestrzelic, chocby dla tego bo baterie "patriotow" były gdzie indziej bo jest ich za malo itp. to tez masa konsekwencji.

Inna sprawa, ze ktos go pewnie wsadzil na mine, ten jego sztab to byli ludzie o malej kombojskiej wyobrazni.
      • polski_francuz Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 18:39

"tak mi siem wydaje, ze sprowokowalem troche wpis PF takim akapitem "Mam wrazenie, ze ten krolik nie jest taki jak byc powinien, czyli madry, sprawny fizycznie i majacy duzo sil, by dobrze rzadzic, na przykladzie USiA z wyborczego kapelusza wyskakuje krolik stary, z demencja, ktory ledwie chodzi, powtarzajacy jakies slogany, rzadzacy zle, oraz odstawiajacy jakies krolewskie rytualy, do poboznych zyczen wlacznie."

Powiedzmy raczej, ze widzimy i analizujemy sytuacje w podobny sposob. Albowiem wiek dzisiejszych politykow troche zadziwia i musimy sie jakos przyzwyczaic. Podeszly wiek Reagana byl jeszcze wyjatkiem a obecnie podeszly wiek polityka staje sie raczej regula.

Mozna tez popatrzec na sprawe pozytywnie: sluzba zdrowia sie poprawila a takze higiena zycia.

Tym lepiej.

PF
      • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 20:42
        Widzę, ze bardzo ale to bardzo nie lubisz Trumpa z tym, ze argumenty na nielubienie są cieńsze od moich wlosow.
        Nielubienie ma swoja cenę. Powoli nasiaka nienawiscią i zakleja rozum.
        • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 22:41
          Felusiak ja ci powtorze ze u Ciebie kiepsko z angielskim musi byc. Inaczej bys wiedzial ze Trump naprawde jest niezbyt inteligentny i ma powazne braki w edukacji i logicznym rozumowaniu.
          • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 04:36
            princesswhitewolf napisał: u Ciebie kiepsko z angielskim

A "u ciebie z polskim". Dlaczego operujesz rusycyzmami?
            Zapytaj jeszcze ile mnie lat.
            • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 11:05
              Rusycyzm to ja widze u Ciebie w sygnaturce. Pochodze z miejscowosci 70 km na zach od Poznania a na rosyjski mam amnezje. Większość mojego zycia mieszkalam w US i w UK wiec jakie rusycyzmy?
              Po prostu forum gazety to jedyne miejsce gdzie mam mozliwosc pisania po polsku od dekad.

A stwierdzenie ze kiepsko u Ciebie z angielskim to lagodna opinia. Bo jesli znasz angielski i rozumiesz jak Trump mowi i co wygadywal to stwierdziłabym ze albo go rzadko słuchałeś albo... to put it diplomatically...matury nie masz.
              • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 18:20
                Po polsku piszemy "brak ci kultury". Rusycyzm "u ciebie nie ma kultury".
                Może nasiakłaś rusycyzmami w Ameryce na Greenpoincie albo w UK gdzieś pod Londynem.
                70 km na zachód od Poznania? Lwowianka czy wilniuczka?
                • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 19:55
                  Nie mieszkalam na Greenpoincie tylko na zachodnim wybrzezu. Taka ze mnie lwowianka czy wilniuczka jak z Ciebie australijczyk.

A zaczynam podejrzewac ze ty jednak jestes sam oplacany przez Rosjan bo oni bardzo lubia bronic Trumpa i jego wystepki.

No przyznaj sie, kto ci placi w Rosji bys Trumpa bronil no kto?
                  • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 21:20
                    70 km na zachód od Poznania byl Deutschland. Dpiero po wojnie te tereny zasiedlili glównie wilniucy i lwowiacy.

Jesli mieszkalaś na zachodnim wybrzeżu to rozumiem twoja awersję do Trumpa. Czy kiedykolwiek twierdzilem, że mam jakieś zwiazki z Australią? Mylisz mnie z kimś.

A ty przez kogo jesteś oplacana? Podejrzewam, ze przez chińczykow. Oni nie lubia Trumpa.

Nie doetrzegasz absurdu w swoim podejrzeniu?

PS. Nie jesteś w stanie przedstawić nawet jednego "wystepku" Trumpa, który jest faktem a nie konfabulacja megafonow w celu uzyskania propagandowego efektu. Ty nie wiesz dlaczego nienawidzisz. Ty przyjmujesz politycznie motywowana narrację jako objawiona prawde.
                    • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 01:03
                      >70 km na zachód od Poznania byl Deutschland.
                      Moi rodzice przeprowadzili sie tam z okolic Lodzi w poczatku lat 70tych jako mlodzi lekarze, moj drogi. Moja matka we wojne to jeszcze sie gacala.

>Nie doetrzegasz absurdu w swoim podejrzeniu?

Absolutnie nie. Ruskie trolo lolle wciaz maja nadzieje ze Trump wygra. Wiec pracuja nad PR em jego

>A ty przez kogo jesteś oplacana?

Nie zgadniesz. Holendrow. Bo ci kupili szwedzka firme w ktorej pracowalam całkiem niedawno 😄

>Ty nie wiesz dlaczego nienawidzisz.

To ja nienawidze ? 😮....🤔... Czlek nie wiedzial ze czegos nienawidzi a tu obcy ktory zna mnie od paru literek juz taka dramaturgie maluje. Wrzuc na luzny bieg.
                      • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 01:39
                        Co najmniej 75 milionów amerykanów ma nadzieję, ze Trump wygra. Wszyscy są ruskimi trollami?

Po paru literkach widzę, ze nienawidzisz szczerze. To proste. Nie przedstawiasz ani jednego argumentu dotyczacego policy. Kobiety chcial lapać za cipki, sikał na prostytutki i podobne androny. Czy kiedykolwiek slyszalaś o off label use of medicines? Widzisz, ja jestem wyczulony na kit. Na przykład dzisiaj w prawicowych mediach wyczytałem "GOP Unveils ‘Strongest Border Security Package… Ever’.
                        Czysty kit. To nie ma najmniejszej szansy na zattwierdzenie. Ale to koi dusze tych z prawej strony. Z lewej strony "Why Pence’s Jan. 6 grand jury testimony should make Trump nervous". Czysty kit ale koi dusze tych co pragna udupić Trumpa.
                        • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 08:55
                          >Po paru literkach widzę, ze nienawidzisz szczerze. To proste. Nie przedstawiasz ani jednego argumentu dotyczacego policy.

Malo to pytan ci zadalam odnosnie Trumpa?

Co z tego policu bylo świetne? Likwidacja Obamacare czy tez to ze nie ma teraz fizoli do pracy? A moze to ze narzucil podatek na produkty z Chin i w wyniku tego wywola wojne gospodarczą z Chinami ktora do dzis trwa? Tak negocjowal i negocjowal z Chinami ze nic z tego dobrego nie wyszlo.

>Po paru literkach widzę, ze nienawidzisz szczerze

Dramatyzujesz. Ja nie mieszkam w US by mnie to dotykalo tak osobiscie by miec takie emocje.
                          • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 16:37
                            Likwidacja Obamacare? Kto ci głupot nagadał? Jesli cła na chińskie produkty były takie złe to dlaczego Joe tego nie zmienil?
                            No własnie, nie mieszkasz a emocjonujesz się. Dziwne.
                            • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:14
                              >Likwidacja Obamacare? Kto ci głupot nagadał?

Oczywiscie ze Obamacare zostalo zlikwidowane i zrobili Medicare.
                              • bmc3i Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 21:27

> >Likwidacja Obamacare? Kto ci głupot nagadał?
                                >
                                > Oczywiscie ze Obamacare zostalo zlikwidowane i zrobili Medicare.

Namieszałeś/-aś. Medicare to ubezpieczenie medyczne dla seniorów. Obama Care natomiast, to nieoficjalna nazwa Medic Aid, czy raczej jego rozszerzenia, tak aby ubezpieczenie medyczne mieli także Ci których na to nie stać. Trump rzeczywiście chciał zniszczyć MedicAid, nie udało się legislacyjnie, to chcieli zniszczyć sądownie. Zaskarżyli wynikający z tej ustawy obowiązek posiadania ubezpieczenia medycznego, czy też raczej kary za jego nie posiadanie, i tu sąd powiedział ze kary są sprzeczne z prawem. Gdy dostali taki wyrok, to zaskarżyli ponownie, twierdząc, że skoro nie ma kar, to cała ustawa jest niekonstytucyjna. I tu przegrali w sądzie.

Republikanie od samego poczatku zwalczali Medicaid, przez lata. Gdy natomaist ostatnio Biden w Kongresie zatrzucił im że chcąobalić Obama Care, to zaczeli na niego gwizdać [że to niby nie prawda], bo wiedzą że poparcie społeczne dla MedicAid jest dziś przygniatające, ponad 70% w sondażach, wiec GOP wie ze w tej chwili nie może wprost mowic że chca jego zniesienia.
                                • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 22:47
                                  Prawda. Pomieszalam nazwy Medic Aid z Medicare
                            • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:16
                              >No własnie, nie mieszkasz a emocjonujesz się

W twojej wyobrazni albo masz projekcje swoich emocji.

>
                              Jesli cła na chińskie produkty były takie złe to dlaczego Joe tego nie zmienil?

Prezentujesz simplistic assumptions. A gdzie ja napisalam ze Biden to swietny prezydent? Lepszy niz Rudy Czub ale nie uwazam ze to dobry prezydent
                          • bmc3i Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 20:01

> >Po paru literkach widzę, ze nienawidzisz szczerze. To proste. Nie przedsta
                            > wiasz ani jednego argumentu dotyczacego policy.
                            >
                            > Malo to pytan ci zadalam odnosnie Trumpa?
                            >
                            > Co z tego policu bylo świetne? Likwidacja Obamacare czy tez to ze nie ma teraz
                            > fizoli do pracy? A moze to ze narzucil podatek na produkty z Chin i w wyniku te
                            > go wywola wojne gospodarczą z Chinami ktora do dzis trwa? Tak negocjowal i nego
                            > cjowal z Chinami ze nic z tego dobrego nie wyszlo.

I wprowadzil cla na stal importowana z Europy, nawet na ta ktora nie jest produkowana w USA. Bo "nie bedzie Europa zasypywać nas samochodami"... w efekcie dopiero co wybodowana za miliardy najwieksza fabryka BMW na świecie, eksportujaca niektóre modele takze do Niemiec, omal nie zostala zamknieta.
                            • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:17
                              Dokladnie.
                            • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:19
                              Importowana stal definitywnie nie jest produkowana w USA.

Twoj argument byłby calkowicie merytoryczny gdybyś nie zmyslil cytatu nie bedzie Europa zasypywać nas samochodami. Cła dotyczą policy. Można się zgadzać lub nie zgadzać. Cla zostały wprowadzone na stal i aluminium. Według WSJ to był bląd. Wszystkie megafony trabiły BŁĄD. Podobno 75 tysiecy miejsc pracy mialo wyparowć. Nigdzie nie znalazłem nawet wzmianki jakie konkretnie miejsca pracy mialy wyparować i czy wyparowaly? Nigdzie nie napisano o ile wszystko pordozalo.
                              • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:28
                                jalopnik.com/trumps-trade-war-threatens-bmws-biggest-factory-in-the-1830169367
                                • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:31
                                  He ( Trump) also described automotive trade between the US and Germany (as part of the wider EU) as “unfair” and a “one-way street”.
                                  • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 02:59
                                    W pierwszym artykule dużo "could" i "might". Nic konkretnego o faktycznych efektach.
                                    W drugim stoi wytaźnie napisane, ze cla importowe w EU na amerykańskie samochody wynoszą 10%. US cli import z EU 2.5%. To jest 4 razy więcej. So the free trade is not that free after all.
                                    Również stoi napisane, ze budowana fabryka BMW w Meksyku "prawdopodobnie wytrzyma nawet jesli wiekszość produkcji nie zostanie wyslana do USA". Z tego wynika, ze planowano wiekszość produkcji sprzedać w USA. Nie dziwi mnie reakcja Trumpa. Ciebie dziwi?
                                    • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 12:00
                                      Dziwi mnie ze nie zrozumiałeś co zmienil Trump i jaki jest jego udzial.
                                      • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 18:06
                                        ???
                                • bmc3i Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 23:37

> jalopnik.com/trumps-trade-war-threatens-bmws-biggest-factory-in-the-1830169367

CEO mówił ówcześnie osobiście w NPR-ze być może będzie musiał zamknąć fabrykę. Swoją drogą, gdy Trump wprowadził cła na import z Meksyku, zaczęły się problemy z produkowanymi w Stanach samochodami Forda, Chevy, itd, bo okazało się że mnóstwo części dla nich produkowanych jest w Meksyku. Podawano przykład siedzeń do samochodów, które produkowane są po drugiej stronie Rio Grande, ale transportowane są do USA celem uszlachetniania czy czegoś tam, po czym wracają do Meksyku po coś tam, aby znowu wrócić do Stanów, po czym wracają do Meksyku jeszcze raz. I tak trzy razy. Skutkiem decyzji Trumpa, zaczęły być 3 razy clone, zanim trafiały na właściwą taśmę produkcyjną samochodów Forda, czy innego Buicka
                                  • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 01.05.23, 01:11
                                    I to byoby prawdziwe gdyby nie fakt, że cla na import z Meksyku nigdy nie zostaly wprowadzone.

"ze być może będzie musiał zamknąć fabrykę" nie oznacza, ze zamknął.
                                    Dzięki Trumpowi meksykanie w meksykańskich fabrykach samochodow zaczęli wiecej zarabiać. I to nie być może.
              • boomerang Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 23:05
                Pochodze z miejscowosci 70 km na zach od Poznania a na rosyjski mam amnezje.

To i z historii jesteś kiepski. Twoi rodzice/dziadkowie przesiedleni zostali ze wschodnich kresów w ramach akcji "Wisła".
                • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 01:29
                  To z czytania jesteś kiepski, boomerang. Moja babcia mieszkala w okolicach Lodzi i nigdy sie z tamtad nie wyprowadzila. Mieszkala do 83 roku zycia. Moi rodzice sie przeprowadzili. We wczesnych latach 70 tych na kolanach prosili mlodych lekarzy i mieszkanie dawali, wybor mieli miast.

Poza tym w miejscowosci w Wielkopolsce w ktorej ja mieszkam nikogo nie dosiedlali bo bylu rdzennie polskie i wielkopolskie o czym nawet nazwa miasta swiadczy. Przeciez trzeba byc fiufiu by zakladac prosta linie 70 km i ze podam dokladnie miasto. 🙄

Ale jak ktos woli to moge byc i nawet z Kazachstanu albo Mongolii 🤣. Mi to rybki.
                  • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 01:35
                    Zdecydowanie miasto to przed II wojna swiatowa bylo w Polsce. Do bylej granicy od poznania masz ok.84-90 km. Zalezy gdzie zreszta.

• felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 02:03
                      Do Zbąszynia, który leżał na granicy po polskiej stronie jest 45 km. Na pólnocny zachód do Dresdenka, ktory był na granicy po niemieckiej stronie jest 55 km. Na poludniowy zachód do Wschowej na granicy po niemieckiej stronie jest 48 km.
                      Nie ma miejsca w odleglości 70 km na północ, zachód i południe od Poznania, które leżało w przedwojennej Posce.
                      • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 08:45
                        Ciekawe bo u mnie tak to wyglada jesli chodzi o Zbaszyn. 84 km. Na czerwono w kolku
                        • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 16:43
                          Masz rację. Mój gugiel pokazywał mile a nie kilometry.
                          • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:18
                            felusiak1 napisał:

> Masz rację. Mój gugiel pokazywał mile a nie kilometry.
                            >

Pfew... Ale musialam sie nameczyc. Nastepnym razem bede wklejac zdjecia. Aha i nie jestem ze Zbaszynia. Lol inna miejscowosc
                            • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:20
                              > Aha i nie jestem ze Zbaszynia.

Who cares?
                              • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 22:32
                                No to juz cie nie obchodzi 🤣? A to kobieta ponoć zmienna jest 😄
                                • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 30.04.23, 03:05
                                  Nie obchodziło. Zbąszyń wymienilem bo leżał na samej granicy i był na zachod od Poznania. Mój gugiel podaje w milach i to byl mój blad za co pokajalem się i we wlosiennicy do Canossy poszedlem.
                                  • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 01.05.23, 23:31
                                    no a co z tym wmawianiem mi ze jestem z Litwy Ukrainy czy Rosji? tez juz nie tego? A moze jednak Czeszka? Albo Bialorusinka czy Estonka?
                                    • felusiak1 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 02.05.23, 18:21
                                      Unwarranted.
      • szczypawka.jadowita Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 12:27
        Bardzo lubię rzeczową dyskusję. O jakich gwarancjach dla Ukrainy mówisz?
    • petronella.kozlowska Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 20:18
      Charles z Londynu rozpoczął karierę głowy państwa w wieku 73 lat. Miejemy nadzieję, że porządzi dalsze 30 lat.
      • a.jej.rkoniak Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 02:53
        NIEEEEE!!!!
        • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 29.04.23, 13:19
          Bez przesady William tez sie zestarzeje i nie bedzie atrakcyjniejszy. Poza tym zaden z nich nie rzadzi tak naprawde wiec co za roznica.
    • bmc3i Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 22:11
      To znaczy że stary Biden, wychowany w erze zimnej wojny, podjal zla decyzję udzielajac twardego poparcia Ukrainie przeciw napasci na Ukrainę panstwa, z ktorym USA prowadzily zimna wojne przez dziesieciolecia?

A mlody młokos ktory zimnowojenny ZSRR zna tylko z ksiazek, i nie ma zielonego pojecia czym jest Rosja, bylby lepszy tej kwesti?
      • senioryta13 Re: Wiek a aktywnosc polityczna 27.04.23, 23:33
        bmc3i napisał:

> To znaczy że stary Biden, wychowany w erze zimnej wojny, podjal zla decyzję udz
        > ielajac twardego poparcia Ukrainie przeciw napasci na Ukrainę panstwa, z ktorym
        > USA prowadzily zimna wojne przez dziesieciolecia?

Za wiceprezydenta Bidena, Ukraina byla pod jego opieka. Pytanie, co tam robil?
        Wyglada, ze zle sie zaopiekowal.

> A mlody młokos ktory zimnowojenny ZSRR zna tylko z ksiazek,

jaki mlody mlokos? masz na mysli Trumpa? Bo tylko On byl odpowiednia osoba do rozegrania tej partii.
        Szkoda Ukrainy/miast i tych wszystkich trupow, a mogli by wszyscy zyc...
        • a.jej.rkoniak Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 02:55
          ...Za wiceprezydenta Bidena, Ukraina byla pod jego opieka. Pytanie, co tam robil?
          Wyglada, ze zle sie zaopiekowal....
          raczej zaopiekował się na 200% i syna do tego wciągnął ....
        • wykrywacz_klamcow Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 08:22
          senioryta13 napisał:

> Szkoda Ukrainy/miast i tych wszystkich trupow, a mogli by wszyscy zyc...
          >

wystarczyło tylko nie napadać na Ukrainę i nic takiego by się nie zdarzyło
          jednak nazistowska rosja czuła wsparcie R-mafii oraz takich kłamców jak trump, carlson, greene i cała reszta ruskiej agentury w USA, więc poszła na całość
          a R-mafia nadal wspiera nazistowską rosję i jej bandytów starając się by zaprzestano wspierania Ukrainy
    • yabbaryt Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 09:49
      Im jestem starszy tym moje zainteresowanie polityka maleje. Za dużo skrajnych emocji... Coraz bardziej chrzanie to i wybieram prace w ogródku.
      • princesswhitewolf Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 10:53
        I dlatego masz politycznie radykalna sygnaturke?

Polityka nie musisz sie interesowac. To polityka sis zainteresuje Toba.
        • yabbaryt Re: Wiek a aktywnosc polityczna 28.04.23, 11:11
          Poglądy mam takie jakie mam. Ale mam coraz mniej emocjonalny stosunek do polityki i co raz mniej mnie ona obchodzi.
          • polski_francuz Pyk, pyk z fajeczki 28.04.23, 11:42
            yabbaryt napisał:

" Poglądy mam takie jakie mam. Ale mam coraz mniej emocjonalny stosunek do polityki i co raz mniej mnie ona obchodzi."

Jako, ze Cie troche znam z forum to dodam, ze Twoje poglady sa za dzisiejsza polska wladza, co troche dziwi u wyksztalconego. Bo ta wladza gra raczej pod tych mniej wyksztalconych i bardziej emocjonalnie podchodzacych do polskiej historii i polskiej polityki.

Co do polityki to obchodzi ona nas wszystkich. Bo w koncu to od niej, w duzym stopniu, zalezy nasze zycie, dochody itp. I tu moze jest "pies pogrzebany", bo ta wladza dosc dba o dochody ludzi i trudno ja za to nienawidziec.

Pozostaje podejscie do historii i, co za nia idzie, do zachodnich sasiadow. Ktore jest niezbyt inteligentne. W koncu, co do ogrodeczka, golabeczkow i laweczki itd. to urastaja one na emeryturze do waznego elementu zycia. Widze to wokol siebie, chociz sie jeszcze przed tym bronie:)

PF

• yabbaryt Re: Pyk, pyk z fajeczki 28.04.23, 13:23
              Owszem polityka ma na mnie duży wpływ ale ja praktycznie nie mam wpływu na politykę. Mam natomiast ogromny wpływ na to co się dzieje w moim ogródku. I chyba tu chodzi o poczucie sprawczości. Myślę że w najbliższych wyborach zagłosuje na prawicę. Jednak mam duże zrozumienie i szacunek dla tych którzy na wybory nie chodzą i nie legimityzują obecnego systemu. Oni sobie nie dali wyprać mózgów przez upolitycznione media. Jeszcze jednak większy szacunek mam dla ludzi,, którzy potrafią się zorganizować w małej grupie i lokalnie zrobić coś pożytecznego. Niestety w Polsce umiejętność samoorganizacji społecznej takiej oddolnej jest praktycznie zerowa. I to nas bardzo dołuje.
              • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 28.04.23, 14:12
                >Niestety w Polsce umiejętność samoorganizacji społecznej takiej oddolnej jest praktycznie zerowa. I to nas bardzo dołuje.

No a jak ma byc inna niz zerowa skoro ludzie sie kieruja tym kto daje 500 plus.

Ale moglbys powiedziec jak sobie wyobrazasz ekonomiczna sytuacje Polski po wyjsciu z Unii. Jestem bardzo ciekawa...
              • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 28.04.23, 19:26
                > Niestety w Polsce umiejętność samoorganizacji społecznej takiej oddolnej jest praktycznie zerowa. I to nas bardzo dołuje.

Bo jest za duzo ludzi. Ponadto latwiej jest zorganizować się aby sprawić komuś manto ale niewyobrazalnie trudniej aby posprzatać ulicę.
                • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 28.04.23, 19:46
                  Indie Brazylia i Chiny sa przeludnione a nie Polska
                  • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 29.04.23, 06:13
                    Czy ja napisaem o przeludnieniu?
                    A przeludnienie nie grozi. Za 100 lat bzie nas duo mniej ni dzisiaj.
                    • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 29.04.23, 12:17
                      >Za 100 lat bzie nas duo mniej ni dzisiaj.

Kraje takie jak Niemcy czy UK tez mialy taki prospekt ale okazalo ze ze immigracja to nadrobila. Np tu w UK jak orzyjechalam bylo 20 tys Polakow. Od 2003 zas najechalo ponad milion. Glownie 20-30 latkowie wtedy to byli. W wieku rozrodczym. Rozmnozyli sie a drugie pokolenie w UK ulega juz silnej amalgamacji. To bardziej brytyjczycy nłz Polacy. I mozna wozic do polskiej szkoly, mowic po polsku ale to nie pomoze. Oni juz mysla.po angielsku.

W Polsce ludnosc z Ukrainy nadrobi. Nawet jak w koncu sie ta wojna skonczy to juz wiele dzieci bedzie na tyle wchloniete w Polsce ze nie bedzie chciala wracac. Wiec i luczba ludnosci pojdzie w gore.
                      • szwampuch58 Re: Pyk, pyk z fajeczki 29.04.23, 12:24
                        Czarno widze te integracje z Ukraina,WB jako wyspa sie obroni,Polska nie ma takiej broni
                        • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 29.04.23, 13:00
                          >Czarno widze te integracje z Ukraina

Ale ja nie mowie o integracji z Ukraina. Mowie o amalgamacji Ukraincow ktorzy juz sa na terenie Polski. Wiadomo ze nie wszyscy beda chetni ale czesc bedzie.
                          • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 18:22
                            Dlaczego używasz terminu amalgamacja, który nie pasuje do procesow spolecznych. polski francuz marzy o integracji ja z kolei jestem za asymilacją.

Może zechcesz wytłumaczyć co rozumiesz przez amalgamację
                            • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 22:49
                              Felusiaczek znow kombinujesz. Przewin dwa screenshots ponizej i wszystko bedzie jasne.
                              • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 23:32
                                That is a fcuking bullshit postmodern invented term. Gotta be woke to give it any credence.
                                • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 01:37
                                  That a nie this? Trzeciego slowa nie znam.

Postmodernizm to w latach 50-60 ubieglego wieku byl modny, no dobra moze Derride i lata 90tych go odzywily. Nie uzywaj slow bez zwiazku.

Awake a nie woke. In general, the last sentence makes no sense.
                                  • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 01:52
                                    Daj spokój.
                                    Postmodern in lieu of neo-marxist bullshit. Woke as hell.
                                    • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 01:57
                                      Lefty Bill Maher ci to wytłumaczy

www.youtube.com/shorts/tzwC-10O0cw[/video]
                                    • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 11:46
                                      Felusiaczek cos od rzeczy klepiesz z tym postmodernizmem. To jest termin ktory moze byl " nowoczesny" 30 lat temu. Teraz w kulturoznawstwie to trend przeszlosci. Modernizm byl dawno a post modernizm dekady temu. Zreszta sam jestes postmodernistycznie sceptyczny.

A jesli odnosisz sie do " woke culture" to powinienes napisac poprawnie zdanie. I kie wie co mial rasizm i uprzedzenia do tematu by uzyc woke.
                                      • boomerang Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 12:40
                                        Post-Modernizm dotyczy tych którzy dali się zaszczepić szczepionką Moderna.
                                        • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 13:30
                                          Hle hle. Good one 👍
                                  • boomerang Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 05:11
                                    You better get woke. U nas w Australii tak nie mówią, bo my nie mamy Murzynów.
                              • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 11:50
                                Wracajac do tematu to jak przyjezdzaja emigranci to nikt wspolczesnie nie oczekuje ze sie beda asymilowac czyli nagle stana sie np Anglikami czy Amerykaninami.
                                To niemożliwe. Wiec dlatego mowa o amalgamacji czyli ze beda kulturowo nadal tym kim byli ale i ulegna amalgamacji czyli beda reprezentować kulture kraju do ktorego przybyli.

I to ma miejsce.

W drugim pokoleniu to juz bardziej sa tubylcami niz np. Polakami. Bo sie nie wychowali w Polsce. To normalne
                      • z_orian_miesgeot Re: Pyk, pyk z fajeczki 29.04.23, 12:33

>Np tu w UK jak orzyjechalam bylo 20 tys Polakow. Od 2003 zas
                        > najechalo ponad milion. Glownie 20-30 latkowie wtedy to byli. W wieku rozrodczy
                        > m. Rozmnozyli sie a drugie pokolenie w UK ulega juz silnej amalgamacji. To bard
                        > ziej brytyjczycy nłz Polacy.

To chyba bardziej wynarodowienie i asymilacja, szkodliwa dla Polski, skoro to już Brytyjczycy, nie ma w tym nic pozytywnego, jak w wyguglanej dyrdymale poniżej.

"Amalgamacja kulturowa (pojęcie wprowadzone przez U. Hannerza) polega na mieszaniu się elementów kulturowych wywodzących się z różnych kultur, które za zadanie mają doprowadzić do powstania nowego systemu kulturowego.
                        Amalgamacja kulturowa prowadzi przede wszystkim do wzbogacenia kultury, jest zjawiskiem pozytywnym i korzystnym gdyż stymuluje kreatywność i oryginalność po obu stronach kultury. Jej zadaniem jest ożywienie pewnych utraconych wartości lokalnych, nowoczesnych stylów czy też wspomaganie ich własnej tradycji."
                        • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 29.04.23, 13:06
                          >To chyba bardziej wynarodowienie i asymilacja, szkodliwa dla Polski,

Masz na mysli temat: czy emigracja jest szkodliwa dla Polski. Na dluzsza mete zapewne tak ale na krotsza to bylo korzystne, bo ci co wyjechali zarabiali wiecej niz zarobiliby w Polsce. Zony domy budowaly w PL a maz byl w UK czy DE. Poruszylo to rynek budownictwa ladnie

>nie ma w tym nic pozytywnego, jak w wyguglanej dyrdymale poniżej

Jak to nie ma jak w Uk piekny mieli przyrost naturalny w zwiazku z naplywem emigrantow w wieku rozrodczym.

>To chyba bardziej wynarodowienie i asymilacja

Jak ma byc ktos z drugiego pokolenia, kto sie nie urodzil w Polsce...wynarodowiony? Z czego niby?

Poza tym poczytaj w kontekscie immigracji o roznicy miedzy slowem amalgamacja a asymilacja. To dwa rozne znaczenia i ja uzylam" amalgamacja"
                      • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 29.04.23, 16:50
                        >Za 100 lat będzie nas dużo mniej niż dzisiaj.

Nas ludzi a nie nas polakow.
                        • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 29.04.23, 22:13
                          >Nas ludzi a nie nas polakow.

Widzisz wielką wojne? Czy tez ze populacja sie naturalnie zmniejszy?
                          • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 18:16
                            Wszystkie prognozy wskazują na depopulację. Różnice dotyczą szybkości
                            • prze.nick Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 18:39
                              Ponoć już 400 milionów obywateli Chińskiej Republiki Ludowej wyzionęła ducha w ciągu ostatnich 3 lat.
                              www.aninews.in/news/world/asia/covid-toll-in-china-400-million-ccp-covering-up-report20230117235923/
                              • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 20:27
                                W Polsce w najbiższych 28 latach napewno umrze 12 milionow jesli nie wiecej ludzi, ktorych 8 milionów jesli nie mniej ludzi. 4 miliony mniej.
                                Z tego wynika, ze po nastepnych 28 latach gdzieś w okolicach 2078 umrze 11 milinow, ktore zastapi 8 milionow. Nastepne minus 3 miliony. Do 2100 umrze nastepne 10 milionów i zastapi ich 6 milionow jesli nie mniej. Nastepne minus 4 miliony. Czyli Polska bedzie liczyć w 2100 okolo 27 milionow ludzi jesli nie mniej.
                                To w warunkach pokoju, bezpieczeństwa żywnościowego i energetycznego oraz medycyny na przyzwoitym poziomie.
                                Naczelnik powinien zostać zreedukowany i nie mamrotać o dawaniu w rure.
                                • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 20:50
                                  W Polsce rodzi się 335 tys dzieci rocznie.(z tendencją spadkową) To oznacza, ze do 2100 urodzi się 26 milionow dzieci. Ale prognozy przewidują już za kilka lat tylko 280 tysięcy dzieci z tendencja spadkową a to w ciągu nastepnych 78 lat da tylko 22 miliony. Być może prognozy mowiace, ze w 2100 bedzie polakow 28 milionow są bardzo optymistyczne.
                            • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 21:08
                              Zmniejszenie populacji a nie depopulacje. Ale niestety w Indiach i Brazylii jest wzrost
                              • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 21:48
                                Depopulacja. Nie patrz czy wzrasta teraz. Patrz na feritity rate (dzietność) a ta mówi o depopulacji. Ten proces jest wielopokoleniowy. W Brazylii dzietność jest poniżej uzupełnienia (replacement rate). W Indiach jest dokladnie w punkcie replacement rate z tendencja spadkowa. Brazylia osiagnie szczyt w 2045 z 229 milionami ludzi. W 2100 bedzie już tylko 180 milionow. Aby utrzymać populację na niezmienionym poziomie każde 10 kobiet musi urodzić 21 dzieci.
                                Spojrz na prognoze dla Chin. Jest ich teraz jekieś 1400 milionow. W 2100 zostanie 600 milionow. To twoim zdaniem nie jest depopulacja?
                                • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 22:52
                                  Nie felusiatko, to nie jest depopulacja. Depopulacja ma inne znaczenie
                                  • felusiak1 Re: Pyk, pyk z fajeczki 30.04.23, 23:05
                                    Chcesz się spierać o definicję. Mogę przytoczyć z Oxfordu
                                    • princesswhitewolf Re: Pyk, pyk z fajeczki 01.05.23, 01:37
                                      Wierze w moja felusiaczek