dunajec1 06.06.23, 16:35 ...to nadeszla chwila, Roberta Kenedyego kula go zabila...." Pamieta to ktos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
z_orian_miesgeot Re: "Dnia 6-go czerwca .... 06.06.23, 17:04 dunajec1 napisał: > > ...to nadeszla chwila, Roberta Kenedyego kula go zabila...." > Pamieta to ktos jeszcze? > W ogóle, ani nawet nie wiedziałem, że, zginął z ręki Palestyńczyka. Chyba to było bardziej wydarzenie lokalne, bo raczej dobrze znany mi jest JOHN F. KENNEDY i jego śmierć. Ciekawe, jak dobrze znamy historię, sprzed czasów kiedy się urodziliśmy, czy tylko bardziej znany tę kiedy, oderwano nas już od cycka, może raczej dopiero od wieku 10-15 lat. "Kalifornijska komisja rewizyjna odmówiła w środę zwolnienia warunkowego Sirhanowi Sirhanowi, palestyńskiemu uchodźcy odsiadującemu od ponad 50 lat dożywocie za zabójstwo kandydata na prezydenta USA Roberta F. Kennedy'ego w 1968 roku." Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: "Dnia 6-go czerwca .... 06.06.23, 20:03 To nie bylo lokalne wydarzenie. Kennedy byl w boju o nominację na prezydenta i targowisko odbyloby sie w Chicago miedzy nim i Humphreyem. W tamtych czasach konwencje były targowiskiem. Humphrey wygral i zmierzyl się z Nixonem, z ktorym przegrał 301:199 Odpowiedz Link Zgłoś
vermieter Re: "Dnia 6-go czerwca .... 06.06.23, 17:54 chodziłem wówczas już do szkoły i zapamiętałem, że KeNNedy piszemy przez dwa NN Odpowiedz Link Zgłoś
j-k zalowano go i to mocno. 06.06.23, 20:18 bo chcial stworzyc parytet atomowy z Russkimi. - koncepcja do dzis aktualna. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl11 Re: zalowano go i to mocno. 06.06.23, 23:25 j-k napisał: > bo chcial stworzyc parytet atomowy z Russkimi. > > - koncepcja do dzis aktualna. Kennedy chcial stworzyc parytet atomowy z ZSRR? Bo przedtem to co bylo? USA miala ogromna przewage w mozliwosci zniszczenia ZSRR bronia jadrowa w porownaniu do mozliwosci ZSRR zniszczenia USA i ten dobry Kennedy tego nie chcial? To chciales powiedziec drogi j-k? Bo jakos trudno dosjc co chciales powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: "Dnia 6-go czerwca .... 06.06.23, 21:12 dunajec1 napisał: > > ...to nadeszla chwila, Roberta Kenedyego kula go zabila...." > Pamieta to ktos jeszcze? Nie, ale pamiętam, że 6 czerwca jest rocznica D-Day. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: "Dnia 6-go czerwca .... 07.06.23, 00:46 www.onthisday.com/events/june/6 Odpowiedz Link Zgłoś