Gość: PolskiJankes IP: *.190.90.232.mad.wi.charter.com 01.12.04, 19:08 Okazja dla "Le Figaro" zeby siedziec cicho! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bart Nie lubie polityki Bismarcka IP: *.trlabs.ualberta.ca 01.12.04, 19:09 ale w jednym mial racje - Francja to najwieksza dziwka Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: momo [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 21:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yankee [...] IP: *.res.east.verizon.net 01.12.04, 22:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezydent Czyrak Francuziki zawsze zakochane w Rosji. Walcie się! IP: *.gdynia.mm.pl 01.12.04, 22:46 beda nas tu żabojady znowu pouczać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lingwista Pamietajcie o tym jak bedziecie swoje dzieci wycho IP: *.res.east.verizon.net 01.12.04, 23:14 wywac i wysylac je na lekcje jez obcego. ENGLISH ONLY !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belmondo [...] IP: *.res.east.verizon.net 01.12.04, 23:22 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikita Pietrow Francja zajęła "dyskretne" stanowisko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 23:41 Czemu nie napisali że Chirac trzęsie portkami na myśl, że Putin może się na niego obrazić. Polacy ponownie "nie skorzystali z szansy aby siedzieć cicho" <cytat z Chirac'a, jakby ktoś nie wiedział> i Francja musi się do tego przyzwyczaić (taka nam się nowa świecka tradycja narodziła). My stoczyliśmy z Rosją zbyt wiele wojen żeby teraz przejmować się zdaniem jakiegoś Putina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsa Francja - krzewiciel demokracji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 23:45 "Kryzys odsłonił tak głębokie podziały na Ukrainie, że nawet jeśli w drodze nowych wyborów zatriumfuje demokracja, stabilność kraju będzie niepewna" - podsumowuje" - to najlepiej pokazuję jakie priorytety ma Francja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kriszo Re: Francja - krzewiciel demokracji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 02:22 Co to jest: 10 tysięcy rąk w górze? - Pięciotysięczna francuska jednostka wojskowa. - Dlaczego udział Francji w wojnie w Iraku jest kluczowy? - Ktoś musi nauczyć Irakijczyków, jak się poddawać. - Dlaczego w Eurodisneyland zaprzestano pokazów sztucznych ognii? - Bo za każdym razem pracownicy Eurodisneylandu w panice szukali niemieckich turystów, żeby im się poddać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Francuzi to dupki [...] IP: *.azvu.nl 02.12.04, 09:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Słowianin A NIECHŻE FRANCUZI WYEMIGRUJĄ DO ROSJI !!!!!!!!! IP: *.chello.pl 02.12.04, 09:21 BO DLA TAKICH POGLĄDÓW W UNII EUROPEJSKIEJ MIEJSCA NIE MA ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ix SPAMUJEMY DO LE FIGARO!!!! IP: *.chello.pl 02.12.04, 10:34 Przetlumaczcie na ten jezyk dyplomatów jakis tekst oburzenia i odrazy, i zamiast spamowac do siebie nawzajem zaspamujmy do Le Figaro. To jest jedyne wyjscie!!! Rany boskie ponad 600 opinii mamy juz na tym forum i nadal rosnie ich liczba!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theon Re: SPAMUJEMY DO LE FIGARO!!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:38 żeby francuzi zrozumieli lepiej, to należy przetłumaczyć na rosyjski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nagas Re: SPAMUJEMY DO LE FIGARO!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:50 popieram pomysł ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ix Re: SPAMUJEMY DO LE FIGARO!!!! IP: *.chello.pl 02.12.04, 13:24 Naprawde nikt nic nie przetlumaczy??? Minely juz 3 godziny od mojego postu, bardzo prosimy.... Fura inspiracji jest na tym forum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiTy Re: Francja - krzewiciel demokracji IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 02.12.04, 11:38 hehe...:) -A dlaczego wzdłuż dróg do Paryża rosną drzewa? -Żeby Wehrmacht mógł maszerować w cieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Moze Polska to karykatura Francji ?! IP: *.cybernet.ch 02.12.04, 16:15 Moze Polska to karykatura Francji ?! Taka Nieudana Francja ?! Francja ma Paryz. A Polska ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inka Re: Moze Polska to karykatura Francji ?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 17:25 idiotkę takąjak Lidka Odpowiedz Link Zgłoś
n_izra Re: Moze Polska to karykatura Francji ?! 02.12.04, 19:09 A my mamy Warszawę. To nasza stolica. Warszawa jest dla nas Miastem Niepokonanym, w odróżnieniu od Paryża, który lubi się poddawać. Nie jestem więc pewien, czy Twoje porównanie (Polska - nieudana Francja) jest trafne. Jesteśmy narodem, który m.in. wskutek knowań francuskich przyjaciół przezył 50 lat komuny, i który tą komunę rozwalił. I dlatego rozumiemy naszych braci - Ukraińców. I dlatego też nie posłuchamy życzliwych rad Chiraca i nie będziemy siedzieć cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOLIDARNY ZRZUTA NA WAZELINĘ DLA ŻABOJADÓW ! ! ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 18:55 WRESZCIE KOCI SYN ŻABOJAD PRAWDĘ POWIEDZIAŁ ! ! ! "Interesy Polski nie są takie same jak interesy Francji." - powiedział deputowany Thierry Jakiśtam. THIERRY MA RACJĘ! Niech jeszcze tylko powiedzą "B" i przestaną nazywać interes Francji interesem Europy. ZORGANIZUJMY ZRZUTKĘ NA WAZELINĘ DLA "OJCZYZNY PRAW CZŁOWIEKA", ŻEBY IM SIĘ ŁATWIEJ WŁAZIŁO W DUPĘ CHINOM ! ! ! ! ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jery Re: Francja - krzewiciel demokracji IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 09:07 a tak serio to putin pokrzyczy pokrzyczy i mu przejdzie dziennikarze z le figaro nie maja pojecia o czym pisza!Im sie nie podoba ze rola Polski w naszym regionie moze wzrosnąc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hobo Re: Francja - krzewiciel demokracji IP: *.gdynia.mm.pl 02.12.04, 10:18 Francuzi to zgraja zadufanych w sobie megalomanów z wygórowanymi, mocarstwowymi ambicjami. Już od dawna nie mają nic sensownego do powiedzenia w zakresie międzynarodowej polityki. Megaloman i fantasta de Gaulle pchnął Francję na drogę izolacjonizmu, przez co została daleko w tyle za Niemcami, które postawiły na integrację. Na domiar złego potem dowalili Francuzom socjaliści lansujący swe utopijne pomysły na gospodarkę. Przemysł i rolnictwo francuskie wegetuje jakoś tylko dzięki niemieckim dotacjom. Gdzie jest teraz słynne francuskie kino, gdzie wspaniałe malarstwo? Francuzi to cienkie bolki zarówno w dziedzinie kultury jak i gospodarki. Pozostało im jedynie trzymać się kurczowo swych mocarstwowych ambicji czego wyrazem są kolejne kretyńskie próby z bronią jądrową. Napisałbym gdzie chirac może se wsadzić te swoje rakietki, ale boje się że admini usuną moją opinię. Francja to ruski agent w europie. Mam nadzieję że ktoś wreszcie wyperswaduje jej żeby się zamknęła bo swoją postawą rozwala naszą cywilizację od wewnątrz. A morderca putin tylko zaciera ręce z radości, że ma na kontynencie europejskim tak wiernego sprzymierzeńca. Francja zachowuje się jak typowy usłużny idiota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: Polska potrafi IP: *.adsl.proxad.net 02.12.04, 11:04 Gość portalu: hobo napisał(a): Przemysł i rolnictwo francuskie > wegetuje jakoś tylko dzięki niemieckim dotacjom. Gdzie jest teraz słynne > francuskie kino, gdzie wspaniałe malarstwo? Francuzi to cienkie bolki zarówno w > > dziedzinie kultury jak i gospodarki. A Polacy, to ho-ho! Jaka potega gospodarcza i kulturalna, Cezary Pazura i Krzysztof Krawczyk znani na calym swiecie, Chiny to nam moga buty czyscic, nieprawdaz. Wez sobie dziecko jakis srodek na slinotok, bo klawiature zaplujesz... Jak sie Polacy naucza brac codzienny prysznic i zmieniac bielizne czesciej niz raz na tydzien to pogadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Taaaaa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 02.12.04, 11:25 Twoje problemy z bielizna wcale nie musza byc w Polsce powszechne. Ja na przyklad regularnie biore prysznic i zmieniam gacie, a dam sobie glowe uciac ze robia to takze wszyscy moi znajomi. Z drugiej strony z pobytu we Francji pamietam zapuszczone, zaniedbane paniusie w obciagnietych swetrach, nijakie i szare jak wspolczesna literatura francuska. Widzialem tez Francuzow wyjadajacych salatki z polmiskow lapami tuz po wyjsciu z kibla. Niedobrze sie robilo. Elegancja Francja. Obudz sie dziecko, zyjemy w innych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie [...] IP: *.adsl.proxad.net 02.12.04, 11:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luc Re: Taaaaa IP: 143.93.112.* 02.12.04, 12:00 ale co do jednego to na pewno musisz sie zgodic- Francuzki nie umieja sie ladnie ubrtac- jak widze te powyciagane swetry, workowate spodnie, niemodne fryzury to od razu wiem ze to stypendystka z Francji. Poza Paryzem dlugo dlugo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: Taaaaa IP: *.adsl.proxad.net 02.12.04, 12:11 We Francji jak wszedzie - modna fryzura i ciuchy sa bezposrednio zwiazane ze stanem majatkowym i klasa spoleczna. Dobrze ubrane dziewczyny sa w Polsce w duzych miastach (glownie w centrum, bo na przedmiesciach juz gorzej), a w pipidowach to kopie Beaty Kozidrak z sianem na glowie, obcisla miniowa do kabaretek i rozowymi tipsami. Pojedz do ktoregos z osrodkow uniwersyteckich - Lyon, Montpellier, Aix, Bordeaux czy Nicei i dla kontrastu do Marsylii, Valenciennes (proletariat) albo malego miasteczka na prowincji - roznice takie same. Dlatego akurat tego nie krytykuje, natomiast stan higieny pozostawia w Polsce duuuuzo do zyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luc Re: Taaaaa IP: 134.93.52.* 10.12.04, 13:45 ja juz chyba wole te Beaty Kozidrak albo polskie Britney Spears niz francuskie worki:) A poza tym przyjezdzaja tu stypendystki z Dijon i Paryza wlasnie. Po prostu mysle, ze odsetek tych, ktore sie tragicznie ubieraja jest wyzszy niz u Polek (nie mowie o polskich stypendystkach tylko ogolnie o Polkach-miasto/wies). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Taaaaa IP: *.proxy.aol.com 10.12.04, 18:45 Przesadza pan lekko. Wole Paryzanki w "mini" niz babcie z Koziej Wôlki w "maxi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luc Re: Taaaaa IP: 134.93.52.* 11.12.04, 16:43 Paryzanki ok, ale to tak jak by bezrobocie ktore jest w Warszawie przyjac na cala Polske. Stolice nigdy nie odzwierciedlaja naprawde kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Taaaaa IP: *.proxy.aol.com 11.12.04, 21:29 Ma pan (czesciowo) racje. Widzialem dzisiaj 2 babki w Reims. Wazyly po kwintal "chacune"...ale radocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hobo Re: Polska potrafi IP: *.gdynia.mm.pl 02.12.04, 12:13 Nie wiem co ma higiena do prorosyjskiej polityki Francji ale nawet z tym argumentem trafiłaś jak kulą w płot. To właśnie z Francją kojarzą się drapaczki do zawszonych pleców, złote młoteczki i kowadełka do zabijania wszy wyłapywanych spod peruk francuskich dam, pałacowe kominki służące za latryny i rynsztoki pełne nieczystości. Dochodzą do tego wspaniałe trony wszystkich królów Ludwików z dziurami na pośladki, pod które ustawiano miednmice z wodą by ulżyć ich syfilitycznych cierpieniom. Jeśli używane zamiast mydła perfumy tak ci na mózg działają, to odreagowuj swoje kompleksy na ścianach francuskich gazet a nie w internecie bo piszesz jakieś farmazony zupełnie nie na temat, słonko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hobo Re: Polska potrafi IP: *.gdynia.mm.pl 02.12.04, 12:17 na ścianach francuskich kiblów miało być oczywiście. wyjaśniam, nim zdążysz się i do tego przyczepić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: Polska potrafi IP: *.adsl.proxad.net 02.12.04, 13:13 Biedaku, zupelnie nie rozumiesz slowa pisanego, nawet wlasnego ! Stan higieny w Polsce jest tylko przykladem jej zapoznienia cywilizacyjnego w stosunku do reszty Europy. Twoje bzdurne twierdzenia, ze Francja to cienki bolek gospodarczo i kulturalnie mialyby sens gdybys mowil w imieniu kraju BARDZIEJ od Francji rozwinietego pod jakimkolwiek wzgledem. A tak to wygladasz jak wylupiastooki szczurkowaty ratlerek ujadajacy na wielkiego niemieckiego doga, tak jak wszyscy inni zapluwajacy sie jadem na "tych wstretnych zabojadow" - sa rownie zalosni z perspektywy przecietnego europejczyka. A juz zwlaszcza z perspektywy tych, ktorzy znaja dobrze i Francje i Polske i moga sobie - niestety dla Polski ! - porownac i zweryfikowac prawdziwosc tych zarzutow. Gratuluje dobrego samopoczucia przy zaawansowanym stanie ignorancji. "A little knowledge is a dangerous thing" - maksyma do glebokiego przemyslenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hobo Re: Polska potrafi IP: *.gdynia.mm.pl 02.12.04, 13:48 ŻADEN z moich argumentów nie został podważony ani obalony bo nie mógł być. Sama sobie wystawiłaś świadectwo. Z twoich słów jasno wynika, że jesteś próżną dziewczyną pozbawioną jakiegokolwiek światopoglądu politycznego i wiedzy historycznej. Jedyne, co cię tak naprawde interesuje to twój wygląd. Masz przy tym wyraźne kompleksy na punkcie swojego pochodzenia i narodowości. Czy interesujesz się czymkolwiek poza modą, kosmetykami i ubiorem? I jeszcze jedno pytanie: dlaczego z taką satysfakcją opluwasz swój kraj? Kim są twoi rodzice? Gdzie chodziłaś do szkoły? Czy znasz jakiegokolwiek francuza, który wyjechawszy za granice opluwa i szarga Francję? To przykry i typowy polski kompleks. Wiem, wiem, jesteś teraz światowcem i nie chcesz mieć z tym polskim zaściankiem nic wspólnego. Opowiedaj takie farmazony za granicą a jedyne co wzbudzisz to politowanie. Choć pewno tam siedzisz cicho i nie przyznajesz się skąd jesteś. Powiedz prawdę, zawstydza cię twój wschodni akcent, złotko? Pytasz czy mnie wszystko w Polsce się podoba? Jasne, że nie. Mój kraj jest pod wieloma względami chory. Ale nie znaczy to, że najlepszym wyjściem jest emigracja i opluwanie go na każdym kroku. Sztuką jest odnalezienie się tu i ułożenie sobie życia wbrew kłodom, co pod nogi lecą. Polska to nie tylko pazura i krawczyk ale też gajos, englert, dymna, możdżer, penderecki i wielu wielu innych. Przerażająca jest twoja próżność, ignorancja i zakompleksienie. Jedyne, co podoba mi się w tobie to pseudonim. Faktyczne jesteś jak plastikowa lalka, wytapetowana na zewnątrz i nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbie Re: Polska potrafi IP: *.adsl.proxad.net 02.12.04, 14:37 Gość portalu: hobo napisał(a): Sama > > sobie wystawiłaś świadectwo. Z twoich słów jasno wynika, że jesteś próżną > dziewczyną pozbawioną jakiegokolwiek światopoglądu politycznego i wiedzy > historycznej. Jedyne, co cię tak naprawde interesuje to twój wygląd. Hmm. Wzrost : 179 cm. Waga 75 kg Kolor wlosow : ciemne Oczy: ciemne Znaki szczegolne : sumiaste wasy Masz przy > tym wyraźne kompleksy na punkcie swojego pochodzenia i narodowości. Czy > interesujesz się czymkolwiek poza modą, kosmetykami i ubiorem? Owszem. Rugby, podboj Marsa i historia (obie wojny swiatowe) A ty ? > I jeszcze jedno pytanie: dlaczego z taką satysfakcją opluwasz swój kraj? Nie ten zly ptak co wlasne gniazdo kala, lecz ten co innym kalac nie pozwala... > Kim są twoi rodzice? Nauczyciele uniwersyteccy, obecnie na emeryturze. A twoi ? > Gdzie chodziłaś do szkoły? W Polsce, z doktoratem wlacznie. Plus pare lat we Francji. Czy znasz jakiegokolwiek francuza, > który wyjechawszy za granice opluwa i szarga Francję? A kto Ci mowi, ze szargam Polske za granica ? Francuzi psiocza na wlasny kraj jesli cos sie im w nim nie podoba. A poki co, ja mam jeszcze polskie obywatelstwo i jako obywatel polski mam prawo powiedziec na lamach POLSKIEGO FORUM co mi sie w nim nie podoba. Za to glupkow i petakow co pluja i szargaja moj drugi kraj na tym forum jest bez liku. To przykry i typowy > polski kompleks. Wiem, wiem, jesteś teraz światowcem i nie chcesz mieć z tym > polskim zaściankiem nic wspólnego. Jak powyzej - nie ten ptak ... Opowiedaj takie farmazony za granicą a > jedyne co wzbudzisz to politowanie. Choć pewno tam siedzisz cicho i nie > przyznajesz się skąd jesteś. Powiedz prawdę, zawstydza cię twój wschodni > akcent, złotko? 1) Akcentu nie mam. Mam podobno francuski kiedy mowie po polsku (a to ostatnio jakos mi popularnosci nie przysparza hihi) 2) Nie mam problemu z przyznaniem sie do polskosci, chocby dlatego ze jak ktos ma na nazwisko cos jak Grzegorz Brzeczyszczykiewicz, to mu raczej trudno sie ukryc hihi 3) Staram sie sprzedawac pozytywny obraz Polski Francuzom jak najlepiej umiem od ponad 10 lat, ale wystarczy, zeby ktos z nich przeczytal chocby pare postow z tego forum (np twoj) i wszystkie moje wysilki mozna o kant d... potluc. > Pytasz czy mnie wszystko w Polsce się podoba? Jasne, że nie. Mój kraj jest pod > wieloma względami chory. Ale nie znaczy to, że najlepszym wyjściem jest > emigracja i opluwanie go na każdym kroku. Sztuką jest odnalezienie się tu i > ułożenie sobie życia wbrew kłodom, co pod nogi lecą. A kto ci zlotko powiedzial z jakich powodow ja jestem na emigracji ? Co pozwala ci twierdzic, ze wszyscy emigruja za kasa i potem zadzieraja nosa ? Chyba ze za duzo znasz polaczkow z jackowa... Polska to nie tylko pazura > > i krawczyk ale też gajos, englert, dymna, możdżer, penderecki i wielu wielu > innych. Przerażająca jest twoja próżność, ignorancja i zakompleksienie. Nie, zlotko. Kompleksy to ty masz. Wobec Francji wlasnie. Zauwaz, ze duze psy sa przewaznie bardzo spokojne, bo pewne swojej sily. Tylko te male szczurki rzucaja sie ze strachu na wszystko co sie rusza. Dlatego "pospolite ruszenie przeciwko zdradzieckim zabojadom" na tym forum mnie po prostu smieszy. Smieszy mnie tym bardziej, ze GW was podpuszcza. Opinia zaprezentowana w Le Figaro jest jednostkowa, ogolnie mowi sie tu o polskiej interwencji na Ukrainie w tonie neutralnym albo pozytywnym. A wiekszosc Francuzow w ogole nie ma pojecia, ze Kwasniewski cos tam interweniuje. Typowa manipulacja dziennikarska i poszukiwanie sensacji. To tak jakby sie we Francji zrobilo wielkie halo, bo Giertych cos glupiego na temat Napoleona powiedzial. Ale sie nie zrobi, bo Francuzi nie przejmuja sie opiniami jakiegos tam Giertycha. Dlaczego Polacy przejmuja sie opiniami jakiegos tam deputowanego ? Ano ten "syndrom ratlerka" sie klania. Zycze serdecznie wszystkim rodakom, zeby wreszcie wyszli z kompleksow i przestali sie rzucac na CALA FRANCJE, bo jakis Francuz smial ich skrytykowac. Jedyne, > > co podoba mi się w tobie to pseudonim. Faktyczne jesteś jak plastikowa lalka, > wytapetowana na zewnątrz i nic poza tym. No i te wasy oczywiscie, hihihi. Jeszcze raz winszuje dobrego samopoczucia i zegnam, bo studenci czekaja na wyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: Polska potrafi IP: *.prokom.pl 02.12.04, 17:11 Gdyby nie te wąsy, to dałbym sobie głowę uciąć, żeś Stomma, którego teksty zawsze skrupulatnie omijam w Polityce. Francuzi to nie naród wybrany, nie mają prawa innych pouczać, nawet powołując się na swoją historię i osiągnięcia. Skoro interesujesz się wojnami światowymi, to dobrze o tym powinieneś wiedzieć. A skoro tam mieszkasz, to wiesz, że bardzo to lubią. Doświadczenia własne (i znajomych) dają mi pewność, że Francuzi nie mają nad nami żadnych przewag moralnych, ani nawet cywilizacyjncych, więc kompleksów nie mam. Twoje żałosne porównywania z szaletami, majtkami i ratlerkami świadczą o tym, że sam masz kompleksy i chyba się w tej wspaniałej Francji wstydzisz, że jesteś Polakiem. Szczerze współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michos barbie jaka jest IP: *.proxy.aol.com 02.12.04, 17:50 pusta, zadufana w sobie kukła, niestety z polskimi koneksjami, jeden z tych, którzy są dumni z posiadania właściwego genotypu, trochę wie, ale mało rozumie a czuje wyłącznie perfumy. zalecenie - nie patrz w lustro sfrancuziały narcyzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: barbie jaka jest IP: *.adsl.proxad.net 02.12.04, 18:22 no-no, a to przyjemniak z tego michosa. Przylecial - patrzy : forum o francuzach. Mysli : "cos sobie bluzgne, ale niestety z opoznieniem przylecialem, wiekszosc bluzgow juz byla, to wskocze na barbie" :)))) Duza klasa ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michos [...] IP: *.proxy.aol.com 02.12.04, 20:29 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Akcent francuski mowiac po polsku????????????????? IP: 206.47.220.* 02.12.04, 18:57 Po 10 latach? Z doktoratem z PL? Co ty pieprzysz? Ja mieszkam od 1987 w CAnadzie (tylko matura w PL a uniwerek juz w Toronto) i nie ma mowy o kaleczeniu polszczyzny. Akcent zlotko to ma moj synek ale ja nigdy polskiego nie zapomne ani nie przekrece. Nie ma powodu do twojego HIHI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: Akcent francuski mowiac po polsku???????????? IP: *.adsl.proxad.net 02.12.04, 19:13 A ja juz tak mam, bo na codzien posluguje sie tylko francuskim i angielskim, a po polsku czesciej pisze niz mowie. Wg znajomych przez telefon i pierwsze pare dni w Polsce mam lekki akcent. A ty cos sie przyczepil ? Nudzi Ci sie w towarzystwie kanadyjskich losi ? Chyba widac, ze polskim posluguje sie nie gorzej niz ty, glupku, kto tu mowi zapominaniu czy przekrecaniu. A moze slon ci nastapil na ucho i takich subtelnosci fonetycznych po prostu nie wylapujesz. Spadaj, bo nic ciekawego nie masz do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aleksandra Re: Akcent francuski mowiac po polsku???????????? IP: *.freesurf.ch 02.12.04, 20:38 Fakt, ze ma pani doktorat i mowi po angielsku i po francucku nie jest absolutnie powodem do tego aby sie wywyzszac na tym forum. Jest takie polskie powiedzenie: krowa ktora duzo ryczy malo mleka daje. Nic co pani napisala nie jest ani madre ani konstruktywne. Poza tym opluwanie Polski na polskim forum jest po prostu chamstwem. Lepiej niech je pani opusci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbie Re: Akcent francuski mowiac po polsku???????????? IP: *.adsl.proxad.net 02.12.04, 21:16 A czy moje wasy moga zostac ? Zaiste, coraz smieszniej sie tu robi. Wroc dziecko do szkoly po nauke czytania ZE ZROZUMIENIEM. I wystarczy po polsku, do tego naprawde doktoratu nie trzeba, zeby rozroznic plec u podmiotu :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matylda75 Re: Polska potrafi IP: *.lodz-doly.sdi.tpnet.pl 02.12.04, 16:50 Francuzi może są eleganccy, ale z czystością to u nich niebardzo, zwłaszcza kobiety. Przez rok pilnowałam jednym dziecka, trochę byłam zdziwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Polska potrafi IP: *.proxy.aol.com 02.12.04, 16:54 Czym pani byla zdziwiona: dzieckiem czy czystoscia? Wszedzie sa brudasy: w Hali Kopinskiej w sierpniu 2004 zalatywalo 3-dniowym pocikiem regularnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Francja zajęła "dyskretne" stanowisko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:16 Pietrow - Putin nie jest "jakimś" - jest prezydentem silnej, mimo wszystko Rosji. AntyPutin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nikita Pietrow Re: Francja zajęła "dyskretne" stanowisko IP: 80.48.245.* 02.12.04, 10:00 nawet jakby chciał coś nam zrobić to dzisiejsza sytuacja polityczna wiąże mu ręce. Jednym słowem może nam naskoczyć. Co ropę nam odetnie ?? !! musiałby odciąć też Niemcom i połowie Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Francja zajęła "dyskretne" stanowisko IP: 80.241.131.* 02.12.04, 09:21 Francja zawsze zajmuje dyskretne stanowisko. Naczelną zasadą jest nie to, że gdzieś coś się źle dzieje i zwykła przyzwoitość wymagałaby chociażby powiedzenia, co się o tym sądzi - ale interesy Francuzów. Ale się zgadzam, że Polska ingeruje w sprawy Ukrainy - Rosja też to robi. W latach 80-tych Zachód też ingerował (czasami) w wewnetrzne sprawy Polski, Rosja też. Możnaby nie ingerować, tylko czekać aż się krew poleje. W końcu nie powinno nas obchodzić, co się dzieje za naszą wschodnią czy jakąkolwiek inną granicą? Jak tam będzie wojna i będzie źle - kto będzie przyjmował uchodźców? Francja może? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ix Re: Francja zajęła "dyskretne" stanowisko IP: *.chello.pl 02.12.04, 14:34 Wiesz róznica pomiedzy ingerencja Rosji a ingerencja Polski(z która na takim szczeblu, prowadzona przez tego prezydenta i w taki "gladki" sposób sie nie zgadzam) jest taka, ze w Rosja ingeruje w imieniu swoich wladz, a nie w imieniu ludzi, Polska zas ingeruje w imieniu nie tyle swoich obywateli, co w interesie wszystkich obywateli Ukrainy, a nie jakichs KGBowskich klanów. Konsekwencja opowiadania przez Kwasniewskiego o "róznicach spolecznych kulturowych ekonomicznych" sa tendencje separatystyczne czy secesjonistyczne i sa one na reke Kremlowi, nie Rosjanom, bo Ci maja skutecznie zalozony knebel, uzde i wisi nad nimi bicz. Krótko mówiac dzicz. Frazesy o tym ze "sie krew poleje" sa nonszalancja intelektualna jesli zwazyc ze z tymi którzy beda strzelac siada sie do rozmów i podpisuje papierki. W istocie chodzi o plynacy czas. Ingerencja wiec nie jest zla w zaleznosci po co sie ja przeprowadza i czy posuwa sprawe wolnosci do przodu. Zupelnie zgadzam sie natomiast z Toba co do roli Francji. Dyskretni nie bywaja natomiast w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiek Re: Nie bedziemy umierac za GDANSK !!! Wolimy per IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 08:38 a kto was prosi wyperfumowany francuski zigolaku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek [...] IP: *.bpl.vecranet.pl / *.tel167.petrotel.pl 02.12.04, 12:38 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Pamietajcie o tym jak bedziecie swoje dzieci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:52 Guzik (ew. g..) prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Francuziki zawsze zakochane w Rosji. Walcie s IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:05 Popieram, acz nie w takiej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Smerdzace Franze znowu psuja powietrze ! Co z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:08 Pisz baławanie po angielsku - nie potrafisz wysławiać się w pięknym polskim języku. Nie mam zamiaru wysyłać Cię do USA - tam by Cię nie przyjęli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mix Słuchajcie Fancuzów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 10:39 oni zawsze wszystko wiedzą najlepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lidka Ta nowa milosc Polsko-Ukrainska jest podejrzana ! IP: *.cybernet.ch 02.12.04, 16:41 W oczach Polakow: Jeszcze wczoraj Ukraincy byli ostatnimi szmatami i scierwami ?! Dzisiaj Polacy nosza Ukraincow na rekach ?! Ukraincy to przeciez taki wspanialy i cudowny narod.... Ta nowa milosc Polsko-Ukrainska jest podejrzana ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Angol Francuzi to tchórze i sprzedawczyki... IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 01.12.04, 22:39 Nie na darmo mieli rząd w Vichy, nie na darmo stawiali reaktor jądrowy w Iraku, a sam Schirac miał udziały we wspólpracy z Saddamem. Tylko Bonaparte im się udał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Francuzi to tchórze i sprzedawczyki... IP: *.ipt.aol.com 01.12.04, 22:51 Bonapartego nie bylo jego wymyslil W.Lysiak i niezly grosz na tym zarobil :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ix Re: Francuzi to tchórze i sprzedawczyki... IP: *.chello.pl 02.12.04, 10:24 Gość portalu: gosc napisał(a): > Bonapartego nie bylo jego wymyslil W.Lysiak i niezly grosz na tym zarobil :- ))) Nie, Bonapartego nie wymyslili Francuzi, Bonaparte wymyslil sie sam, de Gaulle wymyslil sie sam, Francuzi wymyslaja tylko jak przygrzmocic anglosasom. To socjalistyczni durnie którzy chca w sobie widziec demokratów, jednoznacznosc to juz jedynie Le Pen, po prostu koszmar senny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atinca Re: Francuzi to tchórze i sprzedawczyki... IP: 217.141.172.* 01.12.04, 22:56 Jeden z zabojadow zarzucal Polsce ze to my wywolalismy II-ga wojne nie akceptujac roszczen Hitlera. Jak smia zabojady co kolwiek mowic o Polsce, ktora tyle razy sprzedali i wlazili w dupe i Hitlerowi i Stalinowi a teraz Putinowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: margo Re: Francuzi to tchórze i sprzedawczyki... IP: *.ri.ri.cox.net 01.12.04, 23:34 Francja nigdy nie byla przyjacielem Polski, nie ma wiec co sie z jej opinia liczyc.Lepiej niech zabojady pilnuja swojego interesu a nie wtracaja sie w sprawy Polsi ponownie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaczory11 Bonaparte byl Korsykaninem,a nie Francuzem !!!!! IP: *.zeelandnet.nl 01.12.04, 23:09 Bonaparte NIE BYL Francuzem, ale Korsykaninem. Dlatego sie udal. Rodowitym Francuzem byt Petain. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zonk! Bonaparte nie był francuzem IP: *.ifactory.pl 02.12.04, 08:44 tylko Korsykaninem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P.S.J. Re: Francuzi to tchórze i sprzedawczyki... IP: *.itpp.pl 07.12.04, 11:30 > a sam Schirac miał udziały we wspólpracy z Saddamem. Tylko Bonaparte im się > udał... Taaa... udał. Francji gratulujemy Bonapartego. Niemcom gratulujemy Hitlera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Nie lubie polityki Bismarcka IP: *.sympatico.ca 01.12.04, 22:21 Bismark powiedzial rowniez ze podstawa polityki Prus sa dobre stosunki z Rosja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prof. Snape Re: Nie lubie polityki Bismarcka IP: *.netlandia.pl 01.12.04, 23:01 Tak tak, a w sprawy Wybrzeża Kości Słoniowej to ingeruje kto? Zapewne wsztystkie inne narody wchodzace w sklad Legii Cudzoziemskiej. Fajnie sobie tak gadać. A Bismarck był niezwykle mądrym przywódcą, z rozbitych od wieków na dzielnice państewek stworzył mocarstwo. Choć jego polityka wobec Polaków pozostawia wiele do życzenia. Juszczenko, niech Bóg będzie z tobą i Ukrainą. Miejsce Kijowa jest w UE! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Nie lubie polityki Bismarcka IP: *.acn.waw.pl 02.12.04, 02:03 Nie tylko Francuzi pisza, ze Polska ingeruje w sprawy Ukrainy! Takie opinie byly rownie jasno wyrazone w prasie niemieckiej i skandynawskiej. I to wczesniej! Informowal o tym, jeszcze w ubieglym tygodniu TVN24. Wiec Wasze oburzenie jest smieszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart To poprosze odnosniki do prasy skandynawskiej... IP: *.ed.shawcable.net 02.12.04, 07:07 bo jakos nie widzialem tego typu artykulow w Dagens Nyheter czy Goteborgs Posten. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patrycja Re: To poprosze odnosniki do prasy skandynawskiej IP: *.bb.online.no 02.12.04, 12:42 Ja tez nie widze zadnych komentarzy w prasie norweskiej typu: Aftenposten, VG, Dagbladet. Francja to najwredniejszy i falszywy narod Europy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polnapol Re: To poprosze odnosniki do prasy skandynawskiej IP: *.fbx.proxad.net 05.12.04, 12:00 Potwierdzam to co pisal barbie : oprocz Figaro prasa francuska jest w tej sprawie neutralna lub przychylna polskiej interwencji . A Mariani jest bardzo prawicowym pajacem czesto odwiedzajacym sady . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josef Re: Nie lubie polityki Bismarcka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:04 Chyba masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rayus MOSKWA-WARSZAWA --- WSPOLNA SPRAWA! IP: *.arcor-ip.net 02.12.04, 11:30 Dobrze ze tak napisali, jak sie uda to taka imprezke jak w Kijowie zorganizujemy wkrotca w Minsku i Moskwie a moze i w Paryzu !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ix Re: MOSKWA-WARSZAWA --- WSPOLNA SPRAWA! IP: *.chello.pl 02.12.04, 14:45 WOLNA ROSJA OD PUTINA!!! Trzeba sobie jasno powiedziec: Obecnie obroncami demokracji jest prawica i zwolennicy rynku. Trzeba wiedziec ze sa tez inne poglady niz oficjalna linia Schróedera i Chiraca. Trzeba tez zaczac wreszcie budowac koalicje panstw Europy Srodkowej i Wschodniej. Trzeba tez zaczac rozmawiac z USA o mozliwosci wsparcia politycznego i finansowego konserwatywnej polityki w naszym regionie Europy. Nie ma sie co oszukiwac i ogladac na Francje i Niemcy, przynajmniej nie w takim politycznym ukladzie. I trzeba tez jasno sobie powiedziec ze to moze tylko Europie pomóc i ja zjednoczyc. Nie chodzi o to by Europa stala sie drugimi Stanami, lecz by falsz, dwulicowosc i pieniadze rosyjskie przestaly grac taka role w Europie i w prasie. Trzeba sobie tez jasno powiedziec: WOLNA ROSJA OD PUTINA!!! Rosja bedzie wolna. Czekamy na Wolna Rosje! Nie mozemy sie jej wprost doczekac! I ODRZUCAMY KAZDE niemiecko-francuskie "wicie-rozumicie, byznes i ropa, a tak w ogóle to wy Polacy jestescie rusofobami". NIE JESTESMY. JESTESMY SOWIETOFOBAMI. Rewolucji do Francji nie ma co przenosic. Oni juz wkrótce wybiora kogos pokroju Le Pena. Tak sie zawsze konczy zapominanie o najwazniejszych wartosciach na rzecz pragmatycznego robienia "interesów" zwlaszcza jesli robi sie je nie przez spólki prywatne lecz przez francuskie i niemieckie panstwowe molochy. Dajmy im moczyc panstowe pieniadze w imie przyjazni politycznych, bedziemy jeszcze bardziej konkurencyjni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.telia.com 01.12.04, 19:10 "Interesy Polski nie sa takie same jak Francji" - swiete slowa! Dobrze byloby tez, zeby zapamietali je wszyscy Polacy! Lacznie z klasa rzadzacych! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.com / *.gl.digi.pl 01.12.04, 20:57 Co sie dziwic tak naprawde francuzi to drobni geszefciarze i sklepikarze i sa bardzo zarozumiali.Zenada! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ww "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.vc.shawcable.net 01.12.04, 19:11 Jak zwykle w czyrakowie. Interesy z Putinem wazniejsze od demokracji. A gdzie idealy demokracji. Gdzie liberte i te inne. Jeden stary pulkownik zwykl mawiac, ze zabojady to najwredniejszy narod Europy i ... caly czas wychodzi na to, ze sie nie pomylil. Mocarstwo tfu! od siedmiu bolesci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homofob i rasista stary pulkownik a gen. Patton.. IP: 64.201.13.* 01.12.04, 19:34 ...Jeden stary pulkownik zwykl mawiac, ze zabojady to najwredniejszy narod Europy i ... caly czas wychodzi na to, ze sie nie pomylil... Gen Patton powiedzial; 'wole miec niemiecka dywizje przed soba niz francuska za soba'...i 'LeFigaro' kolejny raz potwierdza te prawde. Franca bez mrugniecia sprzedalaby Ukraine Rosji za beczke benzyny i butle gazu, Polske tez by sprzedala jakby trzeb bylo to zrobic, wszak maja w tym wprawe ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baat-man W 1939. tez zachowali sie "dyskretnie". A potem.. IP: 209.29.133.* 01.12.04, 19:13 ...Niemcy "delikatnie" rozwiazali sprawe ich wschodnich granic. I delikatne rzeczywiscie to bylo, poniewaz Francja nie pokwapila sie, zeby sie porzadnie bronic. Francja jest tchorzliwa i ukladowa. Taka niestety jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu w sprawie francuskiej odwagi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 20:00 No, czasami zdobędą się na odwagę, żeby na przykład potorturować jakiegoś Algierczyka albo pomóc Hitlerowi wywieźć paru Żydów do Oświęcimia. Wiecie, ile biegów ma francuski czołg? Pięć. Cztery do tyłu i jeden do przodu. Ten do przodu dlatego, że wróg może zaatakować od tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homofob i rasista SZKODA ZE FRANCA NIE INGEROWALA W SPRAWY POLSKI IP: 64.201.13.* 01.12.04, 19:14 ...WE WRZESNIU 1939 ! TERAZ FRANCA STRACILA SZANSE BY SIEDZIEC CICHO ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erwin Prohazka Re: SZKODA ZE FRANCA NIE INGEROWALA W SPRAWY POLS IP: *.na.indor.cz 01.12.04, 22:21 Nie lubie Francji i paskudnych Francuzow. Maja nie tylko najbrzydsze kobiety w Europie ale tez najczarniejsze sumienie. Zgadzam sie w pelni z autorem homofob i rasista Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: SZKODA ZE FRANCA NIE INGEROWALA W SPRAWY POLS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 01:24 Gość portalu: Erwin Prohazka napisał(a): > Nie lubie Francji i paskudnych Francuzow. Maja nie tylko najbrzydsze kobiety w > Europie ale tez najczarniejsze sumienie. Zgadzam sie w pelni z autorem homofob > i > rasista _____________________________________________________________ OK.ale od kobiet to się odwal. pozatym zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marysia Re: SZKODA ZE FRANCA NIE INGEROWALA W SPRAWY POLS IP: *.fbx.proxad.net 02.12.04, 16:43 No prosze juz drugi dzien ten artykul na forum. Ostatnio polscy dziennikarze cos bardzo Francji nie lubia (nie oceniam czy maja racje czy nie) i chetnie przytaczaja wszystko co moze polsko-francuskie animozje podniecic. Chcialam wiec tylko zaznaczyc, ze we Francji mieszkam i jak na razie nie slyszalam w zadnych mediach ani nie czytalam aby sie tu ktos specjalnie na Polske oburzal, wiecej- w ogole kwestie te poruszal To, ze "Figaro" tak napisalo to nie znaczy, ze jest to ogolnie panujaca tu opinia i ze wiekszosc klasy politycznej francuskiej tak mysli (nawet jesli to sugeruje). Milo by bylo gdyby piszacy brali pod uwage, ze jest to opinia jednego dziennika i okreslonego polityka a nie oficjalne stanowisko Francji. Pisze to tak ogolnie a nie do jakiegos okrelonego korespondenta. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bush_w_wodzie interwent solana 01.12.04, 19:16 jakbym samego putina czytal przypomina mi sie zagadka z lat 80-tych: co to jest bratnia pomoc? -to jest ingerencja w wewnetrzne sprawy kraju za zgoda zsrr co to jest agresja? -to jest ingerencja w wewnetrzne sprawy kraju bez zgody zsrr w ten sposb le figaro stanal po stronie rosji wbrew stanowisku i dzialaniom ue. zrownywanie dzialan polakow z dzialaniami rosji jest absurdalne. jeszcze hipokryci dodaja ze sympatyzuja z pomaranczowym ale ze interesy maja z czerwonym wiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roxie "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.putnamlovellnbf.com 01.12.04, 19:18 Francja od zawsze byla zapatrzona w Rosje - od Napoleona poprzez de Gaulle'a, Sartre'a i do dzis. Jest to narod tak instynktywnie racjonalny, ze nie potrafi opowiedziec sie za wartosciami jak np. prawda wyborcza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble le Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 01.12.04, 19:18 Francja ma nas w dupie i zawsze miala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaro Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.direct-adsl.nl 01.12.04, 20:38 O nie pomyliłeś się !! Wszyscy nas mają w dupie ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ASD [...] IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.12.04, 00:26 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esteta "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.tju.edu 01.12.04, 19:20 Rodacy! Zaprzestanmy exportu winniczkow do Francji. Zaglodzimy ta hipokryzje i bedzie spokoj. Moze wtedy gdy glod zajrzy im w oczy, i z Rosji dostana tylko smalec ktorego jesc sie nie da, docenia co to wolnosc i przestana belkotac jak zaby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.com 01.12.04, 19:34 To Polska jeszcze te winniczki eksportuje? Pamietam jak pisywal o tym "Express Wieczorny" jeszcze w latach 60-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eksporter Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: 213.155.169.* 01.12.04, 20:25 Polska jest glownym eksporterem tego przysmaku. Bez nas naprawde mogloby im tego zabraknac. Odpowiedz Link Zgłoś
gulo-gulo Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy 01.12.04, 23:39 Ich przemysł winny i tak sobie poradzi bez naszych winiczków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANTEK Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: 216.223.64.* 01.12.04, 19:25 TO JEST TAK OCZYWISTE ZE TYLKO DZIECKO ALBO IDIOTA TEGO NIE WIDZI. POLSKIE MEDIA NAKRECAJA SPIRALE ZAINTERESOWANIA UKRAINA, POLSCY POLITYCY JADO NA UKRAINE I STAJA PO STRONIE OPOZYCJI, POLSCY PARLAMENTARZYSCI JADA NEGOCJOWAC ALE NIE CHCA ROZMAWIAC Z DRUGA STRONA (!!!)- NIE WIEM JAK MOZNA NEGOCJOWAC Z JEDNA.POLSKA WYSYLA AUTOBUSY Z PRETESTANTAMI KTORZY ROBIA ZADYMY W KIJOWIE,... WYBORY TO DECYZJA UKRAINCOW, MY POWINNISMY SIE PRZYGLADAC A NIE INGEROWAC. W ZADNYM NORMALNYM, POWTARZAM :NORMALNYM KRAJU OBCY POLITYCY NIE UCZESTNICZA CZYNNIE W WYBORACH.CO INNEGO OPINIA O KANDYDATACH , ICH PROGRAMACH A CO INNEGO WSPOLNE WIECE, WSPOLNE WYWIADY, WSPOLNE MANIFESTACJE, O WSPARCIU FINANSOWYM NIE WSPOMNE.POCZYTAJMY POPRZEDNIE DONIESIENIA Z KIJOWA, MOWIA ONE ZE WALESA MOCNO NACISKA KUCZME,KWASNIEWSKI STAWIA WARUNKI, OLEKSY TEZ COS TAM.TO TO NIE JEST MIESZANIE SIE ??? ROZUMIEMY DEMOKRACJE JAKO TO CO CHCEMY WIDZIEC.BUSH POPIERAJACY WALESE CZY KWASNIEWSKIEGO TO DOBRZE, ALE PUTIN POPIERAJACY JAKIEGOS KANDYDATA, TO ZLE. MNIE TO TRACI MENTALNOSCIA KALEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baat-man Niedawne wybory na Bialorusi. IP: 209.29.133.* 01.12.04, 19:27 Potrzeba wiecej przykadlow, czy juz wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theon Mentalność Antka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:37 przypomnij sobie hasło "Za Wolność Naszą i Waszą", bo z czymś takim mamy teraz do czynienia. Relatywizmem moralnym jest mówienie o niewtrącaniu się w sytuacji, gdy w domu u sąsiada łamne jest prawo i szykuje się mord... Znieczulica społeczna, polityczna, moralna... tfu, tfu na Ciebi, Francje i polityczną "poprawność"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homofob i rasista Re: Mentalność Antka IP: 64.201.13.* 01.12.04, 19:51 SWIETNIE NAPISANE ! FRANCA SPRZEDA KAZDEGO RUSKIM ZA BECZKE BENZYNY, BUTLE GAZU I USMIECH RAZ-PUTINA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dezerter Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.port.east.verizon.net 01.12.04, 19:38 Antek, zgadzam sie z toba.To przeciez takie oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:42 Przypominam - wybory na Ukrainie zostały brutalnie sfałszowane. I to jest podstawowy fakt, od którego należy rozpocząć dyskusję. Polska popierając Juszczenkę staje po stronie prowowitego zwycięzcy wyborów, zaś Rosja bierze czynny udział w fałszerstwach i wspiera wykreowanego przez siebie kandydata. Dosztrzegasz różnicę? Ja tak. I po raz pierwszy od dłużeszego czasu jestem dumny z mojego kraju, że stanął po właściwej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.12.04, 09:32 Antek jestes glupi i o polityce nie masz zielonego pojecia -kwach ,olo, i cala reszta to komuchy moze nawet chlali razem z jakunowiczem i kuczma i innymi towarzyszami wiec napewno krzywdy im nie zrobia. A poza tym Kuczma sam poprosil Polske o pomoc wiec po co sie madrzysz jak nie masz do tego glowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolesław Prus Antek lepiej Ci te wiatraki strugać IP: *.acn.waw.pl 01.12.04, 21:40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laki Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.dur.ac.uk / *.dur.ac.uk 01.12.04, 22:01 ale Ukraina to nie jest normalny kraj. A wola wyborcow zdaje sie byla inna niz ta podana oficjalnie. Wiec siedzialbys cicho! Jak Polacy walczyli z komunizmem to reakcje Zachodu byly dokladnie takie jak Twoja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Storm Re: do ANTKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 23:04 Chyba Ci się Caps Lock zaciął... A takich pierdół w życiu nie czytałem jeszcze... To pewnie wina tych Wielkich Liter... Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukuryku DO ANTKA IP: *.wma.east.verizon.net 01.12.04, 23:32 PIERWSZY RAZ CHCE POWIEDZIEC NA TYM FORUM - TY IDIOTO! BO MIMO ZE INTELIGENTNY, JESTES IGNORANTEM - CZY TY NAPRAWDE MYSLISZ ZE INNI SIE NIE MIESZAJA SIE W TE CZY INNE WYBORY - STANY ZJEDNOCZONE I ROSJA MACZALY PALCE FINANSOWO,Z PROPAGANDA I ROZNYMI MACHINACJAMI W WIELU OSTATNICH WYBORACH I W TYCH TEZ. MY PO PROSTU NIE MAMY PIENIEDZY NA TAKIE WYDATKI, TAK ZE MUSIMY POPRZESTAC NA WIZYTACH I MEDIACJACH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: DO ANTKA IP: *.proxy.aol.com 02.12.04, 03:24 Na dluzsza mete Polska stanela po przegranej stronie. Szkoda. podobno "tchorze", madrzy politycy i realisci zyja dluzej. "Bog, Honor i Ojczyzna" - Piekna utopia...niestety, tylko utopia. Mam nadzieje ze sie myle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czyssty [...] IP: *.taunet.biz / *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.04, 23:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklista Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 01:29 STRASZNIE KRZYCZYSZ!!!!!!!!! Jak byś miał coś mądrego do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koloratura Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.12.04, 01:55 Pozdrowienia, Antek! Nareszcie jakiś rozsądny głos w całej tej tomtadracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PIOTR Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 07:32 NIESTETY PRAWDA WLASNIE TAKA JEST DODAL BYM JESZCZE DO TEGO TO ZE KWSNIEWSKI JEST UMOCZONY PO USZY WAFERZE ORLENU A GDYBY TAK TROSZKE POSZUKAC TO ZNALAZLA BY SIE ITELEKOMUNIKACJA I POLSKIE HUTY STALI I INNE PRZECIEZ ON TO ROBI DLA ODWRUCENIA UWAGI OD TEGO GOWNA W KTORYM SIE ZNALAZL DOTYCZY TO TAKZE POLITYKOW SLD A POZOSTALI JADA TAM Z GLUPOTY LUB ZEBY SIE POKAZAC W TELEWIZORNI A TAK NAPRAWDE CO BY PAN POWIEDZIAL PANIE KWASNIEWSKI W EUROPIE A TAKZE W POLSCE GDYBY UKRAINA NAPRAWDE SIE ROZPADLA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sołtys Francuski piesek IP: 193.220.87.* 02.12.04, 09:14 Ty, francuski piesek, powienieneś się podpisać Pierre, a nie szmacić polskie imię. Widzicie, francuskie pudle w Polsce siedzą na ogół cicho, ale też popiskują, jak ten Pierre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BERLIN Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.hsi.kabelbw.de 02.12.04, 09:21 Lieber ANTEK, A TERAZ CZTAJ UWAZNIE : GDYBY PEWNA ROSYJSKA CESARZOWA NIE MIESZALA W POLSCE ZOSTALA BY WTEDY POLSKA POLSKA. GDYBY ALIANCI NIE INTERWENIOWALI NA PLARZACH NORMANDJI NAZYWALBYS SIE DZISIAJ MOZE GRISZA. GDYBY WALESA ZE SWOJA SOLI NIE WMIESZAL SIE W WEWNETRZNE SPRAWY PRL-U, (to ocena betonowej prasy lat osiemdziesiatych, anie moja), TO MOZE BYS BYL JAKIMS PIERWSZYM SEKRETARZEM ZAKLADOWEJ POP I TAM SAM OSTRO MIESZAL - a byloby o co: bony, Talony, mieszkania bez kolejki, nawet zupe w stolowce dali za darmo ! Konkluzja: rozne sa te Interwencje, Jedne sa dobre, a inne zle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edward Fialkowski Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.dnvr.qwest.net 01.12.04, 19:32 Francuzi winni pamietac, ze to wlasnie ich przede wszystkim kraj ingeruje w sprawy innych panstw dosc odleglych od Francji, bardzo czesto przy uzyciu francuskiej Legii Codzoziemskiej... Edward I. Fialkowski. www.edwardf.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gabiene Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.idea.pl 02.12.04, 10:31 tego szukałem - ma Pan zupełną rację, Figaro uprawia pouczanki zarzucając nam moralizatorstwo, jak gdyby Wybrzeże Kości Słoniowej, Czad, Algeria itp. miejsca interwnecji wojsk francuskich były wymysłem J. Verne'a. Klapki na uszy, klapki na oczy i bić słabszych, uciekać przed silniejszymi! alleez! alleez! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.cab18.mus.starman.ee 01.12.04, 19:36 Jedynej prawdy "Le Figaro"nie zaznaczyl,,ze Polska zawsze prowadzila dziwna ,niezgodna z logika i interesem narodowym POLSKI!,wlasnie Polski a nie innych krajow.Prosze spojzec w historie Polski,zawsze dostawalismy po dupie,tylko dlatego ze sie nieodpowiednio ustawialismy! I jak wszystkie"demokratyczne"panstwa Europy powinnismy ,niech to bedzie nawet cynicze postepowanie,dzialac tak aby narod i panstwo zyskalo nie moralnie ,lecz realnie!Biznes jest biznes,a nie sentymenty a la bracia ukraincy! Ukraina byla i bedzie pod kontrola Rosjii,bezposredniej czy posredniej poprzez ekonomiczne wplywy,a my powinnismy zbierac smietane,a nie trafiac pod krytyke zachodu jak i wschodu.Jezeli nie umiemy prowadzic swojej polityki,kopiujmy te lepsze wzory,ale nie wynajdujmy rowerow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: "Le Figaro": Polska ingeruje w sprawy Ukrainy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 07:59 Polska jest kajem biednym polacy zyja w ubustwie jezeli bedziemy prowadzic w dalszy ciagu taka polityke zagraniczna nie mamy szans zeby bylo lepiej Bedziemy liczyc tylko na odpady z unijnego stolu przypomnialo mi sie powiedzienie ktore pasuje do Polakow ;DLACZEGO JESTES BIEDNY ? BO JESTES GLUPI .A DLACZEGO JESTES GLUPI ??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biedny Panie p. nie p. bez sensu IP: *.prz.rzeszow.pl / *.prz.rzeszow.pl 02.12.04, 11:54 Gdyby w przeszłości więcej ludzi myślało tak jak ty, to nadal jedlibyśmy odpady ze stołu moskiewskiego. To dzięki polityce, którą krytykujesz dzisiaj możemy liczyć na resztki ze stołu unijnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tpharoock Nie dla Ukrainy IP: *.wohnheime.ruhr-uni-bochum.de 01.12.04, 19:37 Francuzi nie popieraja demokratyzacji Ukrainy, bo jak bedzie demokratyczna, to beda musieli(?) przyjac ja do U.E. To sie nazywa skrajny cynizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Win Re: Nie dla Ukrainy IP: *.proxy.aol.com 02.12.04, 03:48 tpharoocku, glupstwa piszesz. Francja nawet przyjela by Hitlera do UE gdyby im dobrze zaplacil. Na tym polega francuska amoralna dyplomacja - kto da wiecej? Od Francji mozna sie duzo nauczyc...szczegolnie perfidnej polityki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Re: pies im morde lizal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:47 A pamiętacie jak Mitterand przyjmował Jaruzela w Pałacu Prezydenckim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewiernny Re: pies im morde lizal IP: *.d2.club-internet.fr 01.12.04, 20:03 tylnymi drzwiami musial general wjezdzac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Cywilizowana Europa ma już dość pajacującej Polski IP: 217.153.221.* 01.12.04, 19:40 Polska nienawidząc niemal wszystkich krajów w Europie może bardzo źle skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Theon Cywilizowana (?) Europa ma już dość IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 19:45 Oczywiście! Mogą nas zesłać na Madagaskar... Nienienawidzimy (ja np.)wszystkich, tylko cyników, chamów, dupków i paru jeszcze by się znalazło, ale żeby wszystkich to przesada odwrotnie proporcjonalna do szacunku dla morderców pokroju Che G. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: homofob i rasista Re: Cywilizowana Europa ma już dość pajacującej P IP: 64.201.13.* 01.12.04, 19:46 A JA MAM DOSC CIEBIE TOMSON, POJEDZ ZE NA JAKAS KUBE, DO KOREI ALBO JAK CIE NIE STAC TO AUTOSTOPEM DO MINSKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mac Re: Cywilizowana Europa ma już dość pajacującej P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 20:06 Znowu sie Tomson czerwony gnoju wpieprzasz gdzie cie niechca .... jedz juz na Kube lub do KRLD i ciesz sie zyciem w jednym z tych idealnych krajow ... na cale szczescie w idealnych krajach niema internetu wiec przestaniesz nam zawracac dupe bolszewicka ku.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ter Re: Cywilizowana Europa ma już dość pajacującej P IP: *.abhsia.telus.net 02.12.04, 05:10 Zdumiewa mnie poziom wypowiedzi wielu uczestnikow forum. Musze z przykroscia zauwazyc, ze wiecej kultury dostrzegam w wypowiedziach tych z ktorymi niestety nie moge sie zgodzic. Ukraina potrzebuje wsparcia moralnego i taki jej Polska i Polacy daja a to nie jest zadna interwencja a zwykla sasiedzka pomoc. Francja jest naszym partnerem w UE wiec nam jako nowicjuszom w UE powinno zalezec na ksztaltowaniu dobrego klimatu w relacjach takze z tym krajem. Francja przez caly XIX wiek goscila i pomagala naszej emigracji popowstaniowej. Mamy takze z Francja wiele wspolnego w kulturze, literaturze, nauce itp. Nie rozumiem dlaczego lapsus wypowiedzany przez Prezydenta Francji mialby na wieki nas poroznic i oddalic. Zbyt wiele jest do stracenia i to po obu stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomaranczka milosc do Francji raczej malo przyjemna dotychczas IP: *.cable.mindspring.com 01.12.04, 22:50 Polska kocha sie we Francji od niepamietnyh czasow, bez wzajemnosci, bo i nie moze byc wzajemnosci, Francja jest patologicznie zakochana w sobie i uprawia przez ostatnie kilkaset lat samogwalt ktory calkowicie zajmuje jej czas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Francja zawsze była dla Polski najprzychylniejszym IP: 217.153.221.* 02.12.04, 00:01 państwem Zachodu. Czasem zawodziła nadzieje Polaków, ale i tak zrobiło o niebo więcej niż reszta. Można być nie zadowolonym z Napoleona że tak mało Polsce ziem przeznał, ale kto wtedy wogóle oprócz niego chciał cokowiek dawać Polakom? W 1939 znowu zawiedli Polaków, ale byli jedynymi obok GB którzy cośkolwiek wtedy w obronie Polski zrobili, niewiele fakt, ale co naprzykład zrobili jankesi? NIC!!! Podaczas stanu wojennego francuska partia komunistyczna była jedyną siłą polityczną na Zachodzie która sprzeciwiła się zbójeckiemu embargu wobec Polski. Przez całe lata zaborów tylko u Francuzów Polacy znajdowali współczucie i masowo tam uciekali przed prześladowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: companero Re: Francja zawsze była dla Polski najprzychylnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 07:17 A ja sprzeciwiam się zbójeckim wyborom na Ukrainie. Tak więc niech Francja lepiej zajmie się swoim Wybrzeżem Kości Słoniowej, a nie będzie tu pouczać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Sprzeciwiaj się wyborym na swoim podwórku, IP: 217.153.221.* 02.12.04, 16:28 a od suwerennych państw WARA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: walkie Re: Sprzeciwiaj się wyborym na swoim podwórku, IP: *.spsa.com.pl 02.12.04, 16:36 Gość portalu: che guevara napisał(a): > a od suwerennych państw WARA!!! Dobrze powiedziane, ara, che, thomson, czy jak Ci tam - moze bys to zastosowal do siebie przyjemniaczku i nie wtracal sie w polskie sprawy, skoro Polske zdradziles Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Zawsze niewiele, nawet pod Wiedniem ich IP: *.fastres.net 02.12.04, 10:22 zolnierze niewiele zrobili dla Turkow, uciekli jak wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ro Re: Do Pana Che: Czy rzeczywiscie? IP: 80.121.231.* 02.12.04, 12:00 Do Pana Che: 1) Napoleon stworzyl nieliczace sie malenstwo aby dac nadzieje walczacym w jego armii Polakom i zachowac ich wiernosc. Wykorzystywal ich bez litosci. Mit Napoleona w Polsce to typowy przypadek wishful-thinking. 2)Dlaczego Jankesi mieliby cos robic we wrzesniu 39? Umowy mielismy z Frncja i Anglia (nie z USA), oba te kraje stac bylo zaledwie na wypowiedzenie wojny - ale nie wyslano ani jednego zolnierza na zachodnia granice Niemiec. Na wszelki wypadek pamietajmy: pod koniec I Wojny to Wilson w swoich warunkach trwalego pokoju mowil o niepodleglej Polsce z dostepem do morza i Amerykanie zgodnie z tym negocjowali pokoj. Francuzi i Anglicy w Wersalu i Trianon bardziej reprezentowali interesy Niemiec niz Polski. (Polecam pamietniki Romera) 3) Zgoda, podczas stanu wojennego komunistyczna partia Francji reprezentowala interesy ZSRR i PZPR. Dlatego byla przeciw embargu. 4) Tak, prawda, Francja przyjmowala naszych emigrantow z powstan. Ale zyczliwi byli dla nich takze Niemcy i Wlosi. Slowo "tylko" nalezaloby opuscic. 5) W 1939 r. Francja przyjela polskich zolnierzy, ktorzy szukali tam ratunku po klesce wrzesnia. Opowiadal mi jeden z polskich oficerow, z jakim lekcewazeniem sluchali Francuzi relacji Polakow o taktyce i strategii armiii niemieckiej i z niedowierzaniem o jej brutalnosci. Ta wiedza miala byc im zbedna... Wkrotce okazalo sie, ze zle zrobili nie sluchajac. A takze lekcewazac Gdansk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: che guevara Re: Do Pana Che: Czy rzeczywiscie? IP: 217.153.221.* 02.12.04, 16:41 Gość portalu: Ro napisał(a): > Do Pana Che: > 1) Napoleon stworzyl nieliczace sie malenstwo aby dac nadzieje walczacym w jego > > armii Polakom i zachowac ich wiernosc. Wykorzystywal ich bez litosci. Mit > Napoleona w Polsce to typowy przypadek wishful-thinking. Wolę już to niż zabory. > 2)Dlaczego Jankesi mieliby cos robic we wrzesniu 39? Umowy mielismy z Frncja i > Anglia (nie z USA), oba te kraje stac bylo zaledwie na wypowiedzenie wojny - > ale nie wyslano ani jednego zolnierza na zachodnia granice Niemiec. Jak sam przyznałeś tylko francuzów choć ciutkę obchodził los Polaków, niewiele ale bardziej niż kogokolwiek innego. > Na wszelki wypadek pamietajmy: pod koniec I Wojny to Wilson w swoich warunkach > trwalego pokoju mowil o niepodleglej Polsce z dostepem do morza i Amerykanie > zgodnie z tym negocjowali pokoj. Francuzi i Anglicy w Wersalu i Trianon > bardziej reprezentowali interesy Niemiec niz Polski. Co ty bredzisz?? Francuzi chcieli dać nam Śląsk i Gdańsk, ale Amerykanom było żal biednych Niemców i skończyło się jak się skończyło. Wilson gó.. zrobił, tą jego deklaracją możnabyło sobie najwyżej tyłek podetrzeć, Polacy wszystko po IWŚ wywalczyli sobie sami, z niewielką pomocą francuskich doradców wojskowych. > (Polecam pamietniki Romera > ) > 3) Zgoda, podczas stanu wojennego komunistyczna partia Francji reprezentowala > interesy ZSRR i PZPR. Dlatego byla przeciw embargu. Interes PZRP = interes ówczesnej Polski. > 4) Tak, prawda, Francja przyjmowala naszych emigrantow z powstan. Ale zyczliwi > byli dla nich takze Niemcy i Wlosi. Slowo "tylko" nalezaloby opuscic. O taaak, baaardzo życzliwi byli Niemcy, sczególnie germanizując sporą część Polski. > 5) W 1939 r. Francja przyjela polskich zolnierzy, ktorzy szukali tam ratunku po > > klesce wrzesnia. Opowiadal mi jeden z polskich oficerow, z jakim lekcewazeniem > sluchali Francuzi relacji Polakow o taktyce i strategii armiii niemieckiej i z > niedowierzaniem o jej brutalnosci. Ta wiedza miala byc im zbedna... Wkrotce > okazalo sie, ze zle zrobili nie sluchajac. A takze lekcewazac Gdansk. To było bez znaczenia, przegrali bo skupili się na obronie Linii Maginota, w 1939 było już za późno na zmianę taktyki. Co do brutalności Wermachtu to w 1939 nie była ona jakaś szczególna, wcale nie byli gorsi niż później jankesi w Wietnamie czy Iraku. Prawdziwe bestialstwo Rzeszy to dopiero od 1941 roku, kiedy to po olśniewających zwycięstwach na wschodzie poczuli się już panami świata i uznali że mogą bezkarnie mordować bo nikt nie zrobi im za to nic złego. Należy o tym szczególnie pamiętać dzisiaj, bo gdy USA stworzą skuteczną tarczę antyrakietową i osiągną totalną przewagę w technologii wojennej, to zaczną robić to samo co naziści, a nawet skuteczniej unicestwiając biologicznie nacje których nie lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Persephona Black Re: Francja zawsze? była dla Polski najprzychylnie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.04, 09:08 ????? Że co? Weź dziecko książkę od historii i poczytaj co żołnierze napoleońscy wywozili z Warszawy, jak się zachowywali...I dlaczego sądzisz że Napoleon nam pomógł, bo wielu uważa inaczej. Poczytaj sobie jak Francuzi postąpili w 1939 roku, a potem przez całą okupację. Jak Paryż witał "zwycięską " armię niemiecką, jak "zapomnieli" rozliczyć się z kolaborantami, bo musieli by powiesić się wszyscy. Jak póżniej zostawili swoich sojuszników w Algierii i pozwolili ich wyrżnąć. Cóż za szlachetny naród... Bardzo dziękuję za pomoc w 1939 roku, która polegała na lizaniu butów Hitlerowi, dziękuję za pomoc "bratniej "partii komunistycznej Francji, która nie ma pojęcia co to był komunizm i nigdy nie mogła się zdecydować jakie stanowisko zająć. Z pewnością dziesięc lat pracy w łagrze by im to uświadomiło. Poczytaj dziecko książki, poczytaj "INNY Świat" Grudzińskiego a może i ty coś zrozumiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gloubiboulga Re: Francja zawsze? była dla Polski najprzychylni IP: *.proxy.aol.com 03.12.04, 20:54 Co do "przychylnosci"...Kto pomôgl Polsce w latach 1939-1945? Przypuszczam ze obiektywnosc pana(pani) bedzie dalej kontynuowana i dowiemy sie kto pomôgl wam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Cywilizowana Europa ma już dość pajacującej P IP: *.ipt.aol.com 01.12.04, 22:56 ten Twoj imiennik "che" tez zle skonczyl .......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehge Re: Cywilizowana Europa ma już dość pajacującej P IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 02.12.04, 05:59 Ty pewnie z Francji jestes. Francja i Francuzi sa znani z tego ze chca mowic w imieniu Europy, nawet jak ich nikt nie prosi Odpowiedz Link Zgłoś