Dodaj do ulubionych

Kiepskie czasy nadchodza

05.06.23, 15:37
Do tej pory myslalem, ze to jedynie polski minister edukacji ma durnawe idee co do programu nauczania dzieci. Niestety, chec oglupiania ich doszla do Indii (1,5 mld ludzi) i mlodzi Hindusi nie dowiedza w szkolach sie o tym jak mozna uporzadkowac pierwiastki znajac budowe atomu, co to jest pole magnetyczne czy, w co jeszcze trudniej uwierzyc, co to sinus czy cosinus.

"Reformatorzy" chca rozwinac "kreatywnosc". Czy kreatywnosc sie rozwija jak brakuje cegielek zrozumienia?

Bardzo watpie.

PF
Obserwuj wątek
    • a.jej.rkoniak Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 16:15
      Nihil novi, już w gw wspominałem o zakresie nauczania w ortodoksyjnych szkołach mojżeszowych w Nowym Jorku i w Londynie. Tam uczą głónie czytania i interpretacji świętek księgi, a przedmioty ścisłe i angielski są hen daleko z tyłu. Mają najgorsze wyniki maturalne w swoim mieście/kraju. Pisał o tym NYT na 6 stron oraz The Times.
      Czarnek nie jest wyjątkiem. Tak wyglądają nauki u religijnych lub narodowych populistów. Nie ma się co zachwycać dzisiejszymi Indiami i ich premierem.
      • polski_francuz Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 16:32
        a.jej.rkoniak napisał(a):

" Czarnek nie jest wyjątkiem. Tak wyglądają nauki u religijnych lub narodowych populistów. Nie ma się co zachwycać dzisiejszymi Indiami i ich premierem."

No coz, pierwsza uwaga to Twoja proba syntezy politycznej. Masz pewnie racje, ze religie i nauke o swiecie lepiej trzymac na odleglosc. Wiara niech zostanie wiara a nie zamienia sie w wiedze. I wezmy, za przyklad, nasze pokolenie. Ekonomicznie Polska byla kiepsko rzadzona. Ale szkoly byly (i pewnie jeszcze sa) dobre i dawaly dobra baze wiedzy.

Druga uwaga, to przyszlosc mlodziezy. Pewnie w Australii macie, jak w Stanach i w Europie, wielu imigrantow z Indii jako inzynierow, programistow...ja sam znam jednego Hindusa, ktory ma profesorskie stanowisko w Szwecji. Splycanie wyksztalcenia utrudni nauke i obnizy poziom imigrantow i chec ich zatrudniania. I czym i jak ich zastapimy? Ano, pewnie sztuczna inteligencja, ta przynajmniej bedzie znala budowe atomu i trygonometrie...

PF

• malkontent6 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 17:46
        Nie wiem jak to wygląda w szkołach "mojżeszowych" ale w katolickich poziom nauczania jest bardzo wysoki.
        • szwampuch58 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 18:44
          Nooo bardzo wysoki buhaha
          • malkontent6 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 20:24
            Masz inne zdanie?
            • szwampuch58 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 21:09
              Syn zostal lekarzem bez katolickiego wodu hokus pokus wiec mam,dlaczego pytasz?
              • malkontent6 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 22:11
                szwampuch58 napisał:

> Syn zostal lekarzem bez katolickiego wodu hokus pokus

Czy to ma być dowód niskiego poziomu szkół katolickich w USA?
        • jorl11 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 19:11
          malkontent6 napisał:

> Nie wiem jak to wygląda w szkołach "mojżeszowych" ale w katolickich poziom nauc
          > zania jest bardzo wysoki.

Konczyles cos takiego m6? te katolickie? To widac. jedyne na czyms sie znacz to tenis co innego to glupoty u Ciebie.
          • malkontent6 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 20:24
            Córka skończyła. A później bez trudu skończyła studia - nauki ścisłe.
        • a.jej.rkoniak Re: Kiepskie czasy nadchodza 06.06.23, 02:04
          piszę o określonyc szkołąch superortodoksyjnych Żydów, natomiast te inne mają wyższy poziom. Co ciekawe, dwie "normalne" szkoły mojżeszowe w Sydney przedstawiają klasę przeciętną, podczas gdy szkoła muzułmańska sponsorowana przez Saudów dała w ostatnich latach mocno do przodu i wyniki maturalne mają lepsze.
          Szkoły religijne (katolickie, anglikańskie) mają poziom wyższy niż te bliskowschodnie, ale do czołówki należą szkoły publiczne selektywne. W pierwszej 10 jest tylko jedna prywatna (żeńska) w okolicach 10 miejsca. W szkołąch wyznaniowych jest dużo większa dyscyplina i to zachęca rodziców do posyłąnia swoich dzieci włąśnie tam. Córka ma psiapsiułkę muzułmankę wyzwoloną i tamta posyła swoje dziecko do szkoły katolickiej, stosunkowo niskie opłaty.
          • polski_francuz Re: Kiepskie czasy nadchodza 06.06.23, 10:44
            a.jej.rkoniak napisał(a):

" Córka ma psiapsiułkę muzułmankę wyzwoloną i tamta posyła swoje dziecko do szkoły katolickiej, stosunkowo niskie opłaty."

Mysmy wyslami coreczke to "college'u" (tzn pierwszej szkoly) katolickiej. Okazalo sie, ze nauczycielka byla zbyt agresywna i ciagnela dzieci za uszy. A ze coreczka plakala to zesmy ja wyslali do szkoly publicznej. Czytajac Ciebie i inne wpisy, zaczelem sie siebie pytac "co motywuje religie takie czy inne do otwierania szkol"? Moze mozliwosc lekcji religii, ktorych w publicznych szkolach juz nie ma (chyba jeszcze bywaly za czasow mej komunistycznej mlodosci)?

PF

• a.jej.rkoniak Re: Kiepskie czasy nadchodza 06.06.23, 13:11
              Kiedy wnuczka była w prep (zerówce) to miała białą nauczycielkę ale w chuście (muzułmanka z wyznania). Była przemiłą osobą i mała bardzo ją lubiła. Prywatna szkoła anglikańska za grube pieniądze.
              A teraz wnuczka i córka tej psiapsiułki są w independent świeckiej. Młodsza chodzi do katolickiej.
    • jorl11 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 19:10
      polski_francuz napisał:

> Do tej pory myslalem, ze to jedynie polski minister edukacji ma durnawe idee co
      > do programu nauczania dzieci. Niestety, chec oglupiania ich doszla do Indii (1
      > ,5 mld ludzi) i mlodzi Hindusi nie dowiedza w szkolach sie o tym jak mozna uporzadkowac pierwiastki znajac bu
      > dowe atomu, co to jest pole magnetyczne czy, w co jeszcze trudniej uwierzyc, co
      > to sinus czy cosinus
      .

Dla porzadku powinienes napisac drogi PF ze tej wiedzy o okresowym ukladzie pierwiastkow nie beda sie dziecie
      hinduskie w szkole uczyc do 16r zycia. I jak zalozymy ze wielki % z nich bedzie chodzilo do szkoly majac 17 itd lat to sie o tym naucza wtedy, pozniej. I zakladam ze naucza sie od razu dokladniej co wszystko ze tego znaczy.
      Ja mialem na 1 r studiow Politechniki na mojej Elektronica Chemie fizyczna, 1 semestr. Ale dopiero tam stalo mi sie jasne co znacza te ilosci elektronow na powlokach, dlaczego sie lacza w czastki nagle ta cala chemia stala mi sie jasna od podstaw.
      Chemia w szkole sredniej to byla taka alchemia dla mnie. Cos z czyms mieszac i bedzie buuum. Albo i nie. Dla mnie glupie jak cholera ta chemia byla. Ale po tej chemii fizycznej na studiach nagle puzzle sie pieknie poukladaly. Dlaczego jest kiedys buum a dlaczego nie.
      Ale aby to tak dokladnie wiedziec trzeba juz sporo innych rzeczy sie nauczyc majac parenascie lat jakos sie wie za malo.
      Poza tym np. moja siostra uczyla sie tego ukladu okresowego w ogolniaku tez ale i tak nic z tego jej w glowie nie pozostalo. Poza czyms takim ze cos takiego istnieje nie wie na ten temat nic wiecej. Duzo takich jest i jak taki Hindus skonczy edukacja na swoich 16latach i tego sie nie nauczyli bo nie bylo wielkiej roznicy by nie bylo jakby sie uczyli. bo i tak nic nie pamietaja z tego a uzyc wiedzy z tego ukladu okresowego to dla nich za duzo i tak byloby.
      A wiec ja bym tak zaraz tego nie diabolizowal co w Indii ma byc.
      • polski_francuz Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 19:25
        jorl11 napisał:

"Ja mialem na 1 r studiow Politechniki na mojej Elektronica Chemie fizyczna, 1 semestr. Ale dopiero tam stalo mi sie jasne co znacza te ilosci elektronow na powlokach, dlaczego sie lacza w czastki nagle ta cala chemia stala mi sie jasna od podstaw."

Zrozumienie zabiera troche czasu. Dobre ksiazki (jak ta Trzebiata czy jej podobne) bardzo w tym pomagaja. Ale trzeba kiedys zaczac i starac sie powoli zrozumiec. Szczegolnie chemie, ktora sie rzeczywiscie kojarzy glownie z laboratorium czy z doswiadczeniami.

Sadze, ze interpretacja tych hinduskich staran jest zepchniecie czesci populacji do roli wykonawcow, durnowatych i niezbyt rozumiejacych co robia. Tam bylo kastowe spoleczenstwo i pewnie probuja don powrocic.

PF
        • jorl11 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 19:46
          polski_francuz napisał:

> Sadze, ze interpretacja tych hinduskich staran jest zepchniecie czesci populacj
          > i do roli wykonawcow, durnowatych i niezbyt rozumiejacych co robia. Tam bylo ka
          > stowe spoleczenstwo i pewnie probuja don powrocic.

Bzdura, napewno w Indii ilosc Hindusow rozumiejacych co to jest uklad okresowy pierwistkow gwaltownie rosncie. Tam nie ma powrotow do ciemnoty tylko marsz do przodu.
      • princesswhitewolf Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 19:32
        > I jak zalozymy ze wielki % z nich bedzie chodzilo do szkoly majac 17 itd lat

Z tego co kojarze to w Indiach nie ma obowiazku powszechnej darmowej edukacji. Tzn jest do 14 rz ale 50 proc dzieci w niej nie uczestniczy. I analfabetyzm w Indiach to okolo 50 proc
        • princesswhitewolf Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 19:35
          A teraz czytam ze w 2009 stala sie szkola obowiązkowa. Ciekawe jak im wychodzi zadbanie by chodzily do szkoly dzieciaki
          • jorl11 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 19:44
            princesswhitewolf napisała:

> A teraz czytam ze w 2009 stala sie szkola obowiązkowa. Ciekawe jak im wychodzi
            > zadbanie by chodzily do szkoly dzieciaki

Chodza do szkoly. Chyba to w 2012 pojechalem po Indii 2 tyg, wycieczka objazdowa. Autobusem, polnocne Indie, Delhii pod Pakistan i spowrotem Delhi. Tam jechalismy naprawde przez cholernie biedne okolice. Pamietam ze wiczorem nie moglismy przejechac przez jakies tory kolejowe bo byl szlaban juz opuszczony bo rano (!) mial jakis pociag jechac.
            Po drodze widzielismy w jakies wsi dzieci idace do szkoly. Zeczelismy im z autobusa rzucac puste buteli po wodzie, takie PT, lapali je bo dzieki temu mieli butelke na wode jak do szkoly. Taka butelka maly skarb dla nich.
            Obowiazek szkolny jak co jest wymuszany blyskawicznie przez policje mysle. Tak sie nie patyczkuja a leja zaraz. Policja naturalnie.

Mysle ze teraz sie ucza masowo w szkolach i to nie 4 klasy.

A ze sa analfabeci? jasne mowa o dzieciach
    • felusiak1 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 21:06
      Ano nadchodzą wielkimi krokami. Ale nie w pierwiastkach i cosinusach jest problem.
      Już niedlugo staniemy sie niewolnikami wladcow.Bedziemy pracować w ich biznesach, mieszkać w ich domach, kupować w ich sklepach. Bedziemy uzywać elektroniczne pieniądze i przydzielą nam punkty za posłuszeństwo. Nie masz punktow - nie masz pieniedzy, nie możesz jechać pociagiem lub lecieć samolotem. I bedziemy glosować w wyborach na jednego, jedynego kandydata.
      • szwampuch58 Re: Kiepskie czasy nadchodza 05.06.23, 21:12
        Felus,bedziesz na sumie w niedziele?
        • j-k Kiepskie czasy dla cie beda 05.06.23, 22:50
          szwampuch58 napisał:
          > Felus,bedziesz na sumie w niedziele?

ja bede.

bo wczesniej nie chce mi sie wstac.

- no i ?
          • felusiak1 Re: Kiepskie czasy dla cie beda 06.06.23, 01:21
            Ja z tym ujem nie rozmawiam.
    • jorl11 Re: Kiepskie czasy nadchodza 06.06.23, 11:04
      felusiak1 napisał:

> Już niedlugo staniemy sie niewolnikami wladcow.Bedziemy pracować w ich biznesac
      > h, mieszkać w ich domach, kupować w ich sklepach. Bedziemy uzywać elektroniczne
      > pieniądze i przydzielą nam punkty za posłuszeństwo. Nie masz punktow - nie mas
      > z pieniedzy, nie możesz jechać pociagiem lub lecieć samolotem. I bedziemy gloso
      > wać w wyborach na jednego, jedynego kandydata.

No to juz nie jestes Wolnym Swiatem drogi f1. Tylko Swiatem Niewolnym.
      Ale czemu dalej piszecie i gadacie w mediach ze jestescie Wolnym Swiatem?
      Schizofrenia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka