Dodaj do ulubionych

uwierzyć w naukę

20.08.23, 07:18
W czasie ostaniej strasznej pandemii nie zaszczepiłem się. Jakos żyje a sama chorobę wspominam całkiem przyjemnie - w końcu sie wyspałem. Czasy restrykcji to był okres najlepszych imprez ze znajomymi. Przeżyłem epidemie w dobrym zdrowiu - widocznie skutecznie chroniła mnie foliowa czapeczka na głowie. Nie znaczy jednak że nie targały mną watpliwości czy sie szczepić. Znajomi zaszczepieni zawsze odpowiadali mi skaramentalnym stwierdzeniem że oni wierza w naukę. I to ucinało dyskusję. No to idźmy tym tropem...
Jednym z producentów owych szczepionek jest koncern Jonson and Jonson. Otóż ten sam koncern został zmuszony do zapłacenia kar rzędu 500 mln dolarów za wywołanie tzw kryzysu opioidowego. Kryzys opioidowy zaczał się od tego, że pare firm farmaceutycznych w tym J&J wypuściły na rynek leki przeciwbólowe które okazały sie silnie uzależniającymi narkotykami. Otóz pacjenci szli do lekarza, który wypisaywał im przebadane ponoć naukowo leki , a te okazywały sie być narkotykami. Nie znam dokładnie historii tego zdarzenia ale wiem że dziesiatki tysięcy ludzi w USA umiera od przedawkowania. Obecnie Big Pharmę zastapiły kartele narkotykowe ale to Big Pharma rozpoczeła ten proces.
I teraz sie pytam czy idąc do lekarza mam 100% pewność , że leki i szczepionki, które mi przepisuje zostały naukowo przebadane? Czy firmy które wypuściły na rynek na pewno przeprowadziły stosowne badania bezpieczeństwa leku kierujac sie dobrem pacjenta a nie marżą ?
Obserwuj wątek
    • prze.nick Re: uwierzyć w naukę 20.08.23, 16:25
      Tutaj jest najnowsza informacja ze specjalistycznego portalu medycznego na temat szkód jakie wyrządziła szczepionka Moderny przeciw Covid.
      Według przeprowadzonych przez szwajcarskich lekarzy badań, 3 procent zaszczepionych doznało uszkodzeń serca.
      www.bmj.com/company/newsroom/new-study-updates-evidence-on-rare-heart-condition-after-covid-vaccination/
      • a.jej.rkoniak Re: uwierzyć w naukę 21.08.23, 02:05
        J&J zapłącił taką karę za talk/puder podobno zawierający azbest
    • felusiak1 Re: uwierzyć w naukę 20.08.23, 18:20
      Kryzys opioidowy zostal wywolany w celu wyludzenia pieniedzy od tych, ktorzy je mają. A J&J ma całe worki.
      I tak zasądzona kwota jak piszesz "rzędu 500 milionow dolarow" zostala wyrzucona do kosza i uniewazniona w procesie apelacyjnym.
      Opioidy od ktorych umiera ponad 100 tysiecy ludzi rocznie nie pochodzą z apteki. Są importowane z Chin i przyjeżdżają z Meksyku. Methamphetamina też przyjeżdża z Meksyku. Ale od karteli nie można niczego wysadzić to sie sadzi tych od ktorych można wyszarpać.
    • felusiak1 Re: uwierzyć w naukę 20.08.23, 18:43
      W 1999 roku lek Vioxx zostal dopuszczony do sprzedaży i zrobil furorę na swiecie. 80 milionow ludzi zazywalo.
      Ku zaskoczeniu producenta zaczęly pojawiać się problemy. Zazywajacy lek doznawali atakow serca. Producent dobrowolnie wycofal lek z rynku w 2005. Wniesiono ponad 10 tysiecy spraw o milionowe odszkodowania do sadów. Wszystkie skończyly sie niepomyślnie dla powodow chociaż przyznawano milionowe odszkodowania, ktore upadaly w sadach apelacyjnych.
      Aha, lek jest z powrotem na rynku bo okazało się, ze korzyści dla pacjentów przewyższaja ryzyko.

Megafony ochczo nagłasniają milionowe odszkodowania i milczą kiedy w sadzie apelacyjnym te miliony sa sprowadzane do zera albo redukowane do groszy.
    • polski_francuz Wiara a rozum 20.08.23, 19:03
      yabbaryt napisał:

" I teraz sie pytam czy idąc do lekarza mam 100% pewność , że leki i szczepionki, które mi przepisuje zostały naukowo przebadane?"

Leki w sprzedazy sa dopuszczane po przejsciu procedur dopuszczania na rynek ttps://www.leem.org/comment-se-decide-une-autorisation-de-mise-sur-le-marche-amm. To nie jest nauka ale rutynowa procedura. W wypadku pandemii procedur pewnie nie bylo, albo byly mniej przestrzegane.

PF
      • felusiak1 Re: Wiara a rozum 20.08.23, 19:07
        Były przyspieszone i efekt jest taki jak przyspieszone studia doktoranckie albo ciasto upieczone w mikrofalówce.
        • yabbaryt Re: Wiara a rozum 20.08.23, 21:16
          koszerna prude pharma też niewinna? Prawnicy się uwzięli na uczciwych przedsiębiorców? Oxicontin tez był przepisywany na receptę dla pacjentów wierzących w naukę?
          • felusiak1 Re: Wiara a rozum 20.08.23, 21:22
            Musisz jeszcze się duzo uczyć.
            Jesli twoim celem jest doszukiwanie się wszedzie ofiar i oprawcow to korporacyjne media, tzw. megafony doskonale ci w tym pomogą.
    • szwampuch58 Re: uwierzyć w naukę 20.08.23, 20:42
      Neeee...folia powraca,buhahahaha
    • a.jej.rkoniak Re: uwierzyć w naukę 21.08.23, 02:02
      większość jest, te na kowida nie były
      najgorsze, że przez długi czas samo powątpiewanie było karane wyrzuceniem z pracy (lekarzy)
      ogólnie postepowanie rządów i usłużnych naukowców to jeden wielki skandal
      niektórzy maja na tyle honoru, że się do pomyłki przyznają
      • felusiak1 Re: uwierzyć w naukę 21.08.23, 06:04
        To bardzo kosztowny honor skutkujący utratą pracy i wilczym biletem.
    • boomerang Re: uwierzyć w naukę 21.08.23, 08:37
      > czy idąc do lekarza mam 100% pewność , że leki i szczepionki, które mi przepisuje zostały naukowo przebadane?

Tak. Lek na rynek dopuszcza rządowa organizacja FDA, na podstawie ewidencji kilku etapów badań/testów, które każdy lek musi przejść i które ciągną się latami. Ale zdarzyły się wyjątki, a były nimi owe słynne szczepionki na Covid. Dopuszczono je do powszechnego użytku w trybie przyspieszonym, po złamaniu istniejących procedur.
      • wykrywacz_klamcow Re: uwierzyć w naukę 21.08.23, 08:57
        boomerang napisał:

>. Dopuszc
        > zono je do powszechnego użytku w trybie przyspieszonym, po złamaniu istniejącyc
        > h procedur.

nie wiem po co kłamać w tej sprawie?
        przyspieszona procedura dopuszczenia do obrotu nie jest złamaniem procedur
        W Europie to wygląda tak, że w takim trybie nie trzeba czekać na komplet dokumentów, żeby złożyć wniosek o rejestrację tylko po każdym etapie procedury przedstawia się wyniki badań i dokumentację i podlega ona tej samej ocenie tyle, że znacznie skraca czas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka