Dodaj do ulubionych

5 najfajniejszych krajów w Europie

17.08.23, 19:59

Polska załapała się na 5 miejscu. To znaczy, że jesteśmy lepsi od UK, Francji, Niemiec...

www.msn.com/en-us/travel/article/5-best-european-countries-ranked/ar-AA1fp0UK?ocid=msedgdhp&pc=EE14&cvid=14a04704bafd470e8e7c4ae1581fc67b&ei=53
Obserwuj wątek
    • polamek100 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 17.08.23, 20:13
      Jestesmy czy tez Polska jest?
      Jakby Floryda byla na liscie to rozumiem ale Polska to przeciez dla Ciebie obczyzna?
      • malkontent6 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 17.08.23, 20:35
        Chyba tylko Polak mieszkający w USA usłyszy komentarz tego typu. Znajomi Grecy i Włosi traktowani są przez rodaków z sympatią. Nikt im nie ma za złe, że mieszkają gdzieś daleko.
        • melikles Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 17.08.23, 20:52
          Może nie robią za wujków a Chicago z całym bagażem tego polonijnego obciachu i neofickiego zapału "bo u nas panie na saucie bierze się tani morgeć na kondo z bejzmentem, płaci insiurę za karę, a potem jedzie do grosry na sel".
          • malkontent6 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 17.08.23, 21:30
            melikles napisał(a):

> Może nie robią za wujków a Chicago z całym bagażem tego polonijnego obciachu i
            > neofickiego zapału "bo u nas panie na saucie bierze się tani morgeć na kondo z
            > bejzmentem, płaci insiurę za karę, a potem jedzie do grosry na sel".

Tego typu stereotypy Polonusa powstały w polskich mediach w czasach Gomułki. Chodziło o to, żeby przedstawić Zachód jako miejsce w którym ludzie dziwaczeją. Ludzie w to niestety wierzyli. Podczas moich pierwszych podróży do Polski (ponad 30 lat temu) znajomi prawili mi komplementy, że jeszcze świetnie mówię po polsku. To się jednak zmienia, bo teraz już takich uwag nie słyszę.

Rodzina i znajomi, którzy mnie tu kiedyś odwiedzali też często byli zdziwieni, że moi polscy znajomi mówią po polsku normalnie mimo długiego pobytu w Hameryce.
            • melikles Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 17.08.23, 22:23
              Widziałem i słyszałem osobiście on place. Nie jednostkowe przypadki.

Emigracja po 2000 to już kolosalna różnica.
              • malkontent6 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 18.08.23, 00:14
                melikles napisał(a):

> Widziałem i słyszałem osobiście on place. Nie jednostkowe przypadki.

A ja nagminnie słyszę w Polsce manager, desiner, performer itp.

> Emigracja po 2000 to już kolosalna różnica.

A ja znałem ludzi, którzy dotarli do USA tuż po wojnie a mieli za sobą obozy, Syberię, Armię Andersa, roboty w Niemczech i mówili piękną, trochę przedwojenną polszczyzną.
                • polski_francuz Ech ci emigranci 18.08.23, 09:47
                  malkontent6 napisał:

"...Armię Andersa..." i Monte Cassino a skonczyli w Kanadzie. Brat mojej Babci a co najdziwniejsze sie ozenil i imigrantka z rosji...

PF
          • borrrka Są rózni 17.08.23, 23:02
            Ci fajni po paru latach z reguły mało widoczni.
            Ci mniej fajni wiecznie żywi.
            Chciałem napisać, że odwiedziłem kiedyś Jackowo w celach poznawczych, ale wystarczy przejść sie po Charlottenburgu.
        • de_oakville Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 18.08.23, 00:14
          malkontent6 napisał:

> Chyba tylko Polak mieszkający w USA usłyszy komentarz tego typu. Znajomi Grecy
          > i Włosi traktowani są przez rodaków z sympatią. Nikt im nie ma za złe, że mie
          > szkają gdzieś daleko.
          >

Ja raz uslyszalem bedac z wizyta w Polsce w latach 90-tych "Skoro pan jest z Kanady, to skad pan tak dobrze zna polski?". Mnie takie komentarze tylko utwierdzaly zawsze w przekonaniu, ze dobrze zrobilem emigrujac. Nigdy nie bylem masachista i jesli ktos brak antypatii z mojej strony odwzajemnial antypatia ze swojej strony to dawalem mu zawsze "pocalunek na pozegnanie". Nie mam zadnych zaslug w tym, ze Polska jest widziana tak czy tak przez reszte swiata i nigdy nie roscilem sobie do tego pretensji. Uwazam, ze czlowiek powinien robic swoje i nie porownywac sie z innymi tylko z soba samym z dnia wczorajaszego i dazyc do poprawy.
          • malkontent6 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 18.08.23, 00:17
            de_oakville napisał:

> Ja raz uslyszalem bedac z wizyta w Polsce w latach 90-tych "Skoro pan jest z
            > Kanady, to skad pan tak dobrze zna polski?"
            .

Ja takie uwagi słyszałem tylko podczas pierwszych podróży do Polski. Od tego czasu coraz więcej Polonusów odwiedza kraj i coraz więcej rodaków podróżuje do USA więc ludzie nareszcie widzą rzeczywistość.
        • lola33366 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 23.08.23, 11:23
          z naciskiem na chyba. zyje poza krajem od wielu lat i ludzie wiekszosci narodowosci slysza takie komentarze. trzeba wiedziec kiedy warto przestac udawac patrotyzm, bo nie planuje sie wrocic do kraju.
    • polski_francuz Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 17.08.23, 22:24
      malkontent6 napisał:

" Polska załapała się na 5 miejscu. To znaczy, że jesteśmy lepsi od UK, Francji, Niemiec..."

Good news i dobrze, ze inni nas tez cenia. Tez uwazam, ze jest za co. I smiac mi sie chce, ze tyle wysilkow jorla i evy by stac sie ruskimi emigrantami w Niemczech skoncza sie tym, ze zaczna nagle byc dumni z polskich korzeni:).

PF
      • polski_francuz I jakie tenisistki! 17.08.23, 22:27
        polski_francuz napisał:

Good news i dobrze, ze inni nas tez cenia.

Jak Iga1:)

PF
        • malkontent6 Re: I jakie tenisistki! 18.08.23, 00:15
          Iga dzisiaj znowu wygrała ale prawdziwy turniej rozpocznie się za 3 tygodnie.
      • polamek100 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 18.08.23, 04:17
        Dziwne ze sie tak cieszymy.. Po pierwsze to opini jedego czlowieka i argumenty raczej plytkie..

Autor nie ocenia ludzi tylko kraj.

Poczytaj dokladnie co tam autor pisze i pomysl.
        - pisze ze Bagle pochodza z Polski chociaz Swiat wie ze to wymysl zydowski

First of all, Poland is likely responsible for the bagel — a food so perfect that God must be Polish.

Czyzby nie mial pojecie o tym co jest uwazane za Poilskie jedzenie a pisze ze bagle to wizytowko "polskiego" jedzenia?

Co jeszcze chwali?

It also has natural beauty, incredible cities, interesting food and tons of history, good and bad. Plus, it's much more affordable to travel there than, say, all of Western Europe.

Nie pisze o wspanialym jedzeniu ale okresla to jako "interesting food" - wiemy co to znaczy.

A wiec glowny argument - w Polsce jest taniej niz w europie zachodniej. ??

Tak ze nie podniecajmy sie bo nie nas tu chwala.
        • a.jej.rkoniak Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 18.08.23, 06:53
          możemy podyskutować o wyższości chałły na Sabath nad tą polskiego wypieku.
          Ja tam wybieram smaczną, słodszą pieczoną na niedzielne śnadanie (plus kakao).
          Gotowe śledzie koszerne mają się nijak do norweskich śledzi z Łotwy przyrządzonych przez moją ślubną.
          Potrafimy udoskonalić wiele żydowskich pomysłów, na przykłąd religię. 🤐🇵🇱
          • boomerang Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 20.08.23, 08:00
            nie lubisz matjasów? dziś uznawane za żydowskie koszerne śledzie, ale ich rodowód jest tak naprawdę holenderski
            • a.jej.rkoniak Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 21.08.23, 13:42
              dyć piszę o norweskich z Łotwy filetach matjasach do nabycia w St Ives lub Bondi
              małża twierdzi, że nawet prosto z opakowania są OK, ale odlała olej, wlała nowy plus cebulka, pieprz itd, siedzą w lodówce i czekają na zagłade.
              Przed wirusem w Hornsby był piekarz azjatycki, który odkupił sklep od Polaka. Będąc w okolicy zawsze wpadaliśmy po polskie specjały, pączki, chałkę, miał doskonałe meat paje.
    • szwampuch58 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 18.08.23, 09:15
      Malki,serio lepsi?
    • borrrka Śmietnik małych narodów 18.08.23, 13:12
      Jak był mawiał fjurer narodu giermańców.
      W dodatku podobnych do siebie, jak krople wody i targanych lokalnymi ambicjami.

Kocham Yurop, ale bez szaleństw, Panowie i Panie.
      Żaden z argumentów "za" nie trafia mi do przekonania.
      Żaden, bo nawet od bajgli wolę tzw. żydowskie placki z Lublina.

O, zagrożenie ruską rakietą byłoby dobrym chwytem marketingowym!
      • felusiak1 Re: Śmietnik małych narodów 18.08.23, 18:15
        Pan kolega ciagle w PeeReLu zyje.
        • borrrka Jak komendant! 18.08.23, 19:26
          Wzruszyłem się szczerze.
          • felusiak1 Re: Jak komendant! 20.08.23, 00:36
            Te zydowskie placki z Lublina to nowojorski bialy dawniej bialystoker czyli bulka z cebulą/cebularz.

Nie ma się co wzruszać. Polska wypiekniala przez ostatnie 30 lat czego nie można powiedzieć o Niemczech, Francji i UK. Wystarczy odwiedzać Polske co 7-8 lat aby zauwazyć kolosalne, pozytywne zmiany, ktorych ty nie zauwazasz. Bo widzisz to codziennie.
            • malkontent6 Re: Jak komendant! 20.08.23, 06:36
              felusiak1 napisał:

> Polska wypiekniala przez ostatnie 30 lat

Potwierdzam. Byłem w Polsce jesianią ubiegłego roku.
            • borrrka Ja nie zauważam? 20.08.23, 09:37
              Z odrobiną megalomanii, ale podobnie, jak miliony innych, jestem aktywnym współtwórcą tych zmian i dlatego zależy mi na każdym trawniku w Kaczej Doopie City.
              Za unijne pieniądze dla Polski "C" i Europy "Z".
              Bo mnie to właśnie cieszy, bo Warszawka jest statystycznie bogatsza od Berlina, co może łatwe ze względu na sytuację Berlina, ale niegdyś nie do pomyślenia.
              Dlatego mnie tak wkur.ia niszczenie tego dorobku przez bandę nieudaczników.
              • borrrka PS. Bo pod genialnym kierownictwem komendanta... 20.08.23, 09:58
                Polska po raz pierwszy od chyba 30 lat zanotowała spadek PKB.
                • felusiak1 Re: PS. Bo pod genialnym kierownictwem komendanta 21.08.23, 21:18
                  borrka ja ciebie naprawde lubię i boli mnie, ze dopadl cię syndrom antypisu i trzyma i jak tak dalej potrzyma to dekiel może odskoczyć i pofrunąc z wiatrem.
                  Widzisz taka postawa byle kto aby nie PiS i bedzie lepiej może okazać się być niespelnioną.
                  Kiedyś mieliśmy w pracy szefa o imieniu Dwayne, ktorego nikt nie lubił. Szef odszedl i przyszła Dorothy. Wszyscy polubili Dwayne'a.

> "Polska po raz pierwszy od chyba 30 lat zanotowała spadek PKB."

W 2020 byly 3 ujemne kwartały. Jeden kwartal nie przesądza calego roku.
                  Dług publiczny się zmniejszył. Bedzie latwiej oddać. No i w porownaniu do Niemiec, Francji albo Hiszpanii polski dlug to pestka.
    • princesswhitewolf Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 19.08.23, 09:26
      Ah te tlumy turystyki walace do Polski wieksze niz do Francji cży UK

Smieszne.

Polska jest krajem frontowym. Absolutnie nieatrakcyjnym w tej chwili dla i westorow i turystow.

Zimne morze nie zacheca.
      • pekaes886 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 19.08.23, 23:52
        To skąd te tłumy Anglików, Francuzów i Niemców w Krakowie, pajacyku?

princesswhitewolf napisała:

> Ah te tlumy turystyki walace do Polski wieksze niz do Francji cży UK
        >
        > Smieszne.
        >
        > Polska jest krajem frontowym. Absolutnie nieatrakcyjnym w tej chwili dla i west
        > orow i turystow.
        >
        > Zimne morze nie zacheca.
        • princesswhitewolf Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 20.08.23, 00:01
          Sam jesteś pajacykiem . Co to w ogole za poziom rozmowy?

>To skąd te tłumy Anglików, Francuzów i Niemców w Krakowie, pajacyku?

Bo tanio na stag party. Nie znam zadnego Anglika ktory planowal w tym roku wyjazd do Polski. Znam za to dziesiatki jadace do Francji, Grecji czy Hiszpanii
          • pekaes886 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 23.08.23, 10:27
            Emeryci i rodziny z dziećmi na stag? Ciekawe pajacyku.
      • borrrka Zdradź lepiej swoj nick 20.08.23, 09:41
        Na niesławnej pamięci forum Rosja i Świat:)

I'm all ears!
        • malkontent6 Re: Zdradź lepiej swoj nick 22.08.23, 05:13
          borrrka napisał:

> Na niesławnej pamięci forum Rosja i Świat:)

Lubat?
    • malkontent6 Bo to jeszcze coś... 19.08.23, 16:12
      Mam ochotę niektórym z was zagrać na nerwach więc dodam ten artykuł.

www.msn.com/en-us/travel/news/poland-could-be-the-most-popular-european-tourist-destination-next-year/ar-AA1fsAAl?ocid=msedgdhp&pc=EE14&cvid=0651a7bb70674e488789788f0f4d66ca&ei=73
      • princesswhitewolf Re: Bo to jeszcze coś... 19.08.23, 16:55
        a rozumiesz tresc w ogole?

Jakas nedzna proba reklamy. Pewno Polak jakis chcial bardzo. Prosze cie...
        Wojna tuz za granica aktualnie
        • malkontent6 Re: Bo to jeszcze coś... 19.08.23, 17:17
          Udało mi się...
          • polamek100 Re: Bo to jeszcze coś... 19.08.23, 19:01
            Takie - i podobne, rankingi robi sie na zamowienie na calym swiecie.
            • felusiak1 Re: Bo to jeszcze coś... 20.08.23, 00:50
              To nie jest ranking. To jest artykul napisany w reakcji na fakt, ze od 2021 do Polski rokrocznie przyjeżdża o niemal 50% wiecej turystow niz w roku poprzednim. Jest też faktem, że lato w Polsce jest chlodniejsz niż w Grecji lub Turcji. Sam chetnie zamienilbym moje 41 stopni ta polskie 30 stopni. Lubie chlodniejszą pogode.
              • princesswhitewolf Re: Bo to jeszcze coś... 20.08.23, 12:19
                Latem chlodno w Polsce! Felusiak! No cos ty

To by do Szkocji walily tlumy a nie wala bo....morze jest takie jak Baltyk

Morze jest zimne a ludzie w wiekszosci jada nad morze.
                • felusiak1 Re: Bo to jeszcze coś... 21.08.23, 21:11
                  Szkocja jest znacznie droższa niż Polska.
                  • princesswhitewolf Re: Bo to jeszcze coś... 22.08.23, 09:49
                    No cos ty Felusiaczek! Ty nie na czasie. Teraz to wakacje w Polsce sa duzo drozsze niz poza Polska. Ceny poszybowaly jak szalone
                    • prze.nick Re: Bo to jeszcze coś... 22.08.23, 10:20
                      Musisz tym gamoniom zaktualizować ceny bo twierdzą że w Glasgow jest drożej niż w Warszawie

www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=United+Kingdom&city1=Glasgow&country2=Poland&city2=Warsaw
        • felusiak1 Re: Bo to jeszcze coś... 20.08.23, 00:40
          Gwarantuję ci, ze malkontent rozumie. Ja też rozumiem i nie jest to nedzna proba reklamy.
          Gdybyś rozumial to nie napisalbyś tego.
        • malkontent6 Re: Bo to jeszcze coś... 20.08.23, 06:39
          princesswhitewolf napisała:

> a rozumiesz tresc w ogole?

Nie, jestem niegramotny.

> Jakas nedzna proba reklamy. Pewno Polak jakis chcial bardzo.

Dobrze, że jakiś Polak chciał bardzo...
    • czemublokujecie_mikonto Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 20.08.23, 12:21
      Co za pierdoły! Do Polski uciekają bo Ruscy im transfer zapewniają przez Białoruś i chcą z PL do Niemiec się dostać, bo do UK mają trudniej :P
    • malkontent6 Dolewam oliwy do ognia 21.08.23, 01:57
      Tym razem artykuł o zaskakująco sympatycznych miastach w Europie... Czekam na reakcje forumowiczów.

www.msn.com/en-us/travel/tripideas/these-european-cities-are-surprisingly-fun/ss-AA14lVqx?ocid=msedgdhp&pc=EE14&cvid=ea393c2f379c435dbdce865a820c4044&ei=19
      • boavista4 Re: Dolewam oliwy do ognia 21.08.23, 05:23
        A oto moja lista 10 najładniejszych miast w Europie

1. Gdów bo z Gdowa pochodził Jakub Szela
        2. Neapol ( Vide Napoli e Mori)
        3. Budejowice (Tak samo wszystkie drogi prowadzą do Czeskich Budziejowic)
        4. Ludwigshafen w Niemcach, słynie z piękna.
        5. Lódz, A ja Łódź wolę! Jej brud i dym Szczęściem mi są i rozkoszą! (Tuwim)
        6. Derry w UK, architektów prawie nie było przy projektowaniu tego miasta
        7. Charleroi w Belgi. Słynne z taniego lotniska
        8. Sarcelles, tylko 435 km od Paryża, znajdziecie tam piękno i spokój niemalże jak Jersey City.
        9. Bełz, jak tu nie wymienić miasto Ukraińskiej i tak blisko przepięknego polskiego Biłgoraju.
        10. Fuenlabrada. To bajkowe miasto, niedaleko Madrytu, musi sie znalezc wsrod ulubionych . A trail of ugly flats, half-baked buildings and residential areas of dubious taste
        • gerlalt Re: Dolewam oliwy do ognia 21.08.23, 08:59
          Polska pięknieje z każdym kolejnym rokiem. Wieś miasto bez różnicy.
        • princesswhitewolf Re: Dolewam oliwy do ognia 21.08.23, 09:54
          >Derry w UK, architektów prawie nie było przy projektowaniu tego miasta

Nonsens. Nie tylko mialo architektow ale i urbanistow bo miasto ma wrecz z linijka budowany symetryczny plan z centralna czescia pod kontem prostym budowanym
          • boavista4 Re: Dolewam oliwy do ognia 21.08.23, 10:13
            To nie moja opinia ale architektow angielskich
            • princesswhitewolf Re: Dolewam oliwy do ognia 21.08.23, 10:44
              Wklej gdzie? Popatrz na plan i zobacz nazwiska. Poczytaj historie urbanistyki tego miasta
              • boavista4 Re: Dolewam oliwy do ognia 22.08.23, 03:05
                The Northeastern city of Durham, in England, was named the second ugliest city in the UK. Despite its cathedral achieving UNESCO world heritage status, Durham has the lowest proportion of architects.

www.express.co.uk/travel/articles/1791880/ugliest-uk-city-holiday-full-list
        • petronella.kozlowska Polecam Monachium 22.08.23, 01:06

In München soll ein 20-jähriger Mann die Hilflosigkeit eines betrunkenen 18-Jährigen ausgenutzt haben, um sich stundenlang mitten auf einem U-Bahnsteig sexuell an ihm zu vergehen. Die Polizei ermittelt.

Ein stark alkoholisierter 18-Jähriger ist auf dem Rückweg von einer Feier am U-Bahnhof Max-Weber-Platz in München stundenlang vergewaltigt worden. Laut Polizeiangaben von diesem Montag ereignete sich die Tat bereits am 19. August gegen ein Uhr in der Nacht. Der 20-jährige Tatverdächtige befindet sich in U-Haft und soll „Bild“-Informationen zufolge ein Afghane mit Wohnsitz in München sein.

www.focus.de/panorama/welt/neue-details-mann-vergewaltigt-mitten-in-muenchen-stundenlang-einen-18-jaehrigen_id_202435262.html
      • felusiak1 Re: Dolewam oliwy do ognia 22.08.23, 00:48
        Sofia, Bulgaria a zdjecie Istambułu i Hagia Sofia. I po co było do szkoly chodzić?
    • malkontent6 I jeszcze to 21.08.23, 18:40
      Na temat Zakopanego mam swoje zdanie ale dobrze, że ktoś reklamuje "perłę Tatr".

www.msn.com/en-us/travel/tripideas/the-18-europe-destinations-that-are-still-a-secret-to-most-tourists/ss-AA1foz42?ocid=msedgdhp&pc=EE14&cvid=d4331bb2ca894497aef4c742f70afe74&ei=35
    • polamek100 Re: 5 najfajniejszych krajów w Europie 22.08.23, 03:20
      Nie to fajne co fajne ale co sie komu podoba.
    • prze.nick no i proszę 23.08.23, 00:57
      turystyka.wp.pl/turystyczny-hit-przyszlych-wakacji-wszyscy-beda-chcieli-pojechac-do-polski-6933294513474464a

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka