Dodaj do ulubionych

List otwarty od ROsjanina do POlakow

17.02.05, 14:06
Przeczytalem kilkaset postow na temat Jalty I tego pomniku i powiem ze jestem pod wrazeniem. Takiej fali rusofobii nie wiedzialem od dawna. “Wybiorcza” wziela nowy pulap w swej nienawisci do Rosji. Gratulacje! Widze ze juz dorasta nowa generacja rusofobow-zombi. Gazeta mowi “Rosja” - zombi szczekaja “ruski, sowieci, sukinsyny, azjaci, mongole, dzikusey”, Wybiorcza krzyknie “Putin” – juz paredziesiat postow o “kagebiscie, mordercu, gwalczycielu, Carze”. Ale to juz bylo wczesniej. Nowa “moda od GW” –nienawisc do zolnierzy Armii Czerwonej.
Popularyzuje sie mysl ze faszyscy byli lepsze, ze zolenierze RKKA to byli brodate dzikusy z karabinem na sznurku ktorzy marzyli tylko o jednym – o zamordowaniu jak najwiecej POlakow. Na szczescie znalazlem pare soob na tym dorum ktorzy mieli odmienne zdanie (za co zostali nienawidzone przez cale forum) [Sasza priwet bratiszka – dawno nie widelis! :)]

Co moge na to powiedziec? Ciesze sie ze rodacy ROsjanie, jak I Ukraincy, Gruzunu, Kazachowie, Kirgizi, Tadzyki oraz inni nie wiedza z jakim entuzjazmem, zapalem i pogarda POlacy opluwaja I mieszaja z blotem ich ojcow i dizadkow, ktorzy walczyli w RKKA i oddawali swe zycie w walce z hitleryzmem.
Ale moze jeszcze nie koniec? Moze Kwasniewski jednak “przelknie wielka uraze”, “znizy sie do poziomu wrednej azjatyckiej Rosji” I przyjedzie na uroczystosci? Moze powie to czego od niego wymaga wiekszosc POlakow? POiwe w twarz jeszcze zyjacym weteranom RKKA z roznych panstw bylego ZSRR ze uwaza ich za mordercow I bandytow, ze niepotrzebnie ich bracia po broni oddali setki tysicecy swoje zycie a oni prolewali krew na POlskiej ziemi? POwie rowniez ze czeka od nich przeprosin za “okupacje”?
Moze w tedy z oczy wiekszosci ROsja spadnie naiwna klapka (ktora pozostala u nich jeszcze z casow ZSRR) ze POlacy sa naszymi przyjacielami. Oni naiwne jeszcze pamietaja polskie filmy, seriale, piesni… Oni oczekuja nienawisc od mieszkancow Litwy, Lotwy I Estonii, bo ci walczyli w wiekszosci po stronie Hitlera I zabijali setki tysiecy Zydow, Rosjan, Ukraincow, Bialorusinow. Ale od POlakow tego nie oczekiwali. Niech wreszcze dowiedza sie prawdy (ktora Polacy im wreszcze powiedza).
Najsmutniesze w tym wszystkim jest to ze “pomnik” to tylko powod dla kolejnej ataki na ROsje. GW ma codzienna dawke tendencyjnych I subjektywnych wiadomosci z Rosji. Ale tego malo – szukaja antypolski podtekst we wszystkim.
NA pomniku brak poslkiego zolnierza? Czym nie powod do urazy o ataku na Rosje. A pomyslec dlaczego tak jest juz nie sposob? Bierzymy “zaserwowana” opinie GW – TO ATAK NA POLSKE I juz!! IGNOROWAC UROCZYSTOSC! I tak dalej wg. scenariuszu.
Polaka nie ma postamenczie dlatego ze to nie jest pomnik z figurami _wszystkich_ zolnierzy walczacych w WW2 z Hitelrem. Bo wowczas by na postamecnie stalo co najmniej 30 zolnierzy. A przeciez nie o to chodzilo. Na postamencie beda zolnierzy 5 glownych mocarstw walczacyh w WW2. Chyba nikt nie zaprzeczy ze POlska do nich nie nalezala???
Ale gdyby nawet POlak na postamencie byl, to jestem na 100% pewny, ze GW zaraz by upatrzyla by w tym antypolski akcent:
1) Dlaczego POlski zolnierz jest umundurowany jak czerwonoarmista I trzyma w reku PPSz? To napewno uraza ze strony “imperialistycznej ROsji” !!! Ignorowac Rosje!
2) Albo, dlaczego POlak stoi pbok Francuza a nie po srodku miedzy Amerykaninem a Anglikiem?!? To napewno uraza ze strony “mordercy Putina” !! Ignorowac Rosje!
3) Albo, wogole dlaczego o POlak stoi na postamencie razem z Swoeickim zolnierzem !? Tym samym cyniczne Rosjanie chca legitymizowac powojenny podzial Europy!!! Ignorowac Rosje!!

Zalosne to wszystko…

Misza

P.S. 4 lata temu zaczynalem swoj pierwszy post na forum GW “Swiat” slowami
“W imieniu wszystkich Rosjan, chialbym przeprosic za wszystkie krzywdy ktore nasz narod wyrzadzil narodu POlski”. Naiwnie myslalem ze czas cos zmieni. Tym razem mimo ze za 4 lata wielokrotnie liderzy naszych obu panstw byli z wizytami w obu panstwach, musze ze smutkiem stwierdzic ze ilosc nienawisci do Rosji w POlsce tylko zwieksza sie. Kazde najmniejsze nawet potkiencie czy nieudacza ROsji znajduje swoja negatywna reakcje ze strony POlski. Moge sie tylko domyslac sie dlaczego tak jest.
Dlatego zabieram swoje slowa, bo teraz uwazam ze nikt nie dawal mi moralnego prawa przepraszac za swoj caly narod przed narodem ktory jego otwarcie nienawidzi i uwaza za gorszy od faszystowskiego…

P.S.S.
Dziekuje sierdecznie Saszy i innym POlakom na tym forum, ktorzy nie stracili rozum mimo rusofobskiego zombirowania GW i innych “rodkow masowego razenia”! Trzymajcie sie mocno rebjata!
Obserwuj wątek
    • marcus_crassus misza - to ty??? ;))))) 17.02.05, 14:14
      no prosze - taki pokojowy ton...a gdzie twoje dawne posty???jak liczysz ze gruzje zbombarduja niezidentyfikowane samoloty???jak odmawiasz sasiadom Rosji prawa do uniezaleznienia sie od niej??????

opowiedz cos o tym co pisales o rewolucji w gruzji,na ukrainie...o swoich slynnych pindosach ;)))))

rzadko mozna zobaczyc rownie puste przeprosiny.dlaczego miales na forum militaria przezwisko "misza - hitlerek"

slowa slowa slowa.swoje przeprosiny sobie misza wsadz.
      • sarmatian Poces 16 w Moskwie ,wypowiedz sie Misza 23.02.05, 18:00
        na ten temat .
    • j-k misza, nie truj... 17.02.05, 14:18
      Nic do Was nie mamy. Ale Rosyjskiego imperializmu nie kochamy.
      Co robicie w Gruzji, czy Moldawii?

Hitler proponowal nam w 1939-tym, bysmy poszli z nim razem na Rosje.
      Polacy mu odmowili, gdyz nasza godnosc nam nie pozwalala na to i Polska
      nienawisci do Rosji nie zywila.

podobnie jest i dzisiaj.
      • che.guevara Jasne, bo gryzie się on z Amerykańskim. 17.02.05, 14:23
        j-k napisał:

> Ale Rosyjskiego imperializmu nie kochamy.

• dragger Nie. Bo w przeciwienstwie do Amerykanskiego 18.02.05, 01:56
          pozostawil nam zalobe po setkach tysiecy zamordowanych przez stalina Polakow
      • misza_kazak Re: misza, nie truj... 17.02.05, 14:32
        j-k napisał:

> Nic do Was nie mamy. Ale Rosyjskiego imperializmu nie kochamy.
        > Co robicie w Gruzji, czy Moldawii?

Tam stoja nasz epokojowe wojska pod mandata ONZ. Nie wiedziales?
        Gdyby nie nasze wojska to w Gruzji i naddniestrzu by nadal zabilali by sie nawzajem...
        A co robi POlski zolnierz w Iraku?

> Hitler proponowal nam w 1939-tym, bysmy poszli z nim razem na Rosje.

Stara bajka.

> Polacy mu odmowili, gdyz nasza godnosc nam nie pozwalala na to i Polska
        > nienawisci do Rosji nie zywila.

Bzdury i to ogromne. Ni eposzliscie na ZSRR bo zwycxzajnie balisci sie. Bo napadac na ogromny ZSRR z tysiecami czolgow to nie bohaterski najazd z Hitlerem na CZechy... I nie mow mi tu tylko o "ghodnoscI'... To niesmaczne...

> podobnie jest i dzisiaj.

Jeszczejak podobnie. teraz napadacie na bezbronny Irak razem z silnym USA bo chcecie na tym zarobic...
        • j-k Re: misza, nie truj... 17.02.05, 14:39
          1. Misza, marzyciel jestes..
          Polska nie poszla z Niemcami na Rosje, bo tego nie chciala...
          Ale los mielibysmy lepszy...
          Wegrzy zostali satelitami Niemiec i krzywda im sie jakas stala? Albo ma o to
          kto do nich pretensje?

2. Gdyby Polska i Niemcy ruszyly razem w 1939 na Rosje z granic na Zbruczu
          i Baranowiczach, to spokojnie doszlibysmy razem do Wolgi...

3. Misje pokojowe w Gruzji i Moldawii macie?

Gruzini i Moldawianie bardzo was za te misje kochaja...

a) wezcie sobie to Zadniestrze,a reszte Moldawii oddajcie Rumunii,
          gdyz ja w roku 1940-tym Rumunom UKRADLISCIE.

b) ja jestem na tym forum jednym z nielicznych, ktory Was popiera co do
          Czeczenii - bo to czesc federacji Rosyjskiej...

ale z Gruzji Abchazji sie wynoscie, bo to nie Rosja, tylko Gruzja...
          i tylko mi nie tlumacz ,ze Abchazowie chca abyscie tam byli.

to nie ma znaczenia.
          • sasza04 j-k ku uwadze 18.02.05, 00:43
            Nien wiem czy Wegrom tak dobrze ten sojusz z Hitlerem wyszedl. Jedna te kilka
            dywizji na wschodzie stracili, swoich Zydow i tak nie uratowali, ba czynnie
            pomagali w ich likwidacji co im chluby nie przynosi, rewizji Triannon i tak sie
            nie doczekali.Polska nie dlatego nie przyjela propozycji Hitlera wspolnej
            wyprawy na ZSRR, ze tak uwazala jest honorowo, ale dlatego, ze warunkiem bylo
            oddanie korytarza pomorskiego i Gdanska - warunek nie do przyjecia przez opinie
            publiczna. Nie zmienia to fakt, ze w przeciwienstwie do Stalina nigdy wspolpraca
            z Hitlerem sie nie zbrukalismy i juz chocby z tego powodu Kwasniewski do Moskwy
            musi jechac. To byloby grubym nieporozumieniem i glupota gdyby zabraklo tam
            jedynego panstwa, ktore walczyli z Niemcami od pierwszego do ostatniego dnia
            wojny. I o tym mozna w Rosji powiedziec. Tak samo jak o tym ze procentowo Polska
            poniosla najwieksze straty ludniosciowe w tej wojnie.
            Hm, nie wiem czy Moldawia w ogole chce zjednoczenia z Rumunia. Byly przeciez
            takie plany i nic z nich nie wyniklo.
            A co do Abchazji to ponad 90% jej mieszkancow ma obywatelstwo Federacji
            Rosyjskiej, przy czym nikt ich do jego przyjecia nie zmuszal. Trudno by teraz
            Moskwa uwazala, ze przez te ponad 10 lat samodzielnej Abchazji nic sie tam nie
            zmienilo.
            • j-k bajki 19.02.05, 23:05
              1. Polska na Rosje z Niemcami w . r. 1939 nie poszla ,
              bo my Polacy, nie jestesmy wrogami Rosjan...
              - czego Rosjanie do tej pory nie rozumieja.

2. Oczywiscie, ze Moldawia jest czescia Rumunii i wiekszosc ludzi chce
              zjednoczenia z Rumunia. Tylko dalsza obecnosc rosyjskich OKUPANTOW
              w tym przeszkadza.

3. Niejednokrotnie tu podkreslalem, ze bronie praw Rosji do Czeczenii...
              - to czesc federacji rosyjskiej.
              Ale Abhazja jest czescia Gruzji - historycznie i prawnie.
              Rosjanie sa tam okupantami, podobnie jak w Moldawii.
              • pandada Re: bajki 27.02.05, 23:20
                Z Rumunią się jednoczyć? Co dwie nędze to nie jedna. Rumunia to strasznie zapóźnione cywilizacyjnie państwo (infrastruktura, elektryfikacja). Nie wiem jakby im to zjednoczenie poszło.
                W 41 to Rumunia zaatakowała ZSRR w nadziei zdobyczy terytorialnych. A że poniosła uszczerbej uznaję za sprawiedliwe - tym bardziej, że Rumuni zawalili pod Stalingradem.
                Mołdawia jednak może powinna zostać podzielona pomiędzy Rosję i Rumunię, ale byłaby ciężarem dla obu tych państw i nikt ich nie chce.
                A co do historycznej przynależności Abhazji. Polska należała do Rosji i Niemiec, Gruzja należała do Rosji, Holandia do Hiszpanii itd., ale to się zmieniło.
                Nie mówcie już o "okupantach" w takich kontekstach, bo okupacja hitlerowska zacznie się jawić jako stacjonowanie rozjemczych sił Wehrmachtu.
        • forresty Re: misza, nie truj... 17.02.05, 15:08
          Misza, odpowiem ci tak. Za ścianą pokoju w którym teraz siedzę leży moja babka.
          Wołynianka. W 39, sovieci wleźli i zabrali ją, jej siostrę z rodzicami,
          zapakowali do bydlęcego wagonu i wywieźli gdzieś pod Workutę. I zauważ że
          napisałem Sovieci a nie Rosjanie. W Polsce nie mieszkają sami mądrzy ludzie ani
          tym bardziej intelektualiści których po połowie wybili Sovieci z hitlerowcami. I
          dlaczego napisałem Sovieci. Otóż dlatego że Sovieci to było państwo w państwach.
          To była grupa ludzi - bandytów których celem było zlikwidowanie każdego kto
          politycznie stał w opozyvji oraz zbudowanie imperium totalitarnego. Dlatego
          Sovietów nie utorzsamiam z Rosjanami. Bo sovietami byli i niektórzy ukraińcy i
          niektórzy polacy i niektórzy rosjanie. Moja babka o której wspominam nie ma
          pretensji do rosjan, mówi że z nimi żyło się całkiem dobrze, ale jak słyszy
          soviet to dostaje białej gorączki. Ja nie chcę pisać jak to Polaków traktowano w
          39 i co się stało w katyniu bo każdy o tym dobrze wie.
          Tylko chcę zauważyć że Rosjanie sami są sobie winni. Od jakiegoś czasu usilnie
          budują swój wizerunek jako spadkobiercy sovieckiego imperium. Putin zachowuje
          sie jak ! sekretarz. Pytam się po co? Po to aby jątrzyć i dzielić Europę? Ja
          akceptuję Rosję z całym jej bagażem historycznych doświadczeń, ale nie mogę
          zgodzić się na to aby ktos kazał mi być wdziecznym za Sybir, Jałtę (choć po
          prawdzie innego rozwiązania niż jałta w owym czasie nie mogło być - mogło być
          jeszcze gorsze) i za to co w czasie wojny i po wojnie na ziemiach polskich
          wyrabiała Armia Czerwona. Nie wiesz co się działo? Jak chcesz to ci podam linki
          o tym jak krasnoarmiejcy rozbroili oddział LWP i w Brzegu kazali im
          przedefilować przed Niemcami. Tak traktuje się sojuszników?Jak w Szczecinie
          strach było przejść przez park Żeromskiego bo każdy spacer kończył sięrabunkiem
          lub gwałtem. Jak w Stargardzie Szczecińskim gdzie na dworcu wybybuchła regularna
          bitwa polsko - soviecka kiedy tabor AC wjechał na stację i zaczał rabować
          polskich przesiedleńców. Takich wypadków było aż nadto aby zwalać to na winę
          jakichś maruderów czy dezerterów. Więc spójrz łaskawie na fakt że historia
          zdobycia Polski nie wyglądała tak jak opisuja to radzieckie podręczniki.
          W Rosji utarło się mówić "wyzwolenie Polski". Jakie to wyzwolenie jak w 39 ZSRR
          Polskę podzieliło z niemcami . Od kogo na s wyzwalaliście? Od samych siebie?
          Linia Curzona, dzisiejsza granica Polski niewiele rózni się od tej jaką
          wyznaczył stalin w 39.
          A na koniec to muszę się z tobą zgodzić ze Polacy nie są fair w stosunku do
          Rosjan. To co się dzieje na forum jest skandaliczne, ale takie same wpisy
          czytałem o Niemcach gdzy Steinbach zabrała się do majstrowania historią. A
          władze Rosji skutecznie w tym Polakom pomagają. Jak można napisac że Polacy
          winni być wdzięczni za Jałte?! Wdzieczni chyba za to że nie zostali kolejną
          republiką rad? taka to była wspaniałomyślność Stalina? Sorry, ale jak to czytam
          to mnie krew zalewa. Albo to o powstaniu z sierpnia. No to był chyba jakiś
          żart. Radziecko - polski sojusz który wyzwolił warszawę. Przecież Berling
          stracił dowództwo Armii za to ze chciał pomóc okupowanej Warszawie.
          Ten radziecko - polski sojusz był sojuszem, ale na warunkach dyktowanych przez
          Stalina. No i nie badźmy naiwni - Stalinowi zależało po prostu na wysunięciu
          imperium jak najdalej na zachód. Utworzył marionetkowe rządy które nic nie miały
          wspólnego z legalnie wybraną władzą. Co do pomnika to cieszę się że tam Polaka
          nie ma. Stać na takim pomniku obok Francuza to dla Polaka byłaby hańba.
        • qwasyx napadac na ogromny ZSRR z tysiecami czolgow 18.02.05, 10:14
          Szanowny Panie Misza Kazak,

czy Pan troche nie przesadza? No nie duzo, ale tak troche!

Pzdr
        • goldbaum Nie mam nic przeciw "ruskim" ale jak to czytam... 18.02.05, 12:08
          to powstrzymac sie nie moge...

misza_kazak napisał:

> Bzdury i to ogromne. Ni eposzliscie na ZSRR bo zwycxzajnie balisci sie. Bo
          > napa dac na ogromny ZSRR z tysiecami czolgow to nie bohaterski najazd z
          > Hitlerem na CZechy...

Coz to za idiotyczne argumenty "Baliscie sie"?..
          A w 1920 roku w pojedynke z "wojskiem" postawionym z niczego w 2 lata na Rosje
          isc to sie nie balismy? A duzo silniejszych Niemiec "balismy sie" czy nie?
          Po co pierniczysz takie bzdury i denerwujesz ludzi, ktorzy nic przeciw wam nie
          maja?

Wiadomo z jak wielkim trudem udalo sie odeprzec Rosjanom Niemcow. Co byloby,
          gdyby Hitler nie wykrwawil sie i nie rozproszyl swoich sil na Zachodzie? gdyby
          nie musial stacjonowac setek tysiecy zolnierzy w Polsce (gdzie musialo
          stacjonowac wiecej Niemcow niz liczyla cala polska armia w 39 roku) Francji,
          Grecji, Wloszech, Holandii, Afryce, Norwegii i wielu innych miejscach?
          Co byloby, gdyby przy tym wszystkim ZSRR nie dostalo wsparcia logistycznego ze
          strony USA? Bo dlaczego mialoby dostac, gdyby Hitler nie uderzyl na Zachod?

Tylko taki wyznawca Stalina jak ty moze byc przekonany, ze i wtedy armia
          czerwona poradzilaby sobie bez niczyjej pomocy z najnowoczesniejsza i
          najmocniejsza armia swiata i cala reszta swiata...

• krystian71 Re: Nie mam nic przeciw "ruskim" ale jak to czyta 18.02.05, 17:47
            i tak to jest goldi , ze glupiemu nie powiedzieli, ze gdybu nie bylo jak bylo ,
            Hitle zaatakowalby ich z granicy ryskiej i znalazl by sie w 41 o 400 km
            dalej , czyli 400 k, za Moskwa.
            A jak im ktos nie powie to dla nich nie istnieje
          • borrka1 Re: Nie mam nic przeciw "ruskim" ale jak to czyta 19.02.05, 18:27
            goldbaum napisał:

(....)

CO BY BYLO GDYBY BABKA MIALA WASY?
            ty gold nie gdybaj,licza sie fakty!
            • goldbaum Re: Nie mam nic przeciw "ruskim" ale jak to czyta 21.02.05, 10:21
              borrka1 napisał:

> ty gold nie gdybaj,licza sie fakty!

To "gdybanie" to oczywiste wnioski, ktorych nie jestes w stanie podwazyc.

• pandada Re: Nie mam nic przeciw "ruskim" ale jak to czyta 27.02.05, 23:35
            Wykrwawianie Niemców na Zachodzie? Wielkie bitwy we Francji, Danii, Holandii? Wielu obywateli podbitych krajów została wcielona do Wermachtu, a Niemcy zajmując te kraje bardziej rajdowali niż walczyli.
            Spójrz na chronologię II WŚ. i zauważ kiedy alianci utworzyli front zachodni i jaka była wtedy sytuacja Niemiec. Zauważ, że nawet wtedy front zachodni zajmował 2 razy mniej sił niemieckich niż wschodni. Porównaj zadane straty (wojskowe nie cywilne) przez państwa koalicji Niemcom. Zauważ też, co było główną przyczyną zwycięstwa ZSRR nad Niemcami: przewaga technologiczna i mniej błędów taktycznych.
            Polska może nie bała się atakować ZSRR w 39, ale musiała zapłacić za to z własnych ziem Niemcom. Niemcy w 39 byli dużo słabsi niż w 41 i nie przygotowani do inwazji na ZSRR. Inwazja była potem przygotowywana przez rok.
      • kyle_broflovski Re: misza, nie truj... 17.02.05, 15:04
        j-k napisał:

> Nic do Was nie mamy. Ale Rosyjskiego imperializmu nie kochamy.
        > Co robicie w Gruzji, czy Moldawii?
        >
        to samo co inni robia w innych czesciach swiata. wiara w to ze jest dobrze jak
        jedni robia a zle jak inni jest wiara w swej naturze religina

• j-k Re: misza, nie truj... 17.02.05, 15:09
          musisz siegac do metafizyki?
          nie wydaje mi sie to konieczne.

Ja uwazam ,ze moje interesy - to sa dobre interesy
          a Twoje interesy mnie nie zajmuja, dopoki mnie nie dotycza...
          a gdy mnie dotycza - to jezeli mi pomagaja - sa dobre,
          a gdy mi szkodza - sa zle.

nie prosciej tak?
          • kyle_broflovski metafizyka jest zbedna na dwukierunkowej drodze 17.02.05, 15:19
            potrzebna tylko do ustalenia kierunku na drodze jednokierunkowej
            • j-k ideologicznie zgoda - politycznie, nie 17.02.05, 15:31
              gdyz ja dalej twierdze, ze jedziemy droga dwukierunkowa.

Mimo istnienia Pax Americana i dominacji USA, Swiat OBIEKTYWNIE jest
              wielokulturowy i tego zadna sila nie usunie.
              Chodzi zatem o o walke interesow, a o wyniku tej walki zawsze decyduje stosunek
              sil, a w niewielkim stoniu ideologia, czy mitologia.
              • kyle_broflovski Re: ideologicznie zgoda - politycznie, nie 17.02.05, 15:52
                swiat nieprzerwanie zmierza przy pomocy ideologii i mitologii i propagandy do
                budowy jedynie slusznej subkultury hamburgera i kechupu, subkultury nie tyle
                amerykanskiej co w ameryce przetestowanej.

kierunek wedlug mnie i nie tylko jest jednokierukowy . celem jest
                globalno-wioskowy raj na ziemi z naukowa dyktatura ktora kazdy wiesniak bedzie
                kochal calum sercem, co do wielokulturowosci przetrwa ona w restauracjach
                • forresty Re: ideologicznie zgoda - politycznie, nie 17.02.05, 15:58
                  Nie wiem czy to na poważnie o tych hamburgerach czy to tak samo z siebie głupio
                  wyszło? O czym ty pizesz? Świat ma już dosć durnych ideologii. Jedyne do czego
                  zmierza ludzkosć w każdym chyba kraju jest swięty spokój, dostatek i
                  bezpieczeństwo. Głowe dam ze do tego zmierza 99% świata. Niektórym się to nie
                  udaje i stąd biorą sie konflikty. Jesli keczupi i hamburger są dla niektórych
                  emenacja zniewolenia to niech już będzie takie niż to które było. Keczup też
                  zresztą jest czerwony.
                  I proszę, skończmy z tymi ideologiami. Ten rozdział zdaje sie ludzkość dokładnie
                  już przerobiła.
                  • kyle_broflovski Re: ideologicznie zgoda - politycznie, nie 17.02.05, 16:14

alez bez ideologii i mowienia ze jest dobrze a bedzie jeszcze lepiej nikt nie
                    chodzilby do roboty , hamburger z kechupem jest tylko synonimem G... ktorym
                    ludzi sie karmi i wyglada na to ze jest to skutechne, tyja szybko od tej diety
                    czyli wygladaja zdrowo.

wiara w nadchodzacy dostatek przypomina mi troche wiare dostanie cos za darmo (z
                    doswiadczenia zyciowego wychodzi mi ze za darmo dostaje sie tylko po ryju.
                    przyszlosc przygotowuje nam pare niespodzianek. jak wrogow ziemskich zabraknie
                    przyjdzie czas na konlikt z UFO bo bez strachu trudno sterowac ludzmi
                  • kyle_broflovski scenariusz na lepsze jutro 17.02.05, 16:35
                    sfy.iv.ru/sfy.html?script=brazil
                • j-k Re: ideologicznie zgoda - politycznie, nie 17.02.05, 16:01
                  rozumiem, ze uwazasz mnie za zyciowego optymiste, skoro ja sadze,
                  ze dominacja USA i Pax Americana, to historycznie biorac,
                  tylko kolejna formacja przejsciowa, ktora za 30-50 lat padnie
                  i Swiat roztopi sie w wielokuturowosci

zachodnio-islamsko-indyjsko-chinskiej?
                  • kyle_broflovski Re: ideologicznie zgoda - politycznie, nie 17.02.05, 16:17
                    wszystko zalezy od szybkosci rozprzestrzeniania sie Aidsa i innych chorob i
                    innych katastrof

Azja z Afryka podobno przoduje, jak to mowia jak nie kijem to palka
                  • kyle_broflovski a propos optymizmu 17.02.05, 16:28
                    ja jestem z natury optymistycznym pesymista

cokolwiek zlego sie wydarzy milczaca wiekszosc wiekszoc tego i tak nie zauwazy a
                    ci co zauwaza przyjmo to z godnoscia coz maja zrobic jak nie ma innego wyjscia :-(
                • ghotir Re: ideologicznie zgoda - politycznie, nie 19.02.05, 11:36
                  tak to wyglada teraz: 'kierunek [...] jest jednokierukowy . celem jest
                  globalno-wioskowy raj na ziemi z naukowa dyktatura ktora kazdy wiesniak bedzie
                  kochal calum sercem, co do wielokulturowosci przetrwa ona w restauracjach'.
                  -------------
                  jednak, wez pod uwage sile 'sub-altern' (spivak ale takze said) a teraz
                  alterglobalizm (szczegolnie n. klein). dla mnie, droga wyglada na
                  jednokierunkowa (wezmy pod uwage roznice srodkow do dyspozycji), ale to nie
                  oznacza, ze drugi kierunek ruchu nie istnieje; albo ze nie stanie sie wiodacym.
                  mnie sie wydaje, ze to zalezy od nas...
          • naf-naf Re: misza, nie truj... 18.02.05, 00:29
            JK, nie udawaj durnia, w Gruzji sa wielusetletnie rosyjskie inwestycje. Nie chodzi obecnemu rzadawi Gruzji wcale o niezaleznosc, tylko o protektorat USA. Wobec otwartej wrogosci twego zwierzchnika do Rosji, ona temu w sposob naturalny sie sprzeciwia.Moldawia zas /cala/ jest czescia suwerennego terytotrium cesarstwa Rosyjskiego, oswobodzona niegdys od Turkow i w r.1918 najechana i anektowana przez Rumunie. Fakt spokrewnienia ludnosci moldawskiej z rumunska ci tu nie potrafi pomoc, skoro odmawiasz Rosjanom np. na Ukrainie prawa polaczenia sie z Rosja.Wiec nie uprawnia tez Moldawian do podobnego kroku. Faktem jest, ze automatycznie podtrzymuja w Polsce WSZYSTKIE pretensje do Rosji bez wzgledu na ich zasadnosc. Imperializmem nazywasz poprostu suwerenne /w odroznieniu od Polski, rzeczywiscie/ Panstwo Rosyjskie.Wiec Rosjanie ci podobaja sie nagie, bez wlasnego panstwa. Musze przyznac, ze to szczegolny rodzaj milosci.
            • j-k Re: misza, niezlym oszustem jestes.... 19.02.05, 22:57
              ale nie lepszym ode mnie...

1. Gruzini "trzniaja" Wasze tam inwestycje...
              Macie wspolna z nimi religie i gdybyscie odnosili do nich z szacunkiem
              mielibyscie w nich przyjaciol.

2. Moldawia. Mieszkaja tam Rumuni, a nie Rosjanie - prawda?
              (pominawszy Zadniestrze/Pridniestrowie).
              - Oddajcie to Rumunom.

3. Na Ukrainie jest obecnie ca. 10 mln ludzi, ktorzy mowia po rosyjsku.
              Ale 100 lat temu nie bylo ich tam wcale.
              A na Kubaniu (nad Donem, w Rosji) nowilo sie po ukrainsku.

Nie rob z siebie ignoranta, gdyz ze mna na historie nie wygrasz.

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
              • naf-naf Re: misza, niezlym oszustem jestes.... 21.02.05, 12:19
                We wszystkich trzech punktach mylisz sie, chetnie to przedyskutuje pozniej.Teraz- tylko o Ukrainie.Dzisiejsza Ukraina poludniowa-byle "Dzikie Pole" przed przylaczeniem do Rosji nie byla prawie zaludniona. Zasiedlana byla celowo przez sprowadzenie chopow Z CALEJ ROSJI. Jezyk Ukrainski NIGDY nie byl tam panujacy.Ukraina wschodnia jest starym terytorium moskiewskim/spojrz na mapy od konca st15 poczynajac/ Ludnosc Malorosyjska uksztaltowala sie tam glownie z uchodzcow w epoce wojen kozackich. A i tak wola w wiekszosci mowe rosyjska, nawet wbrew polityce ukrainizacji, zapoczatkowanej jeszcze w lata 20-te.Rozmowy o rosyjskiej kolonizacji Ukrainy sa nieudanym zartem. Kierunek byl wrecz odwrotny!
                • j-k Powiedz to Ukraincom 21.02.05, 15:39
                  niezle Cie wysmieja...
                  a ja nie jestem z nimi w zmowie - zapewniam.

A jak dodasz, ze Moldawia/Moldowa, to tez pradawna ziemia rosyjska,
                  a nie rumunska i Rumuni bezprawnie domagaja sie jej zwrotu,
                  to bedziesz niezlym posmiewiskiem tego forum.

Ale , mimo to, zycze szybkiego powrotu do zdrowia...
                  • pandada Re: Powiedz to Ukraincom 27.02.05, 23:45
                    Mołdawianie nie są Rumunami, tak jak Czesi nie są Polakami.
                    Mołdawia była częścią rozmaitych państw, nawet lennem Polski, ale Rumunii posiadłością zbyt długo nie była, bo i Rumunia znajdowała się często pod obcymi rządami.
                    Czy Rumuni i Mołdawianie chcą zjednoczyć swoje biedy? Zapytaj ich.
      • pandada Re: misza, nie truj... 27.02.05, 23:05
        No tak. Cierpieliśmy niemiecką okupację z powodu solidarności z Rosją. Martyrologia, masjanizm, Polska Chrystusem narodów.
        A do Zaolzia jakoś weszliśmy, wykorzystując zabór Hitlera na Czechach - gdzie ta godność?
    • krystian71 Re: kompletny brak wyczucia 17.02.05, 15:08
      1/skad ci Misza przyszlo do glowy , ze to jakas nowa moda przez GW sterowana.
      Te opinie i nastroje , ktore teraz obserwujesz byly ZXAWSZE , tylko nie w
      oficjalnych i gazetowych wystapieniach,
      O tym sie w domu rozmawialo i tak dzieci byly wychowywane, zeby nie zapomnialy
      Katynia i noza w plecach , gdy Polske zaatakowali hitlerowcy.
      Wiec nie truj dupy , ze Armia Czerwona ja wyzwolila.WY tego slowa nie znacie.
      ZAJELA, podbila aby zniewolic.
      2/coz sie dziwisz,ze wspominamy was gorzej od faszystow nienieckich-oni
      przewalili sie przez Polska przez 5 lat , WASZE wojska siedzialy tu lat 50 i od
      czasu do czasu w pazdzierniku , grudniu grozily ruchami na Warszawe.
      3/z tym pomnikiem masz racje.Dobrze jest jak jest , i ze polski zdradzony
      zolniez , wymordowany strzalem w tyl glowy , podstepnie z Polski uprowadzony na
      Dzikie Stepy syberyjskie nie stoi tam na cokole w takim szemranym towarzystwie
      • sasza04 Krystianie - komletny brak logiki 18.02.05, 00:51
        Pomysl tylko, ze gdyby to Niemcy siedzialy w Polsce 45 lat to pewnie nie tylko
        nie siedzialbys przed kompem, a najprawdopodobniej nie siedzialbys nigdzie, gdyz
        w ogole by cie nie bylo. Niemcom wystarczylo 5 lat by wymordowac 6 milionow
        Polakow. W takim tempie to ok. 1966 r - a wiec na wspaniala rocznice milenium
        chrztu Polski - nie byloby komu swietowac, gdyz Polakow spotkalby los Wieletow
        tudziez Mohikaninow. Rosjanie jak mowisz siedzialy w Polsce 50 lat, ale Polakow
        bynajmniej nie ubywalo wrecz przybywalo, i dopiero teraz ponownie zaczyna
        ubywac. Juz bez pomocy Niemcow, czy tym bardziej Rosjan. Spojrz wiec z takiej
        perspektywy na wyzwolenie Polski w 1944-45 r.
        • krystian71 Re: A to dobre 18.02.05, 02:23
          nie wiedzialem,ze o TO chodzi Putinowi i Miszce , gdy zarzucaja nam brak
          wdziecznosci.Mogli nas wymordowac , a nie zrobili tego.
          I dlatego caly PRL obsadzilismy pomnikami "wdziecznosci", a teraz tej
          wdziecznosci brakuje im do szczescia.
          -Polska w czasie wojny stracila 6 milionow mieszkancow-czesc wymordowali
          Niemcy ,druga czesc Sowieci.
          -to co nazywasz "wyzwoleniem" bylo tylko poczatkiem nowej okupacji .
          -to bylo juz drugie wyzwolenie,pierwsze przyszlo 17.09.39.Potem sie dwaj
          bandyci poklocili,jeden nie dotrzymal umowy i chcial wiekszy kawal lupu,wiec
          przypadkowo calkiem i niechcaco doszlo do drugiego wyzwolenia,bo gdy sie
          bandyci po Europie ganiali nagle i niespodziewanie ziemie polskie im przed
          nosem wyrosly i nie sposob ich bylo przeskoczyc.
          Nie zawracaj gitary
          na to jestem za stary
          • sasza04 Nie tyllo brak logiki, ale i wiedzy. 18.02.05, 17:43
            Ewidentne symptomy starczego uwiadu starej gitary, zwanej Krystian 71. Ale 71
            lat miec to juz mozna sobie na taka przypadlosc pozwolic.
            Nie podlega dyskusji, ze mozna mowic o okupacji radzieckiej w odniesieniu do
            lat 1939-1941, ale nie do okresu po 1945. Jeden przyklad : chyba
            mowi ci cos nazwa "Sonderaktion Krakau" wiec nie bede pisal na czym to
            polegalo. I dla porownania los profesorow lwowskich, ktorzy pod okupacja
            radziecka pracowali nadal na uczelniach i dopiero wejscie do Lwowa w 1941 roku
            hitlerowcow oznaczalo dla nich smierc. A moze teraz napiszesz Polak,
            czy po 1945 roku polscy profesorowie byli mordowani masowo w celu wyniszczenia
            elity umyslowej Polski, czy w slad za niemieckim okupantem zlikwidowano
            wszytskie polskie wyzsze szkoly, szkolnictwo na poziomie srednim??? Dodam
            jeszcze, iz o ile Polacy w GG mogli pod opieka dr Franka w ogole spotkac
            polskiego nauczyciela w szkole powszechnej czy zawodowej, to o tyle w
            Wielkopolsce oraz na innych terenach wlaczonych bezposrednio do rzeszy W OGOLE
            NIE BYLO POLSKICH SZKOL I TO JUZ NA POZIOMIE SZKOL POWSZECHNYCH O ZAWODOWYCH
            NIE WSPOMINAJAC!!! 31 grudnia 1939 prace stracili wszyscy polscy nauczyciele w
            Kraju Warty. W kwietniu 1941 roku w Poznaniu do szkol niemieckich dla polskich
            dzieci chodzilo 933 dzieci !!!!!!! Tymczasem w miescie zylo około 230 tysiecy
            Polakow. Ale żeby dzieci nie nudzily się to 11 listopada 1941 r zarzadzono w
            Kraju Warty rejestracje do celow zatrudnienia chlopcow urodzonych w latach
            1930-1932 czyli 9-11-letnich!!!
            Kosciol katolicki na terenach wlaczonych do Niemiec byl tepiony bezlitosnie, w
            sposob ktorego nie doswiadczyl nigdy ze strony komunistow ani nawet Niemcow w
            GG. Duchowienstwo z Wielkopolski, a jeszcze bardziej z Pomorza zostalo niemal
            zdziesiatkowane, wymordowano na przykład wszystkich czlonkow kapituly
            peplinskiej, biskupa i biskupa pomocniczego Plocka, ogolem straty duchowienstwa
            w calej Polsce wyniosly podczas okupacji niemieckiej co najmniej 25% - ponad
            2500 ksiezy. Czy mimo pewnych przesladowan po 1945 r cos takiego mialo miejsce
            pod t.zw. "okupacja sowiecka". W Poznaniu juz 4 pazdiernika 1939 zamknieto
            Katedre zamieniajac ja w magazyn, zamknieto seminarium duchowne.
            W Kraju Warty decyzja Greisera nabozenstwa po polsku mozna bylo odprawiac tylko
            w niedziele pomiedzy godzina 9.00 a 11.00. Polacy nie mogli chodzic na msze
            odprawiane przez niemieckich ksiezy po niemiecku. Na powiat moglo przypadac
            tylko 2 ksiezy. W Poznaniu podczas okupacji dzialaly DWA, PODKRESLAM DWA !!!
            POLSKIE KOSCIOLY: Matki Bolesnej na Lazarzu oraz Swietego Wojciecha. Ponad 30
            bylo zamienione na magazyny w tym zabytki swiatowej klasy jak Fara czy
            Katedra. Czy po 1945 r bylo cos takiego do pomyslenia. Czy to nie
            pod "okupacja sowiecka" zbudowano najwiecej w historii Polski kosciolow. Od
            lata 1941 zabroniono organizacji na terenie Kraju Warty pogrzebow katolickich z
            niesionym krzyzem i choragwiami koscielnymi oraz udzialem ministrantow. Czy cos
            takiego spotykalo się pod okupacja niemiecka w GG i po wyzwoleniu Polski przez
            Armie Czerwona.
            4 XI 1939 wprowadzono na terenie Kraju Warty obowiazek pozdrawiania
            umundurowanych Niemcow przez zdejmowanie nakrycia glowy, oraz schodzenia
            Niemcom z chodnikow. Nieprzestrzeganie tego grozilo pobytem w Forcie VII lub
            Zabikowie lub innym KL. Czy taki obowiazek istnial na terenie GG w takim
            powiedzmy miescie jak Krakau, czy cos takiego mialo miejsce podczas "okupacji
            sowieckiej". Czy w GG z fasad domow musialy zniknac wszystkie napisy w jezyku
            polskim. Latem 1943 roku w Kraju Warty miala miejsce akcja konfiskowania
            prywatnych polskich ksiegozbiorow z przeznaczeniem ich na makulature. Polacy z
            Kraju Warty byli scinani gilotyna w wiezieniu na Mlynskiej w Poznanniu oraz
            toporem w berlinskim Moabicie za takie przewinienia jak uderzenie Niemca,
            kradziez kilkudziesieciu marek, zabicie swini itp. Frank wydal zas 31
            pazdziernika 1939 rozporzadzenie „O zwalczaniu aktow gwaltu” przewidujace kare
            smierci za kazde przewinienie przeciwnko okupantowi, także dla osob, który
            chocby nie doniosly o popeplnionym czynie.
            Czy „Sowieccy okupanci” zamierzali prowadzic polityke wynarodowienia po
            wyzwoleniu Polski? A oto co pisal dr z Wawelu w swym dzienniku pod data 30 maja
            1940: „ W GG zostanie przeprowadzona dlugofalowa germanizacja, o wszytskich
            tych sprawach rozmawialem z Fuhrerem. Obaj jestesmy zdania, ze terytorium to
            musi ulec zgermanizowaniu stopniowo. Nie jest w tej chwili istotne, w jakim to
            czasie nastapi czy za 50 czy za 100 lat”. Czy z polityka wynarodowienia
            mielismy do czynienia w Polsce pod 1945 roku w odniesieniu do Polakow?? Z
            terenow wcielonych do rzeszy, glownie z Wielkoplski i Pomorza wygnano do GG
            około 1,5 miliona Polakow, niemal wszyscy profesorowie Uniwersytetu
            Poznanskiego, którzy unikneli smierci znalezli się w GG gdzie zalozyli tajny
            Uniwersytet Ziem Zachodnich. Na opuszczone miejsce sprowadzano Niemcow, którzy
            mieli zgermanizowac te tereny by stopniowo rozszerzac niemiecka Lebesraum.
            Polakom nie bylo wolno kupowac pszennego pieczywa, dzemow, ryb rakow i wielu
            innych towarow. Musieli oddac nie tylko radia, ale i gramofony oraz polskie
            plyty. Nawet kwiaty mogli kupowac tylko w dni powszednie pomiedzy godz 14 a 16.
            Z dniem 1 stycznia 1942 r nalozono na wszystkich Polakow na terenach wlaczonych
            do rzeszy dodatkowy 20% podatek od zasadniczego wynagrodzenia brutto t.zw.
            Polenbgabe
            W Wielkopollsce zostaly zakazane wszystkie instytucje oraz polskie organizacje,
            nawet charytatywne, ktore przez cala okupacje dzialaly w GG. W Kraju Warty
            Polacy musieli posiadac zezwolenie na podroz koleja, zakazano im nawet
            wedkowania. Nie mozna bylo prowadzic przedszkoli dla polskich dzieci. Polakom
            ograniczono nawet mozliwosci korzystania z rowerow do podrozy sluzbowych lub do
            pracy na trasie powyzej 2 km - rozporzadzenie Greisera z 25 lipca 1941. Polacy
            nie mogli korzystac z taksowek oraz tramwajow pomiedzy godzina 7.00 a 8.00 rano.
            Na terenie GG dzialala, powiedzmy ze polska policja - "granatowi". W Kraju
            Warty istniala tylko policja niemiecka. Nie do pomyslenia bylo by ktos chodzil
            w polskim mundurze policyjnym czy kolejarskim. Ba, na terenie Kraju Warty nie
            było nawet polskojezycznych gadzinowek, znanych z GG. 14 maja 1941 Gestapo
            zabronilo nawet kolportowania wychodzacych w Krakau kolaboracyjnych „Gonca
            Krakowskiego” oraz „Ilustrowanego Kuriera Polskiego”. W Poznaniu wychodzil
            niemieckojezyczne „Ostdeutscher Beobachter”. Czy po 1945 rwychodzily np
            „Краковские Известия”? Chyba nie, natomiast podczas
            domniemanej „okupacji sowieckiej” mimo cenzury, wychodzily tysiace polskich
            czasopism w tym na przykład „Tygodnik Powszechny”, kultura osiagnela
            niespotykany rozwoj o czym swiadcza setki nagrod dla naszych tworcow na
            wszelkich miedzynarodowych gremiach.
            23 II 1943 Greiser podpisal rozporzadzenie zakazujace Polakom poslugiwania się
            jezykiem polskim w urzedach, szkolach i przedsiebiorstwach. W praktyce nie było
            dnia w Poznaniu by za mowienie po polsku na ulicy nie zostalo pobitych przez
            Niemcow kilkunastu Polakow, w tym dzieci i kobiet. Były nawet przypadki pobicia
            ze skutkiem smiertelnym w czym wyrozniala się zwlaszcza niemiecka zandarmeria.
            Gdy w lutym 1944 r zaginal pies zastepcy Greisera Augusta Jagera wysiedlono
            natychmias wszystkie polskie rodziny mieszkajace w poblizu jego domu.
            Czy pod mityczna „okupacja sowiecka” Polakom zabroniono uprawiania sportu, czy
            za udzial w nielegalnych rozgrywkach pilkarskich grozil pobyt w obozie
            koncentracyjnym?
            15 marca 1940 roku Himmler w Poznaniu o planach wobec Polakow
            powiedzial: "Wszyscy polscy specjalisci beda wykorzystani w przemysle
            zbrojeniowym. Pozniej wszyscy Polacy znikna z tego swiata. Jest koniecznosc
          • sasza04 Nie tylko brak logiki ale i wiedzy cd. 18.02.05, 17:44

15 marca 1940 roku Himmler w Poznaniu o planach wobec Polakow
            powiedzial: "Wszyscy polscy specjalisci beda wykorzystani w przemysle
            zbrojeniowym. Pozniej wszyscy Polacy znikna z tego swiata. Jest koniecznoscia ,
            ze wielki narod niemiecki uwaza WYNISZCZENIE WSZYSTKICH POLAKOW ZA SWOJE GLOWNE
            ZADANIE". Osoba, ktora miala to wyniszczenie Polakow w Kraju Warty prowadzic
            Arhtur Greiser 14 wrzesnia 1940: "Fuhrer przyslal mnie tutaj nie po to by
            glaskac tych kilku ksiezy katolickich i ewanegelickich, ale dla WYNISZCZENIA
            NARODU POLSKIEGO, BY NAROD NIEMIECKI MOGL ZYC. .Zapewniam was, ze uwazam to za
            cel mojego zycia". To byla polityka prowadzona zreszta juz przez Bismarcka
            wobec Polakow w Wielkopolsce ( Bismarck w 1861 roku” „Bijcie Polakow, by
            zwatpili o zycie. Mam pelna wspolczucie dla ich polozenia, ale nie możemy nic
            innego robic, jak tylko ich wytepic, jezeli chcemy istniec”), ale tym razem
            prowadzono ja w sposob nieporownywalnie bardziej bestialski. Frank
            mowil już 3 pazdziernika 1939 r iż Polska ma być tak eksploatowana az stanie
            się „ruina pod względem gospodarczym, spolecznym, politycznym i kulturalnym”.
            Wg slow i czynow Greisera Polacy mieli stac się slugami Niemcow i istniec tylko
            dopóki będą im potrzebni. A 12 marca 1942 pisal Frank w swym dzienniku: „...
            najprosciej byloby powiedziec sobie: jest tu 16 milionow Polakow co rowna się
            16 milionom strzalow w kark i po problemie. Dlatego trzeba wszystkie
            wylaniajace się w dalszym ciagu polskie elementy kierownicze niszczyc wciąż od
            nowa, bezwglednie i energicznie.” Koppe w Poznaniu 12 listopada 1939 r
            mowil: „Jeśli chodzi o inteligencje, to fakt politycznego lub antyniemieckiego
            nastawienia nie potrzebuje być brany pod uwage.” Czy taka polityke prowadzono
            po 1945 r.
            W Kraju Warty wprowadzono zarzadzenie Greisera by Polacy mogli wchodzic w
            zwiazki malzenskie w wieku: dla kobiet 25 lat, dla mezczyzn 28. Polki w ciazy
            nie byly zwolnione od ciezkiej fizycznej pracy, przyslugiwal im o wiele krotszy
            okres urlopu wychowawczego, nie dostawaly zasilku pologowego oraz porodowego
            mimo, ze z ich zarobkow odciagano srodki na swiadczenia socjalne, dzieci
            polskie nie dostawaly tego co niemieckie. dzieci polskie nie podlegaly tak jak
            niemieckie obowiazkowi szczepien przeciw szkarlatynie oraz dyfterytowi.
            Popatrzmy jak sie przedstawial przyrost naturalny wsrod Polakow i Niemcow w
            Poznaniu: w 1940 odpowiednio 2,2%o i 7,6%o, w 1942 odpowiednio 2,1%o i 15,6%o,
            1943 1,1%o i 15,7%o, w 1944 przyrost wśród Polakow 0,8%o a wśród Niemcow 16%o.
            Polacy w ostatnim roku okupacji zawarli w Poznaniu 650 malzenstw, podczas gdy
            trzykrotnie mniej licznie Niemcy 750. Widac wiec, az nadto wyraznie, ze
            szalencza polityka Niemcow majaca na celu fizyczne wyniszczenia narodu
            polskiego na terenach wlaczonych do rzeszy dawala oczekiwane rezultaty. Niemcy
            dazyli do uczynienia z Polakow sily roboczej, poslusznej i
            glupiej. Pan na Wawelu dr Frank kiedys porownal Polakow do krowy, która daje
            mleko lub mieso i na razie do zakonczenia wojny wazniejsze jest mleko. Ale po
            zwyciestwie krowa pojdzie pod noz. Reszta Polakow zas miala zostac wysiedlona
            gdzies pod Ural. Może cie nieco ostudzi cytat z H. Himmlera z jego mowy
            wygloszonej 27 pazdziernika 1940 w Krakowie z okazji polozenia kamienia
            wegielnego pod wielkie koszary policji niemieckiej: „Tak wiec panu
            gubernatorowi generalnemu winnismy szczegolna wdziecznosc, za to, ze w pierwsza
            rocznice utworzenia GG ofiarowal nam ten plac w Krakowie pod budowe koszar
            przeznaczonych dla pulku policji. Zanim wiec wbije lopate W TE NIEMIECKA
            ZIEMIE NAD BRZEGIEM WISLY dajac poczatek tej budowie, pozwalam sobie
            jednoczesnie wyrazic 2 zyczenia, pierwsze aby ten piekny i okazaly gmach był
            widocznym symbolem Niemiec i ich kultury...”.
            Dziennie podczas niemieckiej okupacji ginelo 2800 Polakow, ogółem podczas jej
            trwania około 6 000 000. Gdyby nie Armia Radziecka, która powstrzymala ten mord
            to około 1970 roku nasz narod przestalby istniec - nie uwzgledniam przyrostu
            naturalnego, ale ten jak pokazalem na przykladzie Poznania był bardzo niski i
            ciagle spadal. Tymczasem pod „okupacja sowiecka” Polacy dobili niemal do 40
            milionow !!!!
            Dzieki zwyciestwom Armii Radzieckiej Polacy unikneli losu Zydow, gdyz nie
            trzeba być specjalnie przenikliwy by domyslic się kogo dotyczylby drugi
            Endlosung.

Do przemyslenia stara gitaro
            • lortea Re: Nie tylko brak logiki ale i wiedzy cd. 18.02.05, 17:47
              a krócej nie mogleś napisać? żalośni są etatowi kacapi w tych dniach, piszcie
              sobie ile chcecie a nie udowodnicie że 2+2=4. DLA POLSKI OKUPACJA NIEMIECKA I
              ROSYJSKA MIALA TE SAME SKUTKI.
              • i-love-2-ski Re: Nie tylko brak logiki ale i wiedzy cd. 18.02.05, 17:54
                lortea napisał:

> a krócej nie mogleś napisać? żalośni są etatowi kacapi w tych dniach, piszcie
                > sobie ile chcecie a nie udowodnicie że 2+2=4. DLA POLSKI OKUPACJA NIEMIECKA I
                > ROSYJSKA MIALA TE SAME SKUTKI.

z tym sie nie zgodze. w czasach komunizmu uczono nas,ze niemcy to byl nasz
                wrog,ktory nas napadl, a rosjanin byl naszym wybawicielem. o czasach
                wojny,zsylkach,powstaniu warszawskim i wojskach rosyjskich nad wisla,o katyniu i
                innych zbrodniach, mowy nie bylo. Ak to oczywiscie tez byli bandyci a AL to
                wyzwolicieli. gimmie a break ludzie,o czym my tu mowimy. to wlasnie takie a nie
                inne wypaczenia historii powoduja uraz i podniecanie nastrojow anty. jak cos
                bylo zle to powiedziec i powiedziec, co sie teraz robi dobrze. ale chyba jak sie
                patrzy na polityke putina to nadal mamy watpliwosci,chyba ,ze ktos ten styl z
                KGB kocha.
              • sasza04 Jestes idiota - krotko i tresciwie! 19.02.05, 13:40
            • krystian71 Re: Nie tylko brak logiki ale i wiedzy cd. 18.02.05, 18:02
              kolega z dolu ma racje a mi szkoda czasu na czytanie, przed czym nas ruska
              swolocz uratowala.
              Bo
              czy nie przychodzi ci kacpie do glowy , ze gdybyscie nie dali d... z
              Hitlerem,ktory was i tak zrobil w hu.. i to zaledwie po 2 - ch latach nikt i
              nikogo nie potrzebowalby wybawiac od zguby.
              Wasz blamaz wiekszy,wieksze wasze zniszczenia i upust krwi,dali wam w d...
              tak ,ze po 50 -ciu latach nikt was palcem nie musial dotknac,byscie zwiedli jak
              sciete lelije ? A niby jaka jest inna przyczyna tak nieslychanego i naglego
              upadku w proch kraju ,ktory sie mienil jakas tam potega swiatowa.
              Bez wojny , bez katastrofy,bez vis major...To ci dopiero tajemnica ,he,he,he,
              • sasza04 Durniu kanciasty 19.02.05, 13:48
                To ze uzywam kliczki Sasza nie znaczy jeszcze, ze jestem Rosjaninem. Zadaj sobie
                pytanie kiepie skad tak doskonale znalbym sytuacje w Wielkopolsce pod niemiecka
                okupacja. Oczywiscie nie dziwi mnie, ze nie jestes w stanie wydusic ze swej
                bezdennie pustej czachy nic ponad sterte wulgaryzmow wiec odplacam ci tym samym
                faszsystowski psie i kocze jakoakowliek dyskusje z takim troglodyta, ktory nie
                zauwaza roznicy miedzy okupacja niemeicka, a radziecka dominacja.
                Ao Rosji sie nie marwt. Miala juz kilka okresow smuty i po kazdej z nich
                powstawala jeszcze silniejsza. No, ale by o tym wiedziec tez trzeba miec nieco
                pod czerepem, a tym masz tam dziure wieksza od oslawionej dziury Bauca. Totalna
                depresja i morze martwe
                • krystian71 Re: Durniu kanciasty 19.02.05, 14:09
                  sa to argumenty z gatunku tych nie do odparcie , he,he,he zwlaszcze jak komus
                  onnych brakuje.
                  Gowno mnie obchodzi jakiego ty nicka uzywasz, chyba nie sadzisz,ze ja mam w
                  papiery wpisane krystian, naiwniaku azjatcyki neta widzisz dopiero od paru lat?
                  Ta "doskonala" znajomosc czegokolwiek to tylko pobozne zyczenie jak dotad nikt
                  tego nie zauwazyl.
                  Normalny czlowiek , jesli juz sie wypowiada , to o sprawach na ktorych
                  generalnie sie zna.Nienormalny uzywa inwektyw , gdy mu argumentow brakuje.
                  Dziekuje za taka reakcje nerwowa, to tylko utwierdza mnie w przekonaniu , ze
                  mialem racje i wszadzilem palucha w bolace miejsce.
                  Chociaz fakt,ze Rosja fikla nawet tym paluchem nie dotknieta,nie powinno
                  wielkopolanina bolec.Hłe,hłe
                • misza_kazak 5+ Szaszka ! :))) 19.02.05, 14:50
                  na twoj list odpowiem wieczorem - nie mam dzis czasu - musze isc na rukopasznyj bo j :)))
    • tees1 nie rozumiesz, albo 17.02.05, 15:41
      swiadomie manipulujesz

Jest jasne, ze Rosjan Polacy lubia, ale rosyjskiego panstwa imperialnego i jego
      urzednikow nie cierpia. Naprawde tak to trudno odroznic?

Owszem, mozesz sie obruszac, ze ktos takze Rosjan zbluzgal na forum w sposob
      rasistowski. Tego typu nicki bluzgaja tez na Polakow, Niemcow, Zydow, Murzynow
      itd. Ale nie mozesz uczciwie zachowania chlystkow generelizowac.
    • a.adas Rusofobia Panie Misza 17.02.05, 15:56
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34180,2549663.html
      serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34248,2463124.html
      Jakich pieciu mocarstw?
      ZSRR, USA, Wlk. oraz..., pomyślmy, Japonia i Niemcy?
      Wybacz cynizm. Ale jak w tej Moskwie historia się zmieniła. Pomyśleć, jeszcze 16
      late temu Berlin zdobywali dzielny lud radziecki z zołnierzem polskim u boku. I
      to tym lepszym żołnierzem, bo od Berlinga, co nie zmienia faktu, ze też cudem
      wyciągnietm z Gułagu.
      W Normandii wylądowało mniej żołnierzy francuskich niż polskich, a w Tunezji
      francuskie wojska walczyły z Amerykanami:)
      Dziękuję dzielnym żołnierzom radzickim za dolanie kropel swej krwi...
      "Zgwałcona przez trzech krasnoarmiejców mieszkanka Nakła Śląskiego poszła na
      skargę do NKWD. Sprawców szybko złapano. - Durnie, gdybyście zrobili to trzy
      wsie dalej na zachód, włos by wam z głowy nie spadł - usłyszeli od czekistów.
      Chwilę później całą trójkę rozstrzelano. Na polskim Górnym Śląsku Armii
      Czerwonej nie wolno było jeszcze kraść ani gwałcić. Po niemieckiej stronie
      Rosjanie mieli już wolną rękę."
      miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,2516663.html
      • kropekuk A propos gwaltow: to bardziej humanitarnie by bylo 18.02.05, 01:22
        gdyby Rosjanie - wzorem Niemcow - zaganiali sila Niemki do polowych burdeli?
      • misza_kazak CZego sie czepiacie tych Francuzow ? Kompleks :)) 18.02.05, 22:50
        > Jakich pieciu mocarstw?
        > ZSRR, USA, Wlk. oraz..., pomyślmy, Japonia i Niemcy?

Japonia i Niemcy waalczyli w drugiej druzynie :))
        Tylko idiota bedzie negowal fakt ze Francja od stoleci jest mocarstwem.
        Zadaj sobie pytania dlaczego zawsze znajduje sie w czolowce swiatowej polityki - dzis w radzie ONZ, ma bron atomowa i co ciekawie nie wchodzi miliatrnie do NATO :))

Mozecie do woli krzyczec ale faktu nie zmienicie - to Francja jest mocarstwem a nie pOlska...

> Wybacz cynizm. Ale jak w tej Moskwie historia się zmieniła.

Wybacz ale histria wszedzie sie zmienila :)))

Pomyśleć, jeszcze 1
        > 6
        > late temu Berlin zdobywali dzielny lud radziecki z zołnierzem polskim u boku.

Myslalem ze to bylo 60 lat temu - widac w Polsce czal leci szybciej :))))

> W Normandii wylądowało mniej żołnierzy francuskich niż polskich, a w Tunezji
        > francuskie wojska walczyły z Amerykanami:)

Przestancie sie wkoncu kompleksowac wobec Francuzow. To przeciez smieszne!
        Francja byla czwarta sila w Aljansie antyhitlerowskim i juz. Francja miala kolnie po calym swiecie a nie POlska, Francja otrzymala wlasna strefe w Niemczech po wojnie a nie POlska, Francja byla glownym sojusznikiem Anglii w Europie a nie POlska.

> Dziękuję dzielnym żołnierzom radzickim za dolanie kropel swej krwi...

Dziekuje wzajemnie...

> "Zgwałcona przez trzech krasnoarmiejców mieszkanka Nakła Śląskiego poszła na
        > skargę do NKWD. Sprawców szybko złapano. - Durnie, gdybyście zrobili to trzy
        > wsie dalej na zachód, włos by wam z głowy nie spadł - usłyszeli od czekistów.
        > Chwilę później całą trójkę rozstrzelano. Na polskim Górnym Śląsku Armii
        > Czerwonej nie wolno było jeszcze kraść ani gwałcić. Po niemieckiej stronie
        > Rosjanie mieli już wolną rękę."

A polskie zolnierze nigdy nie gwalczyli? Wez mnie nie rozsmieszaj...
        • jeremi.wisniowiecki Misza chory jestes 18.02.05, 22:56
          gdybys umial grac w szachy tobys tu w ogole nie przyjezdzal. Zamiast dziekowac
          Polsce ze Ci dala mozliwosc rozwoju to bronisz matiuszki. No bron, bron,
          zobaczymy kto sie bedzie smial ostatni
          • ghotir do jeremi.wisniowiecki 19.02.05, 11:21
            napisales: "Zamiast dziekowac Polsce ze Ci dala mozliwosc rozwoju to bronisz
            matiuszki. No bron, bron, zobaczymy kto sie bedzie smial ostatni".
            --------
            to jest gdybanie, moze matuszka moze zachod, ale nie widze tu swietlanej
            przyszlosci dla polski w zadnym scenariuszu. bardzo prosze, popraw mnie.
            ---------
            przekopalem sie przez ok. 1/3 blogow irackich. wciaz nie widze rewelacji.
            wierze, ze blog mlodego irackiego policjanta bedzie iluminacja. nareszcie mam te
            blogi bez ich tla, wiec istnieje szansa ze odezwe sie za kilka dni.
        • lortea Re: CZego sie czepiacie tych Francuzow ? Kompleks 18.02.05, 22:59
          szachisto, jesteś równie antypolski, jak ja antyrosyjski, tyle że do cech
          Polaków których nie posiadaję azjatyccy potomkowie hunów,zaliczyć trzeba
          jeszcze zwyczaj mówienia lub w przypadku forum pisania prawdy.
          • ghotir do lortea 19.02.05, 11:54
            hola, nie opowiadaj o polakach nie posiadajacych azjatyckich przodkow. stamtad
            sie wywodzimy, czy Ci sie to podoba czy nie.
            co do mowienia prawdy to raczej nie ustepujemy innym spolecznosciom w obludzie i
            falszu.
            autogloryfikacja moze byc pomocna, ale czesciej jest po prostu zgubna dla
            spoleczenstw.
    • i-love-2-ski Re: List otwarty od ROsjanina do POlakow 17.02.05, 16:43
      misza, moge tobie odpowiedziec tylko tyle,ze to forum nie lubi nikogo. mam
      nadzieje,ze jesli uwaznie czytasz to widzisz,ze to forum jest
      antypolski,antyislamskie,antyzodowskie,antyrosyjskie,antyamerykanskie,antykobiece
      i jeszcze 1000xxxxx anty czyjes tam, nie mowiac o tym jak przedstawione sa tu
      religie i inne swietosci. mam nadzieje,ze jestes dorosly i rozumiesz,ze po
      upadku komunizmu w Polsce, ktory to byl darem Bozym z ZSRR,jak rowniez jesli
      znasz historie ostatnich 200 lat, to niestety rosjanie nie byli naszymi
      bracmi,raczej naszymi wrogami i to okrutnymi. Nie znaczy to,ze wieszamy
      wszystkich rosjan na plocie, o czym mam nadzieje wiesz poprzez sprawdzenie
      chociazby jakie filmy ida w kinach polskich,jakie sa wystawy,jakie ksiazki sa w
      bibliotekach,czego ucza dzieci w szkole itd. fakt,ze ludzie na forum krytykuja
      wasze zbrodnie,czy tak a nie inaczej ustosunkowuja sie do was i waszej
      przeszlosci to jest forma wymiany mysli. nawet jesli ty tego nie lubisz,to zaloz
      inny wpis naswietlajacy swoj punkt widzenia,ja to robie co chwila i zyje.
      czasy,gdzie KGB czy UB mowilo nam jak myslec i co robic minely bezpowrotnie, a
      wszedzie na swiecie,gdzie panuje demokracja ludzie moga krytykowac rzad,innych
      ludzi,czy podwazac jakies tam prawdy historyczne. radze ci to przyjac do wiadomosci.
    • ghotir Re: List otwarty od ROsjanina do POlakow 17.02.05, 22:58
      Zgadzam sie z Twoim listem. Opisujesz konkretne przypadki manipulowania
      podawanych wiadomosci i rozumiem Twoje oburzenie. W koncu ?wyborcza? jest glowna
      polska gazeta i mozna by od niej oczekiwac bardziej wywazonych informacji o
      rosji. Chyba, ze swiadomie probuje ksztaltowac anty-rosyjskosc, ale mam nadzieje
      ze tak nie jest (moj wrodzony optymizm).
      Co do forum, to inna beczka. Wydaje mi sie ze I-love-2-ski ma racje: ?to forum
      nie lubi nikogo. [...] widzisz,ze to forum jest antypolski, antyislamskie,
      antyzodowskie, antyrosyjskie, antyamerykanskie,antykobiece i jeszcze 1000xxxxx
      anty czyjes tam?. Nie wiem czy zwrociles uwage, ze w 1998 polacy w kraju
      uplasowali sie na dole drabiny w poczuciu ?well being? w swiatowym przegladzie,
      bardzo w tyle nawet za takimi biednymi krajami jak indie. W ludzkim jezyku,
      wielu polakow cierpi na depresje. To odbija sie na tym forum. Nie lubie tego
      ?anty? ale nie przejmowalbym sie tym. Po prostu, trzeba upuscic troche pary a
      najprosciej przez dokopywanie innym. Przykro mi, ze Ty, jako rosjanin, zbierasz
      za to, ale tego od razu nie zmienisz. Jednak listy takie jak dzisiejszy, moga tu
      troche pomoc, mam nadzieje.
      Cieplo mi sie zrobilo po przeczytaniu Twoich przeprosin sprzed czterech lat. To
      mily gest. Mam jednak pewnien problem. Nie wydaje mi sie abys Ty zrobil cos
      zlego Polakom (chyba ze ten dzisiejszy list, w koncu moze kogos zmusic do
      myslenia, a to szkodliwe; zmrozenie oka), dlaczego wiec masz przepraszac za
      czyny dokonane przez ludzi, na ktorych nie miales zadnego wplywu? Panstwo
      rosyjskie, jako kontynuator poprzednich rzadow, moze, ale nie Ty.
      Zreszta, dlaczego nawet panstwo rosyjskie mialoby przepraszac polakow
      jednostronnie? Popraw mnie jezeli sie myle, a nie wydaje mi sie aby panstwo
      polskie kiedykolwiek przeprosilo rosjan, na przyklad za wyprawy moskiewskie.
      Jako sasiedzi, nawzajem czynilismy sobie krzywde w przeszlosci. I rozmiar tej
      krzywdy, w duzej mierze, zalezal od ukladu sil miedzy dwoma krajami, nie od
      uczuc honoru lub umiaru. Moj dziadek bral udzial w ekspedycji polakow na kijow.
      Z calej swojej rodziny tylko moja matka przetrwala wywozke do kazachstanu. To
      co, mam przepraszac rosjan za dziadka i domagac sie ich przeprosin za zsylke, w
      miedzyczasie zionac nienawiscia do rosjan czy moze ?tylko? do panstwa
      rosyjskiego? Nie widze tu rozsadniejszego rozwiazania niz wzajemne wybaczenie,
      moze jakies zadoscuczynienie, tam gdzie to jeszcze mozliwe i zaprzestanie
      idiotycznych sporow.
      Twoj list wydaje mi sie dobrym krokiem w tym kierunku. Dziekuje.
      • krystian71 Re: List otwarty od ROsjanina do POlakow 17.02.05, 23:59
        co nie udalo sie twojemu dziadkowi ,udalo sie Juszczence.
        Szkoda,ze tak pozno, gdyby tak 80 lat wczesniej tyle milionow Ukraincow nie
        umarloby ze sztucznie przez Moskwe wywolanego glodu,przed ktorym musieli sie
        bronic nawet kanibalizmem.
      • manny_ramirez do ghotir 18.02.05, 17:10
        Zreszta, dlaczego nawet panstwo rosyjskie mialoby przepraszac polakow
        > jednostronnie? Popraw mnie jezeli sie myle, a nie wydaje mi sie aby panstwo
        > polskie kiedykolwiek przeprosilo rosjan, na przyklad za wyprawy moskiewskie.
        = troche smieszne to rozumowanie mi sie widzi
        to co w takim razie ma Moskwa dzis przepraszac za ataki w pietnastym i 16tym
        stuleciu?? Albo Litwa za podbicie Bialorusi w 13tym i 14tym???
        Za co Rosja ma przeprosic to za Katyn i nie Polske tylko rodziny tych osob i
        tyle

no i przeczytaj list do Miszy ktory napisalem na tym watku bo nie chce powtarzac
        • i-love-2-ski Re: do ghotir 18.02.05, 17:17
          manny_ramirez napisał:

> Zreszta, dlaczego nawet panstwo rosyjskie mialoby przepraszac polakow
          > > jednostronnie? Popraw mnie jezeli sie myle, a nie wydaje mi sie aby panst
          > wo
          > > polskie kiedykolwiek przeprosilo rosjan, na przyklad za wyprawy moskiewsk
          > ie.
          > = troche smieszne to rozumowanie mi sie widzi
          > to co w takim razie ma Moskwa dzis przepraszac za ataki w pietnastym i 16tym
          > stuleciu?? Albo Litwa za podbicie Bialorusi w 13tym i 14tym???
          > Za co Rosja ma przeprosic to za Katyn i nie Polske tylko rodziny tych osob i
          > tyle
          >
          > no i przeczytaj list do Miszy ktory napisalem na tym watku bo nie chce powtarza
          > c

a rodziny osob to Polska manny. rosja ma nas przeprosic za wiele,nie mowiac,ze
          powinna oddac zrabowanie wlosci,dziela sztuki czy inne dobrodziejstwa,ktorych
          pelno w ichniejszych muzeach. Powinni nas przeprosic za rozbiory,za brutalne
          traktowanie ludzi na zsylkach,za sybir,za stalina i za ofiary wojny,za komunizm
          i za wiele rzeczy. w koncu niemcy przepraszaly za wojne,rosja nigdy za nic.
          • manny_ramirez Re: do ghotir 18.02.05, 17:23
            Nie rachelko ja sie z tymi panstwowymi przeprosinami nie calkiem zgadzam bo tak
            jak pisze do ghotira doprowadzaloby to do absurdu. W kncu my tez ROsje w 17tym
            wieku najezdzalismy wiec mamy teraz za to przepraszac?? Nie wydaje mi sie to
            logiczne. Jak mowimy o mordach typu katyn to tak. Sa ludzie ktorzy zyja ,
            apmietaja i maja prawo rekomepensaty. Rosja ich za to powinna przeprosic i
            zaplacic odszkodowanie ale za ta konkretna krzywde i tyle.Powinny tez przyznac
            sie do najazdu w 1939 roku . Ale takie ogolne przepraszanie wszystkich za
            wszystko co sie w dzisiejszym swiecie zrobilo tak popularne to absurd.
            Szczegolnie wlasnie jezeli chodzi o historie bo ile do tylu bedziemy te
            przeprosiny ciagnac?
            • i-love-2-ski Re: do ghotir 18.02.05, 17:27
              manny_ramirez napisał:

> Nie rachelko ja sie z tymi panstwowymi przeprosinami nie calkiem zgadzam bo tak
              >
              > jak pisze do ghotira doprowadzaloby to do absurdu. W kncu my tez ROsje w 17tym
              > wieku najezdzalismy wiec mamy teraz za to przepraszac?? Nie wydaje mi sie to
              > logiczne. Jak mowimy o mordach typu katyn to tak. Sa ludzie ktorzy zyja ,
              > apmietaja i maja prawo rekomepensaty. Rosja ich za to powinna przeprosic i
              > zaplacic odszkodowanie ale za ta konkretna krzywde i tyle.Powinny tez przyznac
              > sie do najazdu w 1939 roku . Ale takie ogolne przepraszanie wszystkich za
              > wszystko co sie w dzisiejszym swiecie zrobilo tak popularne to absurd.
              > Szczegolnie wlasnie jezeli chodzi o historie bo ile do tylu bedziemy te
              > przeprosiny ciagnac?

to co my im robilismy w 17 wieku, nie umywa sie do tego co oni nam robili przez
              ponad 200 lat manny. jak wiesz niektorzy sa zmuszani do ciaglych przeproszen,a
              ci maja nas za co przepraszac,nie mowiac o tym,ze powinni nam odszkodowania
              wojenne,jak zydom niemcy,wyplacic.
              • manny_ramirez Re: do ghotir 18.02.05, 17:29
                Zgoda o odszkodowania calkiem zgoda. Niech zaplaca i rodzinom katynskim i
                kresowianom. I to wlasnie bylyby najlepsze przeprosiny, konkretne
                • i-love-2-ski Re: do ghotir 18.02.05, 17:37
                  manny_ramirez napisał:

> Zgoda o odszkodowania calkiem zgoda. Niech zaplaca i rodzinom katynskim i
                  > kresowianom. I to wlasnie bylyby najlepsze przeprosiny, konkretne

nie zapomnij o sybiarakach. moja babcia byla wywieziona na syberie,gdzie
                  spedzila 3 lata,za to,ze byla polka.gdyby byla w innym obozie to juz by miala
                  odszkodowanie.
                  • pandada Re: do ghotir 28.02.05, 00:02
                    Myślę, że nie spędziła tam tych lat za bycie Polką, lecz za pochodzenie - obszarnicze, arystokratyczne, inteligenckie.
        • ghotir do manny_ramirez 19.02.05, 05:38
          nic dodac, nic ujac.
    • tornson Cóż powiedzieć, mi jako Polakowi wstyd za 17.02.05, 23:42
      niektórych moich rodaków. :-/
      Fala nienawiści i oszczerstw wobec Rosji jest naprawdę niewyobrażalna. Swego
      czasu widziałem na Polsacie program gdzie wasze władze oskarżano o napuszczanie
      czeczeńskich bandziorów do ataku na Dubrowkę. Po ataku na Biesłan w Polsce
      bardziej pałano nienawiścią do waszych władz niż do czeczeńskich dzieciobójców.
      Przykre to wszystko i budzi tylko zarzenowanie i ogromne zniesmaczenie wśród
      normanlnych Polaków NIEszowinistów.
      Miejmy nadzieję że Unia Europejska da radę ucywilizować ten chory na nienawiść
      Polski Naród.
      • lortea Re: Cóż powiedzieć, mi jako Polakowi wstyd za 17.02.05, 23:49
        tornson , uważaj bo piszesz ewidentne inwektywy pod adresem Polski, chcesz
        żebym cię pozwal do sądu?
        • krystian71 Re: :))) n/t 18.02.05, 00:00

• tornson Wymieć jedną, pajacu?? 18.02.05, 00:04
          • lortea Re: Wymieć jedną, pajacu?? 18.02.05, 00:07
            chory na nienawiść
            Polski Naród.
            • tornson Czysta prawda. 18.02.05, 00:34
              lortea napisał:

> chory na nienawiść
              > Polski Naród.
              • krystian71 Re: Czysta prawda. 18.02.05, 00:35
                oj, tomson, daj mi czas do jutra,bo mi sie dzis nie chce,ja ci tu znajde
                ladniejsze twoje kwiatki!!!
                • tornson Oj to będziesz miał problem, bo dawno już tu nie 18.02.05, 00:48
                  pisywałem. Będziesz musiał do archiwum zerknąć ;o)

krystian71 napisała:

> oj, tomson, daj mi czas do jutra,bo mi sie dzis nie chce,ja ci tu znajde
                  > ladniejsze twoje kwiatki!!!
            • naf-naf Re: Wymieć jedną, pajacu?? 18.02.05, 00:37
              Pani Politolog wlasnie bedzie chyba miala problemy z zaskarzeniem tych pogladow.Sama stanowi bowiem zywy dowod ich zasadnosci. Ku mojemu ubolewaniu!
              • lortea Re: Wymieć jedną, pajacu?? 18.02.05, 00:40
                a niech cię boli calą noc.
                • kropekuk Wez na przeczyszczenie... 18.02.05, 01:26

• kropekuk Pier...dolisz: wyraznie zaznaczyl"niektorych". Nie 18.02.05, 01:24
          sklamal takze w sprawie polskiej medialnej percepcji Bieslanu - Polacy,
          karmieni Wybiorcza i TV zarzucali mi, ze ... BBC KLAMIE!
      • dragger A ile DZIESIATEK TYSIECY czeczenskich dzieci 18.02.05, 01:57
        i kobiet zamordowali ruscy?? Dlaczego populacja Czeczenow teraz stanowi mniej niz polowe tej sprzed I wojny czeczenskiej?
        • tornson ILE??? 18.02.05, 02:29
          A myślisz że jak podczas IIWŚ alianci trzebili nazistowską zarazę to nie gineli
          przy tym cywile? Walka z takimi bandytami zawsze pociąga za sobą cywile, ale
          ich śmierć obciąża tych którzy wszczeli rozlew krwi (kaukascy bandyci w
          Czeczeni, naziści podczas IIWŚ).
          • dragger Re: ILE??? 18.02.05, 03:38
            Co ile? Ze niby nie tyle? To poczytaj - human rights watch na przyklad...

Ruscy wybili POLOWE NARODU. I jakos dziwne przyjmujesz standardy - twierdzisz ze wine za smierci glodowe w Korei ponosza nakladajacy sankcje (pokazalem ze sie mylisz) ale juz w Czeczeni winni za to, ze wiekszosc czeczenskich kobiet zostala w zyciu zgwalcona przez ruskiego saldata, ze dziesiatki tysiecy dzieci zginely z powodu warunkow wymuszonych przez ruskich - to wszystko wina SAMYCH CZECZENOW??????

Porownojesz to idioto do denazifikacji? Pomijajac fakt, ze Niemcy dostawali po dupie za agresje wobec sasiadow (Czeczenii chcieli autonomii, nie wojny z Rosja), to straty sa nieporownywalnie rozne.

www.fathersforlife.org/hist/wwiicas.htm
            Straty wojskowe/cywilne:
            USSR 13.6/7.0
            Germany 4.8/0.5
            Japan 1.2/0.6
            Yugoslavia 0.4/1.3
            USA 0.3/0.006
            Poland 0.3/4.2

Nie wiem ile bylo niemcow przed II WS ale na pewno kilkadziesiat milionow. Tak wiec zginelo kilka procent - w wyniku wojny w ktorej ONI zaczeli od barbazynstwa

A u ruskich? Kilkadziesiat procent populacji (z racji skali to MUSIALY byc dziesiatki tysiecy dzieci i kobiet) zginelo w wyniku akcji ruskich sku..synow
            • tornson Re: ILE??? 18.02.05, 14:48
              dragger napisał:

> Ruscy wybili POLOWE NARODU.
              Ty jesteś chory??!! To niby jakim cudem Czeczenia jako jeden z niewielu
              regionów federacji notuje wzrost ludności. Połowę narodu??? Przestń bredzić!!!

> I jakos dziwne przyjmujesz standardy - twierdzisz z
              > e wine za smierci glodowe w Korei ponosza nakladajacy sankcje (pokazalem ze
              sie
              > mylisz) ale juz w Czeczeni winni za to, ze wiekszosc czeczenskich kobiet
              zosta
              > la w zyciu zgwalcona przez ruskiego saldata, ze dziesiatki tysiecy dzieci
              zgine
              > ly z powodu warunkow wymuszonych przez ruskich - to wszystko wina SAMYCH
              CZECZE
              > NOW??????
              KŁAMSTWA bandytów, z lubością powtarzane przez polskich szowinistów. Niema w
              tym za grosz prawdy, wystarczy pogadać z obywatelami Czeczenii, a nie z
              kłamliwymi bandytami. Dla przestępców w Polsce, też mordercami i całym złem
              jest policja a nie oni. To logiczne, że bandyci rozgłaszają takie brednie, ale
              trzeba byś niespełna rozumu by wierzyć w te oszczerstwa.

> Porownojesz to idioto do denazifikacji?
              Pogadaj z czeczenami cierpiącymi przez tych sqrwieli od Mashadowa i Basajewa.

> Pomijajac fakt, ze Niemcy dostawali po
              > dupie za agresje wobec sasiadow (Czeczenii chcieli autonomii, nie wojny z
              Rosja
              > ),
              I dostali ją, po czym udowodnili że w żadnym stopniu na nią nie zasługują.
              Stworzyli państwo na krzałt Afganistanu, terroryzujące dodatkowe inne republiki
              federacji. Rosjanie zatrzymali ten bandytyzm.
              Sam widzisz, ja nie miałem nic przeciwko amerykańskiej inwazji na Afganistan
              (inna sprawa jak oni to wszystko tam spie..li), mimo że nie lubię sqrwieli,
              to jednak poparłem ich przeciw gorszemu złu. Ty tak nienawidzisz Rosji że
              niestać ciebie nawet na minimum obiektywizmu i wolisz wierzyć w kłamstwa
              dzieciobójców, niż przyjąć do wiadomości że Rosja ma rację.

> to straty sa nieporownywalnie rozne.
              >
              > www.fathersforlife.org/hist/wwiicas.htm
              > Straty wojskowe/cywilne:
              > USSR 13.6/7.0
              > Germany 4.8/0.5
              > Japan 1.2/0.6
              > Yugoslavia 0.4/1.3
              > USA 0.3/0.006
              > Poland 0.3/4.2
              Człowieku nie szpanuj mi jakimiś oszołomiarskimi stronkami, bo to są brednie!!!
              Ja mam dane z Encyklopedii II Wojny Światowej.
              ZSRR samych cywili stracił 20mln, a żołnierzy nie więcej jak 10mln. Niemcy
              stracili grubo ponad milion cywili, w samym Dreźnie w 1945 zamordowano 200tys.

> Nie wiem ile bylo niemcow przed II WS ale na pewno kilkadziesiat milionow. Tak
              > wiec zginelo kilka procent - w wyniku wojny w ktorej ONI zaczeli od
              barbazynstw
              > a
              >
              > A u ruskich? Kilkadziesiat procent populacji (z racji skali to MUSIALY byc
              dzie
              > siatki tysiecy dzieci i kobiet) zginelo w wyniku akcji ruskich sku..synow
              Ty jesteś chory debil, człowieku ty szczekasz na Rosję w imię kłamstw
              kakaukaskich dzieciobójców, jak dresiarz czy tym podobne ścierwo szczeka na
              policję w obronie bandziorów.

Zobacz sobie, obrońco bandytów, jak wzrosła ludność Czeczeni od 1989 i jak w
              tym czasie zmieniała się liczba ludności w innych republikach.
              www.world-gazetteer.com/wg.php?x=1108734400&men=gadm&lng=en&gln=xx&dat=32&geo=-183&srt=npan&col=aohdq
              Gdzie ty masz tą połowę narodu, zakłamany debilu???
              • dragger 1. MAM CIE :D Sypnales sie czlowieku na calej lini 18.02.05, 16:54
                > I dostali ją, po czym udowodnili że w żadnym stopniu na nią nie zasługują.
                > Stworzyli państwo na krzałt Afganistanu, terroryzujące dodatkowe inne republiki
                >
                > federacji. Rosjanie zatrzymali ten bandytyzm.

JAKIM PRAWEM ROSJA WESZLA DO CZECZENII?? Jaka jest ta istotna roznica powodujaca, ze rosja mogla a USA nie? Czym ich interwencja rozni sie od Amerykanskiej w Iraku? Poza tym ze ruscy walke z cywilami i odpowiedzialnosc zbiorowa stosuja na codzien?? Ze o zbrodniach ruskich pisze HRW a o USA
                - na skale mniejsza o rzedy wielkosci (jesli chodzi o ilosc przypadkow)
                - o zarzuty slabsze o rzedy wielkosci (przegonienie nago na smyczy vs. pacyfikacje wsi w wyniku ktorych nie pozostaje tam ani jeden mezczyzna)
                - USA ze zwyrodnieniami walczy (vide procesy zamieszanych w to zolnierzy). Slyszales o procesie jakiegos ruskiego zolnierza o gwalt na czeczence?

Porownajmy
                • i-love-2-ski Re: 1. MAM CIE :D Sypnales sie czlowieku na calej 18.02.05, 17:05
                  dragger napisał:

> > I dostali ją, po czym udowodnili że w żadnym stopniu na nią nie zasługują
                  > .
                  > > Stworzyli państwo na krzałt Afganistanu, terroryzujące dodatkowe inne rep
                  > ubliki
                  > >
                  > > federacji. Rosjanie zatrzymali ten bandytyzm.
                  >
                  > JAKIM PRAWEM ROSJA WESZLA DO CZECZENII?? Jaka jest ta istotna roznica powodujac
                  > a, ze rosja mogla a USA nie? Czym ich interwencja rozni sie od Amerykanskiej w
                  > Iraku? Poza tym ze ruscy walke z cywilami i odpowiedzialnosc zbiorowa stosuja n
                  > a codzien?? Ze o zbrodniach ruskich pisze HRW a o USA
                  > - na skale mniejsza o rzedy wielkosci (jesli chodzi o ilosc przypadkow)
                  > - o zarzuty slabsze o rzedy wielkosci (przegonienie nago na smyczy vs. pacyfika
                  > cje wsi w wyniku ktorych nie pozostaje tam ani jeden mezczyzna)
                  > - USA ze zwyrodnieniami walczy (vide procesy zamieszanych w to zolnierzy). Slys
                  > zales o procesie jakiegos ruskiego zolnierza o gwalt na czeczence?
                  >
                  >
                  > Porownajmy
                  >

no,no nie tak szybko z ta walka z naszymi zboczonymi zolniezami. po pierwsze
                  eksponuje sie tych,ktorzy wpadna,a po drugie nigdy nie karze sie ich
                  dowodcow,tylko tych trailer park poborowych. jesli chodzi o walke,to nie powiem
                  ci,gdzie prawda,gdyz nikt tu oficjalnie nie podaje liczby ofiar z Iraku,ktorzy
                  zgineli na skutek naszej ofensywy. Szcuje sie to na jakies 150000+ ludzi. Metody
                  jakimi operuja amerykanie,wlazac do domow, wywalajac ich mieszkancow,pladrujac i
                  lupiac co popadnie (na co sa dowody w prasie),zrzucajac bomby uranow niszczace
                  srodowisko przez wiele lat,tez optymizmem nie napawa. Wojna kolego to zyc,albo
                  przezyc i jak widac po ilosci trupow jest ona brutalna. Na dodatek tego ludnosc
                  miejscowa juz nas traktuje jak okupanta, a nie oswobodziciela, co zmienia wszystko.
                  • dragger mijasz sie z prawda... 18.02.05, 17:41
                    po kolei:
                    > no,no nie tak szybko z ta walka z naszymi zboczonymi zolniezami. po pierwsze
                    > eksponuje sie tych,ktorzy wpadna,

1. Jak jakies bydlactwo ujdzie niezauwzone to co zrobic? Przeciez nie da sie sadzic tych, ktorych sie nie zlapie. Nie dowiesz sie ile procesow wojskowych odbylo sie bez wiedzy mediow - przeciez jezeli US-Army sama wykryla jakies mniejsze lub wieksze wykroczenia i osadzila sprawcow, to przez PR nie bedzie sie przeciez tym chwalic. Tak ze wiesz tylko o tych, o ktorych wiedza media. Nie jest to rownoznaczne z tym ze wiesz o wszystkich.

2. stosunek do wykrytych. Gwalty w czeczenii to norma - poprzegladaj w wolnym czasie amnesty international czy human rights watch. O ilu procesach zolnierzy za to odpowiedzialnych slyszalas? O ilu procesach dowodcow jednostek, ktore pacyfikowale wsie w wyniku czego zagineli bez wiesci WSZYSCY MEZCZYZNI?

Tak wiec roznica jest zasadnicza:
                    a. ilosciowa (ilosc przypadkow)
                    b. jakosciowa (stopien brutalnosci/dehumanizacji)
                    c. w sposobie traktowania przez zwierzchnikow
                    d. w dopuszczaniu wolnych mediow do obserwowania sytuacji, co samo swiadczy o tym czy dany rzad ma swiadomosc ze ma co ukrywac czy nie.

> zgineli na skutek naszej ofensywy. Szcuje sie to na jakies 150000+

Czytalas ten raport? O kant dupy go rozbic! Wszyscy rzucaja te 100 000 jak mantre, a wiesz na czym oparty jest ten raport?

Po pierwsze - zrealizowalo go SIEDMIU ankieterow zbierajacych dane i wyciagajacych z tych danych wnioski statystyczne. SIEDMIU - w kraju wielkosci Iraku...

Po drugie - ten raport nie mowi o ofiarach bezposrednich, tych zabitych amerykanskimi bombami czy pociskami. OK, niech wliczaja ofiary zamachow (ale ich moze byc max kilka tysiecy). Ale wliczanie w to na przyklad kwestii smiertelnosci noworodkow, ograniczenia dostepu do sluzby zdrowia itd... to juz naduzycie... ZWLASZCZA, ze takich danych nie mogliby zebrac goscie w SIEDMIU jezdzac po Iraku - patrz ile ludzi pracuje przy glupim sondazu OBOP...

> Metody jakimi operuja amerykanie,wlazac do domow, wywalajac ich mieszkancow,
                    > pladrujac i lupiac co popadnie (na co sa dowody w prasie),

1. To ja poprosze te dowody na lupienie i pladrowanie (jak rozumiem - zabor mienia irakijczykow). A co do metod policyjnych - walcza z terrorystami i niedobitkami "ruchu oporu".

2. Jakos lepsze chyba sa takie metody, niz te jakie ruscy stosuja (wchodza do wsi, wybieraja paru mezczyzn, laduja do dolu w ziemi i granat do srodka. Potem rodziny zmuszane sa do ogladania tego co zostalo - ku przestrodze - GDZIE TU MIEJSCE NA POROWNANIA?).

> Na dodatek tego ludnosc
                    > miejscowa juz nas traktuje jak okupanta, a nie oswobodziciela, co zmienia wszys
                    > tko.

Nieprawda. Irakijczycy maja troche schizofrenie swiatopogladowa. Z jednej strony (glownie ze wzgledu na dume) chcieliby pozbyc sie amerykanow jak najszybciej. Z drugiej - doskonale sobie zdaja sprawe, ze ich sily bezpieczenstwa sa jeszcze za slabe i wycofanie sie USA teraz zaowocowaloby wojna domowa, w ktorej pewnie ze 30% populacji by sie wyrznelo. Do tego swietnie pamietaja terror saddama i zaden normalny Irakijczyk nie wyjdzie protestowac z jego podobizna (to znamienne - zauwazyliscie, ze podczas ZADNYCH demonstracji w Iraku nie nosi sie podobizn saddama? To najlepsza ocena zmian).

No i na koncu - najwieksze sily w irackiej polityce mowia wyraznie: usa beda musialy zostac jeszcze z 1.5 roku... Tak sie nie mowi okupantowi - tak sie mowi komus za kim sie nie przepada, ale jednak potrzebuje sie jego pomocy.
                    • i-love-2-ski Re: mijasz sie z prawda... 18.02.05, 17:49
                      dragger ty jestes zakochany w USA i dlatego wszelkie fakty zbijasz. na
                      zaslepienie nic poradzic nie mozna,ale jak powiedzialam najlepszy dowod na to
                      czy jestesmy popularni w Iraku,byly wybory,gdzie polalismy i to dobrze. Co dzien
                      nowe fale wybuchow witaja mieszkancow iraku,smiem twierdzic,ze za sadaama tyle
                      szumu nie dochodzilo z tych okregow,czyli my nie kontrolujemy sytuacji w
                      Iraku,tylko pacyfikujemy ich na sile,wbrew woli mieszkancow.jak widac na ten
                      temat nie zgodzimy sie no matter what,gdyz moje dane i moje opinie,nie dochodza
                      do ciebie i vice versa, a wiec pasujemy.
                      • dragger Slonce Ty moje najmilejsze :-) 19.02.05, 17:11
                        > dragger ty jestes zakochany w USA i dlatego wszelkie fakty zbijasz.

To jest niepowazne... Jezeli Ty powiesz A, ja powiem ze sie nie zgadzam z A bo uwazam ze B to jest zaslepienie? Zaslepieniem byloby powiedziec ze A jest nieprawda BO TAK! Albo upieranie sie przy swoim, jezeli podalabys argument C pokazujacy bledy w moim rozumowaniu... Nie mozesz mowic, ze dyskutujac z jakims pogladem jestem zaslepiony - wiadomo jakie sa moje przekonania. Ale wynikaja one z przeprowadzonej przeze mnie analizy faktow, nie z naglego objawienia przy plonacym krzewie. I te fakty pokazuje - i jakos wlasnie przeciwnicy USA wygladaja na zaslepiencow, ktorzy na fakty i logiczne rozumowanie sa uczuleni...

Poza tym Ty sie nie wypowiadaj, bo juz ustalilismy, ze w kwestii najwazniejszej sie zgadzamy - swiat powinien zajmowac sie cywilizowaniem bandyctw (Irak, Korea, Sudan itd), w ostatecznosci nawet uzywajac sily militarnej. Roznimy sie tym, ze Ty wolalabys - zyjac w USA - zeby USA przestalo angazowac sie w to co tak szeroko jest niedoceniane i tyle USA kosztuje. Ale nie dlatego ze to jest ZLE - dlatego ze za wiele Was kosztuje.
                • sasza04 No stary, w samym Iraku USA na sumieniu ma 200 tys 18.02.05, 17:50
                  ludzi od poczatku agresji. Takioe dane podali m.in brytyjscy lekarze, a ich
                  trudno podejrzewac o szkalowanie sojusznika.
                  A w Rosji skazano na 10 lat rosyjskiego pulkownika wlasnie za zabojstwo czeczenki.
                  • i-love-2-ski Re: No stary, w samym Iraku USA na sumieniu ma 20 18.02.05, 17:55
                    sasza04 napisał:

> ludzi od poczatku agresji. Takioe dane podali m.in brytyjscy lekarze, a ich
                    > trudno podejrzewac o szkalowanie sojusznika.
                    > A w Rosji skazano na 10 lat rosyjskiego pulkownika wlasnie za zabojstwo czeczen
                    > ki.
                    i wlasnie to samo mowie,tak samo jak putin ma na sumieniu tysiace cywilow w
                    czeczeni.
                  • lortea Re: No stary, w samym Iraku USA na sumieniu ma 20 18.02.05, 17:56
                    za zabójstwa Czeczenów można skazać każdego ruskiego soldata w Czwczenii,
                    pulkownik jest na wolności, a Irak za parę lat będzie mial większy PKB niż
                    rosja z odwiecznym haslem "boso ale w ostrogach"
                  • dragger Re: No stary, w samym Iraku USA na sumieniu ma 20 18.02.05, 18:25
                    jeszcze 3 miesiace temu bylo to 100 000.... Teraz jest 200 000... Moze od razu zaokragijmy ten wynik do 1 000 000 000, co?

Wiesz jak byl przeprowadzony ten szacunek z Lancetu? Siedmiu - tak, SIEDMIU - ankieterow wedrowalo po Iraku i zbieralo dane i na ich podstawie wyciagnelo wnioski. SIEDMIU - w kraju wielkosci Iraku i balaganie takim jaki tam jest...

Poza tym system oceny pozostaje wiele do zyczenia. Te niby 100 000 to nie ofiary amerykanskich pociskow, bomb, czy zamachow terrorystycznych. Oni tam wliczaja zgony na zawal, smierci noworodkow z uwagi na braki w opiece lekarskiej itd... Pozostawia to wiele do zyczenia jesli chodzi o wiarygodnosc...

A od ofiar bezposrednich odlicz bojowki i terrorystow al sadra. Albo te bojowki ktore zostaly wybite a skladaly sie z bandytow z dawnej bezpieki saddama, dla ktorych wolny Irak to WYROK SMIERCI. Te zgony to PLUS INTERWENCJI, nie ich KOSZT...

Tak wiec uwazam ten szacunek 200 000 za kosmicznie naciagany. Zakladajac srednia zgonow dziennie w wyniku zamachow na 20, dostajemy 7500 rocznie (pomijajac watpliwe uzasadnienie winy USA w smierci spowodowanej przez wrogow Irackiej wolnosci). Czyli w wyniku dzialan wojennych w Iraku, zginac mialo 200 000 ludzi??? Niby gdzie, jak dzialania prowadzone byly poza terenami zamieszkalymi, straty wsrod cywilow wynosic mogly max pare tysiecy.

Dokladne szacunki ofiar bedziemy mieli za pare lat, gdy sytuacja sie ustabilizuje i zaczna tam wedrowac socjologowie. Ale dowiemy sie wtedy tez dokladniej, ile ofiar pociagnal za soba rezim saddama...

Z wypowiedzi ministra irackiego d/s human righs:
                    - 1.5 miliona kalek (psychicznych i fizycznych) po torturach bezpieki
                    - setki tysiecy ZAGINIONYCH BEZ WIESCI i odnajdowanych teraz w masowych grobach... I tutaj chodzi o tych wzietych przez bezpieke, nie wlicza sie np. zagazowanych kurdow

to efekt rzadow saddama. A do tego bieda, korupcja, stagnacja w rozwoju, nieuchywtna wartosc braku wolnosci...

A saddam rzadzilby sobie jeszcze z 10 lat... potem oddal wladze ktoremus z synkow-sadystow, zginelyby kolejne setki tysiecy.
                  • dragger Re: No stary, w samym Iraku USA na sumieniu ma 20 18.02.05, 18:29
                    > A w Rosji skazano na 10 lat rosyjskiego pulkownika wlasnie za zabojstwo czeczen
                    > ki.

I bedzie z nim jak z tymi dwoma ostatnio? Pokaza proces w telewizji, zamkna na dwa lata a potem nagle im sie gdzies zgubi???? Patrz jakie masz przyklady z DZISIEJSZYCH WYDARZEN w rosji, na wasz szacunek dla prawa, sprawiedliwosci i praw czlowieka.
                    • sasza04 Re: No stary, w samym Iraku USA na sumieniu ma 20 20.02.05, 21:47
                      Odnosnie tych dwoch oficerow, ktorzy unieszkodliwili Jandarbijewa to chopaki
                      zasluzyli jeszcze na medal! Ciemna jest natomiast rola USA w ich zatrzymaniu.
                      Oni juz opuscili Katar i zostali zatrzymani w Emiratach badz Kuwejcie dzieki
                      cynkowi USA. Mysle, ze Moskwa nie zapomni tej "przyslugi" sojusznika z koalicji
                      antyterrorystycznej.
                  • dragger Re: No stary, w samym Iraku USA na sumieniu ma 20 18.02.05, 18:33
                    As the campaign's failures and substantial casualties were being well documented by Russia's independent news media (an estimated 1,500 Russian troops and 25,000 civilians had died by April 1995),
                    ( www.globalsecurity.org/military/world/war/chechnya1.htm )

Wtedy jeszcze mieliscie wolne media - te ROSYJSKIE MEDIA o tym pisaly. W 5 miesiecy (od wjescia w grudniu 94 do kwietnia 95) zamordowaliscie 25000 cywilow. I to nie byly zgony w wyniku oslabienia opieki medycznej (jak liczy lancet) ale wynik brutalnosci ruskiej armii. Wiec CO TY MI TU PIERNICZYSZ??
                • tornson O co ci chodzi??? 18.02.05, 18:50
                  dragger napisał:

> JAKIM PRAWEM ROSJA WESZLA DO CZECZENII?? Jaka jest ta istotna roznica
                  powodujac
                  > a, ze rosja mogla a USA nie?
                  Przecież napisałem że popierałem ich atak na Afganistan, więc co ty chrzanisz
                  człowieku!

> Czym ich interwencja rozni sie od Amerykanskiej w
                  > Iraku?
                  Aaaa, o Irak ci chodzi chłopcze!
                  To że Czeczenia to część Federacji, a Irak był suwerennym państwem. A dwa że to
                  rządzący Czeczenią bandyci zaczeli z Rosją, chcąc wywołać islamskie burdy w
                  kaukazkich republikach, zaś napaść na Irak była niczym nie sprowokowanym aktem
                  agresji, porównywalnym z 1.IX.1939.

Po twojej totalnej kompromitacji z "wymordowaniem połowy narodu" nawet nie będę
                  komentował twoich bredni o postępowaniu Rosjan w Czeczeni, bo debilizmami w
                  poprzednim poście całkiem przekreśliłeś siebie w tym temacie.
                • tornson Chyba śnisz!!! ;o> 19.02.05, 23:22
                  dragger napisał:

> JAKIM PRAWEM ROSJA WESZLA DO CZECZENII??
                  Takim że to integralne terytorium federacji rosyjskiej.

> Jaka jest ta istotna roznica powodujac
                  > a, ze rosja mogla a USA nie?
                  Przecież pisałem tobie że popierałem atak USA na Afganistan.

> Czym ich interwencja rozni sie od Amerykanskiej w
                  > Iraku?
                  O Irak ci chodzi?
                  A choćby tym że Irak to było suwerenne, niezależne państwo. I przeciw Irakowi
                  wojnę wszczęli Amerykanie, a wkroczenie wojsk federalnych do Czeczenii było
                  odruchem obronnym.

> Poza tym ze ruscy walke z cywilami i odpowiedzialnosc zbiorowa stosuja n
                  > a codzien??
                  Jakoś ci cywile tego nie odczuwają i błagają wolą Moskwę niż bandytów Basajewa
                  czy Mashadowa.

> Ze o zbrodniach ruskich pisze HRW
                  Jakich zbrodniach??

> a o USA
                  > - na skale mniejsza o rzedy wielkosci (jesli chodzi o ilosc przypadkow)
                  W Iraku USA wymordowało 100tys ludzi, Czeczenia ma jeden z największych
                  przyrostów naturalnych w całej federacji.

> - o zarzuty slabsze o rzedy wielkosci (przegonienie nago na smyczy vs.
                  pacyfika
                  > cje wsi w wyniku ktorych nie pozostaje tam ani jeden mezczyzna)
                  Taaaa, a dzieci zostały pożarte na kolację. Człowieku, ty już nawet nie
                  naginasz prawdy, to rozgłaszasz najpospolitsze wyssane z palca kłamstwa.

> - USA ze zwyrodnieniami walczy (vide procesy zamieszanych w to zolnierzy).
                  O taaaak, wsadza do celi żołnierzy, a wydającym im rozkazy (Rumsfeldem na
                  czele) włos z głowy nie spadnie. To tak samo jakby za hitlerowskie zbrodnie na
                  Żydach zamknąć kilku strażników, a funkcjonariuszy nazistowskich zostawić w
                  spokoju.

> Slys
                  > zales o procesie jakiegos ruskiego zolnierza o gwalt na czeczence?
                  Sądzić za coś czego nie było???
      • dragger Moze Chiny wreszcie ruskim dadza po lbie... 18.02.05, 04:00
        > Miejmy nadzieję że Unia Europejska da radę ucywilizować ten chory na nienawiść
        > Polski Naród.

Miejmy nadzieje, ze Chiny dadza rade ucywilizowac ruska dzicz.
        • tornson A kto z Polski wypędzi zwierzęcą dzicz taką jak ty 18.02.05, 14:50
          dragger napisał:

> Miejmy nadzieje, ze Chiny dadza rade ucywilizowac ruska dzicz.

• dragger z pewnoscia nie ruskie pieski jak ty :D 19.02.05, 14:14

• tornson Dla ciebie wszyscy, poza twoim USA, to dzikusy, 19.02.05, 15:01
              psy,głupcy,zdrajcy...
              Jesteś chorym na nienawiść pscyhopatą. :o/
              • dragger Re: Dla ciebie wszyscy, poza twoim USA, to dzikus 19.02.05, 17:05
                Twoj watek - forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=20782252

I Ty mi zarzucasz ze jednostronnie klasyfikuje przeciwnikow moich pogladow?? Wez sie zastanow
                • tornson Ależ oczywiście, ale zobacz tu masz lepsze 19.02.05, 22:59
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=20787534
                  I już ci spieszę wytłumaczyć, choć nie powinienem tłumaczyć tego komuś kto
                  próbuje robić się na wielkiego Polaka-patriotę.
                  Jestem obywatelem Unii Europejskiej i duża większość forumowiczów też. Więc
                  jeśli widzę gdy jakiś śmieć mieszkający w Europie szczeka na swoich, cieszy się
                  z niepowodzeń i kibicuje USA przeciw Europie, to uznaję go za najgorszej maści
                  szmatę!! Tak samo jak tych Polaków, którzy szczekają przeciw Polsce na melodię
                  jej wrogów.
                  • gini Re: Czesc Misza , ponoc mieszkasz w Polsce 19.02.05, 23:07
                    Polaka nie ma postamenczie dlatego ze to nie jest pomnik z figurami
                    _wszystkich_ zolnierzy walczacych w WW2 z Hitelrem. Bo wowczas
                    by na postamecnie stalo co najmniej 30 zolnierzy. A przeciez nie o to chodzilo.
                    Na postamencie beda zolnierzy 5 glownych mocarstw
                    walczacyh w WW2. Chyba nikt nie zaprzeczy ze POlska do nich nie nalezala???

Napisales cos takiego.
                    Zgoda, Polska mocarstwem nie byla , ale powinienes wiedziec, ze w 1939 roku,
                    Polska zostala zaatakowana z dwoch stron, 17.09.1939 zaatakowala nas Rosja .
                    Polacy walczyli najdluzej i na wszystkich frontach , tyle powinienes wiedziec.
                    Dzis cynicznie piszesz o mocarstwach, tyle, ze Polacy wspierali te mocarstwo,
                    Rosje tez.
                    Chcesz mnie skarzyc, za rusofobie?To mnie skarz, ale jak juz mieszkasz w tym
                    kraju, to moze naucz sie choc troche jego historii .Moze choc troche szacunku
                    zrozumienia dla ludzi wsrod ktorych zyjesz, ktirych ta Rosja latami ciemiezyla
                    i uciskala .
                    • misza_kazak W Polsce nie mieszkam... 20.02.05, 20:48
                      gini napisała:

> Zgoda, Polska mocarstwem nie byla , ale powinienes wiedziec, ze w 1939 roku,
                      > Polska zostala zaatakowana z dwoch stron, 17.09.1939 zaatakowala nas Rosja .
                      > Polacy walczyli najdluzej i na wszystkich frontach , tyle powinienes wiedziec.

Dziekuje bardzo :)) Naresice dowiedzialem sie :)))
                      Czy to ma automatyczne znaczyc ze polski zolnierz (apropos, jak ma byc ubrany tez "zolnierz"? w sowiecka. amerykanska, angielska, czy "domowa" forme ?:)))
                      musi stac na postamencie ? :))))))

> Dzis cynicznie piszesz o mocarstwach, tyle, ze Polacy wspierali te mocarstwo,
                      > Rosje tez.

Ja dzis "cynicznie" pisze ze na tym pomniku stoja zilnierzy MOCARSTW WW2 a nie tych co im pomagali - dla ostatnich jest miejsce - symbol ONZ :)))))))))))))

> Chcesz mnie skarzyc, za rusofobie?

Ciebie? Nie. Nie znam cie osobisice zeby oc cos skarzyc :))))))))))

> To mnie skarz, ale jak juz mieszkasz w tym
                      > kraju, to moze naucz sie choc troche jego historii .

Kto ci powiedizal ze mieszkam w POlsce ? :))))) Splun mu w twarz :))))))
                      Ja mieszkam w Rosji - Rostow-nad-Dinem. Prospek Woroszylowski dom 50. kv. 198.
                      Jak bedziesz w Rostowier, koniecznie wpadnij :))))))))))))

> Moze choc troche szacunku
                      > zrozumienia dla ludzi wsrod ktorych zyjesz, ktirych ta Rosja latami ciemiezyla
                      > i uciskala .

Mam szacunek do POlakow ktorzy oddali swe zycie w walce z faszyzmem.
                      Ma szacunek do ludzi ktorzxy potrafia zrobic "wysilek" i podzienkowac naszym zolnierzom ktorzy oddali swe zycie w Polsce.
                      Niemam zas zadnego szacynku do ludzi, ktorzy nazywaja naszych zolnierzy bandytami, wiedziac ze dzieki tym "bandytom" zyja...

• i-love-2-ski Re: W Polsce nie mieszkam... 20.02.05, 21:01
                        misza_kazak napisał:
                        Mam szacunek do POlakow ktorzy oddali swe zycie w walce z faszyzmem.
                        > Ma szacunek do ludzi ktorzxy potrafia zrobic "wysilek" i podzienkowac naszym zo
                        > lnierzom ktorzy oddali swe zycie w Polsce.
                        > Niemam zas zadnego szacynku do ludzi, ktorzy nazywaja naszych zolnierzy bandyta
                        > mi, wiedziac ze dzieki tym "bandytom" zyja...

misza my juz jakies 60 lat po wojnie. jak ty nie lubisz polakow,ktorzy tych
                        twoich zolniezy brzydko nazywaja, to dlaczego tu piszesz? ja ci powiem ,ze wiele
                        tych waszych "oswobodzicieli" nimi wcale nie bylo,ale wlasnie bylo ciemnymi
                        typami,ktorych polska o pomoc nie prosila. nie mowiac juz o "czarnym okresie
                        waszego komunizmu' a wiec nie dziw sie takim,czy innym opiniom polakow,ktorych
                        ojcow,dziadkow czy pradziadkow wieziliscie i mordowalisci w rosji od wiekow.
                      • dewlet-girej Re: W Polsce nie mieszkam... 20.02.05, 21:29
                        Wasi zolnierze byli bandytami w 1920, 1939 , 1940 w Finlandii, 1945, 1956 na
                        Wegrzech, 1979 w Afganistanie i dzisiaj w Czeczenie. Nadyci, lachmanierze,
                        gwalciciele i medy i zaden szacunek za nic sobie nie zasluguja. Wyzwolili nas
                        nie z zadnej milosci ale tylko dlatego ze Stalin zyczyl sobie zdobyc Berlin a
                        nas przy okazji podbic. Wszyscy nadaja sie do rozstrzelania za zbrodnie wojenne
                      • bugsior Re: W Polsce nie mieszkam... 22.02.05, 01:36
                        misza, przeczytalem kilka twoich postow i sa one poprostu smieszne.

nie pisz bzdur o bohaterstwie rosjan walczacych o to zeby polacy byli wolni. nikt nie walczyl o wolnosc
                        polakow, polakow mialo sie gleboko w powazaniu. to ze polska zostala przez armie czerowna
                        'wyzwolona' jest przypadkiem, bo to czysty przypadek ze polska lezy na drodze do berlina. a powiedz
                        czemu rosyjscy bohaterowie stali jak dupki po drugiej stronie wisly patrzac jak ich wielkich przyjaciol
                        nazisci jeden po drugim wybijaja?

misza obudz sie! nikt z was nie walczyl o polakow!!! wyscie polakow potrzebowali do walki z faszystami
                        bardziej niz do walki z wami samymi. stad klamstwa w stylu katynia i parszywa propaganda sojuszu.

wiesz co... przy calym szacunku, ale niemcy byli pod wieloma wzgledami nico lepszym okupantem niz
                        czerwonoarmisci. a to dlatego ze niemcy mieli zasady co do dawania kuli w glowe i jakby nie bylo
                        dostosowywali sie do rozkazow. a u sowietow wszystko zalezalo od ilosci wodki w krwi.

misza, a sprawa tyczy sie jalty. byla propozycja zeby kwasniewski nie jechal bo chyba jest cos wielce
                        nie w porzadku jesli ktos nazywa przemarsz czerwonoarmistow demokratyzacja i wyzwoleniem europy.
                        a co najwyzej kwalyfikuje sie to do kategorii niesmacznych dowcipow...
    • sasza04 Priviet Misza! 18.02.05, 01:03
      Faktycznie, dawno sie nie widzielismy, ale pamietam bratan, pamietam:)
      Sam widzisz, ze w satrej kochanej Polsce zmiany postepuja miedlienno, a juz
      szczegolnie w odniesieniu do stereotypow wyssanych z mlekiem matki. Czasem sobie
      mysle, ze to walka z wiatrakami, ale ani mysle sdawat'sja.
      Pwenie, ze stosunki miedzy Rosja a Polska ukladaly sie czasem bardzo ciezko, ale
      nie mozna isc do przedu caly czas ogladajac sie za siebie. A u nas wielu tego
      nie potrafi zrozumiec. Oni by naprawde chcieli miec na Bugu granice z Chinami ;))
      Ale dla mnie nie podlega dyskusji, ze w 1945 Armia Czerwona wyzwolila Polske i
      jej zolnierzom nalezy sie wdzieczna pamiec i szacunek.
      Trzymaj sie Misza!
      • tornson Mnie najbardziej zaskoczyło gdy kiedyś widziałem 18.02.05, 01:12
        program o rosyjskich neonazistach, gdy polska dziennikarka chciała zrobić z
        nimi wywiad powiedzieli coś w rodzaju "dziennikarkę z kraju naszych polskich
        słowiańskich braci chętnie ugościmy". Jeśli nawet tego typu ludzie traktują
        Polaków jak przyjaciół, to co dopiero normalni Rosjanie.
      • krystian71 Re: Priviet Misza! 18.02.05, 02:27
        a jakze trzymaj sie krzepko i awansuj , moze niedlugo majorem zostaniesz i
        korridora sie doczekasz
        • i-love-2-ski Re: Priviet Misza! 18.02.05, 02:28
          krystian71 napisała:

> a jakze trzymaj sie krzepko i awansuj , moze niedlugo majorem zostaniesz i
          > korridora sie doczekasz

Boze Ty MOJ a co ty robisz o tej porze ?
          • krystian71 Re: Priviet Misza! 18.02.05, 02:47
            Klade zasieki na granicy :)))
            • i-love-2-ski Re: Priviet Misza! 18.02.05, 02:48
              krystian71 napisała:

> Klade zasieki na granicy :)))

a masz buty szpiega,czy stonke rozsiewasz?
              • krystian71 Re: Priviet Misza! 18.02.05, 03:09
                niii, nie slyszalas,ze sie w Moskwie Rada Ministrow zebrala i wydali dekret ,ze
                im sie praca celnikow w Braniewie nie podoba,za wolno pracuja i przemytnicy
                maja za maly obrot?
                Ja juz sie wczoraj pytalem gewary , czy tam od Braniewa jakis ruchow wojsk nie
                obserwuje i patrz wykrakalem.
                • i-love-2-ski Re: Priviet Misza! 18.02.05, 03:11
                  krystian71 napisała:

> niii, nie slyszalas,ze sie w Moskwie Rada Ministrow zebrala i wydali dekret ,ze
                  >
                  > im sie praca celnikow w Braniewie nie podoba,za wolno pracuja i przemytnicy
                  > maja za maly obrot?
                  > Ja juz sie wczoraj pytalem gewary , czy tam od Braniewa jakis ruchow wojsk nie
                  > obserwuje i patrz wykrakalem.

tfu na psa urok,ja juz wiecej do ruskich nie jade,aby sprawdzac. juz raz
                  bylam,widzialam i uwierzylam,no thank you:))))
                  • krystian71 Re: Priviet Misza! 18.02.05, 03:21
                    slyszalas chrapanie?To ja sie zdrzemlem,ale rano jak sie obudze to jeszcze
                    dorwe tego tluka- kropekuka i pogonie az do Workuty albo na Magadan albo wyspy
                    solowieckie albooo stepy kazachhstaaa
                    • i-love-2-ski Re: Priviet Misza! 18.02.05, 03:23
                      krystian71 napisała:

> slyszalas chrapanie?To ja sie zdrzemlem,ale rano jak sie obudze to jeszcze
                      > dorwe tego tluka- kropekuka i pogonie az do Workuty albo na Magadan albo wyspy
                      > solowieckie albooo stepy kazachhstaaa
                      Jezusicku nie zycze nawet braciom Rosjanom takiej kary:)))) wyobrazasz sobie te
                      babe w rzeczywistoci AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
                      kryj sie co zywe:)))
                      • i-love-2-ski Re: Priviet Misza! 18.02.05, 03:26
                        na dobranoc ROLNIKU wal konia w ciagniku, skad my to znamy he,he:)))) a teraz
                        chrap spokojnie, i niech Ci sie przysnia Ci wielcy poeci,juz czas na sen:)))
      • dragger Re: Priviet Misza! 18.02.05, 03:40
        > Ale dla mnie nie podlega dyskusji, ze w 1945 Armia Czerwona wyzwolila Polske

Gwalcac polskie kobiety na lewo i prawo, zreszta tak jak sie nauczyli po 17 wrzesnia 1939...
        • colddance Re: Priviet Misza! 19.02.05, 07:36
          dragger napisał:

> > Ale dla mnie nie podlega dyskusji, ze w 1945 Armia Czerwona wyzwolila Pol
          > ske
          >
          > Gwalcac polskie kobiety na lewo i prawo, zreszta tak jak sie nauczyli po 17 wrz
          > esnia 1939...

Kiedy "wyzwolicielska" Armia Czerwona wkraczala, moja prababcia musiala ukryc
          moja babcie (miala wtedy dwadziescia lat) w skrytce pod podloga . Reputacja
          krasnoarmiejscow ich poprzedzala...
      • misza_kazak Re: Priviet Misza! 18.02.05, 17:37
        Masz absolutna racje Saszka!
        Moze w mym poscie bylo troche za duzo emocji, ale byle po prostu troche wqrwiony :))
        Dzikuje za twoje jak zawsze rzeczowe i logiczne posty. Bez ciebie bylo by kiepsko :)))
        Priwet s Rostowa!
        Misza
    • kropekuk Misza, nie chce mi sie z toba gadac na tym forum, 18.02.05, 01:20
      ale chce bys wiedzial, ze GW ma ciche udzialy koncernu Bertelsmana juz po
      wczesne lata dziewiecdziesiate - nie jest trudno sie domyslic, czyim interesom
      sluzy (nb. polska prasa jest w ogromnym procencie prasa niemiecka - czyj
      kapital, tego biznes). I co? Nadal sie dziwisz? Mnie juz nie dziwi nie mniejsza
      antybrytyjskosc publikacji i forum GW i przekrecanie newsow BBC o 180 stopni...
      A Polacy? Coz, Poljak zadnim umom krepok - nie wiedziales?
      • misza_kazak Moze masz racje... 19.02.05, 14:49
        kropekuk napisał:

> ale chce bys wiedzial, ze GW ma ciche udzialy koncernu Bertelsmana juz po
        > wczesne lata dziewiecdziesiate - nie jest trudno sie domyslic, czyim interesom
        > sluzy (nb. polska prasa jest w ogromnym procencie prasa niemiecka - czyj
        > kapital, tego biznes). I co? Nadal sie dziwisz? Mnie juz nie dziwi nie mniejsza
        >
        > antybrytyjskosc publikacji i forum GW i przekrecanie newsow BBC o 180 stopni.

Widac golym okiem ze GW ktos slono placi za rusofobie, ale czy Niemcy czy Amerykanie, czy ktos inny to juz nie jest tak wazne...

..
        > A Polacy? Coz, Poljak zadnim umom krepok - nie wiedziales?

teraz wiem.
    • dragger Przebaczenie bedzie wtedy, kiedy Rosja 18.02.05, 03:58
      przeprosi nas za Katyn na przyklad. Kiedy przekaze nam archiwa NKWD dotyczace tych zbrodni. A nie pier***li nam tutaj o tym jak to Jalta i ZSRR byly dla nas zbawieniem. Chodzi o bute Rosji. Chodzi o to, ze Jalte rzeczywiscie mozna oceniac roznie. Co nie zmienia faktu ze byla wstepem do narzucenia nam przez Stalina swojego dyktatu i dla mieszkancow Europy srodkowo-wchodniej jest sprawa delikatna. Takie oswiadczenie, jakie wydal Twoj MSZ jest dla nas po prostu napluciem w twarz. Jest napluciem w twarz rodzinom AK-owcow pomordowanych przez NKWD zaraz po II WS...
    • paganinni rozumiem Cie Misza i wstyd mi za tych Polakow 18.02.05, 04:12
      ale zauwaz, ze Polacy palaja nienawiscja do wszystkich i wszystkiego. I
      niektore osoby na tym forum celowo podsycaja w nich te nienawisc.A powod jest
      jasny. Rosja potrafila odzyskac mienie ukradzione jej przez miedzynarodowe
      mafie, a Polska ginie pod jarzmem tychze mafii.Za nienawiscia Polakow do Rosjan
      kryje sie zwykla zazdrosc slabego wobec silniejszego. Nie przejmuj sie, nie
      wszyscy Polacy nienawidza Rosjan.Na tym forum jest duzo patologii.
      pozdrawiam
      • dragger my giniemy pod jarzmem mafii? 18.02.05, 04:24
        Mamy 11.000$ PKB per capita - ruscy 8.900.
        Mamy 18.4% ludzi ponizej granicy ubostwa (dzieki ruskiej dominacji przez 50 lat) - ruscy 25%
        Mamy srednia dlugosc zycia 74 lata - ruscy 66.5

Na oko - kto ma lepiej?
        • paganinni Re: my giniemy pod jarzmem mafii? 18.02.05, 04:46
          Nie wazne jest durne PKB, bo jesli ono odzie do kieszeni mafii, to i tak
          Polakom nic po tym. Rosja jest bogata i teraz kiedy odzyskala swoje ukradzione
          jej bogactwa stanie sie krolowa, a POlacy nadal traca, bo zostali obrobieni
          doszczetnie ze wszystkiego przez swiatowe mafie. W PL dzis 60% ludzi zyje w
          nedzy. Taka jest statystyka. Rosja i Ukraina szybko sie podzwigna z dolka, a Pl
          sama sobie wykopala grob.
          • dragger hehehe 18.02.05, 05:13
            durne PKB? PKB dzieciole nie moze isc w czyjekolwiek rece - to suma wartosci towarow i uslug wytworzonych przez dana gospodarke i w niej zostajace...

60% zyje w nedzy? Skad baranie te dane? Popatrz na to:
            www.indexmundi.com/russia/population_below_poverty_line.htmli
            www.indexmundi.com/poland/population_below_poverty_line.html
            Skad masz idioto swoje "statystyki" ? Bo ty i kolejnych 5 z 10 chlopcow pod budka z piwem nie maja na wiecej niz dwa winiaki dziennie? :D
        • i-love-2-ski Re: my giniemy pod jarzmem mafii? 18.02.05, 16:06
          dragger napisał:

> Mamy 11.000$ PKB per capita - ruscy 8.900.
          > Mamy 18.4% ludzi ponizej granicy ubostwa (dzieki ruskiej dominacji przez 50 lat
          > ) - ruscy 25%
          > Mamy srednia dlugosc zycia 74 lata - ruscy 66.5
          >
          > Na oko - kto ma lepiej?
          >
          e dragger,ales ty bojowy. chociaz w czesci tematu rosyjskiego sie zgadzmy.
          problem taki,ze amerykanie robia teraz podobne czystki w Iraku,dlatego ja sie
          przeciw temu oburzam,ale dobrze,ze chociaz po czesci sie w czym zgadzamy.slowem
          jak czlowiek dostanie we wlasny tylek to z bohaterow robi bandytow:))
          • dragger Re: my giniemy pod jarzmem mafii? 18.02.05, 17:15
            > e dragger,ales ty bojowy. chociaz w czesci tematu rosyjskiego sie zgadzmy.
            > problem taki,ze amerykanie robia teraz podobne czystki w Iraku,

Podobne do czego??? Popatrz jak wyglada Grozne a jak wyglada Bagdad. Baa - nawet z Faludza mozesz porownac (a to miasto duzo mniejsze niz Grozne).

Grozne zostalo zrownane z ziemia (www.reliefweb.int/rw/rwb.nsf/AllDocsByUNID/7cdab29403219cc2c1256a11004a93a2). Warunki tam sa koszmarne - przy braku jakichkoliwek inicjatyw okupanta zeby pomoc.

Zobacz na
            web.amnesty.org/web/wire.nsf/March2004/Chechnya
            news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/3184161.stm
            web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR460592004?open&of=ENG-RUS
            web.amnesty.org/library/Index/ENGNWS210072004?open&of=ENG-RUS
            Widzialas COKOLWIEK podobnego do tego w Iraku? W dodatku tolerowanego przez wladze??
      • misza_kazak Niestety chyba nasz racje... 18.02.05, 17:39
        POlska, Litwa, Lotwa i Estobnia zrobili swoja narodowa idea rusofobie.
        Inne nacje tez nie sa za bardzo lubiani (oprocz USA oczywiscie - to przeciez druga ojczyzna dla POlakow :)) ale Rosjanie to szczegolnie "lubiany" narod...

POzdro
        Misza
        • i-love-2-ski