Dodaj do ulubionych

Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie c...

IP: *.dip.t-dialin.net 23.01.05, 23:08
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: kokosz [...] IP: *.icpnet.pl 23.01.05, 23:13
      • Gość: ... Jak ktorys z was pocierpi to mozemy pogadac IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 23.01.05, 23:23
        • Gość: Klkak Czyzbys byl jeszcze noworodkiem? IP: *.dc.dc.cox.net 23.01.05, 23:41
          • Gość: ... Wiesz co to empatia? IP: 5.5R3D* / *.cache.pol.co.uk 23.01.05, 23:49
            • Gość: Klkak A Lema czytales? Jesli nie to goraco polecam. IP: *.dc.dc.cox.net 23.01.05, 23:52
              • Gość: PiJaK Co wy tak samymi tytułami piszecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 08:24
                Może byscie się trochę bardziej wysilili...
                • Gość: ja Re: Co wy tak samymi tytułami piszecie IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.01.05, 16:14
                  Holandia nie daje szans na przeżycie noworodką, jak napisał
                  kato-lik, ale zapomniał dodać - noworodką, które NIE mają
                  szansy na przeżycie, a jedynie na cierpienie!!
                  Współczesna medycyna umożliwia utrzymywanie przy życiu
                  nieuleczalnie chorych, co czasami prowadzi jedynie do przedłu-
                  żenia agoni i do wydłużenia cierpień!! Ludzie opamiętajcie
                  się, nie skazujcie innych na cierpienie!
                  • Gość: kaka Re: Co wy tak samymi tytułami piszecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:29
                    co innego zabic, a co innego dac umrzec...
                    • Gość: Klkak Ciekawa teza...? Dac niemowlakowi umrzec? To pros- IP: *.dc.dc.cox.net 24.01.05, 23:55
                      te - po prostu nie dawac mu jesc przez kilka(nacie dni). Dziecko umrze samo,
                      nikt go nie zabije, prawda?
                  • Gość: Annia Re: Co wy tak samymi tytułami piszecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 17:06
                    Całkowicie się z Tobą zgadzam, po co przedłużać cierpienie tych noworodków skoro
                    i tak wiadomo,ze w najblizszym czasie umra?! byłoby to dodatkowe obciążenie
                    psychiczne i finansowe dla rodziców dziecka- prawie jak walka z wiatrakami.
                    Zastanawiam się czy jesli ja urodziłabym dziecko chore z rozszczepieniem
                    kregosłupa, czy chciałabym przygladać się jak wegetuje i jak cierpi-bez szans na
                    dłuzesze życie.
                    • Gość: tt Znbaczy,że nie wierzysz w Boga IP: *.sasknet.sk.ca 24.01.05, 17:22
                      a po co psycholodzy i negocjatorzy pędzą na łeb na szyje żeby rozmawiać z
                      samobójcami... niech skacze, niech sie wiesza, jak nie widzi nadziei na
                      przyszlosc...
                      • Gość: ja Re: Znbaczy,że nie wierzysz w Boga IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.01.05, 17:43
                        Gdy samobójca jest już "w locie" wiadomo, że nie przeżyje.
                        Co w takiej sytuacji może psycholog??

Czy ty wogóle wiesz, o czym mowa? Czy myślisz, że w artykule
                        jest mowa o dzieciach chorych na grypę?
                        Samobójcy można pomóc, ale dzieciom, o których mowa nie.
                        Im można jedynie skrócić cierpienia.
                        One nigdy nie wyzdrowieją, nigdy nie wstaną z łózka,
                        nigdy nie zobaczą rodziców, nigdy nie nauczą się mówić itd,
                        bo ich stan na to nie pozwala. Dodatkowo są totalnie ogłupione
                        morfina i silniejszymi środkami. Ich życie to jeden wielki ból.
                        • Gość: t.t. wiem co mówię,noworodek po 2 wylewach-warzywko IP: *.sasknet.sk.ca 24.01.05, 18:07
                          został uzdrowiony...
                          to nie zdarza sie zawsze. ale tez NIE MUSI byc wyjątkiem. póki jednak wiara w
                          człowieka zasłania wiarę w Boga, ludzie bedą wpadać w pułapkę
                          humanizmu: "prosze pana/i, to wszystko, co mogliśmy zrobic"... TEGO JEDNEGO
                          jednakże NIE MOŻEMY robić z pewnością.
                          • Gość: ja Re: wiem co mówię,noworodek po 2 wylewach-warzywk IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 24.01.05, 21:06
                            Z PEWNOŚCIĄ? Ja z pewnością uważam co innego.
                            Skąd u ciebie przekonanie, że twoja pewność
                            jest prawdziwsza od mojej?
                            • Gość: t.t. osohozi? IP: *.sasknet.sk.ca 25.01.05, 04:24
                              • Gość: ja o darowanie sobie sadyzmu chodzi IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 25.01.05, 13:43
                                > "prosze pana/i, to wszystko, co mogliśmy zrobic"... TEGO JEDNEGO
                                > jednakże NIE MOŻEMY robić z pewnością.
                                Możemy, a nawet powinniśmy.

"prosze pana/i, to wszystko, co mogliśmy zrobić, przez najbliższe
                                tygodnie, miesiące, lata wasze dziecko będzie przeżywać wyłącznie
                                katusze, bo dzięki naszemu supersprzętowi będziemy je podtrzymywać
                                przy życiu, aby mogło cierpieć dłużej. Nic innego nie będzie czuło,
                                poza nieopisanym bólem. I tak będziemy się nad nim pastwić,
                                aż w końcu na monitorku pojawi się pozioma kreska, co będzie
                                oznaczało śmierć. Nie możemy jednak teraz wyłączyć naszych
                                supermaszynek, które aktualnie służą tylko przedłużaniu cierpienia,
                                zatem popatrzmy sobie jak ktoś inny cierpi i cieszmy się że to nie my.
                                Nie możemy też dać za dużo środka znieczulającego, bo spowoduje to
                                śmierć, ale nie odstawimy tez leków, bo wówczas te już niewyobrażalne
                                cierpienia będą jeszcze większe i pacjent umrze z bólu."
                                Uważasz, z całą pewnością, że to mamy robić??
                                • Gość: t.t. sadyzm? i nie i tak... IP: *.sasknet.sk.ca 25.01.05, 20:45
                                  Nie możemy też dać za dużo środka znieczulającego, bo spowoduje to
                                  śmierć, ale nie odstawimy tez leków, bo wówczas te już niewyobrażalne
                                  cierpienia będą jeszcze większe i pacjent umrze z bólu."
                                  nie tu nie chodzi o sadyzm, tu zawsze chodzi o hedonizm: mieć "ciężar z głowy"
                                  gdyby było inaczej, to również inne podejście byłoby wobec ZDROWYCH dzieci,
                                  które obecnie w majestacie prawa można rozrywać na kawałki albo palić roztworem
                                  soli bez znieczulenia. to jest sadyzm
      • Gość: Justi Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.adsl.wanadoo.nl 23.01.05, 23:38
        Nie, nie jestes jedynym. W dobie tak wysoko rozwinietej medycyny, szczegolnie tu
        w Holandii, kiedy umrzec trudno, bo doskonale przyrzady wciaz podtrzymuja cie
        przy zyciu; czasem lepiej jest, aby czlowiekowi pozwolono umrzec. Tak nawiasem:
        co takie nowo narodzone dziecko uczynilo, ze ma znosic takie tortury? Za jaka
        kare? I jakie ma perspektywy? Mam trudnosci z zaakceptowaniem tego. Czasy sa
        teraz inne od tamtych, kiedy umieralo sie w takich przypadkach naturalnie.
        • Gość: L Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.p-s-inter.net 24.01.05, 09:46
          Zgadzam sie z Tobą. Sprawa jest faktycznie bardzo trudna, ale tym, którzy
          krzycza, że Holandia to państwo faszystowskie zwracam uwage na jedno
          sformułowanie - te dzieci nieludzko cierpiały.
          Jak łatwo nam decydowac o cierpieniu innych...
          Swoja drogą - byłem tam setki razy i moje wrażenia sa zupełnie inne. To państwo
          przemiłych, przesympatycznych i otwartych ludzi. Wiele moglibyśmy sie od
          Holendrów nauczyć. Codzienego bezpieczenstwa po prostu im zazdroszczę.
          I argument nie do obalenia - znam wielu Polaków, którzy wybrali zycie w
          Holandii (a nie jest łatwo to załatwic od strony formalnej). Nie znam zbyt
          wielu Holendrów, którzy by wybrali zycie w naszej bogobojnej ojczyźnie...
          • Gość: Zbyszek Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:26
            Szczęście narodów.Dlaczego holendrzy są szczęśliwi?Żeby odpowiedzieć na to pytanie ,trzeba analizować historię polityczną i ekonomiczną tego regionu.
            My Polacy zawsze byliśmy na krańcach Europy. Można być uśmiechniętym jeżeli się jest w czołówce najbogatszych krajów ( PKD/osobę-2002 1.Luksemburg.2.Norwegia.3.USA.4 .Irlandia.5.Szwajcaria.6.Dania. 7.Holandia.8.Austria.9.Kanada.1 0.Islandia)
          • Gość: inz Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: 81.210.17.* 24.01.05, 15:11
            A ja tam mieszkałem 3 lata i z ulgą wyjechałem. Jets to kraj zapatrzonych w
            siebie egoistów, myślących tylko o kasie. A większość z nich ma horyzonty
            myślowe wąskie jak przesmyk dardanelski. Przytym mniemanie o sobie mają
            orgomne. Co do bezpieczeństwa nie udało mi się mieć roweru dłużej niż 2-3
            miesiące, gdyż później zawsze był kradziony. A w centrum Hagi o szóstej
            wioeczorem widziałem jak się kilku gosci naparzało łańcuchami.

Chyba dawno tam nie byłeś?
            • Gość: w a w Polsce długo miałeś rower? IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:15
            • Gość: L Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.p-s-inter.net 24.01.05, 19:04
              inz - kilka miesięcy to dawno czy niedawno?
              w Hadze tez zwiedziłem kiedys nie najciekawszą dzielnicę. Twojego doświadczenia
              w tym mieście oczywście nie pochwalam, ale zwazywszy na to, co na co dzien
              dzieje se na przeciętnym poslkim blokowisku... Ja tez mam 4 (niestety) rower w
              ciągu 5 lat (wliczając jeden zony), czy to argument, że wszyscy Polacy to
              złodzieje?
              a średni stan bezpieczenstwa w Holandii (zwykłe samopoczucie) jest wyższy niż w
              Polsce i basta. Pewnie dałoby sie w historii znaleźć listopad cieplejszy niż
              czerwiec, ale czy to znaczy, że późna jesienią jest cieplej niż latem?
              No a poza tym to jest zupełnie off topic. Rozmowa jest o powaznej, tragicznej
              sprawie, w której tylko moralni hipokryci "umywają ręce". Niestety ten problem
              podjąc trzeba, bo cierpienia bywają faktycznie niewyobrażalne. Wystarczy troche
              poczytać. pozdr.
          • Gość: Ania z Holandii Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.uvt.nl 24.01.05, 16:25
            Calkowicie sie zgadzam. Moge dodac ze podtrzymywanie przy zyciu za pomoca
            aparatury jest to swojego rodzaju eksperymenty na zywych. Czy eksperymenty na
            ludziach i to noworodkach sa dozwolone ? Te same srodki ktore ida na takiego
            rodzaju eksperymenty lepiej przeznaczyc na leczenie ciezko chorych ale
            majacych naturalne szansy na przezycie.
        • Gość: Zbyszek Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 09:59
          Nie trudno sobie wyobrazić taki model Panstwa gdzie eutanazja byłaby nakazana w stosunku do niepełnosprawnych dzieci i młodzieży oraz osób starszych których nie stać na opiekę medyczną.Nastapiłyby wielkie oszczędności w budżecie ,a selekcja dobrych DNA doprowadziłaby do ogólnej poprawy zdrowotności społeczeństwa i jej możliwości intelektualnych. W dalszej kolejności powinno się wprowadzić obowiązek oddawania spermy do banku przez najlepszych wybranych osobników płci męskiej oraz sztucznego zapłodniania najlepszych wybranych kobiet( osobniki obojniackie zwolnione byłyby ustawowo z tego obowiązku).Oddawanie spermy jest bezpłatne, jest to jeden z obywatelskich obowiązków. Oddanie się zapładnianiu jest płatne.Powinien powstać zawód -usługa macierzyństwa.Oczywiście okres ciąży i rodzenia powinien być bardzo dobrze opłacony, z uwagi na dolegliwości jakie przeżywa w tym czasie kobieta. Wychowywanie dzieci to zadanie społeczeństwa oraz związków opartych na uczuciach miłości hetero i homoseksualnych.Przyjęcie dziecka przez pare jest płatne. Muszą zostać pokryte koszty zapłodnienia ,ciąży i porodu.Generalnie ilość zapłodnień i porodów jest regulowana w Budżecie Państwa na dany rok .
          Holland, lead us...directly to the hell..
          • aqwert Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają 24.01.05, 10:45
            Obyś chory i cierpiacy trafił do takiego decyzjnego lekarza.

Jaki koń jest każdy widzi.
          • argta Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają 24.01.05, 13:14
            Witam
            Mam 6 miesięcznego synka i nigdy w życiu niepozwoliłbym mu cierpieć ,więc jeśli
            mugłbym pomóc mu w cierpieniach zgodziłbym się na eutanazję .
            • Gość: Leszek A czy Twoj synek jest tak cierpiacy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:16
              Bo jesli nie, to - jak mowia - lepiej nie mlec ozorem po proznicy!
            • Gość: asd Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 24.01.05, 17:20
              zastanwaim sie czy twoj synek przezyje swoj pierwszy bol glowy
        • Gość: t.t. eugenika=zbrodnicza syzyfowa praca IP: *.sasknet.sk.ca 24.01.05, 17:27
      • Gość: daro napisz to na onecie IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 24.01.05, 01:39
        sprobuj nie uzywac slow gej lub pedal moze Ci sie uda zostawic post...
      • Gość: Europejczyk Kokoszu paszol won do watykanu!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.05, 06:30
        • Gość: kokosz Re: Kokoszu paszol won do watykanu!! IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 08:50
          w Watykanie jest bezpieczniej -nie ma eutanazji.
          "europejczyk"-paszoł won do berlina -tyle razy pisałeś że to zrobisz.
        • Gość: gosc EUROPEJCZYKU PRECZ!!!! IP: *.ic.utoronto.ca 24.01.05, 18:15
          Precz do swojej zasyfionej Europy ktora popiera zboczencow, jest komusza i
          zabija niewinnych. OBY CIE ZEUTANYZOWALI TO WTEDY POGADAMY!!!!
      • Gość: baba Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.dsl.sntc01.pacbell.net 24.01.05, 06:58
        Gość portalu: kokosz napisał(a):

> chory kraj

A ty popaprancu "katolicki" zrobilbys pewnie odwrotnie?!
        • Gość: kokosz Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 08:54
          nie myśl że jestem taki jak ty!!! -skąd takie pomysły u ciebie -idź do
          specjalisty! No i mniej jadu.
          • Gość: Europejczyk Co kokoszku roskoszny najlepiej do lekarza?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.01.05, 11:43
            nieszczęsny katoliku, nieszczęscie tego kraju!!!
            • Gość: kokosz Re: Co kokoszku roskoszny najlepiej do lekarza?? IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 13:19
              Ależ ja jestem szczęśliwy!!!
              I zapewniam ciebie że nikogo bym nie wysłał do holenderskiego lekarza.
              A co do nieszczęścia tego kraju -patrzyłeś do lustra?? -A przepraszam, przecież
              jesteś już niemiaszkiem. Współczucia dla Niemców.
            • Gość: Leszek Wiesz co Europejczyk? Zachoruj smiertelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:20
              wtedy pogadamy. Bo na razie to wszyscy jestescie wielkie kozaki
              • Gość: kokosz Re: Wiesz co Europejczyk? Zachoruj smiertelnie IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 13:30
                Panie Leszku -dla wyjaśnienia -z "europejczykiem" dywagujemy sobie od czasu do
                czasu i zawsze tak reaguje gdy braknie argumentów. I jest baaardzo wrażliwy na
                punkcie słowa odmieniec -bo wolałby bardziej dosadne sformułowania by zgłosić
                do moderacji.
                • Gość: Leszek Re: Wiesz co Europejczyk? Zachoruj smiertelnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:37
                  Tez czytam czasem jego posty. Ten jegomosc rozumuje sloganami
                  • Gość: kokosz Re: Wiesz co Europejczyk? Zachoruj smiertelnie IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 14:11
                    zastanawiające kto wymyśla te slogany?
                    • Gość: t.t. NIE wiecie?Fantazje I Miraże... IP: *.sasknet.sk.ca 24.01.05, 17:35
      • sidarte Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają 24.01.05, 10:23
        Lewizna...czysta lewizna ta holandia. Jesli Eutanazja to smierc na zyczenie, a
        noworodkow sie nie pyta o zdanie, to jest to zabojstwo. Manipulowanie jezykiem,
        celem "przemycenia" ideologicznych tresci. Wystarczy zmienic nazwe zjawiska i
        juz zamiast "zabojstwa" mamy "eutanazje"...Jak latwo nam zaakceptowac takie
        "mile" slowo jak "eutanazja"

Idzie przez las kobieta...napada ja mezczyzna, gwalci i zabija-potem sie okazuje
        ze kobieta byla nieuleczalnie chora i morderce wypuszcza sie na wolnosc. De
        facto bowiem nie zabil ja, a pomogl pozbyc sie cierpienia. Fikcja? Nie...to
        nastepny etap "pelzajacego totalitaryzmu".

Lewico! Prowadź nas do raju! Twoj lud wierzy w ciebie!
      • Gość: Fasz Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.egb.pl 24.01.05, 11:22
        Tak się właśnie zastanawiam, czy aby nie jestem Faszystą, skoro nie dalej jak 6
        miesięcy temu w naszej pięknej Ojczyźnie, kazałem (oczywiście za potężną
        łapówkę) odciąć od respiratora mojego ojca.
        Więc moi drodzy psychokatolicy, jak ktoś pomaga umrzeć cierpiącej osobie,
        praktycznie martwej (np z nie dotlenionym mózgiem, po wylewie, czy strasznym
        wypadku) To czyni z niego kogoś złego czy tak?
        A państwo z tolerancyjnego i na tyle zgodnego aby wydąć odpowiednie
        rozporządzenia pozwalające wykonywać tego typu działania za nieetyczne i
        okłamywać się że w naszym pięknym psychokatolickim kraju trzeba płacić chciwym
        ludziom za to, żeby ukrócić męki własnego ojca?
        Coś tu jest nie tak czyż nie?
        Jasne, ze jestem za tym, żeby obwarować tego typu działania, tak aby można było
        je przeprowadzić tylko w najbardziej skrajnych przypadkach.
        Ale kończąc to Polska ze świrami klasy Rydzyka czy innych popaprańców jest
        bliska faszyzmowi.
        Ale skoro uważasz, ze Holandia... To sobie wydziaram swastykę.
        Na plecach...
        • Gość: Leszek To co zrobiles, nie jest eutanazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:24
          choc niektorzy nazywaja takie cos "eutanazja bierna". W sprawie odlacznia ludzi-
          roslin od respiratora wypowidal sie swego czasu sam Papiez, wiec bez sensu jest
          dawanie przez Ciebie w tym miejscu upustu antykatolickim fobiom.
          Chyba, ze Twoj ojciec mial szanse na powrot do przytomnosci. W takim razie to
          co zrobiles, byloby normalna zbrodnia.
        • Gość: t.t. szanowny(?) katofobie,odpowiadając "po waszemu" IP: *.sasknet.sk.ca 24.01.05, 17:48
          przykazanie: nie zabijaj znaczy - nie zabijaj. nie było nigdzie w Biblii
          dodatku: chyba że jesteś lekarzem z holandii, albo niewierzącym internautą z
          polski, wpatrzonym w holandię, jak w święty obrazek...
      • Gość: buka Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.comnet.krakow.pl 24.01.05, 14:57
        to kraj jak słychaç bardzo rozsądnych ludzi- spędzić życie na opiekowaniu się na nie rokującym nadziei
        dziecku to mało ciekawy sposób na życie
        • Gość: kokosz Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 15:51
          "spędzić życie na opiekowaniu się nie rokującym nadziei rodzicu to mało ciekawy
          sposób na życie"
          - pewnie tak powiedzą Twoje dzieci jak skończysz dawać kasę -współczuję
      • Gość: beastieboy Re: dzieci zabijają -odmieńców popierają IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:35
        powiem tylko tyle: tobie i twojemu przedmowcy zycze urodzenia sie syna - geja i
        corki z rozszczepieniem kregoslupa. moze to takich jak wy skloni w koncu do
        myslenia.
      • Gość: kokosz CENZURA!!!!!!! CENZURA!!!!!!! CENZURA!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 22:36
        Chcę się dowiedzieć jaki punkt prawa lub regulaminu mogła złamać wypowiedź:
        "dzieci zabijają- odmieńców popierają -chory kraj"
        CENZURA jak za KOMUNY tylko w innym wydaniu.
        CZY KŁAMAŁEM?? -NIE
        CZY BYŁEM WULGARNY?? -NIE
        OBRAZIŁEM ??? -bądźmy poważni, kto tu kogo obraża.
      • Gość: kokosz CENZURA!!!!!!! CENZURA!!!!!!! CENZURA!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 22:37
        CZY KŁAMAŁEM?? -NIE
      • Gość: kokosz CENZURA!!!!!!! CENZURA!!!!!!! CENZURA!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 22:38
        CZY KŁAMAŁEM?? -NIE
      • Gość: kokosz CENZURA!!!!!!! CENZURA!!!!!!! CENZURA!!!!!!! IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 22:39
        CZY KŁAMAŁEM?? -NIE
        • Gość: kokosz i pamiętam jak GW wyśmiewała cenzurę UB IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 22:42
          po 15 latach cenzurowani zostali cenzorami
    • Gość: niewidzialny Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.speed.planet.nl 23.01.05, 23:22
      Hmm wkraczamy na sliski temat. Czy to morderstwo?CZy wspolne pozbawienie
      zycie.Pewnie wielu Polakow powie ze to morderstwo.JA jestem za dycyzja lekarzy.
      Choc zyje w Holandii i z wieloma rzeczami se tu nie zgadzam akurat popieram
      teraz czyny lekarzy, ciekawe czy bede jedynym Polakien. Czekam na opinie...
      • Gość: wolf Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:29
        ja mam mieszane uczucia
        logika mówi: tak, bo jakież to życie? żadne życie...do dupy takie zycie...
        ale jakoś tak etos człowieka cierpi.
        a z drugiej strony...martwimy się o tę eutanazję zapominając o 150tys ofiar
        tsunami, o tysiącach, które w afryce giną z głodu i aids. są to także ofiary
        zaniedbania! przyjęlo sie, ze o ludzi ma dbać ich państwo. a jak nie dba, albo
        nie może dbać, to co? to też jest jakiś rodzaj eutanazji...masowej...

problem jest dużo głębszy. nie można tego spłycać.
        zapewniam was przeciwnicy, że inaczej będziecie śpiewać jesli kiedyś zobaczycie
        osobę która umiera na raka nerek, na niewydolnosc nerek... moze wtedy
        zrozumiecie, ze czasem zycie nie ma sensu trwać. bodaj żebyscie tego nigdy nie
        przezyli osobiscie, czego i sobie takze zyczę...

• Gość: Pedro Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 144.134.93.* 24.01.05, 02:43
          Co to znaczy: "przyjelo sie, ze o ludzi ma dbac panstwo"? To stwierdzenie mnie
          obraza, bo ja nie czuje sie uzalezniony od pomocy zadnego panstwa. A z drugiej
          strony nie widze potrzeby, zeby panstwo pomagalo komukolwiek innemu za np. moje
          pieniadze. I tu dochodzimy do sedna sprawy: dzieki wspanialemu socjalizmowi
          panstwo zaczelo decydowac o wszystkim, rowniez o tym, kto i kiedy ma umrze, a
          kto moze jeszcze troche pozyc. Wystarczy zlikwidowac obowiazkowe ubezpieczenie
          zdrowotne i problem sie zmarginalizuje, a za zycie niezdolnych do podejmowania
          decyzji beda odpowiedzialni najblizsi i to bedzie ich sprawa, czy poslac
          chorego do szpitala, czy pozwolic mu umrzec smiercia naturalna w domu.
        • Gość: Leszek Pogadamy, jak sam bdziesz nieuleczalnie chory! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:27
          Bo na razie to kazdy kozak
      • inaww Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie 23.01.05, 23:32
        Odezwali się najpierw obrońcy religii, bo przecież nie dzieci! Biedne dzieci
        poddawane torturze istnienia w bólu i bez szans na poprawę - nie mogą nic
        powiedzieć, nie mogą poprosić o skrócenie im tortur, więc w ich imieniu
        natychmiast zabierają głos wyznawcy takiej religii która świat widzi jako
        miejsce bólu i cierpienia, a kto nie cierpi - powinien zostać ukarany... Czy
        doprawdy katolicyzm nie przewiduje prawa człowieka do uśmiechu? do zdrowia? do
        szczęścia? Jesli tak to nie chcę być katoliczką! Nie chcę chwalić Boga który
        się znęca nad swoimi wyznawcami, a szczególnie nad bezbronnymi dziećmi! I który
        żąda od nich cierpienia w nieskończoność! "Niewidzialny" - nie jesteś jedynym
        Polakiem który uważa, że miłość bliżniego wymaga od nas skracania cierpień,
        jeżeli nie ma nadziei, że można je usunąć...
      • Gość: gosc portalu Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.arcor-ip.net 24.01.05, 00:12
        Czy to morderstwo? Dla mnie nie mozna nazwac morderstwem zaprzestania
        nierokujacego leczenia. Nikt ich nie zabija, w kazdym szpitalu co dzien
        przestaje sie leczyc nierokujacych pacjentow, inaczej sie nie da!
        Czy to, ze dadza im na droge podwyzszona dawke srodkow przeciwbolowych
        to morderstwo, bo umierac powinni w naturalnym cierpirniu? Czemu?
        • Gość: Leszek Myslisz prawidlowo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:34
          a w kazdym razie jestes na najlepszej drodze do slusznych wnioskow. Po
          pierwsze: zaprzestanie leczenia nie rokujacego nadziei nie jest eutanazja i w
          tej sprawie wypowiadal sie nawet Papiez, wiec niektore antykatolickie fobie na
          tym forum sa jak kula w plot. Po drugie: umiejetnie podaje sie srodki
          przeciwbolowe nieuleczalnie chorym w hospicjach na calym swiecie. Dawki
          morfiny, jakie dostaja, pozwalaja im godnie przezyc ostatnie chwile, bez
          zbednego skracania im zycia. Nie cierpia i chca zyc tak dlugo, jak sie da. A
          tym, ktorzy uwazaja, ze najlepiej skrocic smioertelnie chorym cierpienia przez
          eutanzje zycze, by sami byli kiedys nieuleczalnie chorzy i cierpiacy. Ciekawe,
          czy z rowna gorliwoscia jak teraz beda pragneli smierci DLA SIEBIE?
      • Gość: wolnny Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 130.161.57.* 24.01.05, 01:14
        Temat trudny bo o smierci nigdy nie jest latwo pisac, a tym bardzie gdy chodzi o
        dzieci. Niemniej uwazam ze lekarze dobrze postapili i podziwiam ich determinacje
        bo czesto byli w ogniu slepej krytyki. Litosc i wspolczucie zadecydowaly.
      • Gość: RaFFaeLL0 Tak naprawdę w Polskich szpitalach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 01:15
        też się przeprowadza taką eutanazję, tylko nie mówi się o tym. Kiedy stary
        człowiek cierpi (powyzej 85roku życia), i ma cięźki stan, poprostu podaje się
        końskie dawki morfiny, i po kilku dniach mózg się wyłancza. Kiedy osoba w
        podeszłym wieku ma atak serca - też już nie reanimuje się go, bo za kilka dni
        by i tak umarł, więc po co. Takie są u nas realia. (Mój znajomy jest lekarzem i
        mówił mi o tym). Co do noworodków - to nie wiem z pierwszego źródła, ale pewnie
        też się tak robi. W Holandii ktoś ośmielił się wypowiedzieć prawdę - więc jest
        szum.
        • Gość: N/A Re: Tak naprawdę w Polskich szpitalach IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 24.01.05, 14:10
          Cały problem w tym, że bestia ludzka z łatwością przyjmie każdy argument o
          "konieczności" zamordowania drugiego człowieka jeżeli tylko przez to sama
          uniknie stresu - nie będzie musiała myśleć o tym co ten drugi człowiek czuje.

Dzisiejsza medycyna potrafi wiele. Atak serca? Można żyć jeszcze ponad 30 lat
          po zawale, w tym czasie będąc czynnym członkiem społeczeństwa. Udar mózgu?
          Paskudztwo, ale bywają różne udary - parę lat można jeszcze pożyć i to
          najczęściej w całkiem niezłym stanie (przy okazji znajdując czas np. na zmianę
          testamentu, co zwolennikom mordowania własnych rodziców pewnie nie bardzo w
          smak).

Ale po co? Po co? Bestia ludzka, udająca że jest lekarzem - ba! nawet dyplom
          potrafi taka pokazywać - twierdzi że lepiej zabić. No bo to mało ludzi na
          świecie jest? Ciekawe, że ci sami miłośnicy eutanazji zwykle są przeciw karze
          śmierci wobec zbrodniarzy, ale to pewnie koincydencja...
          • Gość: Piotr Re: Tak naprawdę w Polskich szpitalach IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:26
            Moim zdaniem, na tym forum moralne prawo do wypowiedzi mają tylko ci, którzy
            opiekowali się swoimi CIERPIĄCYMI nieuleczalnie chorymi bliskimi krewnymi
            (dziećmi, rodzicami...)
            N/A - a może pracujesz w hospicjum? Napisz, zanim zaczniesz pluć jadem na tych,
            co podjęli taką decyzję.
            Czy bedziesz miał(a?) dość odwagi cywilnej, by nie kryć sie za pseudonimem i
            napisać prawdę? Czy znasz temat z własnego doświadczenia, czy tylko z gazet i
            filmów?
      • Gość: ˛bgp Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 24.01.05, 09:06
        Mimo że nie jestem za ingerencją w boskie decyzje - w tym przypadku - skoro
        nauka nie może nic pomóc, by ów noworodek żył i rozwijał się w miarę .... ba!
        by móc kiedyś funkcjonować też w miarę samodzielnie - jestem za! Jestem za
        eutanazją skracającą beznadziejne cierpienia, które do niczego nie prowadzą, a
        jednocześnie każą cierpieć coraz bardziej i to coraz większej grupie bliźnich.
        Przykre to - mimo iż jest to zło, jednak mniejsze niż nieustająca męka.
        Pozdrawiam.
      • Gość: zagranica Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 192.38.148.* 24.01.05, 11:02
        ja tez jestem ZA decyzja holenderskich lekarzy. I mysle, ze nie chodzi tu o
        akywne zabijanie, lecz o nie stosowanie bezsensownego i kosztownego leczenia,
        ktore nie jest leczeniem lecz przedluzaniem cierpienia. Czy mammy prawo
        przedluzac czyjes cierpienia nie pytajac go o zdanie? Czy Ci, ktorzy sa tak
        bardzo przeciwni takiemu postepowaniu widzieli pacjentow intensywnej terapii -
        doroslych dzieci, widzieli jak niekiedy cierpia bez zadnej szansy na przezycie
        czy godne zycie? Czy morlane jest podtrzymywanie takich cierpien jesli
        rownoczesnie pozbawia sie innych - uleczalnie chorych - mozliwosci leczenia
        8pieniedzy i aparatury mamy wszak drastycznie malo i to nie tylko w Polsce).
        Pozdrawiam rozsadnie i spokojnie myslacych.
        • Gość: Leszek Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:42
          Gdyby chodzilo tylko o zaprzestanie leczenia dzieci nie rokujacych nadziei, to
          nie byloby problemu. Taka praktyka jest przezciez dopuszczalna, ze strony
          zwiazkow wyznaniowych ma aprobate samego Papieza. Ale mnie sie wydaje, ze
          chodzi o eutanazje czynna, tj. usmiercanie zastrzykiem, podobnie jak to sie
          robi z cierpiacymi zwierzetami. Mimo uczucia litosci - bardzo niebezpieczna to
          droga
      • Gość: ja Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 11:10
        popieram stanowisko holendrów - mają rację. Cierpienie -nieusuwalne jest
        straszne , przecież te dzieci tak nie mają szansy - no chyba , że liczą na cud.
        To tylko w Polsceludzie wierzą w cuda.
    • Gość: zbh Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.man.bydgoszcz.pl 23.01.05, 23:29
      mam bardzo mieszane uczucia co do takiej eutanazji... czy podłączanie niemowląt
      do aparatury podtrzymującej przy życiu też nie jest przypadkiem ingerencją w
      wolę Boga? Takie nazywanie holendrów nazistami, albo porównywanie ich do
      mieszkańców Sparty też jest trochę mocno przesadzone, ale wiadomo - wszystkie
      przepisy są ciągle coraz bardziej liberalizowane i możliwe jest, że istnieje
      zagrożenie, iż taka eutanazja też będzie coraz bardziej hm.. liberalna (?) W
      sumie to nie widzę sensu w tym, aby takie dzieciaki miały żyć i się niesamowicie
      męczyć, ale jakoś nie mogę poprzeć procederu skracania ich męk "całym sercem"...
      co najwyżej połową.
      • Gość: Pedro [...] IP: 144.134.93.* 24.01.05, 02:54
        • Gość: k. Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.aster.pl 24.01.05, 09:32
          Idź sobie lepiej na spacer. Mózg Ci się odświeży i od kompa odpoczniesz.
        • Gość: obserwator2 Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:16
          Gość portalu: Pedro napisał(a):

> Nazisci mieli dokladnie te same argumenty, co holenderscy lekarze. Mozna
          > przyznac racje Hitlerowcom albo nie, ale taka jest prawda.

Czy jak podły człowiek stwierdzi że 2+2=4 a ja się zgadzam, to znaczy że go
          popieram? Co za bzdurny argument.

Postępy medycyny spowodowały że przeżywają prawie wszystkie noworodki. W
          związku z tym kobiety rodzą jedno, lub dwoje dzieci i hołubią je niezależnie od
          mniejszych czy większych defektów genetycznych.
          Powstrzymanie selekcji naturalnej jaka dokonywała się w setkach milionów
          pokoleń naszych przodków, musi skończyć się katastrofą biologiczną ludzkości.
          Jak się powiedziało A, to trzeba powiedzieć B.
          Jest dla ludzkości nie do uniknięcia rozpoczęcie ingerencji w proces
          rozmnażania. Niepodejmowanie leczenia noworodków obarczonych wadami to pierwszy
          nieśmiały krok w tym kierunku.
          Jestem ZA!!!!!!!!!!!!!
          • Gość: Leszek Niepodejmowanie leczenia to nie eutanazja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:48
        • Gość: lokalny7 Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 217.173.203.* 24.01.05, 12:31
          Pedro zastanów się co mówisz(piszesz)/chory jesteś?/
          Napisz co Cię boli,a nie używaj demagogicznych haseł!!!
      • Gość: Y. Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 213.134.132.* 24.01.05, 11:29
        A przypadkiem nie przyszło Ci do głowy, że nie wszyscy ludzie na świecie wierzą
        w Boga, w związku z czym wiara nie ma prawa być wyznacznikiem kwestii laickich?
        Skoro wierzysz w Boga, to nie zgodzisz się na niczyją eutanazję, podobnie jak
        nie zgodzi się Twoje, jak rozumiem również chrześcijańskie, otoczenie. A jeżeli
        masz inne poglądy, to być może tak. Na tym polega różnica między Holandią a
        Polandią. Tam społeczeństwo dojrzało już do myślenia i zdawania sobie sprawy z
        tego, że religia nie jest do tego aby zakazywać innym, ale aby co najwyżej
        zakazywać sobie samemu i nie polega na tym aby mówić co ktoś ma robić, ale na
        tym aby mówić sobie co powinno się, a czego nie. Niestety w Polandii niewiele
        osób jeszcze to rozumie.
        • Gość: Leszek To jest podtawowy problem etyczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 14:08
          Zakaz zabijania czlowieka jest nakazem religijnym, ale i kulturowym, bardzo
          starym. Nie zaprzeczysz, ze eutanazja jest jedna z form zabijania czlowieka.
          Nie mowie tu o zjawisku zwanym nieslusznie eutanazja bierna (odlaczenie od
          respiratora, zaprzestanie bezsensownego leczenia). W tej sprawie nawet
          najwyzszy autorytet chrzescijanstwa - Papiez - jasno sie wypowiedzial, nie
          uznajac takich przypadkow za eutanazje. Natomiast eutanazja, ta wlasciwa, to
          zadanie komus smierci przez podanie srodka zabijajacego. Wiec naruszamy tu
          bardzo stare tabu, niekoniecznie religijne. Ostatecznie, eutanazja na zyczenie
          jakos sie da tlumaczyc. Ale eutanazja tych, ktorzy nie moga sie wypowiedziec?
          Jakkolwiek to ujmiesz, problem jest nie tylko religijny, ale ogolnoetyczny
          • Gość: Y. Re: To jest podtawowy problem etyczny IP: 213.134.132.* 24.01.05, 17:28
            Oczywiście, że tak. Przedstawienie przez Ciebie sprawy jest krańcowo inne, o
            wiele czytelniejsze i rozsądniejsze i na tej kanwie o wiele ciekawiej można
            podyskutować. Nie przeczę, eutanazja to rzecz skomplikowana pod względem
            etycznym, moralnym. Już sam fakt, że niektórzy lekarze odmawiają jej
            wykonywania, świadczy o tym, że niekoniecznie jest to łatwy wątek. Mój protest
            dotyczy rozumowania obecnego nierzadku w tym kraju, polegającego na
            nieco "ciemnym" potępianiu w czambuł wszystkiego co odmienne wobec tego co
            ksiądz powiedział z ambony bez choćby próby zrozumienia odmienności kulturowo-
            religijnej gdzieś panującej. I pomyśleć że mamy XXi wiek, a czasami jak czytam
            te wypowiedzi niektórych na forum, to czuje się, jakbym żył zupełnie w innej
            epoce
      • Gość: Leszek Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 13:47
        Jeszcze raz powtarzam: odlaczenie nieuleczalnie chorego od aparatury
        utrzymujacej przy zyciu nie jest eutanazja. Eutanazja jest wtedy, gdy sie poda
        srodek usmiercajacy. Stanowisko takie wyrazal i wyraza Papiez.
    • Gość: Cc Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:31
      Katolik Polski + napisał(a):

> Holandia jest panstwem faszystowskim.
      > Nie daje szans zycia noworodkom !

A wy obcinacie nożami głowy i filmy o tym zamieszczacie w internecie. Ja wiem skąd to się bierze:
      zazdrościcie ofiarom posiadania mózgu. Nic nie zrozumiałeś z artykułu prawda?
      • Gość: Pedro Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 144.134.93.* 24.01.05, 02:56
        Pomylilo Ci sie z Jugolami. To dlatego, ze sam nie rozumiesz zbyt wielu
        artykulow. Norwedzy niedawno pisali, ze Polacy to nazisci i antysemici, a Ty
        czytasz i wierzysz.
      • Gość: graf Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.astro.net.pl 24.01.05, 08:13
        Naziści, naziści... Postępowanie nazistów spowodowało taki szok, ponieważ było
        usankcjonowane przez państwo i miało ogromną skalę. Prawdą jest, że ludzie cały
        czas dokonują jakiejś selekcji. Ludzie zawsze się zabijali i można temu
        zaprzeczać i okłamywać się i zamykać oczy, ale to jest nasza natura i to mamy w
        genach.
        I nawet Wy w rozmowach ze sobą nie pałacie miłością chrześcijańską. Powoływanie
        się na jakieś ideologie jest bez sensu. Takie kłamstwa są przeznaczone dla
        gawiedzi, żeby jakoś ją trzymać w karbach porządku. Co ta za postępowanie, żeby
        zakazywać zabijania obciążonych wadami, a potem pozostawiać ich bez środków do
        życia i bez szans na godne zycie?
        A co jeśli nawet niemożliwa technicznie jest poprawa egzystencji takiej osoby?
        Czy zajmie się nią kościół?
        Kościól zakazał przerywania ciąży, czy ponosi jakiekolwiek wydatki na
        rozrośnięte grono owieczek?
    • Gość: Manzon Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.stowplaneta.org / *.stowplaneta.org 23.01.05, 23:34
      Przecież wyraźnie postanowione jest, że takie rozwiązanie może zostać
      zastosowane kiedy " nie ma nadziei na wyleczenie i złagodzenie bólu". Więc na co
      powinniśmy czekać? Na cud?
      • Gość: wiedzmaPL Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.sympatico.ca 23.01.05, 23:40
        Calkowicie popieram Holandie. Dla mnie zycie dawane jest przez rodzicow a nie
        przez Boga wiec nie mam dylematu w kwestii religii.
        A pracujac z osobami niepelnosprawnymi wiem choc nie odczulam co to bol i
        egzystencja osob zdanych na innych.
        Jestem za eutanazja i prawen do godziwej smierci w przypadku ludzi
        nieuleczalnie chorych i zdanych na nieludzkie cierpienie spowodowane choroba
        • Gość: Pedro Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 144.134.93.* 24.01.05, 03:01
          Tak! Tak! Amnestia dla wszystkich, ktorzy zamordowali wlasne dzieci. Zabic
          wszystkich chorych na AIDS, sa przeciez nieuleczalnie chorzy. I chorych na
          wszystkie nieuleczalne choroby. Zabic najlepiej wszystkich, bo przeciez nie ma
          dla nas nadziei.
          • Gość: Marek Re: Nieuleczlnie? IP: 146.38.90.* 24.01.05, 08:43
            A czy wiecie,ze Holenderscy lekarze zabijaja przez pomylke tysiace staruszkow
            rocznie, mylnie kwalifikujac ich jako "nieuleczalnych"?
            Ze holendzy po 50-ce boja sie isc do szpitalai uciekaja do Niemiec ?
          • Gość: lokalny7 Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 217.173.203.* 24.01.05, 12:36
            Lecz się Pedro!!!
      • Gość: Pedro Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 144.134.93.* 24.01.05, 02:59
        Na nic. Od razu zacznijmy zabijac wszystkich nie rokujacych nadziei. Zacznijmy
        od ludzi zaczynajacych wiek emerytalny. Przeciez nie rokuja nadziei. Podatkow
        za duzo juz nie zaplaca, pracowac dla panstwa raczej nie beda, a jeszcze
        emerytury beda pobierac.
        • Gość: luisa Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.dsl.sntc01.pacbell.net 24.01.05, 07:08
          Cos ci sie popedrolilo w tej biednej glowie.
        • Gość: erg samowzbudnik Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 07:17
          Pedro ,jak masz takie głupoty pisać to lepiej siedż cicho i poczytaj sobie.
    • Gość: ateista Holandia najuczciwszym krajem w UE IP: *.wohnheime.ruhr-uni-bochum.de 23.01.05, 23:36
      Holenderscy lekarze wykonuja porzadna medyczno-naukowa transparentna procedure.
      Oczywiscie ze dzieci ktore umra bo
      1. zatruja swoja krew (a dalej mozg) moczem (niewydolnosc nerek)
      2. nie beda wstanie "obsluzyc" swoich narzadow (braki w mozgu) ani w ogole
      uczyc sie czegokolwiek - uczyc mam nadzieje w ogole widziec/slyszec
      3. zyja w potwornym bolu i adrenalina (jesli nadnercza dzialaja) w koncu
      wykonczy im serce

nalezy usmiercac. Mozecie sie pomodlic do Boga, by wiecej takich dzieci na
      swiat nie przysylal.

P.S. Takie dzieci usmierca sie na calym swiecie, tylko lekarze i rodzice boja
      sie o tym mowic porzadnym chrzescijanskim spoleczenstwom.
      • Gość: Europejczyk Masz rację na tym polega humanitaryzm IP: *.aster.pl 24.01.05, 11:47
        Du hast Recht!!!
      • Gość: czterdziestka Re: Holandia najuczciwszym krajem w UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 14:01
        zgadzam sie, wszędzie dzieją sie takie rzeczy ale nikt o tym głośno nie mówi.
        A tak nawiasem mówiąc łatwo jest potepiać - ciekawe jednak jak postąpiliby Ci
        wszyscy świetoszkowaci gdyby musieli patrzeć na bezsensowne cierpienia własnego
        dziecka. myślę że niewielu jest ludzi tak wielkiej wiary żeby widzieli sens w
        takich cierpieniach....
        kiedyś widziałam oczy ratowanego na siłę osiemnastolatka taki wyrzut nie do
        zapomnienia. Wszyscy wiedzieli - nie ma sensu jego organizm dawał znaki że nie
        jest w stanie dalej funkcjonować, ale aparatura tak łatwo pozwalała utrzymywać
        go przy zyciu.... Zrozpaczeni rodzice zrobiliby wszystko żeby go uratować, az
        któregoś dnia przyszła do mnie matka i powiedziała " Jesli jego serce znów
        przestanie bić, pozwólcie mu umrzeć"....
        Łatwo jwest oceniać i potępiać kiedy to nie dotyczy nas....
        • Gość: kokosz Re: Holandia najuczciwszym krajem w UE IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 14:52
          I tu właśnie jest subtelna różnica "Jesli jego serce znów przestanie bić" -
          PRZESTANIE SAMO!!! Ale nie zabijanie pracującego i walczącego organizmu -to
          jest morderstwo.
      • Gość: aja Re: Holandia najuczciwszym krajem w UE IP: *.chello.pl 24.01.05, 14:34
        a ja głupi myślałem, że dzieciom, które mają niewydolność nerek można by
        przeszczepić zdrowe organy
    • Gość: nansen Holandia nazistowskim krajem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:38
      Szkoda, że plody dzisiejszych zwolennikow eutanazji nie zostaly uprzednio poddane aborcji. A poważnie - wyrokowanie o zyciu i smierci zostawmy Bogu.
      • Gość: niewidzialny Re: Holandia nazistowskim krajem IP: *.speed.planet.nl 23.01.05, 23:42
        nansen, to w takim razie nie mozna wkladac np.wczesniakow do inkubatorow,
        bo...pozostawmy to woli Boga.
        • Gość: wolf Re: Holandia nazistowskim krajem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:46
          idąc dalej tym tropem: nie leczmy grypy, nie szczepmy się, etc etc etc...
          może jeszcze mam przechodzić z zamkniętymi oczami przezjezdnię ???
          • Gość: darek Re: Holandia nazistowskim krajem IP: *.home1.cgocable.net 24.01.05, 00:05
            > idąc dalej tym tropem: nie leczmy grypy, nie szczepmy się, etc etc etc...
            > może jeszcze mam przechodzić z zamkniętymi oczami przezjezdnię ???

Czy ty nie pojales jeszcze, ze mowimy tu o zjawiskach ekstremalnych? Idz tropem
            i poszukaj szarej substancji i uzupelnij braki, bo najwyrazniej na takie
            schorzenie cierpisz. Chyba nigdy w zyciu nie widziales osoby cierpiacej i
            wygladajacej smierci. Ja nadal utrzymuje, ze kazdy z tych "obroncow", gdyby jemu
            sie cos podobnego w zyciu przytrafilo, przeklalby Boga wielokrotnie za
            cierpienia swoje i swojego dziecka, nic przeciez nie winnego, poza tym , ze
            urodzilo sie z wadami. Krew mnie zalewa, jak slysze tych *polskich katolikow* i
            roznych takich. Wstyd!
          • Gość: Blekot Re: Holandia nazistowskim krajem IP: *.home1.cgocable.net 24.01.05, 04:06
            I niektorzy tak robia. Swiadkowie Jehowy odmawiaja choremu transfuzji. Taki
            Gandhi nie zgodzil sie, zeby jego zona dostala antybiotyk i przekrecila sie na
            zapalenie pluc. On sam jednak nie mial nic przeciwko temu, zeby mu usunieto
            wyrostek robaczkowy, czy podawano lekarstwa przeciwko malarii.
            Matka Teresa nie pozwalala umierajacym podawac lekow znieczulajacych, sama
            jednak leczyla sie w najlepszych klinikach.
            czesto najgorsi sa wielcy moralisci. Pies ich dymal.
        • Gość: Sceptyk Re: Holandia nazistowskim krajem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:00
          Gdyby nie cierpienia niewinnych, ten świat dawno przestałby istnieć.Eutanazja,
          jeśli ma być dopuszczalna, winna zależeć od woli osoby, która tak postanowiła
          postąpić z własnym życiem. Nie dotyczy to jednak niemowlaków, bo czy ktoś z was
          pamięta, co go bolało w trzecim miesiącu życia ? Kto człowiekowi dał prawo
          wyrokowania o życiu innego człowieka i w imię czego ? A czy ktoś zastanawiał
          się dlaczego wsród kalek raczej nie ma samobójców?. Ktoś kto odbiera innemu cz
          łowiekowi prawo do życia jest bez względu na okoliczności zabójcą. To, że
          istnieje zło nie oznacza że należy je legalizować.
      • Gość: Justi Re: Holandia nazistowskim krajem IP: *.adsl.wanadoo.nl 23.01.05, 23:45
        Tylko zwolennicy aborcji na zwolennikach eutanazji maja czyste katolickie serce.
      • Gość: erg samowzbudnik Re: Holandia nazistowskim krajem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 07:20
        Nansen.Więc według ciebie leczenia wogóle nie powinno być bo trzeba to
        pozostawić Bogu.
      • Gość: czterdziestka Re: Holandia nazistowskim krajem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 14:18
        czy mozliwe jest przyjęcie przez Ciebie wiadomości że nie wszyscy wierzą w
        istnienie Boga. A jeśli tak to kto ma decydować o ich życiu lub śmierci?
    • Gość: Obserwator Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.mybigcity.net / *.mybigcity.net 23.01.05, 23:48
      Państwo rządzone przez gejów nie jest zdolne do respektowania naturalnych praw
      ludzkich.
      • Gość: adam2184 Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 01:00
        Z chęcią skróciłbym Twoje cierpienie intelektualne...
      • Gość: walet V Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.poczta.okay.pl 24.01.05, 08:48
        Naturalne prawa ludzkie? W laboratorium ,u muszek owocowek pojawil sie "gen
        bialych oczu".wprowadzony do populacji spowodowal zmiany behawioralne:samce
        zaczely zalecac sie do samcow.Myslisz ,ze Twojemu Bogu homoseksualisci wyszli
        przez pomylke? A dzieci niezdolne do zycia to jego niedorobki?
    • himax HITLER TEZ LIKWIDOWAL PSYCHICZNIE CHORYCH 23.01.05, 23:48
      i pedaleow. Tzn w Holandii beda likwidowac pedalow tez?
      • Gość: Justi Re: HITLER TEZ LIKWIDOWAL PSYCHICZNIE CHORYCH IP: *.adsl.wanadoo.nl 23.01.05, 23:51
        A kto powiedzial, ze Holandia rowna sie Hitler? Co za niemadra wypowiedz.
        • Gość: Pedro Re: HITLER TEZ LIKWIDOWAL PSYCHICZNIE CHORYCH IP: 144.134.93.* 24.01.05, 03:06
          A kto powiedzial, ze nie? A czym sie rozni?
      • Gość: Klkak Pim Fortuyn.....???? IP: *.dc.dc.cox.net 24.01.05, 00:00
      • Gość: hetero anty homo ech pomarzyc IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 24.01.05, 01:41
        ...
      • Gość: Morphy HITLER TEZ BYL SOCJALISTA, jak holenderski rzad IP: *.icpnet.pl 24.01.05, 12:40
        Nic dziwnego, ze doszlo do ludobojstwa. Socjalizm ZAWSZE laczy sie z ludobojstwem, wystarczy tylko dac mu odpowiednio duzo czasu...
      • Gość: . A Spartanie likwidowali kalekie noworodki.Bredzisz IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.01.05, 14:34
        ZA TO BREDZISZ BARDZO GLOSNO - KRZYKIEM NIE ZASTAPISZ ARGUMENTOW!!!
    • Gość: Klkak No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji z IP: *.dc.dc.cox.net 23.01.05, 23:51
      powodow medycznych. Jezeli mozna dokonac aborcji z powodu "uszkodzenia plodu",
      to czemu nie pojsc dalej o dokonac "post-aborcji" na noworodku. Kolejnym
      krokiem bedzie eutanazja dzieci od urodzenia do lat 18-tu, za zgoda rodzicow
      oczywiscie. A potem - eutanazja kazdego, ktory zostanie uznany przez
      odpowiednie komiesje lekarsko-urzednicze za nie "rokujacego spolecznych
      korzysci" a jedynie generujacego "spoleczne koszty".
      • Gość: wolf Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:53
        dosyć smiala koncepcja, ale...to się może zdarzyć...
      • Gość: Justi Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.adsl.wanadoo.nl 23.01.05, 23:54
        Co za uproszczenie sprawy i daleko idace wnioski. Spoleczna pomoc tez kosztuje,
        i nikogo sie z tego powodu nie zabija, a raczej wiecej pomaga, niz w Polsce./
        • Gość: Klkak Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.dc.dc.cox.net 23.01.05, 23:59
          Czyzby? A moze po prostu sie o tym JESZCZE glosno nie mowi? Na razie eutanazja
          starych, nieuleczalnie chorych ludzi jest tylko po to by im "ulzyc w
          cierpieniu".
          • Gość: pandada Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.ceron.pl 24.01.05, 02:25
            Pozorowanie wypadku lub śmierci naturalne jest częstym sposobem działania morderców. Ale za to się ich ściga. Jęsli lekarz przepłacony przez np. firmę ubezpieczeniową zadecyduje o eutanazji wbrew woli uśmierconego, to powinien odpowiadać za morderstwo. Ale przecież łatwiej pozorować "przyczyny naturalne", bo do tego nie trzeba podpisów, konsultacji...
            Nie widzę większego sensu w nadużywaniu eutanazji przez lekarzy. W Holandii nie ma lekarzy prywatnych, więc odchodzi czynnik finansowy. A posiadanie pacjentów sterowanych maszynerią to sam relaks (nie marudzą) - więc też nie ma sensu się ich pozbywać.
            Eutanazja jest zatem oporniejsza na nadużycia niż zwykłe leczenie, które zawsze może mieć "powikłania".
            W Holandii mamy najwyższą średnią długości życia, a staruszki naprawdę mogą się cieszyć życiem. Mnóstwo osób w podeszłym wieku uprawia sport i jest bardzo aktywnych.
            • Gość: Klkak Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.dc.dc.cox.net 24.01.05, 02:58
              Ale w Holandii jest eutanazja ludzi nieuleczalnie chorych, prawda? I to nie
              calkiem dobrowolna. Holendrzy potrafia bardzo dobrze liczyc, a koszty opieki
              zdorowtnej ludzi starych sa ogromne i ciagle rosna...
              • Gość: dżindżer Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.bakernet.com.pl 24.01.05, 12:13
                Jeśli mówisz o eutanazji nie całkiem dobrowolnej, to mówisz o zabójstwie a nie
                eutanazji. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś dał znać odpowiednim organom o
                przestępstwie, jeśli natomiast nie znasz takich konkretnych przypadków lepiej
                się nie wypowiadaj. Co do eutanazji - za nic w świecie nie chciałabym być
                sztucznie podtrzymywana przy życiu, zdana na łaskawość innych. Nie chciałabym
                też cierpieć bez sensu i jeśli tylko kiedyś będę w takiej sytuacji - zrobię
                wszystko, żeby móc umrzeć godnie.
                • Gość: Klkak Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.dc.dc.cox.net 25.01.05, 00:00
                  To jest kwestia definicji i odpowiedniego skonstruowania prawa. Wystarczy to
                  odpowienio zmienic i juz nie ma zabojstwa jest tylko eutanazja "ze
                  wspomaganiem".
                  A co do tych przykladow, to byly one w prasie jakis czas temu i co? I nic.
                  Nie mow tez co bys chciala albo nie dopoki nie jestes w takiej sytuacji.
      • Gość: pandada Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.ceron.pl 24.01.05, 02:14
        To tak samo jak z karą smierci: najpierw na mordercach, potem na dilerach narkotyków, następnie na włamywaczach, a w końcu za złe parkowanie.

Człowieku - to, co kieruje tym mechanizmem, to nie jest komputer tylko ludzkie odczucia. Uznają w swoich sumieniach, że to co czynią jest słuszne - jest ich wielu i są zdecydowani. Decyduje się o eutanazji ze względu na odczucia dziecka, a jeśli nie jest zdolne do odczuwania - to ze względu na odczucia rodziców.
        W kraju, gdzie aborcja jest legalna, a świadomość antykoncepcyjna wysoka, rodzą się dzieci chciane. Jeżeli ktoś się decyduje na eutanazję, to musi wierzyć, że dalsza wegetacja jego dziecka przyniesie tylko cierpienie i dziecku i rodzicom. Do tego dochodzi osąd medyczny.
        • Gość: Pedro Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: 144.134.93.* 24.01.05, 03:15
          O tym, za co ma byc kara smierci, tez kieruja ludzkie odczucia.
          Socjalisci uznali w swoich sumieniach, ze to, co czynia, jest sluszne - jest
          ich wielu i sa zdecydowani.
          A jesli rodzice nie sa zdolni do odczuwania? To decyduje panstwo. I wybiera
          tansze rozwiazanie. Gdyby eutanazja byla drozsza od leczenia, socjalisci na
          pewno by byli jej przeciwnikami. Np. ze wzgledu na moralne watpliwosci.
          W kraju, gdzie aborcja jest legalna, niechciane dzieci sie nie rodza. To chyba
          logiczne. Niechciane dzieci sa zabijane.
          Hitler tez kiedys uwierzyl, ze dalsza wegetacja Zydow przyniesie tylko
          cierpienia. A do tego doszedl osad medyczny.
      • Gość: Rysiek177 Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 24.01.05, 12:40
        Popieram. Na pierwszy ogień powinny być zrobione listy proskrypcyjne złożone z
        niektórych uczestników tej - powiedzmy delikatnie - dyskusji. Jest tu wiele osób
        nie rokujących czegokolwiek.
      • Gość: Jagoda Re: No coz, to jest logiczna konsekwencja aborcji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:48
        jesteś hipokrytą, nie ma sensu tlumaczyć Ci ...
        • Gość: Klkak A rozumiesz chociaz termin hipokryta? IP: *.dc.dc.cox.net 25.01.05, 00:01
          Bo chyba jednak nie...
    • Gość: katolik + gnida [...] IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 23.01.05, 23:51
      • Gość: Justi Re: spie%dalaj lajzo IP: *.adsl.wanadoo.nl 23.01.05, 23:57
        A to do kogo????... ale masz poziom.
        • Gość: do Justi masz racje - ale jak popatrzysz na jego posty IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.01.05, 00:15
          to po jakims czasie dochodzisz do wniosku, ze z innego poziomu sie nie da - jak
          to mowia 'interakcja przesunieta', wiec do "Katolika Polskiego +" trzeba w
          przekazie polozyc nacisk na warstwe emocjonalna, spojnosc i jasnosc przekazu. Bo
          jako zagorzaly Katolik Narodowy nie rozumie inaczej niz za pomoca bluzgu ew
          kijem. Tak wiec przepraszam Cie jako osobe postronna - szkoda ze nie mozna
          wysylac wiadomosci redagowanych do grup uczestnikow lub indywidualnie :-((
          • Gość: miop Re: proste nie czytaj i zaloz wlasne :-p IP: *.broker.com.pl 24.01.05, 01:57
    • Gość: akat Katolik polski jest po prostu idiotą! IP: *.magma-net.pl 23.01.05, 23:56
      Należałoby mu życzyc takiego potomka, jaki w Holandii może być poddany
      eutanazji. Może na własnym przykładzie zrozumiałby o czym w tym artykule mowa.
      Takiego życzenia jednak mu nie złoże, bo nie jestem polskim katolikiem.
      • Gość: , Katolik polski jest idiota - podzielam twe zdanie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.01.05, 14:50
        w innym poscie. Niemniej twoje zyczenia/ostrzezenia nie dotycza POLSKIEJ
        RZECZYWISTOSCI. W Polsce tak uposledzone niemowleta po prostu NIE SA PODLACZANE
        do "zbyt cennej" aparatury podtrzymujacej zycie, i dlatego nie trzeba ich od
        niczego odlaczac i problem eutanazji nie istnieje.
    • Gość: szymek Niemcy byli pierwsi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 23:56
      Za wszelką cenę Holendrzy chcą być na topie, biedacy nie studiowali jednak
      dobrze historii (historii nie tak dawnej) i nie wiedzą, że ich sąsiedzi podobne
      metody stosowali już z dość dużym powodzeniem.

Wg protokołu holenderskiego:
      Eutanazja noworodków jest dopuszczalna wówczas, gdy: • zgadzają się na nią
      lekarze prowadzący i zapytani o dodatkową opinię niezależni lekarze, • nie ma
      nadziei na wyleczenie i złagodzenie bólu; • wyrażają na to zgodę rodzice; •
      życie powinno być zakończone w odpowiedni sposób, zgodnie z medycznymi
      standardami.

Wg protokołu niemieckiego:
      Eutanazja chorych umysłowo była dopuszczalna (a nawet zalecana) wówczas,
      gdy: • zgadzają się na nią lekarze prowadzący i zapytani o dodatkową opinię
      niezależni lekarze, • nie ma nadziei na wyleczenie • zgoda rodziców była
      zbędna, bo chodziło zazwyczaj o dorosłych • życie powinno być zakończone w
      odpowiedni sposób, zgodnie z medycznymi standardami, chyba że prowadzący
      dopuści odstępstwa, np. dla dobra nauki.

A tak będzie wyglądał protokół holenderski AD 2010:
      Eutanazja każdego człowieka jest dopuszczalna oraz zalecana wówczas, gdy: •
      zgadzają się na nią lekarze prowadzący (dodatkowa opinia zbędna, bo po co
      podwyższać koszty) • nie ma nadziei na wyleczenie i złagodzenie bólu w ramach
      podstawowej stawki leczniczej • wyraża na to zgodę Kasa Chorych • życie
      powinno być zakończone w odpowiedni sposób, zgodnie z medycznymi standardami:
      szybko i tanio.

Na szczęście nie jestem Holendrem...
      • Gość: Blekot Re: Niemcy byli pierwsi IP: *.home1.cgocable.net 24.01.05, 04:11
        Tak, to wielkie szczescie dla Holendrow, ze do nich nie nalezysz.
      • Gość: M&M Re: Niemcy byli pierwsi IP: 210.21.235.* 24.01.05, 06:58
        Za to w Polsce tego nie robiono nigdy i teraz mamy takich psychicznie chorych
        jak ty...
      • Gość: k. Re: Niemcy byli pierwsi IP: *.aster.pl 24.01.05, 09:56
        Uprawiana tu przez kilku Forumowiczów futurologia to moim zdaniem przejaw intelektualnego lenistwa. Problem jest trudny, i trzeba naprawdę chwili umysłowego wysiłku, by się z nim zmierzyć. Najłatwiej i najwygodniej jest jednak zgrabnie ominąć sedno problemu, pytając "co dalej? eutanazja wszystkich po 60? NIE!".

Jeśli istnieje potrzeba poluzowania zasad to należy po uczciwym do dogłębnym zastanowieniu zasady poluzować, a nie na zapas bać się o to, czy przypadkiem ktoś ich kiedyś nie poluzuje bardziej. Mnie również ciężko jest zaakceptować fakt, że można kogoś uśmiercić w szpitalu, w świetle prawa. Ale, jak parę osób słusznie zauważyło, taki proceder praktykowany jest po cichu zapewne na całym świecie, także w Polsce. I znów - bardzo wygodna sytuacja pod względem moralno-intelektualnym: uśmiercanie jest zakazane, a jakże, a beznadziejne przypadki ludzi w fazie agonalnej i tak się uśmierca. No ale teoretycznie jest to zbrodnia, więc katolickie sumienie mamy czyste i możemy spać spokojnie. Wilk syty i owca cała. Tylko czy taka schizofrenia jest zdrowa?
        • Gość: klip Re: Niemcy byli pierwsi IP: *.dolsat.pl / *.dolsat.pl 24.01.05, 17:36
          > Jeśli istnieje potrzeba poluzowania zasad to należy po uczciwym do dogłębnym za
          > stanowieniu zasady poluzować, a nie na zapas bać się o to, czy przypadkiem ktoś
          > ich kiedyś nie poluzuje bardziej. Mnie również ciężko jest zaakceptować fakt,
          > że można kogoś uśmiercić w szpitalu, w świetle prawa. Ale, jak parę osób słuszn
          > ie zauważyło, taki proceder praktykowany jest po cichu zapewne na całym świecie
          > , także w Polsce. I znów - bardzo wygodna sytuacja pod względem moralno-intelek
          > tualnym: uśmiercanie jest zakazane, a jakże, a beznadziejne przypadki ludzi w f
          > azie agonalnej i tak się uśmierca. No ale teoretycznie jest to zbrodnia, więc k
          > atolickie sumienie mamy czyste i możemy spać spokojnie. Wilk syty i owca cała.
          > Tylko czy taka schizofrenia jest zdrowa?

Nie wdajac sie w ocene eutanazji dzieci trzeba sie zastanowic nad dlugofalowymi
          skutkami takiego podejscia. Co innego "cicha" eutanazja a co innego przyzwolenie
          prawne i spoleczne nan.
          Kiedy latwiej bedzie przelamac opor przed eutanazja emerytow, gdy jest juz
          dozwolona wzgledem innych czy gdy jest zakazana ? Gdyby ktos teraz wyskoczyl z
          takim pomyslem to uznalibysmy go za szalenca, ale za 20 czy 30 lat gdy ludzie
          sie przyzwyczaja i problem systemu emerytalnego narosnie sytuacja sie zmieni.