szczypawka.jadowita
04.06.23, 17:35
Ukraińskie media donoszą o skandalicznym zachowaniu polskich służb w stosunku do obywateli Ukrainy legalnie wjeżdżających do Polski.
Ukraińcy coraz częściej skarżą się na incydenty w kontaktach z polską strażą graniczną i celnikami.
Jedni narzekają na ogromne kary i brak warunków ludzkich na granicy, innych po prostu oburzają przypadki uprzedzeń czy chamstwa ze strony polskich "celników".
Jedną z takich historii udostępnił na swoim profilu na Facebooku były wiceminister infrastruktury Aleksander Klitina.
„Nieprzyjemnie uderzyła mnie postawa na granicy z Polską. Podczas kontroli celnej moje dziecko bardzo się rozchorowało, prosiłam o pomoc, ale polski celnik odpowiedział, że może wezwać pogotowie, ale to będzie odpłatne, bo moje dziecko udaje. Zapytałem go o imię trochę w szoku - tchórzliwie milczał. Dziecko zaczęło wymiotować, a inny celnik wpadł do jego kabiny toaletowej, aby upewnić się, że dziecko jest naprawdę chore, przestraszył je. Już chciałam dzwonić do naszego konsulatu, ale widziałem tam innych Ukraińców, którzy też byli zrozpaczeni, bo okazuje się, że w Polsce wprowadzili kosmiczne kary dla Ukraińców za drobne wykroczenia. Czyli na granicy zabierają ci samochód i dokumenty i żądają zapłaty kilku tysięcy euro grzywny np. za przeterminowane ubezpieczenie, które kosztuje 100 euro miesięcznie.
Tak się zachowywać w stosunku do przyjeżdżających z kraju ogarniętego wojną ludzi?!! Zresztą z nieogarniętego wojną też. Z którego walką się sympatyzuje?
Ci celnicy i podobni czują się jak panowie życia innych, nadzorcy w obozie filtracyjnym, bezkarna swołocz.
Nie trzeba sięgać tylko do mediów. To samo (bez szczegółów) mówił mi kolega z Ukrainy, o szczegóły nie pytałem bo było wstyd. Niewyobrażalnie wstyd.
To skandal, który trzeba nagłaśniać jak i gdzie się da, doprowadzić do normalnego traktowania ludzi, a winnych ekscesów pociągnąć do odpowiedzialności. W przypadku chorego dziecka to i karnej.
Украинцы все чаще жалуются на инциденты во время общения с польскими пограничниками и таможенниками.
Одни сетуют на огромные штрафы и отсутствие человеческих условий на границе, другие - просто возмущены случаями предвзятого или хамского отношения со стороны польских "цельников" (таможенники по-польски).
Одной из таких историй поделилась на своей странице в Facebook экс-замминистра инфраструктуры Александра Клитина.
[...]