Dodaj do ulubionych

Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wyborach?

17.09.23, 10:06
Wbrew pozorom, pytanie nie jest prowokacyjne, bo sam nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi.
Podejście pragmatyczne nakazywałoby zachęcanie do udziału w wyborach, bo Polonia europejska jest równo antypisia.
Zamorska ... nie bardzo wiem, ale samo zrozumienie polityki w Polsce jest odwrotnie proporcjonalne do kwadratu odległości . Nie jestem uprzedzony i pomijam środowiska z gatunku "Andrzej Duda nam się udał".
To folklor rodem z Jackowa.

Ja to trochę znam z doświadczenia - to patrzenie niczym na małpy za prętami klatki.
I z góry mówię : fakt odwiedzania Bolandy co jakiś czas, czy sentymenty rodem z "Latarnika" nie mają znaczenia.
Emigracji (tej prawdziwej, nie Józka z Czarnej Białostockiej na wakacyjnym zmywaku) nie dotyczą wydarzenia krajowe.
W Yurop trochę tak, bo radioaktywna chmura nie zna (jak pieśni zew) granic i kordonów.
Ale za siedmioma morzami zupełnie nie.

.
Obserwuj wątek
    • felusiak1 Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 17.09.23, 10:39
      Skąd w tobie tyle pogardy?

Nie widzę potrzeby aby obywatele polscy zamieszkali stale za granicą głosowali w wyborach i do tego w Warszawie.
      • borrrka Wątek "pogardy" chybiony 17.09.23, 12:23
        Bo nie o tego rodzaju odczucia pytałem.
        A pogardę odczuwam wobec ludzi zasługujących na pogardę.
        • felusiak1 Re: Wątek "pogardy" chybiony 17.09.23, 20:52
          Zauważylem, ze Józek z Czarnej Bialostockiej zasluguje na pogardę ale nie wiem czym się zaslużył. Chyba sluchal Matysiakow.
    • de_oakville Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 17.09.23, 11:44
      Przez dlugie lata, bedac na emigracji nigdy nie glosowalem w polskich wyborach, gdyz bylem zdania, ze sprawy Polakow mieszkajacych w Polsce powinny w 100% lezec w ich rekach. Glosujacy za granica powinni byc tylko ci, ktorzy poza granicami Polski przebywaja krotko "na wyjezdzie", a nie na stale. Natomiast ci, ktorzy uwazaja, ze sa za granica na stale i uznali nowy kraj zamieszkania za swoja "druga ojczyzne" (nierzadko za "pierwsza" jesli chodzi o blizsza im mentalnosc) nie powinni sie w sprawy polskie wtracac. Ale tak bylo w czasach, kiedy po roku 1989 bylo sie niemal pewnym, ze dobro Polski nie jest zagrozone. Jakby nie bylo sentyment do kraju urodzenia pozostal chyba u wszystkich emigrantow wraz z zyczeniami wszystkiego najlepszego dla Polski (wyjatkiem sa moze tylko niektorzy forumowi "folksdojcze", ktorzy uznali sie za Niemcow, choc od rodowitych Niemcow nigdy nie dostali "mandatu" reprezentowania Niemiec wobec Polski). Kiedy sasiednie dawne wielkie mocarstwo nie rezygnuje ze swoich ambicji i wyciaga ponownie swoje "łapy" po utracone wpływy w Europie Srodkowej i Wschodniej oraz finansuje swoich ludzi i przychylnych sobie Polakow (tacy sie zawsze znajda, przeciez maja swoich "Iwanków" i "Iwanki" nawet w Ameryce), zeby robili jak najwieksze zamieszanie, to kazdy myslacy czlowiek dojdzie do wniosku, ze moze rowniez rzucic swoja "mala cegielke" na szale wyborow w Polsce, jezeli dali mu do tego prawo.
      Tak wiec glosowalismy z zona w ostatnich wyborach prezydenckich i pewnie zaglosujemy rowniez w najblizszych wyborach. Bo mamy wrazenie, ze agentura "wielkiego brata", owinieta w narodowe polskie flagi i tanczaca przed obrazami "narodowych swietosci" ciagnie Polske w przeciwnym kierunku niz my bysmy chcieli. To jest bardzo bolesne duchowo po wielu latach blogiego spokoju, ze wreszcie teraz Polska juz na zawsze nalezy do Europy i do Zachodu. "Wielki brat" ciagle mysli jak Tuchaczewski w roku 1920. "Dajosz Warszawu!".
      • borrrka Racjonalne przesłanki 17.09.23, 12:29
        Byłem w analogicznej sytuacji ca 7 lat, ale w Europie.
        I dobrze pamiętam, jak niewiele rozumiałem z sytuacji w Kraju.
        Mimo dużego zainteresowania.
        Ale gdy chodzi o pryncypia...
        Obowiązują inne kryteria.
      • felusiak1 Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 17.09.23, 17:53
        W Kanadzie też głosujesz w wyborach? Założę się, że na Justynę.
        • de_oakville Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 18.09.23, 11:17
          felusiak1 napisał:

> W Kanadzie też głosujesz w wyborach? Założę się, że na Justynę.

Kto to jest Justyna? Nie potrafisz napisac konkretnie imienia i nazwiska, o kogo ci chodzi? Spoufalasz sie, bez pytania drugiego czlowieka o zgode, czy takie spoufalanie jemu z kolei odpowiada. Wlazisz z butami. To mi tylko uswiadamia w jeszcze wiekszym stopniu jak bardzo odbiegasz mentalnie od tego, co ja uwazam za podstawy normalnych miedzyludzkich stosunkow.
          W Kanadzie nie mam problemu z glosowaniem na kogokolwiek. Na kogo bym nie glosowal "life has always been gentle and good to me here". Tutaj partie opozycyjne generalnie biorac wymieniaja poglady i argumentuja na podstawie rozsadku a nie osobistych uprzedzen czy osobistych nienawisci. Nie tak jak ostatnio w Polsce, gdzie czesto inne poglady czynia z drugiego czlowieka osobistego wroga. I to nie tylko w przypadku jakiegos "prowincjonalnego mieszkanca" ale rowniez u przywodcy jednej z partii. Moze kilku skrajnie prawicowych. Sianie pogardy i nienawisci do drugiego czlowieka to kompletne zaprzeczenie Chrzescijanstwa. I tacy ludzie gromadza sie po kosciolach, ostentacyjnie filmuja sie w telewizji i przybieraja pobożne miny. Mianuja sie niemal "apostolami". Albo sa kompletni nieswiadomi tego co robia i slepi albo ich bezczelnosc jest tak wielka jak Himalaje. Tertium non datur.
    • vermieter Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 17.09.23, 14:05
      borrrka napisał:

>
      >
      >
      >verpiss dich, burek .
      >
      >
    • prze.nick Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 17.09.23, 18:39
      Sprawa jest prosta jak budowa cepa - obywatel Polski ma prawo głosować w wyborach parlamentarnych i prezydenckich. A czy jest żydem mieszkającym w Kanadzie lub w Niemczech albo Polakiem na Śląsku to już w tym przypadku nie ma znaczenia.
      • jorl11 Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 17.09.23, 21:57
        prze.nick napisał:

> Sprawa jest prosta jak budowa cepa - obywatel Polski ma prawo głosować w wybora
        > ch parlamentarnych i prezydenckich.

Nie do konca. W prezydenckich wyborach w drugiej turze, faktycznie tych waznych bo sa zawsze dotad, nie wolno glosowac Polakowi za granica.
        • prze.nick Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 17.09.23, 22:14
          czyżby? nawet w czasie największego kowidowego ocipienia można było głosować, np w Nowym Jorku
          www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/1485334,usa-nowy-jork-wybory-prezydenckie-glosowanie-korespondencyjne.html
          • jorl11 Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 17.09.23, 22:18
            prze.nick napisał:

> czyżby? nawet w czasie największego kowidowego ocipienia można było głosować, n
            > p w Nowym Jorku
            > www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/artykuly/1485334,usa-nowy-jork-wybory-prezydenckie-glosowanie-korespondencyjne.html

OK, to sie zdziwilem ze wolno jednak. Bo pametam dobrze jak kiedys byly wybory Walesa kontra ten polski Kanadyjczyk to druga tura byla bez Polakow za granica.

Moze tak wtedy tylko bylo a potem znowu dopuszczono?
    • polski_francuz Trudno powiedziec 17.09.23, 18:50
      borrrka napisał:

" Wbrew pozorom, pytanie nie jest prowokacyjne, bo sam nie jestem w stanie udzielić odpowiedzi. Podejście pragmatyczne nakazywałoby zachęcanie do udziału w wyborach, bo Polonia europejska jest równo antypisia."

Demokracja polega na dbaniu o swoje interesy. Emigrancji nie maja interesow w Polsce. PiS jest, niestety, odwzwierciedleniem tego co mysli wiekszosc Polakow. I pokazuje, ze nam jeszcze troche drogi zostalo by doszlusowac do reszty Europy.

W koncu 2+2 z 3,5 stanie sie 4 ale troche to jeszcze potrwa.

Niestety

PF
      • vermieter Re: Trudno powiedziec 17.09.23, 19:25
        polski_francuz napisał:

>
        > Demokracja polega na dbaniu o swoje interesy.

Odwrotnie niż w dyktaturze, tam się dba o cudze interesy.
        Czy ktoś zaprzeczy, że pf jest idiotą?

ciebie nie można obrazić, ty obrażasz sam siebie i przy okazji ludzi myślących, baranie.
        • polski_francuz Re: Trudno powiedziec 17.09.23, 19:49
          vermieter napisał(a):

"Czy ktoś zaprzeczy, że ... jest ...?"

Chcesz rozmawiac? Bo od tego jest forum. Nie obrazaj.

PF
          • felusiak1 Re: Trudno powiedziec 17.09.23, 20:47
            Się podłozyleś vermieteru.
            Ale zauwazyłem pozytywna zmianę. Napisaleś "Emigranci nie maja interesow w Polsce". Masz duzego plusa. Wreszcie dotarło do ciebie. Niestety deokvil zmienil kierunek i wszedl do walki. Teraz wraz z żoną je*ią PiS w Kanadzie.
      • borrrka Jestem bardzo krytyczny wobec Rodaków 18.09.23, 00:20
        Tych pisich szczególnie:)
        I wtedy przypomina mi się los starej, europejskiej demokracji i rezygnacja z Unii.
        I lepiej mi.
      • bmc3i Re: Trudno powiedziec 18.09.23, 13:20
        polski_francuz napisał:

> Demokracja polega na dbaniu o swoje interesy. Emigrancji nie maja interesow w P
        > olsce. PiS jest, niestety, odwzwierciedleniem tego co mysli wiekszosc Polakow.
        > I pokazuje, ze nam jeszcze troche drogi zostalo by doszlusowac do reszty Europ
        > y.

Naprawdę? To dlaczego muszę w Polsce płacić różne podatki?
    • malkontent6 Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 18.09.23, 04:25
      Mam polski dowód osobisty więc mogę głosować ale uważam, że po ponad 40 latach poza Polską nie powinienem.
    • senioryta13 Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 18.09.23, 05:18
      Nie.
      Tylko hipokryci mysla inaczej, opusciwszy 'droga' sercu ojczyzne, aby plawic się w dobrach zgnilego zachodu.
    • gosc88 Dziwne pytanie: "ma głosować ?" 18.09.23, 05:33
      Czy chciales zapytac czy Polonia ma prawo glosowac czy moze czy powinna glosowac ?

Prawo glosowac maja ci Polonusi ktorzy posiadaja wazny polski paszport. A czy nawet ci powinni to robic to sprawa indywidualna kazdego z nich. I tu glosy sa podzielone.
    • a.jej.rkoniak Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 18.09.23, 06:00
      każdemu wedle potrzeb
      pomogłem?
      ja się do konsulatu nie wybieram
      nie jest mi obojętne, co się w Polsce dzieje, ale decyzję zostawiam desperatom między Bugiem i Odrą
    • bmc3i Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 18.09.23, 13:16
      borrrka napisał:

> Wbrew pozorom, pytanie nie jest prowokacyjne, bo sam nie jestem w stanie udziel
      > ić odpowiedzi.
      > Podejście pragmatyczne nakazywałoby zachęcanie do udziału w wyborach, bo Poloni
      > a europejska jest równo antypisia.
      > Zamorska ... nie bardzo wiem, ale samo zrozumienie polityki w Polsce jest odwro
      > tnie proporcjonalne do kwadratu odległości . Nie jestem uprzedzony i pomijam śr
      > odowiska z gatunku "Andrzej Duda nam się udał".
      > To folklor rodem z Jackowa.

Ja znam kogoś, kto z Białegostoku poleciał do Nowego Jorku, tylko po to aby w Unii Polsko-Słowiańskiej na Greenpoincie, spotkać się z prezydentem Andrzejem Dudą, bo w Polsce nie miał takiej możliwości.

> Ja to trochę znam z doświadczenia - to patrzenie niczym na małpy za prętami kla
      > tki.
      > I z góry mówię : fakt odwiedzania Bolandy co jakiś czas, czy sentymenty rodem
      > z "Latarnika" nie mają znaczenia.
      > Emigracji (tej prawdziwej, nie Józka z Czarnej Białostockiej na wakacyjnym zmyw
      > aku) nie dotyczą wydarzenia krajowe.
      > W Yurop trochę tak, bo radioaktywna chmura nie zna (jak pieśni zew) granic i ko
      > rdonów.
      > Ale za siedmioma morzami zupełnie nie.

O tym czy Polska nie ma znaczenia dla Polaków za granicą, moim zdaniem najlepiej świadczy to, że polska Polonia "załatwiła" Polsce przyjęcie do NATO, gdy w kampanii wyborczej przed drugą elekcją, zasypała skrzynki pocztowe Białego Domu, bo Clinton ociągał się z jasną deklaracją w tej mierze, po czym zmienił zdanie.
      • senioryta13 Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 21.09.23, 07:30
        bmc3i napisał:
        > O tym czy Polska nie ma znaczenia dla Polaków za granicą, moim zdaniem najlepie
        > j świadczy to, że polska Polonia "załatwiła" Polsce przyjęcie do NATO, gdy w ka
        > mpanii wyborczej przed drugą elekcją, zasypała skrzynki pocztowe Białego Domu,
        > bo Clinton ociągał się z jasną deklaracją w tej mierze, po czym zmienił zdanie.

to nie ma nic wspolnego z pytaniem autora watku.
        • dunajec1 Re: Czy emigracja ma głosować w bolandzkich wybor 21.09.23, 17:07
          Ja mam wybierac kogos komus nie zyjac w kraju ponad 30 lat? Mimo ze ma dowod osobisty i paszport?
          Nawet jak by mi przyniesiono karte glosowania pod drzwi. Never.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka